Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie OC/AC Gdzie najtaniej
Witajcie!
Jako że mam jeszcze 2 miechy, to mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela (jest w PZU)
Zastanawiam się, jakie i gdzie kupiliście ubezpieczenie?? Nasze auto występuje tylko w PZU i to w wersji 2.0
Jak ubezpieczalnie traktują amerykańskie Mondeo??
kuba0005 01-03-2017, 07:09 Ubezpieczysz wszędzie tylko wycena indywidualna ubezpieczyciela. Ja mam w Warcie.
lukaszant 01-03-2017, 08:28 Jedynie tylko Link 4 ma w spisie auta amerykańskie... ja mam tu ubezpieczone swoje :-)
przejdz się do multidilera , niech wycenią potem zadzwoń do rankomat pl .np i będziesz miał rozeznanie ,
Jedynie tylko Link 4 ma w spisie auta amerykańskie...
pzu też ma Fusiona ale 2.0 tylko
andrzejmirek 01-03-2017, 11:50 Ja za Pakiet OC AC za fusiona 2025 z silnikiem 2.5 przebieg 15 000 zapłaciłem 2600.
poważnie ?? w stolicy ?? ile zniżek masz w AC ?
andrzejmirek 02-03-2017, 08:28 60%. w pzu
czakus84 02-07-2017, 13:21 podepnę się do tematu,
udało mi się zrobić przegląd z wpisem że auto to Mondeo . Czyli w dowodzie prawdopodobnie też będzie mondeo. w Takim przypadku w chwili zawarcia/wyceny ubezpieczenia mam podawać dane Fusion czy Mondeo ?
lukaszant 02-07-2017, 15:39 Ja mam w polisie w Link4 wpis: Fusion 2.5 Duratec
Ja mam w polisie w Link4 wpis: Fusion 2.5 Duratec
Ja tez tak mam.
Link 4 normalnie jak mondeo ubezpiecza.
Patrzyłem się na link 4 i niestety brak fusiona USA, jest tylko nasze mondeo 5 drzwi. Potem też wersje ambiente itd. Chyba trzeba będzie przedzwonić bo online tylko w AXA udało mi się zrobić symulację do końca.
Tak. Link4 na telefon ubezpiecza. Online nie znajdziesz w katalogu naszych aut.
Przy czym twoją wersję możesz ubezpieczyć jak zwykłe MK5
Tak. Link4 na telefon ubezpiecza. Online nie znajdziesz w katalogu naszych aut.
Przy czym twoją wersję możesz ubezpieczyć jak zwykłe MK5
ubezpieczyć jako Mondeo może i można problem pojawia się w chwili jakiegoś incydentu. Dla aut z USA ceny są wyższe (AC) bo ewentualny serwis i import części z USA to dodatkowy koszt i nie ma znaczenia że do wersji Fusion pasuje tyle części z Mondeo
To nie mój problem. Ubezpieczyciel wie ze auto jest z usa.
Wytaptane z telefonu.
Zbliża się czas nowego ubezpieczenia i mam zamiar szukać najtańszego OC w łódzkiem . Ile wy płacicie za samo OC .
Z najtańszego ubezpieczenia to bym się zastanowił choć wiem że z OC nigdy nie skorzystam. Wszystko fajnie jak nie ma się szkody z własnej winy. Rok temu za clio żony płaciłem 420zł za rok, niestety żonie przydarzyła się drobna kolizja z jej winy. Gdy przyszła nowa polisa widniała kwota na prawie 3000zł :( (wiem były duże podwyżki ale prawie 7-krotna podwyżka gdzie wartość auto to ok 2tys to trochę przesada). Zmieniłem ubezpieczyciela na PZU i zapłaciłem tylko 850zł za OC. W cenie jest ochrona zniżek i ubezpieczenie szyb. Za S-maxa zapłaciłem 1800zł OC + Mini AC również PZU (samo OC wyszło by ok 900zł)
Ja ostani raz skusiłem się na tanie ubezpieczenia. Wolę dołożyć i mieć pakiet ochrony zniżek a już jak się coś stanie to nie naliczają mi prawie +700% zwyżki.
szynszyl 17-09-2017, 17:52 W axa oc i ac (przepisali znizki z oc) 1200 za rok
AC to nie OC więc przy podawaniu cen AC proponuję podawać albo jak się nazywa pakiet albo co wchodzi w jego skład bo ma to diametralny wpływ na cenę.
