Zobacz pełną wersję : [Fusion] Wymiana górnych gumowych mocowań tylnego amortyzatora.
Witam wszystkich. Posiadam Fuzję 2005 rok 1.6 TDCI.
Chciałbym sprawdzić w jakim stanie są tzw górne "poduszki" tylnego amortyzatora i ewentualnie wymienić je, gdyż podczas obciążenia tyłu słychać jakby guma obcierała o metal, taki dźwięk oraz słychać trzaski jakby plastiku (nie mogłem zlokalizować skąd dochodzi ten dźwięk).
Mianowicie jeżeli chodzi o wymianę, to muszę cały amortyzator wyciągnąć, czy wystarczy odkręcić dwie śruby i poduszka będzie gotowa do wyciągnięcia?
Naszukałem się po internecie i nic konkretnego nie znalazłem na temat wymiany poduszek w Fuzji, stąd też proszę Was o pomoc i z góry za nią dziękuje!
Rafał A.(antek) 25-01-2017, 00:07 cały amortyzator do wyjecia, poduszka jest mocowana od gory do amotyzatora. a raczej amortyzator do niej,
kubaw20055 25-01-2017, 06:25 Może się okazać, że to wcale nie mocowanie górne amortyzatora, a zapieczona linka hamulca ręcznego. W tylnej belce są 2 wypustki, w których jest zamocowana na wcisk i to tak trzeszczy. Pomaga wymiana linki głównej na nową i smarowanie smarem miedzianym lub grafitowym miejsc mocujących;) Co do amortyzatora to góra jest mocowana na dwie śruby na klucz nasadowy "10", dół natomiast odkręcamy nie od strony nakrętki (jest przyspawana). Wcześniej należy w kilku miejscach odpiąć nadkole materiałowe, żeby mieć dostęp do mocowania górnego. Reszta jest już bardzo łatwa do wykonania.
A sprawdzę tą linkę, dzięki za podpowiedź.
A z tymi poduchami dam sobie spokój, zostawię to mechanikowi, bo jak cały amortyzator muszę wyjąć to jest trochę roboty, a ja czasu nie mam.
Zastanawiające jest to, że byłem autem na szarpaku, sprawdzał mi komputerowo sprawność tłumienia amorów i żadnych luzów na szarpaku nie było widać, sprawność w jak najlepszym porządku.
Może po prostu te modele tak mają, że trzaskają z tyłu plastiki na których leży półka bagażnika?
kubaw20055 25-01-2017, 08:49 Jeśli odgłos jest zbliżony do trzasków jaki wydaje zgrzewka wody mineralnej, to właśnie problem znajduje się w lince, o której wspomniałem;) Na pocz. można to wyczyścić i porządnie przesmarować (ja wymieniłem na nową i nasmarowałem wszystko) ;)
"kubaw20055" właśnie taki dźwięk lub bardzo podobny ;)
Dzięki chłopaki za podpowiedzi, zaraz zabiorę się za wyczyszczenie i przesmarowanie tej linki.
Pozdrawiam! :)
Kuba, zauważyłem, że w górnej części amora, tj gumowe odbojniki amortyzatora sa mocno sparciałe, popękane wręcz i pytanie odnośnie wymiany. Na dole amora jest jedna śruba, która odkręcam od strony łebka śruby ale u góry nie mam dwóch śrub, jest tylko gumowa zaślepka, którą ściągam i jedna śruba a drugiej nie mogę zlokalizować bo wszystko jest zabudowane.
Więc tak, podnoszę samochód, ściągam koło i odkręcam te dwie śruby i amor gotowy do wyjęcia?
sprężyna jest zamontowana obok, więc jej nie ruszam. Nie wiem, podesłać zdjęcie jak do wygląda u góry?
kubaw20055 25-01-2017, 11:07 Tutaj widać jak zamocowany jest amortyzator (1 śruba na dole i dwie "10" na górze), koła nie trzeba ściągać, za to należy odpiąć nadkole i śruby będą widoczne. Wszystkie śruby są umieszczone od strony wewnętrznej nadkola, nie w bagażniku.
http://ford.sklep.pl/product-pol-18168-amortyzatory-tylne-Ford-Fusion-para-1768532.html
http://ford.sklep.pl/product-pol-16068-poduszka-gumowa-gornego-mocowania-amortyzatora-T-Lemforder.html
Polecam zamontować te odboje zamiast fabrycznych piankowych:
http://ford.sklep.pl/product-pol-13740-odbojnik-zawieszenia-oslona-amortyzatora-Sachs-Fusion-tyl.html
Oki wszystko poszlo gladko. Dzieki jeszcze raz za pomoc.
Temat do zamkniecia.
michail6 26-01-2017, 07:28 Hałas znikł?
Jeszcze nie wiem. Dopiero co odebralem zamowione odboje i poduszki. Po poludniu napisze, po jezdzie testowej :)
Tak, hałas znikł! :) nic nie trzeszczy, nic nie stuka ani trzaska. Pewnie te piankowe odboje były przyczyną, nie tłumiły prawie w ogóle wibracji z amortyzatorów. Wymieniłem odboje plus poduszki, koszt 176zł w sklepie motoryzacyjnym, czyli nie tak źle względem cen internetowych.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc! :)
|
|