Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zamiennik radia "dużego", tesla style
Witam
Buszująć przed świętami po Ali... znalazłem takie oto cudo :)
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB19VgZOFXXXXa0aVXXq6xXFXXXb/111109630/HTB19VgZOFXXXXa0aVXXq6xXFXXXb.jpg?size=136348&height=881&width=1000&hash=65523917b71b33ff6565b5a20951c974
Duże radio Android (https://pl.aliexpress.com/item/10-4-Vertical-Screen-1024-768-Android-5-1-Car-DVD-GPS-Navigation-Radio-Player-for/32784003339.html?shortkey=n2iAbuMZ&addresstype=600)
A może ktoś już ma i się może pochwalić? :D)
na alli nie widziałem ale w sklepie
http://www.naviav.com/product/FORD_Series/Android_OS_DVD_GPS/2016/0413/1095.html
macieklag 23-12-2016, 16:57 To jest do mk5, w mk4 max wyświetlacz to 10.4 cala. Tutaj link, jest też filmik. Swietnie sie to prezentuje w porównaniu do przestarzałego blaupunkta http://www.suavdvdgps.com/a/Full_Touch_Android_GPS/Ford_Series_andoid_GPS/2016/0624/1448.html
Ale cena
Wytaptakowane z LG G4s
Ale cena
550$ to nie znowu tak wiele.Pytanie tylko czy wszystkie funkcje(klimatyzacja) będą działały :roll:
grzeskador 02-10-2017, 21:48 Witam.
Widze że cisza w temacie...
Udało sie komuś zalozyc takie cudeńko❓❓
rychu.zychu 03-10-2017, 01:08 Za jedyne 399 $ możesz być pierwszy kolegogrzeskador
https://pl.aliexpress.com/item/10-4-inch-Vertical-Screen-Tesla-Style-Android-Car-DVD-GPS-Navigation-Radio-Player-for-Ford/32829960689.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.H vfLVg
grzeskador 03-10-2017, 06:43 Za jedyne 399 $ możesz być pierwszy kolegogrzeskador
https://pl.aliexpress.com/item/10-4-inch-Vertical-Screen-Tesla-Style-Android-Car-DVD-GPS-Navigation-Radio-Player-for-Ford/32829960689.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.H vfLVg
Za 399$ bym sie jeszcze skusił ale to jest chyba do poliftowego bo ja mam przyciski na górze a nie na dole
Chyba ze sie myle to mnie popraw.
Moja deska wyglada tak:
https://www.google.pl/search?q=blaupunkt+travelpilot+nx&client=safari&hl=pl-pl&prmd=insv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj6ru__3tPWAhXjD8AKHZcqBgMQ_AUIESgB&biw=375&bih=553#imgrc=q2KbsC9wCzMVkM:
ja koledze zakładałem do modka mk5 ale ten mniejszy wszystko działało nawet czujniki i kamery które były dokładane
rychu.zychu 04-10-2017, 19:40 Za 399$ bym sie jeszcze skusił ale to jest chyba do poliftowego bo ja mam przyciski na górze a nie na dole ��
Chyba ze sie myle to mnie popraw.
Moja deska wyglada tak:
https://www.google.pl/search?q=blaupunkt+travelpilot+nx&client=safari&hl=pl-pl&prmd=insv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj6ru__3tPWAhXjD8AKHZcqBgMQ_AUIESgB&biw=375&bih=553#imgrc=q2KbsC9wCzMVkM:
W aukcji masz wersje do przedlifta i polifta 2GBx32GB za 399$ , oraz z większą ilością wbudowanej pamięci 2GBx64GB za 449$ .
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1539&pictureid=8587
Tak dla odświeżenia tematu: kupił sobie ktoś takie radio (Tesla style)?
Jeżeli tak to jak wrażenia?
Sent from my SM-G900FD using Tapatalk
kolega twierdzi tanie i spoko rozwiązanie
Chińczycy wiedzą co robią kiedyś zaleją nas:(
rychu.zychu 28-09-2018, 00:02 https://pl.aliexpress.com/item/32g-ROM-Pionowy-ekran-android-gps-samochod-w-multimedia-video-radio-odtwarzacz-w-desce-rozdzielczej-dla/32879824725.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.330.5 5ed3c0040kOsv
Ceny już od 220 USD + PRZESYŁKA OD 69 USD
Witam
Przyznać muszę że mnie też zainteresowało to rozwiązanie. Cena może być równie kusząca, ale jak człowiek zacznie wnikac w szczegóły, to znajduje też opinie. Przeczytałem czyjąś opinię widoczną w poprzednim linku. Po google tłumaczeniu widzimy takie coś.
"Zły produkt z mojego punktu widzenia. Wiele rzeczy jest w języku chińskim, nawet jeśli zmieniłem język na angielski, klimatyzacja ma jakiś tekst w języku chińskim, nie można zmienić domyślnej aplikacji navi, nie znaleziono żadnego lustra telefonu. Ma aux, ale nie ma ikony dla niego . Radio zwalnia się, gdy inna aplikacja odtwarza jakiś dźwięk. Jednostka zamarzła w przeglądarce, musiała ją zresetować. Miał zerwać kilka kawałków kreski, aby urządzenie pasowało do siebie. Kontrola klimatu jest irytujące przyciski są bardzo małe i nie można ich zobaczyć w słońcu. Nie wspominając o oprogramowanie jest bardzo restrykcyjne, nie można zmienić miasta na ekranie głównym, zegar nie dostanie poprawną datę, to jest o jedną godzinę mniej, wiele podstawowych funkcji androida usunięte."
:( chyba na razie sobie odpuszczę...
Pozdr.
slazdu
Już widząc jakie to "radio" ma parametry to bym go nie wziął ani za darmo!
Poco mi taki bajer czy szpan dla oka a dla mojego użytkowania tylko nerwy.
Nie od dziś wiadomo że to co będzie cieszyło i dawało przyjemność z użytkowania będzie i kosztowało. No ale zazwyczaj jest tak że człowiek musi sie przekonać żeby cos zrozumieć.
Witam
Przyznać muszę że mnie też zainteresowało to rozwiązanie. Cena może być równie kusząca, ale jak człowiek zacznie wnikac w szczegóły, to znajduje też opinie. Przeczytałem czyjąś opinię widoczną w poprzednim linku. Po google tłumaczeniu widzimy takie coś.
