Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Ograniczone dzialanie hamulca epb

kuderw
07-02-2017, 15:14
Witam

Pojawil mi sie komunikat ograniczone dzialanie hamulca epb w zegarach.
Akumulator wymieniony 2 lata temu.
Napiecie ladowanie w normie 14,3-14,5V (nowy alternator).
Aku w stanie spoczynki 12,5V.
Klocki hamulcowe wymienione kilka miesiecy temu (przod, tyl)
Hamulec epb dziala bez zarzutu (tylko ta informacja w zegarach no i palaca sie pomaranczowa lampka-wkurzajace to jest)
Mrozu w UK nie ma wiec nic nie przymarzlo.

Przeskanowalem forscan i ELMconfig i nie wychodzi zaden blad.
Odlaczylem aku na 20 minut, nic to nie pomoglo, blad dalej sie pojawia po wlaczeniu zaplonu.

Macie jakies pomysly co sie moglo stac?

Pozdrawiam

coprax
07-02-2017, 20:36
Przytrzymaj przycisk ręcznego na włączonym zapłonie, trzymając dalej wyłacz stacyjke. Auto wyłączy się bez ręcznego. Następnie włącz zapłon i zaciągnąć ręczny i wyłącz zapłon. I sprawdź czy pomogło . Bo u mnie zadziałało.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

kuderw
08-02-2017, 10:20
Dzieki Coprax
Niestety Twoje rozwiazanie nie zadzialalo, blad dalej sie pokazuje po wlaczeniu stacyjki i po skasowamiu go z wyswietlacza w zegarach przyciskiem na manetce kierunkowskazow zapala sie pomaranczowa kontrolka sugerujaca blad.
Dziwi mnie ze nie ma zadnych DTC bledow w Forscan czy ELM config.
Ma ktos moze jeszcze jakies pomysly co sie moglo stac.

Pozdrawiam

adamon
08-02-2017, 11:09
Hamulec działa poprawnie i nie ma żadnych błędów i ładowanie jest ok, a błąd pojawia się jak by ładowanie było za małe. Może masz jakiś przerwę w instalacji i ładowanie pokazuje ok ale jak spadnie na chwilkę to wtedy pojawia się błąd :(

kuderw
08-02-2017, 13:58
Adamon
Sprawdzilem z miernikiem wpietym w zaciski akumulatora.
Podczas spoczynku aku ma 12,5V,
po przekreceniu i wlaczeni zaplonu spada do 12,2V
przy uruchomieniu silnika spada do 10,5V
przy uruchomionym silniku napiecie na aku jest 14,3-14,6V i sie utrzymuje. (sprawdzone przez 20 minut) (mam zamontowany nowy alternator okolo 2 tygodni temu wiec ladowanie jest ok)

Jak wlaczam zaplon to beldu nie ma i pomaranczowa kontrolka sie nie swieci, pokazuje sie po kilku sekundach w tym samym czasie jak np. komunikat ze ma sie otwarte drzwi.

Po usunieciu bledu manetka kierunkowskazow pozostaje zapalona tylko pomaranczowa kontrolka i info o bledzie znika z wyswietlacza.

Kiedy wylacze zaplon i wlacze znowu brak bledu i kontrolki ale wskakuje znowu po kilku sekundach i tak w kolko.

Pozdrawiam

pawelford123
17-10-2017, 18:38
Odswiezam temat czy problem został rozwiazany?

tomek_zlw
16-11-2017, 07:32
Witajcie koledzy, mam taki problem, rano podczas jazdy zapalaja sie na pomarańczowo kontrolki abs oraz esp i przy tym wyświetla komunikat o ograniczonym działaniu hamulca epb, przy czym działa on prawidlowo. Jak jade autem popołudniu problemu tego nie ma, nic sie nie wyświetla, gdzie może leżeć problem?

lisek40
16-11-2017, 08:46
Obstawiam słaby akumulator. Sprawdź, ewentualnie podmień na chwilę na drugi rano

Gregi86
16-11-2017, 12:15
ja obstawiam problem w we wtyczce BCM/PCM.
u siebie wymienilem aku poniewaz przy odpalaniu pojawial sie problem z ESP,
po sprawdzeniu forscanem sporadycznie pojawia sie problem z komunikacja szyny CAN wiec albo wtyczka albo problem z masa

damiank274
17-11-2017, 08:15
Do kolegi kuderw. A czy masz komunikacje z EPB? Jeśli nie to sprawdź bezpieczniki pod nogami pasażera. Ją miałem jeden spalony i mimo że ręczny działał prawidłowo pojawiał się cały czas komunikat na liczniku o awarii EPB.