Ja S-maxa mam ubezpieczonego w Ergo Hestii, w tym roku zapłaciłem za OC 429 pln, mam pełen pakiet OC, AC (wariant III ASO), NNW i HCA (wypadek awaria turbo), ochronę zniżek AC i OC, za wszystko zapłaciłem ~1700. W tamtym roku OC kosztowało mnie 296 pln.
Na wysokość opłat za ubezpieczenie wpływa stanowisko agenta, który udziela ubezpieczenia, dodatkowe ubezpieczenia w tej samej firmie, miejsce zameldowania.
Za dużo zmiennych jest przy wyliczaniu stawki OC a tym bardziej AC. Nie tylko kod pocztowy ale: pojemność, moc, model, kolor samochodu, wiek kierownika, wykształcenie, stan cywilny, ilość i wiek dzieci, itd. Cieżko to porównać ze sobą. Np mojej żonie zawsze zajtaniej OC wychodzi w PZU, no a mi w Hestii. Kwestia AC to już zupełnie zależy od pakietu i wartości samochodu uznanej do polisy. No o Assistance też.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Ja czasami korzystałem z porównywarek ubezpieczeń i dawało to jakiś pogląd jakiej kwoty mogę się spodziewać.
juri2069 17-09-2017, 19:23 Najlepiej to pójść osobiście i zapytać. Tak jak wyżej , każdy ma inne zniżki uwarunkowane praktycznie od wszystkiego. Ktoś Ci poleci najtańsze, a ty będziesz miał najdroższe
Ja przez wiele lat korzystam z Rankomatu ubezpieczeń i kiedyś porównywałem z ubezpieczycielem stacjonarnym który przed laty był dla mnie b. atrakcyjny cenowo . Niestety ale porównywarka miała najniższe ubezpieczenia i wszystko od wielu lat przychodzi na maila i pocztą , od wielu lat mam w AVIVA ale nie wiem bo dawali najlepsze ceny ale nie wiem co teraz mają w zanadrzu więc asekuracyjnie chcę się zorientować jak jest u mnie w regionie łódzkim. Może ktoś się jeszcze wypowie bo zostało mi 4 tygodnie i muszę podjąć decyzję .
juri2069 17-09-2017, 21:18 Ubezpieczycieli nie zrozumie .... 2 ostatnie lata miałem najtaniej w PZU , a teraz po zmianie auta najlepiej mi wyszło w Compensie ( o 1000 zł taniej niż PZU )
No nie wyczai. Mają swój świat i każdy przypadek jest inny....
Czarnecki 18-09-2017, 03:03 Dla osób ze szkodą szczerze polecam Gefion. To nowa firma na naszym rynku, która wkroczyła z Danii, która liczy tylko szkody na danym samochodzie. Ja skasowałem swój z mojej winy i na dwa pozostałe dostawałem oferty liczone w tysiącach. Tylko Gefion zaproponował kilkaset zł ;)
I to jest ciekawa oferta możesz jaśniej jakie miasto , jakie ubezpieczenie i jaki samochód .
woro_woro 18-09-2017, 23:59 Ja mam w Warta z opcją likwidacji z OC sprawcy przez Wartę, niezależnie czy sprawca z Alianz czy Link4. Cenię sobie taką możliwość. Ale to kosztuje dodatkowo...
Kiedyś zniżki zdobywało się powoli (8 lat bezszkodowej jazdy) i powoli traciło - jedna szkoda dwie klasy do góry. Obecnie szybciej traci się zniżki, dlatego warto wykupić ochronę zniżek (w Ergo Hestii to po ok. 70 pl za ochronę zniżek OC i AC).
Ja mam OC/AC w Warcie i przed ostatnim odnowieniem sprawdziłem sobie oferty w porównywarce. Oczywiście znalazła się dużo tańsza oferta pozornie taka sama ale jak już zacząłem rozmawiać z konsultantem o szczegółach to okazało się, że różnice są duże np. naprawa na zamiennikach (ja mam na oryginałach), brak samochodu zastępczego (ja mam kilka razy w roku), assistance tylko do najbliższego serwisu (teraz mam do 400 km), brak ochrony zniżek (teraz mam 1 szkodę gratis) itp. Chcąc mieć to samo wyszło m dużo drożej niż mam teraz. Tak więc diabeł tkwi w szczegółach.
no ale to co opisujesz to przy AC, temat jest o OC a to kupuje się najtańsze bo i tak nie masz wpływu na to, kto z jakim OC w Ciebie stuknie
woro_woro 19-09-2017, 12:02 Speedo dlatego uznałem za rozsądne dopłacenie do opcji likwidacji z OC sprawcy w swoim TU. Tego chyba direkty nie umożliwiają.
