Zobacz pełną wersję : [Transit 2014-2019] Zawieszenie na poduszkach - jakie ciśnienie ?
Lukasz2525 23-12-2016, 20:07 Cześć , mamy nowego Transita z poduszkami . Muszę przekopać się przez wszystkie instrukcje , ale chciałem też zapytać na forum . Powinno być jakieś minimalne ciśnienie czy można spuścić do zera , żeby opuścić auto jak najniżej ? Ile można nabić maksymalnie , czy jest jakaś wytrzymałość poduszek , czy trzeba obserwować moment , gdy podniosą się już maksymalnie ?
yatzek.tm 05-01-2017, 06:35 Pewnie już się dokopałeś do instrukcji, ale jeśli nie, to z moich doświadczeń wynika co następuje:
Poduszki możesz opuścić do dna, ale na postoju, żeby mieć np jak najniżej próg załadunku. Unieść też możesz na maxa, jeśli jest taka potrzeba.
Jazda z poduszkami opuszczonymi do dna/podniesionymi na max jest możliwa, ale pewnie czujnik poziomu zawieszenia będzie Ci to sygnalizował. Na pewno nie jest to dobre dla samochodu, choć poduszkom fizycznie nic się nie stanie.
Te skrajne pozycje poduszek są nadzorowane przez zawór poziomujący zawieszenia, który nie pozwala ani im się podnieść ponad to, co dopuszczalne, ani też opuścić się niżej (choć z reguły jest to koniec mechanicznych możliwości - czyli podstawa poduszki opiera się o górny ogranicznik wewnątrz miecha)
Wykończyć poduszki możesz jedynie przeładowując mocno samochód, bo kompresor będzie bił do nich ciśnienie, żeby wypoziomować zawieszenie no i nie wiem tylko czy kompresor nie da rady i będzie ciągle sygnał, że zawieszenie jest niewypoziomowane, czy poduszka po jakimś czasie strzeli.
Lukasz2525 05-01-2017, 21:02 W nowym chyba wygląda inaczej , nie zwróciłem uwagi na żadne czujniki zawieszenia , a kompresor mam pod fotelem i włączany z przycisku . I nie widzę instrukcji do auta , nie wiem czy w ogóle ją dostałem , bo mam tylko listę wyposażenia , książkę serwisową , instrukcje do webasto oraz agregatu chłodniczego , ale typowej instrukcji do Transita nie widzę .
lukas_ko 06-01-2017, 10:22 Koledzy aby było jasne nowy model transita nie ma fabrycznych poduszek powietrznych od zawieszenia.
Można je założyć jako wyposażenie dodatkowe ale nie fabryczne i różne serwisy różnego rodzaju zakładają.
Też mogłem je założyć ale się nie zdecydowałem bo trochę się bałem aby nie złamać ramy auta bo ładuje duże ciężary i WC takim wypadku resor auta ma dwa punkty podparcia plus trzeci na środku jako odbojnik gumowy aby rama oparła się na osi gdy już przeładujemy auto.
Ja na swojego transita ładuje 2500kg czasem 3000kg i odbojnik jeszcze nie dotykają osi więc nie wiem po co wam poduszki?
Jak chcesz podnieść auto aby wizualnie wyżej stało aby nie było widać że wisi to powiem wam że jest duże ryzyko złamania ramy. Znam kilku handlarzy aut i części którzy takie poduszki zamontowali aby auto wyżej stało bo bali się kontroli za granicą efekt był taki że za którymś razem rama Sprintera pękła.
Dodam tylko że ja w moim Transicie mam jeszcze dodatkowo płytę stalową jako osłona chłodnicy, silnika która idzie aż do skrzyni biegów i waży około 80kg plus mam windę z tyłu auta która waży około 250 kg i mimo załadowania auta 3000 kg odbojnik gumowy jeszcze nie dotyka osi.
