Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Brak Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

epol
17-02-2017, 14:28
Witam wszystkich.
Zauważyłem, że ten problem występował już wcześniej w modelu mk1. Ale jako tako rozwiązania nie było.
Czy ktoś z was spotkał się z sytuacją gdzie straciło się oświetlenie tablicy rejestracyjnej w wersji mk2 ?
Sprawdziłem bezpiecznik od oświetlenia tablicy. Był OK, lecz dla świętego spokoju wymieniłem. Tak samo zrobiłem z obiema żarówkami. Ale efekt jest znikomy.
Z tego co mi wiadomo to za jazdę bez oświetlenia tablicy rejestracyjnej jest mandat w wysokości 50 zł, więc chciałbym to naprawić.
Czy oświetlenie tablicy posiada jakiś sterownik ??

epol
19-02-2017, 10:01
???

radek70
19-02-2017, 16:17
Do sprawdzenie instalacja, może przełamał się kabel w słoniu, albo jakaś złączka skorodowała. Kabel pomarańczowo/czarny biegnie ze złączki C100 pin10 z GEM, na wtyk C58 pin5 na tylnym/lewym nadkolu w kabinie. Następnie żarówki podłączone są do złączki C787 pin2 w klapie, pin5 tej złączki to masa i jest połączona do węzła masowego S196 w klapie.

piotr55122
06-08-2017, 21:43
Witam :)
Mam problem z Focusem MK2. Mianowicie nie ma świateł pozycyjnych przednich i podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Żarówki są sprawne, nie przepalone. Jakieś podpowiedzi?

Lukasz2525
06-08-2017, 21:51
Spalony bezpiecznik.

piotr55122
06-08-2017, 21:56
Możesz powiedzieć który to bezpiecznik? Wiem, że poprzedni właściciel już próbował coś z tym działać, widać, że było kombinowane coś ze skrzynką bezpieczników pod deską rozdzielczą i rozbierana prawa strona (obudowa progów, tylne boczki)

Bump: Mam jeszcze ze światłami taki cyrk, że jak mam przełącznik na zero to świecą się światła mijania.. :/

Lukasz2525
06-08-2017, 22:10
Nie wiem w tej chwili, spróbuję poszukać zaraz. To nie cyrk, tylko tak zwane światła skandynawskie - mijania świecą na 70 % jako dzienne, część mk2 tak miała.

piotr55122
06-08-2017, 22:16
Wiesz.. Ja znalazłem sobie schemat bezpieczników, tylko, że osobne są do świateł pozycyjnych i oświetlenia tablicy rejestracyjnej. To dziwne, że padły dwa na raz. Wyczytałem, że komuś zwarcie robiła instalacja świateł podświetlenia tablicy, ale to dotyczyło MK1. Trzeba jakoś dojść co powoduje przepalanie bezpieczników.

Lukasz2525
06-08-2017, 22:18
http://www.autogenius.info/pl/ford-focus-mk2-bezpieczniki/

Sprawdź sobie 53, 54 i 73 w gemie - pod schowkiem, nad nogami pasażera. Ale tylne pozycje ci działają ? Jeżeli tak, to jednak nie będą bezpieczniki, ale i tak sprawdź, tablica jest zupełnie na osobnym, 73. Może być coś z przełącznikiem świateł też, ale sprawdź bezpieczniki.

piotr55122
06-08-2017, 22:19
Tylne pozycyjne działają... Dzięki za podpowiedzi, jutro sprawdze.

Lukasz2525
06-08-2017, 22:24
Tylne lampy na żarówki czy ledowe ?

Bump: A sorry, w przedlifcie chyba nie było ledowych jeszcze.

hindus
07-08-2017, 04:50
A w polifcie były?

krzys1968
07-08-2017, 04:59
Tak w po lifcie były

edmun
07-08-2017, 09:13
Tak w po lifcie były
Mocno bym z tym polemizował.
Polift wcale nie musiał mieć LED'ów w standardzie.
Ani tylne, ani ramka tablicy nie musiały być LEDowe.
Dopiero od któregoś roku w standardzie były inne żarówki.
A o tablicy nie chcę nawet wspominać gdzie były tam albo rurki albo W5W

hindus
07-08-2017, 09:36
To są te ledowe?

http://i39.tinypic.com/zkmtr9.jpg

Zawsze myślałem, że to albo jakiś custom, albo pakiet ST czy coś.

