Zobacz pełną wersję : UCDS z chin
Czy ktoś testował może UCDS z chin ?
https://pl.aliexpress.com/item/UCDS-Pro-V1-26-008-Diagnostic-Tool-for-Ford-UCDSpro-Replace-for-VCM-II-Diagnostic-Adapter/32791535892.html?isOrigTitle=true
To wogóle działa ?, chciałem zakupić od ruskich ale irytuje mnie ich podejście, od kilku miesięcy mnie zbywają.
czy działa to nie wiem ale skoro sprzedają to coś pewnie da się tym zrobić. Ale... Skoro pisałeś do "ruskich" tzn że byłeś na ich stronie, przeczytaj tam wszystko dokładnie i bedziesz wiedział czy jeszcze jest sens to zamawiać.
Byłem u ruskich, pisałem do nich. Kazali czekać bo nie sprzedawali chyba kilka miesięcy, potem otrzymałem info że jest już w sprzedaży ale zmieniają konto Paypal i temat się zerwał. Mam wrażenie że nie zależy im a Ja nie lubie takiego traktowania klienta ;). Stąd to zapytanie o chinola ;)
nie odpowiem Ci czy jest sens czy nie ale przeczytaj o nowych zasadach licencjonowania i myślę że trochę Ci się temat rozjaśni.
Byłem u ruskich, pisałem do nich. ...
A wystarczyło na eBay zerknąć...
http://www.ebay.com/itm/UCDS-UCDSYS-FORD-diagnostic-tool-with-EXTENDED-licence-Official-Store-/272220461283?hash=item3f619a98e3&item=272220461283&vxp=mtr
Teraz się skończyły i trzeba poczekać na następną aukcję tego sprzedającego...
BrudnyHenryk 18-02-2017, 14:55 Na stronie ucdsys jest ostrzeżenie o podróbkach z Chin, z informacją że nie działają z programem UCDS
Możliwe że tylko z tym rosyjskim ale wydaje mi się ze chinole go przerobili ;)
spenser696969 18-02-2017, 15:00 Chinol tańszy i nie trzeba kupować kredytów, Ruski pewniejszy ale i droższy.
slawek-kali 18-02-2017, 15:10 Pytanie co ty takim chinolem zrobisz bez wsparcia?
Nie chodzi o to czy tańszy czy droższy i o kredyty. Ale o fakt dziwnej polityki sprzedażowej Rosjan, irytuje mnie ich wybiórczość i sztucznych problemów z zakupem. Dla mnie albo sprzedają w prosty sposób albo nie, proste. Jeżeli sprzedają to niech zrobią normalną aukcje, wrzucą linka na stronę i gotowe. Po co wydziwianie z kontaktami przez mail, czekaniem itp, chore. Póki co mają monopol ale chinole zwęszyli trop. Widzę że kilku polaków już kupiło ten sprzęt. Niestety nie ma jak się z nimi skontaktować ;(
...dziwnej polityki sprzedażowej Rosjan,...(
Powtarzam - od ponad pół roku w ciągłej sprzedaży na eBay a Ty masz problem z zakupem... Ja w tym czasie sprowadziłem dla różnych kolegów 4 sztuki bez proszenia się i marudzenia na "politykę sprzedażową"...:569:
W ciągłej ?, powyżej sam podałeś namiary na aukcje, nie widzę by były dostępne;). Ok Tedi niema co się denerwować, po prostu zirytowała mnie ta cała sytuacja korespondencyjna Rosjan i zapewne zakupie na ebay jak będą ;). Nie wiedziałem że sprzedają tą drogą bo i w korespondencji nic o tym nie wspomnieli, stąd to moje "marudzenie". Tak czy inaczej temat dotyczył chinola i ciekawy jestem poprostu czy ktoś miał okazje to potestować i czy działa ;)
Dokładnie przed chwilą otrzymałem ponownie odpowiedź od Rosjan:
"Hi
Now we dont have any adapters in stock
Wait please about 2 weeks
Paiments can be done via Paypal system
Greets"
Czyli kolejne czekanie ;)
BrudnyHenryk 19-02-2017, 06:55 Dokładnie przed chwilą otrzymałem ponownie odpowiedź od Rosjan:
"Hi
Now we dont have any adapters in stock
Wait please about 2 weeks
Paiments can be done via Paypal system
Greets"
Czyli kolejne czekanie ;)
Ja miałem pecha, bo trafiłem na przestój w produkcji (zmiana adaptera na V3) i przez rok mi pisali, żebym poczekał kolejne 2 tygodnie:-)
radek2499 05-03-2017, 12:05 Ten chiński ucds ma dobre komentarze na aliexpres się fakt tylko 3 ale wszystkie od Polaków:)
Szkoda że nic nie napisali o jego funkcjonalności a jedynie info o przesyłce ;). Póki co Ruskie mają dalej wywalone na klienta zero odzewu :(. Widać Putin ma ogromny wpływ w prawie embarga ;)
Szkoda że nic nie napisali o jego funkcjonalności a jedynie info o przesyłce ;). Póki co Ruskie mają dalej wywalone na klienta zero odzewu :(. Widać Putin ma ogromny wpływ w prawie embarga ;)
Przecież możesz kupić tu
http://m.ebay.co.uk/itm/UCDS-UCDSYS-FORD-diagnostic-tool-with-EXTENDED-licence-Official-Store-/272220461283
Dzięki za info. Widzisz pisałem do nich ostatnio napisali że chwilowo brak, poprosiłem by dali znać jak będzie i nic.
Co do aukcji widzę że z licencją rozszerzoną a Ja nie potrzebuje takiej. Tak czy siak dzięki za info.
widzę że z licencją rozszerzoną a Ja nie potrzebuje takiej
Napisz do kolesia.Ja tak zrobiłem i sprzedał mi bez rozszerzonej licencji ;)
radek2499 05-03-2017, 13:07 1000zl z przesylka wychodzi plus każdorazowo za wgranie softu do zegarów i za upgrade silnika np na 163km też się płaci.Robia na tym niezła kase:)
Bump: 1000zl z przesylka wychodzi plus każdorazowo za wgranie softu do zegarów i za upgrade silnika np na 163km też się płaci.Robia na tym niezła kase:)
Za upgrade 40 euro czy się mylę?
A pisal ktos do chinoli jak to lata? Jakies screeny, filmiki?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
radek2499 05-03-2017, 13:19 Czy dobrze rozumiem koszt ucds samego kabla 100euro plus level 1 gdzie można zmieniać moc silnika każdorazowo 10 euro
Bump: Na aliexpres się są pozytywne komentarze ale jak to chodzi i co można to zagadka
hej, odkopuje. Czy ktoś miał, testował co to potrafi?
W UCDSie można kupić dostęp na poziomy od 1-4. Który odpowiada za konfigurację modułów? Czy np aktywacja kamery, zmiana częstotliwości, dodanie wskazań ciśnienia, zmiana KM silnika jest typu "press the button"?
czym zrobie cmax 2012r 95km na 115 pilne? albo kto lublin ogarnie
slawek-kali 10-09-2017, 14:45 Lublin SRS
jakim urzadeniem to zrobie:)?
slawek-kali 10-09-2017, 15:44 UCDS.. ale urzadzenie to nie wszystko ;)
chinolem pojdze co jeszcze napisz na pw :)
slawek-kali 10-09-2017, 16:13 Chinolem pojdzie uwalic auto pewnie.. nie znam nikgo, nie czytalem nigdzie zeby ktos sie chwalil, ze chinol w ogole bezpiecznie dziala.
