Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] System key free w naszych autach

norbi1150
21-01-2017, 11:37
Witam mam problem z otwieraniem dzrwi bez kluczyka nie zawsze się otwierają zależy jak je naleci z zamykaniem lepiej len guziczek w klamce co może być

Juzek
21-01-2017, 11:50
A po polsku to jak to będzie?

Tapnięte z Szajsunga MkIV

norbi1150
21-01-2017, 12:06
Bez wyciągania pilota z kieszeni

Jacceek
21-01-2017, 12:10
Ja mam podobnie, czasem się otwierają i zamykają dobrze. A czasami muszę kilka razy chwytać za klamkę żeby się otworzył samochód. Dodatkowo mam ciągły problem z lusterkami. Otwiera się tylko jedno od kierowcy. Jak przed otwarciem porusze lusterkiem pasażera to otworzą się oba. Przy zamykaniu podobnie tylko na odwrót. Pasażera się zamyka a kierowcy nie. Ktoś tak ma?

Wysłane z mojego D5803

juri2069
21-01-2017, 12:41
Może kwestia kurtki albo grubszych spodni? U mnie jeżeli mam kurtkę zimową i kluczyk jest w danym momencie w tej dalszej kieszeni od klamki to mi się nie otwiera. Tylko i wyłącznie w jednej grubej kurtce , w pozostałych jest ok. Taki głupi szczegól , a jednak.
Tak samo trzymając kluczyk w tej kurtce w kieszeni , jeżeli chcę zamknąć samochód nim , to się nie da , muszę wyjąc kluczyk z kieszeni , ale tylko tej jednej kurtki

skorpion1159
21-01-2017, 13:46
Zauważyłem,że jeśli samochód jest brudny od słonej mazi są problemy z otwarciem...Po wizycie na myjni wszystko wraca do normy...:razz:

norbi1150
21-01-2017, 14:04
Witam tak jak kolega pisze z myjką prawie wszystko wróciło do normy jedynie drzwi przednie pasażera zamykają się ale nie otwierają a co do kurtki nie ma u mnie to wpływu czy gruba czy cienka wcześniej otwierał i zamykał było ok jedynie jaka miałem w tej samej kieszeni telefon to na wyświetlaczu pojawiał się komunikat brak kluczyka . Pozdrawiam

tedi_k
21-01-2017, 16:19
...jedynie jaka miałem w tej samej kieszeni telefon to na wyświetlaczu pojawiał się komunikat brak kluczyka ...

Kolega nie czytał instrukcji obsługi samochodu. Jest napisane, że kluczyka nie należy trzymać wraz z telefonem i innymi urządzeniami elektronicznymi, przedmiotami metalowymi.

Juzek
21-01-2017, 17:44
Ja trzymam kluczyk w kondoniarce i nie ma problemu

norbi1150
21-01-2017, 19:49
Kolega nie czytał instrukcji obsługi samochodu. Jest napisane, że kluczyka nie należy trzymać wraz z telefonem i innymi urządzeniami elektronicznymi, przedmiotami metalowymi.

Czyta czyta tylko pisze jak jest jakie są objawy czytaj ze zrozumieniem

Bump: Kolega nie czytał instrukcji obsługi samochodu. Jest napisane, że kluczyka nie należy trzymać wraz z telefonem i innymi urządzeniami elektronicznymi, przedmiotami metalowymi.

Napisałem że jak mam pilota razem z telefonem to czasami zakłócenia są ale Otym to wiem tylko że otworzyłem dopiero po odpaleniu był komunikat to kole ga niech myśli o czym czyta pozdrawiam

Juzek
21-01-2017, 21:37
A interpunkcji czemu nie używasz?

malutkiv6
07-03-2017, 10:38
Witam mam podobny problem od jakiegos czasu albo nie chce sie odrazu otworzyc albo np. nie rozpoznaje kluczyka za pierwszym razem jak chce odpalic pomimo ze kluczyk jest na wierzchu , a dzis np bylem na myjni kluczyk lezal na siedzeniu pasazera i jak ruszylem to wyskoczyl mi komunikat kluczyk poza samochodem? a potem mialem problem z zamknieciem go z klamki dopiero jak zamknąłem z pilota i otworzylem to udało sie zamknac guzikiem w klamce ( bateria w kluczyku wymieniona we wrzesniu. Ktoś coś może podpowiedzieć

WaldiZ1985
18-04-2019, 21:23
Witam. Mam pytanie odnośnie funkcji keyfree a mianowicie po zamknięciu samochodu przyciskiem na kluczyku, podejściu do bagażnika i otwarciu go przy pomocy guzika na klapie bagażnik się otworzy a po opuszczeniu klapy bagażnika zamek automatycznie się zarygluje. Podejście do drzwi kierowcy lub pasażera i próbie otwarcia klamka samochód nie reaguje w żaden sposób, nie otwierają się ani nie zamykają . I mam pytanie czy jest możliwe że otwieranie bezkluczykowe może działać tylko w bagażniku czy to jakaś awaria klamek? Bateria w kluczyku nowa.

