Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wypalanie DPF -objawy

Strony : [1] 2 3

jvc
16-01-2017, 17:49
Zauważył ktoś może moment wypalanie DPF w klekocie?
Wtedy raczej ASS też nie powinien wyłączać silnika.

cattani75
16-01-2017, 18:10
U mnie ASS przez ostatnich kilka dni nie chciał za bardzo działać (oczywiście i tak go wyłączam), dzisiaj już mnie zaskoczył.
A w klekocie wypalanie DPF widać po wzroście chwilowego spalania plus charakterystyczny dźwięk spod maski.

feniu
16-01-2017, 20:58
Przy okazji ktoś zauważył może moment wypalanie DPF w klekocie?

Tak, chociaż nie jest to łatwe. Spalanie chwilowe zdecydowanie rośnie ale za to nie ma żadnych dodatkowych dźwięków a sam proces wypalania przebiega bardzo sprawnie. Mi się średnio wypala co ok 500-600 km (mieszane)

cattani75
16-01-2017, 21:15
W mk4 było wyraźnie słychać wentylator. W mk5 nie?

feniu
16-01-2017, 21:20
W mk4 było "buczenie" z wydechu jeszcze i myślałem, że o to Ci chodzi.

Nie obserwowałem teraz czy wentylator pracuje ale dźwięki od strony wydechu się nie zmieniają, a w środku za bardzo nie słyszę wentylatora.

Za ok 200-250 km postaram się odpowiedzieć ;)

kaan1
16-01-2017, 21:21
W zasadzie zauważyłem trzy symptomy wypalania DPF. (1) wzrost zużycia spalania do ponad 1 l/h na jałowym (normalnie spada mi do 0.2 l/h w lecie do 0.4 l/h w zimie). (2) Blokowanie ASS. (3) Wyraźnie cieplwjsza maska nad silnikiem po zatrzymaniu auta. Żadnych odgłosów i zapachów wewnątrz auta przy wypalaniu nie ma. Dzisiaj spalanie na jałowym utrzymywało się na 0.3 - 0.4 l/h więc to odpada. Z resztą wypalanie DPF z reguły pojawia się po zjeździe autostrady - łatwo zaobserwować podwyższne spalanie na pierwszych światłach i wtedy ASS jest zablokowany, aż spadnie poniżej 0.5 l/h - w sumie trwa to stosunkowo krótko. Dlatego wykluczyłem regenrację DPF jako powód blokowania ASS. Jeśli się jedzie dłużej na autostradzie to można wypalania w ogóle nie zauważyć - wtedy z reguły wypalane jest na bieżąco bez konieczności wypalania dodatkowego, gdyż wydech jest wystarczająco rozgrzany.

feniu
16-01-2017, 21:24
Wypalanie blokuje ASS na 100%. Zjazd z autostrady nie ma tu wiele wspólnego, bo DPF się napełnia i jak dojdzie do zadanego poziomu to odpala procedurę, a gdzie to się trafi to tam będzie :)

kaan1
17-01-2017, 07:22
Przy szybkiej jeździe na autostradzie, kiedy wydech jest mocno rozgrzany pył wypala się w DPF na bieżąco - ponieważ katalizator umiesczony jest zaraz za silnikiem. Jeśłi natomiast gromadzi się, to włączenie wypalania po zjeździe z autostrady wynika z najlepszych warunków dla procesu. Cały wydech jest mocno rozgrzany i dodatkowo temperatura rośnie, gdyż nie ma dalszego chłodzenia od pędu powietrza i jazdy. W przeprowadzonych pomiarach pokazano że wydech diesla rozgrzewa się najmocniej po szybkiej jeździe autostradowej i zatrzymaniu na stacji paliwowej do tankowania - dlatego regeneracja filtra DPF najczęściej wystąpi w tych warunkach. Jeśli ktoś nie jeździ szybko autostradą to pył gromadzi się i wymaga wypalenia - wtedy następuje ono w przypadkowych warunkach w zależności od stopnia wypełnienia PDF.

Bump: A dziś rano niespodzianka - ASS działał od samego początku mimo identycznych warunków jak wczoraj i dokładnie takiej samej jazdy jak wczoraj. Czyli jedyna różnica to postój na weekend - kiedy bateria nie była podładowywana i wymagała trochę jazdy do osiągnięcia poziomu przy której system pozwoli uruchomić ASS - zasada jak przy niskich temperaturach, kiedy ASS blokowany jest aby chronić accu. Myślę, że potwierdzeniem może być obserwacja napięcia accu - tylko pytanie czy ta wartość jest podawana na panelu w trybie EM - czy trzeba się podłączyć do OBD (mierzyć na klemach mi się nie chce)

jvc
17-01-2017, 09:21
Pozwoliłem sobie przenieść posty do nowego tematu.
Dziś dopadło mnie wypalanie, jest dokładnie tak jak w mk4. Jechałem 17km zwykłą drogą wiejską, po czym wskoczyłem na S1 na 3 km no i dałem w palnik. Przy zjeździe już zauważyłem że bez gazu na biegu pokazuje 01-0,2 spalanie. Po zatrzymaniu 0,7-0,8 L.
Zostawiłem go na 10 minut i wszystko wróciło do normy. Czuć było ładny zapach wokół samochodu :) ( chyba pierwsze wypalanie)
Nie wiem czy to jakiś komunikat z tym związany ,ale jak wsiadłem po wypaleniu do samochodu żeby go zgasić to miałem na wyświetlaczu komunikat "gotowy do jazdy" Miał ktoś takie coś?

Pitol321
17-01-2017, 09:46
Mam auto od grudnia, zrobiłem nim pond 4tys km i nie zauważyłem jeszcze wypalania, chociaż ponad 2tys z tego to trasa i mocny but na autostradzie wiec pewnie nie maił jeszcze czego wypalać, bo wszystko wypluł po drodze :D

feniu
17-01-2017, 10:35
Panowie, co byście nie robili ani jak nie jeździli to wypalanie dpf'a uruchamia się co ok 500 km. Może to się różnić 100 km w obie strony w zależności od wykorzystania auta. Kwestia nagrzania wydechu itd ładnie brzmi w teorii ale jakby nie był nagrzany to bez nagromadzenia się towaru w dpf, procedura się nie odpali ;)
Sprawdzone, potwierdzone z forscanem.

cattani75
17-01-2017, 10:44
Jeździ ktoś z Was głównie pi mieście, na krótkich trasach? Są jakieś problemy z DPFem? Wyłączacie silnik, gdy zacznie się Wam wypalanie w garażu, czy jedziecie wtedy na nadprogramową wycieczkę?

rumunn95
17-01-2017, 11:03
Ja robie dziennie 15 km w jedna strone do pracy dpf wypala sie co okolo 400-500 km jak wypalanie zacznie sie w garazu zostawiam auto i ide do domu mam garaz w jednej bryle;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

kaan1
17-01-2017, 12:15
Ja też tak jeżdżę 2x15 km dziennie - w większości wystarcza mi odcinek 3 km po autostradzie i 2 km od autostrady kiedy dochodzi do wypalania (rozpoczyna się po zjechaniu z autostrady). Dwa razy zdarzyło mi się, że miałem wypalanie podczas parkowania (podwyższone średnie spalanie i zablokowany ASS). Poczekałem 1-2 minuty na jałowych obrotach i dopalił DPFa po czym przeszedł w ASS - widziałem jak spada chwilowe spalanie o 0.1 l/h co 10-15 sekund. Przy 0.4 wyłączył silnik. Zawsze po zaparkowaniu wrzucam hamulec, daję na luz i czekam aż ASS będzie zielone i wyłaczy silnik. Tylko ostatnio przy ujemnych temperaturach musiałem sam gasić - wskazanie spalania było poniżej 0.4 l/h - przypuszczam że ASS był blokowany albo przez temperaturę albo naładowanie akumulatora. Generalnie nie miałem przypadku aby wypalanie trwało dłużej niz 3 minuty po zatrzymaniu - nie warto nawet nigdzie jeździć

Pitol321
17-01-2017, 12:24
Odkąd mam mojego jeszcze nie zobaczyłem, aby blokował mi ASS i wyświetlał szary znaczek.
Jak w Foce II wiedziałem kiedy wypala mokry filtr, tak w Foce III suchy wypalał bardzo, ale to bardzo rzadko, a w Mondku jak już pisałem jeszcze nie było mi to dane.
Ja brykam na co dzień na bardzo krótkich kilku km dystansach, głównie po mieście, a raz na 2-3 miesiące gruba trasa 2000-3000km.

kaan1
17-01-2017, 15:19
Moim zdaniem ta trasa wystarczy aby wyczyścić DPF. Jeśli nie stoisz w dużych korkach w mieście to wypalanie nie jest konieczne częściej jak raz na miesiąc (albo co kilkaset kilometrów)

siebek
17-01-2017, 15:27
U mnie już kilka razy wypalanie zaczęło się zaraz przed parkowaniem i zawsze po prostu gaszę samochód. Nie chcę być niewolnikiem DPFa. Wypalanie dokończy się później :)

cattani75
17-01-2017, 15:55
W mk4 ta taktyka kończyła się przyrostem oleju i np. zasyfieniem turbiny, jak u mnie...

siebek
17-01-2017, 16:58
U mnie to sporadyczne przypadki także jak się 1 na 10 trafi akurat na parkingu, to nie będę 10min w samochodzie siedział, żeby DPF dopalić...

jvc
17-01-2017, 17:59
Poczekałem 1-2 minuty na jałowych obrotach i dopalił DPFa
Różnie to bywa, u mnie w mk4 podczas wypalania nie zawsze kończył się proces sukcesem na postoju. Przynajmniej w forscanie to była widać i czasem po tym że np. za 100km znowu się wypalał.
W normalnych warunkach to wypalanie miałem co 600km prawie jak w zegarku, wystarczyło trochę przycisnąć.

kaan1
17-01-2017, 18:04
W mk4 ta taktyka kończyła się przyrostem oleju i np. zasyfieniem turbiny, jak u mnie...

To dlatego że dawka paliwa do wypalania była dotryskiwana przez regularny wtryskiwacz do cylindra podczas suwu wydechowego. Przy duzych oporach filtra przedostawała się do oleju i go rozcieńczała (+ brudziła turbinę) - szczególnie jeśli często wyłączano silnik podczas regeneracji. Dodatkowo mogła wykańczać zawór EGR - tak się działo np. w Maździe i Oplu. Tutaj paliwo dodawane jest bezpośrednio na katalizator osobnym wtryskiwaczem - tym samym nie może się znaleźć ani w turbinie ani w silniku. Dodatkowo w nowej konstrukcji rzadziej dochodzi do sytuacji przepełnienia filtra, gdyż łatwiej uzyskac warunki do wypalania. W starej wersji wypalanie mogło występować tylko w pewnych optymalnych warunkacj, stąd pojawiały się różne dziwne reakcje które wymuszały większe obciążenie cieplne silnika (np. właczało się ogrzewanie tylna szyba itp.) aby wymusić wzrost temperatury spalin.

feniu
17-01-2017, 18:06
kaan1 nie opowiadaj takich rzeczy, bo się kompletnie rozmijasz z faktami.

kaan1
17-01-2017, 18:06
U mnie to sporadyczne przypadki także jak się 1 na 10 trafi akurat na parkingu, to nie będę 10min w samochodzie siedział, żeby DPF dopalić...

Celowo czekalem aby sprawdzić ile to trwa - i nie trwało dłużej niż dwie minuty - nie zaobserwowałem kolejnego cyklu dopalania. Być może dłuższe wypalanie będzie konieczne z wiekiem filtra

Bump: kaan1 nie opowiadaj takich rzeczy, bo się kompletnie rozmijasz z faktami.

A jakie są fakty? Jak Twoim zdaniem to działało kiedyś a jak działa teraz?

Bump: Do Twojej informacji dotrysk paliwa ma też druga rolę w nowym silniku Euro 6. Służy do regeneracji katalizatora NOx (dlatego nie masz u siebie AdBlue) - to dlatego silniki Forda palą więcej niż silniki konkurencji - po prostu wykorzystuja dodatkowe dawki paliwa do regenracji dwóch katalizatorów DPF i tzw. LNT zabudowanych w układzie tzw. close-coupled

Bump: Poczytaj sobie tutaj jak to działa na przykładzie podobnego systemu Volvo:
http://www.emitec.com/fileadmin/user_upload/Bibliothek/Vortraege/2013/131010_Compact_cat_Aachen.pdf

Emitec jest jednym z największym producentów tego ustrojstwa na świecie, a z Panami z Volvo miałem okazję rozmawiać na ten temat osobiście

feniu
17-01-2017, 18:51
Ropa prędzej Ci umyje silnik niż go zabrudzi.

Patrzyłem na dpf'a u siebie i nie widać tam dodatkowego wtryskiwacza, w silnikach 150/180 KM też nie.

Co do wtryskiwania ropy w cyklu wydechowym to ropa spływała ściankami cylindra jak silnik stanął, przez co dostawała się do oleju, a on tracił swoje właściwości.

kaan1
17-01-2017, 19:06
Tutaj masz opisane 3 rozwiązania:

http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/silnik-2870/news-problematyczne-filtry-czastek-stalych,nId,950311
http://autokult.pl/2449,filtr-czastek-stalych-wypalanie-sadzy-i-problemy-z-tym-zwiazane

Gdzie ty u siebie szukasz tego DPF - gdzie go masz Twoim zdaniem?

radekrogo
17-01-2017, 20:03
Witam,
mam takiego pomysła a la Ferdek :)
Co sadzicie o okręceniu wydechu Kevlarem od kolektora do DPF-a w celu usprawnienia izolacji cieplnej, wiec "teoretycznie" lepszemu wypalaniu. Da to coś, poza pustka w portfelu ?

feniu
17-01-2017, 23:12
kaan1 Proszę Cię uprzejmie. Środkowe zdjęcie to dpf od wersji 150/180 KM, skrajne zdjęcia są z mojego auta.
radekrogo Myślę, że to nie wiele wpłynie na cały proces. Samo owijanie to nie jest problem ale do tego musisz zdjąć wydech. Pamiętaj, że bandaż trzeba nawijać na mokro, dobrze jest wrzucić go do wody, żeby dobrze nasiąknął.

kaan1
18-01-2017, 07:11
Czyli jednak się różnią? Ale obydwie mają stalową rurkę doprowadzoną do katalizatora - wiesz po co jest ta rurka? Gdzie jest zamontowany DPF w 150 i 180 KM a gdzie w BiTDCI? Wiesz skąd biorą się różnice? I po co są 3 czujniki?

feniu
18-01-2017, 08:27
W 180 widać, że jest bliżej silnika, u mnie jest pod samochodem jakby między lewarkiem ,a podłokietnikiem.