"Zły produkt z mojego punktu widzenia. Wiele rzeczy jest w języku chińskim, nawet jeśli zmieniłem język na angielski, klimatyzacja ma jakiś tekst w języku chińskim, nie można zmienić domyślnej aplikacji navi, nie znaleziono żadnego lustra telefonu. Ma aux, ale nie ma ikony dla niego . Radio zwalnia się, gdy inna aplikacja odtwarza jakiś dźwięk. Jednostka zamarzła w przeglądarce, musiała ją zresetować. Miał zerwać kilka kawałków kreski, aby urządzenie pasowało do siebie. Kontrola klimatu jest irytujące przyciski są bardzo małe i nie można ich zobaczyć w słońcu. Nie wspominając o oprogramowanie jest bardzo restrykcyjne, nie można zmienić miasta na ekranie głównym, zegar nie dostanie poprawną datę, to jest o jedną godzinę mniej, wiele podstawowych funkcji androida usunięte."
:( chyba na razie sobie odpuszczę...
Pozdr.
slazdu
Zapomniałeś wkleić dalszy ciąg opinii,
wyjaśnienie chińczyka oraz odpowiedź kupca.
Czy zapomniałem, czy wyraziłem tylko swoją opinię... Jak myślisz ?
Pozdr.
Jaką opinię? Zacytowaleś nie pełny post.
rychu.zychu 22-11-2018, 22:25 Małe chińskie rączki deczko zmieniły wygląd stacji:
https://pl.aliexpress.com/item/32g-ROM-Pionowy-ekran-android-gps-samochod-w-multimedia-video-radio-odtwarzacz-w-desce-rozdzielczej-dla/32879824725.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.330.5 5ed3c0040kOsv
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1539&pictureid=9165
Witajcie,
Chciałbym wymienic radio sony na oryginalna nawigacje NX.
Mam auto przed liftu i jak bym chciał włozyc navi z poliftu jakby to wygladało i czy trzeba by przerabiac ?
Bo wiem ze wymiana navi na przed liftu to tylko plug and play
prosze o pomoc
wszystko jest na forum opisane
Własnie wiem szukałem i nie moge znalesc mógłbys podac linka byłbym wdzieczny
Chciałbym wymienic radio sony na oryginalna nawigacje NX.
tak z ciekawości ... po co? :)
Danielo_82 28-05-2019, 10:05 Do wymiany ta srebrna osłonam/ramka wkoło radia, kosz nawigacji, kombinacje z modułem klimatyzacji (trzeba zostawić stary moduł i go upchnąć gdzieś z tyłu radia ) i zmiana konfiguracji auta. Nie lepiej i taniej dać przedliftową navi?
Właśnie chciałbym chyba przed liftowe navi.
Z tego co wiem to jak mam bt to będę musiał cis przerabiać ?
Danielo_82 28-05-2019, 12:24 Właśnie chciałbym chyba przed liftowe navi. ?
No to przed liftowe czy po? Bt wcześniej miałeś, a jak tak to czy na oryginalnej wiązce czy przerabianej?
Przed liftową chce kupic navigacje, i mam rocznik 2007 auta z bt z radiem Sony.
Bt miałem juz wczesniej pewnie na oryginalnej wiazce bo radio mam sony.
Jak mam oryginalna wiązke to trzeba cos przerabiac.
Chodzi mi tylko aby chodził mi zestaw głosnomówiacy nie musi juz byc Voice wybieranie głosem.
Bo jak bym chyba kupił poliftowa to dużo jest przerabiania ?
czesterek 28-05-2019, 16:31 Poszukaj sobie poliftowej nawigacji z S-maxa, będzie już język polski, a pasuje idealnie do przedliftowego mondeo.
Poszukaj sobie poliftowej nawigacji z S-maxa, będzie już język polski, a pasuje idealnie do przedliftowego mondeo.
Pisze do Ciebie wiadomosc
czesterek 28-05-2019, 17:14 Tak wygląda.
Jak posiadam oryginalny Bt z radiem Sony czy po włozeniu nawigacji przedliftu czy poliftu bede musiał coś przerabiac aby działa mi zestaw głosnomówiacy ?
Moze mie nie działa voice bo to jest mi nie potrzebne.
kevin_86 29-12-2019, 13:00 Witam wszystkich chce odswiezyc team radia tesla style do mondeo mk4 i tu mam pyatnie czy ktos na grupie uzwa takiego radia? jak tak to mozna prosic o opinie? sam sie zastanawiam nad kupnem takiego radia 4GB 64GB cena 1120zl (+wysylka 150zl) https://pl.aliexpress.com/item/32960751027.html?spm=a2g0o.detail.1000015.1.1a3d40 7e6OwVJx&scm=1007.14452.157365.0&scm_id=1007.14452.157365.0&scm-url=1007.14452.157365.0&pvid=a1078905-2e8d-4be8-b90e-88bb348e2a6b
mar.kac76 04-01-2020, 09:21 Witam
Zamontowałem takie radyjko
10.4 cala android tesla style,
W zasadzie wszystko dziala jak powinno
Mam problem z ukrytym menu, na wsztstkich filmikach na you tube pokazują ze wciskamy zakładke system info i przytrzymujac palec na ekranie pojawia sie klawiatura do wpisywania kodu, u mnie sie nie pojawia ta klawiatura. Moze ktoś wie o co kaman?
Evil Twin 19-02-2020, 17:33 Witam
Zamontowałem takie radyjko
10.4 cala android tesla style,
W zasadzie wszystko dziala jak powinno
Mam problem z ukrytym menu, na wsztstkich filmikach na you tube pokazują ze wciskamy zakładke system info i przytrzymujac palec na ekranie pojawia sie klawiatura do wpisywania kodu, u mnie sie nie pojawia ta klawiatura. Moze ktoś wie o co kaman?
I jak wrażenia z użytkowania? Wszystko działa jak powinno? Da się to to spolonizować? Jak na mrozach daje radę? Z Conversem się nie gryzie? Sorry za listę pytań, ale sam jestem zainteresowany zakupem, wygląda bajerancko, pytanie jak działa...
sabaciontko 19-02-2020, 20:26 Wyświetlacz jak widzę Glare.
