Zobacz pełną wersję : Co by tu wybrać dla 7 os.
olek_grom 27-02-2017, 23:17 Witam.
Z racji powiększania się ilości wnucząt mój ojciec w tym półroczu planuję zakup auta 7 os. i to jest główne wymaganie dotyczące auta. Ważne jest, aby trzeci rząd siedzeń składał się na płask jeśli nie jest używany. Takich aut niestety nie ma za wiele.
Auto będzie używane głównie w mieście i na dosyć krótkich dystansach, więc w grę wchodzi jedynie silnik benzynowy i to bez lpg.
Kwota jaką chce przeznaczyć to ok. 22tys. W tej kwocie jedyne co mi przy przychodzi do głowy to Opel Zafira II i C4 Picasso.
Na portalach Zafira z początkowych roczników z silnikiem 1.8 chodzi (ceny powyżej średniej) chodzi powyżej 20 tysi. Podobnie C4.
Oglądaliśmy powyższe auta na żywo i w środku są wielkości Astry/Focusa +/-
Oglądałem też w środku Galaxy z 2003, którego chyba można kupić z tego rocznika za podobne pieniądze no i jeśli chodzi o wygodę i przestrzeń w środku to jest moc. Tylko te składanie siedzeń...
(Tak wiem, że wielkościowo to inna półka.)
Idealnym autem łączącym wielkość 7 os. auta i składania siedzeń jest smax. Pytanie klucz to czy jestem w stanie kupić go z pierwszego rocznika w wersji 7 os. z silnikiem ben. 2.0 145 km za kwotę do 30 tys. bo być może warto dołożyć i mieć auto innej klasy.
Oczywiście nie mówię tu o królewskich wersjach z Radomia czy Płocka.
Za wszelkie rady będę wdzięczny.
Przerabiałem zakup auta 7-os. i z perspektywy powiem że warto dozbierać i kupić Galaxy albo S-max. U mnie padło na Galaxy ponieważ zależało mi aby w trzecim rzędzie mogły siedzieć osoby wysokie tak ok 180cm wzrostu. S max jest troszkę ciaśniejszy.Przymierzałem się do Zafiry, Corolla verso, citroen C4 grand picasso, mazda 5. Wszystkie maja składane siedzenia w podłogę. Stosunek ceny do komfortu i jednostki napędowej jeśli ma to być benzyna wskazuje na forda.
W tej kwocie co podałeś mieści się jeszcze bardzo fajne auto - Mitsubishi Grandis.
cicero28 28-02-2017, 06:12 Jeżdziłem Zafirą A 1.8, szukałem s-maxa, a kupiłem Galaxy z 2008 r za 30 tys. i powiem Ci że był to najlepszy wybór. Samochód obszerny (większy niż s-max), 3 rząd siedzeń chowany w podłodze w przeciwieństwie do s-maxa, mimo swojej masy osoągi ma dobre, porównywalne do zafiry, jednak komfort dużo z jazdy dużo większy. S-max dla 7 osób może być ciut przyciasny.
czeslaw555 28-02-2017, 07:59 do 30 tys szału z wyborem Galaxy nie ma,jeszcze trudniej z S Maxem
https://www.otomoto.pl/osobowe/ford/galaxy/?search%5Bfilter_float_year%3Afrom%5D=2007&search%5Bfilter_enum_fuel_type%5D%5B0%5D=petrol&search%5Bfilter_float_nr_seats%3Afrom%5D=7&search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc&search%5Bcountry%5D=
piotrfocustdci 28-02-2017, 10:40 Jest fajne auto Toyota sienna, ale pewnie budżet za mały.
Też bym szedł w Galaxy lub smax. Sam chciałem kupić, ale bardzo ciężko o dobry egzemplarz. Jeśli w ogóle jest to cena zwykle min. 10 tys wyższa od Mondeo.
olek_grom 28-02-2017, 10:57 Toyota to już nie ten zakres cenowy.
Mówicie, że łatwiej w podobnych kwocie czyli poniżej 30 tys. dostać Galaxy 2005 , niż smaxa 2006?