2 czujniki są od temperatury, rurka wygląda na drugi czujnik ciśnienia, ponieważ kawałek dalej w kierunku silnika jest zakończony "elektrycznie".

Różnice wynikają z konstrukcji osprzętu silnika - pojedyncza i podwójna turbina. Do tego pewnie inne założenia konstrukcyjne dla dpf (obciążenia, przepływ spalin itp) spowodowały jego inny wygląd.

kaan1
18-01-2017, 18:56
Czyli żaden nie ma dotrysku paliwa za silnikiem do wypalania?

feniu
18-01-2017, 19:30
Żaden.

cattani75
18-01-2017, 19:39
To w mk4 polifcie był dotrysk, a w mk5 nie ma?

feniu
18-01-2017, 19:50
Z tego co widać z kanału to moim zdaniem dotrysk jest przez wtryskiwacze główne.

radekrogo
18-01-2017, 20:43
A w Mk5 dalej silnik PSA ?

kaan1
18-01-2017, 20:46
Z tego co widać z kanału to moim zdaniem dotrysk jest przez wtryskiwacze główne.

No to kanał - DPF będzie się teraz sypał jak nigdy.

Bump: A w Mk5 dalej silnik PSA ?

Nawet ma wciąż logo PSA

cattani75
18-01-2017, 20:47
Czyli co? Wrócili do technologii sprzed liftu mk4?

Pitol321
18-01-2017, 21:06
Nie, nie wrócili...
Nie zwróciłem uwagi u siebie, ale z tego co rozumiem DPF w Mondkach MK5 znajduje się w komorze silnika w pozycji pionowej umiejscowiony obok silnika.
Tak jak w Fokach MK3 z silnikiem diesla - tak też miałem w mojej Foczce.

Nowoczesny suchy filtr: nigdy nie wzrósł mi poziom oleju, sporadycznie zauważalne wypalanie i brak jakichkolwiek problemów z DPFem.
I tak samo zapewne będzie z Mondkiem.

Wszystko idzie do przodu, a nie cofa się w rozwoju.
Kolejne generacje mają poprawiać stare błędy, nie powielać, oczywiście nie wklucza to nowych błędów gdzie indziej...

Więcej spokojnej jazdy, a mniej demonizowania ;)

radekrogo
18-01-2017, 21:11
Wszystko idzie do przodu, a nie cofa się w rozwoju.
Kolejne generacje mają poprawiać stare błędy, nie powielać, oczywiście nie wklucza to nowych błędów gdzie indziej...

No wiadomo przecież ,ze lepsze jest wrogiem dobrego ;)

feniu
18-01-2017, 21:12
DPF w Mondkach MK5 znajduje się w komorze silnika w pozycji pionowej umiejscowiony obok silnika.

Tak ale tylko w silnikach 150 / 180 KM.
W silnikach 210 KM jest w poziomej części rury wydechowej ;)

Oby jak najwięcej bezobsługowej jazdy :)

radekrogo
18-01-2017, 21:26
Przybliżyli filtr do wydechu, żeby zachować temperaturę spalin i wyeliminować dotrysk ropy.

jvc
19-01-2017, 08:05
Dziś po dwóch dniach kolejna próba wypalania na S1 ( akurat stanąłem w korku :( )
Wychodzi na to że jest podobnie jak w mk4. Poprzednie wypalanie zakończone na postoju i jak widać nie do końca poprawnie.

kaan1
19-01-2017, 10:25
No wiadomo przecież ,ze lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Ale tylko wystarczająco dobrego ...

Bump: Przybliżyli filtr do wydechu, żeby zachować temperaturę spalin i wyeliminować dotrysk ropy.

Filtr przybliżyli do silnika gdyż jest teraz połączony z LNT (katalizator NOx) - Euro 6, który wymaga wyższych temperatur - w odróżnieniu od DPF pracuje ciągle, więc okresowe rozgrzanie przy wypalaniu nie było wystarczające
No chyba, że ktoś znalazł LNT w innym miejscu? ... dodatkowo LNT wymaga niespalonych węglowodorów aby robił redukcję NOx. Wciąż zagadka z tym dotryskiem paliwa ...

MaXyM
19-01-2017, 13:02
A w Mk5 dalej silnik PSA ?

Nie musi sie zmienic silnik, wystarczy osprzet. W MK4 przed liftem byl Siemens a po lifcie Delphi. W MK5 jest znowu Siemens (o ile dobrze pamietam). Choc nie musi znaczyc ze jest gorszy.

kaan1
19-01-2017, 13:14
Nie musi sie zmienic silnik, wystarczy osprzet. W MK4 przed liftem byl Siemens a po lifcie Delphi. W MK5 jest znowu Siemens (o ile dobrze pamietam). Choc nie musi znaczyc ze jest gorszy.

ECU jest z Delphi w MK5. Zajrzałem pod dekiel - wtrysk też Delphi
To samo co w C-max i Kudze. Naprawialny - zwykły wtryskiwacz elektromagnetyczny (nie piezo !)

https://images83.fotosik.pl/304/6d3749d88d9b212bmed.jpg

https://www.pfjones.co.uk/ford-c-max-2015-onwards-new-delphi-diesel-injector-28388960.html
https://www.pfjones.co.uk/ford-kuga-2014-onwards-new-delphi-diesel-injector-28388960.html
https://www.oscaro.com/porte-injecteur-delphi-28388960-6179990-3901-p

feniu
21-01-2017, 16:20
Dzisiaj na autostradzie obserwowałem temperatury spalin i wydechu oraz zachowanie wskazania zapelnienia dpf'a.

Z moich obserwacji wynika, że autostrada pizzy prędkości 200 kmh powoduje temp spalin ok 480 stopni co jest zdecydowanie za mało na jakiekolwiek wypalanie się dpf ale... Przyspieszanie od ok 80 / 100 do 200 generowalo temp do ok 580 stopni. Podróżując w takich warunkach zapelnienie dpf zmalało z 63% do 55%.

Po zjechaniu z autostrady zwiększone spalanie chwilowe zakładam, że w większości jest od załączenia się wiatraka (ktoś pisał o wypalaniu 2 min). Procedura (pełna) trwa ok 15 min.

Martinowo
21-01-2017, 17:15
Wiem ze mowa o mk5 a ja mam mk4. U mnie wypalanie jest co 400+ (polift) i jest to proces prawie nie do wychwycenia ( u mnie jest dioda co sie zapala jak sie dpf wypala). Oleju mi nie przybywa, a co do samego wypalania to moze nawet wystapic po odpaleniu zimnego silnika. A co do samooczyszczenia sie dpf przy jezdzie "z butem w podlodze po autostradzie " to sie nie zgodze. Taka jazda przyspiesza proces zapychania sie dpfa ( potwierdzone w praktyce)

feniu
21-01-2017, 17:23
A co do samooczyszczenia sie dpf przy jezdzie "z butem w podlodze po autostradzie " to sie nie zgodze.

OBD nie kłamie ;-)

Myślę, że dopóki wtryski nie leją to jest to możliwe.

Pitol321
21-01-2017, 19:20
...A co do samooczyszczenia sie dpf przy jezdzie "z butem w podlodze po autostradzie " to sie nie zgodze. Taka jazda przyspiesza proces zapychania sie dpfa ( potwierdzone w praktyce)

Jak już wcześniej pisałem, raz na dwa/trzy miesiące jeżdżę do Polski (czasem Berlina) trasa ok. 900km w jedną stronę z czego ponad 700km to niemieckie autostrady. Często but w podłodze, np. ostatnio jak już wracałem przestawionym 180konnym Mondeo, starałem się utrzymywać 200km/h, zazwyczaj starałem się jeździć 160/180 km/h. Po za tym głównie miasto (zatłoczone zagłębie Ruhry).
Odkąd mam suchy DPF (Foka MK3/Mondek MK5) przy takim użytkowaniu praktycznie nie wiem co to wypalanie DPF. Przy Foce może raz przez te 3 lata miałem szary znaczek Start-Stop z powodu wypalania.
1500km autostrady z butem w podłodze załatwia u mnie sprawę wypalania.

jvc
22-01-2017, 19:22
Panowie jak to odczytać?
DPF Load to obecne zapełnienie DPF ?
DPF SOOT LD to wartość przy której zaczął się wypalać?
I czemu wymiana oleju nie pokrywa się z rzeczywistym przebiegiem ? Jakiś przegląd przedsprzedażny i zerowanie było?

80266

feniu
22-01-2017, 22:49
Jedna to jest wartość realnego zapelnienia, a druga to jest zadana wartość

kaan1
23-01-2017, 07:03
Zadana przez? Tzn. czy wszystkie auta mają 58%?

feniu
23-01-2017, 08:31
Ja to tak rozumiem że jedna wartość to jest realne zapelnienie, a druga to robocza robocze zapelnienie dpf, czyli może być zapelniony realnie w 70% ale to już będzie dla niego 100 % drugiej skali, żeby odpalić procedurę wypalania.

Ja to tak rozumiem, z tego co obserwuje zachowania tych wartości.
Aha i nie ma, że zawsze odpali procedurę np na xx %, bo raz mi włączył przy 94, a innym razem przy 104 :-D chociaż najczęściej wypalanie zaczyna przy 94%

kaan1
23-01-2017, 09:36
Szukałem na necie ale wynika z tego że nawet Forscan nie do końca rozumie te dwie odczytywane wartości:

DPF_LOAD and DPF_SOOT_LD are estimated parameters that are calculated by PCM from the differential pressure. We are not strong in DPF theory but assume these 2 PIDs mean the same but calculated in 2 different methods. DPF_LOAD - inferred closed loop and DPF_SOOT_LD - inferred open loop.

Po przeczytaniu paru artykułów w necie wynika, że parametry nie są jakoś konkretnie powiązane. Pierwszy wynika z modelu closed_loop - tzn. podaje zapełnienie filtra na podstawie sygnałów z czujników. Natomiast drugi (open_loop) wylicza zapełnienie filtra na podstawie parametrów sterowania - zasilania silnika. Closed_loop jest bardziej statyczny (ma spore opóźnienie), open loop jest bardziej dynamiczny - wyliczany z aktualnych parametrów pracy i zasilania silnika. Obydwa są wykorzystywane do strategii regeneracji DPF. Z tym, że w przypadku naturalnego ciągłego (statycznego) wypalania (np. podczas ciągłej jazdy austostradowej) decydujący jest open loop, który na bieżaco wylicza dawkę paliwa celem efektywnego spalenia sadzy w katalizatorze i wypalenia pyłu na bieżąco. W tej sytuacji następuje prawidłowe wypalanie i sygnały z czujników mają małe znaczenie - poziom pyłu nie rośnie. Kiedy filtr się zapycha (np. jazda w mieście), to układ podejmuje decyzję o wypaleniu na podstawie "closed_loop" czyli sygnałów z czujników (regeneracja aktywna). Inaczej mówiąc, open_loop służy raczej w strategii do dopalania pyłu na bieżąco (passive regeneration) aby go na filtrze nie przybywało, natomiast closed_loop służy do oceny stanu filtra i konieczności regeneracji przez wypalenie nadmiaru na filtrze (active regeneration).

W przypadku wypalania sadzy na bieżąco (passive regneration) sadza wypalana jest przy temperaturze DPF 250-500 C np. podczas ciągłej jazdy autostradowej - nie wymaga to żadnych dotrysków paliwa i regeneracji aktywnej (nie mylić z FAP!). Wypalanie aktywne wymusza temperaturę DPF 500-600C - czas trwania od kilku minut do kilkunastu minut. Algorytm weryfikuje sposób użytkowania auta. Dlatego możliwe jest że wypalanie aktywne włącza się tylko na krótki okres czasu celem dopalenia tego z czym nie dało sobie rady wypalanie pasywne. Takie wypalanie aktywne pojawia się własnie na krótki okres czas (parę minut) po zjeździe z autostrady. Układ nie czeka na zapełnienie filtra i pełną regenerację DPF - nie jest to korzystne dla filtra - tylko na bieżąco dopala nadmiar sadzy. Przesunięcie DPF bliżej silnika (Mk5 2.0 TDCI) powoduje że temperatury są wyższe i DPF łatwiej się generuje w sposób pasywny. Stosowanie w tym przypadku dotrysku paliwa (regeneracja aktywna) może się mijać z celem - albo przynajmniej nie oznacza pogorszenia warunków regeneracji DPF. W przypadku Mk4 filtr jest dalej od silnika (pod podłogą) co oznacza gorsze warunki do regeneracji pasywnej (niższe temperatury) - częściej zachodzi regeneracja aktywna. Aby uniknąć problemu z rozcieńczaniem oleju paliwem, dotrysk "zapobiegawczo" przesunięto przed filtr. Wydajność wypalania sadzy na DPF zależy od odparowania paliwa. To nie jest problemem jeśli DPF jest zaraz za silnikiem. Jeśli DPF jest dalej (pod podłogą) to niestety jest gorzej gdyz spaliny stygną - wtedy lepiej wtrysnąć paliwo i odparować go na DPF ze świecą.