Chinolem pojdzie uwalic auto pewnie..
Nawet zwykłym ELM327 pójdzie uwalić auto.Wszystko zależy od człowieka,czy ma wiedzę jak dany sprzęt używać.Znam 2 osoby ,które używają chińskiej wersji UCDS'a i nie narzekają...
I jak tam, testował już ktoś tego ucds z Chin? Da radę zrobić tym update conversa i moc na 163km?
Da radę zrobić tym update conversa
zależy jakie, jak marzysz o czujnikach parkowania itp to ciekawe jak kupisz od Rosjanina tokeny za 40 euro "cześć, kupiłem se w chinach podróbkę twojego ucdsa za ćwierć ceny, opyl mi tokeny bo chcę konwersa zrobić" ;)
WiTam,
chińskim UCDSem nie da się zrobić upgrade na rosyjski soft ponieważ chiński klon jest ubijany przy próbie upgrade firmware (tak skutecznie że można go na śmietnik wyrzucić) przez najnowsze oprogramowanie rosyjskie, które to robi automatycznie bez jakiejkolwiek informacji użytkownika.
jest jednak szansa aby mając offline pliki do aktualizacji i używając starego softu dołączonego do klona zrobić upgrade Conversa.
peteypee 12-05-2018, 21:25 Tak jak pisze bzikoll. Da się zrobić wszystko co wymaga tylko kredyty 1lvl (niby 35 ale da się zrobić no limit:) Działa tylko ze starsza wersją softu (jak zrobisz update programu to kabel "blokuje" się). Jak masz pliki to możesz wgrać. Zwykły update da rade zrobić ale jak chcesz moda to tylko przez team viewer (?) i tylko soft Oriona bo chyba nikt nie ma softu ruskiego (a może jednak?:>)
Ogólnie ten klon nadaje się jako alternatywa elm327 choć można kilka rzeczy więcej zrobić. (np właśnie zwykły update modułów co przy elm327 nie możliwe jest puki co) Działa z forscanem ale nie działa z elmconfigiem (w sofcie do kabla da się konfigurację zrobić)
Szału nie ma ale myślę że za 50 dolców...czegu tu wymagać za 10% ceny oryginału.
Swoją drogą ma ktoś może pliki kalibracji 7S71-14C084-BJ oraz 7S71-14C399-AC?
Swoją drogą ma ktoś może pliki kalibracji
Mam te pliki,poszło PW
tylko soft Oriona bo
Dorwałeś ten soft i złamałeś ?
...złamałeś ?
Tomku, ale po co????:roll:
Przecież Sławek jest tu obok i nie ma potrzeby "łamać" czy co tam jeszcze "robione" jest z oprogramowaniem kolegi m0trala...
Pisze się do Sławka orion512 i zawsze da się dogadać co się chce i kto ma to wgrać...:one:
Koledze peteypee chodziło zapewne o to, że soft Sławka wgrywa się VBF loaderem, więc nie ma problemu ze zrobieniem tego tym nieszczęsnym klonem...
peteypee 13-05-2018, 12:58 Nie łamałem nic:) Za słaby w te klocki jestem:)
Koledze @peteypee chodziło zapewne o to, że soft Sławka wgrywa się VBF loaderem, więc nie ma problemu ze zrobieniem tego tym nieszczęsnym klonem...
Dokładnie:) I nic nikomu nie sugerowałem. Czysta teoria że mając vbf klonem wgrasz i tyle.
ELM327 można wgrać ru soft z tego co wiem ale oriona chyba już nie.
Pomijając to klon ucds nadaje się jak pisałem jako alternatywa dla elm327, nawet cenowo nie ma dużej różnicy. Obstawiam że niemal każdy (pomijam "znawców" tematu) właściciel forda z C+, kto coś słyszał o ucds i modach softów myśli że da się klonem wgrać te mody za free? (i żeby nie było nie chce tu nikogo obrażać itd) A tu nie o to chodzi. Jak masz c+ ze starszym romem to wgrasz 1007 ale zwykły taki jak wgra ci serwis. Klonem da się zrobić to co elm + możliwość update modułów. Jak dla mnie wystarcza i to powienien mieć zwykły elm327. Wtedy nikt nie myślałby o kupowaniu klonów. Poza tym niektórzy nie wiedzą co zrobić z elm327 do końca więc takim osobom odradzam klona bo zaraz coś "uwalą" przez niewiedzę a potem płacz i szukanie pomocy.
Pablos100 15-08-2018, 10:27 czyli chińskim klonem można aktywować np czujniki parkowania po ich montażu ?
jacekk015 10-10-2018, 11:50 Rozumiem, że klon ogarnie DirectConfig dla FF3/CMAX MK2 ??
Mam Viakena - do BCMa fajny, ale ogarnięcie IPC w formacie Asbuilt to rzeźnia.
Witam
Orientujecie się za ile można obecnie kupić ucds? Nie Chiny,Chętnie bym nabył lale nie mam konta na ebay
Wyjaśniłby ktoś kwestie lvl? Jaki trzeba wykupić aby dokonać zmian konfiguracji ?
Może jakaś lista co jest podpięte pod odpowiedni poziom.
Posiadam vcds ory i tam lvl nie ma
https://www.ucdsys.ru/?page_id=93
... ucds? Nie Chiny...
A jaki jest problem z założeniem konta na eBay????
Najszybciej i tak tylko stamtąd
https://www.ebay.com/itm/UCDS-UCDSYS-FORD-diagnostic-tool-Official-Store/172689726740?hash=item28351c1d14:m:mwXtcvpGnqJrT3m 3PvR0oeA:rk:1:pf:0
muffintsi 22-01-2019, 18:15 Potwierdzam. Kupowalem na ****yu. Czas dostawy z .ru okolo tygodnia.
slawek-kali 22-01-2019, 18:23 Cena masakra tedi_k
...masakra ...
:one: Zgadza się. Jak na tę klasę sprzętu i softu, to rozdają to praktycznie ZA DARMO!
Jeśli ktoś koniecznie musi wydać więcej, to można sobie wyrzucić kasę na VCMMa - https://www.shop-sbs.com/dvd-drive/vcmm.html Polecam!:569:
kolopeter 24-01-2019, 08:45 a najbardziej szokuje cena na allee za klona . ceny od 330 do 980. Heh,cena jak za oryginał. Ciekawe od której wersji softu klon jest blokowany. Może wtedy funkcjonalność takiego chińczyka byłaby deko większa niż obecnie.
Jakkolwiek, oryginał potrafi zrobić dużo. I jak sie przeanalizuje jego możliwości w stosunku do ids... to jest on "praktycznie za darmo".
peteypee 27-01-2019, 19:36 Klon jest na starszym sofcie v2 i należy go traktować jako rozwinietego elma bo można update robić. Instalacja nowszego oprogramowania w pc resetuje kredyty i teoretycznie taki kabrl jest bezuzyteczny....Jeśli ktoś na poważnie cos robi to tylko ori ucds. Klon dla hobbystow na własne potrzeby i co najwyżej znajomych żeby nie latać szukać kogoś kto zrobi udate modułu. A cena...u chińczyka 150-170zl
Ucds zdaje się nie koduje immo w przeciwieństwie do ids wiec prowadząc warsztat pasuje mieć oba rozwiązania.
