Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Modyfikacja - Dynamic LED
Witam,
Panowie zaparłem się i zdecydowałem że chcę uruchomić w swoim mondeo światła Dynamic LED w formie takiej jak wychodzą z fabryki. Kolegów którzy mają doświadczenie proszę o pomoc w specyfikacji gratów, oraz umiejscowienia poszczególnych modułów. Dodatkowo czy znajdę gdzieś schematy montażowe do ww. elementów?
Z tego co udało mi się znaleść w necie potrzebujemy:
1. Moduły do poziomowania umieszczone na wahaczach
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk5-czujnik-regulacji-swiatel-led-i6074101754.html
2. Moduł HCM
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk5-modul-swiatel-led-dg9t-13c148-bf-i6279996734.html
3. Same lampy - szt.2
Pytania:
1. Czy fabryczne wtyczki od soczewek pasują do Ledów?
2. Gdzie znajduje się moduł hcm? czy instalacja jest przygotowana pod jego zamontowanie?
3. Czy potrzebne są jeszcze jakieś modyfikacje w wiązce? przekaźniki?
4. Czy uruchomienie softowe jest w pełni możliwe?
Pacjent do przeszczepu to Mondeo EU 2015 Titanium.
Moduł HCM fabrycznie nie występuje, sprawdzałem w ETIS.
Jeśli uda się zebrać i uruchomić wszystko, będę chciał przygotować tutorial dla potomnych :)
Czy udało się z tymi ledami. Też bym chętnie zrobił to u siebie. Istnieje jakiś warsztat, który zrobi to od początku do końca?
kuba0005 22-04-2017, 22:32 Jak Titanium to zazwyczaj wiązka przód i środek jest przystosowana trzeba przerobić tylko pod deską i dodać hcm i poziomaki. Przerabiałem jednego i wiązki były.
przemek2134 22-04-2017, 23:03 Na fb jest profil ford modyfikacje. Bawia sie w przeróbki fordow miedzy innymi w montowanie swiatel led. Moze ich podpytaj cos pomoza. Bylem u nich zrobic nawigacje i jak pytalem o ledy to cos wspominali, ze trzeba to tez komputerowo uruchamiac
Ja jeszcze nie ogarnąłem - brak czasu, nie znalazłem również rzetelnej firmy która się podejmie tematu.
Trzeba przerobić wiązkę pod deską - brak złącza do HCM, nie ma też wiązki do poziomowania i samych krańcówek. Koszt samych materiałów to ok. 4 tyś.
kuba0005 23-04-2017, 11:09 W Titanium sprawdzałem w kilku i w wiąże nadkola była kostka do poziomaktów i przy zbiorniku też była kostka do podłączenia wiązki poziomaków. Tylko pod deską nie było.4000 to z lampami czy bez
... nie znalazłem również rzetelnej firmy która się podejmie tematu.
....
A co z kolegą totek2? Jeśli dobrze pamiętam, to była jasna deklaracja montażu...
Ja kolega d3n13d zamontuje graty to ja to mogę aktywować. Na grzebanie pod deską nie mam warunków. Deklaracje podtrzymuje jeśli chodzi o aktywacje.
BladeMasta 23-04-2017, 14:43 Czy do samochodu z 2014 będą pasować lampy z samochodu z 2016?
kuba0005 23-04-2017, 17:12 Czy do samochodu z 2014 będą pasować lampy z samochodu z 2016?
Będą
BladeMasta 25-04-2017, 22:43 Będą
Dzięki kolego :one:
W Titanium sprawdzałem w kilku i w wiąże nadkola była kostka do poziomaktów i przy zbiorniku też była kostka do podłączenia wiązki poziomaków. Tylko pod deską nie było.4000 to z lampami czy bez
4k łącznie z lampami.
Piotrekch 21-04-2018, 17:31 Może któryś z kolegów podpowie, gdzie szukać przewodu świateł długich w mondeo mk5 titanium 2,0 D? Chciałem sobie takiego pilota: http://allegro.pl/pilot-do-napedu-hato-do-zabudowy-w-samochodzie-hb-i7009500181.html podłączyć pod światła długie ale nie za bardzo wiem gdzie najlepiej byłoby się podłączyć.
A jeśli kupi się lapy Dynamic Led to trzeba coś przerabiać jeszcze ??
Nie bardzo rozumiemy pytanie
A jeśli kupi się lapy Dynamic Led
jeżeli chcesz wstawić za halogeny i żeby działały jak z fabryki to tak
sabaciontko 12-08-2019, 15:29 Może któryś z kolegów podpowie, gdzie szukać przewodu świateł długich w mondeo mk5 titanium 2,0 D? Chciałem sobie takiego pilota: http://allegro.pl/pilot-do-napedu-hato-do-zabudowy-w-samochodzie-hb-i7009500181.html podłączyć pod światła długie ale nie za bardzo wiem gdzie najlepiej byłoby się podłączyć.