sorry ale ja czytam i nie rozumiem tego wpisu bo:
jak we mnie ktoś wykorbi a ja niewinny to mi likwidują z OC sprawcy czyli jego (na które nie mam wpływu) i nie muszę za to dopłacać
jakbyś napisał "likwidacja z OC poszkodowanego" to jestem w stanie to pojąć, np masz w PZU, wykorbił w Ciebie Link4 a Ty sobie likwidujesz z PZU
woro_woro 19-09-2017, 13:49 dobra. Ja mam Warte przeciwnik Link4. Jak mi wjechał, ide do Warty i mowie że klient Link4 mi zrobił szkodę. Likwiduję w Warcie, Warta zalatwia papierologię z Link4. Moje zniżki w Warcie są nietknięte.
Ale czemu mają być tknięte zniżki skoro to nie ty wjechałeś?
woro_woro 19-09-2017, 14:40 Speedo miał wątpliwości. Wolałem dodać.
Wolę dołożyć i mieć pakiet ochrony zniżek
Pamiętaj tylko, że ta ochrona działa tylko u tego ubezpieczyciela, u którego wykupiłeś ochronę. Pójdziesz do innego i tam wszystkie szkody liczą.
Nie jestem pewien dokładnie jak to działa ale mam wykupione od lat. 3 lata temu miałem szkodę z OC a 2 lata temu z AC. Teraz ubezpieczałem nowy samochód u innego ubezpieczyciela i w rejestrze ubezpieczonych (nie wiem jak to się elegancko nazywa) nie mam żadnej szkody, za to pełne zniżki. Wygląda na to, że nic nie zgłosili.
Za miesiąc będę wykupował polisę i rozglądając się tu i tam stwierdzam, że:
1. najtaniej wychodzi przez internet i kiedy płaci się kartą jednorazowo (bez rat)
2. Jeżeli jest szkoda, niekiedy taniej wychodzi kupić OC i AC w innych towarzystwach
3. Jeszcze lepiej, kiedy z netu odezwie się konsultant, zawsze coś dorzuci (np. oferowano mi 5 darmowych porad prawnych lub niższy udział własny, keidy nie można było już obniżyć składki)
4. Najtaniej na obecną chwilę wychodzi mi pakiet w HDI, AXA, Link4
5. U multiagenta w siedzibie, pakiet 200-300 zeta droższy
6. Poprzedniego roku miałem w MTU (grupa ergo hestia) i obecnie tam nie jest najtaniej
7. Wcześniejsze towarzystwa, to co rok inne: Aviva, AXA, Compensa
Być może było już poruszane ale dla wszystkich właścicieli aut z USA, Fusionów itd. jest to ważna informacja. Axa jest w stanie sprzedać nam ubezpieczenie AC wraz z OC ale jak się okazuje w OWU jest wpis zwalniający ubezpieczyciela z odpowiedzialności jeśli auto sprowadzone było ze Stanów. Tym pięknym sposobem aby nie dać się nabić w butelkę trzeba dopytywać o wszelkie szczegóły lub uważnie czytać księgę z warunkami. Jak dla mnie to praktyki nie fair i postanowiłem z axa zabrać resztę swoich aut.
Bardzo dobra wiadomość ,
praktycznie nikt nie czyta OWU a w razie problemu to włosy rwie z głowy . Na szczęście mam w Aviva ubezpieczenie no i nie mam z Ameryki ale kiedyś miałem .
prokop123 26-02-2018, 08:00 Panowie
OC i AC oraz GAP mam w Alianz.
Chce zmienić ubezpieczyciela i OC i AC zabrać z Alianz.
Jak to wpłynie na GAP?
Z Alianz dostałem taką odpowiedź z której nic nie wynika.
"GAP jest oddzielnym ubezpieczeniem, aby nastąpiła ewentualna wypłata odszkodowania musi być zawarte pakietowe ubezpieczenie w pełnym wymiarze."
https://images82.fotosik.pl/1001/929c6b8eaebd932fmed.jpg (https://images82.fotosik.pl/1001/929c6b8eaebd932f.jpg)
kumpel Fordzika 26-02-2018, 13:45 Jestem świeżo po ubezpieczaniu 3 pojazdów popartym szukaniem najtańszego OC. Nigdzie nie było tak tanio jak w duńskiej firmie Gefion Insurance której polisy na Polskę sprzedaje firma POLINS. Nie wiem jak w przypadku AC ? Sprawdź jeszcze łotewskie towarzystwo RESO.