Więc Transit ma bardzo mocne zawieszenie i uważam że jeżeli się prowadzi umiejętnie omija lub zwalnia na nierównościach i dziurach to nie potrzeba poduszek
yatzek.tm 06-01-2017, 11:08 W kontekście tego, co pisze lukas_ko musisz dotrzeć do instrukcji używania tych poduszek. Jeśli kupiłeś auto z nimi jako nowe z salonu, odpowiedzi szukaj w salonie; jeśli ktoś je dokładał, niech da instrukcję użytkowania. To o czym pisałem poprzednio dotyczy generalnie zasady, jaka jest przy zawieszeniach pneumatycznych. A tam zawsze jest zawór, który reguluje ciśnienie w poduszkach tak, aby zawieszenie niezależnie od obciążenia było wypoziomowane.
wojtekjanus 06-01-2017, 12:09 Koledzy aby było jasne nowy model transita nie ma fabrycznych poduszek powietrznych od zawieszenia. Latem czytałem na stronie Forda, że od października w Transicie Customie jako opcja mają być dostępne poduszki pneumatyczne w zawieszeniu, a później w modelu Mk8. Ale teraz jakoś nie mogłem odnaleźć tej notatki.
Lukasz2525 06-01-2017, 23:21 U mnie jest izoterma do 3,5 tony i nie będzie przeładowywany . Poduszki były zakupione jako bajer , oraz żeby było bardziej miękko ( i to czuć ) dla ładunku , gdyż wozimy drogie i delikatne rzeczy , które są dodatkowo ubezpieczane i często ubezpieczyciel wymaga auta na poduszkach .
lukas_ko 08-01-2017, 18:37 U mnie jest izoterma do 3,5 tony i nie będzie przeładowywany . Poduszki były zakupione jako bajer , oraz żeby było bardziej miękko ( i to czuć ) dla ładunku , gdyż wozimy drogie i delikatne rzeczy , które są dodatkowo ubezpieczane i często ubezpieczyciel wymaga auta na poduszkach .
Kolego coś mylisz bo pierwsze słyszę aby na poduszkach pneumatycznych było w busie bardziej komfortowo może w naczepie Tira tak ale w busie masz inną zasadę.
Bo resor zawsze zostaje ponieważ trzyma tylną oś abyś jej nie zgubił i jeżeli jeszcze oprócz resora dołożysz poduszki powietrzne to przecież będziesz miał jeszcze bardziej sztywne auto.
A jeżeli jeszcze dopompujesz powietrze do poduszek to będziesz miał jeszcze twardsze auto.
Coś chyba nie za bardzo wiesz jak to działa i jak wygląda Twoje zawieszenie na tylnej osi.
Natomiast Jeżeli byś miał tylko poduszki pneumatyczne bez resora (tak hipotetycznie) i jeszcze układ poduszek by działał w ten sposób że masz ciśnienie w poduszkach uzależnione od ciężaru lub poziomu wysokości budy auta to owszem poduszka była by bardziej komfortowa.
Ale w busie masz jeszcze resor który trzyma tylną oś aby Ci nie wyleciała a w naczepie Tira jak masz poduszki to już nie ma resora bo jest drążek który trzyma oś.
Ci co dokładają poduszki w busach chcą albo zwiększyć ładowność albo zwiększyć prześwit auta aby tak nie wisiało blisko ziemi po załadowaniu. A nie po to aby był większy komfort
Koledzy aby było jasne nowy model transita nie ma fabrycznych poduszek powietrznych od zawieszenia.
Można je założyć jako wyposażenie dodatkowe ale nie fabryczne i różne serwisy różnego rodzaju zakładają.
A jak Ci pokaże taką opcje w konfiguratorze, fabryczne zawieszenie pneumatyczne Transita czy Customa, to wysyłasz mi flaszke Jasia Wędrowniczka, zgoda?
lukas_ko 09-01-2017, 02:33 Ale to nie jest takie zawieszenie jak myślą koledzy lub jak ja myślę, że oni myślą :D
Kolega napisał, że na poduszkach pneumatycznych auto jest bardziej miękkie, a według mnie będzie odwrotnie ponieważ takie poduszki są dokładne dodatkowo obok resora i wówczas auto będzie twardsze.
Wiem że nawet model z 2009 roku mógł mieć poduszki powietrzne ale był to bardzo prosty układ bez kompresora ale za to z wystajacymi przewodami z tylnych nadkoli gdzie można było sobie dopompować powietrze do poduszek gdzieś na stacji paliw zwykłym kompresorem.
