Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Co może być powodem komunikatu "NO GPS"
Witam
Oczywiście długo się nic nie psuło a tu od wczoraj wita mnie na nawigacji komunikat "No GPS". Gdyby nic nie działało, to pewnie wiedziałbym gdzie szukać, ale problem polega na tym, że nawigacja działa. Pozycja samochodu jest bezproblemowo zaznaczona na ekranie/programie nawi. Nawet jeśli wcisnę przycisk "Info" na ekranie mapy, to pojawiają mi się moje współrzędne.
Jedyna opcja która nie działa, to po wejściu w menu nawigacji, kiedy nacisnę na "Lokalizacja pojazdu" to pojawia się błąd:
http://i.imgur.com/4Wcd8Vs.jpg
http://i.imgur.com/yqeuD6O.jpg
Na razie obstawiam, że wystarczy pewnie odłączyć akumulator na 15 minut, ale nie wziąłem żadnych narzędzi ze sobą, więc dopiero wieczorem będę w stanie to wykonać.
Czy ktoś wie co może być przyczyną?
Dodatkowo, proszę mnie poprawić jeśli się mylę - antena GPS to ta na dachu w którą wchodzi antena FM? Myślałem, że może sam coś nabroiłem, bo ściągałem panel podsufitki w weekend, ale nie wiem czy może mieć to jakiś związek.
andrzej7771 18-01-2017, 16:33 To nie jesteś sam. Ja również dzisiaj zauważyłem komunikat no gps, tylko u mnie nie pokazuje mapy nawet. Jest tak samo jak u Ciebie - naciskam info pokazuje współrzędne. Pozycja pojazdu błąd. Jak sie uporałem z drżeniem budy to znowu teraz to....
Nie wiem.. Jak wspomniałem. Myślałem, że może coś jak podsufitkę (panel podsufitki) rozkładałem i składałem, to może gdzieś błąd popełniłem, ale nie sądzę żeby cokolwiek było tam umiejscowione z samej nawi.
Dodatkowo od kilku dni mam nowy telefon, myślałem że może to przez telefon i jego antena GPS coś zakłóca tą w samochodzie, ale telefon wyłączyłem, a "No GPS" dalej jest. Na razie w Anglii bardzo kiepska pogoda, może sygnał jest bardzo słaby bo zachmurzenie jest naprawdę wysokie i pamiętam za starych czasów jak miałem jeszcze Samsunga i780 z Automapą na WindowsMobile (czasy kiedy Android jeszcze zbytnio nie istniał, a Maps Google chyba tylko w USA działały) to tzw. pełnego fixa można było złapać tylko przy dobrej lub umiarkowanej pogodzie.
Oczywiście Samsung łapał bezproblemowo 3 satelity aby określić swoje współrzędne (wysokość, szerokość geograficzna + wysokość nad poziomem morza) ale ogólnie nie pozwalał na zbyt dobrą nawigację. Mam tylko nadzieję, że tutaj jest podobnie. Sygnał jest słaby, to wyświetla się ikonka "No GPS" a jak tylko wróci do normy, to zniknie.
Z tego co wyczytałem na necie, większość obstawia antenę GPS i poleca od razu kupić zamiennik i wymienić. Sam raczej nie wierzę, że czteroletnie auto ma już skorodowaną antenę.
Sam spróbuję z odpięciem akumulatora, potem podepnę się pod komputer i sprawdzę czy są jakieś błędy. Ale jak to standardowo bywa - czas mam tylko w weekend żeby do samochodu zajrzeć, więc na dalszą część tej historii przyjdzie poczekać.
Miałem to samo. Uszkodzona była antena. Jako że mam kombi i ASO chcialo worek pieniędzy za wymianę anteny, kupiłem zamiennik, zamontowałem nad konsolą na okulary i działa. Sprawdź jak mocny sygnał łapie. Wejdź w menu serwisowe radia klawisze navi+menu i sprawdź fix.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Teoretycznie przez większość jazdy było 0 satelit ale podjechałem pod dom i pokazywał dwie. Dziwne jest tylko to że nawigacja działa. Pozycja auta nie skacze po mapie, prowadzenie i wyliczanie trasy działa, mimo że menu pokazuje 0 satelit...
P. S. Jak mówisz że zamontowałeś zamiennik nad schowkiem na okulary, tam idzie wtyczka? Bo ostatnio grzebalem w tym panelu i schowku więc kto wie czy czegoś niechcący nie rozłączyłem
Teoretycznie przez większość jazdy było 0 satelit ale podjechałem pod dom i pokazywał dwie. Dziwne jest tylko to że nawigacja działa. Pozycja auta nie skacze po mapie, prowadzenie i wyliczanie trasy działa, mimo że menu pokazuje 0 satelit...
P. S. Jak mówisz że zamontowałeś zamiennik nad schowkiem na okulary, tam idzie wtyczka? Bo ostatnio grzebalem w tym panelu i schowku więc kto wie czy czegoś niechcący nie rozłączyłem
Kupiłem antenę zamiennik, magnesową. Zamontowałem nad schowkiem i pociągnąłem kabel do wyświetlacza nad radiem - tam jest wejście anteny gps.
Kabel z oryginalnej anteny prowadzony jest jeśli dobrze pamiętam to przy dachu z prawej strony.
