Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Regeneracja przekładni kierownicy
macko135 27-01-2017, 18:42 Mam do wymiany przekładnie kierowniczą i mam dylemat czy kupować nową koszt 3200 ( bardzo duży jak dla mnie ) czy kupować regenerowaną mam taką za 1100 regenerowana fabrycznie ( firma GRI ). Co sądzicie o regenerowanych przekładniach ?
macko135 27-01-2017, 20:08 tylko za bardzo nie będe miał pewności co kupie, jak w przypadku regenerowanej gdzie mam gwarancje 2 lata
MIREKTERAZPOLSKA 27-01-2017, 20:32 lepsza używka jak regeneracja
macko135 27-01-2017, 20:35 dlaczego ?
MIREKTERAZPOLSKA 27-01-2017, 20:39 1. regenerowana nie wytrzyma długo
2. raz zamontowaliśmy regenerowaną i na skręcie w prawo ją zablokowało- uff bez wypadku
3. ekonomia
macko135 27-01-2017, 20:47 w obu przypadkach to loteria używka też może być uszkodzona lub rozsypać się po miesiącu ,trudny wybór :(
Możesz popatrzeć na numery. Zagadaj do SRS. Kolega może pomóc i podać numery maglownic z ich różnych okresów produkcji. Potem wsiadasz na allegro czy innego olxa i szukasz najnowszej. Po ~500plnów chodzą z 2013, 2014r. Ile to może mieć nalotu skoro zanim rozbieracz to kupił to sprawy ubezpieczeniowe trwały 6-12 miesięcy?
Według mnie to najlepsza opcja. Żeby nie powiedzieć jedyna rozsądna.
Mam do wymiany przekładnie kierowniczą
a ja mam swoją zregenerowaną do sprzedaży
Ponoć przekładnia z mondeo mk4 nie pasuje do smaxa i na odwrót ;)
a czy ja tak twierdzę . Podałem co mam i jak komuś podpasuje po sprawdzeniu może zabrać ;) = proste
Tomku,zacytowałeś macko135,po czym dodałeś ,ze masz na sprzedaż swoją zregenerowaną. Kolega może pomyśleć,że skoro proponujesz sprzedaż z jego cytatem to wszystko będzie pasowało,a że staż na forum masz nie mały to może także pomyśleć,że znasz się na rzeczy,to tak w kwestii wyjaśnienia ;)
macko135 29-01-2017, 20:14 dzięki kolego powiem tak z początku myślałem tak jak mówisz ,że duży staż ,dużo postów ranga więc chce pomóc ale popytałem i powiedzieli mi ,że nie pasuje więc doszedłem do wniosku ,że szuka po prostu kupca i Jego post nie miał pomóc jak to można by pomyśleć gdy ktoś odpisuje na pytanie zadane na forum tylko kierowała nim chęć sprzedania niepotrzebnej części i bez znaczenia było czy przyda się kupującemu czy nie ,pozdrawiam
Nie pasuje na pewno od galaxy , ale od s maxa powinna
Nic podobnego.Nie pasuje od Galaxy i od Smaxa do mondeo mk4.
Na maglownicy masz napisane CD340 to jest S-max i Galaxy mk3 oraz CD345 to jest mondeo mk4.
Może tak być nie twierdze , ze nie. Od galaxy ma odwrotnie założony wałek stykający się z listwą zębata, a jak jest w s max? - co nie pasuje?
Galaxy=Smax jeśli chodzi o przekładnię.
Czyli wałek jest inaczej założony?
Wałek i kto tam wie co jeszcze.
Ogólna zasada Forda.Jeśli coś pasuje do całej platformy Smax,Galaxy,Mondeo mk4 to nie ma oznaczeń CD340,CD345,jesli nie pasuje są oznaczenia rozdzielające CD340 i CD345.Rozdziela/rozróżnia te przekładnie także ECAT ;)
macko135 30-01-2017, 23:10 dzięki za wyjaśnienie i na tym polega forum :one: aby bardziej doświadczeni pomogli tym mniej obeznanym ,pozdrawiam
Wracając do tematu, to ja się zdecydowałem na regenerację w zakładzie z dużym doświadczeniem. Całość kosztowała 1400 PLN, w tym demontaż i ponowny montaż, wraz z ustawieniem zbieżności itp. Mam rok gwarancji. Jeśli po tym roku gwarancji szybko się rozsypie, to wtedy raczej zdecyduję się na nówkę.
