Zobacz pełną wersję : Focus Mk2 1.6 VTi 115kM
Witam wszystkich
Przymierzam się do zakupu Forda Focusa Mk2 w benzynie. Pod uwagę biorę praktycznie każdą jednostkę silnikową, ale ostatnio zauważyłem, że na wielu portalach odradza się kupno wersji 1.6VTi 115kM ze względu na bardziej złożoną budowę silnika (m.in. zmienne fazy rozrządu). W związku z powyższym mam pytanie.
Jak to jest z tym silnikiem jeśli chodzi o koszty jego ewentualnej naprawy. Jaka jest jego awaryjność przy założeniu,że auto ma ok. 7 lat. Prosiłbym o konkretne informacje czy z silnik niesie za sobą realne ryzyko drogich napraw, czy to tylko rozdmuchany "straszak".
Z góry dzięki za pomoc.
Czytać trzeba ale i wnioski wyciągać. Ta jednostka może i jest bardziej skomplikowana od 1.6 16v 100KM ale nie aż na tyle by się bać.
Wklejaj co ci się podoba i będą porady.
Ten silnik jest prosty i bezawaryjny.
Jeżdżę takim Focusem ponad dwa lata,silnik bezawaryjny,ładnie się zbiera,nie robiłem przy nim dosłownie nic.No dwie sondy wymieniłem,używki po 30zł i to wszystko.
Ale auto nie widziało Polskiego Handlarza Mirka,kupione z pewnym przebiegiem i z pewnych rąk.
No właśnie. Mi też zależy na czymś z pewnego źródła. Znalazłem coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-6-115-km-krajowy-jeden-wlasciciel-klimatronic-alu-zadbany-ID6yItTB.html#0fe7588827
Warto się zainteresować?
Jednostka Ti-VCT 1.6 115KM różni się od 1.6 100KM głównie obecnością fazatora (dodatkowe koła) do zmiennych faz rozrządu które w przedliftowych fokach czasami padało po kilkudziesięciu tysiącach km przebiegu i ASO życzyło sobie 3 klocki za naprawę, w czasach gdy mk2 był jeszcze w produkcji. W poliftowych wersjach już nikt na tą przypadłość się nie skarżył. Dziś koszt usunięcia takiej usterki to 600-800 PLN.
Kolejna różnica to obecność 2 katalizatorów i 4 sond lambda. Co ciekawe spalanie Ti-VCT i zwykłej jednostki jest takie samo a 15 koników więcej. IMO ta różnica odczuwalna jest na trasie, bo te dodatkowe konie czuć przy wyższych obrotach szczególnie przydają się przy wyprzedzaniu.
Posiadam 1.6 Ti-VCT już prawie 2 lata i śmiga bezawaryjnie. Internet jest pełen bzdur bo raz coś ktoś napisze a reszta bezmyślnie powtarza na forach i klepie bezmyślnie.
Panowie, dzięki za rzetelne informacje. Zawsze najlepiej zapytać użytkowników:)
Szymon80 12-01-2017, 10:32 Jednostka Ti-VCT 1.6 115KM różni się od 1.6 100KM głównie obecnością fazatora (dodatkowe koła) do zmiennych faz rozrządu które w przedliftowych fokach czasami padało po kilkudziesięciu tysiącach km przebiegu i ASO życzyło sobie 3 klocki za naprawę, w czasach gdy mk2 był jeszcze w produkcji. W poliftowych wersjach już nikt na tą przypadłość się nie skarżył. Dziś koszt usunięcia takiej usterki to 600-800 PLN.
Kolejna różnica to obecność 2 katalizatorów i 4 sond lambda. Co ciekawe spalanie Ti-VCT i zwykłej jednostki jest takie samo a 15 koników więcej. IMO ta różnica odczuwalna jest na trasie, bo te dodatkowe konie czuć przy wyższych obrotach szczególnie przydają się przy wyprzedzaniu.
Posiadam 1.6 Ti-VCT już prawie 2 lata i śmiga bezawaryjnie. Internet jest pełen bzdur bo raz coś ktoś napisze a reszta bezmyślnie powtarza na forach i klepie bezmyślnie.