Ok. Dzięki. Co dziwne, odnoszę wrażenie że u mnie to jednak nie antena a po prostu słaby akumulator który nie trzyma info o satelitach. Przed chwilą odwoziłem żonę do pracy. Oczywiście system pokazuje 0dB i 0satelit. Jak już wracałem do domu, to na przemian miałem 2D-Fix i 3 satelity albo Fix i 4 satelity. Obstawiam że jak będę sam jechał do pracy, to ponownie zobaczę 0 i dopiero pod pracą złapie jakieś satelity. W teście zegarów aku w spoczynku pokazuje 11.2V więc kto wie czy na niego już nie czas. W weekend postaram się odpiąć aku na 15minut, potem przejadę się kawałek żeby system wrócił do normalności i sprawdzę po kablu czy są jakieś błędy. Jeśli problem nie ustąpi, spróbuję zagrać gwarancją na auto firmy trzeciej. Może akurat nie będzie nigdzie haczyka w umowie na problemy z anteną GPS. Ale problem w tym będzie, że po jakimś czasie satelity są widoczne, więc jeśli to np. umierająca antena, to za wcześnie żeby zgłaszać. Będę informował na bieżąco
Taki mały update:
Nie sądzę że winna problemu będzie antena. Na wszelki wypadek sprawdzę w weekend. Odpalę auto na dłużej, podłączę się pod komputer, będę patrzył. Na moje oko będzie chyba inny problem choć wcale nie taki problem. Otóż niedawno zmieniłem miejsce pracy i obecnie dosyć często mam zaparkowane auto pomiędzy budynkami. Na tyle pomiędzy budynkami, że mniej więcej można połączyć to miejsce parkowania z brakiem "widzialnych"/"widocznych" satelit. A że ostatnio zostawiłem auto pod pracą na 2 dni, to podejrzewam że auto zgubiło sygnał całkowicie. Teoria niby dobra i do tego dochodzi kwestia, że żeby odbiornik (podejrzewam że ten w samochodach nie jest żadnym wymysłem a zwykłym odbiornikiem działającym na tylko jednym systemie pozycjonowania) dobrze złapał Fix'a, to potrzebuje czasami nawet pół godziny żeby sobie złapać sygnał z większej ilości satelit.
Skąd taka teoria? Kiedyś w starych dobrych czasach, Automapa miała w kółko problemy aby łapać "dobrze" sygnał GPS. Klienci nie byli zadowoleni z nawigacji, która w kółko powtarzała "Słaby sygnał GPS" lub "Brak sygnału GPS". Po przestudiowaniu tematu, okazywało się, że jeśli zostawimy odbiornik GPS nieruchomo na 15-20 minut i pozwolimy oprogramowaniu złapać sygnał z 5-6 satelit, to następne tzw. hot-fixy są bezproblemowe w kilka sekund (nawet po dniu czy dwóch kiedy nawigacja była wyłączona). W późniejszych czasach, większość producentów (o ile mogła) dorzuciła system A-GPS czyli asystenta pobierania danych GPS poprzez internet (czy to sieć komórkową czy wifi, lub nawet kojarzę jak kiedyś do Automapy można było dogrywać fixy a-gps'a poprzez komputer). Dane z A-GPS to nic innego jak wskazówki gdzie odbiornik ma "szukać" obecnie satelit na niebie. Polecam zaznajomić się z tematem bo jest to nawet ciekawe i łatwe w odbiorze dla każdego kto siedzi w technologii, gadżetach czy IT.
W moim przypadku widzę, że jest podobnie. Gdyby Focus w kółko pokazywał mi "0" satelit, nawet po 5-10 minutach, to obawiałbym się o antenę. Natomiast problem polega na tym, że auto długo stało wyłączone w lokalizacji gdzie rzadko dociera jakikolwiek sygnał (nawet telefon komórkowy mam podłączony przez tzw. network boostera który daje mi sygnał sieci komórkowej poprzez internet z biura) a z pracy do domu jadę w jakieś 12 minut. Jak dojeżdżam do domu i gaszę silnik, to GPS dopiero ogarnia 2-3 czasami 4 satelity. Silnik gaszę, na drugi dzień zaczynam od 0, bo żadnego dobrego fixa mój odbiornik nie zdążył złapać (i wtedy zaczyna się własnie tzw. cold fix), a satelity z którymi "był" połączony już dawno są poza horyzontem i odbiornik musi szukać od nowa.
Dzisiejszy dzień odrobinę potwierdził moją teorię, gdyż rano odwożąc małżonkę do pracy, zauważyłem, że Focusik już zaczynał łapać jakiś tam sygnał (niestety w dwie strony trasa zajmuje mi 20 minut), natomiast w drodze do swojej pracy utknąłem na kilku światłach i te dodatkowe kilkanaście minut w drodze do pracy pokazało mi nawet odbiór z pięciu satelit:
Wczorajszy powrót do domu:
http://i.imgur.com/13ibr5c.jpg
I poranne przejażdżki już bez znaczka No-GPS:
http://i.imgur.com/dCpVk7d.jpg
http://i.imgur.com/o4C38A7.jpg
Obstawiam, że w weekend będę jeździł trochę dłuższe trasy, więc Focus raczej wróci do normy. Jeśli nie - będę dawał znać.
P.S. Oczywiście wieczorem powtórka z rozrywki ze znaczkiem No GPS :)
I kolejny update przed weekendem. W teorii, moja teoria teoretycznie się potwierdza.
Po podrzuceniu żony do pracy, zauważam, że komunikacja między nawi a anteną jednak jako tako sobie radzi:
http://i.imgur.com/VgKl5R8.jpg
Następnie, aby dodatkowo sprawdzić czy coś się poprawi, przed wyjazdem do swojego miejsca pracy, odpalam auto, zostawiam na 10 minut przed odjazdem na chodzącym silniku przed domem. Korzystając z okazji autko ponownie mi się "rozmraża" a ja w międzyczasie myje felgi bo standardowo są czarne a nie błyszcząco srebrno-szare.
W czasie jazdy zauważam pozytywnie, że sygnału "przybywa":
http://i.imgur.com/DydSbcJ.jpg
Aby jak tylko podjadę pod budynek biura, zauważyć, że fix "znika" a ilość satelit spada:
http://i.imgur.com/cCAPvGS.jpg
Oczywiście po zakończeniu pracy w drodze do domu widzę przez cały czas "No GPS" co potwierdza, że jest to raczej spowodowane faktem, że mam czarną dziurę na parkingu pod biurem i poprzez zbyt krótki czas włączonej anteny GPS w drodze do domu, nawi nie nadąża złapać wystarczająco satelit aby starczyło na kilka dni. W weekend jeszcze się przyjrzę. Jeśli na dłuższej trasie (czy też, w przypadku dłuższej jazdy autem) znajdę komunikat No GPS, będę dzwonił do kochanej firmy która zaoferowała mi (za pewne środki finansowe) gwarancję na ten mój pojazd.