Z klona można zrobić co najwyżej kopie oryginału mając umiejętności i sprzęt.
kolopeter 27-01-2019, 20:25 I to by mi się przydało.... Tylko niestety nikt nie chce podać info jak zczytac ucdsa. A kolega który to próbował, to uwalil kabel.
peteypee 02-02-2019, 17:36 Klona? zdrapać gluta ze scalaka i podpiąć odpowiedni programator ;)
lukaszooo 02-02-2019, 18:55 Nie wiem czy do konca jest to takie proste, ruscy mocno sie zabezpieczyli. Oryginalny ucds ma tak zrobiony program ktory jest zresztą ogólno dostępny ze co kilka dni sprawdza licencje, działasz sobie tydzien bez neta i jest ok, jak wyskoczy sprawdzenie licencji to bez połączenia z netem nie odpalisz programu mimo ze masz oryginalny kabel. Chinczyki schakowali starsza wersje i nie wymaga ona weryfikacji licencji ale starsza wersja ma zblizone mozliwosci i ilość błędów co darmowy focccus i koło sie zamyka. Jesli zainstalujesz nowszą wersje to automatycznie kabel jest ubity.
Napewno znajdzie sie ktos kto to obejdzie ale czy warto sie w to bawic, ucds mimo ciągłego doskonalenia ma tyle błędów że korzystanie ze starych wersji mija sie z celem. Ostatnio swoim ori kablem nie moglem zapisac konfiguracji w cmaxie 2014......
slawek-kali 02-02-2019, 19:18 koduje immo w przeciwieństwie do ids
i tu sam ids nie wystarcza..
jacekk015 02-02-2019, 20:53 Mam, kupiłem klona, z Aliexpress - była to jedyna możliwość, aby naprostować mój sfiksowany duży licznik po wymianie w C-MAXie.
Forscan'em z Viakenem jakoś nie dałem rady tam dojść.
W klonie wszystko ładnie z opisami... jedynie stary jak świat soft.
Do konfiguracji C-MAXa wchodziłem przez Focusa MK3, przez DirectConfig
Porównanie tego z Focccusem i bitowym ustawianiem jest nierealne.
Soft jest V1.26.008 i pierwsze co trzeba zrobić po instalacji to wyłączyć automatykę od aktualizacji, co by przez przypadek nie zrobić.
Działa bardzo sprawnie, zapisy idą piorunem.
Nie robiłem żadnych Update'ów oprogramowania modułów pojazdu bo się cykam trochę... a i naczytałem, że hurtowy update Wizard'em potrafi doprowadzić do stanu lawetowego.
Nie robiłem żadnych Update'ów oprogramowania modułów pojazdu bo się cykam trochę
klonem nie pobierzesz z serwera softów do aktualizacji, trzeba ręcznie. Do tego klon ma starą bazę więc nowych aktualizacji i tak nie wrzucisz.
Najpierw zamówiłem klona a później przeczytałem, że to podróbka :/
Obecnie sprzedawany jest z wersją oprogramowania V1.27.001
Jak do mnie dojdzie to dam znać jak to wygląda.
peteypee 17-10-2019, 18:47 Co ma wersja 1.27?
Kablem udało się szybko i sprawnie ogarnąć zegary (nowy firmware + język polski) / zmianę mocy i innych konfiguracji.
Surmikmk2 08-11-2019, 11:29 Chciałbym zaktualizować Converse+ w S-maxie do wersji 1507. Który kabel kupić?
muffintsi 08-11-2019, 18:26 A jaka wersje masz aktualnie?
Surmikmk2 08-11-2019, 21:26 Obecnie mam 1304.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
btw 1507 do 2011r. to chyba nienajlepszy pomysł?
1304 to już raczej polift,więc 1507 nie straszny.
Surmikmk2 09-11-2019, 19:33 Oczywiście, że poliftowy converse. A wracając do tematu kabelek od ryżowych przyjaciół poradzi sobie z tym? Który wybrać?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
muffintsi 13-11-2019, 18:25 Jezeli wiesz co robisz to czerwonym ogarniesz temat. Jednak jakas wiedza jest potrzebna. Polecam przesledzic watek o aktualizacji C+.
komandoskiel 25-11-2019, 16:30 Witam czy mógłby ktoś napisać jaki poziom za co odpowiada?
Mnie interesuje np.
Aktywacja kamery
Składane lusterka
Włączenie wyświetlania klimatyzacji + podgrzewanie foteli + ikona grzanie kierownicy na ekranie (sync3)
Pozdrawiam
sabaciontko 10-12-2019, 16:23 Panowie
Spoglądam na dwie aukcje Ebay oryginalnego UCDS . W pierwszym przypadku cena 250 $ https://www.ebay.com/itm/UCDS-UCDSYS-FORD-diagnostic-tool-with-EXTENDED-licence-Official-Store-/272220461283?hash=item3f619a98e3&item=272220461283&vxp=mtr , w drugim 295 $
https://www.ebay.com/itm/UCDS-UCDSYS-FORD-diagnostic-tool-Official-Store/172689726740?hash=item28351c1d14:m:mwXtcvpGnqJrT3m 3PvR0oeA:rk:1:pf:0. Wysyłałem zapytania ale nie odpisują na emaile , ile tokenów ma każda z tych wersji. Orientuje się ktoś jak wygląda to w rzeczywistości ? Rozumiem że kabel to 100 $ a reszta to tokeny . Tylko ile i jakie levele ?
Rozumiem że kabel to 100 $ a reszta to tokeny
kabel 100
licencja 80
tokeny
przesyłka
to się składa na cenę
u innych tańszych
"It is Pro version of UCDS program with Extended license, already 3 tokens of 1 level attached to adapter."
A tak w ogóle to po co Ci UCDS? :D
sabaciontko 12-12-2019, 16:38 A tak w ogóle to po co Ci UCDS? :D
A chcę się pobawić g:)
Aktualizacja licznika
Aktywacja PDC
sabaciontko 28-12-2019, 20:32 Kabelek fakeUCDS doszedł do mnie po 3 tygodniach z Chin . Koszt około 100 cebulionów. Zrobiłem nim
- korekta licznika Converse+ ( po wymianie z analoga)
- aktualizacja modułu IPC .
Jak za tę kasę , to uważam że nie ma się co szczypać. Oczywiście do czysto amatorskich rzeczy wystarczy a jak komuś potrzeba coś więcej to zawsze można kupić UCDS ze wschodu.
mkaminski100 29-12-2019, 16:53 Kabelek fakeUCDS doszedł do mnie po 3 tygodniach z Chin . Koszt około 100 cebulionów. Zrobiłem nim
- korekta licznika Converse+ ( po wymianie z analoga)
- aktualizacja modułu IPC .
Jak za tę kasę , to uważam że nie ma się co szczypać. Oczywiście do czysto amatorskich rzeczy wystarczy a jak komuś potrzeba coś więcej to zawsze można kupić UCDS ze wschodu.A gdzie dokładnie kupowałeś?
Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
Pewnie na Ali, też ostatnio kupiłem.
mkaminski100 29-12-2019, 17:36 Podejrzewam że Ali ale chodzi mi o konkretny link do sprawdzonego sprzedawcy
sabaciontko 29-12-2019, 17:59 Proszę bardzo . Z tego linku zakupiłem https://pl.aliexpress.com/item/4000040138492.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f075c0fC SxhwT
mkaminski100 30-12-2019, 02:33 Dziękuję.
A czy jest gdzieś możliwość pobrania aktualizacji modułów do chińskiego UCDSa?
Pytanie laika:
Czym ten ucds różni się od tego?
https://allegro.pl/oferta/stn2120-elm327-v4-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551607522?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Pytam bo szukam coś na wszelki wypadek.