Przecież Galaxy zdecydowanie droższe w zakupie? Mniejszy popyt?
A jakie jest realne spalanie w mieście galaxy vs smax?
I czy w ogóle oba dadzą radę z silnikiem 2.0 145km?
Pytam, bo jeździłem Mondeo z takim silnikiem i nie różnił się dynamiką od Astry 1.6 101km.
slawek-kali 28-02-2017, 11:05 Tyle ze Galaxy bedziesz mial mk2 a nie mk3 czyli ta sama platforma co Smax.
olek_grom 28-02-2017, 11:20 No tak chodzi mi o Galaxy mk2, ale ten produkowany od 2006 (teraz sprawdzilem daty, więc wcześniej źle napisałem z tym 2005).
Generalnie 2006 - Galaxy vs smax.
Skoro Galaxy jest na tej samej płycie czyli jest defacto "smaxem kombi" czyli waży niewiele więcej? Czyli osiągi, spalanie, części na podobnym poziomie?
slawek-kali 28-02-2017, 11:30 Czyli szukasz mk3 jednak od 2006 do 2015 produkowany. Czesci te same co w smax, ale watpie w znalezienie dobrego auta do 30k.. tym bardziej w benzynie.
M_A_X_A_M 28-02-2017, 11:42 Galaxy to minimalnie większa długość (o około 5cm), większa wysokość (8cm) i inne ukształtowanie tyłu.
Z punktu widzenia miejsc w III rzędzie, Galaxy jest zdecydowanie wygodniejszy, dodatkowo pozostaje wówczas więcej przestrzeni na bagaże.
Różnica w masie przy silniku 2.0B to bodajże około 90kg na niekorzyść Galaxy.
Sam mam S-Max'a (polift) w wersji 7-osobowej i uważam, że miejsca w III rzędzie to co najwyżej "dojazdówki" z punktu widzenia dorosłej osoby o dowolnej posturze.
olek_grom 28-02-2017, 11:50 Szukam mk3 to za dużo powiedziane. Zadałem tylko pytanie czy coś w kwocie do 30 tys. mogę kupić. Kolega Czesław podesłał link z Galaxy mk3 i tyle.
Zdziwiłem się, że łatwiej dostać Galaxy niż smax.
Oczywiście przyjmuję do wiadomości i akceptuję odpowiedz, że "za 30 tys. to sobie poszukaj zadbanej Zafiry, a nie Forda".
orzel_man 28-02-2017, 11:53 Jeśli auto docelow ma być siedmioosobowe to zdecydowanie Galaxy.
Posiadam S-Max z 3cim rzędem,
i w 100% zgadzam się z tym co powiedział M_A_X_A_M
3 ci rząd w S max jest fajny ale maxymalnie na godzinną jazdę dla dorosłej osoby.
poza tym brak miejsc na bagaże dla 7 osób.
M_A_X_A_M 28-02-2017, 12:00 Jeszcze jedna uwaga, aczkolwiek nie zweryfikowana przeze mnie osobiście: Galaxy według testów charakteryzują podobno nieco bardziej komfortowe nastawy zawieszenia niż S-Max'a.
Jest fajne auto Toyota Sienna, ale pewnie budżet za mały jest jeszcze Toyota Previa trochę tańsza ale siedzenia ma wypinane a nie chowane w podłogę. Toyota Siena to już inna liga, przestronna, komfortowa z dużym dynamicznym silnikiem 3.5l w automacie napęd 4X4, niestety galaxy można kupić o ok 5 lat młodsze. Niestety to co piszą Czesław i Sławek w tym budrzecie ciężko będzie coś godnego uwagi spotkać w ogłoszeniach Radom, Sosnowiec, Cieszyn miejscowości które lepiej omijać z daleka a i te niektóre zdjęcia z przed zimy świadczą o chodliwości poszczególnych modeli.
yatzek.tm 28-02-2017, 12:10 To może Chrysler Grand Voyager z systemem stow'n'go.
