Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Samochód pobiera BP jadąc na Gazie?
Witam,
Mam mondeo mk4 2.5t 220ps. Została w nim zainstalowana instalacja Stag 300.
Ostatnio zaniepokoił mnie pewien fakt. Samochód jak zwykle przełączył się na gaz. Wyskoczył komunikat, że muszę zatankować PB i zostało mi jeszcze 24km jazdy na BP. Ale jadąc na gazie nie powinno mi ubywać tych kilometrów, prawda? Po pewnym czasie jazdy komputer pokazał mi, że zostało już tylko 21km jazdy na PB. W pierwszym momencie pomyślałem, że może wzrosło spalanie na komputerze dlatego mi tak wyliczył, ale spalanie pozostało bez zmian 14,6l/100.
Więc czy to możliwe, że podczas jazdy na LPG, samochód bierze mi BP?
cattani75 24-01-2017, 11:50 Oczywiście, że tak. To nie wtrysk gazu w fazie ciekłej.
Oczywiście, że tak. To nie wtrysk gazu w fazie ciekłej.
To znaczy, tak powinno być, że bierze mi BP czy jest coś nie tak? Myślałem że jadąc na gazie jadę a LPG i nie bierze mi nic z BP.
cattani75 24-01-2017, 12:01 Chłodzi wtryski i należy założyć, że zużywa minimum 2 litry na 100 km, a gdy silnik jest zimny to może nawet w 100% jechać na Pb.
Samochód jak zwykle przełączył się na gaz.
no sam sobie chyba odpowiedziałeś na to pytanie :P że jednak auto potrzebuje trochę benzyny , choćby do zapalenia i rozgrzania silnika żeby mógł się przełączyć na gaz
poza tym - warto zatankować do pełna zbiornik PB choćby po to żeby się para wodna nie skraplała w zbiorniku , bo za chwilę będzie on do wymiany bo go częściowo "ruda" zje od środka :619:
Kolego .Jak długo jeździsz na tej instalacji?
Moje stare Mondeo podkradało mi PB tak po ok 80 tyś.km.
Okazało się że jeden wtrysk był już tak rozklepany że instalka wyłączyła go i silnik pracował na trzech wtryskach gazowych i jednym benzyniaku. Po wymianie listwy było ok.
A że odpala na benzynie i po rozgrzaniu przełącza na LPG to Pb też co nieco spala.
Chyba koledze chodzi o to że dystans do przejechania na benzynie sie zmniejsza. Jak auto jedzie na gazie to nie pobiera benzyny no chyba ze masz jakąś instalke z dotryskiem benzyny albo coś jest nie tak. Jeżeli wszystko jest ok to dystans do przejechania na benzynie będzie się zmniejszał bo komp nie wie że jedzie na gazie i co ok 100 km chyba albo szybciej bedzie aktualizował ilość benzyny w baku... ale raczej nie jeździj z tak małą ilością benzyny bo nie wiadomo co jest na dnie baku :P
Tak , komputer zmniejsza ilość paliwa ale wskaźnik chyba działa niezależnie od niego ?
W sumie autor nie podał jakiś szczegółowych danych i rozmawiamy o naszych doświadczeniach.
elektroniczny 24-01-2017, 13:24 Może trzeba założyć specjalny emulator żeby oszukiwać komputer beznzynowy że benzyna cały czas jest w baku.
Może są stosowane w instalacji dotryski benzyny do gazu.
Może jest zimno i dłużej trzeba jechać na benzynie żeby przełączyć samochód na gaz.
Może....
Nikt nie jest wróżka i jak autor tematu nie poda co ma konkretnie pod maską zamontowane i nie zrobi zrzutów z programu diagnostycznego do gazu to wszystko to jest gadanie o dupie Maryni.
Chłodzi wtryski i należy założyć, że zużywa minimum 2 litry na 100 km nie wiem skąd takie dziwne informacje
cattani75 24-01-2017, 15:26 A na przykład ze strony GZW.
To nie przegląd rejestracyjny, gdzie ceny są ustalone odgórnie.
Instalacje ma od stycznia 2016. Ale auto zakupilem pozniej.