Obecnie po mdo2 leży w szufladzie elm327 1.4 czy on się w ogóle jeszcze nada do foki 2015?
peteypee 22-01-2020, 18:08 To z linku to jest przyzwoity elm. Ucds ma więcej opcji i możliwości popsucia auta. Jeśli chodzi o wybór między viaken a klon ucds ja polecę ucds bo ma więcej możliwości mimo że to klon i brakuje mu do pełnej wersji.
slawek-kali 22-01-2020, 18:10 Obecnie po mdo2 leży w szufladzie elm327 1.4 czy on się w ogóle jeszcze nada do foki 2015?
nic nie kupuj, nada sie.
Już zamówiłem tego ucds z ryżowej krainy.
Nie planuje nic grzebać ale niech leży na wszelki wypadek.
Dzięki za odpowiedź.
możliwości popsucia auta
przypadek z wczoraj, jeden kolega kupił sobie klona i zaktualizował moduły drzwiowe w s-maxie przed liftem. Zrobił to tak skutecznie że przestało mu działać... wspomaganie :D
Trochę mi zajęło żeby je przywrócić.
mkaminski100 11-02-2020, 09:10 przypadek z wczoraj, jeden kolega kupił sobie klona i zaktualizował moduły drzwiowe w s-maxie przed liftem. Zrobił to tak skutecznie że przestało mu działać... wspomaganie :D
Trochę mi zajęło żeby je przywrócić.Ale co konkretnie zrobił, bo to raczej nie są wspólne systemy.
Upiera się że aktualizował tylko moduły drzwiowe. Na moje kliknął aktualizacje SECM i uśmiercił.
kaczor99 11-02-2020, 10:31 Oryginałem też by to zrobił, więc w czym różnica.
Nie umiesz nie dotykaj.
mkaminski100 11-02-2020, 10:38 Oryginałem też by to zrobił, więc w czym różnica.
Nie umiesz nie dotykaj.Pewnie w tym że z oryginalnym ma wsparcie i szybciej dowie się jak naprawić.
no i klon chodzi na starej wersji softu, a w nowej może być to już poprawione
kaczor99 11-02-2020, 14:40 Przecież nie zrobił tego soft, lecz człowiek.
Wersja niema tu nic do znaczenia jak się wciska coś przez przypadek.
Bump: Pewnie w tym że z oryginalnym ma wsparcie i szybciej dowie się jak naprawić.
Pod warunkiem, że wie co zrobił.
peteypee 16-02-2020, 09:56 Dokładnie czy klon czy oryginał jak nie wie się co się zrobiło to bez znaczenia. Zdaje się nawet w elmie jest kilka opcji do popsucia auta. Ucds nie działa jak wgrywanie softu w telefon że klik i backup tylko tu już trzeba wiedzieć co wgrać a czego nie ruszać.
Witam serdecznie.
Nabyłem ostatnio UCDS i chciałem zaktualizować moduły.
Licznik podniesiony do 1412 działa super ale chciałem zaktualizować jeszcze pozostałe moduły, z tym, że nie mogę albo nie umię ściągnąć plików kalibracyjnych.
Przykładowo chcąc zaktualizować BCM -wpisuję nazwę pliku BG9TBH - lecz plik nie zostaje znaleziony.
Może ktoś doradzi w jaki sposób to zrobić ?
Update wizzard również nie znajduje plików do pobrania
Pliki szukam tutaj:
https://www.fordtechservice.dealerconnection.com/vdirs/wds/PCMReprogram/DSFM_PCMReprogram.asp?swproduct=IDS
i tutaj:
https://www.ucdsys.ru/calibration/
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=110482&stc=1&d=1582200851
Ok, a jeśli chcę pobrać kalibracje manualnie ze strony Ford'a ?
ok - a jeśli chę pobrać plik manualnie ze strony ? https://www.fordtechservice.dealerconnection.com/vdirs/wds/PCMReprogram/DSFM_PCMReprogram.asp?swproduct=IDS
Przykładowo chcąc zaktualizować BCM -wpisuję nazwę pliku BG9TBH - lecz plik nie zostaje znaleziony.
Jeśli chcesz przykładowo zaktualizować moduł BCM (nie polecam,jest to zbyt newralgiczny moduł w aucie),to najeżdżasz na niego strzałką,klikasz go,a następnie wciskasz na dole przycisk "NEXT".Dalej pojawią Ci się nazwy plików,które trzeba pobrać.
Ogólnie trzeba zachować rewolucyjna czujność przy wszelkiego typach aktualizacjach i robić kopie bezpieczeństwa.Przydałby się także plan "B" w razie "W".
To akurat wiem - niestety występuje błąd przy pobieraniu pliku - Download Error
Komputer ma dostęp do internetu.
ferolo22 20-02-2020, 16:23 klonem tego nie zrobić musi być oryginał
Podaj pełną nazwę przykładowego pliku,którego nie możesz pobrać.
BG9TBH
Nie wiem właśnie czy dobrą nazwę pliku wrzucam
Złą.mają być nazwy jakie widzisz po wciśnięciu przycisku "NEXT".
Ok. Dla przykładu moduł HVAC pliki
BM2T-18D618-AA
BM2T-18D619-AE
BM2T-18D620-AE
Tych plików również nie mogę pobrać.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/adf833ff49ec.jpg (https://naforum.zapodaj.net/adf833ff49ec.jpg.html)
Sprawdzałem pierwszy i można go pobrać :)
Drugi także można pobrać i trzeci także idzie.
Ok. Może pobieram ze złej strony?
Skąd to pobrać?
Np stąd:
i tutaj:
https://www.ucdsys.ru/calibration/
No i stąd poszło :) będę później testował.
Ze strony Forda nie bardzo chciało ruszyć.
Coś warto zrobić np przed aktualizacją pcm?
Wiadomo że prostownik podpięty.
Zabrałem się dziś za podłączenie tego klona z forscan. Przy próbie połączenia nie łączy się. Wyświetla komunikat :
Szukam WIFI, a następnie:
nie znaleziono ELM.
Co robię nie tak?
W ustawieniach jest tylko opcja demo i debug. Zaznaczyłem debug i bez zmian. Pozostałe parametry AUTO
Czy do połączenia konieczne jest wifi?
Oczywiście zapłon itp zgodnie z instrukcją...
Bump: Zabrałem się dziś za podłączenie tego klona z forscan. Przy próbie połączenia nie łączy się. Wyświetla komunikat :
Szukam WIFI, a następnie:
nie znaleziono ELM.
Co robię nie tak?
W ustawieniach jest tylko opcja demo i debug. Zaznaczyłem debug i bez zmian. Pozostałe parametry AUTO
Czy do połączenia konieczne jest wifi?
Oczywiście zapłon itp zgodnie z instrukcją...
Z lewej strony u dołu naciskasz "zębatkę",dalej->Połączenie->J2534 Adapter,wybierasz UCDS.
mm32 niestety nie mam tam nic do wyboru po ustawieniu j2534
Czy ucds wymaga instalacji czegoś na kompie? Dołączona była do niego płyta ale w tych czasach łapki nie mają napędu...
Edit dorwałem od sąsiada napęd zewnętrzny i są pliki Instalacyjne.
Nie było pytania.
Niestety nadal nie mogę się połączyć :(
Zainstalowałem ucds z płyty wraz z sterownikami i dupa.
