Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jakie są różnice w przed lifcie a po lificie
Sssiio0o91 16-02-2017, 22:28 Witam.
Przymierzam się do kupna mk4 po lifice i chciałbym zapytać o różnice miedzy wersjami przed liftem a po lifcie w mondeo mk4 by być trochę mądrzejszym.
Z tego co mi wiadomo to grill i bodajże lampy, nie wiem jakie różnice jeszcze odróżniają te wersje. Super by było jak by ktoś wrzucił zdjęcie odrózniajace te lampy. Jakie też mogą być zmiany w środku?
Czy np. pod kołem zapasowym bądź zestawem naprawczym można znaleźć jakąś naklejke czy coś w tym stylu FL- face lifting ?
Czy w modelu od 2014 sa zmiany?
Znających temat proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Konrad Gerard 16-02-2017, 23:12 może znawcą mondeo się nie określę, ale co do grillu to w mk4 przedlifcie masz rożnicę nawet co do wersji wyposażenia, inną kratkę ma podstawowa wersja, inną ghia, i jeszcze inną titanium. W polifcie najbardziej Ci się rzucą w oczy światła do jazdy dziennej, nawet w samej podstawie masz w zderzaku "wycięte" na nie miejsce choć ich może nie być
tutaj są:
http://blog.pgd.pl/wp-content/uploads/2011/12/1-600x450.jpg
tutaj nie:
https://img38.otomoto.pl/images_otomotopl/839224671_18_1080x720_ford-mondeo-mk4-lift-16tdci-navi-tempomat-alufelga-slicznotka-_rev024.jpg
o to dla porównania przedlift:
http://img.chceauto.pl/ford/mondeo/ford-mondeo-sedan-1662-8198_head.jpg
Różnice głównie jak kolega napisał w grillu auta i polift ma trochę inaczej skonstruowaną konsolę w srodku auta. Ale wg mnie w przedlifcie grill i przód auta jest taki bardziej " zadziorny". W polifcie jest też inna gama silników.
[...]
Czy np. pod kołem zapasowym bądź zestawem naprawczym można znaleźć jakąś naklejke czy coś w tym stylu FL- face lifting ?
Czy w modelu od 2014 sa zmiany?
Znających temat proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam.
1) Ford nie stasuje żadnych specjalnych oznaczeń aby podkreśli, że dany model jest po faceliftingu
2) Katalogi do Mondeo są np. tutaj => obejrzyj, a sam zobaczysz różnice w wyglądzie auta
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Mondeo_2007-2014
3) Dodatkowo, zalecam lekturę instrukcji obsługi => to dużo daje => będziesz wiedział, co auto ew. może mieć
4) Model 2014+ to już Mondeo mk5 => całkiem inny wygląd - zwłaszcza wnętrza
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Mondeo_2014*2b
pozdrawiam
Arturek
dizel1982 17-02-2017, 07:36 Różnic jest dość sporo, zmienione silniki, tylne lampy, przód, lusterka, konsola środkowa. Co do 2014r, to pytasz o mkIV czy mkV? Bo jesli mkV to zupełnie inny samochód natomiast jeżeli interesuje Cię mkIV z 2014r to odradzam. To końcówka produkcji i jak sam sprzedawca mi powiedział, dość budżetowa. Dwa samochody w wersji titanium, 2013r i 2014r. I ta z 2013r będzie lepsza od tego z 14. To co na pewno rzuca się w oczy w wersji z końcówki produkcji to brak nawiewów w słupkach B, powrócili do starych kluczyków, takich dużych scyzoryków jak przez FL, nie było już tych fajnych, małych w kształcie łezki. Ponadto różnic podobno jest więcej takich nie widocznych dla użytkownika. Także lepiej nie brać tej wersji z ostatnich lat produkcji.
Sssiio0o91 17-02-2017, 08:22 Także lepiej nie brać tej wersji z ostatnich lat produkcji.
Czyli mam rozumieć patrzeć maxymalnie do 2013?
Relingi dachowe też się różnią 2011r a 2012r
Chyba też łatwo poznać po dodatkowych (bocznych) światłach kierunkowskazów. Przed fl w tylnej części błotnika- tuż przy drzwiach, po - w lusterkach
Sssiio0o91 17-02-2017, 20:46 a relingi sa stałe co? może to głupie pytanie ale u niektórych widze nie ma bo pewnie " kupili " wraz z samochodem
brak anteny na dachu w polifcie
Tak relingi są stałe :-) w wolnej chwili dodam zdjęcia
Jak dla mnie to w fl tylne światła najbardziej się rzucają w oczy..są tam ledy.