Wiec tak. Kilka dni temu kiedy komputer zasygnalizowal mi ze musze podjechac na stacje bo mam malo pb, przelaczyl mi wskazania z zuzycia paliwa na dystan jaki jeszcze pokonam na paliwie jaki zostal mi w baku. Bylo to ok 40km. Z poczatku nie zwracalem na to uwagi, dystans malał jak jechalem na benzynie do czasu przelaczenia na gaz. Ostatnio gdy zeszło juz do 25km, samochód jak zwykle przelaczyl sie na gaz ale zauwazylem ze jadac na LPG rowniez dystans kilometrow mi spadal. Moze nie tak szybko ale jakos 1km na 4 przejechane. Zuzycie paliwa komputer pokazywal takie same. Zeozumialbym jesli zuzycie by wzroslo wtedy dystans moglby sie skrocic. Ale zuzycie nawet w pewnym momencie spadlo. Dystans przejechania na pb rowniez spadl o km.
Wyczytalem w papierach ze jest to niby instalacja stag 4 zawsze myslalem ze stag 300.
Wiec jak ?? Jest to mozliwe ze po przelaczeniu na LPG samochod nadal podbiera mi pb ???
Bump: Chyba koledze chodzi o to że dystans do przejechania na benzynie sie zmniejsza. Jak auto jedzie na gazie to nie pobiera benzyny no chyba ze masz jakąś instalke z dotryskiem benzyny albo coś jest nie tak. Jeżeli wszystko jest ok to dystans do przejechania na benzynie będzie się zmniejszał bo komp nie wie że jedzie na gazie i co ok 100 km chyba albo szybciej bedzie aktualizował ilość benzyny w baku... ale raczej nie jeździj z tak małą ilością benzyny bo nie wiadomo co jest na dnie baku :P
Teraz jeszcze pytanie czy komputer aktualizuje poziom benzyny o jakis plywak czy zmniejsza poziom o ilosc wtryskania jej do silnika.
Bump: Na dodatek poprzedni wlasciciel nie zrobil przegladu gwarancyjnego po 1000km przejechanych. Wiec nie wiem czy takie cos zachaczy o gwarancje czy mam po gwarancji.
Bump: Skoro to jest stag to chyba auto powinno dzialac albo w 100% na benzynie albo w 100% na gazie. W stagu chyba nie ma czegos takiego jak 70% gaz i 30% benzyna ???
Michał_V6 24-01-2017, 19:35 Nie wiem jak jest w mk4 ale ja w megane musiałem zakładać specjalny emulator przy zbiorniku benzyny bo komp czytał wyliczał spalanie z wtrysków i przeliczał w ten sposób stan paliwa w czasie jazdy a w rzeczywistości ubywało gazu. Po założeniu emulatora, też "ubywało" benzyny w trakcie jazdy wg zegara ale po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu stan Pb na wskaźniku wracał do normy.
Co do poboru benzyny to można ustawić na stagu coś takiego, że powyżej np 4500obr przełącza na Pb ale o żadnym "dotrysku" a tym bardziej 2l/100km raczej nie ma mowy ;) można też bodajże to ustawić powyżej jakichś obrotów ale nikt tego raczej nie robi
Ale wedlug mnie teraz w tej sytuacji tez powinno byc tak jak piszesz. Ze po zgaszeniu i zapaleniu stan licznika powinien pokazac tyle paliwa ile jest w zbiorniku. Bo np skad auto bedzie woedzialo ze np w tym momencie zatankowalem do pelna ? Musi byc jakis plywak. Musze podjechac do gazownika zbadac ta sytuacje.
Michał_V6 24-01-2017, 21:11 Ale wedlug mnie teraz w tej sytuacji tez powinno byc tak jak piszesz. Ze po zgaszeniu i zapaleniu stan licznika powinien pokazac tyle paliwa ile jest w zbiorniku. Bo np skad auto bedzie woedzialo ze np w tym momencie zatankowalem do pelna ? Musi byc jakis plywak. Musze podjechac do gazownika zbadac ta sytuacje.
Powinien być pływak mimo wszystko. To po zgaszeniu dalej Ci pokazuje, że nie masz benzyny? Jeśli tak, to trzeba założyć emulator. Ja też miałem ciągle "pusty" zbiornik w megane i takie jeżdżenie na czuja było mocno męczące i założyłem takie cudo. Koszt nie był duży, nie chce skłamać ale kojarzę coś ok. 100-150zł z montażem.
Możesz zrobić test. Zalej PB do pełna, przejedź 200km na lpg i zalej znowu do pełna, zobaczysz ile wejdzie i ile PB spalił
Jutro postaram się zrobić taki test. Chociaż teraz patrząc na tankowania to przez ostatni miesiąc spalił mi na 550 km przejechane na gazie ok 25l benzyny. TO jest strasznie dużo.
