Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] wariatory , zawory faz rozrządu a wyprzedzenie zapłonu
Witam decyduje się założyć nowy temat ponieważ przeszukałem fordclub i nie mogę znaleść odpowiedzi na mój problem. Pytanie brzmi czy wariatory mogą być uszkodzone w taki sposób zeby powodowały dławienie się silnika przy szybkim wciśnięciu gazu. Ogólnie auto jakoś głośno chodzi i jakby moc nie ta co powinna. Na początku skupiłem się na swiecach przewodach i cewce wszystko nowe oryginał problem ani na chwile nie znikł ( auto mam 2 tyg. ) Po podpięciu do forscana pokazuje wyprzedzenie zapłonu 38 stopni na wolnych obr. a po szybkim wciśnięciu gazu 60 stopni i wtedy się dusi. Wydaje mi się że wogóle ktoś mógł żle rozrząd poskładać że takie rzeczy wychodzą. Jak ktoś miał podobne przeżycia z silnikiem 1.6 ti-vct to będę wdzięczny za wpisy. auto kupiłem bo potrzebuje w miare pewny środek transportu a tu lipa. :shock:
hallo jest tu ktoś ,to może ktoś miły napisałby jakie ma wyprzedzenie zapłonu u siebie (w silniku 1.6 ti-vct oczywiście ) miałbym jakiś punkt odniesienia. wcześniej miałem focusa mk1 i przez 7 lat żadnych problemów a tu mi się wydaje że zmienne fazy coś psują.
remtech1 02-01-2017, 14:40 Hej tak taki ma miec kat 38 do 70 stopni wyprzedzenia zaplonu pokazywany w PCM zobacz jaki masz w OBD wariator ssacy na luzie reaguje krotkim zalaczenie na minus wydechowy zalacza sie odrazu i pracuje caly czas
te dlawienia szarpania masz na luzie czy obciazeniu
Witam dławienie występuje wyłącznie przy szybkim wciśnięciu gazu przez jakieś 1,5 sekundy póżniej idzie ładnie ale jak silnik ma obciążenie ( np. jazda pod dużą górkę ) to bardzo głośno pracuje i wogóle moc nie ta co powinna. wydaje mi się że wogóle do 3000 obr nie ma mocy. Na forscan przy opcji " położenie wałka rozrządu ssący " na wolnych obrotach położenie wynosi 0.00 stopni a przy szybkim dodaniu gazu wałek od razu idzie na -15 stopni , wtedy zapłon idzie na 60 stopni i silnik mało nie zgaśnie . ale przy wolnym dodaniu gazu położenie wałka rozrządu idzie pomału na plus 0.1, 0.2 ,03 stopnia i przy pełnej przepustnicy jest 1.1 stopnia na plusie i wtedy nie ma żadnych dławień. Wydaje mi się że to coś z wariatorem może się dzieje . jak masz jakiś pomysł pisz dziękuje z góry.
P.S narazie wolałbym uniknąć servisu bo czuje że tam mnie skroją konkretnie .
Bump: Chyba że mój problem nie wiąże się wogule ze zmiennymi fazami ale reszta parametrów wygląda w miarę ładnie . świece kable cewke wymieniłem wszystko oryginał. układ paliwowy wykluczam bo to samo dzieje się na benzynie i na gazie. jedynie to jeszcze może sonda lambda jest podejrzana ale przy jeżdzie na gazie to nie wiem czy wogóle z sądy sa sygnały pobierane. z sądy lambda wykresy są dość płaskie.
