Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Prąd pobierany przez rozrusznik
Koledzy mam takie pytanie, jak powinna wyglądać wysokość prądu pobieranego przez rozrusznik w 1.8tdci przy starcie? Pytam bo dziś wymieniłem aku, zajechałem oddać stary i w sklepie wykonali mi pomiary po czym Pan stwierdził, że rozrusznik pobiera jakiś kosmiczny prąd ( niby ponad 1000A )czy to w ogóle możliwe?
A jak oni zmierzyli tak duży prąd - czym ???. Faktem jest że rozrusznik potrafi wziąć na ciężkim rozruch bardzo dużo (200-300 A) dlatego przy nowym akumulatorze ważny jest prąd rozruchowy akumulatora. Przy normalnym rozruchu ten prąd jest chyba rzędu 100-150 A. Wartość którą zmierzyli chyba by uszkodziła akumulator.
Mariusz
Założył taki miernik ( końcówka wygięta w odwróconą literę J ) na przewód - ( minusowy) i kazał zapalić silnik. Miernik był ustawiony na 400 i niby brakło skali ( ma sie tak dziać powyżej 1000A )....?
Jeżeli gość nie pomylił się przy pomiarach, to albo rozrusznik zaciera się na tulejach albo jest uszkodzony. W obu wypadkach powinny być tego objawy w postaci słabego kręcenia - może wolniej kręcić, gorszego rozruchu - trzeba pokręcić aby odpalił (chyba że silnik zdrowy i układ paliwowy idealny to ... może dużo nie trzeba by kręcić).
Mariusz
A jak oni zmierzyli tak duży prąd - czym ???.
Nawet na Alledrogo są w cenie ok. 20 zł mierniki cęgowe z zakresem 1000A.
maciej_b 09-02-2017, 15:22 Ja swego czasu sprawdzalem tddi. Pomiary wychodziły na poziomie 300-400A po sprawdzeniu i przeczysczeniu rozrusznika pomiary zamykały się na poziomie 280-350 A.
wielkikack49 09-02-2017, 15:43 Nawet na Alledrogo są w cenie ok. 20 zł mierniki cęgowe z zakresem 1000A.
Są ale nie mierzą prądu stałego. Tylko przemienny AC. Ale za niecałe 100,- można nabyć taki, który mierzy cęgami prąd stały i przemienny w zakresie do 1000A.
Jeżeli gość nie pomylił się przy pomiarach, to albo rozrusznik zaciera się na tulejach albo jest uszkodzony. W obu wypadkach powinny być tego objawy w postaci słabego kręcenia - może wolniej kręcić, gorszego rozruchu - trzeba pokręcić aby odpalił (chyba że silnik zdrowy i układ paliwowy idealny to ... może dużo nie trzeba by kręcić).
Mariusz
Mam ten samochód od 3,5 roku. Od samego początku pali tak samo tzn nie kręci wolno, zapłon trwa 2-2,5 sekundy. Czy przy takich awariach wchodzi w gre regeneracja ( ile coś takiego może kosztować) czy wymiana?
Regeneracja jest OK. Koszt 200-300 zł.
Aha bo ja przejechałem dziś przez 1 punkt we Wro , niby polecany i co sie okazało koleś zaśpiewał 600 z robotą....twierdząc, że nowy kosztuje 2,500-3000...chyba nie był świadomy,że w telefonie można sprawdzić wszystko w internecie i za 320 jest nówka sztuka z gwarancją a to było szukane na szybko
Za 320zł raczej nowego rozrusznika nie kupisz.
Stawiam, że jest regenerowany i zapewne musisz zwrócić stary.
Ale, jeśli nie są pokrzaczone uzwojenia, to regeneracja przywraca 100% sprawność.
Jeśli są, to znacznie lepiej kupić szrota i regenerować.
Ma to być fabrycznie nowy rozrusznik z 2 letnią gwarancją producenta. Mam świadomość, że to zamiennik ale cena mocno atrakcyjna...
Chyba wolałbym jednak oryginał regenerowany w fachowym, wyspecjalizowanym zakładzie.
Chyba wolałbym jednak oryginał regenerowany w fachowym, wyspecjalizowanym zakładzie.
popieram
Dlatego pytam o poradę :) tylko właśnie poszukuje takiego we Wro i zobaczymy co tam wymyślą
Rafał A.(antek) 11-02-2017, 21:55 fegeneracja rozrusznika powinna kosztowac ok 350-450zł zależnie od zakresu.
Ten rozeusznik ma przekładnie planetarna ktora jest dość droga, i jeśli ja też wymieniać, to koszta wyjdą duze.
Niemniej najcześciej wystarczą tuleje i łożyska, oraz szczotki.
Grzegorz MX 16-07-2019, 15:29 Odkopuję:
Zastanawiam się ile potrzebuje prądu rozruchu focus mk2 1.6 benzyna z akumulatora?
Mam akumulator Yuasa 4 letni (60Ah 540A) - który wg miernika prądu rozruchu (oferowanego przez akumulator) pokazuje że wydala 350A (=teraz lato/ciepło) i ma nadal 80% pojemności.
Zastanawiam się, w którym momencie (kiedy) przy degradacji akumulatora, nie rozkręci rozrusznika?. Chciałbym móc ocenić kiedy na 100% będę potrzebował nowy akumulator.
Może ktoś doszperał się/doczytał/wie.
Chciałbym móc ocenić kiedy na 100% będę potrzebował nowy akumulator.
Jak nie odpalisz ;)
A tak serio - moim zdaniem za dużo zmiennych. Opory silnika, rozrusznika, temperatura, temperatura elektrolitu, straty na przewodach itd.
Obserwuj napięcia w czasie rozruchu, jak zacznie spadać do 9V no to moim zdaniem czas najwyższy żeby szukać czegoś nowego.
|