Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wymiana akumulatora jaki wybrać 1,8TDCI ?

atomic99
22-12-2016, 11:44
Witam

Niestety nadeszły mrozy i mój oryginalny akumulator po 15 latach odmówił posłuszeństwa :(

Poszukuję jakiś dobry i nie w kosmicznej cenie, niestety jak to bywa co sklep to inna opinia każdy chwali swoje :crazyeyes:

Oto lista tych które polecali mi w kilku sklepach:

TOPLA TOP +30 85Ah 800A - 2lata gwarancji
TAB Magic +30% 85Ah 800A - 2lata gwarancji

YETI 85Ah 800A - 3lata gwarancji
AutoPart Galaxy Silver 85Ah 850A - 2lata gwarancji

BOSCH Silver S5 010 85Ah 800A - 2lata gwarancji
VARTA Silver F18 85Ah 800A - 2lata gwarancji

W sklepach dość mocno polecali mi te akumulatory TOPLA i TAB, te YETI są dość krótko w sprzedaży więc za specjalnie nie wiedzą jak z niezawodnością ale mają 3 lata gwarancji.
Za to VARTA i BOSCH dość mocno chwalone na różnych forach w sklepach nie specjalnie :|

Z tego co się orientowałem to TOPLA i TAB to jeden producent, tak samo jak AUTOPART i YETI (tego na 100% pewny nie jestem, proszę o potwierdzenie) oraz VARTA i BOSCH.

Wszystkie w/w akumulatory są w cenie między 350-400zł więc akceptowalna dla mnie w tej chwili.

Bardzo proszę o opinie na temat w/w baterii, dziękuję.

Obecny akumulator to: [FORD Silver Calcium 80Ah 700A, Prawy + , 315x175x175]
Ford Focus MK1 1.8TDDi 90KM 2001r.

Fulara
22-12-2016, 11:59
mk3 się wstydzi jak czyta tego posta

ciafka
22-12-2016, 12:19

:one:

Start-stop i inne bzdety wykańczają akumulator, niestety... I nie tylko akumulator...

Kupiłem TOPLA TOP - co prawda inna pojemność bo mam benzynkę ale ogólnie towar jest przyzwoitej jakości, jeździ rok, brak z nim problemów. Firma wygląda rozsądnie - gdyby Centra się nie sprzedała koncernowi i im nie odbiło z ceną i samooceną, może też weszliby na taki poziom...

atomic99
22-12-2016, 12:20

Że o co chodzi ? ? ?

wielkikack49
22-12-2016, 12:29
W sierpniu ubiegłego roku wyzionął ducha oryginalny akumulator (13 lat). Kombinowałem tydzień i kupiłem Banner. Co prawda mniejszy niż szukasz (55Ah). Dwa lata gwarancji. Podobno pochodzą z Austrii. Jak na razie bez żadnych zastrzeżeń. Banner oferuje różne serie - dla bardziej zamożnych nabywców jak i takie bardzie budżetowe.

atomic99
22-12-2016, 13:31
O tych BANNER też czytałem/słyszałem, niestety nie mają w okolicznych sklepach, a nie chce zamawiać przez Internet bo w razie gwarancji to większe koszty.

autofun
22-12-2016, 13:46
W sierpniu ubiegłego roku wyzionął ducha oryginalny akumulator (13 lat). Kombinowałem tydzień i kupiłem Banner. Co prawda mniejszy niż szukasz (55Ah). Dwa lata gwarancji. Podobno pochodzą z Austrii. Jak na razie bez żadnych zastrzeżeń. Banner oferuje różne serie - dla bardziej zamożnych nabywców jak i takie bardzie budżetowe.
Mam okropne doświadczenia z BANNERem - co do Topli, jeśli nie "zmienili" jakości to polecam. Żadnych Yeti - Yeti go home!

maol
22-12-2016, 13:47
Miałem nadzieję że temat p.t. "jaki akumulator" został wyczerpany w 100 poprzednich identycznych wątkach. Ale nie, zawsze coś nowego się znajdzie :)

AdoKrycha007
22-12-2016, 13:58
ja mam od 9 lat dokładnie ten i bardzo polecam - http://www.abcfocus.pl/akumulator-52ah-p-7349.html - pracuje dalej jak nowy, jeżdżę sporo, roczne przebiegi koło 30 tys. to mój drugi aku dopiero w tym aucie, pierwszy montowany w fabryce wytrzymał 6 lat, ale nie pamiętam już czy to był dokładnie ten sam..

atomic99
22-12-2016, 14:41
AdoKrycha007 - akurat ten to za mały do mojego TDDi.

Oryginał taki jak mam teraz kosztuje ponad 500zł w okolicznych sklepach :(

bercolek
22-12-2016, 17:12
witam, nie porównujcie benzyniaka z dieslem, u mnie w tddi baner chodził 7 lat pierwszymi chodami wyzioną ducha , kupiłem bosza z czech kreci jak trzeba mysile że gwarancję przejdzie
pozdrawiam

AdoKrycha007
23-12-2016, 08:54
AdoKrycha007 - akurat ten to za mały do mojego TDDi.
sorki, nie zauważyłem że masz diesla. tak czy siak warto kupić oryginał - przeżyje Ci on auto :P

Fulara
23-12-2016, 09:29
no cóż powiedzieć, takie tandety 15 lat temu robili że głowa boli,
kto to widział, aku marne 15 lat. nie co obecne mk3 :surprise:

atomic99
24-12-2016, 06:33
Tak w ogóle to orientuje się ktoś, kto produkuje akumulatory dla Forda ??? Bo raczej Ford to tylko okleja a nie jest producentem.