Bump: właśnie przeczytałem twoją wiadomość w innym temacie też dotyczącego tej sprawy, sprawdze jeszcze jutro dokładnie przepustnice z tymi sygnałami malejącymi i rosnącymi
remtech1 02-01-2017, 20:02 jutro spr jak u mnie zachowuja sie wariatory ssace .bledow w forscanie nie masz wiesza ze parametry sie spr pod obd i pcm .Sady pracuja na luzie sprawdzales 0.2 -0.8 volta sprawdz jak zachowuje sie przeplywomierz bo on w duzej mierze odpowiada za ruszanie czy pracuje warto przeczyscic grzalki w przeplywce jakims zmywaczem w sprayu
sonda pracuje na wolnych daje 0.2 v ale jest to wykres stały a chyba powinna być sinusoida .Dopiero po dodaniu gazu daje np. 0.8 i po chwili spada do 0.2 ale reaguje dopiero po dodaniu gazu a chyba powinna chyba wzrastać i opadać . mam racje ? jutro jeszcze raz sprawdze. na forscanie pokazywało jakieś stare błędy jeden sonda HEGO za wolny sygnał i jeden za uboga mieszanka aha i jeszcze jeden przy którym pisało że jest potwierdzony w obd ; czujnik it temperatura powietrza dolotowego ( ten czujnik to chyba jest razam z przepływomierzem). to są stare błędy bez zapalenia chek engine. jak robie nowe skanowanie to nie pokazuje żadnych błędów.
Bump: A o co chodzi ze sprawdzaniem pod obd i pcm ? narazie wchodze dopiero w te tematy.
Dziś podłączyłem maszyne pod kompa ponownie, sonda działa prawidłowo na oscyloskopie chodzi od 0.12 do 0.72. przepustnica też chyba ok ale suma z dwóch czujników nie daje tak idealnie 5 v jest jakieś 4.93 v zazwyczaj. w dodatku zauważyłem że jeden z przewodów od przepustnicy jest uszkodzony ale była tylko wytarta izolacja sama żyła jest cała wiec tylko dołożyłem izolacje. zastanawia mnie jeszcze katalizator ale nie wiem czy dawałby takie objawy zaraz po wciśnięciu gazu. Ogólnie zbliża mi się daleki wyjazd i jak nic nie wymyśle to trzeba się będzie przeprosić z servisem. napisz czy u ciebie też wałek ssący wchodzi na pozycje ujemną po szybkim wciśnięciu gazu bo u mnie dzisiaj wszedł z 0.0 na wolnych na - 21 stopni przez chwile.
Bump: sprawdzałem pod obd i pcm
remtech1 03-01-2017, 16:14 witam tak walek wchodzi tak jak u ciebie na minus parametry dobrze widac walka ssacego ale dopiero pod obciazeniem wtedy jak dajesz gazu minus sie zwieksza. sprawdziles przeplywomierz czy ci rosna wskazania bo jak jest brudny to ci moze zle podawac wartosci warto przeczysci .Ja z ta puszka tez mam problem taki ze jak trymam na luzie 1700 a 1800 obrotow to mi autem telepie i pod obciazenie tak ok 30 km na 2 biegu tez autem telepie .ogolnie go na wiosne sprzedaje bo to auto to porazka Mam mazde 3 1.6 to silnik chodzi jak swierszczyk ja tez bede musial chyba jak sie zmusze pojechac do forda
W tym samochodzie inne wartosci podaje komp glowny np przeplywka pokazuj 2mg a w obd pokazuje kolo 1mg zaplon w pcm 38 do ok 70 a w obd od 4 do 40 .Umnie przepustnica tez tak podaje ok 4.93 volta a pamietasz ile pokazuje 1 czujnik u mnie ok 0.60V a drugi kolo 0.43V jak by katalizator sie rozlecial to moglby przytkac wydech a druga sonda pracuje.Powyzej 3000 obrotow ci dobrze chodzi auto
auto ogólnie kreci sie wysoko bez problemów tylko to duszenie męczy przy ruszaniu zwłaszcza w mieście jak najpierw nie podciągniesz obrotów przed puszczeniem sprzęgła to silnik kaput . przepływka pokazuje po przygazowaniu nawet 85 g więc chyba dobrze. druga sonda chodzi chociaż w dużo mniejszym zakresie . ale co ciekawe dla próby odpiołem dwie sondy i nawet cheek engine się nie zaświecił ale silnik wyrażnie to odczół. kręcił się tylko do dwóch tysięcy. nie wiem czy czasami ten co robił instalacje lpg coś nie namotał w instalacji. Tak wogóle to czekam jeszcze na interfejs od komputera gazowego bo on 3 dni temu wykrył jakiś błąd ale narazie nie moę go odczytać.