Dlatego jazda z butem przy podłodze w Mk5 czy FF3 rozwiązuje sprawę - ale należy pamiętać, że przy wiekszych prędkościach (większe spalanie) generowanie też jest więcej sadzy. Jak filtr jest pod podłogą (Mk4) to warunki termiczne są znacznie gorsze - w tej sytuacji jazda z dużą prędkością wiele nie wnosi, filtr jest chłodzony przez powietrze. Dużo skuteczniejsze jest przyspieszanie (obroty!) oraz uruchomienie procedury wypalania aktywnego przez właczenie świecy i dotrysk paliwa.

kaan1
23-01-2017, 11:37
Tutaj jest opisany DPF dla 1.6 ltr (nowe rozwiązanie wprowadzane po 2009 r.)- przypuszczam że to samo rozwiązanie dano na FF3 i Mondeo. Sugeruje ono wystepowanie jakiegoś dodatkowego moduły wspomagającego na wlocie do silnika

Here is an extract from the press conference launching the Ford's cDPF system on the 2009 Fiesta 1.6TDCI.

"Coated Diesel Particulate Filter (cDPF): Ford's optional cDPF system traps carbon deposits as they exit from the combustion system, preventing their release into the atmosphere. Under favourable conditions the system then cleans itself with a controlled 'burn-off' process, thus providing a self-contained clean air system without the need for service maintenance. This system contains a ceramic filter body of around 4 litres volume mounted behind the exhaust manifold plus a special regeneration support unit on the engine's intake manifold. Together these components enable the filter system to regenerate in any possible drive condition automatically without requesting any input from the driver and without compromising driveability noticeably during regeneration.

The advantages of the system are:

* Additive systems have an additional additive tank that primes the fuel tank with the additive (a metallic catalyst) at every refuelling. On the Ford cDPF the additive is embedded in the filter washcoat, hence no additional complex priming system is required and no refilling of the tank.
* Long life – a ‘normal’ additive DPF tank needs refilling after approx 60k km, whereas the new Ford cDPF has been developed to last at least 200.000km."

kaan1
24-01-2017, 17:21
Sprawdziłem dzisiaj wskaźniki filtra u mnie. Od września jeżdżę 2x15 km dziennie, 3 km dojazd do autostrady (5 min stanie 2-3 zmiany świateł), 7 km autostradą 120 km/h (4 min), 5 km w mieście (w tym ok 1 km korka kiedy jadę na 1 biegu przez parę minut, łącznie 15-20 min) - razem 25-30 minut. Teraz ostatnio rzadko mam dogrzany silnik. Przez 3-4 dni mrozów nie właczał mi się ASS. Nie zaobserwowalem ostatnio żadnego wypalania. Wskaźniki pokazują 28% i 27%. Wynika z tego ze w nawet takich warunkach pył skutecznie się dopala bez konieczności dodatkowego dopalania - w zasadzie nie widzę kiedy mogłoby ono zajść tak abym go nie zauważył (czas i dystans na autostradzie są zbyt krótkie)

jvc
24-01-2017, 17:25
W forscanie nie można sprawdzić kiedy wypalał się ostatnio dpf? W mk4 przed liftem była taka możliwość.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

kaan1
24-01-2017, 17:33
nie wiem - nie zauważyłem takie informacji (podobnie jak i ilosci wypaleń) - może ktoś z forum podpowie

Bump: mam jednak wrażenie że gdzies na forum widziałem informację o MK4 ze po lifcie też były jedynie te dwa parametry i różnice ciśnień

feniu
24-01-2017, 17:58
Od dpf znalazłem tylko te 2 parametry.
Jak masz takie wskazanie % to jakieś 100-150 km temu się wypalił ;-)

kaan1
24-01-2017, 21:54
Czyli robiąc jutro identyczną trasę 30 km będę miał 20% więcej minimum (tj. 34-35%) - i każdego dnia będzie przybywać kolejne 20% (kolejne teoretyczne wypalanie za 3-5 dni) ... zobaczymy ...

MaXyM
24-01-2017, 22:28
Juz ktos wspominal, choc w watku MK4. W zimie DPF sie wypala jakos rzadziej. Mnie takze. W sumie to ma sens bo zimne powietrze zwieksza moc silnika. Moze sa to lepsze warunki a wiec mniej sadzy w wydechu (?)

kaan1
25-01-2017, 17:39
No i zrobiłem rundkę. 2x16 km bylo praktycznie cały czas po austradzie, obwodnicą - z przerwą 2km po środku (płynne 40-50 km w mieście - brak objawów wypalania). Prędkość na obwodnicy do 120 km/h - duży ruch. Silnik nie dogrzał mi się całkowicie (za mało jazdy, ruszania po mieście). Po powrocie mam 33% i 32%. Cdn.

jvc
26-01-2017, 09:47
Dziś znowu przycisnąłem na S1 do 170 przez chwilę i DPF się zaczął wypalać, jak zwykle musiałem zaraz zjeżdżać więc dokończone wypalanie na postoju.
Podepnę forscana to sprawdzę jakie są wartości.

edit. Sprawdziłem
DPF LOAD 15%
DPF SOOT LD 42%

feniu
26-01-2017, 14:46
Load po zakończeniu wypalania jest ok 7-8%

Woytas
26-01-2017, 14:56
Load po zakończeniu wypalania jest ok 7-8%

ale nie stanął i od razu nie sprawdził , wbrew pozorom to kilka % może przyrosną jadać po mieście kilka km ..... i bardzo szybko ubyć jadąc już za miastem

bez wypalania układ też się oczyszcza

jvc
26-01-2017, 15:00
Nie no stanąłem pod firmą ,poczekałem 10 minut aż spadnie spalanie i dopiero zgasiłem.
Co ciekawe jak wsiadłem po 10 minutach żeby zgasić to znowu miałem komunikat że gotowy do jazdy,więc albo to przez DPF ,albo przez to że poszedłem z kluczykiem i jak wróciłem to go wykrył.

kaan1
26-01-2017, 19:13
I dzisiaj kolejna rundka. Tym razem klasyczna 2x16 km 50/50% autostrada - miasto (w sumie 2 x 20-25 min jazdy). Parametry DPF wzrosły z 33% do 43 % (LOAD) i z 32% do 38% (SOOT). Ale dzisiaj zimniej i mniej jazdy autostradą - więcej zatrzymywania się i ruszania Czyli do tej pory (dzień po dniu)

LOAD: 28->33->43%
SOOT: 27->32% ->38%

Poluję na to wypalanie, gdyż musi być krótkie skoro nie mogę go zaobserwować przy takim profilu jazdy

jvc
26-01-2017, 20:05
No to mam szczęście, 1000 km i wychwycone dwa wypalania. :D
kaan1 nie masz ze trzy kilometry jakiejś expresówki po drodze?

cattani75
26-01-2017, 20:14
Ma obwodnicę autostradową z dużym ruchem.

kaan1
26-01-2017, 20:30
Mam pięć kilometrów autostrady ... z reguły 120 - 130 km/h ze względu na ruch - obwodnica - i chyba wystarcza taka prędkość skoro 2 dni temu miałem 28%. Na razie celowo nie cisnę chcę zobaczyć kiedy zacznie wypalać i ile trwa. Zaczynam nabierać przekonania, że dociągnie do jakiegoś poziomu załadowania i wtedy dopiero zainicjuje (stawiam na jakieś 50-60%)

cattani75
26-01-2017, 20:36
Ktoś kiedyś pisał, że 88%.

Woytas
26-01-2017, 20:36
raczej 75-80% :)

kaan1
26-01-2017, 20:39
Może też tak być. W sumie to nie muszę go cisnąć. Wystarczy te 120 -130 i np. 5tka. Myslę że wyższe obroty i mniejsza prędkość lepsze niż niskie obroty i wysoka prędkość. Jeśli jednak ma strategie odpalenia przy np. 70-80% to jazda na piątce przy niskim załadowaniu nie ma celu gdyż szybciej bedę zapychał filtr. Dlatego zależy mi na wychwyceniu momentów odpalenia przy jeździe w okolicy 2000 obr/min

feniu
26-01-2017, 22:24
Panowie, Wy chyba pomijacie to co piszę :P

Obserwowałem u siebie już naście wypalań, a zacząłem je obserwować od zakupienia forscanu i 6kkm temu. Intrygowało mnie to strasznie, bo przez 15 kkm nie bardzo wychwyciłem momenty wypalania ;)

Do rzeczy- z rozpoczęciem wypalania to jest różnie, od ~90-94 do nawet ~104!!! % ,kończy procedurę wypalania ok 8%. Jak kiedyś zgasiłem przy 11% to po ponownym uruchomieniu wznowił dopalanie (wg. mnie bez sensu)

Jeżeli chodzi o zmianę chwilowego spalania to nie bardzo jest to do wychwycenia, chociaż wpływa to na średnie.
Ja przy 120 kmh mam spalanie 5,0 l /100km

Bump: Myslę że wyższe obroty i mniejsza prędkość lepsze niż niskie obroty i wysoka prędkość. Jeśli jednak ma strategie odpalenia przy np. 70-80% to jazda na piątce przy niskim załadowaniu nie ma celu gdyż szybciej bedę zapychał filtr. Dlatego zależy mi na wychwyceniu momentów odpalenia przy jeździe w okolicy 2000 obr/min

U siebie nie zaobserwowałem jakiejkolwiek różnicy w wypalaniu przy różnych prędkościach obrotowych. Nie wiem jak bi-turbo na to może wpływać

MaXyM
27-01-2017, 00:24
Ja przy 120 kmh mam spalanie 5,0 l /100km

z gory, pod gore, z wiatrem, bez wiartu, jaka wilgotnosc powietrza, jak chropowaty asfalt etc ;)

jvc
27-01-2017, 07:06
Jeżeli chodzi o zmianę chwilowego spalania to nie bardzo jest to do wychwycenia,
No jak nie jest jak jest :)
Odpuszczamy na chwilę gaz i jeśli jest chwilowe więcej niż 0,0 to się wypala DPF

MaXyM raczej z lekkiej górki, co nie zmienia faktu że klekot w mk5 pali około 1 litra mniej od mk4 .
Chyba że chip wpływał jakoś znacząco na spalanie ,ale przy normalnej jeździe raczej nie.

feniu
27-01-2017, 08:04
Odpuszczamy na chwilę gaz

Tego nie sprawdzałem :) Chodziło mi o zmianę chwilowego spalania przy jakiejś względnie stałej prędkości. Nie ma ,że nagle chwilowe rośnie o 2-3 litry jak to miałem w S60

Spalanie 5 /100 przy 120 kmh wiadomo, że nie pod górkę ale też nie za tir'em :P Dziwnym zjawiskiem byłoby gdybym całe życie miał wiatr w plecy ;)

kaan1
27-01-2017, 11:27
Panowie, Wy chyba pomijacie to co piszę :P

Absolutnie nie. Bardzo się cieszę że ktoś poza mną podejmuje ten temat - każdy z nas chyba tak naprawde chce wiedzieć czego unikać aby miec problemy z DFP. Zbieramy różne doświadczenia - czy ty masz BiTDCI pod podłogą - widać go od spodu auta? U mnie jest za silnikiem - od spodu jest zgrubienie na rurze wydechowej ale bez żadnych przyłączy - więc to nie DPF. Zastanawiam się co to jest (hipoteza: katalizator NOx?). Podobnie jest w silniku 1.6 Mk5 - mam schemat wydechu

feniu
27-01-2017, 12:05
Tak, mam bitdci i DPF jest pod autem. 2 turbiny zajmują tyle miejsca za silnikiem, że ciężko jest tam rękę wsadzić

MaXyM
27-01-2017, 12:34
MaXyM raczej z lekkiej górki, co nie zmienia faktu że klekot w mk5 pali około 1 litra mniej od mk4 .

Nie nie tyle chodzi o bezwgledna wartosc co o czulosc auta na zmiane warunkow. Na jednej "prostej" wyswietli ci sie 5 a na drugiej, niby takiej samej: 8 :)

feniu
27-01-2017, 13:06
Po programie czułość się zmniejszyła ;)

kaan1
27-01-2017, 19:30
I dzisiaj kolejna rundka. Jak za drugim razem autostrada - obwodnica 2x16 km 120-130 km/h (W tym 2x3 km dojazdy do autostrady). W sumie silnik nagzrewa się w połowie jazdy po ok. 8-10 km (-3C). Parametry DPF wzrosły do 46 % (LOAD) i do 40% (SOOT). Czyli do tej pory (dzień po dniu)

LOAD: 28->33->43%->46%
SOOT: 27->32% ->38%->40%

Bump: Tak, mam bitdci i DPF jest pod autem. 2 turbiny zajmują tyle miejsca za silnikiem, że ciężko jest tam rękę wsadzić

Czy masz zgrubienie za DPFem? Takie jak na zdjęciu?

https://images82.fotosik.pl/321/0fa9319f8da93235.jpg

feniu
27-01-2017, 20:48
Nie kojarzę ale mogłem nie zwrócić uwagi na to.

U mnie jest zupełnie inna konstytucja wydechu. Dpf jest pod tunelem środkowym, zdjęcia są tutaj w wątku.

kaan1
28-01-2017, 10:19
Tak wiem, widziałem. Szukam pozostałych różnic poza położeniem DPF. Musi być Euro 6

feniu
28-01-2017, 10:30
U mnie dpf jest na oko o połowę dłuższy

kaan1
29-01-2017, 10:49
I dzisiaj kolejna rundka. Standardowo autostradą, obwodnica 2x5 km 120-130 km/h ale odcinek przez miasto dłuższy - tak że w sumie 2x21 km (w sumie dłuższy czas na dogrzanym silniku). Parametry DPF wzrosły do 47 % (LOAD) i do 40% (SOOT). ASS był cały czas aktywny - pobór paliwa na jałowym 0.4 l/h, wypalania nie było. Czyli do tej pory (dzień po dniu).

