Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie włączający się Converse+

tdo
03-01-2017, 08:00
Witajcie

Pacjent to mk4 2.0 pb z 2008/09 z kuchenką. Wracałem z krótkiej trasy i nagle wyskoczyła awaria silnika. Po chwili wszystkie budziki w dół, ogółem zero jakichkolwiek wskazań. Na pobocze, odpalam to samo - usterka silnika. Ale silnik chodzi równo, wszystko ok, odpalił od przekręcenia no co jest? Jadę dalej bo do domu blisko, hop wszystko wróciło i powoli załączały się systemy. Z rana było już tylko lepiej. Wsiadam, odpalam, Converse czarny, radio czarne, ogółem prócz nawiewu i grzania szyby tyle z elektryki się ostało.
Hard reset + doładowanie i czkawka przeszła. Przy tym ustąpił mi tez zgrzyt z gazem ( miałem problem z odpalaniem go na zimnie - gazmajster nie odhamił komputera najprawdopodobniej). Wszystko wróciło do normy. Do czasu. O ile odpalanie czy na pb czy na włączonym gazie jest już ok o tyle ten converse szaleje dalej. Bywa tak, że się nie włącza w ogóle, bywa tak że jak go zmuszę i przytrzymam OK na kierownicy to włączy się i pokaże stan licznika i converse+ (nota bene licznik stoi! ) i tyle, zero wskazań z obrotomierza czy prędkościomierza. Bywa tak że przy ciut dłuższej jeździe załapie i pokaże najpierw usterka silnika (ding dong), a potem wraca do życia. Tak jak pisałem pali z dotyku bez zająknięcia.

Co z tym fantem robić? Z góry dzięki za pomoc

Dudi_81
03-01-2017, 12:33
Najczęściej powodem wariowania zegarów jest jednak słaby/stary akumulator. Ja też tak miałem, że auto odpalało bez problemów a na zegarach choinka. Więc jak pali to nawet nie podejrzewa się aku. Ładowanie już raczej na tym etapie nie pomoże.

tdo
05-01-2017, 14:10
dzięki za pomysł, niestety dalej to samo.

Nowy aku ( o ile nie przyszedł rozładowany / to jeszcze sprawdzę) zadziałał tak samo jak stary. Convers świeci się non stop bez względu na stan kluczyka w stacyjce. Radia brak. Budziki nie działają. Działają systemy wspomagania, grzania szyb, grzania środka etc.

Wiązka elektryczna poszła czy bezpieczniki sprawdzać? Jak to drugie to powiedzcie proszę które. Z góry dzieki!

leszcz
05-01-2017, 14:46
Budziki nie działają
wyjąłeś je ? Jak nie to wyjmij i sprawdź połączenie licznika .

tdo
05-01-2017, 14:53
Jak pisałem wcześniej - Hard reset + doładowanie i czkawka przeszła. Ale to zadziałało dosłownie na 1-2 przejazdy.

To raczej nie kwestia połączenia licznika

UPDATE: godzinę po zamontowaniu aku zszedłem raz jeszcze go przestawić bliżej domu i zacząć ewentualne podładowanie. I ku mym oczom ukazał się las! Działa wszystko mimo, że godzinę wcześniej na świeżym aku nie działało. O co chodzi??

mm32
06-01-2017, 10:21
Zacząłbym od odłączenia na jakiś czas kuchenki (komputera) może to on sprawiać kłopoty na szynie CAN.Odłącz go i zobacz,czy wszystko jest OK.

Bump: wyjąłeś je ? Jak nie to wyjmij i sprawdź połączenie licznika .
Ale po co ? problem jest bardziej szeroki niż zegary.Nie działają także inne rzeczy,wiec po co skupiać się tylko na zegarach.

tdo
06-01-2017, 21:25
Dziennik pokąłdowy cz.2

Dzisiaj auto odpaliło na srogim mrozie bez zająknięcia, C+ też zadziałał. Wyjechałem w drogę, po 20km choineczka awaria silnika itp itd. znowu wszystko ciach. Wyłączyłem całą elektrykę, 2km dalej spoko. Coś bardzo mocno obciąża układ ewidentnie. Wracałem na minimal prądu i było wszystko ok.
mm32 : Wyłączę gaz tak jak piszesz. Bardzo mozliwe że to on, od samego początku były z nim jaja - rozjeżdżał mapę benzyny. Dla gazownika oczywiście problemu nie było...

M-S POWER
06-01-2017, 21:40
Jak masz blisko do Łodzi to myślę że naprawie Twój licznik. Miałem parę podobnych przypadków.

orion512
06-01-2017, 23:15
wyjąłeś je ? Jak nie to wyjmij i sprawdź połączenie licznika .