Pięknie będzie się wszystko odbijało na ekranie w słoneczny dzień .
mar.kac76 19-02-2020, 23:43 I jak wrażenia z użytkowania? Wszystko działa jak powinno? Da się to to spolonizować? Jak na mrozach daje radę? Z Conversem się nie gryzie? Sorry za listę pytań, ale sam jestem zainteresowany zakupem, wygląda bajerancko, pytanie jak działa...
Witam
Po niespełna dwóch miesiacach moge napisać ze jestem zadowolony, wyglad super ale plrzede wszystkim możliwości, podpiołem pod usb w schowku modem z ruterem wifi (karte kupilem na allegro) w aucie jest net na stałe, google map, you tube itp. Na conversie pokazuje czestotliwosc stacji radiowej i nr stacji. Nie pokazuje tytulów utworów i nie ma wskazówek z navi. Moge poswiecic te funkcje w zamian za kombajn multimedialny.
W mrozy nie miałem problemów, zobacze jak bedzie w lato
Zawsze mam fabryczne ładnie spakowane i mogę w jażdej chwili wrócić chociaż bedzie ciężko, do dobrego sie człowiek szybko przyzwyczaja
Pozdrawiam
Bump: Wyświetlacz jak widzę Glare.
Pięknie będzie się wszystko odbijało na ekranie w słoneczny dzień .
Jest taka obawa, chociaz oststnio bylo okolo 15 st swiecilo slońce i bylo ok , zobacze w lato na fabrycznym radiu w sloncu tez slabo bylo widac. Nie ma co nazekac
sabaciontko 20-02-2020, 21:35 Najważniejsze że stacja sprawuje się dobrze i pasuje Tobie.
Ja mam podobny typ w Focusie mk3 ( większy kąt nachylenia do szyby) i właściwie nic nie widać w słoneczny dzień.
rychu.zychu 25-02-2020, 01:31 Witam
Po niespełna dwóch miesiacach moge napisać ze jestem zadowolony
Jaki jest czas uruchomienia tej stacji ?
Jak działa klimatyzacja pod androidem ?
mar.kac76 26-02-2020, 05:21 Jaki jest czas uruchomienia tej stacji ?
Jak działa klimatyzacja pod androidem ?
Czas okolo 10 sek , zmierze przy najblizszej okazji
Klimatyzacja chodzi bez zarzutu, sterowanie dotykowe troche wkurza ale nie jakies super problemowe,
Jak jest z jakością dźwięku w porównaniu z oryginalnym radiem (NX?)?
mar.kac76 27-02-2020, 05:17 Jak jest z jakością dźwięku w porównaniu z oryginalnym radiem (NX?)?
Dźwięk wporządku, czysto i glośno. Dsp dziala fajnie , mozna przesuwajac palcem ustawic gdxie na byc centrum dzwieku, np jadac autem sam ustawiasz na fotel kierowcy, a jesli potrzeba to srodek. Dzwiek wnx byl bardzo dobry jakosciowo , tutaj jest podobnie z tym ze jest wiecej opcji ustawień
Bump: http://20200104_104214.jpg
Cześć, pytanie dla użytkowników radia, czy trzeba programować w "tesli" funkcje przycisków wielofunkcyjnej kierownicy? (gdzieś przeleciała mi taka informacja, jednak bez szczegółów)
Czy samodzielna instalacja "tesli" jest bardzo skomplikowana?
mar.kac76 13-03-2020, 05:25 Cześć, pytanie dla użytkowników radia, czy trzeba programować w "tesli" funkcje przycisków wielofunkcyjnej kierownicy? (gdzieś przeleciała mi taka informacja, jednak bez szczegółów)
Czy samodzielna instalacja "tesli" jest bardzo skomplikowana?
Siemka
Nic nie programowalem , dziala od razu, w zestawie jest cos takiego jak canbus , chyba to zalatwia temat, w opcjach radia jest mozliwosc programowania przyciskow, ale nie robilem tego, tzn cos tam probowalem ale mi nie wychodzilo o zostawilem bo nie chcialem niepotrzebnie cos poprzestawiac, kiedys jak bede mial wiecej czasu to przysiade do tego i to rozpracuje.
Jesli chodzi o montaz to jest bardzo prosty plug and play, jedynie musialem dokupic adapter do podlaczenia anteny facra, montowakem sam z elementarna wiedzą po obejrzeniu filmików na youtube. Zajelo mi to caly dzień ale przeciagalem jeszcze onstalacje pod kamere cofania wiadomo zeby bylo ladnie i estetycznie, stare radio wyciagniete w calosci i ladnie spakowane w razie czego powrot do fabrycznego bedzie bez problemowy nic sie nie zmienia nie wylamuje jak niektórzy piszą pasuje idealnie.
Pozdrawiam
pekaes86 18-03-2020, 22:28 A jeśli chodzi o rozjaśnianie/ściemnianie ekranu, działa jak należy?
mar.kac76 19-03-2020, 05:20 A jeśli chodzi o rozjaśnianie/ściemnianie ekranu, działa jak należy?
Sa ustawiena jasnosci w dzien i w nocy
Jasnosc jest ok
Jak swieci slonce w radio to blednie troche ale w fabrycznym tez tak było na słońce nie ma rady.
Gaius1984 23-03-2020, 17:55 Ja zabrałem się dzisiaj za instalację...
Fajnie idzie :)
podłączone na próbę bez osadzania wszystko działa jak trzeba
Teraz czeka mnie udręka z ciągnięciem kabli do kamerki cofania :/
bodzio17 23-03-2020, 18:08 Jest dostępna funkcja grzanie przedniej szyby i foteli? Trochę szukałem, pisałem parę maili do różnych sprzedawców, ale odpowiedź była zawsze negatywna.
Gaius1984 23-03-2020, 18:28 Jest dostępna funkcja grzanie przedniej szyby i foteli? Trochę szukałem, pisałem parę maili do różnych sprzedawców, ale odpowiedź była zawsze negatywna.
Mam funkcję tej "czerwonej" przedniej - nacisnąłem i robił normalnie "odparowanie" - ale u mnie zostają jeszcze przyciski do grzania
Jutro sprawdzę czy kontrolka szyby się włączyła
Co do grzania kuciapki to nie pomogę bo mój niestety nie ma :/
mar.kac76 24-03-2020, 06:30 Grzanie szyby dziala bez problemu, a grzanie foteli steruje sie przeciez w schowku obok lewarka biegow, pierwsze slysze zeby sie w panelu sterowalo przynajmniej w mk4
Witam!