Podpinam się pod pytanie . Kupiłem taki pilocik i teraz mam zgryz ...
Witam,
Nie chciałem rozpoczynać nowego tematu bo jest kilka już otwartych.
Czy ktoś na Śląsku dokładał wiązkę do samopoziomowania FDL oraz hcm. Temat dotyczy Mondeo mk5 2015. Jestem po rozmowie z jednym zakładem, jednak nigdy wcześniej tego nie robili)
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
kuba0005 24-10-2019, 19:35 Podpinam się pod pytanie . Kupiłem taki pilocik i teraz mam zgryz ...
W kostce lampy pin nr 2 lub w LED pin nr 5
sabaciontko 11-11-2019, 19:49 Będę dorzucał kamerę , lidar i sensor deszczu przy okazji wymiany szyby Mondeo Mk5 ( 2015). Czy taka szyba jaką znalazłem to Full wypas do moich gratów ?
Tak, to najbogatsza wyposażeniowo szyba.
sabaciontko 12-11-2019, 08:51 Dziękuję za informację .
Roberrto 08-05-2020, 12:37 Witam wszystkich forumowiczów . Z racji ze jest to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość . Przez wyszukiwarkę nic nie znalazłem wiec kieruje pytanie czy w modelu mk5 posiadam lampy zwykłe z soczewka a z racje ze jest to Anglik i tak muszę zmienić lampy i zastanawiam się nad Full Dynamic Led czy mogę je założyć zez żadnych komplikacji . Pacjent 2016 r. Dziękuje z góry.
sabaciontko 10-05-2020, 18:15 Przekładka lamp + zmiana Forscanem na Dedicated LED i śmigasz.
Przekładka lamp + zmiana Forscanem na Dedicated LED i śmigasz.
Witam, ale zdaje się, że należy wymienić wiązki elektryczne i dodać czujniki położenia i moduł?? Chyba że się mylę więc poprawcie.
sabaciontko 11-05-2020, 14:52 Jeżeli chcesz mieć "skrętne" LEDY to poziomaki + HCM jak najbardziej. Oczywiście piszę o MK5. Natomiast wersja - reflektory LED , przełącznik świateł automatyczny + kodowanie - daje funkcjonalne światła LED. Żadnych wiązek nie trzeba wymieniać .
Skrętne swoją drogą, tylko bez HCM nie ma poziomowania.
Jeżeli chcesz mieć "skrętne" LEDY to poziomaki + HCM jak najbardziej. Oczywiście piszę o MK5. Natomiast wersja - reflektory LED , przełącznik świateł automatyczny + kodowanie - daje funkcjonalne światła LED. Żadnych wiązek nie trzeba wymieniać .
Co masz na myśli mówiąc " reflektory LED" ???
W sprzedaży są, (przynajmniej z nazwy):
reflektory LED,
reflektory Full LED,
reflektory Dynamic LED
LED'y skrętne
znając poziom wiedzy na temat motoryzacji ludi, którzy o tym piszą/sprzedają, mogę już teraz stwierdzić, że kierując się jedynie tymi nazwami nie kupię odpowiednich reflektorów do swojego auta.
Można to jakoś uściślić?
Załóżmy że mam MK5 rocznik 2017, światła dzienne na dole "wąsy Led" przy halogenach, włącznik świateł automatyczny mam - jakie powinienem kupić reflektory żeby nie musieć montować poziomaków... w ogóle jakoś nie chce mi się wierzyć że do LED nie są wymagane poziomaki i czy naprawdę wiązka, którą obecnie posiadam wystarczy? Tak stwierdziłeś.
Jeśli wystarczy kupić reflektory LED, wiązka pasuje, włącznik auto jest i pozostanie jedynie kodowanie/aktywacja, to jest to dla mnie atrakcyjna informacja - muszę ją jedynie potwierdzić.
sebaciontkociontko
piszesz dedicated DRL, nie do konca!! , jeszcze musisz trochę przerobić ... nie jedno cie zaskoczy, a juz nie jeden taki byl bo skulil uszy !!!!
GRE8
mondeo FDL lampa jest jedna, od początku produkcji, po 19r rożni się tylko mocowaniami ... i nie można zaadoptować lampy przedliftowej do poliftowej, chyba ze spawarkę do plastiku użyjemy, i przerobimy mocowanie, a raczej je odtworzymy.
lampy będą świecić 100% statycznie,
bez czujników, w 50% swoich możliwości, bez skrętnych soczewek, bez doświetlania dynamicznego, bez rozszerzania i zwerzania wiazki swiatla ,
|
|