Tak samo forscan nie daje po wybraniu J2534 wybrać nic z listy. Na żadnym nie daje wyboru (wifi,com,ftdl)
Co nadal robię źle?
mkaminski100 25-02-2020, 14:20 Chciałem zaktualizować moduł drzwiowy 7G9T-14B533-NA na końcówkę EF żeby uruchomić automatyczne lusterka z pilota.
Wiem że trzeba uważać na chiński ucds więc chciałem się zapytać czy pliki aktualizacji są automatycznie pokazane czy lepiej jest manualnie zaktualizować plikami lokalnymi?
Niestety nadal nie mogę się połączyć :(
Zainstalowałem ucds z płyty wraz z sterownikami i dupa.
Tak samo forscan nie daje po wybraniu J2534 wybrać nic z listy. Na żadnym nie daje wyboru (wifi,com,ftdl)
Co nadal robię źle?
Jest postęp.
Uruchomilem Forscan jako administrator i od razu wykrył ucds.
Niestety przy próbie połączenia nie odnajduje Elm. Czy coś jeszcze w portach trzeba ustawić?
Czy może ktoś opisać jak instalował swego klona na Win10 i jakiej wersji Forscan używa?
Bump:
Skopiuj do folderu forscana ftd2xx.dll i ucdsj2534.dll.
ucdsj2534.dll.
Nie widzę takiego pliku na płycie dołączonej do ucds.
Znalazłem lecz nadal nic.
Stary elm v1.4 połączył się od ręki. Wygląda na to,że mój ucds nie działa. Po włożeniu do portu usb zero reakcji laptopa. Nic nie wykrywa
patryk9527 26-02-2020, 10:13 Czy takie UCDSy mają fukncje sprawdzanie stanu DPFa czy korekt wtryskiwaczy cz tylko głównie mozna tym robić różne adaptację i odczytać błędy?
patryk9527 26-02-2020, 10:31 Do tego lepszy forscan.
Co masz na myśli, że lepszy? UCDSem tego wgl nie da rady sprawdzić ?
muffintsi 26-02-2020, 16:50 Da sie. Forscanem wygodniej.
patryk9527 26-02-2020, 17:29 Ja nie mogę znaleźć tych opcji w tym UCDSie. ani nic związanego z DPFem ani z wtryskiwaczami... Wszędzie w tym całym programie tylko z apadptacjami i takimi innymi, może ktoś podpowie w jaką zakładke trzeba tam wejść żeby takie rzeczy sprawdzić? Z góry dziękuje :)
Data logger i tam wybierasz model i silnik
cezarg1410 14-06-2020, 10:31 Koledzy drodzy czy ktoś mógłby mi udostępnić soft do ryżowego UCDSa w wersji 1.27.001?
Majfrend wysłał mi uszkodzoną płytkę :)
... ryżowego UCDSa w wersji 1.27.001 ...
a ktoś może mi powiedzieć czy ten nowszy soft będzie działał ze starszym kablem ? czy może kabel ten sam a tylko soft niby nowszy ?
i jeśli taki nowszy to czy są duże zmiany do tego poprzedniego od chińczyka??
jeśli działa z tamtym kabelkiem i działa lepiej to także poproszę o linka do pobrania tego oprogramowania.
orion512 15-06-2020, 15:20 A możesz sprecyzować dokładniej o jakim kabelku piszesz (co to znaczy starszy, nowszy) i jakich wersjach softu?
Bo nic nie rozumiem z tego pytania.
Generalnie jak w przypadku większości kradzionych chińskich rozwiązań użycie softu innego (nowszego) niż dostarczony powoduje ubicie urządzenia.
Producenci robią to celowo aby utrudnić życie ludziom okradającym ich.
Mam Chińskiego klona z listopada 2018 roku z softem 1.26.008 i jestem ciekaw czy jak zainstaluje soft w wersji 1.27.001 to czy będę miał jakieś korzyści z tego faktu czy nie i czy nie zablokuje kabla.
to tak doprecyzowując :)
_Bartek_ 16-06-2020, 08:57 Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa Update Wizard? Ciągle przy próbie ściągnięcia aktualizacji mam DOWNLOAD ERROR. Mam soft 1.27.001 i 35 tokenów.
mkaminski100 16-06-2020, 09:00 Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa Update Wizard? Ciągle przy próbie ściągnięcia aktualizacji mam DOWNLOAD ERROR. Mam soft 1.27.001 i 35 tokenów.W chińskiej wersji nie działa, bo to klon, więc ruski serwer do odrzuci.
Wszystko na piechotę, ale pamiętaj że pliki które pokazuje UCDS są czasami niepoprawne więc niektóre moduły może uwalić.
Drodzy koledzy, czy ktoś mógłby udostępnić wersję I.27.00I?
Media się zepsuły :( Jeśli ktoś może, poproszę mnie. Z góry dziękuję
cezarg1410 02-09-2020, 10:34 Skopiuj do folderu forscana ftd2xx.dll i ucdsj2534.dll.
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi udostępnić dllkę ucdsj2534?
W moim katalogu ucds nie mam takiej, a też nie mogę połączyć się ucdsem z Forscanem.
cezarg1410 02-10-2020, 14:12 Wygląda na to że Chiny wskoczyły na nowy poziom
https://www.chinaobd2.com/wholesale/ucds-pro-ford-diagnostic-tool.html
slav-kiler 25-11-2020, 07:56 nie działa update z serwera , trzeba ręcznie wrzucać pliki aktualizacji.
JARO1972 11-12-2020, 19:16 Panowie ja moze z innej beczki
UCDS bedzie dzialal z galaxy 2017r
Nie chodzi o jakies kasowanie bledow ale np o wgrywanie oprogramowania do np bcm czy ecu silnika nie wspomne o dokodowaniu kluczyka
Kluczyka to nawet ori ucds nie robi.
JARO1972 13-12-2020, 10:31 Czyli przy wymianie Gema w galaxy 2017 pozostaje servis??
Sławek1977 07-01-2021, 17:04 Dostałem klona z Chin, ale płyta cd połamana. UCDS PRO+, V1.27.001.
Poratuje ktoś linkiem do pobrania?
Danilowski 07-01-2021, 18:01 Co powiecie na ten
https://allegro.pl/oferta/vcm-iii-ford-mazda-vcm-3-ids-8316775668
Sławek1977 15-01-2021, 12:46 Podrzuci ktoś plik ucdsj2534.dll?
Forscan nie widzi UCDS, a w sterownikach nie ma tego.
Jedni piszą że im widzi klona w forscanie, a u mnie widzi tylko oryginał, klona nie widzi. I tak jest na wszystkich komputerach, które chodzą do aut.
Także nie wiem czy Ci to coś pomoże.
Sławek1977 15-01-2021, 14:51 To lipa, myślałem, że uda się zostać z jednym kabelkiem.
Mi też nie widzi klona, podobno jakaś stara wersja forscan działała, ale te nowsze już nie.
Bump: Mi też nie widzi klona, podobno jakaś stara wersja forscan działała, ale te nowsze już nie.
A wyświetla się Wam w opcja forscana UCDS ? U mnie UCDS działa elegancko, ale w forscanie nie mam sterownika UCDS na liście rozwijanej...
Nie, ona się pojawia tylko w ori kablu
slav-kiler 17-01-2021, 06:42 Nie tylko na oryginalnym i na wersji 2.4 tez się da.