Z opisu wygląda mi to na problemy z komunikacją licznika po magistrali MS-CAN.
Po niej licznik dostaje większość informacji (między innymi prędkość i obroty)
Kolega leszcz ma racje. Zdarza się, że na złączu converse śniedzieją styki. Wtedy może pomóc kilkakrotne rozpięcie i podłączenie wtyczki, ewentualnie pryśnięcie jakimś contact sparayem.
Jeśli to nie pomoże to trzeba przyjrzeć się licznikowi. Podłączyć analizator magistrali CAN oraz prześledzić z oscyloskopem cały tor.

mm32
07-01-2017, 08:03
Ja dalej się upieram,że to na 100% nie licznik bo skąd w tym wszystkim wyskakujący błąd "AWARIA SILNIKA"

Sebioza
07-01-2017, 09:18
Jak jest problem s CAN-em, to też wyskakuje awaria silnika.

mm32
07-01-2017, 09:32
Na forum,było kilka przypadków awarii conversa,ale nigdzie nie zauważyłem tego by wyskakiwała tam na samym początku komunikat "awaria silnika".
Zgadzam się z tym,że jak PCM nie ma połączenia po CAN np. z BCM to wywali komunikat,ale nie koniecznie musi to być problem z licznikiem ?
BTW Auto można odpalić także bez licznika.

orion512
07-01-2017, 12:00
Ja dalej się upieram,że to na 100% nie licznik bo skąd w tym wszystkim wyskakujący błąd "AWARIA SILNIKA"

Proponuję abyś kiedyś przeprowadził taki eksperyment.
Podłącz converse do samochodu, włącz zapłon a potem na chwile odpnij mu MSCAN.
Taki eksperyment jest naprawdę bardzo pouczający :)

leszcz
07-01-2017, 12:05
Taki eksperyment jest naprawdę bardzo pouczający mm32 - nie ma co się spierać z "profesorem" od Convers+ - wie tyle , że zagina swoją wiedza 99% Polskich naprawiaczy tych liczników ;)

mm32
07-01-2017, 18:43
@mm32 - nie ma co się spierać z "profesorem" od Convers+ - wie tyle , że zagina swoją wiedza 99% Polskich naprawiaczy tych liczników
Chciałem zauważyć ,ze w aucie oprócz licznika jest jeszcze duuuużo innych elementów/modułów korzystających z CAN,także licznik jak na moje oko to 1/10 urządzeń podpięta do MS CAN,każde jedno urządzenie majace chwilowe zwarcie na tej szynie da podobny efekt,a nawet śmiem twierdzić,że zły styk na punkcie masowym da także podobny efekt ;),także dalej stawiam na to,że to nie licznik-zły trop ;)

Bump: Zmobilizowaliście mnie i znalazłem jeden ze starych tematów,gdzie człowiek z baaardzo podobnymi objawami nawet zakupił zegary i niestety to nie były one(tak jak zresztą i tam ja pisałem) :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=225396

Sebioza
07-01-2017, 19:57
Orion nie twierdzi, że to na 100% licznik, ale że na 100% nie można tego wykluczyć.

mm32
07-01-2017, 20:00
Nikt na tą chwilę nie wie co jest powodem,ale już są tacy co chłopu zegary chcą naprawiać,wystarczy cofnąć się kilka postów.

orion512
08-01-2017, 10:05
Panowie ale nie ma się co tu nad tematem rozwodzić.
Trzeba podłożyć drugie zegary do testów (bo to najprostszy ruch) i będzie widomo, czy szukać tam, czy gdzie indziej.
Oczywistym jest jak pisze mm32 ze problem z magistralą może być też w innych miejscach ale według mnie bardzo prawdopodobnym może być właśnie licznik.
Co należało by potwierdzić bądź wykluczyć chwilową podmianą.

tdo
10-01-2017, 08:12
Sory za drobny przestój w relacji. Po zmianie aku odpiąłem gaz, dałem się komputerowi wysterować w benzynie. Wpiąłem gaz. Converse działa cały czas - w pełni sprawnie. Przy -22 zapłon co prawda nawet nie drgnął ale już przy -15 z problemami, ale odpalił.

Moja opinie: padający akumulator + przeciążenie ze strony kuchenki.

Przy samym padniętym Conversie chyba byłbym w stanie włączyć radio jakkolwiek? budziki od klimy raczej też by dały się włączyć?

orion512
10-01-2017, 09:14
Po padnięciu converse radio włączy się ale w trybie 1 godzinnym.
A w przypadku NX natomiast panel klimatyzacji zwykle przestaje reagować.

tdo
01-09-2017, 10:13
No to aktualizacja

Converse włącza się na minut kilka i gaśnie - przebieg pokazuje sprzed chyba 20tys km do tego zegarek i tyle + logo forda

prędkościomierz i obrotomierz nie działają wcale jaki reszcie z igiełkami. Radio włączy się tylko przed przekręceniem kluczyka - po zapomnij...
Klima działa, ogółem elektryka działa. Po podpięciu do kompa wywalało błąd komunikacji z converse.

Orientujecie się jaki jest ewentualny koszt budzika? converse+ w benzynie 2.0 - jeszcze ma iść na sprawdzenie zimnych lutów

tdo
08-01-2021, 20:09
Hej

padł mi drugi raz converse. Za pierwszym razem jakimś cudem wrócił do życia i pracowął rok bez problemu. Przyszła zima i zdechł. Zimne luty wyeliminowane bo elektryk przelutował wszystko i mówi że jest błąd na CANie. Ogółem świeci się środek, obrotomierz i prędkościomierz martwe. Radio , abs i środek nie podświetlone i podobno zgłaszają błąd na komputerze.

Doradzicie coś?

Naprawa wysyłkowo? mam już wykręcony cały licznik

lsulima
08-01-2021, 21:11
Napisz do kolegi orion512

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

MK4 kombi
23-02-2021, 10:48
Witam jestem nowy na forum mam też problem z licznikiem convers + wymieniłem już dwa wymieniłem gema pomogło na jakiś czas myśle nad wymianą radia z navi na próbę. jak kolega sądzi

orion512
23-02-2021, 11:16
Ale proszę wpierw napisać co dokładnie się dzieje.