krzys1968
07-08-2017, 16:30
Mocno bym z tym polemizował.
Polift wcale nie musiał mieć LED'ów w standardzie.
Ani tylne, ani ramka tablicy nie musiały być LEDowe.
Dopiero od któregoś roku w standardzie były inne żarówki.
A o tablicy nie chcę nawet wspominać gdzie były tam albo rurki albo W5W

Nikt nie mówi, że były w standardzie, tylko że występowały, ale od czego to zależało to nie wiem. A pamiętam dyskusje nasza dotycząca oświetlenia tablicy . :raźże:

Lukasz2525
07-08-2017, 16:36
Dokładnie, nikt nie mówi, że były w standardzie, bo nie były. I nikt nie mówił o żarówkach ledowych w pozycjach czy podświetleniu tablicy, tylko o całej ledowej lampie.

Tak, to na zdjęciu to ledowa tylna lampa w hatchbacku, w kombi ledowe pozycje były tylko na górnej połowie.

Bump: A zależało od dopłaty, to jest normalny element wyposażenia dodatkowego. Tak samo jak xenony czy cokolwiek innego. W vinie nazywa się mniej więcej "lampy tylne level 2 "

edmun
07-08-2017, 19:57
Nie no. Tak to po prostu zabrzmiało że polifcie były. Znaczy się dla jasności, były w polifcie ale nie każdy polift miał. Każdy Focus to Ford, ale nie każdy Ford to Focus :-P i tak. Te lampy całe ledowe to kojarzę tylko z STków i RSów, gdzie RSy miałem w pakiecie a nie wszystkie ST takie miały.

Lukasz2525
07-08-2017, 20:39
To prawda, że mało ich jeździ. Widocznie były drogie i ludzie nie dopłacali. Ja w swoim kombi mam, więc nie tylko ST'ki i RS'y.

Bump: Całe ledowe są w hatchbacku, w kombi tylko górna połowa, ale robi robotę

radek70
07-08-2017, 22:49
Coś ewidentnie namieszane jest w instalacji, dużo pisania, najlepiej schemat w ręce i trzeba szukać. Wtedy dopiero możemy rozmawiać. Gdyby wyłącznik był uwalony to nie byłoby też tylnych pozycyjnych. Jak chcesz zlikwidować dzienne/skandynawskie, to wystarczy wymontować przekaźnik R15 w GEM. W kwestii dziennych w poz. "0", opisany jest przedlift tu na drugiej stronie: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550

piotr55122
08-08-2017, 16:50
Przede wszystkim mój Focus to już ten po liftingu :) Problem jest taki, że poprzedni właściciel już grzebał w całej instalacji i niestety nie udało my się naprawić usterki. Kolejnym problemem jest to, że w mojej okolicy nie ma mechanika, który byłby w stanie coś takiego naprawić, dlatego zwracam się o pomoc do Was, żeby ewentualnie go nakierować.

Bezpieczniki wszystkie sprawne..

Lukasz2525
08-08-2017, 16:59
A jaka to jest ta twoja okolica ? Bo nie masz podanej miejscowości. Szukaj elektryka, a nie mechanika. Chociaż z tym ogarnięty mechanik też by sobie poradził.

piotr55122
08-08-2017, 17:33
Mieszkam w łódzkim, okolice Piotrkowa Trybunalskiego. Na domiar złego nie ma problemu tylko z tymi światłami. Ponad to nie działają żadne brzęczyki takie jak jazda z zaciągniętym ręcznym (wyskakuje tylko kontrolka na desce) w czasie jazdy z odpiętymi pasami nie ma ani kontrolki nie zapiętych pasów, ani brzęczyka (próbowałem to aktywować posiłkując się poradnikami z internetu i wszystko przechodziło bez problemów, książkowo, lecz wciąż sygnalizacji brak). Nie ma też oświetlenia kabiny, ta lampka w podsufitce nie działa. Sygnalizacja zamknięcia/otwarcia samochodu też działa w cały świat, przy otwarciu miga raz, przy zamknięciu raz, albo trzy razy, często zdarza się, że miga trzy razy ale z kilkusekundowym opóźnieniem.. Nie działają również spryskiwacze reflektorów. Tragedia ogólnie rzecz biorąc.

piotr55122
11-08-2017, 17:17
Chcialem tylko jeszcze dodać, że dzisiaj kiedy raz jeszcze bezpieczniki, w momencie kiedy ruszalem wiazek elektrycznych i calego GEMa zaczely sie dziwne dźwieki.. Jakieś buczenia, brzęczenia, itp..