To napisz ile proponują takie firmy za OC .
kumpel Fordzika 26-02-2018, 21:46 Za Focusa 1,8 TDCi OC + NW w moim rejonie, bo to też ma wpływ jak i inne parametry kierowcy zapłaciłem 715 zł
Za swojego 1.8 tdci (seria 35) z 2008 r. kilka dni temu zapłaciłem 550 zł (OC i NNW) - hestja (podkarpackie miasteczko powiatowe).
kumpel Fordzika 26-02-2018, 22:54 (podkarpackie miasteczko powiatowe) Lokalizacja ma znaczenie. U mnie duże miasto z dużą ilością wypadków. Jak i wiek kierowcy ma wplyw, baaaa nawet wyposażenie auta jest uwzględniane, szczególnie te mające wpływa na bezpieczeństwo. Dziś bardzo trudno składki porównać. W jednej firmie różnica w OC na mojej foczce była 30 zł zależnie czy samochód był wyposażony GOLD czy pakiet GOLD -X tak mieli taryfikator zbudowany :)
Kiedyś (tylko raz, chyba w warcie) znaczenie miało to, że płacę podatek rolny.
Dlatego nie ma "najtańszego OC, AC"
Jest wiele zmiennych (miasto, roczny przebieg, marka, itd.)
Poza tym każdy ubezpieczyciel celuje w inny profil kierowcy. U kolegi będzie najtaniej, a u Ciebie najdrożej...
Znam z autopsji.
kumpel Fordzika 27-02-2018, 12:57 Nawet marka samochodu ma wpływ na wysokość składek w relacji do wieku kierowcy. Mają tam jakieś swoje dziwne algorytmy z których wychodzi, że np. od młodych kierowców w starych BMW trzeba brać wysoką składkę, np od starszego pana mającego Hondę Accord z mocniejszym silnikiem składka mniejsza mimo to, że obaj w tym samym mieście i obaj maja tzw. max zniżek czyli chyba 60%. Te same towarzystwo ubezpieczeniowe, a składka na BMW syna 3 razy wyższa niż za taty Hondę.
Jedyny ratunek w tym zamieszaniu to mieć solidnego uczciwego brokera multi ofertowego, tylko z drugiej strony jak być uczciwym i sprzedawać co najtańsze jeśli prowizja może być procentem od wysokości składki :)
Bump: a swojego 1.8 tdci (seria 35) z 2008 r. kilka dni temu zapłaciłem 550 zł (OC i NNW) - hestja To bardzo, bardzo tanio zwłaszcza w Hestii gdzie naliczyli mi pod 900 zł, a mam wszystkie możliwe zniżki, ale może też i jakieś zwyżki ukryte za rozmiar buta czy za długa brodę, albo słabo wyposażone auto, bo tylko GOLD :)
Za bmw 320i si z 2007 r. płaciłbym niecałe 800 zł. Sprawdziłem konkretnie ten model (bez VINu).
kumpel Fordzika 28-02-2018, 09:15 Amerykę ubezpieczeniową tam masz albo jeździsz po kryjomu na Cetane Boost i ubezpieczyciel to uwzględnia w zniżkach, bo wiadomo efektywniejsze, sprawniejsze spalanie ON to lepsze przyspieszanie, wyprzedzanie i co za tym idzie bezpieczniejsza jazda :P
to ważne dla ubezpieczalni :)
...;)
Pierwsze ubezpieczenie fokusa to było Eldorado, bo zapłaciłem -3 zł (agent wypłacił mi 3 zł). A kupiłem go od faceta starszego ode mnie, który mieszkał na wsi. Tak więc rzeczywiście moje miejsce zamieszkania musi być tanie ubezpieczeniowo. :-)
kumpel Fordzika 28-02-2018, 17:58 Ja te 700 zł to płaciłem za ten sezon, teraz w kwietniu następna składka od 04.04. zobaczymy co da się wyszukać. Plan jest na 600zł bo już mam dość tego walenia w (_l_) przez cwaniackie firmy ubezpieczeniowe. Co ciekawe poprzedni kierownik mojego Focusa 1200 zł płacił łącznie z AC, bo mam ksera polis i to w Hestii, a ode mnie chcieli prawie 900 zł !! za samo OC skurczybyki. Poprzedni właściciel też w niedużym powiatowym mieście mieszkał.
http://apolisa.pl/kontakt/
Polecam pana Karola. :one:
Powiedzcie, że kontakt macie od AstraC(Grzesiek) na FCP. :)
Dzięki niemu zyskałem jakieś 400zł na ubezpieczeniu nowego Granda w PZU vs. to co oferował dealer.