remtech1 03-01-2017, 18:22 jaka masz instalacje lpg jak mowisz na benzynie zle i na gazie tez to raczej gaz nie ma nic wspolnego a czysciles czy nie ja tak mialem w probe przeplywka byla brudna to wlasnie sie dusil a pozniej szedl ladnie ciezko bylo ruszyc co do bledow trzeba 3 razy zaplon wlaczac lub odpalic silnik zeby pokazal check ale forscan pokaze bledy
remtech1 04-01-2017, 17:27 Hej i jak postepy oddajesz auto do servicu
Witam komputer gazowy nic nie pokazał świeciło się tylko przypomnienie o przeglądzie instalacji. Jeszcze raz przeczyszcze przepływke jakąś benzyną ale to chyba nie to bo ona szybko reagowała jak patrzyłem na forscanie. według mnie zostały trzy rzecz albo zmienne fazy , katalizator albo sterownik silnika się sypie . mam pytanie jak u siebie patrzyłeś na położenie wałka ssacego to czy po szybkim przygazowaniu wchodził aż na -20 , to że wchodzi na minus to pisałeś ale czy aż na - 20 stopni ?
Bump: dzisiaj dzwonili z mojej firmy w piątek jade do pracy 300 km mam nadzieje że mnie foka nie zawiedze . już nawet na servis nie dam rady pojechać bo jak dzwoniłem to dwa dni się czeka na wolny termin . Diagnoza ma niby dwie stówki kosztować i niby powinno okazać co jest nie tak.
Bump: Dzisiaj w dodatku pojawił się nowy objaw . zaraz po odpaleniu na zimnym , jeszcze jak jechałem na benzynie to na dwójce przy 2 tyś ja mu gaz a tu muł jakby nie wiedział co zrobić czy jechać czy zgasnąć. ale może to grzałka od sondy lambda jeszcze się nie rozkręciła .
remtech1 04-01-2017, 17:46 tak jak energicznie dodasz gazu od zera do konca to pokaze -20 a wydechowy rosnie ci na plus
Ja tez mam ze swoim problemy jak sie na grzeje jak trzymam 1700 a 1800 obrotow to buda telepie a pod obciazeniem auto drga juz walcze z tym rok jeszcze zostalo mi wymienic od przepustnicy potencjometr bo widzialem na ruskim necie ze lubi przepustnica telepac https://www.drive2.ru/l/3582603/
zobacz linka . to nie ma nic dorzeczy to co napisales o grzalce wyszedl by ci blad jakby grzalka niegrzala
Daj znac jak sie uda naprawic nawet na meila
To faktycznie dziwne , ale telepie ci tak tylko jak jest zimny czy wogóle cały czas. ja tak mam w mk1 1.8 tddi ale tam to poduszki silnika są juz rozwalone i sprzęgło robi już dziwne drgania . ale auto ma już 250 tyś km zrobiłem nim 4 razy barcelona rzeszów. ani jednej awarii w trasie . miałem nadzieje że druga wersja będzie też bezawaryjna. Diesla już nie chciałem bo podobno w dieslu turbiny lecą i nie są już takie trwałe. jak wróce z delegacji to prosto na servis jade zobacze co powiedzą
remtech1 05-01-2017, 16:30 Hej telepie jak sie rozgrzeje jak zimny idealnie sie wkreca na obroty i zero drgan podejrzewam ta przepustnice ze drga jak na filmie ktory wrzucilem poprostu rece opadaja mam mazde 3 chodzi idealnie w porownaniu do forda to niebo a ziemia ford jest wiekszy to jego plus ciezko to zdjagnozowac komputer nigdy bledu niepokazal musze poczekac na kamere inspekcyjna i zobaczyc co mu lezybo jak rozlacze weza to sie nie da spr a na sucho przepustnica nie pokazuje parametrow.Przpustnica jak wylacze zaplon pokazuje 0.45v minimalnego napiecia przepustnicy,jak wlacze silnik jest 0 minimalnego napiecia a najnizsze napiecie pokazuje 0.60v a drugi czujnik 4.33v
|