Zobacz pełną wersję : Check Gauge

lukas_ko
31-05-2007, 22:23
Witam proszę o radę

Zapala mi się od czasu do czasu czerwona kontrolka Check Gauge i po zgaszeniu silnika i odczekaniu chwilki kasuje się. W między czasie jak zapali się ta kontrolka to auto zachowuje się normalnie.

Oraz świeci mi się ciągle żółta kontrolka oznaczająca motor-silnik w prawym dolnym rogu na desce koło wskaźnika ładowania akumulatora.
Ta kontrolka nie gaśnie chyba że odłącze akumulator to błąd się kasuje i mam "czystą" deskę na kilka godzin i później znów się zapala.

W niemieckiej instrukcji napisane jest że jest to błąd w systemie regulacji silnika "Fefler im Motorregelungssystem"

Z tego co się dowiedziałem i w serwisie forda to, że może to być spowodowane innym skłdem mieszanki paliwowej przez to iz auto jest zasilane gazem (LPG) i sądy Lamda, a są ponoć trzy głupieją i dają takie wskazanie?

Dajcie zdnać co sądzicie o tych kontrolkach i czy mam je zignorować :fcp27 czy też nie w każdym razie samochodzik czyli expo działa poprwanie jak się swiecą :566:

Pozdrawiam :fcp29

chevidan
31-05-2007, 22:36
check gauge - to znaczy sprawdź wskazania wskaźników na desce rozdzielczej.sugeruje aby sprawdzić ładowanie,ciśnienie oleju lub temperaturę płynu.coś z nimi w czasie zapalenia się kontrolki musi byś nie tak.co do check engine to przyczyn może być wiele najlepiej podłączyć się pod kompa.od gazu też może się świecić ale musiał byś mieć źle ustawiony gaz(za uboga lub za bogata mieszanka) lub brak emulatora sondy.sprawdź na benzynie czy się świeci check engine.

lukas_ko
31-05-2007, 22:45
Na benzynie jak zrobie troche kilometrów około 100-200 to gaśnie Check engine czy moze to być tylko to? a co z tym emulatorem sondy? jak to sprawdzić czy jest?

chevidan
31-05-2007, 22:50
mie wiem jaki masz gazociąg.najlepiej podjechać do gazowników,niech sprawdzą czy wszystko jest ok.co do check gauge to niestety nie zapala z powodu zapalenia się check engine-w sumie to by było głupie.check gauge ma zwrócić uwagę na wskaźniki bo wskazówka np.od ładowania nie przyciąga uwagi.

manius
31-05-2007, 22:52
sądy Lamda, a są ponoć trzy głupieją i dają takie wskazanie?

sondy masz dwie (przed) albo cztery (przed i za katalizatorem)

motorcheck zaswieca sie rowniez jak sie sondy przegrzeja na gazie to mozliwe

jedz do twojego gazownika niech zobaczy czy wszystko OK,

check gauge zapala sie jak masz za malo BENZYNY (taka sobie rezerwa)

chevidan
31-05-2007, 22:53
no fakt jeszcze benzyna.zapomniałem.

lukas_ko
31-05-2007, 22:58
A faktycznie miałem mało benzyny!!! chłopaki jesteście cudowni :fcp29 :fcp29 :fcp29

:fcp2 a juz się wystraszyłem ze cos nie tak ufffffffffffffffffff

Dzięki

chevidan
31-05-2007, 23:06
sorka za stresa naprawdę zapomniałem o benzynie. :fcp19

kra
01-06-2007, 02:11
No bo GAUGE to inaczej pipetka ;)

czyli ta taka miarka np. od oleju - bagnecik albo inne ustrojstow od mierzenia stanu abo cisnienia w czaszce :fcp27