Albo to, co mam w sygnaturze
hasimenes 28-02-2017, 13:38 Polecam te ata w dieslu 2.0tdci.Porządna jednostka nie sprawiająca problemów.140KM w dieslu bije na głowę 145KM w benzynie.ZSpalanie zbliżone,w trasie sporo mniej niż benzyna a i power niutonowy wìększy.
olek_grom 28-02-2017, 13:49 Panowie spokojnie, bo już wchodzimy w mini kampery :razz:
Zacząłem od Zafiry, a już oglądam auta dwa razy większe. Jako, że potrzebuję auta na krótkie dystanse, więc duże silniki odpadają, ponieważ nie będę instalował lpg.
Chowanie siedzeń w podłogę jest to warunek konieczny.
Dlatego też z wyżej wymienionego odpadł np. Galaxy mk2.
czeslaw555 28-02-2017, 13:52 a co z tymi Zafirami ? też odpadły ?
Bogdan1963 28-02-2017, 17:43 Mam GALAXY MK3 2.0 TDCI. Moje dzieciaki tak do 1,4 - 1,5 metra wzrostu to jeszcze nie narzekały na siedzenie w 3 rzędzie. Teraz jest kłótnia kto ma tam jeździć. Samo siedzenie jest podobne, może nawet takie samo, jak w 2 rzędzie, ale siedzisko jest niżej, bliżej podłogi i trzeba bardziej zginać kolana. Dla osoby powyżej 1,7 m wzrostu dłuższa jazda będzie niewygodna (zawsze można się przesiadać co jakiś czas). Ja chyba będę teraz tam woził teściową, bo jest najniższa.
GALAXY diesel na polski rynek do końca 2009 roku był bez filtra DPF, (na zachodzie niestety nie, bo ja miałem), więc nie trzeba się przejmować. Moim zdaniem do takiego auta jak GALAXY diesel jest zdecydowanie lepszym silnikiem (moment obrotowy i mniejsze spalanie). Wszyscy piszą, że ten silnik jest bardzo trwały, więc bez DPF nadaje się też na krótkie odcinki. Jeździłem S-MAXEM 2.0 benzynowym i jak dla mnie odpada. Bezyna 2.5 to już tak.
Polecam te ata w dieslu 2.0tdci.Porządna jednostka nie sprawiająca problemów.140KM w dieslu bije na głowę 145KM w benzynie.ZSpalanie zbliżone,w trasie sporo mniej niż benzyna a i power niutonowy wìększy.
porównuj turbo benzynę do turbo diesla, jakbyś porównywał kulejącego do sprintera :)
hasimenes 28-02-2017, 20:18 porównuj turbo benzynę do turbo diesla, jakbyś porównywał kulejącego do sprintera :)
Daję koledze do zrozumienia że benzyna nie jedzie a żłopie
Daję koledze do zrozumienia że benzyna nie jedzie a żłopie
turbo to turbo :) foka 100 konna to muł, jak wsiądę do doblo to istny szatan, no prawie
olek_grom 28-02-2017, 21:39 No chyba nie dam się przekonać, że do miasta gdzie będzie potrzeba robienia odcinków powiedzmy 10x3km w czasie dnia dizel mi to wytrzyma. Silnik będzie wiecznie niedogrzany. Nie mówię, że to dla benzyny zdrowe, ale mój mondek łapie temperaturę po +/- 3km.
Co do wyboru to chyba w kwocie ok 20 tys. Zafira 1.8 benz. będzie zdroworozsądkowym wyborem. Zapewne znalazłby coś w tym budżecie większego, ale zapewne rocznikowo minus pięć lat względem Zafiry. Nie mówię, że wygląd jest priorytetem, ale nie chcę zamieniać auta ojcu wyglądowo na takie jak ma. Powiedzmy, że chciałby kupić cut bardziej nowoczesne auto niż z linii lat 90tych.