Można prosić o jakiś filmik demonstracyjny np. na YouTube jak to działa?
PozdrawiaM
agamiarz 02-07-2020, 09:57 mar.kac76 Powiedz mi gdzie konkretnie kupowałeś radyjko?
Jakiś link do aukcji. Jest tego dużo(różne wersje) i fajnie żeby się nie naciąć na jakąś niewłaściwą.
Może kiedyś bym mógł odwiedzić i zerknąć jak to u Ciebie wygląda ;)
mar.kac76 03-07-2020, 05:19 Zapraszam Bełchatów
Ja kupilem od tego goscia z wysylka z niemiec przyszlo w niecale 2 tyg
#Aliexpress 2*084,85 zł 18%OFF | Android 9.0 64 + 4G Tesla z DSP Carplay samochodowy odtwarzacz multimedialny Stereo dla forda Mondeo MK4 2011-2013 radio samochodowe nawigacja GPS
https://a.aliexpress.com/_dVyDePU
Tylko widze ze troche zdrozalo bo jak wybierzesz 4gb 64 gb z dsp to ponad 2400 zl ja placilem okolo2000 zl
agamiarz 03-07-2020, 07:34 Dzięki za link.
Widzę, że ma ten sam sprzęt który można kupić bezpośrednio od Chinczyka z aliexpress i wtedy cena jest "bardziej sympatyczna" :)
Dzięki śliczne. Musze się poważnie zastanowić nad zamontowaniem czegoś takiego u siebie.
Mnie jeszcze korci z większym wyświetlaczem - 12,8"
https://pl.aliexpress.com/item/4000429736287.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.20fc8 33fW6Drd7&algo_pvid=b05631b3-9495-4fbc-b2a3-bdf22c4106c8&algo_expid=b05631b3-9495-4fbc-b2a3-bdf22c4106c8-11&btsid=0ab6d69f15925877192332669e3d83&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
mar.kac76 04-07-2020, 06:02 Tak wiekszy fajny ale wtedy fizyczne przyciski awaryjek czujnikow parkowania tracisz.
Patrz na parametry i wersje androida, ja zamowilem niby z antkiem 9 a przyszlo z 8.1 , zrobilem z nimi claima i mi oddali 600 zł wuec w sumie radio wyszło mi 1450 zł
Bump: Radio uruchamia sie jednak dosc dlugo i czasami brak fizycznych przyciskow to klopot.
Czasami mozna znaleźć na aliexpres z wysyłką z Polski wtedy masz za 2 dni u siebie a cen taka sama , chinczycy mają dystrybucje w europie ja wziolem z wysylka z miemiec bo z chin czekałbym ze 2 miesiace. Jak weźmiesz radio z lepszymi parametrami to niestety cena bedzie wieksza ale i tak polowe tamiej niz na allegro
agamiarz 06-07-2020, 12:33 Przy tym pełnym ekranie mam po bokach przyciski fizyczne (po bokach ekranu):
awaryjne, grzanie szyby itd.
Chcę się właśnie dowiedzieć bo jest tez coś takiego jak przycisk "ulubione" (oznaczone jako gwiazdka) czy można pod danym przyciskiem zaprogramować daną funkcję jak np włączenie/wyłączenie czujników parkowania.
A powiedz mi czy to jest faktycznie jakaś różnica, że masz androida 8.1 a powinien być 9? Mniej aplikacji czy funkcjonalność dużo się różni?
Przy radiu, gdzie jest pełny ekran (12") jest android 6.0 a przy tym drugim gdzie jest ekran 10,4" oraz przyciski funkcyjne jest android 10.
Zastanawiam się co wnosi wyższa wersja androida bo i tak nam potrzebne są głównie aplikacje takie standardowe.
mar.kac76 07-07-2020, 03:28 Napewno dostep do aktualizacji , nowy antek to zawsze nowy antek ,
Nie wiem jak to chodzi na starym 6.0 pewnie co ma chodzic to chodzi, ale od czasow 6.0 do 10 to przepasc w poprawkach, nowe apki moga nie trybić. To tak jdgbys na kompie na windowsie 98 pracował a nie win10
Tylko pytanie czy tam jest android 10 czy tylko nakładka sprawdzić można tylko sprawdzając jakie posiada API .
agamiarz 07-07-2020, 09:13 No to chyba lepiej faktycznie kupić z androidem 10tką i zostawić sobie przyciski fizyczne od awaryjnych,grzania szyb i czujników parkowania.
A z tym sprawdzaniem wersji Androida to w jaki konkretny sposób można to sprawdzić? Co oznacza to sprawdzenie API?
Instalujesz Z-CPU i informacje o systemie
Jeśli API jest 28 to android 9
Jeżeli API 29 to android 10
Bardzo dużo ludzi wykorzystuje to do części zwrotu z AliExpress
Android Platform Index
mar.kac76 07-07-2020, 16:56 Przyciski fizyczne w radiu z ekranem 10 sa oryginalne fabryczne,
A nie programowalne .wiec dzialają od razu a nie po uruchomueniu radia. Zmierzylem ostatnio czas do calkowitego odpalenia radia yo 28 sek.
Oczywiscie masz racje z tym antkiem ze moze byc nakladka zawsze przed zakupem mozesz pisac do chińczyka oni chetnie odpowiadają
88lerek88 19-08-2020, 16:00 Mam rocznik 2008 mondeo MK4 z navi nx Blaupunkt na Conversie+, zamówiłem radyjko Tesla style i co z kośćmi od panelu sterowania klimatyzacją? Nigdzie ich wpiąć się nie da, podłączenie jest przez OBD a panel dotykowy w tesli nie działa. Jak to powinno być? Wiecie coś na ten temat?
witam. czy istnieje mozliwosc aby z zwyklego radia 6000cd oraz klimy dwustrefowej automat (przedlift), wsadzic tam blaupunkt nx? chodzi mi o to czy kostki itd beda do siebie pasowac, aby klima mozna bylo sterowac. Nie zalezy mi na nawigacji szczerze mowiac.
czy warto w ogole sie za to zabierac? Chcialbym miec radio z wyswietlaczem i mam duzy dylemat czy brac sie za blaupunkt czy jakiegos androida. dzieki za rady
jak ma być android to poczytaj
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=313366
a jak ma być NX
to musi być taki zestaw
-NX
-kosz
-ramka frontowa
w kuj-pom jest taki zestaw do kupienia
Ile taki zestaw wyjdzie?