Jazda AA/AA->A/M->AA/AA->A/MM - tam / z powrotem tą samą trasą; A=autostrada 5 km (120-130 km/h), M = miasto 6 km (w miarę płynnie) + dojazd 3 km na/z autostrady
LOAD: 28 -> 33 -> 43 -> 46 -> 47%
SOOT: 27 -> 32 -> 38 -> 40 -> 46%

Liczby mogą sugerować że podczas ostatniej jazdy część pyłu się wypaliła - ale zobaczymy co dalej

Miralon
29-01-2017, 12:15
Z ciekawości spojrzałem jak to jest u mnie. I ciekawostka: 2 dni temu miałem 51% i 61%. To było po tygodniu jazdy po autostradach (łącznie ok. 1500 km). A wczoraj zrobiłem... 15 km po mieście (2 x 7 km, zimny silnik) i mam dzisiaj 32% / 63%.

kaan1
29-01-2017, 19:16
Czyli wyglada na to, że było wypalanie. A zauważyłeś jakieś objawy - np. deaktywowany ASS, wyższe obroty lub spalanie na jałowym ?

Miralon
29-01-2017, 20:27
No właśnie to była "zerowa" trasa. Wyjechałem z garażu i tocząc się nieśpiesznie (maks. 50 km/h) dotoczyłem się do sklepu (ok. 7 km). A potem po 40 minutach wróciłem. W zasadzie to ja nigdy nie widziałem objawów wypalania DPF, tylko, że ja te swoje 55 ty. to trzasnąłem po trasach.

kaan1
30-01-2017, 16:32
I dzisiaj kolejna rundka. Standardowo autostradą, obwodnica 2x5 km 120-130 km/h i odcinek przez miasto 2x16 km . Parametry DPF wzrosły do 51 % (LOAD) i do 50% (SOOT). ASS był cały czas aktywny - pobór paliwa na jałowym 0.4 l/h, wypalania nie było. Czyli do tej pory (dzień po dniu).

Jazda AA/AA->A/M->AA/AA->A/MM->A/M - tam / z powrotem tą samą trasą; A=autostrada 5 km (120-130 km/h), M = miasto 6 km (w miarę płynnie) + dojazd 3 km na/z autostrady
LOAD: 28 -> 33 -> 43 -> 46 -> 47% -> 51%
SOOT: 27 -> 32 -> 38 -> 40 -> 46% -> 50%

jvc
08-02-2017, 14:45
Kasowałem błędy forscanem ( bo mi w warsztacie prawie rozładowali aku) i przy okazji sprawdziłem wartości DPF.
DPF Load - 28%
DPF SOOT LD - 70%

Czyli chyba niebawem będzie wypalanie :)

kaan1
09-02-2017, 15:54
Dzisiaj mój wypalał. Zaparkowwałem a tutaj 0.8 l/h, zapaszek i ASS nie chciał zadziałać. Po dwóch minutach spalanie spadło do 0.6 l/h i silnik byłyskawicznie wyłączył się (na zewn. było -4C), więc wyłączyłem zapłon i zamknąłem auto. Odchodząc od auta zauważyłem wydobywający się z dym z rury wydechowej - pewnie pozostałości po dopalaniu. Śmiesznie to wygłądało - w połączeniu z zapachem osoba postronna mogła pomyślec że coś się tam jara w aucie

cattani75
09-02-2017, 16:05
Ale mk5 można wyłączać w trakcie wypalania?

jvc
09-02-2017, 16:30
Tych co nie wyłączają jest garstka ,pewnie głownie z forum, reszta 99,9% w ogóle o tym że się co wypala nie ma bladego pojęcia :)

cattani75
09-02-2017, 18:34
Ale można wyłączać czy nie należy tego robić/należy unikać?

jvc
09-02-2017, 18:45
Zdecydowanie lepiej tego unikać

cattani75
09-02-2017, 18:49
Bo?...

jvc
09-02-2017, 18:53
Co się interesujesz jak masz benzynę :D
Bo się DPF może w końcu zatkać tak że będzie do wymiany ;)

Nie wiem jak w mk5 bo chyba to zmienili ,ale w mk4 zdarzało się że paliwo dostawało się do oleju i trzeba było go nadprogramowo wymieniać.

cattani75
09-02-2017, 18:55
W mk4 przed liftem wiem, jak było. I dlatego teraz mam benzynę. Z niedouczenia. Dlatego pytam na przyszłość.

jvc
09-02-2017, 19:05
A to kolega kaan1 jest w tym obeznany może nam wytłumaczy :)

Pitol321
09-02-2017, 22:55
Jeździć i się nie przejmować. To nie Opel ;)

slawek-kali
09-02-2017, 22:59
Temat guma.. a DPF w fordach byl i jest ok.
Co nowy model to te same pytania...

kaan1
10-02-2017, 07:59
Ja bym zrobił tak. Jeśli przerwiesz wypalanie, ale następnym razem zostanie one dokończone (samochód użytkowany jest w warunkach to umożliwiających) to nie ma wiekszego problemu. Jeśli natomiast będziesz ciągle przerywał to filtr przestaje się wypalać i to nie jest korzystne dla silnika. Wg moich obserwacji DPF w Mk5 (przynajmniej do kilkunastu tyś. km) wypala sie łatwo. W zasadzie parę kilometrów jazdy (nawet w warunkach zimowych) wystarczy aby zainicjowac procedurę - trwa ona parę minut - w sumie wystarczało 2-3 minuty po zaparkowaniu aby dokończył proces. Wystarcza to na jedno tankowanie - u kogos kto jeździ mało jest to miesiąc czasu. Więc poczekanie 2-3 min raz na miesiąc na dopalenie filtra chyba nie jest problemem. Jeśli ktoś jeździ przynajmniej kilkanaście km dziennie to nawet nie zauwazy wypalania i tak mam od paru miesięcy uzytkowania. Do tej pory 3 razy dopalał po zaparkowaniu, 2 razy kiedy jeździłęm dużo w korkach i teraz 3ci raz - ale będąc w górach (dojechałem na przypuszczalnie zapełnionym mocno filtrze). Niestety teraz przejeżdżam dziennie po max. kilka kilometrów i to w warunkach kiedy trudno dogrzać silnik. To ostatnie wypalanie rozpoczęło się na odcinku 7 km jazdy (12 min) kiedy silnik ledwo nagrzał się do końca niebieskiego pola - po zaparkowaniu czekałem ok. 2 min na zakończenie wypalania

jvc
10-02-2017, 10:44
U mnie dziś wypalanie znowu na S1 ,fakt że docisnąłem trochę, ale wypalał się prawie przez 10 km i dopiero po zaparkowaniu pod firmą zakończył po dalszych kilku minutach.

Podpiąłem forscana i jest DPF LOAD 7% a DPF SCOOT LD 29%

kaan1
14-03-2017, 17:02
I tak właśnie jest. Zauważyłem, że czeka na zapełnienie filtra i dopiero wypala (może musi mieć odpowiedni ładunek sadzy aby zainicjować spalanie). Gonienie po autostradzie czy jazda po miejście nie ma większego znaczenia jeśli nie stoisz w korkach. Więcej spalasz, szybciej zapełniasz filtr. Jazda na 4 biegu po autostradzie i 3 tyś obr/min zapełniają filtr szybciej niz normalna jazda po mieście. Ważne aby dac mu się wypalić raz na bak - tyle mniej więcej czasu potrzebuje filtr na zapełnienie. No chyba, że ktoś ma średnią spalania 9-10 ltr/100 bo stoi w korkach lub depcze po autostradzie. Tyle że jeżdżąc po autostradzie rzadko zauważymy wypalanie - najczęściej przy zjeździe. Układ niechętnie inicjuje spalanie przy mocno obciążonym silniku gdyż byłoby to bardzo wyczuwalne.

jvc
14-03-2017, 17:10
Zainstalowałem forscana na androidzie, fajnie bo można bez kombinacji śledzić na ekranie, ale wyszło coś takiego :roll:

82244

kaan1
14-03-2017, 17:25
Na lapku są identyczne parametry tyle że inna wizualizacja - ta co masz jest dla Androida. Którą wersję Forscana Lite - demo darmową czy kupowaleś? Interfejs masz na BT - który?

jvc
14-03-2017, 17:29
Mam forscan lite za 19 zł.
Interfejs ten http://allegro.pl/interfejs-vgate-icar3-bluetooth-obd2-elm327-torque-i6735913303.html?snapshot=MjAxNy0wMy0xMFQxNDowNTow Ni41MDZaO2J1eWVyO2ZjOGY4ZGUzY2I0YmE2ZjhjZGE0MGNkY2 Q2ZGFjNTUyM2Q1NjJlNjRmZjQ4NWU2M2I4N2ZkZjIzZjhjMjFh MDM%3D

kaan1
14-03-2017, 18:07
Rozrzut od 65 do 165 PLN. To wszystko to samo ?

jvc
14-03-2017, 18:10
W tych za 165zł to chyba jakieś programy jeszcze dają "gratis"

cattani75
14-03-2017, 18:37
Mam tego SDprog i żałuję. Nic specjalnego, a do tego jara na czerwono.

stefanb
14-03-2017, 19:22
Koledzy, a możecie podpowiedzieć, albo pokazać, gdzie ten kabel do diagnostyki sobie (za przeproszeniem) wsadzić? Bo chyba też bym się skusił - faktycznie może się to przydać w trasie, a majątku nie kosztuje (nawet jeśli aplikacja nie jest darmowa). Nie wiem tylko gdzie jest to złącze diagnostyczne.

cattani75
14-03-2017, 19:23
Z lewej strony pod deską, za zaślepką.

Mondek16
15-03-2017, 11:20
jvc Ty jesteś zorientowany w temacie jak widzę. Tym programem możesz tylko podglądać dane czy zmieniać też ? (po za kasowaniem błędów), warta inwestycja ? Język jak widziałem tylko angielski ? Gdzie kupowałeś soft ?

jvc
15-03-2017, 11:28
Forscan jest po Polsku , ja go używam tylko do kasowania błędów.
Coś tam można nim więcej robić, jakieś testy itp.
Ten na BT póki co testuję , natomiast po kablu używam od kilku lat. Program jest w sklep play
Jesli się zdecydujesz na kabelek to jest jedyny koszt, sam program na PC jest darmowy.

Mondek16
16-03-2017, 12:23
Super. dzięki wielkie jvc

broonek
16-03-2017, 14:52
Powiem Wam, że przejechałem już od lipca 2016 50 000 km i ani razu nie zauważyłem wypalania DPF.
Może dlatego, że nie mam nigdy włączonego spalania chwilowego na wyświetlaczu i jeżdżę głównie trasy.
Wcześniej jeździłem Skodą to często miewała podwyższone obroty, wyjący wentylator ale przez 254 000 km ani razu lampka od DPF mi się nie zapaliła ;)
Teraz w MK V nieraz się zastanawiałem kiedy on wypala tego DPF'a ;)

jvc
16-03-2017, 15:13
Ja wczoraj miałem wypalanie ,oczywiście jak zwykle po zjechaniu z trasy. :)

kaan1
16-03-2017, 17:36
Też miałem dzisiaj wypalanie - oczywiście po zjechaniu z autostrady - dojechałem do domu (około 2 km - 2 min) i zaparkowałem w garażu. ASS nie wyłaczył silnika jak zwykle - średnie spalanie na jałowym 0.9 l/h. Po 5 sek spadło do 0.5 l/h i silnik się wyłączył. Na zewnątrz znajomy smrodek no i maska nad filtrem cieplutka. Podpiąłem Forscana: DPF_LOAD 9%, DPF_SOOT 25%. Temperatury, 100, 290 i 480 C

jvc
16-03-2017, 17:40
Zaraz podejdę do samochodu i sprawdzę tym nowym wynalazkiem po BT jak jest u mnie.

kaan1
16-03-2017, 18:08
Czy ten Forscan Lite z modułem BT może rejestrować te parametry na smartfonie okresowo czy tylko wyświetla? Tak aby móc sobie monitorować np. te parametry filtru ?

jvc
16-03-2017, 18:13
Tak monitoruje w czasie rzeczywistym, tyle ze akurat wczoraj go nie podłączyłem.
Odczytałem dane i po 60km mam DPF LOAD 14 a DPF SCOOT 33

kaan1
16-03-2017, 19:11
Czyli jak u mnie. Ok. 7% na 60 km daje ok. 800 km między wypalaniami czyli raz na bak paliwa ( u mnie 3-4 tygodnie)

jvc
16-03-2017, 19:38
U mnie chyba częściej co 400-500km

Pitol321
16-03-2017, 22:10
A u mnie nic... Nadal kompletnie nic.
Mimo, iż prawie już miesiąc latam w korkach po mieście, na bardzo krótkich dystansach.
Żadnej szarej ikonki ASS. Jeśli ASS nie zadziała, to informacja zawsze "Heizung und Klimaanlage" - "ogrzewanie i klimatyzacja". Zobaczymy co przyniesie czas.
Do następnej długiej trasy ponad miesiąc (Polska na święta), także z Waszych założeń muszę w końcu natrafić na wypalanie DPF - będą to dwa miechy po mieście, czyli z 2-3 baki paliwa.

kaan1
17-03-2017, 07:51
Właśnie dlatego nie widzisz wypalania że hulasz non stop po mieście. Wtedy układ wypala w dowolnym momencie. Wystarczy że jedziesz te 2-3 minuty non stop. U mnie widać tylko wtedy jak jadę obwodnicą i wtedy inicjuje przy zjeździe bo to są optymalne warunki temperaturowe dla układu. Z obwodnicy mam. 2-3 min do garażu. Dlatego czasami zdążę wychwycić końcówkę wypalania. To ostanie trwało 10 sekund. Gdybym po drodze miał minimalny korek to pewnie nie zauważyłbym go w ogóle. Wypalanie skończyłoby się przed wjazdem do garażu. Nie mam też świateł więc silnik pracuje non stop. A przed wjazdem na obwodnicę silnik nie jest jeszcze nagrzewamy aby zainicjować wypalanie. Moja trasa to ok 10-14 km obwodnicą oraz 2km wjazd i zjazd.