I kolejny update jak obiecałem. Weekend przyniósł chwile radości i chwile smutku.
Ogólnie navi teoretycznie złapie od czasu do czasu 6-7 satelit, natomiast zdarza się że nawet jak jest sygnał od 6 satelit, to nawet podczas jazdy nagle pojawia się No GPS i na ekranie można znaleźć No Fix, Used satellites: 0
Więc niby coś działa, a niby nie. Z tego co na eBayu znalazłem anteny GPS, koszt jest prześmieszny bo jakieś £6, czyli tyle, ile dobry 4-pak piwa w puszce. Zastanawiam się, czy w ogóle bawić się w szukanie przyczyny problemów, czy też nie lepiej będzie mi wyciągnąć radio, odpiąć antenę która jest na dachu i pewnie "zamokła" a do radia podpiąć jakąś zastępczą tanią antenę.
Tak więc jak chyba większość na tym forum zrobiła, ja też skończę na wymianie anteny,
P.S. Niestety moja gwarancja nie obejmuje "satellite navigation system".. Urok gwarancji..
Marino166 23-01-2017, 10:24 Ja też nie szukałem, po prostu kupiłem na allegro antenę za 40 zeta i teraz wszystko śmiga
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Na razie szukam jaka to dokładnie antena. Mimo że cena jest niska to nie chce ryzykować że kupię antenę i się okaże że to nie taka bo po prostu nie mam czasu odsyłać i czekać na dostawę poprawnej. Mógłby ktoś potwierdzić jaka antena podchodzi w Focusie MK3 kombi jako zamiennik? Będzie to dokładnie to samo co w Mondeo? FAKRA? (Z tego czytam na zagranicznych forach to spokojnie FAKRA i mieści się nawet obok radia więc nigdzie nie trzeba ciągnąć)
Marino166 23-01-2017, 10:43 Chyba Fakra, z tym że obok radia u mnie nie działało i musiałem ją przykleić obok lusterka a kabel puściłem po prawym słupku
Marino166 23-01-2017, 10:45 Tzn. Fakra to rodzaj wtyczki do radia jak się nie mylę. Gdzieś tu na forum powinno być o tej antenie
No właśnie szukam czy jakakolwiek podejdzie.
Dziwię się że przy radiu nie działała, nie ukrywam że nie chce mi się rozbierać pół auta żeby gdzieś antenę umieszczać :/
Zamówię na razie tą - nie sądzę żeby była jakakolwiek różnica pomiędzy nimi.
http://www.ebay.co.uk/itm/GBP-Satnav-Antenna-Car-External-Magnetic-Aerial-3M-For-Audi-VW-BMW-Vauxhall-Ford-/331912591824?hash=item4d478839d0:g:mmwAAOSwc1FXYgq i
...Zamówię na razie tą ...
http://www.ebay.co.uk/itm/GBP-Satnav-Antenna-Car-External-Magnetic-Aerial-3M-For-Audi-VW-BMW-Vauxhall-Ford-/331912591824?hash=item4d478839d0:g:mmwAAOSwc1FXYgq i
Taka właśnie jest OK. Na tą niebieską wtyczkę mówią właśnie miniFakra.
Trochę lepsze są kątowe, ale ta prosta też wejdzie.
Ok.. W Sobotę się zmęczyłem i niestety nie wyszło tak jak chciałem.
Sprawa pierwsza.. Zmasakrowałem plastik pod radiem.
Kurcze żebym wiedział jak to się otwiera, to bym wiedział jak to otworzyć.
Mój błąd. Dobrze że tego nie widać tych rys co narobiłem jak się siedzi w aucie.
Sprawa druga. Antena którą zamówiłem, nie jest 100% kompatybilna z wtyczką na radiu. Da się to obejść, bo plastik wtyczki od anteny jest na tyle "giętki" że jakoś to wszystko naszło na siebie, ale gdyby ktoś szukał, to u mnie taka prawie nie pasowała (chodzi o rozstaw tych wycięć we wtyczce).
http://i.imgur.com/T9wTIbQ.jpg
Nie wiem czy na rynek Polski a na angielski było inaczej, jednak widziałem filmik na youtubie i widać było niebieską wtyczkę od GPS'a.. ja natomiast mam czarną:
http://i.imgur.com/E7g34lw.jpg
Znalazłem rozpiskę która niby coś ma pomóc, ale nie pomogła:
http://i.imgur.com/zjTWMXo.png
Niestety nie znam się na tym na tyle, aby zrozumieć o co chodzi.
Niebieska wtyczka jednak jakoś naszła na gniazdo w radiu (jak wspomniałem, plastik jest dosyć elastyczny), ale niestety jak tylko podłączyłem antenę GPS, tak przestało grać mi radio DAB.
I tutaj obstawiam, że jest pies pogrzebany.
Czy jest ktoś w stanie potwierdzić?
Oczywiście jak podłączyłem z powrotem czarną wtyczkę, to DAB wróciło i działa sprawnie.
Czy przez tą czarną wtyczkę idzie nie tylko sygnał od anteny GPS ale również od DAB?
Nie pamiętam która antena jest która. Ta na dachu to GPS plus DAB a ta na szybie bocznej to od FM?
GPS działa tak jak działał. Raz działa, raz nie działa. Obstawiam że to kwestia pogody... Kto wie...
Więc na razie auto złożyłem z powrotem do kupy, w słupku A mam dodatkową antenę (ile ja się namęczyłem żeby kabel przeszedł przez słupek A, pod/za schowkiem pasażera do konsoli radia.. przy okazji połamałem jeden zaczep od plastiku pod konsolą radia od strony nóg pasażera i teraz plastik jest delikatnie luźny) która nie jest do radia podłączona, bo nie wyobrażam sobie, żebym nie miał radia DAB.
Nie wiem czy nie skończy się na odpinaniu całej podsufitki której pewnie już nigdy nie przymocuje z powrotem tak jak była i wymianie oryginalnej Fordowskiej anteny na dachu.