Z tego co piszecie to i za 30 tys. nie uda mi się wskoczyć na półkę wyżej (smax, Galaxy), więc raczej zostanie to jednak auto pokroju Zafiry za to z przyzwoitym wyposażeniem jak na tą klasę.
czeslaw555 01-03-2017, 06:00 Co do wyboru to chyba w kwocie ok 20 tys. Zafira 1.8 benz. będzie zdroworozsądkowym wyborem. to jak Zafira to popatrz tutaj
http://zafiry.gratka.pl/oferta/
https://zafiry.otomoto.pl/
znany i polecany sprzedawca
stingerA6 01-03-2017, 06:12 Zafira ma mega utrudnienie jeśli autem podróżują szkraby w fotelikach. Aby dostać się do trzeciego rzędu trzeba odsunąć cały drugi rząd, co zmusza do demontażu fotelików z drugiego rzędu. Przez tą przypadłość (brak trzech odrębnych foteli drugiego rzędu) u mnie odpadło sporo autek, a sprawdził się o dziwo Peugeot 307/308 siedmioosobowy.
czeslaw555 01-03-2017, 06:14 a jak ktoś chce Zafirę... to chce, ;)
choć sugestie czasami mogą zmienić zapatrywania
hasimenes 01-03-2017, 06:30 Zafira to kicha.Rdzewieje,każda generacja.Proponuje szukać espace 2.0b lub 2.0t.Komfort super,silniki dobre a do 30k kupisz 2008-10r w dobrym wyposażeniu.Espace klasa wyżej od zafiry pod każdym względem.
czeslaw555 01-03-2017, 06:34 taaa i Espace to może bezproblemowe auto ? a spalanie jak w maluchu na 40km. ;) Każdy chwali swoje. Fakt Espace daje duży komfort ale ma swoje minusy jak każde inne auto
stingerA6 01-03-2017, 06:51 Niestety ale Espace to król lawet i wiem to z pewnego serwisowego źródła. Siada przede wszystkim elektronika. Co do Zafiry to jak brać to albo benzynkę albo kultowe 1.9 tdci (jtd)ze stajni Fiata (nie brać 1.7 tdci produkcji Isuzu). Jeżdżę od czasu do czasu Zafirą 1.9 tdci 150 ps szwagra i stwierdzam, że motorownia pierwsza liga, plastiki w środku w stosunku do Forda to lipa, no i to wkładanie finalnie dzieci do trzeciego rzędu przez bagażnik (bo mi się fotelików nie chciało wypinać).
Tyle wypocin z mojej strony w tym temacie.
Reasumując polecam.....Forda S max/Galaxy
slawek-kali 01-03-2017, 06:53 Moze jednak Smax? http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=239671752&utm_source=sharedAd&utm_medium=android
hasimenes 01-03-2017, 08:14 Laguna była królową lawet,nie wiesz-nie pisz.Niestety ale Espace to król lawet i wiem to z pewnego serwisowego źródła. Siada przede wszystkim elektronika. Co do Zafiry to jak brać to albo benzynkę albo kultowe 1.9 tdci (jtd)ze stajni Fiata (nie brać 1.7 tdci produkcji Isuzu). Jeżdżę od czasu do czasu Zafirą 1.9 tdci 150 ps szwagra i stwierdzam, że motorownia pierwsza liga, plastiki w środku w stosunku do Forda to lipa, no i to wkładanie finalnie dzieci do trzeciego rzędu przez bagażnik (bo mi się fotelików nie chciało wypinać).
Tyle wypocin z mojej strony w tym temacie.
Reasumując polecam.....Forda S max/Galaxy
Mam 2 espace'y w rodzinie,sąsiad jeździ na taxi.Wersje poliftowe 06- pozbawione typowych wad.Bezawaryjne auta kolego.
Laguna była królową lawet,laguna 03-06.Nie wiesz-nie pisz.
Zafira ma mega utrudnienie jeśli autem podróżują szkraby w fotelikach. Aby dostać się do trzeciego rzędu trzeba odsunąć cały drugi rząd, co zmusza do demontażu fotelików z drugiego rzędu. Przez tą przypadłość (brak trzech odrębnych foteli drugiego rzędu) u mnie odpadło sporo autek, a sprawdził się o dziwo Peugeot 307/308 siedmioosobowy.
