Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Ograniczone dzialanie hamulca epb
Witam
Pojawil mi sie komunikat ograniczone dzialanie hamulca epb w zegarach.
Akumulator wymieniony 2 lata temu.
Napiecie ladowanie w normie 14,3-14,5V (nowy alternator).
Aku w stanie spoczynki 12,5V.
Klocki hamulcowe wymienione kilka miesiecy temu (przod, tyl)
Hamulec epb dziala bez zarzutu (tylko ta informacja w zegarach no i palaca sie pomaranczowa lampka-wkurzajace to jest)
Mrozu w UK nie ma wiec nic nie przymarzlo.
Przeskanowalem forscan i ELMconfig i nie wychodzi zaden blad.
Odlaczylem aku na 20 minut, nic to nie pomoglo, blad dalej sie pojawia po wlaczeniu zaplonu.
Macie jakies pomysly co sie moglo stac?
Pozdrawiam
Przytrzymaj przycisk ręcznego na włączonym zapłonie, trzymając dalej wyłacz stacyjke. Auto wyłączy się bez ręcznego. Następnie włącz zapłon i zaciągnąć ręczny i wyłącz zapłon. I sprawdź czy pomogło . Bo u mnie zadziałało.
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Dzieki Coprax
Niestety Twoje rozwiazanie nie zadzialalo, blad dalej sie pokazuje po wlaczeniu stacyjki i po skasowamiu go z wyswietlacza w zegarach przyciskiem na manetce kierunkowskazow zapala sie pomaranczowa kontrolka sugerujaca blad.
Dziwi mnie ze nie ma zadnych DTC bledow w Forscan czy ELM config.
Ma ktos moze jeszcze jakies pomysly co sie moglo stac.
Pozdrawiam
Hamulec działa poprawnie i nie ma żadnych błędów i ładowanie jest ok, a błąd pojawia się jak by ładowanie było za małe. Może masz jakiś przerwę w instalacji i ładowanie pokazuje ok ale jak spadnie na chwilkę to wtedy pojawia się błąd :(
Adamon
Sprawdzilem z miernikiem wpietym w zaciski akumulatora.
Podczas spoczynku aku ma 12,5V,
po przekreceniu i wlaczeni zaplonu spada do 12,2V
przy uruchomieniu silnika spada do 10,5V
przy uruchomionym silniku napiecie na aku jest 14,3-14,6V i sie utrzymuje. (sprawdzone przez 20 minut) (mam zamontowany nowy alternator okolo 2 tygodni temu wiec ladowanie jest ok)
Jak wlaczam zaplon to beldu nie ma i pomaranczowa kontrolka sie nie swieci, pokazuje sie po kilku sekundach w tym samym czasie jak np. komunikat ze ma sie otwarte drzwi.
Po usunieciu bledu manetka kierunkowskazow pozostaje zapalona tylko pomaranczowa kontrolka i info o bledzie znika z wyswietlacza.
Kiedy wylacze zaplon i wlacze znowu brak bledu i kontrolki ale wskakuje znowu po kilku sekundach i tak w kolko.
Pozdrawiam
pawelford123 17-10-2017, 18:38 Odswiezam temat czy problem został rozwiazany?
tomek_zlw 16-11-2017, 07:32 Witajcie koledzy, mam taki problem, rano podczas jazdy zapalaja sie na pomarańczowo kontrolki abs oraz esp i przy tym wyświetla komunikat o ograniczonym działaniu hamulca epb, przy czym działa on prawidlowo. Jak jade autem popołudniu problemu tego nie ma, nic sie nie wyświetla, gdzie może leżeć problem?
Obstawiam słaby akumulator. Sprawdź, ewentualnie podmień na chwilę na drugi rano
ja obstawiam problem w we wtyczce BCM/PCM.
u siebie wymienilem aku poniewaz przy odpalaniu pojawial sie problem z ESP,
po sprawdzeniu forscanem sporadycznie pojawia sie problem z komunikacja szyny CAN wiec albo wtyczka albo problem z masa
damiank274 17-11-2017, 08:15 Do kolegi kuderw. A czy masz komunikacje z EPB? Jeśli nie to sprawdź bezpieczniki pod nogami pasażera. Ją miałem jeden spalony i mimo że ręczny działał prawidłowo pojawiał się cały czas komunikat na liczniku o awarii EPB.