Kangbaczen 20-02-2017, 17:59 Jest jeszcze inne przetłoczenie maski. Bardziej miękkie obszycie kierownicy, lżej działające jej wspomaganie i pojedynczy czujnik w lusterku wstecznym.
Do tego nawiewy z tyłu i siatki chroniące przed słońcem pasażerów na tylnych siedzeniach - tu nie mam pewności, czy to nie zależne od wersji.
slawek-kali 20-02-2017, 18:54 Do tego nawiewy z tyłu i siatki chroniące przed słońcem pasażerów na tylnych siedzeniach - tu nie mam pewności, czy to nie zależne od wersji.
W przedlifcie tez byly
Odświeże temat. Czy tylne drzwi w wersji kombi poliftowej będą pasowały do przedlifta ?
krysiu21 31-05-2018, 06:54 tak, drzwi pasują,
rychu.zychu 01-06-2018, 01:06 tak, drzwi pasują,
Drzwi pasują , ale boczki już niekoniecznie :
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2464778&postcount=151
FilipCio83 17-02-2019, 09:01 Cześć, i ja odświeżam:
a czy PRZEDNIE drzwi od mondeo mk4 kombi przedlift pasują do polift?
czy ta sama zasada, że drzwi tak, ale boczki nie?
Danielo_82 17-02-2019, 11:11 Pasują.
Witam;
Czy grill z modelu po lifcie będzie pasował do modelu przed liftem (rocznik mojego: 2009)?
Danielo_82 13-03-2019, 06:55 Nie będzie.
Witam odświerzam temat. Czy fotele z wersji poliftowej będą pasowały do przedliftowej mk4?
Potrzebuje fotel pasażera z grzaniem, Materiał we wnętrzu: Daphne/Twill / Ebony, ewentualnie komplet ale wtedy preferowane skóry choć jak cena dobra to biore pod uwagę wszystko
artur1970 04-05-2019, 19:47 Tak, fotele są identyczne.
Farao555 11-09-2019, 13:09 Witam. Podłącze sie do tematu choć jest juz troche leciwy. Musze kupić rolete bagaznika do MK4 kombi i czy jest roznica w wersji przed i po lifcie?? Słyszałem ze jest ale nie wiem jaka wizualnie i na ogloszeniach nie wiem na ktora patrzec bo rzadko ktos wrzuca rocznik.
rychu.zychu 11-09-2019, 18:41 Tu masz cały temat o rolecie bagażnika:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=229865
i tu
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=252063
Ja mam pytanie o zderzak przód, lampy przód, zderzak tył i lampy tył w kombi. Czy te rzeczy po lifcie pasują do samochodu przed liftem z 2008 r.? Chodzi mi o założenie tego wszystkiego, a nie o różnicę, że zderzak przód ma dodatkowo miejsce na światła dzienne, a tył w kombi ma światła led. Chodzi mi tylko, czy te zderzaki i lampy są identyczne montażowo i pasują w miejsce starych. Jedno tylko zauważyłem po zdjęciach, że lampy przeciwmgielne są inne w polifcie, ale to mogę sobie dokupić.
Przedni zderzak nie pasuje chyba ze zmienisz tez maske. Ale poliftowy zderzak ma badziewny grill wiec po co zmieniac . Dla ledow?
Przedni zderzak nie pasuje chyba ze zmienisz tez maske. Ale poliftowy zderzak ma badziewny grill wiec po co zmieniac . Dla ledow?
A tylni zderzak i lampy?
Tylny zderzak podobno pasuje ale lampy w klape chyba maja inny kształt. Byl temat na forum o tym juz. Poszukaj.
peteypee 13-10-2019, 16:56 Trzeba klapę wymieniać w HB. Nie wiem jak kombi
t.brzezinka@gmail.com 30-12-2019, 09:12 Witam,
chciałbym wymienić fotel kierowcy na wersję z pamięcią 4 ustawień. Obecnie mam wersję w której elektrycznie można regulować jedynie góra/dół. Czy w takiej sytuacji, jest konieczność w modyfikacji zasilania do fotela? Czy wystarczy tylko zamontować nowy fotel i powinno wszystko działać? Dot. wersji po lifcie.
peteypee 19-02-2020, 16:01 Moduł fotela z fotelem oczywiscie, wiązki-pod fotelem, moduły drzwiowe--to w nich jest pamięć, ustawienia w bcm. W wielkim skrócie.
