Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Webasto nie grzeje

jekr62
07-01-2017, 10:08
Panie i Panowie.
Zaniemogło webasto, nie działa dogrzewanie nie mam ogrzewania. Siła złego na jednego. Pisałem już w innym poście, że nie odpala webasto. Dzisiaj byłem w ASO no i najwcześniejszy termin na diagnostykę za 5 dni. Co do ogrzewania powiedziano mi, że termostat ale i tak takiego nie mają. Dzwoniłem do innych warsztatów specjalizujących się w naprawach webasto i w jednym powiedziano mi, że jak nie działa webasto to i nie będzie ciepło w samochodzie bo ono dogrzewa silnik. W drugim natomiast powiedziano mi, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego g:galy. Kto ma rację? A tak przy okazji to czy komputer informuje o przepaleniu się bezpiecznika?
Pozdrawiam

salom
07-01-2017, 17:14
Weż suszarką do włosów , nagrzej termostat tak aby przy pokręcaniu kółkiem, pykały w nim styki, i powinno odpalić webasto.

jekr62
12-01-2017, 19:04
Znowu grzeje. :P
Byłem dzisiaj w ASO, uzdrowili webasto i teraz UWAGA!!!
Majster powiedział, że jezdziłem ze zbyt małym stanem paliwa, komputer trzykrotnie wyłapał i zakodował błąd i zablokował webasto. No i tym sposobem dał mi do myślenia bo nie jest to pierwsza zima, nigdy nie dopuszczam aby wskazówka zbliżyła się do "rezerwy" (bez względu na porę roku) instrukcja podaje, że musi być minimum 7,5 litra paliwa a majster mówi, że wymagane jest co najmniej 1/4 zbiornika paliwa. Jedyna pociecha, w tym wszystkim to to, że nie trzeba było wymieniać termostatu bo po prostu przy temp. -12 silnik nie mógł złapać temperatury bo nie był dogrzewany.

jekr62
15-01-2017, 17:48
Pochwaliłem dzień przed zachodem słońca. Po uruchomieniu silnika rzeczywiście dogrzewanie się włącza, temperatura rośnie i nie mam problemu ogrzewaniem natomiast jeżeli zaprogramuję webasto to za cholerę nie włącza się. Mam zatem pytanie czy webasto spełnia rolę ogrzewania postojowego i dodatkowego czy są to 2 różne nagrzewnice. Wyczytałem, że silniki diesla mogą mieć dogrzewnice spalinowe lub elektryczne, jak mogę to sprawdzić?

Audi'ofil
15-01-2017, 21:31
Jeżeli zaprogramujesz zdalnie (programator, lub pilot) piec raz, to nie odpalisz kolejny raz, jeżeli w między czasie nie zapalisz silnika - to podstawowa zasada.
Piec może mieć problemy z odpalenie gdy:
- jest za mało paliwa
- za niski poziom naładowania aku.
Jeżeli masz ogrzewanie/dogrzewanie spalinowe, poznasz to po tym, że przy wyłączeniu jeszcze niedogrzanego silnika, przez jakiś czas, coś w rodzaju dmuchawy będzie pracować pod maską silnika (mogą wydobywać się spaliny spod auta).
Tutaj masz info (http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O29558&languageCode=pl&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1448465&subTitleSelected=G1668584&topicHRef=G1611992&div=f&vFilteringEnabled=True) z instrukcji nt nagrzewnicy postojowej. W dziale: "Układ ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Index?bookcode=O29558&marketCode=PO&languageCode=PL&VIN=&div=f)" szukaj więcej info.

.

jekr62
21-01-2017, 20:27
Wielkie dzięki za cenne wskazówki natomiast mam pytanie. Silniki diesla są dogrzewane piecem, którym jest eberspeicher potocznie nazywany również jako webasto ale nie można go zaprogramować do wcześniejszego ogrzania samochodu. Czy zatem autentyczne webasto, które służy do ogrzewania postojowego dogrzewa również silnik w czasie jazdy? Pytam ponieważ rzeczywiście podczas jazdy bądz postoju z silnikiem na chodzie spod samochodu wydobywają się białe kłęby dymu natomiast kiedy programowałem ogrzewanie postojowe ( jak jeszcze funkcjonowało) to słychać było szum nawiewu ale nie było widać nawet dymku jak z papierosa. Mogłoby to znaczyć, że nagrzewnica postojowa jest zasilana elektrycznie. Reasumując, czy jest możliwe aby samochód miał dwie oddzielne nagrzewnice czy jedno wyklucza drugie?

Audi'ofil
21-01-2017, 21:25
Kolego jekr62 piec eberspeicher może służyć jako dogrzewacz, jak i niezależne programowane ogrzewanie.
Pod maską powinieneś znaleźć tabliczkę inf. taka jest u mnie

http://i.imgur.com/VcMBzS1.jpg?1

Piec jest używany jako niezależne ogrzewanie, odpalane w większości z pilota (pilot doposażyłem we własnym zakresie - kugi u nas nie są sprzedawane z pilotem). Można również programować z kokpitu wg instrukcji. Oraz piec działa jako dogrzewacz, po odpaleniu auta jeżeli jest odpowiednio niska temp. a nie odpaliłeś go wcześnie.
Prawdopodobnie eber. masz zaprogramowany jako dogrzewacz. O ile się nie mylę jest możliwość przeprogramowania, aby działał jako niezależne ogrzewanie.

Co do dymu pod samochodem, to tym się nie sugeruj. Bo to czy jest lub nie zależy też od zatankowanego paliwa (podobno nie powinno się korzystać z paliw z dodatkami bio - tak mam z piecem w innym aucie), oraz stanu naładowania aku.

Jak doczytałeś w instrukcji, pieca też nie odpalisz 2-gi raz jeżeli w międzyczasie nie odpaliłeś silnika.

Przy wyłączonym silniku i zapłonie, działa tylko nagrzewnica na paliwo (chyba, że masz skandynawskie rozwiązanie z podłączaniem auta kablem pod gniazdko), oczywiście całość (pompa paliwa zasilająca piec, pompa wody, wentylacja) korzysta z en. aku.

.

jekr62
26-01-2017, 19:53
Jeszcze raz śliczne dzięki za wyczerpujący wykład. U mnie wygląda to tak, że 2 razy odpali a 3 raz już niekoniecznie, zatem wygląda to chyba na słabą baterię. Tak czy tak nawet w serwisie nie potrafili mi tego jaśniej wytłumaczyć. :-)