SmooVe
17-11-2017, 13:13
Ktoś rozwiązał ten problem? Dziś zauważalnym w moim Focusie ze nie palą sie pozycyjne przód i podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Sprawdziłem żarówki i bezpieczniki są ok. Sprawdziłem również wiązkę kabli tej co łączy sie z klapą bagażnika również jest ok.
Gdzie jest problem?

piotr55122
17-11-2017, 20:57
Moje autko naprawiał elektryk, a z tego co powiedział to winne były zimne luty w GEM. W każdym razie teraz już wszystko działa jak należy.

Heffi
15-03-2018, 18:52
Witam serdecznie
Jak w temacie - brak u mnie podswietlenia tablicy rej - zakupilem nowe lamki cale ( led ) kabelki dochodza , ale nie swieci sie - znaczy : BEZPIECZNIK sprawdzic trzeba , i tu pytanie - dorwalem sie do skrzynki ( tej pod schowkiem po stronie pasazera ) otwieram a tam takie cudo jakiego w necie nie moge znalezc - skrzynka wyglada jak z forda cugi , i bezpieczniki zaczynaja sie od nr ( chyba ) 111 w zwyz - i nie wiem ktory to bezpiecznik odpowiada za podswietlenie tablicy rej - pomocvy proszeeee
tutaj w lince zdjecie tej skrzynki jaka mam:

<a href=https://zapodaj.net/251f508707f6b.jpg.html>skrzynka bezpiecznikow.jpg</a>

i tutaj tez:

https://zapodaj.net/251f508707f6b.jpg.html

Heffi
15-03-2018, 21:41
nie wiem kto jest adminem - ale wrzucil moj post tutaj - a to ( oprocz nazwy ) nie ma nic wspolnego - ja nie mam bvezpiecznika nr 72, 73 itp - mam jakas inna skrzynke z bezpiecznikami - a kurcze jutro jade na przeglad i bez tego nie przejdzie - pomozcie proszeeee :)=

dabi1990
16-03-2018, 11:12
Tylko spytam, napięcie jest na podświetleniu tablicy, miernikiem sprawdzałeś?

krzys1968
16-03-2018, 16:13
Sprubuj zamienic + z -

PKurtz
12-04-2022, 19:46
Wymieniałem dziś oświetlenie tablicy rejestracyjnej na led. Lamki świeciły ale po włożeniu do klapy zrobiły zwarcie i spalił się bezpiecznik. Wyjąłem lampki i wymieniłem bezpiecznik. Znów świeciły i po kolejnym wsadzeniu w klapę zgasły. A razem z nimi przestały świecić wszystkie postojowe i oświetlenie panelu nawiewu.
Bezpiecznik tablicy i bezpieczniki pozycyjnych są OK. Co jeszcze można sprawdzić?

hindus
12-04-2022, 21:31
No trzeba sprawdzić gdzie jest zwarcie w lampkach skoro po wsadzeniu w klapę wywala bezpiekę.

PKurtz
13-04-2022, 07:04
W samych lampkach nie ma zwarcia bo przed wsadzeniem w klapę pięknie świeciły. Zwarcie robią w klapie. Problemem jest dojście do tego co poszło w samochodzie po zwarciu i uwaliło postojowe.

hindus
13-04-2022, 07:10
Ale może do plusa (wewnątrz lampki) zwierać np. metalowy zatrzask który potem dotyka gdzieś metalu w klapie i smaży bezpiecznik. Przy takich problemach pierwsze co to powrót do oryginalnego rozwiązania.
A co poszło no to jak bezpieczniki są ok to trzeba iść po nitce do kłębka - sprawdź napięcie na oprawkach, jak nie ma to idziesz po wiązce dalej do kolejnego punktu itd.

PKurtz
14-04-2022, 09:40
Sprawdziłem za dnia bezpieczniki jeszcze raz. Spalony był bezpiecznik oświetlenia rejestracji i drugi od zasilania przełącznika świateł. Doszedłem też przyczyny zwarcia. Odwrotnie założona metalowa obudowa w jednej z lampek łączyła styki.