Zobacz pełną wersję : Czym różnią się paliwaDisel od Diesel super ultimate itd...?
Witam
Często na renomowanych stacjach można spotkać się z paliwami oprócz zwykłego diesla również z np Ultimate Diesel Extra Diesel Super Diesel itd. Czym one sie tak właściwe różnią szczególnie ma na myśli Ultimate Diesel bo maja go na każdej stacji BP. Warto go tankować czy to bez różnicy ?!
W teorii te "lepsze" paliwa czyszczą i konserwują silnik oraz dodają mocy - choć to ostatnie to raczej tylko placebo.
W teorii te "lepsze" paliwa czyszczą i konserwują silnik oraz dodają mocy - choć to ostatnie to raczej tylko placebo.
Teorie to ja też znam :-) Pytanie czy ktoś to potrafi to wyjaśnić/przedstawić od strony praktyczno-technicznej ?!
tomiscorpio 31-05-2007, 19:20 no jest tak samo jak z wszystkim :) Jest jedna jedyna roznica CENA i NAZWA to wszystko
Masz benie super 95 z X rozpuszczalnikiem i masz benzyne 95 z 2x rozpuszczalnikiem :fcp2 :fcp2 :fcp2
Ludzka wyobraznia to wszystko potrafi , znajomy akumulator wstawil i stwierdzil ze autko lepiej ciagnie.
Nie zupełnie jeśli chodzi o benzynę to może mieć większą kaloryczność bądź ilość oktanów, ale moje zapytanie dotyczy diesla.
Zawierają środki czyszczące i mają zmniejszoną zawartość siarki - polecane do silników nowej generacji jak TDCI.
uważam tak jak tomiscorpio, cena i nazwa
christopheer 01-06-2007, 15:33 te "lepsze" paliwa mają wyższą liczbę cetanową .... :fcp1
[ Dodano: 2007-06-01, 16:33 ]
te "lepsze" paliwa mają wyższą liczbę cetanową .... :fcp1
Liczba cetanowa rozumiem że to odmiana liczby oktanowej. Czy zasada działania jest taka sama ?!
"Liczba cetanowa jest podstawową własnością olejów napędowych, tak jak dla benzyn liczba oktanowa. Liczba cetanowa jest wskaźnikiem zdolności oleju napędowego do samozapłonu i zależy od jego składu chemicznego." Źródło Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_cetanowa
nie wiem jak inne paliwa premium, ale na statoil jest podobno obniżona zawartość siarki.
damian6819 01-06-2007, 19:28 Te paliwa się różnią tylko ceną..., znajomy mojego taty pracuje na stacji shell, czyli renomowana, i ten diesel extra to zwykła ropa pomieszana z czymś tam, aby był pic na wodę..
Te paliwa się różnią tylko ceną..., znajomy mojego taty pracuje na stacji shell, czyli renomowana, i ten diesel extra to zwykła ropa pomieszana z czymś tam, aby był pic na wodę..
Tak? A mój sąsiad ma stację benzynową i leje tylko VERVĘ i jakoś nie twierdzi aby był to tylko pic na wodę.
damian6819 01-06-2007, 19:58 To widać że to zależy od stacji i jak sie szanuje klienta.. :)
Panowie
obecnie wszystkie stacje "porządne" sprzedają paliwa bezisarkowe, tzn o zawartości siarki poniżej 10 mg/l
I są to paliwa podstawowe. I najcześniej dla Shella, Orlena i BP jest to to samo paliwo, prawdopodnie pochodzącego z petrochemii w Płocku. Potem na stacjach przeładunkowych-rozlewniach wlewa sie do firmowych cystern i jeżeli chcemy dostac paliwo klasy premiu, tzn Verva, Ultimate czy V-Power uzupełnia sie cysterne wiaderkiem czegoś -pewnie jakies srodki konserwujące i zwiekszające liczne cetanowa. Wiec baza jest zawsze ta sama. Inaczej jest w Lotosie, ktory ma wlasne paliwo i rzeczywiscie rozwozi je wlasnymi cysternami.
Osobiscie jak leje ON premium to leje Verve - najtaniej :-)
A jak chce "zrobić dobrze" mojemu TDCI to kupuje czyste paliwko na Lotosie, a potem uzupelniam go dodatkiem Liqui Molly przeznaczonym do najnowszy diesli. Litra takiego koktajlu wychodzi ok. 4.05 ale rzeczywscie silnik pracuje jakby ciszej i żwawiej,
Pamiętajmy tez ze owa "bezsiarkowość" jest dobra dla wtryskow, ale fatalna dla pomp wtryskowych - pogarsza znacznie smarowanie tych pomp. Stad potem trzeba najlepsze ON uzupełniac dodatkami-smarowidlami
W przypadku benzyny, preferuje Supreme (Statoil). Suprema ma jaśniejszą barwę niż "normalna" benzyna i inny zapach. Po tym paliwie naprawdę widać i czuć, że to coś innego.
christopheer 02-06-2007, 10:48 [quote="MarioK"]
A jak chce "zrobić dobrze" mojemu TDCI to kupuje czyste paliwko na Lotosie, a potem uzupelniam go dodatkiem Liqui Molly przeznaczonym do najnowszy diesli. Litra takiego koktajlu wychodzi ok. 4.05 ale rzeczywscie silnik pracuje jakby ciszej i żwawiej,
Popieram kolegę, mimo że stacje zapewniają o wysokiej jakości tych paliw, robię podobnie jak kolega .... ja również wlewam dodatki smarująco - czyszczące LiquiMoly do mojego mondziaka ... i chyba mu się to podoba .... :fcp2
jadac kiedys dp Polski,tankowalem na Aral-u, jeszcze w De przed graniaca-jakos nie ufam tym przygranicznym stacjom paliwowym co do ich jakosci paliwa-i przez nieuwage wzialem pistolet z "Ultimate" zamiast diesel.Na Aral-u w niemczech na pistolecie ze zwyklym dieslem pisze "super diesel" i to mnie zmylilo :fcp2 .
Zalalem swojed mondziaka "Ulitimatem" i musze przyzac ze autko mialo jakby lepszego kopa,i ciszej szlo-a na dodatek mniej spalilo.
Bedacx kiedys po raz kolejny na Aral ,zauwazylem ze ten "Ulitimate" jest czysty jak woda,czy rozpuszczalnik.
Tak wiec niw wydaje mi sie jest to tylko taki pic na wode ze jakis Shell ,czy BP ,czy Aral wlewaja se jakies cos tam -i nazywaja to sobie po swojemu zeby tylko zamydlic klijentowi oczy i aby nabijac sobie kieszenie kasa.
Kiedys bylo o tym troche pisane na Forum - link tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?p=40263#40263).
karol_r2 03-06-2007, 21:17 a ja mam inne zdanie poparte przez znajomego z pewnej stacji benzynowej
jeśli na stacji są dwa rodzaje ropy to w 80% różnią się tylko ceną i nazwą niczym innym
pozdrawiam :fcp1
Jacek, bardzo dobry link. Dzięki
A co z Shell V-Power Racing? Jak ono wpływa na silnik?
|