...Niebieska wtyczka jednak jakoś naszła na gniazdo w radiu (jak wspomniałem, plastik jest dosyć elastyczny),....
Gdzieś tu był taki dobry rysunek obrazujący Twoje działania....
O mam... Tylko nie bierz tego do Siebie - bo to żart jedynie... :one:
Czarna antena (zresztą biała też...) w RADIU to antena RADIOWA... Bez sensu było tam próbować podłączyć antenę GPS. Totalnie bez sensu - i po to są te "szczeliny" kodujące na wtyczkach!:568:
Niebieska antena GPS podłączona jest do WYŚWIETLACZA - który w tym samochodzie jest jednocześnie modułem navi. Trzeba było wymontować wyświetlacz to byś widział co do czego...
Oj... no proszę :D Czyli jednak debil ze mnie :D I pomyśleć że ja komputery składam wręcz codziennie i tylko raz w życiu po pijanemu coś popsułem :D
No nic.. w sobotę rozbiórka numer dwa :) tedi_k - ja to chyba już kilka piw Ci wiszę. Dziękuje raz jeszcze za radę.
Kto by pomyślał że taki "niekumaty jestem".
i po to są te "szczeliny" kodujące na wtyczkach!
No jak widziałem ten obrazek z różnymi "wtyczkami" tak się zastanawiałem jak to jest możliwe, a że gdzieś w głowie świtało, że przecież "wtyczka od GPS" jest z tyłu radia, to musi być to ta czarna... Powiem tylko, że nałożenie ten niebieskiej na gniazdo od czarnej wcale nie wymaga siły :D
Tak to jest, jak nigdzie nie było dokładnie wytłumaczone co i jak, a że mechanikiem nie jestem, to i nawet brak elementarnej wiedzy że mogą być różne typy wtyczek.
P.S. Ok.. wytłumaczę się więcej żeby nie było że mam zbyt niskie IQ.
Jeśli chodzi o rozbiórkę radia... Z racji że nie widziałem nigdzie dokładnie jak się do tego zabrać, znalazłem na angielskim forum poradę, że wystarczy złapać kombinerkami i plasticzek "sam wychodzi" (ten środkowy pod radiem)... Powiem tak... sam na pewno nie wychodzi, a kombinerki to głupi jednak pomysł - stąd rysy na tym plastiku.
Jeśli chodzi o połamany zatrzask od bocznej klapy. To już było jak wszystko składałem do kupy, wkurzony na siebie że po godzinie babrania się, nie udało mi się naprawić problemu. A już najbardziej wkurzony jestem że nie potrafiłem wymontować schowka. Myślałem, że będzie podobnie jak w MK2FL, a tu psikus... poodkręcałem śrubki spod schowka, odkręciłem jedną od strony drzwi (pod zaślepką plastikową) a schowek wciąż trzyma. W końcu po godzinie marznięcia na dworze (piękno posiadania garażu tylko 20 metrów od domu w którym nie ma ani światła ani ogrzewania) miałem tak wszystkiego dość, że na chama wciskałem plastik z powrotem w swoje miejsce. Biorąc pod uwagę mój "brak humoru" i brak nastroju aby się w tym babrać, to i tak cud że auto wciąż ma 4 koła i nie wybite szyby.
Ale tak to już jest, jak się człowiek zabiera do czegoś, do czego nie ma ochoty się zabierać, ale że czas go goni i trzeba coś "naprawić" to potem wychodzi tak a nie inaczej. Ale chyba każdy, kto majsterkuje przyzna, że są dni, że lepiej się czasami nie zabierać za niektóre rzeczy bo cierpliwości brak.
Podsumowując - proszę nie sugerować się moim poprzednim postem.
Niebieska wtyczka z zaznaczonymi na żółto strzałkami widocznie jest poprawną wtyczką.
Zakończyłem (ponownie operację).
Tak jak tedi_k mówił. Wtyczka GPS jest wtyknięta (podłączona) za wyświetlaczem.
20 sekund po podłączeniu do wyświetlacza i jeszcze przed włączeniem silnika, szybki test i jest od razu 6 satelit:
http://i.imgur.com/qtGdZyE.jpg
Po kilku minutach wrasta i można zauważyć 6,7 lub 8 połączeń z satelitami:
http://i.imgur.com/AzWs77x.jpg
Najpiękniejsze jest, że "fix" jest dostępny nawet 5 sekund po otwarciu auta a nie tak jak na oryginalnej popsutej antenie - po 20 minutach.
Dla potomnych, do wymiany wystarczą następujące narzędzia które gwarantują bezproblemową wymianę bez uszkodzeń (a nie jak jak wcześniej kombinowałem z kombinerkami):
http://i.imgur.com/AnJHLAg.jpg
W skład tego wchodzi blaszka do otwierania telefonów i jeden śrubokręt z Torx'em 20.
Jeśli chodzi o starą wtyczkę GPS (tą z dachu) to przyda się mały płaski śrubokręt aby wcisnąć plastikowy haczyk żeby odpiąć wtyczkę.
U mnie kabel od anteny idzie zza wyświetlacza za radiem, po czym idzie w dół przy osłonie środkowej konsoli, wychodzi na wysokości dolnej krawędzi schowka,
ale idzie za schowkiem aby przy słupku A wejść w (niemożliwe) słupek A.
Cała antena jest w słupku A.
Jako że jest magnetyczna to przykleiła się do karoserii pod białym plastikiem.
Nie rusza się, nie robi hałasu, sygnał jest wystarczający żeby nie kombinować aby pchać tą antenę wyżej.
Witam zakupiłem ANTENA GPS FAKRA i jedyne miejsce gdzie łapie mi ok 6-7 satelit to na zewnątrz na dachu w pojeździe wszędzie nędza(prawy słupek, pod lusterkiem, schowek) wyszukuje 1-2 satelity. Nie mam już pojęcia gdzie to zamontować. Mondeo mk4 2008 Blaupunkt NX POMOCY
Marino166 23-02-2017, 06:47 Ja mam przyklejoną za lusterkiem i łapie minimum 6-7 satelit
Ja kupiłem tą: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-ford-blaupunkt-travelpilot-fx-nx-i5915146962.html?snapshot=MjAxNy0wMi0xOVQyMTo1ODoy MS4zMDdaO2J1eWVyOzZlZWFmZTZiYmYzZjRmNjBiNmQ0YzVlNW E3NGQ5OTZjMjY5YTgxOGRiOGJjMzVlZjAzNTY0Y2U2OTY4ZjU3 NGI%3D, wrzuciłem z tyłu za NX-em i łapie do 9 satelit.