tomek_zlw
17-11-2017, 21:34
Powracając do mojego problemu to zauważyłem, że gdy temperatura jest wyższa niż 3 stopnie (nie świeci się pomarańczowa gwiazdka) to problem nie występuje, natomiast jeśli jest niższa wyświetla usterkę epb, nie działający esp oraz świecą się kontrolki absu i esp. aku ok, ładowanie ok, odpala bez zarzutu, ręczny działa. Jutro pojadę do elektryka, oby tylko rano było poniżej 3 stopni...

endrius33
18-11-2017, 05:16
Powracając do mojego problemu to zauważyłem, że gdy temperatura jest wyższa niż 3 stopnie (nie świeci się pomarańczowa gwiazdka) to problem nie występuje, natomiast jeśli jest niższa wyświetla usterkę epb, nie działający esp oraz świecą się kontrolki absu i esp. aku ok, ładowanie ok, odpala bez zarzutu, ręczny działa. Jutro pojadę do elektryka, oby tylko rano było poniżej 3 stopni...Sprawdz połączenie we wtyczkach. W niższych temperaturach elementy metalowe i ze stopów sie kurczą zatem tu możesz miec problem

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

pawelford123
20-11-2017, 22:33
Wątek wielokrotnie poruszany mimo to brak 100%owego rozwiazania problemu, jeżeli hamulec działa normalnie a problemem jest jedynie swiecaca sie pomaranczowa kontrolka + komunikat ograniczone dzialanie hamulca epb to problem w 90% przypadków leży po stronie ładowania w moim przypadku miałem nowy akumulator + alternator mimo to komunikat się wyświetlał a ładowanie było idealne . Wymieniłem kolo pasowe + nowy pasek pk firmy bosh okazalo sie ze luz na kole pasowym wywolywal drgania na alternatorze a on nie doladowywal odpowiednio akumulatora co wywolywalo baład ograniczone dzialanie hamulca przy samym przekreceniu kluczyka , teraz blad juz nie występuje.Pozdrawiam

tomek_zlw
25-11-2017, 13:10
U mnie problem rozwiązany, okazało się że winą jest uszkodzony czujnik ABS w prawym kole, czujnik wymieniony, błędy skasowane, wszystko jest ok :)

tedii
27-11-2017, 14:44
miałem podobnie ale czujnik ABS uszkodzony lewy przód, który odpowiada również za wskazania prędkości poj.

krzysztof6510
03-12-2017, 17:38
Mam też problem z ręcznym elektrycznym i ten komunikat o ograniczonym działaniu EPB U mnie wyświetlił się błąd C1827 usterka elektrycznego włącznika hamulca ręcznego Nie mogę go wykasować A hamulec działa jak należy

Bump: Mam też problem z ręcznym elektrycznym i ten komunikat o ograniczonym działaniu EPB U mnie wyświetlił się błąd C1827 usterka elektrycznego włącznika hamulca ręcznego Nie mogę go wykasować A hamulec działa jak należy

ci-nek
27-03-2018, 17:38
Witam
Odgrzeje temat. U mnie komunikat zaczął się pojawiać po wymianie linek na nowe.Przedtem mimo iż miałem stary akumulator i ręczny działał tylko na jedne koło komunikat nie wyskakiwał.Ktoś może wie co jest przyczyną,dodam że ręczny działa bez zarzutu a komunikat wyskakuje już po przekręceniu stacyjki,choć nie zawsze.

S2iecus28
31-03-2018, 08:29
Mam ten sam problem jak go rozwiązać

matelek
02-04-2018, 20:51
U mnie zaczęło sie od komunikatów o ograniczonym działaniu hamulca, pomimo, że działał normalnie. Aku wymieniony na nowy, sprawdzone ładowanie a komunikat znów wyskakiwał. Z czasem zaczęły wyskakiwać inne komunikaty, choć wszystko działało normalnie a pod koniec, brak zapłonu problemy z immo. Okazało się , że głównym winowajcą były zimne luty na zegarach. Luty poprawione, brak problemów

pc0023
08-03-2023, 15:44
Witam
Mam problem z hamulcem epb. Sytuacja wyglada tak że odebrałem niedawno zregenerowany moduł, mechanik mi go zainstalował i niestety w komputerze pojawił się błąd związany z przyciskiem. Wymieniłem przycisk na sprawny a problem nadal występuje; wyświetla się błąd ograniczonego działania hamulca; hamulec się nie zaciąga ale przycisk reaguje bo gdy wcisnę i przytrzymam to znika migająca czerwona ikona hamulca ręcznego. Akumulator świeży, napięcia dobre, wtyczka hamulca w b.dobrym stanie, czujniki abs sprawne. Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny?

Rafał A.(antek)
11-03-2023, 00:56
W module, w regulacji linek, w wiązce.