Sławek1977 17-01-2021, 09:23 Mam 2.3.37 beta, nie widzę na stronie 2.4:
https://forscan.org/download.html
Skąd to pobrać?
slav-kiler 17-01-2021, 09:24 Na starszej wersji tez mi działa , tej nowszej nie ściągniesz ze strony bo została wycofana, bo za dużo ludzi psuło sobie auta.
slawek-kali 17-01-2021, 09:25 nie ma, bo z tego co pamietam 2.4 ucegla auta jak grzebiesz..
Sławek1977 17-01-2021, 09:28 Same Sławki w temacie :)
Czyli jest szansa. Podrzucicie plik ucdsj2534.dll? To ostatnia szansa. :p
doubleube 17-01-2021, 11:34 Mi też nie widzi klona, podobno jakaś stara wersja forscan działała, ale te nowsze już nie.
Bump: Mi też nie widzi klona, podobno jakaś stara wersja forscan działała, ale te nowsze już nie.Trzeba zainstalować normalnego ucdsa, tam są stery i wszystko, potem wersja chińska ucds działa, forscan takze
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Mam 2.3.37 beta, nie widzę na stronie 2.4:
https://forscan.org/download.html
Skąd to pobrać?
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Diagnostyka/Forscan_2.4.x/FORScanSetup2.4.2.PL,7378085075.exe(executable)
pozdrawiam
Arturek
Sławek1977 31-01-2021, 17:29 Dziękuję. UCDS ma nowego właściciela a ja zostaję przy Forscanie.
kolopeter 12-02-2021, 23:26 taki szybki review o chinolach:
czerwony- spoko , dziala z mk4 i smaxem mk1, nie scianiemy nic online.
niebieski chinol - ten drozszy- dziala z mk5 i pochodnymi , ale jest przyblokowany w bezposrednie scianagnie softow i konifigow. konfigi mozna sciagnac samemu z auta ,ale juz bedzie problem z porownaniem z innym po vinie. praca z nim upierdliwa.
oryginal - no co tu gadac ... nie ma wad poprzednikow :)
co bym wybral ... usluge u ktoregos z kolegow :) chyba , ze ... mamy kilka aut do zabawy. auto to nie telefon i softy nie pojawiają sie co chwile, wiec odpalic te 200-500 zl i nie tracic czasu na doszkalanie sie , bo to zajmuje naprawde w ... duzo czasu
Dziendobry co do tematu zakupiłem z Allegro ucds instalacje zrobiłem tak jak było napisana na stronie sprzedawcy i na plucie po instalacji kapel mruga nie łączy się z autem chodź sterowniki zainstalowane. Ucds instalowałem na dwóch różnych systemach i tez się nic nie dzieli. Może ktoś już instalowałem i chce się pochwalić jak to prawidłowo zrobić pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
audiobayern 24-02-2021, 15:24 A po Polsku możesz napisać ?
Na płycie CD powinno być wszystko niezbędne do działania programu.
Zapewne jest to klon UCDS i nieumiejętne klikanie "dalej" lub "ok" może wywołać trwałą i nieodwracalną blokadę kabla.
Skoro zakup z allegro to męcz sprzedawcę, ma działać i tyle.
Pisałem do gościa i lipa a jak mu napisałem ze zwrócę sprzęt to wyskoczył mi z regulaminem
Mam taka informacje. For full support need change adapter to CAN-MODE ktoś wie jak to zrobić ??
Wszystko masz napisane, ma być CAN-MODE do działania.
Zdaje się że wygląda to tak:
Kupiłeś chińską podróbkę chirurgicznego skalpela i teraz z wielkim entuzjazmem chcesz od razu zabrać się za krojenie niewinnego pacjenta.
Nieważny brak wiedzy i podstaw.... tniemy... tylko jak się trzyma ten skalpel?
Na to wyglada ze kabel nie może się połączyć z autem. I tylko pojawia się takie coś
Bump: Tylko same kreseczki i nic ze połączony z autem 😡
Tylko same kreseczki i nic ze połączony z autemprawdopodobnie zablokowany został kabel , tak jak pisał Antej
Zapewne jest to klon UCDS i nieumiejętne klikanie "dalej" lub "ok" może wywołać trwałą i nieodwracalną blokadę kabla.
slawek-kali 24-02-2021, 18:51 a taki byl fajny chinski :D ile dales ? wiesz ile kosztuje oryginal?
a taki byl fajny chinski :D ile dales ? wiesz ile kosztuje oryginal?
No właśnie nie wiem ile kosztuje a dałem nie wiele jak masz jakieś namiary na jakiś pożądny kabelek to daj znać
prawdopodobnie zablokowany został kabel , tak jak pisał Antej
Najlepsze jest to ze nic takiego nie wciskałem wszystko zrobione zgodnie z opisem sprzedającego nawet zwrotu nie chce przyjąć
slawek-kali 24-02-2021, 20:37 to masz problem.. ori kosztuje 1000zl..
Uki, a nie zrobiłeś czasem aktualizacji programu przy podłączonym kablu?
Uki, a nie zrobiłeś czasem aktualizacji programu przy podłączonym kablu?
Na dworze nie mam neta wiec jest to niemożliwe
konieczko5 26-02-2021, 15:41 ...
Widzę że ktoś na bieżącą kasuje posty, tak chiński kabelek działa, może nie jak ori ale dla kogoś kto nie chce na tym zarabiać nic lepszego nie trzeba
kolopeter 25-05-2021, 23:41 Forscan i jakiś kabelek będzie odrobinę lepszy od chińczyka. Bardziej rozwojowy ...
Chińczyk też działa z forscanem jak się pokombinuje
Witam, czy za pomoca UCDS-a mozna zrobić inicjacjie modułu RFA, jakies info, pozdrawiam
fatall1ty 14-09-2021, 17:12 atari
Czy możesz podpowiedzieć jak odpalić forscana? Próbowałem kopiować pliki .dll do folderu z Forscanem, ale nie dziala :/
edit
Udało mi się rozwiązać problem niewykrywanego chińskiego UCDS`a w Forscanie, chodzi o sterowniki. U mnie chińczyk wysłał link do UCDS`a już rozpakowanego, poszukałem instalki w internecie, zainstalowałem razem z pakietem sterowników i forscan działa. Gdyby ktoś potrzebował linka to napiszcie na PW, pomogę :-)
https://i.imgur.com/y1quVwy.png
Laptop widział u mnie USB-adapter UCDS tj. wersja 1.26.008 programu na windows łączyła się z nim i czytała dane z Mondeo mk5. Ale zauważyłem że zapis (konkretnie do modułu DACMC) nie działa (po odczycie ciągle były stare wartości), więc postanowiłem zrobić upgrade programu do wersji 2.0 . Program od razu przeflash-ował (wyczyścił?) adapter i go nie widzi (kontrolki w programie są nieaktywne). Po deinstalacji 2.0 i powrocie do 1.26.008 łączy się ale nie działa - wyświetla ------------ w polach wersja adaptera itp. No i chyba straciłem adapter :( Wersja: chyba chiński klon, czerwony UCDS PRO+ V30, bo tanio z olx-a.
Pytanie: czy jakaś opcja na flash adaptera UCDS do jakiejś działającej wersji ?
Ubiłeś klona i to na amen.
Sprzedawca bardzo wyraźnie informuje NIE AKTUALIZOWAĆ.
slav-kiler 06-11-2021, 10:30 Kabel do wyrzucenia . Podróbki się nie aktualizuje.
Ok, pełna jasność, dziękuję za odpowiedzi.