Ja jak wspominałem. Mam w słupku, gdyż kabel puściłem zza radia/wyświetlacza, dołem do skrzynki z bezpiecznikami, tamtędy do słupka A i jakoś tak skończyłem na wysokości głowy w słupku A i tam zostawiłem. 6-7 satelit w 2 minuty po zamontowaniu.
zostaje mi chyba tylko reling dachowy ale nie wiem czy tam nie ma żadnych blach bo to ma też wpływ tak jak podgrzewana przednia szyba
Nie rozumiem czemu miałaby wpływać na Twoją antenę, jeśli sam mam podgrzewaną szybę i nie robi żadnej efektywnej różnicy na sygnał.
A może szyba przednia IR?
za poważne pytanie czy to IR nie mam pojęcia gdzie to sprawdzić? ale na szybie zero sygnału gps, a zaczepiona na szybie nawigacja NavRoad auro 2 łapie sygnał gps. pozostaje pewnie tylko zakup podstawy z gps dziś rozmowa w serwisie od dwóch lat nie ma dostępnych samych podstaw tylko komplet z przewodem 1400zł to tak jakby ktoś pytał SZOK!!!!!
Cena jest poprawna za oryginalna antenę z gpsem w podstawie. Co do sygnału, IR jest zaznaczone na szybie (jeśli jest to szyba IR). Osobna sprawa czy na pewno antena która kupiłeś jest sprawna bo ciężko mi załapać w jaki sposób osobna nawigacja mogłaby łapać sygnał a antena GPS podpinana w Focusie by nie działała
ta antena sprawna chyba jest po ona po kilku minutach łapie 6-7 satelit i znika NO GPS ale ma przebłyski, żę prowadzi w nieznane nie pokrywa się z rzeczywistym położeniem, spróbuję jeszcze w reling ją włożyć i zobaczę co to da
edmun mam pytanie odnośnie anten TMC/FM przy nawigacji. Pamietasz może jak one są podłączone? Dobrze rozumuję ze schematu, że w wyswietlaczu jest wejście i wyjście FM (czarne i czerwone) i to wyjście idzie do radia? Druga natena FM jest bezpośrednio do radia. Z Twojego zdjęcia widać niby, że anteny w radiu idą do innych wiązek, ale nie widać jak dalej.
Kurcze nie pamiętam. A nie mam innych zdjęć.
Jeśli chodzi o to zdjęcie:
http://i.imgur.com/E7g34lw.jpg
W radiu mam czarną (antena od DAB) i biała (obstawiam że to FM).
Obok masz całą wtyczkę ISO.
Ta różowa wtyczka (którą na zdjęciu zasłania ISO) idzie do panelu z przyciskami jak wszystko składasz z powrotem.
Co za wyświetlaczem, niestety nie pamiętam. Na pewno jest niebieska od GPS'a którą odpiąłem (bo jest to ta, która idzie do anteny GPS na dachu w podstawie anteny) i wpiąłęm swoją niebieską do anteny GPS kupionej na eBayu.
Ale bez rozbierania, niestety nie powiem co tam jeszcze jest.
W weekend planuje to rozebrać raz jeszcze, bo na niektórych nawierzchniach mam brzydki rezonans i zastanawiam się czy nie brzęczy stary kabel który leży tam luzem a ja z lenistwa nie przyczepiłem nawet plastikową trytką żeby nie latał luzem, więc jak chcesz nagranie z GoPro, to mogę wrzucić kamerę na głowę i podrzucić potem linka do youtube'a
Wystarczą zdjęcia, ale domyślam się, że film łatwiej Ci zrobić. Jak to nie problem, będę wdzięczny.
Antena jest podwójna do DAB i FM i raczej wspólną, bo częstotliwości zblizone,, a ciekawi mnie czy TMC jest tak jak opisałem. Masz w ogóle info jakieś o korkach, czy nie ma w UK TMC?
TMC jest. Czasami opóźnione, czasami nieprawdziwe, ale jest. Jak mi żona nie wymysli nic dziwnego na weekend to będę miał czas na samochód.
...Dobrze rozumuję ze schematu, że w wyswietlaczu jest wejście i wyjście FM (czarne i czerwone) i to wyjście idzie do radia? ...
Dobrze. To jest właśnie dla potrzeb odbiornika TMC w wyświetlaczu. Tam jest trzeci tuner radiowy realizujący TMC. Dwa pozostałe tunery radiowe (dla potrzeb AF na FM) są w radiu. Osobno liczony jest odbiornik (tuner) DAB. Niestety w przedliftowych radiach jest to DAB (bezużyteczny w Polsce) a nie DAB+.
tedi_k Na Ciebie zawsze można liczyć :) Dzięki.
A kojarzysz, które to wejście, a które wyjście? W schematach dla foki nie ma tych gniazd opisanych, a C2ME03C i D... nie przemawia do mojej wyobraźni ;)
No i czy działa to TMC w Polsce, czy tylko zagranica? Jest sens o tym myśleć?
...
No i czy działa to TMC w Polsce, czy tylko zagranica? ...
Polskie TMC jest zakodowane i płatne. Ford wykupił licencję na odbiór i dekodowanie polskiego TMC tylko dla nawigacji w Sync2 i Sync3. Żadna inna wcześniejsza nawigacja fabryczna Forda i dekoduje polskiego TMC. Tylko za granicą (np. w Czechach).
Co do We/Wy anteny najprościej to znaleźć we wiązce, ale na razie nic nie mam pod ręką.
Tymon157 27-04-2017, 12:05 Witam.
U mnie wystąpił podobny problem z NO GPS, a więc kupiłem ta antenę fakra za około 40 zł na allegro.
