Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] System bezkluczykowy - otwieranie drzwi
Kamilmichal 17-12-2016, 21:17 Cześć wszystkim,
mam taką zagwostkę, kupiłem niedawno fajnego S-Maxa, 2013 rok, Tytanium S
mam odpalanie z przycisku, ale nie mam otwierania bez kluczyka, tzn muszę go z tego pilocika otworzyć lub zamknąć. Klamki zewnętrzne nie mają żadnych widocznych guziczków.
Moje pytanie sprowadza się właściwie do tego, czy taka konfiguracja istniała, tzn. czy w przypadku gdy jest system startu bez kluczyka, to niekoniecznie jest system otwierania drzwi bez kluczyka ? czy klamki w tej wersji i roczniku po lifcie muszą mieć widoczny guzik ?
czy to może kwestia jakiejś konfiguracji/programowania/słabego aku ?
najbardziej to się obawiam, że miał dzwona i mu przy naprawie przyoszczędzili na klamkach i czymś jeszcze.
Dzięki za wszelkie informacje
stingerA6 17-12-2016, 21:42 Normalna konfiguracja. Tylko power bez otwierania.
Kamilmichal 17-12-2016, 21:59 dzięki :-) ulżyło mi pod kątem ukrytego dzwona.
czy orientujecie się czy to tylko kwestia wymiany klamek czy poważniejsza zabawa (i koszt) żeby dołożyć otwieranie bezkluczykowe.
stingerA6 17-12-2016, 22:10 To grubsza strzelanina
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=207547
Kamilmichal 18-12-2016, 08:31 To chyba sobie odpuszczę jednak :-\ jakoś będę musiał z tym żyć, niby bazkluczykowiec ale tak nie do końca....
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
stingerA6 18-12-2016, 08:37 Ja mam i chwalę sobie ale najbardziej żona, bo znalezienie kluczyków w damskiej torebce graniczy z cudem.
Tak jak widziałeś dołożenie pełnego key free to spora zabawa. Dziwne to co stosował producent bo jaki ma sens bezkluczykowe odpalanie gdy dwie sekundy wcześniej i tak wciskałeś pilota trzymając go w ręku.
Kamilmichal 18-12-2016, 13:42 no dziwne :-/ miałem w lagunie pełne hands free i wiem właśnie jaka to wygoda. Choć Ford też ma to niedorobione. W reno nie trzeba nic wciskać żeby zamknąć auto, odchodzisz i tyle. Czyli możesz odejść z zajętymi obiema rękami. Jednak wcisnąć guziczek na klamce to i tak lepiej niż szukać kluczyka po kieszeniach. Da się jednak z tym żyć. Ma na szczęście mnóstwo innych fajnych rzeczy, a najważniejsza - automat :-)
Dzięki za info.
Fajny gadżet ... ale wyjątkowo niebezpieczny dla właściciela :568:http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/kradziez-auta-latwa-jak-nigdy-systemy-bezkluczykowe-latwe-do-obejscia-jak-nigdy/6pjppg
mazurek01 18-12-2016, 15:13 No właśnie. Ja mam to u siebie bardzo sobie chwałę ale bardzo łatwo go ukraść
No właśnie. Ja mam to u siebie bardzo sobie chwałę ale bardzo łatwo go ukraść
No właśnie czy w takim razie ktoś wie jakie i gdzie zamontować zabezpieczenia przed kradzieżą ,oczywiście myślę tu o zabezpieczeniu bezprzewodowym np.karty?, czy coś w tym rodzaju , bo inaczej nie było by sensu korzystać z bezkluczykowego dostępu do samochodu.
mazurek01 18-12-2016, 20:45 Kluczyk trzeba nosić w pokrowcu aluminiowym i jak jesteś w domu to z dala od drzwi, również w pokrowcu .
stingerA6 18-12-2016, 21:30 myślę tu o zabezpieczeniu bezprzewodowym
Jest taka opcja
Jest taka opcja
To podaj proszę co masz na myśli
stingerA6 18-12-2016, 21:37 To ze względów bezpieczeństwa wolę zdradzić na PM
mazurek01 18-12-2016, 21:38 To ja też poproszę na Pw
Podepnę się pod temat, może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa zamykanie i otwieranie drzwi w s-maxie z pilota?