TomQ62
24-12-2016, 08:18
Do niedawna kupowałem wyłącznie akumulatory firmy Akuma. Wytrzymywały 6 do 8, a niektóre nawet 9-10 lat. Jednak marka zniknęła z rynku i zonk. Sprzedawca polecał Exide z serii premium, ale cena bez mała 500 zł za 77Ah mnie odstraszyła. Kupiłem Kozaka 72 Ah za 213 zł. 60-tki były po 189. Zobaczymy co to za wynalazek. Trochę za krótko są na rynku żeby znaleźć wiarygodne opinie. Choć śmieszności w stylu "kupiłem i jestem zadowolony" nie brakuje.

edit:
Zapomniałem kilku słów o firmie Bosch i ich produktach.
Bosch zszedł na psy. Kiedyś wiodąca firma i gwarancja jakości stała się moim zdaniem "spółdzielnią wydymator". Wciskają drogi szajs chyba klepany na żółtym kolanie za miskę ryżu. Mam na myśli nie tylko akumulatory, ale wszystkie wyroby firmowane ich logo. Po prostu katastrofa. Np. kilka lat temu dałem się naciąć na lodówkę. Uszczelka rozleciała się po 2,5 roku. Kieszenie i inne elementy są wykonane z plastiku o tak podłej jakości, że strach je dotknąć, a części zapasowe są wycenione jak by były ze złota. Podobnie z częściami samochodowymi. To IMHO klasa Toprana, Fortuna Line i innych 4Maxów. Na przykład mojej żonie w serwisie wymienili aku na Bosch Silver. 3 lata i szrot. Podobnie było ze świecami. Super, hiper, turbo, platinium, diamond... a ledwo dotrwały do 10 kkm.

maureliusz
24-12-2016, 08:46
Tak w ogóle to orientuje się ktoś, kto produkuje akumulatory dla Forda ??? Bo raczej Ford to tylko okleja a nie jest producentem.

Daruj sobie :-)
W necie możesz znaleźć test i AKU Forda oraz Boscha wynalazki...słabo wypadły... a kosztują słono.

Dobre AKU robi VARTA, ale cenka... Natomiast warto jak częst odpalasz i gasisz, bo np. teraz wynalazki Centry na taxóweczki się nie nadają - zbyt słabe.

Ja natomiast kupiłem kiedyś Centrę Futura i jest OK już...3 lata.

I tak BTW to raz to ciągnika :-) kupiłem najtańsze co było AutoPart Plus (jeżeli wierzyć to Polski) i .... śmiga już 6 lat!!! Czasami nie warto przepłacać...

Jeszcze jedno. Tu masz kontakt to naprawdę kumatych gości, znają się na temacie więcej niż inni, mają super ceny i sprzedać wysyłkową:
http://www.auto-elektro.pl/kontakt.php --> nie mam nic z nimi wspólnego :-), tylko u nich kupuję z racji cenki.

TomQ62
24-12-2016, 09:32
Jeszcze jedno. Tu masz kontakt to naprawdę kumatych gości, znają się na temacie więcej niż inni, mają super ceny i sprzedać wysyłkową:
http://www.auto-elektro.pl/kontakt.php --> nie mam nic z nimi wspólnego :-), tylko u nich kupuję z racji cenki.
Faktycznie ceny mają bardzo dobre. Np. Yuasa Silver 62Ah za 290zł, czy Varta Silver 61Ah za 280, to dobre aku w dobrej cenie.

drk001
24-12-2016, 09:44

Potwierdzam, kupowałem u nich z pięć lat temu akumulator (Centra Futura). Wtedy cena najlepsza na rynku. Auto stoi pod chmurka i do dziś pali na jeden strzał.

irosz
24-12-2016, 14:23
Do Fusiona 1.4 benzyna wsadziłem rok temu kozaka i jeździ super. Cena rewelacja jedna z niższych na rynku za 44ah. Teraz będę kupował do focusa 1.6 tdci i też biorę kozaka ale większego 72ah. Cenowo wypada rewelacyjne za 205zł 72ah i 700a prąd rozruchowy.

atomic99
19-05-2017, 11:33
Wybór padł na akumulator [BANNER 80 AH 700A POWER BULL 1T W175mm],
zamówiłem przez neta, nie musiałem oddawać starego akumulatora.
Więc stary akumulator sprzedam na złom, albo zreanimuję płucząc i wymieniając elektrolit, i się jeszcze przyda do zasilania lampki led na działce albo pod namiotem :)

Po kilku miesiącach użytkowania, muszę powiedzieć że jestem mile zaskoczony silnik odpala od strzała.
Nawet w większe mrozy które były w styczniu, nie było problemu.

cezarg1410
19-05-2017, 18:23
Jak by ktoś to jeszcze czytał to ja polecam Centre.
Mam w dwóch autach dwie sztuki. Jedna centra Futura 5 lat i druga centra plus 6 lat. Obydwa w dieslach i obydwa świetnie się maja.