Po jakis 20 min pracy (najdłużej zajmuje wyciągnięcie schowka aby przełożyć antenę) i zamontowaniu anteny na prawym słupku od razu zniknął komunikat i znalazło satelity :-)
Tak więc dzięki za pomoc i życzę innym udanych napraw
Kurcze, mi się schowka pasażera nie udało zdemontować.
Musiałem na oko ciągnąć za/pod schowkiem do kolumny centralnej.
Podrzuciłbyś info jak dla potomnych jak demontować?
no i w końcu problem rozwiązany uszkodzony był moduł ten przykręcany pod antenę rozłożenie go wyczyszczenie spowodowało brak wskazania NO GPS teraz 10-11 satelit cały czas
focus-morag 02-11-2017, 10:57 Witam .posiadam ffmk3 z końca 2013 r wersja sync edition.Posiadam radio na 9 stacji z aux blootothem i tymi bajerami. Gniazdo aux i usb w podlokietniku wyświetlacz converse w liczniku .Chce zmienić to na navi Sony przedliftowe.Mam taki zestaw upatrzony.czyli panel +skrzynka Sony i wyświetlacz z kartą sd.Co muszę mu dołożyć żeby wszystko grało.Czy tylko antenę w wersji GPS?czy instalacja jest taka sama i Sony podejdzie?I czy do tej navi można dokupić jakąś antenę zamiennik żeby nie pruc podsufitki bo np w navi blaupunkt nx w mondeo mk4 dokladalem zewnętrzna antenę gps klejona do szyby.Bardzo proszę o instrukcję może ktoś już to robił?.z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
focus-morag 03-11-2017, 06:42 Czy ktoś zastosował jakiś zamiennik anteny GPS do nawigacji z radiem Sony w focusie mk3?
Zamiast pytać wystarczy 3 minuty na poszukanie: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=257128
focus-morag 03-11-2017, 19:49 Chciałem tylko napisać,że mając radio z sync 1 nie wlozycie do niego Sony z navi z lat 2011-2012,gdyż po montażu nie będzie działała funkcja telefonu oraz blutooth do tego system parkowania nie będzie działał a czujniki parkowania będą widzieć tylko tyl auta.zeby to zagrało prawidlowo to musi być navi i radio z 2013 r pod sync już robione
focus-morag 04-11-2017, 07:47 Mam pytanie .Po czym poznać cd tzw deck Sony i ekran nawigacji który jest już pod sync A nie pod stary system bt/vc?Chce kupić takowy a wczoraj wrzucając zestaw z 2012 r funkcje nie działają bo nie ma synca
Hej. U mnie podobnie. Mam Forda Grand C-max 2011. Samochód użytku je w Irlandii więc kierownica po prawej stronie. Jaka zatem antenę powinienem zakupić i gdzie znajduje się stara? za panelem radia? dzięki za pomoc https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180320/408b3a0458787b71ecd02e7d63d7082b.jpg
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Jeśli C-Max ma tak samo jak Focus, a pewnie ma, to przecież masz odpowiedź własnie w tym temacie. Stara antena jest w bazie na dachu, nową kupujesz taką jak widać powyżej na zdjęciach. Gdzie sobie nową wstawisz, zależy od Ciebie. Niektórzy zostawiają za radiem, ja wyprowadziłem sobie do słupka A.
Koszt naprawy jakieś £5 za antenę plus £2 za piwo.
Z racji że link wygasł, to podrzucam nowe zdjęcie:
https://i.imgur.com/xSLGAmE.png
Kolega wcześniej podpowiadał, że możesz szukać takiej co ma wtyczkę 90', bo za ekranem jest mało miejsca.
U mnie prosta wtyczka weszła bezproblemowo.
Jeśli C-Max ma tak samo jak Focus, a pewnie ma, to przecież masz odpowiedź własnie w tym temacie. Stara antena jest w bazie na dachu, nową kupujesz taką jak widać powyżej na zdjęciach. Gdzie sobie nową wstawisz, zależy od Ciebie. Niektórzy zostawiają za radiem, ja wyprowadziłem sobie do słupka A.
Koszt naprawy jakieś £5 za antenę plus £2 za piwo.
Z racji że link wygasł, to podrzucam nowe zdjęcie:
https://i.imgur.com/xSLGAmE.png
Kolega wcześniej podpowiadał, że możesz szukać takiej co ma wtyczkę 90', bo za ekranem jest mało miejsca.
U mnie prosta wtyczka weszła bezproblemowo.Znalazłem dwa. 90'
https://m.ebay.ie/itm/GPS-SATNAV-ANTENNA-AERIAL-FAKRA-RNS2-MFD2-SIGNUM-ASTRA-For-Audi-VW-BMW-Mercedes/232670956051?hash=item362c450a13:g:Cn0AAOSwd7xZtBX 3
oraz prosta
https://m.ebay.ie/itm/GPS-Antenna-For-VW-Aerial-RNS310-RNS2-MFD2-MFD3-Audi-Passat-Mercedes-Benz-Fakra/401354248064?hash=item5d7293cf80:g:tKQAAOSwPWRZUMO Q
obie będą pasowały?
Takdzięki wielkie :)
kamil.prokop 05-02-2019, 12:17 mamy pytanie w temacie nawigacji z Forda C-Max.
obecnie posiadam zwykłe radio bez kolorowego wyświetlacza (C-Max z 2013 roku).
Zakupiłem komplet nawigacji wraz anetną GPS, wiązką kabli, karta SD z mapami z auta C-Max z 2012 roku.
Przy montażu nawigacji okazało się ze jest więcej wtyczek niż u mnie w aucie... mam owszem wiązkę z której mógłbym dobrać kable ale nie wiem co za co odpowiada.... :-(
Ktoś posiada może schematy łączenia co które kable oznaczają?
Potrzebowałbym tego też również w kontekście montażu kamery cofania, aby wiedzieć w które PINy się wpiąć z sygnałem wideo.
w/w zestaw na zdjęciu poniżej:
https://ibb.co/Khqk730
https://ibb.co/Khqk730
jeżeli chcesz to mogę Tobie poskładać nawigację aby wszystko działało.