Mondek16
17-03-2017, 09:00
No ok. Wszystko rozumiem tylko jedno mnie zastanawia. Jest napisane w instrukcji że należy co jakiś czas przejechać się z obrotami 3-3,5 tys obrotów żeby zainicjować wypalanie DPF.
Ja w mieście rzadko kiedy mam ponad 3 tys obrotów, generalnie jeżdżąc trzymam 1800 do 2600.
To jak jest z tym wypalaniem ? On się wypala przy niższych obrotach czy nie ? Ja mam 2400 km i nie zauważyłem opisywanego momentu. Codzienne przejazdy praca-dom to 8 km w korku więc się dieselek nie zagrzeje nawet.

jvc
17-03-2017, 09:29
Wypala się ,ale dobrze jak jakoś zainicjujemy to wypalanie np. przez szybszą jazdę na trasie przez kilka kilometrów. Wtedy zjeżdżasz z trasy i masz prawie jak w banku wypalanie, jeśli była na niego pora oczywiście.

kaan1
17-03-2017, 11:11
Jest napisane w instrukcji że należy co jakiś czas przejechać się z obrotami 3-3,5 tys obrotów żeby zainicjować wypalanie DPF.

Pamiętasz może miejsce, stronę w instrukcji gdzie to jest napisane? Możesz wkleić zdjątko? Trochę to dziwne, bo wielokrotnie inicjowało mi wypalanie nie mając przekroczone nawet 2.5 tyś obr. Na obwodnicy jadę 120-130 na 6tym i mam obroty około 2 tyś. - po zjechaniu nie ma mowy abym przekroczył 2 tyś. Wydaje mi się że pisali natomiast o 2 tyś obrotów aby zagrzał się silnik.

Mondek16
17-03-2017, 13:08
ech... to w ASO mi tak powiedzieli.
A w instrukcji jest faktycznie inaczej.
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O34762&languageCode=PL&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1518940&subTitleSelected=G1674484&topicHRef=G1477712&div=f&vFilteringEnabled=True

Niektóre ASO powinni zamknąć, wyszło by to klientom na dobre.

kaan1
17-03-2017, 14:38
Możliwe, niektóre ASO zostały jeszcze w epoce Mk IV sprzed liftu

siebek
27-03-2017, 16:05
Hmmm... Poruszany już na forum był specyficzny dźwięk 2.0TDCi podczas przyspieszania - takie lekkie metaliczne chrobotanie. Zauważyliście, że ten odgłos znika podczas wypalania DPF? Po wypalaniu przez jakiś czas też tego kompletnie nie słychać.

kaan1
27-03-2017, 17:24
Ten dźwięk rzadko się pojawia - mam wrażenie że z czasem jakby zanikał. Nie zauwazyłem korelacji z wypalaniem DDPF, ale teraz spróbuję się temu przyjrzeć

jvc
27-03-2017, 19:17
Tez się nie zagłębiałem , zwykle z radiem jeżdżę i wtedy nawet nie wiem czy jest czy nie.

Pitol321
27-03-2017, 19:22
Jeśli dobrze kojarzę o jaki dźwięk chodzi to miałem tak w obu focusach i czasem słyszę go też w Mondku.
Kiedyś jeszcze przy Foce MK2 pytałem o to w ASO albo zaprzyjaźnionego mechanika - nie pamiętam już ;)
Wyszło na to, że niby wtryski w silnikach PSA tak czasem grają.

Od tamtej pory tematu też nie zgłębiałem i jestem pewien, że czasem słyszę, ale nie zawsze - tak jak było to w Focusach.

jvc
31-03-2017, 18:40
Zapytam tutaj. Dziś wypalał mi się DPF na forscanie po 15km przejechanych
DPF LOAD 11
DPF SCOOT LD 23
więc chyba dobrze, natomiast dziś czułem na postoju że silnik wpada w takie delikatne drgania jakby. Czuć to delikatnie w kabinie ,nie jest to raczej zawsze, ale po wypaleniu DPF dzisiaj było.
Obrotomierz nawet nie drgnie ,ale ja to czuję :)
Miał ktoś coś podobnego?

Podobnie jest u żony w clio na gazie tyle że tam jest znacznie bardziej to wyczuwalne.

siebek
31-03-2017, 20:24
U mnie nic takiego nie występuje - przynajmniej nie zauważyłem ;)

Grabarzek
01-04-2017, 11:41
Spoko, u mnie, jeśli nie jadę autostradą, to podczas wypalania DPF kabina wypełnia się dymem, który również leci spod maski tak jakby samochód się palił;)

fordes
01-04-2017, 13:37
Sprawdź lepiej co tak kopci bo to nie jest normalne aby kabina wypełniała się dymem.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

jvc
01-04-2017, 14:05
Dziwię się że ASO nie może tego opanować ,są przecież procedury wypalenia DPF statycznego ( tak to się chyba nazywa) na postoju, wtedy by wszystko było widać.

jvc
09-04-2017, 18:34
Dziś podpiąłem forscana na trasę 60km przez wioski. Akurat fajnie bo DPF_LOAD było 65 a DPF_SCOOT 82 więc duża szansa że się zacznie wypalać.
Po około 30 km DPF_SCOOT osiągnęło wartość 85 i akurat trafiło się 5 km dobrej prostej drogi ,więc 4 bieg i 90km/h ,po 2 km zaczęło się wypalanie i trwało dosyć długo bo około 7 km.
Po skończeniu pokazały się takie oto wartości. :)

83171

kaan1
10-04-2017, 13:07
Czyli rozpoczyna wypalanie przy 85% jeśli są dogodne warunki - pozostawia margines na wypadek gdyby warunki uniemożliwiały wypalanie. Oznacza to w mojej ocenie około 100 km zapasu na wystąpienie warunków do wypalania zanim SOOT osiągnie 100% - oczywiście pewnie jest jeszcze jakis margines poza 100% (zbyt duże opory w układzie wydechowym). Wypalał długo bo pewnie niepotrzebnie jechałeś na 4ce 90 km/h - wtedy generowałeś dodatkowy pył obciążający filtr. Po zainicjowaniu wypalania mogłeś wrócić do "normalnego" stylu jazdy - wystarczy zainicjować proces, dalsze wypalanie przebiega samorzutnie.

jvc
10-04-2017, 13:31
Ja wiedziałem że się zacznie wypalać na 99% jak mu przycisnę i wiedziałem że zacznie to robić przy odpuszczeniu gazu na chwilę.
Natomiast mam mieszane uczucia co do tego że nie ważne jest jak jedziemy po rozpoczęciu wypalania. Nie raz zdarzyło mi się że wypalanie kończyło się na postoju i według forscana nie zostało zakończone co potwierdzało kolejne wypalanie po 100-200km gdzie zwykle było ono po 600km.

kaan1
10-04-2017, 14:23
W Mk5? Ja tak jeszcze nie miałem - będę zwracał na to uwagę przy wypalaniu na postoju - sprawdzę w miarę możliwości forscan'em

jvc
10-04-2017, 14:53
No nie w mk5 ,bo w mk5 forscanem nie sprawdzisz ostatniego wypalania i czy zakończyło się powodzeniem ;)
Ale przez forscana online można by teoretycznie sprawdzić gdybyśmy się zatrzymali podczas wypalania do jakich wartości zejdzie DPF SCOOT i DPF LOAD

MaXyM
10-04-2017, 16:27
Dziś podpiąłem forscana na trasę 60km przez wioski. Akurat fajnie bo DPF_LOAD było 65 a DPF_SCOOT 82 więc duża szansa że się zacznie wypalać.
Po około 30 km DPF_SCOOT osiągnęło wartość 85 i akurat trafiło się 5 km dobrej prostej drogi ,więc 4 bieg i 90km/h ,po 2 km zaczęło się wypalanie i trwało dosyć długo bo około 7 km.
Po skończeniu pokazały się takie oto wartości. :)

83171

Czyli podobnie jak w MK4. Wypalanie nie zalezy tak od ilosci km ale od czasu. W jezdzie miejskiej jest to ok 5km. Przy autostradowej nawet 10km+

kaan1
10-04-2017, 18:25
No nie w mk5 ,bo w mk5 forscanem nie sprawdzisz ostatniego wypalania i czy zakończyło się powodzeniem ;)
Ale przez forscana online można by teoretycznie sprawdzić gdybyśmy się zatrzymali podczas wypalania do jakich wartości zejdzie DPF SCOOT i DPF LOAD

Mając wypalanie po zatrzymaniu czekam do końca - wyłączenie przez ASS, podpinam forscan i sprawdzam poziom Soot. Jeśli wypalanie się nie zakończyło to Soot będzie powyżej kilkunastu procent - prawda?

jvc
10-04-2017, 18:52
Zgadza się ,tak najlepiej jest sprawdzić.

jvc
13-04-2017, 18:27
Może w mondeo też się pojawi kiedyś...

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2785953#post2785953

cattani75
13-04-2017, 18:58
Pewnie do ustawienia przez magików.
S-max w ogóle ma więcej włączonych tych gadżetów: CTA, ISL i DPF.

jvc
16-04-2017, 20:00
Dziś szybka jazda 2x40km z forscanem na żywo i ciekawe spostrzeżenie.
DPF_LOAD jak i DPF_SCOOT spadło dosyć znacznie.
Ważniejszy moim zdaniem jest DPF_SCOOT , który myślałem że cały czas rośnie i dopiero przy wypalaniu maleje, a tu niespodzianka bo DPF_SCOOT spadł z 69 na 59 , później już przy normalnej jeździe zaczął rosnąć powoli.

Wychodzi więc na to że jazda po trasie z odpowiednią prędkością może zdecydowanie wydłużyć cykle wypalania. W sumie zrobiłem 130km z czego 80km po szybkiej trasie i wartość DPF_LOAD i DPF_SCOOT po powrocie była niższa niż przed wyjazdem.

Woytas
17-04-2017, 18:30
polecam mój post , opis co się dzieje przy 100% nie działającym "module par" co prawda dotyczy MK4 ale myślę , że to co działa dobrze nie popsuli w Mk5 ... mam nadzieję :)

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2444233&postcount=239

jvc
20-04-2017, 08:52
Dzisiaj miałem wypalanie po 600km , musiałem trochę przedłużyć drogę do pracy ( nie chciałem wypalać na postoju)
W sumie trwało to jakieś 15km , więc dosyć długo , czasowo jakieś 10 minut.

Natomiast wartości po wypaleniu piękne :one:
83407

Bardzo przydatny ten interfejs po BT
Podłączyłem go rano , DPF_SCOOT było 82 ,więc zostawiłem online żeby obserwować. Przy 85% przycisnąłem trochę gazu na S1 i od razu rozpoczęło się wypalnie

Mondek16
21-04-2017, 08:22
Z całym szacunkiem ale to trochę chore że trzeba jeździć z komórka i sprawdzać proces wypalania. Jak by ciężko im dodać było gdzieś w menu odczyty z dpf. Każdy miał by łatwiej, mógłby sobie sprawdzić. A tak spada na człowieka to "dobrodziejstwo" (mam na myśli wypalanie) w dowolnym momencie (ostatnio proces zaczął się 1 km przed domem i krążyłem w kółko przez 15 minut aż spalanie będzie równe 0) Bo oczywiście wskaźnika wypalania tez nie ma.
Ech...

jvc
21-04-2017, 08:46
Zauważ że 99,9% użytkowników forda nie wie kiedy się wypala DPF i ma to gdzieś a jakoś problemów nie słychać żeby były zbytnio z tym filtrem .
Gdyby nie forum to też bym nie wiedział.

Miralon
21-04-2017, 09:16
Zgadzam się z jvc - zrobiłem swoim już prawie 70 tys. Nie wiem kiedy wypala i nie chcę wiedzieć. Żadnych problemów nie zauważyłem z tym związanych.

siebek
21-04-2017, 16:42
Mondek16
Nie ma co popadać w paranoję. Już pisałem, że niewolnikiem samochodu nie jestem i jak raz na dziesięć razy zgaszę silnik kilometr po rozpoczęciu wypalania to nic mu się nie stanie...

cattani75
21-04-2017, 16:44
W mk5 to chyba w ogóle nic się nie stanie?

MaXyM
21-04-2017, 17:24
stanie sie to samo co w MK4.
Skad wiara ze MK5 jest cudownie niezniszczalny ;)

cattani75
21-04-2017, 17:32
Porównywałem do przedlifta.

Rothmans
21-04-2017, 20:17
Zdarza mi się czasami kilka dni jeździć na bardzo krótkich dystansach- 2-4 km 2, 3 razy dziennie- po jednym dniu przestaje działać start stop i tak aż do dłuższej autostradowej przejażdżki - nie zwracam uwagi na wypalanie/ gaszę silnik i koniec. Czym ryzykuje jak nie zakańczam dopalania?

kaan1
21-04-2017, 20:45
stanie sie to samo co w MK4.
Skad wiara ze MK5 jest cudownie niezniszczalny ;)

Jest jednak inna konfiguracja DPF - zaraz za silnikiem i wyższe temperatury, szybsze nagrzewanie. Poza tym inna kalibracja silnika - może spalać przy wiekszym nadmiarze powietrza co oznacza mniejszą generację pyłu. MK4 zaczałą jako tako działać dopiera jak mu zainstalowali dotrysk paliwa i świecę gdyż był umieszczony pod podłogą, w zimnej części wydechu.

Bump: Zdarza mi się czasami kilka dni jeździć na bardzo krótkich dystansach- 2-4 km 2, 3 razy dziennie- po jednym dniu przestaje działać start stop i tak aż do dłuższej autostradowej przejażdżki - nie zwracam uwagi na wypalanie/ gaszę silnik i koniec. Czym ryzykuje jak nie zakańczam dopalania?