A w tej 308-ce jak rozumiem SW (3 osobne fotele z tyłu) mieszczą się obok siebie 3 foteliki?
Czy każdy z foteli można regulować osobno? Wydaje się fajną alternatywą jako małe (względnie) auto dla S-maxa.
Nikt jeszcze nie wspomniał o Scenicu jako alternatywie dla aut 7 osobowych
stingerA6 02-03-2017, 13:32 A w tej 308-ce jak rozumiem SW (3 osobne fotele z tyłu) mieszczą się obok siebie 3 foteliki?
Czy każdy z foteli można regulować osobno? Wydaje się fajną alternatywą jako małe (względnie) auto dla S-maxa.
Odpowiedz na wszystkie pytania to TAK
piotrfocustdci 02-03-2017, 14:24 A w tej 308-ce jak rozumiem SW (3 osobne fotele z tyłu) mieszczą się obok siebie 3 foteliki?
W Mondeo byłby problem z 3 fotelikami, więc chyba w 308 też różowo nie będzie :).
tomsik83 02-03-2017, 14:45 W Mondeo byłby problem z 3 fotelikami, więc chyba w 308 też różowo nie będzie :).
Znajomi z tego powodu zmieniali prawie nowego Mondeo na S-maxa. Dobre foteliki się nie mieszczą.
hasimenes 02-03-2017, 14:58 Szukaj prawdziwego vana galaxy/sharan/espace/alhambra.Dobrze ci radzę.Te inne a la 7os to o kant potłuc.
A 3 rząd dla kogo przewidziany?
W tych wszystkich minivanach można jedynie dzieciaki posadzić i to też raczej na krótkie dystanse.
Brak bagażnika i ciasnota.
Jeśli natomiast chodzi o trzy niezależne fotele w 2-gim rzędzie to poza wspomnianymi powyżej jest jeszcze Verso Toyoty, 3 foteliki wchodzą bez problemu, zresztą 3 dorosłe osoby także, do tego kompletnie płaska podłoga.
bodzio17 02-03-2017, 19:53 Dołożę swoje 3 grosze ;). Jeździłem 2 lata Laguną II z silnikiem benzynowym, problemów z autem nie miałem (żeby nie było - zakupiłem auto z przebiegiem 230 tys, sprzedałem z 280 tys, w tym te 50 tys na LPG) znajomy, który jeździ ma już 320 tys i nie narzeka też. Dlatego uważam, że mówienie o Scenicu/Espace "król lawet" raczej odnosi się chyba do "klekotów". Tym bardziej, że z pośród samochodów które miałem (Renault, VW, Opel, 3 Fordy, Fiat, Toyota) jedyny, który mi stanął w trasie 150km od domu to "lider niezawodności" Avensis II D4D. W Scenicu miękkie zawieszenie i wysoki środek ciężkości sprawiały, że dla mnie auto się "bujało" w zakrętach. Natomiast w jeździe S-MAXem nie ma czegoś takiego - prowadzi się jak zwykła osobówka. Co do miejsca na 7 osób zgoda - traktować trzeba jako awaryjne. Przy cofniętych fotelach 2 rzędu nie ma w ogóle miejsca na nogi w 3-cim. W efekcie ani 2, ani 3 rząd nie jest zbyt komfortowy. Biorąc pod uwagę budżet i zakładany rok zakupowanego auta - mimo wszystkich plusów TDCi, osobiście też szukałbym benzyny ze względu na mniejsze ryzyko kosztownych awarii, chociaż potwierdzam z Duratec 2.0 145KM szału nie ma - chociaż na autostradzie 200km/h poszedł ;)
stingerA6 02-03-2017, 20:03 Co do Espace to opinie którą cytowałem jest........szefa ASO Renault. Wiem że późniejsze generacje były już poprawione.
kromlojter 02-03-2017, 20:37 Kolego Stinger - jakiej wielkości/kategorii foteliki mieściły Ci się w 308 z tyłu ?