Głównie chodzi mi o to co ludzie polecają. Bawić się z blaupunktem czy lepiej coś z androidem?
Co kto lubi,
ja gustuję w oryginalnych rozwiązaniach,
cenowo będzie podobnie.
Dostać osobno ramkę i przede wszystkim kosz będzie trudno, ale do ogarnięcia ;)
Jakość dźwięku Nxa jest wysoko oceniania, z androidem...
wciąż problemy
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205214
Ale o przerabianiu nie ma mowy? P&P? Chodzi mi o ori blaupunkt. (oczywiscie pomijam wymiane kosza, ramki etc
https://allegro.pl/oferta/kieszen-kosz-nawigacji-blaupunkt-nx-mondeo-mk4-9748711781 - o takim koszu mowimy?
nie ma żadnego cięcia, wszystko fabrycznie pasuje
tak, to ten kosz
dzieki, o to mi wlasnie chodzilo. bylem przekonany, ze bede musial przerabiac kostki chociazby od klimy aby pasowaly pod ten zespolony panel sterowania :D
temat już był o tym
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=296589
jest w nim o różnicy poliftowy/przedliftowy panel klimy
w przedliftowym NX też jest j.pol.
krystian1410 24-10-2020, 19:39 -NX
-kosz
-ramka frontowa
do tego oryginalna antena GPS lub zmiennik
antena GPS to raczej oczywistość,mało co ma wbudowaną antenę GPS
przy montażu preferuję zamienniki inne niż MiCHRL
nowe z CHRL są po prostu słabe
Cześć, posiadam w MK4 radio fabryczne NX. Jest ono zintegrowane z tego co mi wiadomo z panelem klimy. Chciałbym je wymienić na inne, które posiadałoby CarPlay - ale podobno to niemożliwe właśnie z powodu tej "integracji". Radia na Androidzie a'la Tesla z Tajwanu czy innych Hindustanów nie wchodzą w grę. Czy mam jakieś inne opcje ? A może jest szansa żeby zamontować jakąś stację 2-DIN i osobno panel klimatyzacji ? Ktoś się z tym borykał ?
https://a.allegroimg.com/s1024/0c19d9/53b1d01942db8bad6ac4edc1c4c7
Tak ciężko było poszukać?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=296589
https://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/162757-MK-IV-wymiana-Sony-na-Blaupunkt-NX
Trzeba szukać części do Mdo Mk4 polift
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160211/6336917fa43ee12ebb27f882d2a6ad73.jpg
na początek
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-lift-ramka-radia-panelu-nawiewu-12821973094
Hej.
Chciałbym moje felerne radio Blaupunkt Nx wymienic na jakieś normalne. Myślałem o radiu w stylu tesla.
Tylko podpowiedzcie mi czy takie radio współpracuje z conversem? Czy będę mógł z kierownicy sterować radiem i czy zostaną mi funkcje na wyświetlaczu kierownicy.
Teraz jak radio mi pada to zostaje tylko "ustawienia" i coś jeszcze. Mam z tyłu w bagażniku zmieniarkę plyt na 6szt i chciałbym aby to działało z nowym radiem.
Polecilibyście radia kompatybilne które będą działać z conversem ?
Witam, ja kupiłem takie:
https://www.aliexpress.com/item/1005001474134850.html?spm=a2g0o.productlist.main.1 .7a18d607kHIWXd&algo_pvid=98c5cff5-1d2b-451c-bf32-706fe2b5a559&algo_exp_id=98c5cff5-1d2b-451c-bf32-706fe2b5a559-0&pdp_npi=3%40dis%21EUR%21210.42%21168.33%21%21%21%2 1%21%402100bbf516859138886458999d0745%211200001626 9422677%21sea%21NL%21754330568&curPageLogUid=BXC6DMTWcT6R
Wersję 6G/128G z wysyłką z Polski, przyszło w kilka dni.
Nie zdecydowałem się na "tesla style", wolałem "hardware-owe" przyciski klimy i chciałem zostawić schowek pod radiem.
Działa całkiem dobrze, jak w większości tego typu urządzeń niektóre szczegóły są trochę niedopracowane, trzeba się z tym pogodzić albo zostać przy oryginalnym :P Ogólnie wrażenie jest dobre, nie mam chęci zamienić go z powrotem na Blaupunkta.
Z Conversem działa bardzo podstawowo, z radia FM wyświetla częstotliwość (niestety brak nazwy stacji), na pozostałych źródłach wyświetla CD i jakiś tam numer bez większej logiki. Z przycisków na kierownicy działa głośność, zmiana utworów, obieranie / odrzucanie połączenia (czyli to co jest po lewej stronie kierownicy). Przyciskami po prawej nic z tego radia nie da się obsłużyć. Z tego co czytałem i oglądałem to chyba wiele więcej się nie ma co się spodziewać po wszelkich zamiennikach.
Działa Android Auto, Apple Car Play też jest ale nie sprawdzałem.
Co do zmieniarki - jak masz oryginalną to szczerze wątpię że będzie działać.
Jeszcze kończę instalację jak będzie wszystko gotowe to zrobię fotorelację, na razie kilka zdjęć:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10007
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10008
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10009
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10010
Dzień dobry
Od kilku dni jestem posiadaczem takiego oto radyjka:
https://allegro.pl/oferta/radio-2din-android-9-7-forda-mondeo-mk4-2007-2010-14658713475
Czy ktoś z was montował takie radyjko u siebie? Problem polega na tym że wtyczką którą otrzymałem z radiem dedykowaną do mondeo nie da rady uruchomić radia po podłączeniu radio nie daje znaku życia, pod linkiem znajdują sie zdjęcia radia jak i wtyczki w fordzie i wtyczki z radia.
https://drive.google.com/drive/folders/1R-Gk9ZHzlL5S0KWDU-8It6BK1vGcyWe4?usp=sharing
Youtube i inne miejsca nie pomagają.
Wszelkie spostrzeżenia i uwagi mile widziane.
Pytałeś sprzedającego dlaczego radio nie działa?
Takie radio ożywa po przekręceniu kluczyka
to tak na początek bym sprawdził
Pytałeś sprzedającego dlaczego radio nie działa?