Moim zdaniem masz objaw niedoładowanedgo akumulatora (możesz sprawdzić w menu Spalania powód deaktywacji ASS). Jeśli raz na tydzień jedziesz tas autostradą przynajmniej kilkanaście kilometrów to moim zdaniem problemu z DPF nie będziesz miał. DPF ładuje się przede wszystkim przy jeździe na 1-2 biegu w korku. Częste włączenie / wyłączenie nie ma wpływu na załadowanie filtra a regenracja i tak odbywa się raz na 600-900 km.

Rothmans
22-04-2017, 01:05
Sprawdzam akumulator w menu serwisowym - jest w porządku, w menu spalania - system pracuje normalnie.

cattani75
22-04-2017, 06:53
Mi też przez ostatnie kilka dni ASS działa jakoś inaczej - niby "działanie normalne", a często jest szary. Po kilku dniach znów działa przez jeden dzień na zielono i potem znowu szary.

kaan1
22-04-2017, 10:31
Sprawdzam akumulator w menu serwisowym - jest w porządku, w menu spalania - system pracuje normalnie.

Oczywiście że jest w porządku. Ale częste odpalanie ASS przy małej ilości jazdy oznacza znaczne rozładowanie akumulatora. W tej sytuacji układ zapobiega dalszej aktywacji ASS do momentu doładowaniu akumulatora - chodzi o jego trwałość. Im zimniej tym bardziej układ interweniuje przy częstym włączaniu i wyłaczaniu ASS bez możliwości dobrego doładowania
Zalecałbym dalsze obserwacje

PS. Kiedyś (chyba w Motorze) był fajny artykuł pokazujący jakim obciążeniem dla akumulatora jest rozruch. Szczególnie w niskich temperaturach. Wykazali, że jazda po mieście przez klika-kilkanaście km (30 min) po jednokrotnym odpaleniu (uruchomieniu rozrzusznika) nie wystarcza aby akumulator się doładował do stanu początkowego przed odpaleniem auta. Zresztą, można sobie to łatwo obliczyć 5 sek z rozruchem 400-500A wymaga minimum 1 minuty ładowania prądem 20-25 A. W rzeczywistości prąd ładowania jest ograniczany do kilku amper (inaczej akumulator by zagotował i padł po parunastu takich eksperymentach) oznacza to min. 10-krotne wydłużenie czasu ładowania (10 min) a w rzeczywistości nawet 15 min. Starty cieplne, zmienność obrotów i ładowania itp. Więc teraz łatwo sobie wyobrazić co się dzieje jak silnik włącza się wyłącza się raz na minutę w warunkach miejskich. Dlatego jeżdzę manualem z ASS i nie puszczam sprzęgła widząc że zaraz będę miał zielone. W AT ludzie najczęściej wyłączają ASS.

PS. Ktoś jak ostatnio czytał prasę to może zauważył że goście jechali Teslą autostradą z Berlina do Warszawy i zajęło im to 8h ! Każdy normalny samochód śmignie w 5 h a elektryczny pociąg jeszcze szybciej. Mimo że w Poznaniu mogli korzystać z supercharger i naładować Teslę w ok. godzinę Właśnie z powodu efektów termodynamicznych akumulatory po takiej akcji wymagają specjalnego traktowania (w przypadku Tesli jest to ograniczenie mocy i prędkości).

Takie czasy, ludziom wciska się ciemnotę, a w szkole nikt już nie uczy termodynamiki - jest za trudna a wszyscy wierzą że elektronika, software i kabelek jest rozwiązaniem wszystkich problemów. A prawda jest okrutna, tak długo nie będzie sensownego postępu w autach elektrycznym jak długo nie zostana przełamane bariery na poziomie termodynamiki i inżynierii materiałowej

Rothmans
22-04-2017, 11:47
Bardzo ciekawe, najpewniej to powód o którym piszesz, że Ass więcej szary niż zielony - niemniej czy przerywanie cyklu wypalania jest bardzo szkodliwe?

jvc
22-04-2017, 13:17
Jeśli do 5 lat się go pozbędziesz to pewnie nie ma to znaczenia.
Ja mam przyzwyczajenia z mk4 przed liftem ,gdzie dwa razy miałem komunikat wymień olej po nie dokończonym wypalaniu. Wprawdzie oleju nie przybyło i go nie wymieniałem, ale uraz pozostał ;)

Rothmans
22-04-2017, 13:50
To nie nasłu***e, nie podglądam, gaszę i wysiadam:)
Nasłuc***e przez samo h bo ch wykropkowuje :) podkręcił admin formułę do przesady

jvc
22-04-2017, 14:02
Chyba że robisz 50 tyś km rocznie :D

jvc
10-05-2017, 11:58
Ktoś gdzieś wczesnej napisał że nie ma różnicy czy wypalanie przebiega w trasie czy na postoju.
Akurat poprzednie wypalanie miałem całkowicie w trasie a obecne częściowo w trasie a koniec na postoju.
Nie wiem czemu tak długo ,ale 15km jazdy po S1 nie wystarczyło do wypalenia i kończyłem na postoju po firmą.
Różnica jest taka że podczas całego wypalania w trasie DPF_SCOOT spadło do wartości 6 % a przy drugim wypalaniu gdzie kończyło się na postoju DPF_SCOOT miało wartość 10%
Co do rozpoczęcia ostatniego wypalania to rozpoczęło się przy DPF_LOAD 81% i DPF_SCOOT 89% czyli grubo :)

feniu
11-05-2017, 08:32
U mnie zaobserwowałem najwyższe wartości Load na poziomie 92% i uwaga Scoot 104% :D

kaan1
11-05-2017, 09:16
Nie wiem czemu tak długo ,ale 15km jazdy po S1 nie wystarczyło do wypalenia i kończyłem na postoju po firmą.

Jesteś pewien kiedy się rozpoczęło? Z mojej obserwacji wynika, że z reguły inicjuje się przy z jeździe z trasy szybkiego ruchu, bo w takich warunkach wydech dostaje szybko odpowiedniej temperatury i łatwo wypalanie zainicjować

jvc
11-05-2017, 09:50
Zwykle jest tak jak mówisz ,ale przy mocnym zapełnieniu wystarczy trochę gazu docisnąć mocniej przy prędkości powyżej 80-90km/h.
Jestem pewien bo po puszczeniu gazu spalanie pokazywało jakieś tam i na forscanie po chwili zaczęły spadać wartości.

Jeśli chcę zainicjować wypalanie (oczywiście gdy zbliża się czas wypalania) to dociskam gaz przez 1-2km może być i 150-160km/h i później zwalniam do 110-120km/h na 6 biegu i spokojna jazda

kaan1
11-05-2017, 17:32
No tak, na moim 3-pasmowym odcinku obwodnicy to cięzko 130 przekroczyć w godzinach szczytu, więc zapinam 120 na szóstym i ciągnę się środkowym pasem. Pewnie dlatego mnie inicjuje po zjeździe z autostrady i dopala przez następne 2-3 km kiedy już jadę przez miasto. Wtedy mam 3-4 światłą więc często jest ruszanie, przyspieszanie i obroty wędrują ponad 2 tyś.

jvc
11-05-2017, 18:55
Czemu tak długo się u mnie wypalał to w sumie nie wiem, podejrzewam że przez to że te 15km przejechałem w 8 minut i to jest problemem. Nie ilość kilometrów tylko za krótki czas. :)
Wypada następnym razem zwolnic do 90km/h zapiąć piąty bieg i jechać za tirami :D

kaan1
12-05-2017, 14:15
Z moich obserwacji 8 minut to dużo czasu. MOże przy postoju lub jeździe miejskiej wypala się szybciej?

jvc
15-05-2017, 12:56
Dzisiaj znowu wypalanie , nieświadomie zainicjowane na obwodnicy.
Tym razem jazda po mieście i całość trwała około 6 km i jakieś 8 minut.
Więc możliwe że w ruchu miejskim wypalanie trwa krócej.

kriss81
15-05-2017, 14:43
U mnie wypalało się wczoraj, nie dłużej niż 5 minut. Zakończyło się wyraźnym szarpnięciem silnika, tak jakby się przydławił się na chwilę.

MaXyM
15-05-2017, 15:25
to jest jakas motoryzacyjne hipochondria...

pasiek
15-05-2017, 16:47
U mnie wypalało się wczoraj, nie dłużej niż 5 minut. Zakończyło się wyraźnym szarpnięciem silnika, tak jakby się przydławił się na chwilę.
Czasami tak delikatnie szarpnie ale , to raczej normalne

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

jvc
16-08-2017, 19:00
Kurde przejechałam 1200km z Chorwacji, odpalam forscana a tu dzisiaj takie parametry.

86242

W dodatku od trzech dni nie mam jak wyskoczyć na jakąś S1 żeby go wypalić a do 80km/h jest chyba jakaś blokada i się nie wypala.

pablo35
16-08-2017, 20:54
Kurde przejechałam 1200km z Chorwacji, odpalam forscana a tu dzisiaj takie parametry.

86242

W dodatku od trzech dni nie mam jak wyskoczyć na jakąś S1 żeby go wypalić a do 80km/h jest chyba jakaś blokada i się nie wypala.

Nie ma źadanej blokady. Moźesz toczyć się w korku 5 km/h i teź wypali z tym, źe zakończy proces np. na 25 % dpf load, a na trasie moźesz osiągnąć znacznie niźsze wartości zbliżone do "0".

jvc
16-08-2017, 21:06
Bardziej mi chodziło o zainicjowanie wypalania. Wiem że gdybym wyjechał na trasę to zaraz by się rozpoczęło wypalanie.

siebek
16-08-2017, 21:40
U mnie wypalanie czasem się zaczyna jak wjeżdżam na parking... także żadnej blokady raczej nie ma.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

kaan1
16-08-2017, 21:52
Ciągła jazda autostradowa wcale nie oznacza dobrego wypalania. Jadąc na 6-tce i 1700 obr (100 km/h) wypalanie raczej nie zainicjuje - gdzieś czytałem, że potrzeba prawie 2000 obr/min - chodzi o temperaturę spalin. Dlatego często inicjuje się przy zjeździe z autostrady, kiedy wydech dostaje temperatury gdyż ustaje chłodzenie strumieniem powietrza. Jeździj normalnie (przynajmniej od czasu do czasu wkręć go do 2000-2200 obr; z praktyki wiem że czasami można całe miasto przejechać z obrotami poniżej 2000) i zobaczysz, że wkrótce spalanie się zainicjuje - tyle, że rzeczywiście z reguły dopali do kilkunastu procent jeśli zatrzymasz się podczas wypalania i pozwolisz mu na automatyczne wyłączenie po zakończeniu procecu wypalania. Jak kontynuowałem jazdę po mieście to dopalał do kilku procent. Wnioskuję, że dopalanie do kilku procent na jałowym może nie być realne, gdyż w takich warunkach silnik wciąż pracuje i produkuje stosunkowo dużo sadzy (obserwacje ze stania w korkach) dlatego kilka procent nie jest realne i kończy się na kilkunastu, po czy proces zostaje zatrzymany a ASS wyłącza silnik

jvc
17-08-2017, 07:05
Tak wiem że po zjeździe z autostrady zwykle zaczyna wypalać, też tak mam.
Dziś rozpoczął w końcu wypalanie po delikatnym wyprzedzaniu na 4 biegu na lokalnej drodze, fakt że dobiłem do 100km/h. Co ciekawe chyba bardzo chciał to wypalanie już rozpocząć bo przejechałem zaledwie 4 km od domu.
Wypalał się podczas jazdy lokalnej przez jakieś 7-8km i zakończył przy :
DPF LOAD 18
DPS SOOT LD 35

Przypuszczam że przy kolejnej okazji znowu zainicjuje wypalanie, pewnie nie dał razy za jednym razem tego zrobić.

Nadal twierdzę że do zainicjowania wypalania potrzeba wcześniej osiągnąć jakąś prędkość. Może się rozpocząć nawet na postoju czy po toczeniu się ,ale wcześniej musi być osiągnięta ta temperatura o której piszecie co przy niskich prędkościach jest jakoś ciężkie do zrobienia.

kaan1
17-08-2017, 07:35
Dziś rozpoczął w końcu wypalanie po delikatnym wyprzedzaniu na 4 biegu na lokalnej drodze, fakt że dobiłem do 100km/h. Co ciekawe chyba bardzo chciał to wypalanie już rozpocząć bo przejechałem zaledwie 4 km od domu.

Tak, miał zapchany DPF, więc wykorzystał pierwszą okazje zaby wypalanie zainicjować. Własnie o to chodzi - wystarczyło że wydech dostał trochę temperatury - oznacza to obciążenie silnika. Niestey ale przy jeździe autostradowej poniżej 2000 obr /min, chłodzenbie od powietrza jest zbyt intensywne aby się wydech rozgrzał. I tak jest lepiej jak w Mk4 bo tam DPF był pod autem i miał bardzo dobre chłodzenie. Teraz jest wyżej w komorze silnika, więc szybciej osiąga warunki termiczne - z tym że jednak te 2000 obr/min musi powąchać

Wypalał się podczas jazdy lokalnej przez jakieś 7-8km i zakończył przy :
DPF LOAD 18
DPS SOOT LD 35

Przypuszczam że przy kolejnej okazji znowu zainicjuje wypalanie, pewnie nie dał razy za jednym razem tego zrobić.

Z moich obserwacji nie będzie próbował kolejnego wypalania do momentu kiedy znowu osiągnie te 85-90% załadowania. Mała ilość sadzy utrudnia utrzymanie procesu wypalania, więc inicjacja ma małe szanse. To tak jak w kominie w starym piecu. Do zapłonu sadzy dojdzie jedynie kiedy komin jest mocna nia zanieczyszczony. Wtedy inicjacja zapłonu ma szanse na samopodtrzymanie- przy 20-30 % nie ma to raczej szansy realizacji

Nadal twierdzę że do zainicjowania wypalania potrzeba wcześniej osiągnąć jakąś prędkość. Może się rozpocząć nawet na postoju czy po toczeniu się ,ale wcześniej musi być osiągnięta ta temperatura o której piszecie co przy niskich prędkościach jest jakoś ciężkie do zrobienia.