99willy99 17-02-2019, 15:16 Witam mam tez problem z gps? W czym problem?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190217/7521c77991cbea278031b00a29a97221.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190217/ca763412701b1cbc6f5cbb69a4887811.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190217/69d31e96e4b894e057ff155198e97f10.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190217/3a594d25f5f46f51328308c0c2e0f12c.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
slawek-kali 17-02-2019, 15:30 nie chce ci sie czytac tego tematu?
99willy99 17-02-2019, 15:35 Czyli antena?
Czyli antena?
...
Ja bym jednak zaczął od wymiany 'kierownika'.:569:
99willy99 17-02-2019, 17:27 'kierownika'.:569 o co chodzi??
piotr_sc 23-02-2019, 12:37 Witam panowie mam podobny problem dzis mi wyskoczyl też błąd "no gps" ;-/ Sync1 jak wymontować radio żeby nic nie uszkodzić bo chciałem zobaczyć tą wtyczkę czy coś nie z tyłu nie wypieło itd. I ktrórą antene najlepiej zakupić żeby jak coś odrazu to naprawić itd ? Wrzucam fotki jak u mnie to wyglada Antena Status: Open to chyba rozłączona ? czy powinno być zamiast Open Normal ?
https://www.dropbox.com/s/jvy2ojxhaywanzw/IMG_8207.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/j0y0x048lno2o7x/IMG_8208.JPG?dl=0
Tak, poprawny status działającej anteny to Normal. Open oznacza obwód otwarty.
Chyba nawet w tym temacie jest opis edmun'a jak wymontować radio, a jak nie to w jego temacie znajdziesz.
Jaka antena też jest napisane, wystarczy zwykła Fakra GPS.
Nie dawałem chyba opisu nigdzie. Posiłkowałem się jakimś filmikiem na YT.
Chyba tym.
https://www.youtube.com/watch?v=w-tQvstHFa4
Nie widać dokładnie, więc przy tym pierwszym plastiku polecam pry-tools lub coś podobnego jak wrzucałem w tym wątku (jest zdjęcie).
Kwestia aby nie łapać tego żadnymi kombinerkami, tylko wsadzić w otwory coś aby podważyć i ten plastik sam wyskoczy.
Potem Torx, dwie śrubki i wypinamy cały panel.
Radio i wyświetlacz to 2 x po dwie śruby.
samfisher74 10-04-2019, 05:25 Witam, od dwóch tygodni jestem posiadaczem Focusa MK3 z 2011 r. Mam problem z nawigacją, mimo włożonej karty z mapami na wyświetlaczu pojawia się napis nawigacja nie jest gotowa i napis błąd karty. Cały czas n dolnym pasku jest informacja "no GPS". Czy ktoś miał taką sytuację, czy będę w stanie sam to ogarnąć czy czeka mnie wizyta w serwisie?
samfisher74 10-04-2019, 07:14 Nieźle temat rzeka, a powiedzcie mi gdzie jest gniazdo anteny GPS jak już zdemontuje radio ?
Gniazdo anteny jest na wyświetlaczu.
Fiestaczek 11-05-2019, 00:11 I jest niebieskie. To gniazdo :) Polecam wyjąc radio i ekran na raz (nie odkręcać śrub łączących ekran z radiem) - wykręcamy 4x torx dookoła ekranu.
samfisher74 11-05-2019, 05:36 Dzisiaj czeka mnie taka akcja, skorzystam zcwaszychbrad.
samfisher74 14-05-2019, 16:45 Założyłem nową antenę, od razu widzi 7 do 9 satelit. A po wciśnięciu przycisku Nav dalej jest komunikat " nawigacja nie stoi do dyspozycji".
Witam. Miałem podobny problem z nawigacją. Pojawił się komunikat no GPS i zależy od humoru albo była lub nie. Po przeczytaniu Waszych postów postanowiłem zacząć od anteny na dachu. Rozpiąłem podsufitkę od dachu-(dwie spinki) w bagażniku i lekko odchyliłem-najlepoej rozpinać między dachem a podsufitką(dostęp po wysunięciu podsufitki z uszczelki klapy bagażnika) ,nie od wnętrza auta-możliwość ubrudzenia i uszkodzenia.Wykręciłem antenę i zabrałem do domu. W domu rozkręciłem na czynniki pierwsze i wszystkie elementy elektroniczne (a jest ich tam trochę) delikatnie wyczyściłem patyczkiem z watką zwilżonym w spirytusie. Było trochę syfu i takiego dziwnego nalotu. Poskręcałem do kupy i ponownie zamontowałem. Teraz jest ok. Wszystko działa, pokazuje lokalizację GPS, satelit widzi 10-12. Oby to była tylko ta usterka. Proponuję zacząć szukania winy właśnie tam, na dachu. Pozdrawiam.
Arek78Lodz 16-12-2019, 16:41 Dziala Ci wszystko Ok po tym wyczyszczeniu czy jakies anomalie wystapily??
bocian60 16-12-2019, 18:03 witam miałem to samo w 2013 kombi.korozja anteny niestety.... rozebrałem podsufitke nad bagażnikiem pod anteną i założyłem antene za 35złotych z allegro.antena była na magnes i po kłopocie.serwis faktycznie miał cene masakra.
lukaszooo 16-12-2019, 21:12 gdybyś posłuchał sie poprzedników to oszczędził byś sporo pracy. Ten sam efekt był by po włożeniu anteny pod deskę rozdzielczą a pracy na 30minut.
zbych1975 27-01-2020, 19:05 Witam u mnie było to samo "NO GPS"w kombi 2014 r.Zakup anteny uniwersalnej z wtyczką fakra na ebay za 9.99 euro.Antena pod deskę i po problemie "łapie" 6-7 satelitów.
Witam. Niestety antena padła po 2 tygodniach od czyszczenia. Nie było sygnału GPS. Udało mi się kupić używkę za 50 zł. Tyle tylko że pojechałem sam odebrać do Bielska-Białej. Działa.