Sprzedający na allegro mniej niż miesiąc, brak ocen, do tego:
Dane firmy
yunchengjingjijishukaifaquchangxinriyongpindian
shanxishengyunchengshi yunchengjingjijishukaifaqukonggangbeiqumingrengang wan9zhuang1danyuan602hu
044000 shanxishengyunchengshi
Ciekawe co odpisze :D
jeszcze może być zamieniony kabelek żółty z czerwonym :)
Bump: a może zacznijmy od
jakie radio tam było wcześniej
Ja montowalem troche inne ale pewnie wiekszosc dziala podobnie. W moim przypadku radio uruchamia sie jak dostanie sygnal po CAN. Jak nie jest podlaczone do CAN i zaplon nie jest wlaczony to nie daje sie go wlaczyc (rowniez na postoju :(). Sprawdzane z dostawca, nie ma rady, taki to urok tych wynalzkow.
W jednej z recenzji do aukcji jest napisane "Na życzenie konsultant wysyła plik aktualizacji Androida do nowszej wersji." - wyglada ze jakos jest dostepny "konsultant" wiec dobrze sprawdzic jak. W moim przypadku dostalem kontakt to ich inzyniera przez Skype, gosciu pomogl mi wi bardzo wielu sprawach, glownie dlatego ze instrukcja dolaczona do radia jest bardzo "biedna" i o wszystko trzeba bylo sie dopywac. Na szczescie "konsultant" byl bardzo pomocny, odpowiadal szybko i calkiem sensownie.
W filmiku do ktorego jest link w aukcji jest pokazany zewnetrzny CAN box. Dostales cos takiego w zestawie? Zaleznie od wersji radia, bywa zewneetrzny lub zintegrowany.
Tak dla podtrzymania tematu: niedawno montowaliśmy radio u kolegi, MK4 chuba z 2009 (przed FL). Radio z tej aukcji (wersja S5):
https://www.aliexpress.com/item/1005003496604450.html?spm=a2g0o.productlist.main.1 .570356a5ORBzHq&algo_pvid=a1d54d50-17ea-44d5-9d8a-6ff6bea80e3d&aem_p4p_detail=20230530144553135582880695538000187 21259&algo_exp_id=a1d54d50-17ea-44d5-9d8a-6ff6bea80e3d-0&pdp_npi=3%40dis%21EUR%21126.45%2194.84%21%21%21%21 %21%402100ba4716854831538616066d074c%2112000026056 522535%21sea%21NL%21754330568&curPageLogUid=hwlxCQPDT4YP&p4p_pvid=2023053014455313558288069553800018721259_ 1
Tak wygląda przed zamontowaniem:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1968&pictureid=10050
CAN box:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1968&pictureid=10051
Tak wygląda po zamontowaniu:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1968&pictureid=10052
Dodatkowo zamontowany TPMS i odbiornink DAB+ jak ten:
https://www.amazon.nl/dp/B0BYZNPCBX?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Odbiór DAB+ na załączonej antenie był dość kipepski, dużo zaników podczas jazdy więc wymeniliśmy fabryczną antenę FM z Mondeo na taką:
https://www.amazon.de/Eightwood-Antenna-Digital-Amplifier-Splitter/dp/B072J3JYQW?psc=1&pd_rd_w=oFQWh&content-id=amzn1.sym.e62ea83d-fb0a-450d-bc50-011cc9a55454&pf_rd_p=e62ea83d-fb0a-450d-bc50-011cc9a55454&pf_rd_r=T5J7FE54JMS1AXV9YRQ7&pd_rd_wg=pcIvX&pd_rd_r=019d5d22-b706-4320-8bcf-d9dabe412d5d&ref_=sspa_dk_rhf_yoy_pt_sub_5&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExSTE5VllYRDY3MVBDJ mVuY3J5cHRlZElkPUEwMzk5MzI0MVVLMUlZUUZDUEZKMyZlbmN yeXB0ZWRBZElkPUEwMDgzMjA4MTU2WDJXVkJNWUlZTSZ3aWRnZ XROYW1lPXNwX3JoZl95b3kmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3Q mZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl
Na nowej antenie DAB+ działa bardzo dobrze.
Podobny problem miałem w z DAB+ w swoim aucie, widać te obiorniki na USB nie maja najlepszej czułości.
Klasycznie radio przyszło z 1-stronicową instrukcja montażu więc trzeba się było troche podomyślać ale obyło się bez problemów.
Po 2 tygodniach uzytkowania radio spisuje sie bez zarzutów, mogę śmiało polecić ten model.
W planie (na wiosnę) jest dodanie kamery wstecznej i rejestratora.
Witam, ja kupiłem takie:
https://www.aliexpress.com/item/1005001474134850.html?spm=a2g0o.productlist.main.1 .7a18d607kHIWXd&algo_pvid=98c5cff5-1d2b-451c-bf32-706fe2b5a559&algo_exp_id=98c5cff5-1d2b-451c-bf32-706fe2b5a559-0&pdp_npi=3%40dis%21EUR%21210.42%21168.33%21%21%21%2 1%21%402100bbf516859138886458999d0745%211200001626 9422677%21sea%21NL%21754330568&curPageLogUid=BXC6DMTWcT6R
Wersję 6G/128G z wysyłką z Polski, przyszło w kilka dni.
Nie zdecydowałem się na "tesla style", wolałem "hardware-owe" przyciski klimy i chciałem zostawić schowek pod radiem.
Działa całkiem dobrze, jak w większości tego typu urządzeń niektóre szczegóły są trochę niedopracowane, trzeba się z tym pogodzić albo zostać przy oryginalnym :P Ogólnie wrażenie jest dobre, nie mam chęci zamienić go z powrotem na Blaupunkta.
Z Conversem działa bardzo podstawowo, z radia FM wyświetla częstotliwość (niestety brak nazwy stacji), na pozostałych źródłach wyświetla CD i jakiś tam numer bez większej logiki. Z przycisków na kierownicy działa głośność, zmiana utworów, obieranie / odrzucanie połączenia (czyli to co jest po lewej stronie kierownicy). Przyciskami po prawej nic z tego radia nie da się obsłużyć. Z tego co czytałem i oglądałem to chyba wiele więcej się nie ma co się spodziewać po wszelkich zamiennikach.
Działa Android Auto, Apple Car Play też jest ale nie sprawdzałem.
Co do zmieniarki - jak masz oryginalną to szczerze wątpię że będzie działać.