W środku jest pewnie jakiś standardowy mikrokontroler, więc pomyślałem o e.w. opcji flash-u jest firmware-u jego programatorem. Tylko do tego trzeba by mieć plik z obrazem z działającego (.hex. elf, .bin, itp)...
----------------------
Post #127 mówi o pojawieniu się wersji adaptera przypuszczalnie działającego z programem UCDS na windows w wersji 2.0.
Ktoś próbował, działa to?
https://www.chinaobd2.com/wholesale/ucds-pro-ford-diagnostic-tool.html
slav-kiler 06-11-2021, 10:56 Z tego co kiedyś czytałem to chinczyki zabezpieczyli abyś nie skopiował z jednego kabla do drugiego wsad. Jeśli by było to takie proste to każdy by zużył kredyty na kablu i od nowa wrzucił wsad z kredytami.
Jeżeli chodzi o ucds clon niebieski z softem 2.0 to używałem i działa . Ale i tak kupiłem oryginał .
Gdybasz, a nie szukasz informacji.
Jasno powiedziano, ubity na amen, więcej w tym temacie wyjaśni "google".
Nie jesteś pierwszym, który stracił kasę przez swoją niewiedzę.
Niebieski klon owszem działa, ale miejscami gorzej niż czerwony klon.
Również są o tym informacje.
W pewnych tematach zostaje tylko oryginał, albo forscan z HEXem zamiast suwaczkow.
konieczko5 06-11-2021, 12:10 ...
slav-kiler 06-11-2021, 12:24 tak
konieczko5 06-11-2021, 12:30 ...
Myślałem, że się odnawiają.same z siebie , chinczycy też nauczyli się liczyć kasę :)
slav-kiler 06-11-2021, 13:24 Taki że kabel jest niewiele droższy od 1 kredytu.
Musieli w ogóle uczyć się?
Ukradli całkiem niezły kawał roboty i to kilka lat temu (program jest dla aut do 2015r.), do tego ilość możliwości do ceny kabla był/jest ogromny.
Pewnych tematów nie zrobi nawet sprzęt 10x droższy co ten klon.
Nic dziwnego że Rosjanie skutecznie blokują możliwości tego klona (na tyle na ile jest to możliwe).
Ponieważ mój UCDS po podłączeniu do programu ver2.0. efektywnie "padł" t.j. nadawal się już do kosza to pozostało z ciekawości sprawdzić co to jest za chip. Na płytce jeden układ scalony w obudowie LQFP64, żadnych pamięci, szyfrujących, itp. To tego bufory linii w stronę samochodu. Zatarta nazwa, ale niekompletnie - prześwitywało ARM. Przelutowałem chip-a na płytkę stmf0discovery i po podłączeniu 'stm32 st-link utility' i naciśnięciu resetu układ się przedstawił jako
STM32F10xx Connectivity Line
device id = 0x418 (czyli zapewne STM32f105 lub 107), revision id = Rev Z, flash size 256kB
Niestety w Option bytes ustawione jest Read Out Protection = Enabled. ("Can not read memory!")
Po przełożeniu na Disabled układ się sam wyczyścił (przy czytaniu cały flash ma 0xff). To zabezpieczenie STM-a chyba ma tak właśnie działać...
Internet mówi że próbują inaczej: za pomocą Flash Loader Demonstrator, z ustawieniem pinu BOOT0 na 1, reset, i łączą się do wbudowanego w ten chip bootloader-a bazującego na USART. Wtedy ponoć można przeczytać flash. Ale to już zostawiam kolejnym poszukiwaczom skarbów ;-)
"Walka" o odratowanie upadłych klonow, albo nabicie kredytów trwa od kilku lat.
Może bardziej "trwała", bo przy cenie klona nie ma to już sensu.
Kolejny wpis "odkrywający" to co już było wiadome.
Niestarte opisy numerów tego ARMa oczywiście są ogólnodostępne.
Trzeba było posłuchać i nie marnować czasu.
Tak, wiem takie "marnowanie" też porrafi relaksować, sam go dziś tak trwonię.
Ciekawy byłby scenariusz upgrade-u (starego) adaptera działającego z oprogramowaniem v1->v2, jeśli tylko sprzętowo byłby podobne ... (?). Ale sprawdzić może tylko ten kto ma v2.
Próba odzyskania oryginalnego (sprzed uszkodzenia, tak jak tu dla v1) wsadu dla podobnego urządzenia, wygląda że udana:
https://www.eevblog.com/forum/microcontrollers/dumping-stm32-protected-firmware/
Choć wygląda że pracy z tym trochę było... Tylko dla zapalonych hobbystów, z doświadczeniem na mikrokontrolerach STM32.
Przecież oryginał non stop podlega aktualizacji.
Jeśli ta (niebieska) nówka z dalekiego wschodu https://www.chinaobd2.com/wholesale/ucds-pro-ford-diagnostic-tool.html też pada (przypadkowa lub samoczynna aktualizacja) to byłoby słabo (?).
Oprócz sposobu przywracania starego, to myślałem właśnie o zamianie ze starego czerwonego na tego niebieskiego właśnie, jeśli sprzętowo są jakieś podobne. ~450 pln (z linku powyżej) piechotą nie chodzi (jeśli miałby padać, inne też niebieskie widzę po 1000 na aliexpress i 1700 w pl), zwłaszcza jeśli używanie tego jest sporadyczne, niezarobkowe, hobbystyczne...
Baw się.... jak masz czas, chęci....
Żebyś tylko jeszcze komuś nie musiał odkupować takiego niebieskiego klona.
Za ten poświęcony obecnie czas mogłeś spokojnie opłacić wizytę kogoś z oryginałem. Nawet jeśli miałbyś mieć tylko użyczenie sprzętu na własną odpowiedzialność.
konieczko5 07-11-2021, 20:18 ...
Andrzej Gabriel. 03-01-2022, 18:41 Hei.
Mam takie naiwne pytanie w tym temacie.
Co to są te nieszczęsne tokeny czy też kody w tym urządzeniu, oraz na ile tych 35 czipów wystarczy.
Padł mi mój Ford Transit Connect, wizyta kogokolwiek z programem u Mojego pacjenta, to koszt 500 -700 złotych, jak nie więcej.
Ktoś doradził bym sobie kupił zestaw diagnostyczny w podobnej cenie i rozpoczął Nową Przygodę z uruchomieniem auta.
Już chciałem kupić cokolwiek z tej półki a tu jakieś tokeny, czipy i ograniczenia.
Uświadomi mnie Ktoś bez zbędnych złośliwości wszak Mamy Nowy Rok i składamy Sobie tylko Pozytywne Życzenia.
tokeny (te małe po 10 euro bo tylko takie oferuje chiński kabel) potrzebne Ci będą do cofania zegarów (a tego przecież nie będziesz robić bo jesteś Praworządnym Polakiem ;) ) i do aktywacji składania lusterek w fokusie mk2 i do niczego innego, do modyfikacji C+ czy chipa są inne (droższe) tokeny, których chińczycy nie oferują a od Rosjan nie kupisz z wiadomych względów (piracki sprzęt).
Także jeżeli nie masz zamiaru więcej niż 34 razy aktywować składania lusterek w fokusie to bierz śmiało ;)
składania lusterek w fokusie mk2
To w Kudze już nie? :shock:
W zakładce FF mk3 też można zużyć tokeny ;)
Co to są te nieszczęsne tokeny
wystarczyło sprawdzić na stronie oryginału
https://www.ucdsys.ru/?page_id=93&lang=en
Cześć.