Uszkodzoną mam, może ktoś się podejmie naprawy? Chyba że się nie opłaca.
Arek78Lodz 29-02-2020, 15:15 Mam oto takowy problem.... Na poczatku listopada 2019 wymienilem akumulator bo stary nie mial juz sily zakrecic ale komp nie wywalal bledu. Jakies 2 tygodnie po wymianie wywalilo mi w radiu komunikat NO GPS (radio ford z navi(nie sony)). po jakims czasie zaskoczyl potem sie wylaczyl itd. Z forum wyczytalem ze padaja anteny gps na dachu. Na poczatku stycznia kupilem antene fakra ktora polecali. Przy montazu anteny okazalo sie ze padla karta z mapa. Przy jej wymianie dostalem informacje ze karty moga padac przy wymianie akumulatora i producent zaleca odlaczenie od radia pamieci przenosnych i urzadzen aux. Minelo 1,5 miesiaca i problem powrocil... tylko w troche innej formie. Jak po nocy odpale auto nie ma komunikatu no gps ale juz po ok 5-10 min jazdy sie pojawia i za jakis czas znika i jest ok. Wszedlem w ustawienia radia i tam po odpaleniu widac ze nie ma 3d-fix. Jak wlacze mape to jest ok. Robilem teraz reset BMS akumulatora nie pomoglo. Dodam jeszcze ze od momentu jak wymienilem aku w info lokalizacji pokazuje np 51.7732471N 19.340508 "O" a powinno byc E. Siedzi ktos w tym i potrafi pomoc???
"O" a powinno byc E
Może to wersja niemiecka, stąd ten skrót Ost
Arek78Lodz 01-03-2020, 08:32 A moze w antenie dachowej jest podtrzymanie zasilania??? a w fakra nie.... Przez to antena ma problem z lokalizacja???
antena nie trzyma żadnych danych.
żadna.
co do wpisu powyżej.
BMS nie ma nic do GPSa. jeśli masz problem jaki masz, to podejrzwalbym luźna wtyczkę, źle podpieta lub uszkodzona antene.
dodatkowo sprawdziłbym jej umiejscowienie.
system tej anteny, radia i ekranu jest tak prosty, że jeśli coś nie działa to są to raczej podstawowe sprawy do sprawdzenia.
po uruchomieniu auta wejdź w serwisowe menu radia i sprawdź ile dokładnie satelit Ci złapał.
W przypadku hot fixa powinieneś nie czekać dłużej niż 1 minute na około 7 satelit (do 14-16 jeśli warunki pozwalają).
Zimny start to 3 satelity w przeciągu pierwszej minuty do 6-7 po dwoch, trzech minutach.
Polecam również dograć sobie np GPS Status na telefon i porównanie ile łapie Ci telefon a ile auto.
W teorii powinieneś mieć tyle samo jeśli korzystasz z tego samego systemu satelit (np. nie wliczając systemu Glonass)
Arek78Lodz 20-03-2020, 17:08 Problem rozwiazalem przez zresetowanie BMSa akumulatora (po wymiania akumulatora nie resetowalem go i mial w pamieci ze aku jest slaby i odcinal moduly ) i nastepnie zmiane lokalizacji anteny (przenioslem ja ze srodka kokpitu na szybe w oprawke lusterka). Teraz nie mam problemu ze niby zimny to ma malo satelit lub szuka satelit. Caly czas mam minimum 7 satelit.
Witam u mnie było to samo "NO GPS"w kombi 2014 r.Zakup anteny uniwersalnej z wtyczką fakra na Allegro 40 zł. Magnes z boku prawa strona na obudowie radia "łapie" 6-7 satelitów.
Witam, mam podobny problem w C-max 2013. Na wyświetlaczu jest przekreślony GPS. Nawigacja uruchamia się, ale "nie prowadzi". Czy to oznacza, że jest uszkodzona antena GPS? Jeśli tak, to czy ktoś wie gdzie dokładnie się znajduje, jak wymienić i jak się do niej dostać, tak aby nie uszkodzić czegoś przy demontażu? Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia, to proszę.
Jeszcze jedno pytanie - czy reset BMS wykonuje się tylko w samochodach z systemem start-stop?
Johny_ Czyli masz problem, znalazłeś temat ale go nie przeczytałeś co nie?
BMS jest systemem monitorowania stanu akumulatora i jest głównie używany dla systemu start/stop
Poznasz czy masz BMS po dodatkowej "nakładce" przy minusowej klemie na akumulatorze.
https://i.imgur.com/Cp8UVoz.png
edmun Przeczytałem. Dzięki za szybką odpowiedź.
Co do GPS myślisz, że to uszkodzona antena? Gdzie ona się znajduje w C-Max?
Odkopię - miał ktoś doświadczenia z umieszczaniem anteny GPS bezpośrednio za panelem radia? Nie potrzebuję nawigacji na tyle żeby bawić się w kable, ale kostkę za kilka dych bym kupił. W końcu telefony nie mają żadnych problemów z zasięgiem a są we wnętrzu auta :)
Zadziala.
Tyle że te najtańsze zamienniki są słabe same w sobie.
Jeśli masz GPS w stopce anteny to możesz odpiąć wtyczkę od GPS i tam podłączyć zamiennik.
Stosuje swoje sprawdzone zamienniki i nie mam z nimi problemu, ale nie kupisz ich na allegro.
masz na myśli że mam podpiąć antenę gdzieś z tyłu pojazdu? to nie trzeba ściągać podsufitki do tego?
trzeba.
spokojnie wystarczy jak wsadzisz za radiem.
natomiast żeby wsadzić w słupek A to daje to dodatkowe 5 minut pracy więc nie rozumiem po co dobierać się do radia jak wystarczy schowkiem pasażera przeciągnąć przewód i w uszczelce poprowadzić do słupka A
trzeba
Nie trzeba.
I tak możemy dyskutować o każdym rozwiązaniu i łatwości wpinania się w kolejne zlacza przewoduod GPS.
hmm w kombi trzeba mieć długa rękę. w Hatchbacku może być łatwiej ?
|
|