Od pół roku szukam auta (modelu) w którym da się wsadzić trzy foteliki z tyłu i jak na razie na placu boju został S-max/Galaxy. Jako opcja rezerwowa Honda FRV i Multipla :)
stingerA6 02-03-2017, 20:39 4 szt Recaro Sport Young + podkładka dla starszego - łącznie 5 dzieci
Sam byłem w szoku, że dało radę zmieścić tyle do lwa ot takiego
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=250798
olek_grom 03-03-2017, 08:43 Bardzo dziękuję za wszelkie spostrzeżenia. Pojawiło się kilka ciekawych propozycji, których wcześniej w ogóle nie rozważałem.
Jako, że wybór Galaxy/Smax jest chyba oczywisty i tutaj tylko właściwie portfel decyduję o zakupie to w ogóle nie rozważałem takiego auta ja Peżo 308.
A jaki silnik najlepszy w tej 308-mce?
Jak się ma sprawa instalowanie fotelików w 3 rzędzie w smax-e i innych minivanach? Mieszczą się dwa?
Zgadzam się również z #hasimenes, że jeśli ma być często używane jako 7-os to zdecydowanie prawdziwego vana.
ps. Chciałem zdementować zdanie Czesława co do mojej osoby "a jak ktoś chce Zafirę... to chce" ;)
czeslaw555 03-03-2017, 09:14 Chciałem zdementować zdanie Czesława co do mojej osoby "a jak ktoś chce Zafirę... to chce" i tak działają politycy...nie zacytują wszystkiego ... a to zmienia wiele
a jak ktoś chce Zafirę... to chce,
choć sugestie czasami mogą zmienić zapatrywania ;)
cytować całość :)
Bump: no to jaki masz budżet na Galaxy ?
Ahoj!
W Galaxy bez problemu mieszczą się 3 foteliki z tyłu.
Jadąc w 7 osób, zmieścił mi się również wózek bliźniaczy w bagażniku za fotelami.
Fotele w drugim rzędzie są niezależne - można je przesuwać i pochylać.
Plusem są też dwa niezależne i chowane fotele w bagażniku - można podnieść jeden i jest jeszcze pół bagażnika.
Głównie dlatego odpadła Dacia Lodgy, jak szukałem samochodu...
Pozdrawiam
Przemek
Ahoj!
W Galaxy bez problemu mieszczą się 3 foteliki z tyłu.
Jadąc w 7 osób, zmieścił mi się również wózek bliźniaczy w bagażniku za fotelami.
Fotele w drugim rzędzie są niezależne - można je przesuwać i pochylać.
Plusem są też dwa niezależne i chowane fotele w bagażniku - można podnieść jeden i jest jeszcze pół bagażnika.
Już nie pamiętam jak w Galaxy, ale w S-maxie były problemy co zrobić z roletą przy 3 rzędzie.
No i co z kołem zapasowym? Smax nie miał przy 7 os. wersji.
slawek-kali 03-03-2017, 09:36 Smax w ogole nie ma zapasu
Ale 5 os. chyba miał... nie pamiętam już dokładnie
dla mnie brak zapasu w jakimkolwiek aucie to porażka, a zwłaszcza w tak dużym
stingerA6 03-03-2017, 10:11 A jaki silnik najlepszy w tej 308-mce?
Polecam 2.0 HDI - brat fordowskiego tdci
Ale 5 os. chyba miał
Nie miał żaden, bez względu na wersję
olek_grom 03-03-2017, 11:19 i tak działają politycy...nie zacytują wszystkiego ... a to zmienia wiele
;)
cytować całość :)
Bump: no to jaki masz budżet na Galaxy ?
"choć sugestie czasami mogą zmienić zapatrywania"
Ależ oczywiście, że tak i po to założyłem ten temat.