Panowie, poczyściłem temat, ale pamiętajcie, że nie cytuje się całych postów nadrzędnych
macko135 01-02-2017, 07:46 ja też decyduje się na regenerowaną namierzyłem taką 1100 zł ,2 lata gwarancji
dzięki wszystkim za odpowiedzi i próbę sprzedania niepotrzebnej rzeczy ;)
witam,
chce zmienic przekładnie (mam s-maxa 2013 2,0 163 km z elektryczna pompa wspomagania, auto po dzwonie, dostał w koło prawy przod , przekładnia stuka i po okolo 1000 km zaczela cieknac)
boje sie regenerowac bo są rozne opinie no i jeszcze w regeneracji mi powiedzieli ze moge miec listwe uszkodzona ( wtedy regen 1200 zamiast 450) i ze moze sie okazac ze obudowa tez uszkodzona i wtedy nici z regeneracji a auto juz wtedy bedzei mialo wymontowaną przekładnie i nawet spowrotem jej nie beda mogli zalozyc bo uszkodzenia uszkodza uszcelnienia a zreszta po co zakladac cos co jest do wyrzucenia....a nie chce unieruchamiac auta. Mechnik nie znalazl naklejki z numerem na przekladni jedynie wybite: 13K19W73Q7A6 oraz Z319 i nic takiego nie znalazlem na alledrogo...
Pytanie: czy wszystkie przekładnie sa takie same ? tzn do pomp elektrycznych jak moja i do hydraulicznych ? kolega ma 2012 rok (chyba 140 km) i ma pompe hydrauliczna...
znalazlem na necie nowa/regenrowana przekładnie za sensowna kwote 1200 zl
http://elauber.pl/czesci-samochodowe/osobowe/przekladnie-kierownicze/ford--2/s-max--2
tylko ma 2 problemy:
1. nie jest dostepna ;-(
2. w opisie dostepnych silnikow sa 2,0 diesel z roznymi wersjami mocy i kodami silnikow ale nie ma mojego 163 km TXWA. - moze ta przekladnia pasuje tylo do aut z mechniczymi pompami wspomaganie ? czy dobrze mysle ?
PS napsialem do kolegi SRS czy moze pomoc zlokalozwac numery przekladni ktore beda do moje s-maxa pasowac... a mozesz ktos inny cos wie ?
PPS w innym sklepie nowa przekladnie Pani zaproponowla mi za 3100 zl... i ze niby ta pasuje do mnie a ta pozysza za1200 nie pasuje...
https://www.czesciauto24.pl/triscan/7542106
PS moj vin WF0SXXGBWSDK74733
michoteczek 16-03-2017, 08:15 A czy to nie powinno być zmartwienie ubezpieczyciela? Chyba że już za późno...
Lepiej kupić używkę moim zdaniem.
hehe, nie chcialem dawac na bezgotowkowo tylko zeby mi wyplacilim i zeby mi cos zostalo ;-)
narazie przyznali jedynie kontrole przekladni. gadalem z nimi i mam wyslac zdjecia przekladni i kosztorys warsztatu stwierdzajacy koniecznosc wymiany przekładni.
Przede wszystkim zgłaszasz dodatek i to wszystko. Nie wszystko wychodzi na pierwszych oględzinach.
... ja się zdecydowałem na regenerację w zakładzie z dużym doświadczeniem...
Robiłes w Trójmieście? Na Prusa czy gdzieś indziej?
Na Malczewskiego.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Przede wszystkim zgłaszasz dodatek i to wszystko. Nie wszystko wychodzi na pierwszych oględzinach.
tak tak taki jest plan ;-) zobaczmy jak pojdzie ;-)
witam ponownie, zakupilem przekladnie używana i dalem do sprawdzenia w regeneracji w Krakowie na ul. Centralnej. na necie czytalem rozne opinie. na allegro maja cennik 450 zl za regeneracje. sprawdzili mi nowa używke za 50 zl (orzekii ze jest dobra), za 50 zl zrobili mi nowa srube ktora jest plastikowa i jak sie popsuje to powoduje luzy ( byla opisana w tym wątku) oni mowili na ta srube - >korek. jak narazie polecam!
|