Wiecie może, czy tym chińskim czerwonym kabelkiem wgram sobie nową grafikę do zegarów w mondeo mk5 2015 ?
Ja wiem, że można by było poprosić kogoś i za opłatą zrobiłby mi to oryginalnym ucdsem, ale to jest tylko grafika. Dzis mi się podoba ta, a za tydzień może inna, więc chciałbym to raczej sam ogarniać.
arobak01 02-04-2022, 16:30 Cześć,
Zakupiłem sobie dla własnego użytki kabel od chińczyka. W zasadzie dla ciekawości i sprawdzania błędów. Chciałem też ostatnio sprawdzić dane od DPFa w data logger i ku mojemu zdziwieniu po wybraniu modułu PCM Diesel 2.0 - brak danych przy odczytywaniu danych od DPF.
Czy ktoś używał tego kabla i odczytywał te dane ?
nightdancer 16-02-2023, 01:14 Baw się.... jak masz czas, chęci....
Żebyś tylko jeszcze komuś nie musiał odkupować takiego niebieskiego klona.
Za ten poświęcony obecnie czas mogłeś spokojnie opłacić wizytę kogoś z oryginałem. Nawet jeśli miałbyś mieć tylko użyczenie sprzętu na własną odpowiedzialność.
Jak ja nienawidzę takie jojczenia. Może ktoś ma bardzo dużo czasu i zajawkę żeby akurat to zrobić i szuka podpowiedzi a tylko co drugi post to "OMG ZOSTAW TO PO CO TO ROBISZ NIE MA SENSU NIC CI SIĘ NIE UDA"
Nie masz nic konkretnego do podpowiedzenia to nie pisz nic
Kolega nightdancer poza nocnymi lamentami nad niedolą tego świata ma coś do dodania w temacie?
Chciałby kolega zasponsorować próby spiracenia pirackiej wersji?
Kwestia użyteczności niebieskiego klona została już wyjaśniona na forum.
Siemka,mam problem z dostaniem używki modułu ham.postojowego do smaxa,cena nowego powala,doraźnie jak i z możliwością przeprogramowania kupiłem od volvo,teraz problem bo nie ma kto tego ogarnąć,czy tym ryżowym gadżetem uda mi się to zrobić?głęboko w poważaniu mam,że mogę ten moduł uwalić,ale za takie pieniądze po których je można nabyć to można spróbować,są jakieś szanse tym to zrobić?
slav-kiler 28-02-2023, 03:19 Jesli wykrywa ci moduł w update vizard , to spróbuj w vbf loader wrzucić pliki i go aktualizować. Podaj numer części , może poszukam ci tego.
Jesli wykrywa ci moduł w update vizard , to spróbuj w vbf loader wrzucić pliki i go aktualizować. Podaj numer części , może poszukam ci tego.
Dzięki za odpowiedź,kabelka jeszcze nie mam bo nie wiem czy jest sens go kupować,stąd moje pytanie w temacie😀
slav-kiler 28-02-2023, 06:32 Lepiej podjedz do kogoś kto ma kabel i Kużdub to robił.
Marcin0991 24-07-2023, 09:49 Witam czy da się sprawdzić korekty wtrysków UCDSem z Chin? Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy ryżowy UCDS v 12.7.001 współpracuje z C-MAX FL 2008? Nie widzę w programie opcji wyboru tego auta. Czy C-Maxa wrzucić do jednego wora z Focusem2/Kuga aby móc się dalej edukować?
lukaszooo 25-07-2023, 12:30 Tak.
Potężne narzędzie. Szkoda, że rusek pominął w sofcie Forda C-Max. Coś tam poodczytywalem sobie z poziomu Focusa ale żeby zrobić zapis w jakimkolwiek module to już wydygałem. Gdzieś doczytałem, że ryżowy kabel może współpracować z Forscanem. Byłoby super.
buczu920 20-09-2023, 22:17 Odkopuję temat. Mam ryżowy kabel i skośny program ucds. Chciałbym tym kablem podłączyć się do mondeo ale użyć programu forscsn i tu zaczyna się problem bo nie widzi kabla.. ktoś używał forscan z ryżowym kablem??
krzys1968 21-09-2023, 03:15 ktoś używał forscan z ryżowym kablem??
Trzeba wejsc w ustawienia i zmienic na ucds . A jezeli to nie zadziala to odpowiedz w poscie 171
buczu920 21-09-2023, 12:26 Zmieniłem w ustawieniach na j2534 i wyłączyłem chęci update ale dalej nic. Post 171? Ale w tym wątku co teraz?można jakiś link
konieczko5 21-09-2023, 12:45 ...
intruzzabrze 06-01-2024, 09:28 Witam.
Na wstępie wszystkiego dobrego w nowym roku.
Na co dzień używam Forscana z tego względu że na moje potrzeby wystarczał do kilku dni wstecz.
Niestety przyjechał pacjent na lawecie FF mk3 ST polift 2015r 2,0D częściowo rozebrany z zachodu.
Ze względu na to że nie znalazłem w Forscan funkcji serwisowej umożliwiającej wykonanie , reset camshaft and crankshaft position learning data , zakupiłem ryżowego czerwonego UCDS wer. 1.27.001 z tokenami.
Niestety nie jestem w stanie uruchomić żadnej procedury serwisowej w tej foczce , tak jakby nie było pliku , odczyt i sporo innych funkcji działa . Podpiąłem Kugę i część procedur serwisowych jest dostępna.
Może ktoś doradzi co kupić żebym mógł zrobić tą synchronizację chyba że jest możliwość ściągnięcia brakującego pliku do chińczyka.
Nie zajmuję się modyfikacjami programowaniem itp. w razie potzeby jadę do TediK lecz ten pacjent jest na razie unieruchomiony .
futrzaken 06-09-2024, 20:04 Pytanie, czy UCDS z linku to jest pełna wersja?
https://pl.aliexpress.com/item/1005006702113418.html?spm=a2g0o.productlist.main.9 1.14132b23cGNKHs&algo_pvid=fbca64b0-5b25-4748-b3b3-294e6d44ae1c&algo_exp_id=fbca64b0-5b25-4748-b3b3-294e6d44ae1c-45&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21421.99%21421.99%21%21%2110 6.76%21106.76%21%4021039fae17256492958966813e83e0% 2112000038048441029%21sea%21PL%21805039293%21X&curPageLogUid=luJ8052e4AgC&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A#nav-review
Pełna, czy orginalna?
Kazda wersja jest pełna.
Oryginalna, na pewno nie.
Nowsza, tak.
Słaba, tak.
Najnowsza, NIE.
technikibart 16-11-2024, 13:04 Klonem z Chin (niebieską wersją pro) to czy będzie w stanie nowe klucze keyless zakodować po wymianie BCM? Czy tylko ori musi być?
Ucds nie robi kluczy, forscan lub fdrs.
Nowy ucds robi immo (dodatkowo płatne)
technikibart 17-11-2024, 12:06 Cześć MAYAK,
Czy może pamiętasz jaki u mnie problem miałeś? :lol::lol:
Pamiętasz jaki bład Ci się wyświetlał jak się połączyłeś Forscan?
Bo zrobiłem taki sposób że nie odłączając interfejsu podpiąłem drugie Bmcii i doszedłem do tego momentu.
Generalnie, próbowałeś to z licencją zrobić czy bez?
Nowy ucds robi immo (dodatkowo płatne)
A tak z ciekawości zapytam, udało Ci się nowym ucdsem jakieś immmo zrobić? W jakim aucie?
|