Zastanawiam się również nad tym silnikiem i czy to prawda, że jest od głośniejszy od zwykłego 100 konnego?
tomash23 12-01-2017, 10:37 Nie mam porównania do zwykłego 1.6, ale przy prędkościach autostradowych jest głośny. Poniżej jest przyzwoicie. Jeżdżę piąty rok i nie narzekam.
W focusie 1.6 Ti-VCT silnik nie stanowi problemu jeśli chodzi o głośność, nie wiem skąd biorą się takie opinie. Powiedziałbym nawet że kultura jego pracy jest dużo wyższa niż w Zetecu z MK1. Natomiast hałas bierze się głównie ze słabego wyciszenia dolnych partii (nadkola, bagażnik).
W focusie 1.6 Ti-VCT [...] Natomiast hałas bierze się głównie ze słabego wyciszenia dolnych partii (nadkola, bagażnik).
Taki hałas to jest w każdym fokusie tej generacji. A durateki są głośne na autostradzie z powodu wysokich obrotów silnika.
Przemek_18818 12-01-2017, 12:20 Witaj. Ja mam ten silnik w mojej habecie. Jeżdżę nim już ponad 3 lata, a raczej żona jedzi. Oprócz części eksploatacji nie robiłem dosłownie nic. Nie miałem żadnej usterki. Mam założony junkers, zrobione na nim ok 60000 km. Acha auto mam z 2009r. Przy wyższych obrotach słychać silnik, ale do 130 jest cichszy niż żelazko 2.0 pb. Według mnie silnik i auto bardzo fajne. Może oprócz dostępu do filtra kabinowego (projektanta bym zabił 😊)
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Taki hałas to jest w każdym fokusie tej generacji. A durateki są głośne na autostradzie z powodu wysokich obrotów silnika.
To raczej zasługa skrzyni biegów aniżeli silnika. Prawie każdy silnik benzynowy jest głośny przy 4-5k rpm.
pawkomir 15-06-2018, 20:12 Witam, Mam ford focus mk2 1.6 VTi 115 kM i mam problem z tzw "klikaniem", podczas rozruchu (zimny silnik) następuje dziwne "klikanie" i jest to uciążliwe dla ucha, wymieniłem pasek rozrządu oraz części od silnika przypominające naparstki, niestety nie iwem jak to sie fachowo nazywa ponieważ jeżeli chodzi o samochody jestem "zielony", ale w niemczech na to mówią "Nockenwelle", będę wdzięczny za jakieś konkretne info ponieważ byłem u kilku mechaników a oni "nie wiedzą", więc szukam odpowiedzi u was, Pozdrawiam
Czy z zewnątrz silnik 115KM różni się czymś od 100KM? Jak go rozpoznać organoleptycznie?
Konrad Gerard 19-07-2019, 14:37 Prawie 3 lata jeździłem tym silnikiem i złego słowa powiedzieć nie mogę. Przez ten okres użytkowania wymieniłem tylko termostat i kable. Jednostkę określę jako mało-awaryjną.
Czy z zewnątrz silnik 115KM różni się czymś od 100KM? Jak go rozpoznać organoleptycznie?
Ti-VCT, czyli 115KM, nie ma na przykład dziur na głowicy silnika na mocowanie osłony silnika.
Post nr 64 zdjęcie silnika 115KM https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586&page=7
A wersję 100KM poznasz m. in. po 4 dziurach do mocowania osłony silnika. Tu zdjęcie zamontowanej osłony 4 śrubami https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586
Konrad Gerard 20-07-2019, 21:45 dorsiu, nie ja byłem autorem powyższego cytatu ;)
Faktycznie. Chyba jakiś błąd się wkradł, bo dam sobie rękę uciąć, że cytowałem kolegę cowboy-a, a nie wiem czemu kolega Konrad wyskoczył?
Ti-VCT, czyli 115KM, nie ma na przykład dziur na głowicy silnika na mocowanie osłony silnika.
Post nr 64 zdjęcie silnika 115KM https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586&page=7
A wersję 100KM poznasz m. in. po 4 dziurach do mocowania osłony silnika. Tu zdjęcie zamontowanej osłony 4 śrubami https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586
Dzięki 8)
|