WaldiZ1985
19-04-2019, 20:34
Witam. Niedawno kupiłem C-Maxa 1.6EB z 2012r i mam problem z otwieraniem samochodu za pomocą systemu bez kluczykowego a mianowicie, samochód zamknięty przy pomocy przycisku na pilocie podchodzę do klapy bagażnika, naciskam przycisk pod blenda i bagażnik otwiera się bez problemu, po zamknięciu klapy zamek się rygluje ale tylko jeśli mam kluczyk przy sobie. Natomiast drzwi kierowcy i pasażera nie reagują na otwarcie ani zamkniecie.
A teraz pytania:
1) Czy w moim samochodzie jest w ogóle ten system?
2) Czy takie działanie jest zamierzone przez producenta?
3) Czy za działanie tego systemu odpowiada jakiś bezpiecznik/przekaźnik?

arturek
20-04-2019, 09:14
Witam

1) Są 2 systemy bezkluczykowe
- keyfree
- keyless

a) w wersji uproszczonej - jest tylko odpalanie z guzika,
a otwieranie auta jest z przycisku na pilocie

b) w wersji pełnej, nie dotykasz pilota, bo auto samo się zamyka i otwiera
(zaryglowuje, odryglowuje)

Skoro kolega pisze, że zamyka auto guzikiem na pilocie, to znaczy, że jest system uproszczony, a nie pełny bez kluczykowy

2) Jeśli kolega ma "pełny" system bez kluczykowy to wszystkie drzwi i klapa powinny zostać zamknięte

pozdrawiam
Arturek

WaldiZ1985
20-04-2019, 12:49
To czemu przy zamkniętym samochodzie i kluczykiem w kieszeni otworzy się bagażnik i zamknie a bez kluczyka nawet nie zareaguje.
Po VIN mam takie coś w wyposażeniu
444C
IGNITION KEY COMBINATION PACK
5A4
KEYFREE SYSTEM
63F
KEYWITHOUT ENTRY/START - PASSIVE

boncio
23-04-2019, 15:29
A masz czarne gumowe przyciski na klamkach drzwi? Z opisu wnioskuję, że powinieneś mieć. W C-maxie z rocznika 2012 tymi guzikami się otwiera i zamyka drzwi. Nie jest to system, że wystarczy pociągnąć za klamkę przy otwieraniu.

Nie ma częściowego keyfree/keyless (znaczą to samo). Jest co najwyżej przycisk Ford power.

WaldiZ1985
23-04-2019, 20:33
A masz czarne gumowe przyciski na klamkach drzwi? Z opisu wnioskuję, że powinieneś mieć. W C-maxie z rocznika 2012 tymi guzikami się otwiera i zamyka drzwi. Nie jest to system, że wystarczy pociągnąć za klamkę przy otwieraniu.

Mam na obu przednich klamkach takie miejsca jak piszesz, tylko ze raczej nie są to gumy tylko coś w stylu plastiku, po naciśnięciu maja jakoś zareagować typu wcisnąć się do środka??

boncio
24-04-2019, 10:37
Tak, to są przyciski do otwierania i zamykania :) Wciśnij to się dowiesz jak zareagują ;)
Jak dla mnie to taki raczej gumowy plastik :)

WaldiZ1985
24-04-2019, 19:03
Tak, to są przyciski do otwierania i zamykania Wciśnij to się dowiesz jak zareagują
Nie da się ich nacisnąć i są z bardzo twardego materiału. Po odciągnięciu klamki jak przy otwieraniu z jej lewej strony od wewnątrz sa 3 przewody, czy one są od tego systemu?
A tak w ogóle to czy da się keyfree jakoś wyłączyć/włączyć przez komputer?

boncio
25-04-2019, 12:13
Tak, to kable od keyfree. Klamki bez systemu nie mają żadnych przewodów.
Zero reakcji centralnego zamka na dotknięcie tych czarnych na klamkach? Przyznam, że nie pamiętam, czy przed liftem są wciskane, czy dotykowe, ale powinna być reakcja. A może ktoś w ten sposób "zablokował" keyfree?

Da się wyłączyć z ustawieniach auta keyfree zostawiając odpalanie z guzika (2 osobne opcje), ale wtedy to raczej nie działałaby klapa.

Nie pozostaje Ci nic innego jak podłączyć auto pod kompa i odczytanie konfiguracji czy błędów.

WaldiZ1985
25-04-2019, 16:52
Co masz na myśli pisząc "zablokował"?
Co do komputera to musi być jakiś specjalny typu ASO czy prosty wystarczy?
Znalazlem taki programy ffconfig i forscan czy mogą mi pomóc w tym problemie czy to raczej do diagnostyki tylko?

boncio
26-04-2019, 17:30
Zablokował, czyli np. Wcisnął zaślepki.

Forscan wystarczy do odczytu i zmian konfiguracji inny to Focccus. Ale potrzebujesz jeszcze kabla do tego, np. Używany przez wielu w tym mnie Viaken na stn1170.

Tak mi się jeszcze przypomniało, ze od 2012 w Aso są procedury wyłączenia właśnie keyfree.

WaldiZ1985
26-04-2019, 18:44
A kojarzysz ceny gdybym chciał to w ASO zrobić?