Z tego co zauważyłem jak chce otworzyć to pojedyncze wciśniecie otwiera drzwi kierowcy 2x wciśniecie otwiera wszystkie zamki.
Zamykanie - 1 x zamyka zmki 2x zamyka zamki + mrugną kierunki, ale co to oznacza można zmaykać na 1x czy na 2x?
Próbowałem przytrzymać otwieranie/zamykanie na pilocie do mrugnięcia kierunków ale zasada otwierania drzwi jakoś się nie zmieniła, chyba że ja coś źle robię.
Czasem mam zaryglowane prawe tylne drzwi mimo że reszta się otwiera
rumunn95 18-03-2017, 17:46 Zamykanie na dwa to jest dodatkowe ryglowanie uniemozliwiajace otwarcie zamka od wewnatrz ,sygnalizuje to mrugniecie kierunkow. Strefowe otwarcie drzwi mozesz zmienic poprzez wcisniecie i przytrzymanie przyciskow rtglowania i odryglowania razem, dziala tak samo w druga strone
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
No własnie próbowałem wyłączyć to strefowe zamykanie ale coś nie chciało się wyłączyć.
Czyli rozumiem że pełne zamknięcie auta jest po 2x wciśnięciu zamykania na pilocie.
Nastepuje wtedy sygnalizacja kierunkami.
Sprawdzę jutro
I jeszcze jedno poza tematem
Czy jeśli szyba jest otwarta domknie się automatycznie po czasie czy tylko jeśli przytrzymam dłużej przycisk zamykania na pilocie?
Czyli rozumiem że pełne zamknięcie auta jest po 2x wciśnięciu zamykania na pilocie.
Wystarczy wcisnąć raz i auto jest zamknięte - nie ma możliwości otwarcia auta z zewnątrz.
Jeżeli wciśniesz 2x i mrugną kierunki tzn że nie ma również możliwości otwarcia auta od wewnątrz np. po wybiciu szyby przez złodzieja.
Dziś się temu przyjrzałem i przy otwieraniu wszystkich drzwi na 1x mam problem z drzwiami prawymi pasażera, nie otwierają się na raz, muszę wcisnąc dw razy aby się otworzyły.
Po wciśnięciu 1x rygiel odpuszcza, ale jakby nie otwiera się do końca dopiero jak wcisnę 2x to otworzy do końca. Nie wiem czy coś gdzieś się zacina czy o co chodzi jak zamykam od środka to chodzi to lekko.
W załączniku 2 foty z pełnym zamknięciem i pozycją rygla po 1 wciśnięciu otwierania w pilocie widac że otwiera jakby do połowy, wie ktoś co może być problemem?
...Nie wiem czy coś gdzieś się zacina ...
Tak, "coś gdzieś się zacina". Nie jest to "rozwiązanie fabryczne"...:razz:
Nic przyjdzie mi z tym żyć :D Dopóki się za to nie zabiorę albo samouleczy
Witam,
Panowie mam bezkluczykowe otwieranie/zamykanie drzwi oraz odpalanie.
Nie działa mi zamykanie auta przyciskiem na drzwiach pasażera.
Czy są w kompie jakieś ustawienia żeby to uaktywnić ?
Czy niestety awaria i czeka mnie wymiana klamki/przycisku ?
Pozdrawiam
Na forscanie będziesz widział czy przycisk na klamce działa
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Koledzy mam zapytanie w sprawie, otóż, czy można jakoś sprawdzić, czy S-max jest wyposażony sprzętowo w system bezkluczykowy, ale z jakiegoś powodu nie został włączony. Odpalanie na przycisk jest oraz klamki posiadają czujniki ryglowania. System nie działa. Jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
po numerze vin wyjdzie, czy masz keyless
Koledzy mam zapytanie w sprawie, otóż, czy można jakoś sprawdzić, czy S-max jest wyposażony sprzętowo w system bezkluczykowy, ale z jakiegoś powodu nie został włączony. Odpalanie na przycisk jest oraz klamki posiadają czujniki ryglowania. System nie działa. Jakiś pomysł?
Pozdrawiam.Jeżeli w diagnostyce widać moduł RFA to masz jakiś typ keylessa. Jeżeli w diagnostyce odczytasz sygnały z przycisków na klamkach to masz pełnego keylessa
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|