Chodzi o temperaturę i obroty (obciążenie cieplne silnika). Fakt, że wyjazd na autostradę z reguły zawsze kończy się inicjacja wypalania gdyż wtedy osiągasz 2000 obr /min (nawet na 6tym biegu wystarczy juz prędkość 120 km/h). Zwróć uwagę, że wypalanie nie zaczyna się podczas jazdy ale przy zjeździe, System celowo czeka na poprawę warunków termodynamicznych, tj. zmniejszenie prędkośći i ograniczenie chłodzenia wydechu. Po jeździe autostradowej i zwolnieniu wydech natychmiast dostaje wysokiej temperatury - ciepło jest nagromadzone w materiale, a odcięcie chłodzenia (opływu powietrza) powoduje gwałtowny skok temperatury - wtedy sterownik wykorzystuje sytuację i inicjuje wypalanie. Jak masz jakieś urządzenie diagnostyczne podłączone podczas jazdy to spróbuj poobserwować temperaturę wydechu

Jeszcze jedna rzecz zwróciła moja uwagę. Nienaturalne zestopniowanie skrzyni biegów - 'dziura' między 2-im i trzeciem biegiem, która powoduje, że w ruchu miejskim trzeba pociągnąć dosyć wysoko na obrotach na drugim biegu zanim wrzuci się trójkę. To sprzyja rozgrzewaniu silnika i wydechu. Logiczniejsze wydawałoby się zestopniowanie skrzyni kiedy zmiana z dwójki na trójkę następuje wcześniej - ale w takiej sytuacji (zakładając że ktoś nie przekracza 50 km/h) i przy tym momencie silnika, ludzie w mieście zawsze jeździliby poniżej 2000 obr/min przy słabym obciążeniu cieplnym silnika i wydechu - uniemożliwiając inicjację wypalania DPF. Mnie w jeździe miejskiej praktycznie nie zdarza się osiągnąć 2000 obr dla biegów od trzeciego w górę - auto jest zbyt dynamiczne w normalnym ruchu miejskim na 3 i 4 biegu i człowiek naturalnie jest zmuszony wrzucić wyższy bieg wcześniej - na co auto w ogóle nie protestuje przy 350-400 Nm momentu od 1400 obr/min. A tak, krótka dwójka przy długiej trójce powoduje szybsze rogrzewanie silnika i wydechu - ma to też znaczenie z punktu widzenia redukcji emisji w spalinach. Obniżenie emisji NOx po uruchomieniu zimnego silnika.

jvc
17-08-2017, 08:32
Ja jestem w stanie na mojej S1 zainicjować wypalanie w ten sposób że najpierw docisnę do 140-150km/h a później na krótki okres zwolnię do tych 100-110-km/h i wypalanko zwykle się rozpoczyna,ale fakt że najczęściej rozpoczyna dopiero po zjechaniu z drogi.

Aludan
12-01-2018, 19:27
Przeczytałem cały wątek i w sumie nadal w 100% nie wiem czy w MK5 jeżdżąc okresami tylko po mieście będzie jakiś problem jak wypalanie będzie przerywane? (np. ON w oleju silnikowym jak w MK4 przed FL)

Poza tym minęły kolejne miesiące - macie jakieś uwagi jeszcze w temacie? ;)
Zastanawiam się nad kupnem właśnie MK5 2.0 tdci z powershiftem stąd interesuję się tematem...

kaan1 - chyba trochę przesadziłeś z tymi 350-400 Nm przy 1400 rpm?
Zobacz wykresy z hamowni http://www.kreatormocy.pl/katalog/ford/chip-tuning-ford-mondeo-mk5-2-0-tdci-180-km

domadm
12-01-2018, 22:39
Zrobiłem już prawie 7tys km i tylko raz ostatnio zauważyłem jakieś nowe odgłosy... może to wypalanie.
Wcześniej w 2.0 163KM dokładnie wiedziałem kiedy się włącza (słabsza moc, temperatura, zapach parafiny)

Pitol321
13-01-2018, 04:53
Aludan
Ponad rok i 20tys km za mną. Bardzo często tylko miasto, w masakrycznych korkach, na zimnym silniku i nie mam żadnych problemów. Wypalania DPF nie zauważam, olej na stałym poziomie, jeśli silnik się trochę rozgrzeje, to start-stop działa zawsze jak powinien.

kaan1
13-01-2018, 08:23
Przeczytałem cały wątek i w sumie nadal w 100% nie wiem czy w MK5 jeżdżąc okresami tylko po mieście będzie jakiś problem jak wypalanie będzie przerywane? (np. ON w oleju silnikowym jak w MK4 przed FL)

kaan1 - chyba trochę przesadziłeś z tymi 350-400 Nm przy 1400 rpm?
Zobacz wykresy z hamowni http://www.kreatormocy.pl/katalog/ford/chip-tuning-ford-mondeo-mk5-2-0-tdci-180-km

Oczywiście 400 Nm jest przy 2000 obr / min dla serii - miałem na myśli że od 1400 obr/min juz ciągnie be problemu i równo aż do prawie 5 tyś.

Mnie oleju powolutku ubywa - żadnych problemów z DPF (mam 31 tyś) - okazjonalnie zauważam się się wypala (wyższe spalanie na jałowym). Większość mojej jazdy to 30 km dziennie z których mniej więcej 10 jest obwodnica miasta - reszta po mieście. Do tego dochodzą 3-4 trasy rocznie (pewnie jakieś 5 tyś km łącznie). Ponieważ w jedną stronę jadę 15 km i trwa to 20-30 min - wnioskuję że to wystarcza na niezauważalne wypalenie DPFa (co mniej więcej 800 km - raz na bak paliwa). No chyba, że akurat gdzieś się zatrzymam wkrótce po inicjacji wypalania - wtedy zauważę że ASS jest zdeaktywowany i wyższe spalanie na jałowym. Po wyjściu z auta można potwierdzić gdyż maska za podszybiem jest mocno ciepła. Ale podczas jazdy jest to niezauważalne

jvc
13-01-2018, 08:25
Ja wyłączam dziada jak tylko mogę, włączam go jedynie jak stoję na przejazdach kolejowych a mam ich trzy w drodze do pracy.

kaan1
13-01-2018, 08:37
Mówisz o ASS? Ja używam cały czas. Mam manuala więc zatrzymując się widzę sytuację na drodze tj. czy będzie dłuższe stanie (wrzucam na luz, puszczam sprzęgło i silnik gaśnie) czy zaraz będę ruszał wtedy sprzęgło trzymam wyciśnięte i bieg wrzucony - to deaktywuje ASS. W obydwu przypadkach wychwycę wypalanie DPF po spalaniu chwilowym. Przed parkowaniem wyrzucam na luz, właczam postojowy i czekam aż ASS sam wyłaczy silnik wtedy wyłączam zapłon. W ten sposób jestem pewny że nie wyłączę nieświadomie auta podczas cyklu wypalania. Dwa razy mi się zdarzyło, że było wypalanie, więc odczekałem 1-2 minuty, wypalanie się zakończyło i silnik się wyłączył - wtedy wyłączyłem zapłon. Moim zdaniem ASS w manualu sprawdza się rewelacyjnie. Wg mojej oceny oszczędzam na tym do 10% paliwa (0.5-0.6 ltr/100 km). Trzymanie auta na jałowym (np. na światłach) nie jest korzystne - rośnie spalanie średnie i dodatkowo mocniej jest obciążany DPF. Wymaga częstszej regeneracji a to dodatkowo zwiększa zużycie paliwa

jvc
13-01-2018, 09:27
Ja jakoś nie jestem przekonany do gaszenia silnika na 10-20 sekund.
Może jeżdżę po takich drogach gdzie nie stoję na światłach przez 2 minuty, wtedy ASS może miałby sens u mnie.

kaan1
13-01-2018, 10:28
Ja mam po drodze 3-4 zmiany świateł 1-2 min. Na 10 sek.-20 sek też nie wyłaczam - tyle jestem w stanie ocenić że będę czekał obserwują światła dla pieszych i widząc ile aut mam przed sobą. Np. zielone dla pieszych zaczyna mrugać a przede mną 4-5 aut to nie wyłaczę silnika. Ale Jak Zielone się pali a ja jestem np. 10 - to mam przynajmniej 30 sek obserwując jak ludzie się zbierają ze skrzyżowań. Dla silnika to moim zdaniem nie ma znaczenia (w hybrydach też tak jest). A akumulatorem się nie przejmuję 4-5 lat wytrzyma a potem i tak wymiana.

Aludan
13-01-2018, 20:10
Dzięki za odpowiedzi ;) Czyli widać DPF w MK5 udany ;)
Ja miałem uraz po MK4 przed FL, ale w polifcie już się z tego wyleczyłem i nawet się nie przejmuję jak mi się śpieszy i muszę wyłączyć w trakcie wypalania to tak robię (bardzo rzadko to się zdarza może raz na 2 miesiące). I fajnie, ze jazda po mieście w MK5 nie zapycha DPF'a i nie robi żadnych problemów - duży plus :)

A co do ASS to też mnie jakoś nie przekonuje, pamiętam różne testy tego systemu w różnych autach to oszczędności były znikome na ogół 0,1 - 0,2 l/100 km, no ale to pewnie zależy od trasy jaką robimy, czy często stoimy na dłużej - wtedy faktycznie może to mieć sens.

domadm
14-01-2018, 18:31
W manualu faktycznie można było tym ASS posterować, ale w automacie nie jest to dobry duet. U mnie bardzo często dochodzi do wyłączenia silnika na 1-2s bo prawie zawsze wyłącza jak podjeżdżam do świateł a tu bęc, zielone i znowu start. Aż już mi się nawyk wyrobił, żeby zatrzymywać się kilka metrów więcej od poprzedzającego auta i lekko odpuszczać (pełzać). Przecież to chore.
Ciekawe ile aku wytrzyma.

domadm
15-01-2018, 08:04
Update: odkąd temperatura spadła poniżej zera to ASS praktycznie nie wyłącza silnika, nawet po dzisiejszych 55km w temperaturze -5 i kilku postojach na światłach nie wyłączył ani razu. Ta sama trasa przy temperaturze 0 zupełnie inaczej: wyłączanie sekundę po zatrzymaniu, na każdych światłach, niezależnie od temp w środku i silnika.

Wygląda że programiści Forda uprościli sobie algorytm:

if (temp < 0)
return
else
ASS(let_the_magic_happen = True)
endif

kmop
24-01-2018, 21:12
Czy wypalanie dpf sygnalizowane jest jakąś kontrolką?

feniu
24-01-2018, 21:13
nie

Woytas
24-01-2018, 21:15
Nie

kmop
24-01-2018, 21:32
No dobra, a to skąd mam wiedzieć że jest zawalony. w 2008 roku miałem opla signum z dpf i tam miałem ogromny problem z filtrem, a auto wchodziło mi w tryb awaryjny itp. Chciałby uniknąć pewnych problemów związanych z dpf mając w pamieci rok 2008 z oplem. :P

feniu
24-01-2018, 22:21
w teorii jest bezobslugowy :)
mk5 ma całkiem normalną procedure i wystarczy, że będziesz zwracać uwagę na chwilowe spalanie przed zgaszeniem silnika to raczej będzie bez żadnych problemów

Woytas
24-01-2018, 22:23
to nie Opel tylko Ford :one:

... od poliftowych MK4 z DPF nic się praktycznie nie dzieje ( pomijam wadliwą partię modułów dopalania - szumna nazwa dla kawałka rurki , gdzie dysza potrafiła się "zabetonować" i wywalało błąd ( początkek poliftów 2011 ) ale to się z tym coś zaczynało dziać około 100 tyś km ) tak układ jest prosty jak budowa cepa , nie rozrzedza oleju bo dotrysk jest robiony wprost w wydech przed filtrem

na sam DPF praktycznie nie miał też wpływu tzw chip-tuning - zmiany map w silnikach i dużo mocniejsze TDCI nie miały objawów częstszego wypalania

jak się wypala to widać to po zwiększonym chwilowym zużyciu paliwa ( choć do wyczucia po pracy silnika )

w MK4 ludziom średnio się wypalało w zależności od stylu i miejsca użytkowania 400-900 km

mi średnio co 800-900 w Mk5 zauważyłem wypalanie z 2 razy przez 7 tyś

śmiem twierdzić , że Ford ma w tej postaci jedno z lepszych rozwiązań w zakresie DPF ( suchy ) bez bawienia się w dolewanie AdBlue czy uzupełniania Eolys ( w mokrym FAP )

kmop
24-01-2018, 22:31
OK. Dziekuje za info, trochę sie uspokoiłem, bo przez ostatnich kilka lat miałem same benzynki i dpf mnie nie interesował.
Pozdrawiam :one:

Woytas
24-01-2018, 22:40
żebyś miał jasność jak Ci się "zawali" to Ci auto to wypali i tyle musisz wiedzieć o DPF w MK5 :)

Pitol321
24-01-2018, 23:03
...wystarczy, że będziesz zwracać uwagę na chwilowe spalanie przed zgaszeniem silnika to raczej będzie bez żadnych problemów

Ja nie zawracam sobie wcale głowy takimi sprawami i także jeżdżę bez jakichkolwiek problemów.
Auto ma być dla człowieka, a nie na odwrót.

feniu
25-01-2018, 08:19
Też tak myślę ale realia są trochę inne. Wszystko zależy od indywidualnego użytkowania auta - Tobie nic, mi nic, a jemu ? :)

kaan1
28-01-2018, 17:36
Nie trzeba zwracać uwagi na chwilowe spalanie. Wystarczy używać ASS, a auto wyłączać po zatrzymaniu kiedy zadziała ASS. Jeśli będzie trwało wypalanie to ASS nie zadziała.

