Witam wszystkich
Potrzebuje pilnie pomocy. Do zbiornika na płyn do spryskiwaczy wlalem olej napędowy. Wlalem około 2 litrów. Próbowałem spuscic ale nic z tego. Co robić?
Z góry dzięki :)
artur1970
24-12-2016, 00:30
W jaki sposób to robiłeś ?
Odkręć dolną osłonę chłodnic i będziesz miał dostęp do zbiornika. Wystarczy zdjąć wężyk lub wyjąć pompkę i wyleje się zawartość zbiornika.
Tak wygląda zbiornik
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=79570&d=1482539714
Paramedyk
24-12-2016, 09:55
Naprawienie błędu zajmie Ci kilka razy mniej czasu niż pozostałym forumowiczom zastanawianie się na logistyką tego zdarzenia ;-)
Możesz zdradzić sekret?
jedyne co mi przychodzi do glowy ze mial paliwo zlane do butelki po plynie do spryskiwaczy
Każdy ma prawo się pomylić, nawet tak :) może kolega lał to w nocy, po ciemku, zakatarzony w dodatku więc nie poczuł woni ani nie zauważył nieco innej konsystencji płynu, który był wlewany.
Ale wyróżnienie się należy i tak ;)
Proponuję alternatywnie zrzucić, koło, nadkole i już masz dostęp do zbiornika. Trochę zachodu jest ale jeżeli nie masz kanału to najlepsze wyjście. Potem trzeba by dobrze zbiornik przepłukać ciepłą wodą z płynem do mycia czy czymś, bo jak Ci tłusta ropa zostanie na ściankach czy coś to będziesz miał tłuste mazy na szybie.
Powodzenia i Wesołych Świąt !
dizel1982
24-12-2016, 11:29
jedyne co mi przychodzi do glowy ze mial paliwo zlane do butelki po plynie do spryskiwaczy
No raczej. Myślę że nie zajechał na stację, nie otworzył maski i nie zatankował ON do spryskiwaczy :D. A tak na serio to jak kolega wyżej opisał, musisz się dostać od spodu do zbiornika. Możesz jeszcze metodą przelewową, wężyk, ciągniesz i leci ale musisz uważać żeby się tego nie opić a dwa tą metodą wszystkiego nie spuścisz. Później polecam zalać ten zbiornik jakimś płynem do naczyń, on dobrze neutralizuje tłuszcz bo inaczej jak nalejesz płynu to możesz mieć tłustą szybę. Chyba najlepiej było by ten zbiornik zdemontować i porządnie przepłukać. Mam nadzieję że nie spryskałeś jeszcze tym szyby bo jak zasyfiłeś układ ropą to nie będzie fajnie.
Jeśli chodzi jak to wlalem, to było tak że ropa była w karnistrze po płynie do spryskiwaczy.
Ropę spuscilem i przeplukalem zbiornik 4 litrami płynu do spryskiwaczy. Mam nadzieję że to wystarczy. Czy może znów rozebrać i przeplukac tym płynem do naczyń?
dizel1982
24-12-2016, 12:04
Nie wiem co to za płyn do spryskiwaczy był ale generalnie płyn do spryskiwaczy średnio neutralizuje tłuszcz, chyba że miał dużo alkoholu. Ja jednak zrobił bym to płynem do naczyń, tylko nie rozrabiaj go zbyt mocno bo im bardziej rozrobiony tym słabiej Ci to zbierze. Później kilka razy przepłucz ciepłą wodną i będzie dobrze.
Jarek_Lodz
24-12-2016, 12:22
Jak alkoholem, to najtaniej denaturatem.
dizel1982
24-12-2016, 12:28
Najlepszy jest czysty alkohol izopropylowy ale on kosztuje coś koło 20zł za litr. Ja go zawsze używam do odtłuszczania, jest idealny. Ale denaturat też jest ok.
darmodziej
24-12-2016, 18:08
Produkty ropopochodne należy rozpuszczać, rozcieńczać produktami ropopochodnymi. Ja bym użył benzyny ekstrakcyjnej.