tomek_zlw 17-11-2017, 21:34 Powracając do mojego problemu to zauważyłem, że gdy temperatura jest wyższa niż 3 stopnie (nie świeci się pomarańczowa gwiazdka) to problem nie występuje, natomiast jeśli jest niższa wyświetla usterkę epb, nie działający esp oraz świecą się kontrolki absu i esp. aku ok, ładowanie ok, odpala bez zarzutu, ręczny działa. Jutro pojadę do elektryka, oby tylko rano było poniżej 3 stopni...
endrius33 18-11-2017, 05:16 Powracając do mojego problemu to zauważyłem, że gdy temperatura jest wyższa niż 3 stopnie (nie świeci się pomarańczowa gwiazdka) to problem nie występuje, natomiast jeśli jest niższa wyświetla usterkę epb, nie działający esp oraz świecą się kontrolki absu i esp. aku ok, ładowanie ok, odpala bez zarzutu, ręczny działa. Jutro pojadę do elektryka, oby tylko rano było poniżej 3 stopni...Sprawdz połączenie we wtyczkach. W niższych temperaturach elementy metalowe i ze stopów sie kurczą zatem tu możesz miec problem
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
pawelford123 20-11-2017, 22:33 Wątek wielokrotnie poruszany mimo to brak 100%owego rozwiazania problemu, jeżeli hamulec działa normalnie a problemem jest jedynie swiecaca sie pomaranczowa kontrolka + komunikat ograniczone dzialanie hamulca epb to problem w 90% przypadków leży po stronie ładowania w moim przypadku miałem nowy akumulator + alternator mimo to komunikat się wyświetlał a ładowanie było idealne . Wymieniłem kolo pasowe + nowy pasek pk firmy bosh okazalo sie ze luz na kole pasowym wywolywal drgania na alternatorze a on nie doladowywal odpowiednio akumulatora co wywolywalo baład ograniczone dzialanie hamulca przy samym przekreceniu kluczyka , teraz blad juz nie występuje.Pozdrawiam
tomek_zlw 25-11-2017, 13:10 U mnie problem rozwiązany, okazało się że winą jest uszkodzony czujnik ABS w prawym kole, czujnik wymieniony, błędy skasowane, wszystko jest ok :)
miałem podobnie ale czujnik ABS uszkodzony lewy przód, który odpowiada również za wskazania prędkości poj.
krzysztof6510 03-12-2017, 17:38 Mam też problem z ręcznym elektrycznym i ten komunikat o ograniczonym działaniu EPB U mnie wyświetlił się błąd C1827 usterka elektrycznego włącznika hamulca ręcznego Nie mogę go wykasować A hamulec działa jak należy
Bump: Mam też problem z ręcznym elektrycznym i ten komunikat o ograniczonym działaniu EPB U mnie wyświetlił się błąd C1827 usterka elektrycznego włącznika hamulca ręcznego Nie mogę go wykasować A hamulec działa jak należy
Witam
Odgrzeje temat. U mnie komunikat zaczął się pojawiać po wymianie linek na nowe.Przedtem mimo iż miałem stary akumulator i ręczny działał tylko na jedne koło komunikat nie wyskakiwał.Ktoś może wie co jest przyczyną,dodam że ręczny działa bez zarzutu a komunikat wyskakuje już po przekręceniu stacyjki,choć nie zawsze.
S2iecus28 31-03-2018, 08:29 Mam ten sam problem jak go rozwiązać
U mnie zaczęło sie od komunikatów o ograniczonym działaniu hamulca, pomimo, że działał normalnie. Aku wymieniony na nowy, sprawdzone ładowanie a komunikat znów wyskakiwał. Z czasem zaczęły wyskakiwać inne komunikaty, choć wszystko działało normalnie a pod koniec, brak zapłonu problemy z immo. Okazało się , że głównym winowajcą były zimne luty na zegarach. Luty poprawione, brak problemów
Witam
Mam problem z hamulcem epb. Sytuacja wyglada tak że odebrałem niedawno zregenerowany moduł, mechanik mi go zainstalował i niestety w komputerze pojawił się błąd związany z przyciskiem. Wymieniłem przycisk na sprawny a problem nadal występuje; wyświetla się błąd ograniczonego działania hamulca; hamulec się nie zaciąga ale przycisk reaguje bo gdy wcisnę i przytrzymam to znika migająca czerwona ikona hamulca ręcznego. Akumulator świeży, napięcia dobre, wtyczka hamulca w b.dobrym stanie, czujniki abs sprawne. Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny?
Rafał A.(antek) 11-03-2023, 00:56 W module, w regulacji linek, w wiązce.
|
|