Jeszcze kończę instalację jak będzie wszystko gotowe to zrobię fotorelację, na razie kilka zdjęć:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10007
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10008
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10009
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10010
Hej!
Jak się sprawuje radio? Czy ramka, panel od klimy i podgrzewania szyby zostaje oryginalny?
Hej!
Jak się sprawuje radio? Czy ramka, panel od klimy i podgrzewania szyby zostaje oryginalny?
Cześć,
Cala ramka jest nowa, w zestawie z radiem.
Przyciski podgrzewania szyb, świateł awaryjnych, czujników parkowania i AutoStop zostają oryginalne (przełożone ze oryginalnej ramki).
Przyciski klimatyzacji są nowe, w zestawie z ramką. Mają też trochę inne funkcje, jest przycisk "Menu" przywołujący ekran startowy, "FM" - radio FM, "Climate" - ekran regulacji klimatyzacji i ogrzewania. Ogólnie dość praktyczne rozwiązanie.
Co do działania, wrażenia po ponad roku użytkowania (poza tym co pisałem wcześniej):
- jednostka działa szybko i płynnie, żadnych zacięć itp
- nawigacja korzysta tylko z satelity, nie ma akcelerometrów jak w Smartfonie -> reaguje na zmianę kierunku jazdy z pewnym opóźnieniem. Można przywyknąć, alternatywnie używać AndroidAuto ze smartfonem (działa bardzo dobrze, przez BT/WiFi, bez kabla). Kolejna alternatywa którą przetestowałem z dobrym skutkiem to zewnętrzny odbiornik GPS o lepszej dokładności na USB. Działa na tyle dobrze że nie myślę o użyciu smartfonu.
- Fadio zarówno FM jak i DAB+ ma gorszą czułość niż oryginalne. Mieszkam dość daleko od nadajnika więc jest to uciążliwe. Nie udało mi się w żaden sposób podłączyć radia DAB+ do istniejącej anteny w samochodzie (oryginalnie miałem też DAB+), zero zygnału. W zestawie z odbiornikiem DAB+ jest antena naklejana na szybę, u mnie pewnie ze względu na atermiczną szybę przednią z ogrzewaniem praktycznie nie działa po naklejeniu jej z przodu. Jest względnie OK po naklejeniu na boczna szybę bagażnika (tam gdzie są oryginalne anteny). Tak czy inaczej, zastanawiam się teraz nad wstawieniem jakiejś anteny zewnętrznej na dach bo zaniki sygnału sa uciążliwe.
- super sprawa to możliwość słuchania radia internetowego, karta SIM z najtańszym abonamentem z dużą ilością danych, aplikacja do wybranego radia i śmiga. Dużo jeżdżę po Europie więc super rozwiązanie, działa wszędzie. Tak samo z aplikacjami stramingowymi. Także przydatne do informacji o ruchu drogowym.
Tu też antenę GSM przeniosłem na tylką szybę bagażnika, działa lepiej niż z przodu.
- super też że można zainstalować wszystkie aplikacje, np WhatsApp, poczta itp. Nie pisać w czasie jazdy, chyba ze pasażer :)
- takie drobne, praktyczne rozwiązanie - pod przyciskiem M z lewej strony na kierownice mam zaprogramowane włączenie aplikacj nawigacji (ostatnio kożystam głównie z Waze), bardzo szybko można włączyć mapę w dowolnej chwili, bez odrywania rąk od kierownicy.
- co kilka miesięcy są aktualizacje softu chociaż jakichś istotnych zmian w nowych wersjach nie zauważyłem.
- w Standby radio pobiera około 25mA, niby niewiele ale zostawiając auto nieużywane na kilka tygodni (ponad miesiąc), może to być już problemem.
Ogólnie mimo pewnych mankamentów nie wróciłbym do oryginalnego radia z dawno nieaktualnymi mapami -> praktycznie bezużyteczną nawigacją.
Kolejna aktualizacja tematu: przyszedl czas na konkretna decyzje co zrobic z kiepskim odbiodem FM i DAB. Dezycja - montaz anteny zewnetrznej (i w zwiazku z tym zrobienie dziury w dachu :) )
Wyszlo tak:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10104
od srodka:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1962&pictureid=10105
Rezultat: odbior FM i DAB jest bardzo dobry, nawet chyba lepszy niz oryginalne radio z oryginalna antena.
Wniosek: trzeba bylo sie na to zdecydowac rok temu. Wszelkie poprzednie proby poprawienia odbioru byly tylko strata czasu.
Jezeli ktos decyduje sie na takiego typu jednostki i ma auto z antena w szybach to polecam rozwazenie od poczatku montazu anteny zewnetrznej, chyba ze mieszka pod nadajnikiem albo nie zalezy mu na odbiorze radia.
franciszekmg 29-09-2024, 13:49 Antena z oryginalnego prawidłowo nie będzie działała z androidem również dab+. Jakbyś dogłębnie poszukał znalazłbyś wcześniej, że w oryginale są odpowiednie wzmacniacze do anteny oryginalnej również dab+. Słaby odbiór stacji radiowych odwieczna bolączka androidów.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Zgadza sie, oryginalnie jest specjalny wzmacniacz DAB+, sam go wymienialem dokladajac modul DAB+ do oryginalnego radia :)
Oryginalny odbiornik DAB+ dziala dosc dobrze z oryginalna antena i wzmacniaczem ale podlaczajac do tego modul USB DAB+ od Androida praktycznie nic nie odbiera. Na antenie dostępnej z modułem USB (przyklejonej do szyby) jakoś tam odbiera ale sensownie działa dopiero z antena zewnętrzna.
Mialem wczesniej podobne radio z Androidem w aucie żony, ten sam problem, widać nawet zrobienie dobrego odbiornika FM do samochodu to ciągle wyzwanie dla chińczyków.
Tak czy inaczej, z dobra antena zewnetrzna dziala naprawde dobrze, jezdzilem od tego czasu sporo po europie, jest naprawde spoko.
killer78 22-01-2025, 07:49 Witam Was,
Potrzebuję Waszej pomocy.