Kryn3k
29-04-2018, 08:56
Hej mam problem z czestym wypalaniem dpf. Przebieg 210000km
Wymieniony czujnik cisnienia, modul pary paliwa ze swieca, dpf czyszczony w warsztacie (wyjmowany i myty jakas specjalna chemia).
Wartosci soot i load po wypalaniu okolo 60%.
Sprawdzilem jak zachowuje sie podczas wypalania soot spada do okolo 20%, load nie spada prawie wcale, ale zaraz po skonczonym wypalaniu soot wraca do okolo 60% i jak dochodzi do 75% wypala sie ponownie. Zadnych bledow nie wywala moc jest poprawna. Ktos ma jakies pomysly? Gdzie szukac? Bede wdzieczny za podpowiedzi

jaworq
29-04-2018, 11:35
wypalanie DPF można łatwo sprawdzić dodając gwałtownie gazu z wolnych obrotów. Czuć i słychać że silnik o wiele szybciej się wkręca na wyższe obroty. Takie samo depnięcie gazu podczas gdy nie trwa wypalanie DPFa da o wiele niższy rezultat w wysokości obrotów. Możecie to nawet zaobserwować na filmiku który nagrałem z całego procesu wypalania:

https://www.youtube.com/watch?v=BmAJ7xGALdQ

Woytas
29-04-2018, 15:25
Hej mam problem z czestym wypalaniem dpf. Przebieg 210000km
Wymieniony czujnik cisnienia, modul pary paliwa ze swieca, dpf czyszczony w warsztacie (wyjmowany i myty jakas specjalna chemia).
Wartosci soot i load po wypalaniu okolo 60%.

to jest MK4 czy MK5 ?

Kryn3k
30-04-2018, 05:19
to jest MK4 czy MK5 ?
Mk4

jaceks
30-04-2018, 11:06
sprawdź czy nie masz wydmuchanej uszczelki kolektowa wydechowego.
wtedy ciśnienie przed filtrem było niskie, za filtrem też, sterownik głupiał i wypalał się nawet kilka razy dziennie.
przy okazji całą komora silnika była uwalona spalinami, więc łatwa diagnostyka.
z kolektora aż świszczało jak przy nieszczelnym turbo.

Woytas
30-04-2018, 11:39
czy wy się nauczycie pisać we właściwych wątkach !!! - ten dotyczy MK5 :P

Kryn3k
30-04-2018, 15:48
czy wy się nauczycie pisać we właściwych wątkach !!! - ten dotyczy MK5 :P
Dobrze już dobrze :P
A swoja droga jest jakas roznica w budowie i dzialaniu dpfu w mk4 po lifcie i w mk5??

cattani75
30-04-2018, 17:14
Jak kiedyś pisał kaan1 w mk5 DPF jest zaraz za silnikiem i nie ma dodatkowej świeczki.

kaan1
30-04-2018, 19:23
No i chyba Mk4 miał dodatkowy dotrysk paliwa na DPF (oprócz świeczki).

majkson
08-08-2018, 22:44
W którymś z wątków jeden z posiadaczy mondeo wrzucał filmiki „Mondeo sie pali”. Dzisiaj mialem Dokladnie taka sama sytuacje. Gaszę auto a spod maski gryzący dym. Po kilkunastu minutach ustało. Kilka km dalej stałem w mcdrive na włączonym silniku i znow to samo, mnostwo dymu, az sie ludzie obracali. Co moze byc tego przyczyna?

majkson
24-08-2018, 20:06
Czy ktoś dysponuje jakimś rysunkiem, jak, którędy i dokąd podawana jest ropa do wypalania dpf? Wydaje mi się, że wspomniany wyżej dym spowodowany jest delikatnym wyciekiem ropy na coś gorącego. Niestety nie jestem w stanie go zidentyfikować

Hansolo
24-08-2018, 20:20
Przypadkiem przy ostatniej naprawie ktoś czegoś źle nie zmontował ?

weuek
24-08-2018, 20:23
Kilka km dalej stałem w mcdrive na włączonym silniku i znow to samo, mnostwo dymu, az sie ludzie obracali. Co moze byc tego przyczyna?
Widocznie masz aktywną opcję ostrzegania przed szkodliwym pożywieniem. Mądry samochód!

Hansolo
24-08-2018, 20:29
Ha ha pożywieniem , to bardzo delikatnie. Określenie pasza , lepiej chyba określa to coś tam serwowane ;)

majkson
24-08-2018, 20:32

Niestety mam tak od początku

majkson
06-09-2018, 20:05

Ogarnięte. Faktycznie coś tam narozrabiali. Okazało się, że nie było zapięte zabezpieczenie jednego z wężyków (chyba przelewowego) przy pompie wysokiego ciśnienia. Uciekało paliwo i prawdopodobnie kapało również na dpf, a ten gdy się nagrzewał powodował wspomniany wcześniej dym. Przynajmniej mam taką nadzieję :) czekam do kolejnego dopalania aby to zweryfikować

kivlov
06-09-2018, 20:28
Całe szczęście,
Ja ogólnie nie mam w swoim wiedzy kiedy wypala się DPF w 80% moja jazda to trasa.

flashhh
10-09-2018, 06:47
Mam to auto od 2 miesięcy( dotyczy Kugi mk2 2.0TDCi) i dzisiaj rano dojeżdzając do domu słyszę jakieś buczenie spod maski od strony rozrządu to najgłośniej było słychać i co sekundę delikatne trzaski w wydechu , więc zatrzymałem się i nie gasiłemauta , po 2 minutach buczenie ustało . Czy to było dopalanie wg Was bo mi się tak wydaje ??
Pozdrawiam

magda621
13-09-2018, 12:14
Witam serdecznie wszystkich,
Może mieliście kiedyś podobny problem i mi pomożecie. Podczas jazdy nagle auto łapie wysokie obroty, czasem auto przerywa i dymi. Byłam na warsztacie i mechanik stwierdził,że to DPF wypalanie i musze kupić nowy filtr. Nowy filtr to jednak wydatek, słyszeliście coś może o regeneracji dpf, zawsze to taniej by było prawda?

Robert 68
13-09-2018, 12:53
mechanik stwierdził,że to DPF wypalanie i musze kupić nowy filtr

Zmień mechanika.

Podczas jazdy nagle auto łapie wysokie obroty

Wysokie czyli jakie?

N7h4k4lr
13-09-2018, 12:53
W swoim czyściłem chemicznie i płukałem.
Po pomiarze momentu obrotowego odzyskał moment nominalny.
Ale po miesiącu filtr zapchał się na amen.....
Przy wybijaniu wkładu w środku kanalików tych nie na wylot było pełno rudego pyłu.

Rogallo
13-09-2018, 13:07
Ja osobiscie w mk4 nie czuje żadnej róznicy. Nawet nie wiem czy on w ogóle sie wypala, ale czasami jak jade ekspresówką z włączonym tempomatem to widze, ze chwilowe spalanie jest wyższe niż zazwyczaj o jakiś dobry litr półtora, więc może własnie wtedy wypala, innych objawów brak tylko to chwilowe spalanie.

flashhh
13-09-2018, 13:58
To mycie, płukanie DPF to jest ściema mechaników , przerabiałem to w Passacie B6 . Najpierw kupiłem za 300zł róznych środków i sam pryskałem do srodka, póżniej kolega mechanik wyciągnął go i moczył się w jakimś specjalnym roztworze 24 godziny, wiem że długo trzeba go było po tym płukać. Pomogło to może na miesiąc i znowu zaczęły sie kłopoty. W tamtym Passacie zdejmowało gaz do zera podczas jazdy , a takie coś w złym momencie mogło doprowadzić do tragedii dlatego podjąłem słuszną decyzję .
Pozdrawiam

jvc
13-09-2018, 14:03
Witam, Podczas jazdy nagle auto łapie wysokie obroty i silnik dymi. Byłam na warsztacie i mechanik stwierdził,że to DPF wypalanie i musze kupić nowy filtr. A może lepszą opcją by było czyszczenie/regeneracja mojego dpf?
Mk4 czy Mk5?
Jeśli mk4 to nie ten temat.

wtmar
30-11-2018, 19:49
Kurcze jako że jestem świeży z MK5 to szkoda że jednak nie można włożyć diody pod podgrzewanie lusterek - tak mam w C4 Picasso u żony 1.6HDI 109 i jest to rewelacyjne rozwiązanie zawsze jest wszystko wiadomo. Dziś sprawdziłem forscanem i mam LOAD 76%, SOOT 78% wcześniej przed 70km LOAD 59%, SOOT 68%. Czyli pewnie niedługo wypalanko spróbuje zaobserwować.

Hansolo
30-11-2018, 19:54
To nie problem zaobserwować. Podczas jazdy chwilowe po odpuszczeniu pedału przyspieszenia 0,3-0,6 l/100 , na postoju 1,0 -1,1 l/100/ start -stop też nie zadziała. Dodatkowo co ciekawe jak w trasie będziesz dobrze zapylał to filtr częściowo też przepali sadzę bez procedury, bo temperatura spalin po części swoje zrobi.

Rogallo
01-12-2018, 10:05
zgadza sie kolega wyżej ma racje, w przedlifcie 2.0 tdci ogólnie tego nie czuje, ale jak puszcze gaz podczas jazdy i komputer pokazuje 0,4 - 0,6 spalanie znaczy to, ze wlasnie wypala dpf, na postoju na rozgrzanym silniku u mnie pokazuje 0,8L podczas wypalania.

slawek-kali
01-12-2018, 10:16
Cos pomyliles... podczas wypalania pokazuje grubo powyzej litra.. ok.1,6

siebek
01-12-2018, 12:32
U mnie 0.9 na postoju i 0.2 - 0.4 podczas jazdy po odpuszczeniu gazu.
Poza tym zmienia się lekko dźwięk silnika, co słychać przeważnie przy niskich prędkościach.

kaan1
01-12-2018, 12:41
Jak wyżej - w MK5. Zaczyna sie przy 1.1 - 1.2 l/100 km (musi byc więcej paliwa aby zainicjować wypalanie). W trakcie wypalania jest to około 0.9 l /100 km. W Mk4 bedzie więcej bo spaliny zimniejsze

Rogallo
01-12-2018, 13:55
Cos pomyliles... podczas wypalania pokazuje grubo powyzej litra.. ok.1,6

Nie wiem jak tam u ciebie ale u mnie latem, skrzynia manula, pokazuje 0,8L. Normalnie na postoju pokoazuje mi 0,5L

wtmar
03-12-2018, 20:09
No i było dziś wypalanie po 3 km od zakończenia LOAD 4%, SOOT 21%, spalanie po odpuszczeniu gazu 0,2 na postoju 0,8 -1,1. Trwało ok 7km pomiędzy przymusowy postój ok 5 min. Pozdrawiam

Hansolo
03-12-2018, 20:58
Trwało ok 7km pomiędzy przymusowy postój ok 5 min. Pozdrawiam

Też zaobserwowałem że stosunkowo długo wypala się w Mk5. W Mk4 przedlifcie szybciej to w trasie następowało.

kaan1
04-12-2018, 09:26
Też zaobserwowałem że stosunkowo długo wypala się w Mk5. W Mk4 przedlifcie szybciej to w trasie następowało.

Bo DPF był mniejszy - i dlatego stwarzał problemy? Teraz producenci dają większe DPFy aby dłużej wytrzymywały i nie zapychały się tak szybko

intruder2
11-12-2018, 12:52
A co w sytuacji, gdy ASS nie blokuje wyłączenia silnika, mimo że chwilowe pokazuje 1.0l/h-1.1l/h. Należy rozumiem, że nie wypala wtedy DPFa?

kaan1
11-12-2018, 16:51
NIe zdarzyło mi się, aby silnik wyłączył się gdy spalanie jest na takim poziomie. Wyższe spalanie może być z powodu szybkiego nagrzewania lub chłodzenia wnętrza - ale wtedy ASS jest z reguły deaktywowany

wtmar
17-12-2018, 20:17
A dziś chciałem właśnie sprawdzić dpf bo od ostatniego wypalania minęło ok 500km i po podłączeniu kompa LOAD 4%, SOOT 43% więc było wypalanie, którego nie zauważyłem. Tylko dlaczego SOOT takie wysokie jak przed wyłączeniem silnika raczej wypalania nie było bo spalanie było 0,4 ?

kaan1
18-12-2018, 09:03
O ile dobrze pamiętam to LOAD podaje stopień załadowania na podstawie pomiaru różnicy ciśnienia (osad + nagromadzona sadza), a SOOT estymuje programowo ilość sadzy od ostatniego wypalania. Może, jechałeś autostrada dłuższy kawałek a w takich warunkach sadza wypala się na bieżąco więc program może przeestymować SOOT. Tyle mi przychodzi do głowy - może ktos inny na forum zna więcej szczegółów

Woytas
18-12-2018, 09:26
mam wrażenie , że popadacie w jakąś paranoje ... już to pisałem przy okazji MK4 i montowania diód :)

apx
20-12-2018, 10:06
Witam mam pytanie czy podczas wypalania dpf jest jaki smrodek u mnie cyklicznie czuje jakby plastik lub gume i nie wiem czy to dpf czy cos innego sie fajczy

Hansolo
20-12-2018, 10:50
Zależy gdzie wąchasz. Tak poważnie to czuć trochę jakby ktoś spawał, ale tylko na postoju.Podczas jazdy nic nie czuć. Jak masz na postoju spalanie 0,9-1,1 l/h , z rur wali jak z opalarki i przy okazji pojawia sie ten smrodek to będzie od DPF, jak w innych przypadkach też śmierdzi to gaśnicę trzymaj blisko siebie ;)