Rafał A.(antek) 22-02-2020, 10:54 modułów drzwiowych nie trzeba, jeśli fotel ma tylko samodzielnie działać, to i wiązek za dużo nie trzeba
peteypee 23-02-2020, 00:39 Nie jestem pewien czy bez modułów drzwiowych fotel nie swiruje.
Tak czy inaczej ceny nie są kosmiczne więc jak już zakładać elektrykę to z pamięcią :)
Rafał A.(antek) 23-02-2020, 19:22 przerabiałem, fotel jest autonomiczny, ma wpięcie w CAN jedynie do sterowania pilotem jak sądzę i blokady ustawień po odpaleniu i wysłania sygnału do lusterek.
Moduły drzwiowe prawdopodobnie w przypadku gdybyś chciał mieć lusterka z pamięcią.
MŁODZIAK 11-07-2020, 11:59 Witam.Trochę odświeżę.A wiązka drzwi kierowcy?Czy BNC (2011)będzie psować zamiast BBA (2009)?
I jaka jest różnica w oznaczeniu literowym modułów?
P.S.A więc wiązki raczej pasują.Na zewnątrz zostaje 2 wtyczki,a przy zamku jedna.Ale po podłączeniu głośników pod nową wiązkę nie działają.Czy muszę wymienić moduł lub moduły?
Pozdrawiam.
Witam,
Czy reflektor przedni różni się między wersjami przed i po lifcie? Muszę wymienić lewy, a różnie piszą w opisach. Nie wiem jakiego szukać.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
klocolus 16-09-2020, 15:16 Czy reflektor przedni różni się między wersjami przed i po lifcie? Muszę wymienić lewy, a różnie piszą w opisach. Nie wiem jakiego szukać.
Zwykły halogen? Masz swiatla do jazdy dziennej? Do wersji bez DRL jest taki sam, do wersji z DRL jest bez pozycyjnych, można przełozyć zaślepkę ze starego chyba i wyjąc żarówkę. Xenony mają ulepszony projektor ale ogólnie różnica tylko w tych pozycyjnych jeżeli masz DRL
Mam tylko miejsce na drl, samych świateł nie mam. Rozumiem, że w takiej konfiguracji niczym się nie różnią?
Zwykły halogen.
Witam,
Mam pytanie czy deska rozdzielcza (nie konsola centrala a cześć z licznikiem i poduszką AIRBAG pasażera) różni się czymś miedzy przed-liftem a liftem? Tzn nie pytam o kolory listem a o kształt, mocowania, czy kolory samej deski itd.
Pozdrawiam
Karol
Odświeżę temat, ale z innym pytaniem.
Czy błotniki przednie różnią się w wersjach przed i po lifcie?
Mam MK4 z 2009 roku, a znalazłem oryginalny błotnik w tym samym kolorze, tylko w wersji poliftowej z 2011. Będzie pasował? (chodzi mi głównie o kwestie montażu, bo kolor lakieru mam potwierdzony)
szczenka 29-06-2021, 14:56 Technicznie tak, ale kolor pewnie będzie inny
klocolus 29-06-2021, 19:08 Błotnik jest taki sam ale po kodzie koloru z innego auta to zawsze się będzie trochę różnił
tomek22275 26-10-2021, 08:23 Mam przedlifta 2007r na zwykłym reflektorze H7, czy będzię pasował reflektor z polifta? Czy ma on żarówki postojowe?
Jeśli polift miał swiatła do jazdy dziennej to postojówki nie ma. Jeśli nie miał to postojówka bedzie. ew mozna przełozyć wiązke ze swojej lampy do poliftowej bez postojówki i wyciagnąć zaślepkę
Czy manetki kierunkowskazów Mondeo MK4 przedliftowe i poliftowe z funkcją sterowania BT/VC różnią się między sobą ?
To może ja z innej beczki. Posiadam międzylifta z 11.2010, w budzie jak polift, ale z relingami otwartymi.
Czy możecie mi powiedzieć z czego są wykonane i czym ew. są pokryte relingi otwarte w moim mondeo? Kolor srebrny, ale już dośc wypłowiały, z przebarwieniami. Wygląda jak zmęczone aluminium, ale czy nie jest to czymś pokryte? Chciałbym je czymś odświeżyć, ale jeżeli miałbym przy okazji zedrzeć jakąś warstwę, to wolałbym tego nie ruszać ;)
|
|