Wcześniej, gdy oryginalne radio było zainstalowane (Sony 7") w moim mondeo mk4, to po wyłączeniu silnika radio grało jeszcze przez kolejne 6 minut i wyłączało się, lub wyłączało się natychmiast po otwarciu drzwi. Aby kontynuować odtwarzanie (przy wyłączonym silniku), wystarczyło nacisnąć przycisk zasilania w radiu, tam gdzie się robiło głośniej. Następnie radio włączyło się na 1 godzinę, a na ekranie pojawił się komunikat, że teraz radio będzie grało przez 1 godzinę.
Jak mogę uruchomić radio Android, które nie ma fizycznych przycisków) po wyłączeniu silnika?
Mam to podłączone wraz z adapter em can.
Jakieś pomysły macie?
Bo głupio co ~ 6 min włączać na chwilę zapłon, aby radio nadal grało.
zamiana kabelkow :)
Ale w tedy radio gra cały czas :( i trzeba je wyłączać dodatkowym pstryczkiem :)
Coś za coś
U mnie jak wyłączę zapłon to radio gra do czasu otwarcia drzwi
jak masz tradycyjny kluczyk to sprawdz, czy chwile przed zaplonem jest pozycja, w ktorej gra radio. W focusie mk3 tak mialem i z androidowym radiem współpracowało i to byla jedyna opcja, bo samo radio, pomimo fizycznych przyciskow nie uruchamialo sie na wylaczonym zaplonie.
obejsciem moze byc zrobienie dodatkowego przycisku z podawaniem napiecia na przewod w radiu - te stacje pomimo CANa, zazwyczaj posiadaja 'analogowe' sygnaly od zaplonu, podswietlenia, wstecznego itp.
killer78 22-01-2025, 15:54 Dziękuję wam za odpowiedzi, ale mam System bezkluczukowy. Jak wejdę do auta radio nie gra. Włączę zapłon (nacisnę 1 raz przycisk ford power) włącza się zapłon i radio. Jak kończę jazdę naciskam 1 x przycisk ford power i silnik gaśnie, radio gra:
~ 6 min jak siedzę w aucie
- od razu się wyłącza, jak otworze drzwi kierowcy.
killer78 23-01-2025, 22:37 ... Czy jest jakaś możliwość może podania napięcia do radia aby "myślało", że jest włączony zapłon? Może ktoś z Was to rozwiązał?
już pisałem wystarczyło przeczytać poprzednia stronę :):568:
zamiana kabelkow
Ale w tedy radio gra cały czas i trzeba je wyłączać dodatkowym pstryczkiem
Czy jest jakaś możliwość może podania napięcia
Chyba musi być podobna do tej:
https://www.youtube.com/shorts/KTGrZDolCPE
killer78 24-01-2025, 13:33 jeszcze może być zamieniony kabelek żółty z czerwonym :)
Bump: a może zacznijmy od
jakie radio tam było wcześniej
Tylko problem jest taki, że tu nie ma żółtego i czerwonego bo steruje tym szyna CAN. Stąd moje pytanie. Tak jak Ty piszesz to by była bułka z masłem...
Jak dać info do CAN, żeby podało informacje do radia, że jest włączony zapłon...
Pytasz, jakie radio było wczesniej...? Pisałem o tym w moim zapytaniu do Was: 7" z przyciskami po obu stronach ekranu. Blaupunkt NX.
ale nie masz tak, ze radio ma i cana i kolorowe przewody? moje mialo dwie opcje, gdyz sama stacja, mimo dostosowania obudowy stricte pod focusa, byla dosc uniwersalnym kawalkiem elektroniki.
w turanku mam radio na f133 (bez androida) i tez posiada can oraz kabelki, mozna mu podac zasilanie pomimo braku owego sygnalu sygnalu z can (ale w focusie w androidowym na PX5 nie testowalem)
No to tak łopatologicznie
Można wzionąć zasilanie
a) zapalniczka najbliżej radia ale tam zasilanie znika po 15min (jak dobrze pamiętam)
b) cały czas prąd jest klawiszu od podnoszenia - opuszczania fotela (też w miarę blisko), tynelem do radia podrodze jest miejsce na grzane fotele tam można umieścić włącznik ON - OFF i już mamy blisko do radia
I teraz zamiana kabelków we wtyczce
i mamy na stałe podłączone radio
Doświadczenia z moim radiem dwoma które montowałem znajomym:
- jak jest zewnętrzny CAN box (połączony kablami do radia) to można kombinować. Box odbiera sygnał włączenia zapłonu po CAN i wystawia do radia 12V, jak zwykły „hardwareowy” włącznik zapłonu. Można się podłączyć i podać samemu skądś napięcie.
- jak moduł CAN jest wewnątrz radia to raczej niema łatwego rozwiązania, chyba że radio ma taką funkcję. W moim przypadku nie miało, po wyłączeniu zapłony i odczekaniu określonego czasu (do ustawienia w konfiguracji) radio się wyłącza i nie daje się włączyć. Pisałem do producenta, odpowiedź „ten typ tak ma i nie planujemy tego zmieniać”.
Poza tym w moim radiu, we wtczce niema w ogóle pinu do zasilanie po zapłonie, tylko ciągłe 12V z akumulatora więc tu się też nic nie wykombinuje. Przystosowane tylko do sterowania po CAN.
killer78 28-01-2025, 05:13 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
... I u mnie chyba tak jest. Bo. Pamiętam, że przed zmianą radia oszukiwałem + po stacyjce przy radiu i nie było.
A teraz mam androida radio typu tesla i dodatkowo moduł can. Może faktycznie on podaję do radia + po stacyjce...?
Sprawdzę.
To by mi rozwiązało sprawę.
killer78 29-01-2025, 20:59 Ok, temat załatwiony.
Moduł can podawał do radia żółtym stałe 12 V, a czerwonym + po stacyjce.
Wiadomo, że z szyny can do tego modułu szedl rozkaz, aby po wyłączeniu zapłonu (przy stałe zamkniętych drzwiach) wyłączyć radio po 6 minutach. Lub wyłączyć od razu po otwarciu drzwi.
Oszukałem system:
Przeciąłem czerwony kabel z modułu can do radia, tam wstawilem diodę zaporową, a między diodę a radio podałem + z żółtego przewodu przez wyłącznik.
Efekt:
Po wyłączeniu radia czy to przez czas, czy po otwarciu drzwi mogę "pstryknać" wyłącznikiem i radio się wzbudza i gra tak długo jak wyłącznik jest w poz. 1.
No trzeba pamiętać, aby nie wyjść z auta z grającym radiem bo rano pchanie
|
|