Michał_V6 24-01-2017, 22:38 Jutro postaram się zrobić taki test. Chociaż teraz patrząc na tankowania to przez ostatni miesiąc spalił mi na 550 km przejechane na gazie ok 25l benzyny. TO jest strasznie dużo.
A gazu ile? No to faktycznie coś jest nie tak jeśli to zwykła instalacja Stag
Rafał A.(antek) 25-01-2017, 00:56 Gdybanie.
NIe wiemy jak jest ustawiona instalacja, może jest ustawiony dotrysk benzyny w jakiś warunkach, to raz.,
Dwa przy małej ilości paliwa, komputer nieco głupieje z pokazywaniem zasiegu na paliwie.
Dokładnie. Umówiłem się z gazowwnikiem na sprawdzenie i bedzie wszystko wiadomo. Dzisiaj dolałem paliwa i przjechalem sie 20km na lpg. Dystans do przejechania wzrosl mi ze 110km na 130km pewnie tylko dlatego ze spalanie spadlo o 0.5l. Nie da sie tego tak zmierzyc.
Michał_V6 25-01-2017, 19:07 Dlatego proponowałem zalanie benzyny pod korek, przejechanie 100-200km na lpg i znowu zalanie benzyny pod korek. Wtedy byś wiedział czy ubyło benzyny jeżdżąc na lpg :)
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA POPRZEDZAJĄCYCH TWÓJ WPIS
Dokładnie. Mam gazownika na wtorek to będzie wiadomo o co chodzi. Dzisiaj znowu to samo. Jeździłem po mieście na LPG a dystans przejechania na benzynie malał mi prawie identycznie jak pokonywane kilometry.
paoloWawa 26-01-2017, 21:03 Z tym patrzeniem ile km na benzynie jest niby do przejechania to żadne sprawdzenie. Dopóki nie stwierdzisz empirycznie że ubywa Ci benzyny (pełny bak benzyny, jazda na lpg, po jakimś czasie znów pełny bak benzyny) to takie bazowanie na wskazaniach kompa nie jest nic warte i tylko będziesz gazownikowi głowę zawracać. Może być tak że wzrosło Ci średnie spalanie, przez co komp obliczył średnią. Nie musi to być nawet odzwierciedlone (od razu) we wskazaniu na kompie.
Chyba że masz ustawiony sterownik na podpieranie się beną na wysokich obrotach, niektórzy gazownicy mi to proponowali jak zakładałem u siebie. Nie poszedłem na to, mam gaz od roku i przejechanych 24.000km i złego słowa nie powiem.
Pamiętaj że jak robisz krótkie odcinki to benzyna przy obecnych temperaturach i mrozach pochłaniana jest szybko. Na zimnym (po nocy, lub po pracy), zanim się przełączy na lpg, to na ssaniu i w trakcie rozgrzewania spala pewnie pod 20l/100km po mieście jak nie lepiej. Przejedziesz tak ok 2km rano i 2km wieczorem to masz już (w dużym uproszczeniu) ok. 0,8 litra dziennie benzyny spalony. 21 dni roboczych w miesiącu i masz 17 litrów benzyny. A mając np. 10km do roboty zrobisz w tym czasie raptem 420 km. I ta spalona benzyna nie uwzględnia w ogóle odpaleń w sobotę czy niedzielę, a każde odpalenie na zimnym powoduje konieczność rozgrzania płynu do tych 30st.
Kolego ja mam 2.0 Drutatec -:) i jezdzę dużo na odcinkach 2-3km i 4-5 km.
Paliwo spindala z baku jak głupie na 2,5-3 baki gazu 12l benzyny muszę dolać. Więc oszczędności przy zimie mam małe.
Michał_V6 27-01-2017, 08:56 Z tym patrzeniem ile km na benzynie jest niby do przejechania to żadne sprawdzenie. Dopóki nie stwierdzisz empirycznie że ubywa Ci benzyny (pełny bak benzyny, jazda na lpg, po jakimś czasie znów pełny bak benzyny) to takie bazowanie na wskazaniach kompa nie jest nic warte i tylko będziesz gazownikowi głowę zawracać.
Dokładnie to mu tłumaczę, ale się tego kompa uparł.. I dalej nie wiadomo czy ubywa benzyny czy nie :)
I ta spalona benzyna nie uwzględnia w ogóle odpaleń w sobotę czy niedzielę, a każde odpalenie na zimnym powoduje konieczność rozgrzania płynu do tych 30st.
Uważaj, zaraz Cię jeden "mundrol" forumowy zaatakuje, że bzdury klepiesz bo auto się w zime na gazie odpala :lol:
|