Tak wybrałem dzięki Wam Mondeo 2.5T i teraz dzięki temu tematowi nie chce kupić Zafiry, że tak to ujmę :)
Budżet w tej chwili jest ok 20 tysi, ale jeśli jest szansa na kupno półki wyżej jeśli chodzi o komfort, wygląd, wielkość... BYĆ MOŻE uda się dociągnąć do 30 tys.
Nie wklejam żadnych konkretnych linków, bo nie kupuję teraz, ale zapewne decyzja zapadnie w najbliższym czasie.
Pytałem czy foteliki zmieszczą się w 3 rzędzie czyli w miejscach rozkładanych 6-7.
Rozumiem, że Galaxy też nie ma zapasu?
stingerA6 03-03-2017, 11:33 Pytałem czy foteliki zmieszczą się w 3 rzędzie czyli w miejscach rozkładanych 6-7
Tak
Rozumiem, że Galaxy też nie ma zapasu?
Nie ma
Ja kupiłem dojazdówkę - zabiera bardzo mało miejsca.
A roletę kładę pod nogi w drugim rzędzie przy fotelach.
Pozdrawiam
Przemek
Właśnie to mnie w Fordzie zadziwia, potężne wielkie auto, a takie niedociągnięcia....
Już kiedyś pisałem o Verso, plastik- fantastik wewnątrz, ale w wersji 7- osobowej znalazło się miejsce na zapas, 3-ci rząd foteli składa się w podłodze, po ściągnięciu rolety jest z nią co zrobić, tzn schować w podłodze, a do tego są specjalne "wgłębienia" więc montuje się ją tam aby nie latała.
W 3-cim rzędzie siądą wyłącznie dzieci, ale spokojnie mieszczą się tam i foteliki 15-36kg, w 2-gim rzędzie są 3 niezależne fotele z regulacja pochylenia, odsuwania przód- tył , a nie 2 i podłokietnik jak np. w Grandzie Forda, więc spokojnie mieszczą się nawet 3 dorosłe osoby.
ps. żeby, nie było, że jestem jakimś maniakalnym fanem Toyoty, wkurza mnie po prostu, to co Ford robił ze swoimi Vanami...
kromlojter 03-03-2017, 18:10 Widzę, że 500+ robi swoje i nie tylko ja szukam auta do którego wchodzą trzy foteliki na tył ;)
Z Peugotem 308 jest ten problem, że wersja 2.0 HDI jest trudna do dostania. Większość aut to silnik 1,6 HDI - zresztą cieszący się również dobrą opinią - choć tutaj w zależności od wersji. Do tego DPF w tych autach wymaga specjalnego płynu.
Toyoty Corolla Verso trzymają ceny jak SMaxy. A jednak auto jest mniejsze.
Zafira jest za wąska - trzy fotele nie wchodzą do tyłu -testowałem.
Senic II też będzie problem bo środkowe siedzenie jest znacznie węższe niż skrajne. Nie testowałem Senic III.
Patrząc na powyższe zostają tak na prawdę vany typu Galaxy, Espace, Sharan/Alhambra itp
No i oczywiście SMax.
Dla pasjonatów Multipla (znikoma podaż) i Honda FRV - również mało popularne auto a co za tym idzie potencjalne problemy z dostępnością części.
Tak więc koncerny samochodowe jeszcze tak nie wspierają polityki prorodzinnej naszego rządu :D
Jesli mogę zapytać tutejszych specjalistów - jak oceniają realnie szanse zakupu pewnego SMaxa/Galaxy w cenie do 40 tys PLN ?
Da się, ale może to potrwać.
Ja zacząłem szukać w lipcu, a kupiłem na końcu listopada...
Pozdrawiam
Przemek
czeslaw555 03-03-2017, 19:49 Do tego DPF w tych autach wymaga specjalnego płynu... który dolewa się raz na 150-180 tys.km, który ułatwia wypalanie FAP-a itd.
Bump: ak oceniają realnie szanse zakupu pewnego SMaxa/Galaxy w cenie do 40 tys PLN ? szanse są :)
stingerA6 03-03-2017, 20:30 SMaxa/Galaxy w cenie do 40 tys PLN ?
Duże
|
|