A w nowym modelu jak ja go kupowałem w salonie i zamówienie składałem w styczniu 2014 to na pewno nie było nawet takich prostych poduszek pneumatycznych jedyne co widziałem to że dealer dokładał to jako opcję i montowała to Auto Galeria z Gorzowa i robiła to dla Bemo-Motors.
Wówczas były to montowane poduszki w miejsce fabrycznych odbojników gumowych. Poduszki te miały kompresor i sterowanie w kabinie. Czyli można było zwiększyć lub zmniejszyć ciśnienie w poduszkach.
I nie wiem czy masz na myśli taki fabryczny zestaw? Czy właśnie to ktoś montuje dodatkowo?
I na pewno auto z takimi poduszkami nie będzie bardziej miękkie.
wojtekjanus 09-01-2017, 09:18 I nie wiem czy masz na myśli taki fabryczny zestaw? Czy właśnie to ktoś montuje dodatkowo?
I na pewno auto z takimi poduszkami nie będzie bardziej miękkie.
Ze strony Ford Polska:
"Pneumatyczne tylne zawieszenie
Ford Transit Custom jest teraz dostępny z pneumatycznym tylnym zawieszeniem. System ten automatycznie dostosowuje się do warunków panujących na drodze, aby utrzymać stałą wysokość zawieszenia niezależnie od obciążenia pojazdu. Efekt? Łatwiejsza jazda bez względu na to, czy kierowca podróżuje sam, z pasażerami, czy z pełnym ładunkiem. (Opcja w wersjach kombi M1)"
lukas_ko 10-01-2017, 01:20 Ze strony Ford Polska:
"Pneumatyczne tylne zawieszenie
Ford Transit Custom jest teraz dostępny z pneumatycznym tylnym zawieszeniem. System ten automatycznie dostosowuje się do warunków panujących na drodze, aby utrzymać stałą wysokość zawieszenia niezależnie od obciążenia pojazdu. Efekt? Łatwiejsza jazda bez względu na to, czy kierowca podróżuje sam, z pasażerami, czy z pełnym ładunkiem. (Opcja w wersjach kombi M1)"
Ale my w tym wątku nie rozmawiamy o Customie tylko o dużym Transicie
wojtekjanus 10-01-2017, 08:38 Ale my w tym wątku nie rozmawiamy o Customie tylko o dużym Transicie Niestety nie mogę znaleźć tej notki Forda, ale pisali, że w październiku-listopadzie w Customie ma być, a w późniejszym okresie w Transicie.
lukas_ko 10-01-2017, 16:22 A wiesz może jak to było opisane czy to będą poduszki powietrzne czy może coś innego wymyślą.
Bo osobowe auta kombi np. stare Scorpio lub Mondeo miały do amortyzatora podłączony przewód pneumatyczny którym pompowano powietrze pod ciśnieniem a było to uzależnione od urządzenia do poziomowania zawieszenia które mierzyło wysokość auta.
O ile ten system się sprawdzał w osobowych autach to nie wiem czy by się sprawdził w dostawczych autach a zwłaszcza w dużym Transicie gdzie są dużo większe ciężary.
Natomiast jeżeli chodzi o osobowe auta np. Stare Scorpio było to bardzo fajne rozwiązanie.
wojtekjanus 10-01-2017, 17:57 A wiesz może jak to było opisane czy to będą poduszki powietrzne czy może coś innego wymyślą. Nie były podane żadne szczegóły, ale jestem przekonany, że jeżeli będą fabrycznie montowane w Mk8, to będą miały opcję pracy automatycznej, samopoziomując nadwozie (tak jak w Customie).
Lukasz2525 10-01-2017, 21:11 Nie wiem co wynika z teorii , ale auto jest mieciutkie , tyl sie zachowuje zupelnie inaczej niz przod , kiedy sie przejezdza przez progi lub zabuja autem lewo/prawo . Przod jest sztywny i od razu sie stabilizuje , a z tylu przy 2-2,5 bara , bo na takim cisnieniu na razie jezdze , nastepuje dwa razy bujniecie gora/dol i miekkie uspokojnie auta . Ale auto jest bardzo duze , ze sporym kontenerem .
|
|