Dziś płacone AXA przez internet 1127zł OC, AC kosztorys, Assistance prestiż holowanie w kraju bez lim. km za granicą 800 km.
peteypee 07-03-2018, 18:54 Ja za swojego mk4 2.0 pb 2008 w grudniu płaciłem 720zł za samo oc w alianzie. AC dostałem za 70zł ale takie podstawowe...
Żona za mk3 1.8pb 2004 w styczniu zapłaciła 480zł. w axa
Oboje zniżek full a żona ma jeszcze za to że jest kobietą haha:)
AndrzejWY85 15-03-2018, 12:56 Panowie
Gdzie kipiliście AC na Fisiona ?
AXA w OWU ma wykluczenie że nie wypłaci AC za auto z USA i Kanady, Alianz robi problem,
Czy macie doświadczenie u kogo najłatwiej ubezpieczyć Fusiona ?
a.bogusiewicz 15-03-2018, 13:10 ja mam w you can drive
AndrzejWY85 15-03-2018, 13:26 ja mam w you can drive
Ma Pani Auto z USA ?
Ja mam problem z ubezpieczeniem AC :)
Z tego co wiem to najtańsze ubezpieczenie jest w ERGO HESTIA
koval1980 15-03-2018, 17:23 Dziś płacone AXA przez internet 1127zł OC, AC kosztorys, Assistance prestiż holowanie w kraju bez lim. km za granicą 800 km.
Właśnie zrobiłem kalkulację i oczom nie dałem wiary, więc zadzwoniłem do AXA. Faktyczne koszta to ok.1300zł za pakiet Premium OC+AC+NNW+Assistanse gdzie w w Link4 chcą prawie 2tys. Czy to możliwe? Pytałem dokładnie o warunki i są te same jak obecnie w Link4. Pytanie mam tylko do Was, czy warto podnosić wartość auta, bo tak zrobiłem oraz czy lepsze rozwiązanie ewentualnej szkody przez serwis czy kosztorysem? W pakiecie Premium mam serwis i bez udziału własnego.
W axie nie podniesiesz wartości auta, wartośc jest przyjmowana na podstawie danych które wprowadzasz i nie dasz rady zmienić tej wartości... przynajmniej jak ubezpieczałem tam auto to się nie dało. A i wartość auta przyjęta przez axe była mniejsza niż ta którą płaciłem za auto.
Ja jestem zadowolony za 2011 policzyli mi 36600 zł.
koval1980 15-03-2018, 20:49 W axie nie podniesiesz wartości auta,
Podniesiesz, bo dzisiaj to zrobiłem, ale przez telefon. Pomimo, że zaznaczyłem wersję Tytanium to i tak oni nie wiedzą co posiada, więc pani mnie wypytała i cena auta wzrosła o 1700zł, a kwota ubezpieczenia o 30zł. Ale różnica pomiędzy Link4, a AXA jak dla mnie bardzo duża i niezrozumiała.
kumpel Fordzika 16-03-2018, 15:52 Ja te 700 zł to płaciłem za ten sezon, teraz w kwietniu następna składka od 04.04. zobaczymy co da się wyszukać. Plan jest na 600zł bo już mam dość tego walenia w (_l_) przez cwaniackie firmy ubezpieczeniowe.
Kolejna zmiana ubezpieczyciela. Tym razem o dziwo, o czary WARTA składka 638 zł :)
W duńskiej firmie podnieśli składki dla osób posiadających krótko samochód, a Fordzik u mnie niecałe 2 lata ledwo, chociaż i tak max zniżek mam.
Na trzeźwo się tego nie rozkimi co i jak wyliczają.
Pytanie mam tylko do Was, czy warto podnosić wartość auta, bo tak zrobiłem oraz czy lepsze rozwiązanie ewentualnej szkody przez serwis czy kosztorysem? W pakiecie Premium mam serwis i bez udziału własnego.Z ciekawości zrobiłem kalkulacje w AXA; wybór kosztorysu jest równoznaczny z zastosowaniem zamienników przy ew naprawie. Jak znam życie, najtańszych na rynku...
Wariant kosztorysowy likwidacji szkody jest najczęściej wykorzystywany przez ubezpieczyciela do rażącego zaniżenia odszkodowania poprzez zastosowanie dużo tańszych zamienników części i zaniżonych stawek roboczogodziny. Jest praktycznie niemożliwym aby w wariancie kosztorysowym uzyskać kwotę odszkodowania równą rynkowej wartości szkody bez sporu sądowego z ubezpieczycielem. Wariant kosztorysowy może rozważyć kierowca który jest mechanikiem samochodowym lub ma znajomego mechanika, który wykona mu naprawę za znacznie zaniżoną przez ubezpieczycieli stawkę roboczogodziny. - cytat z https://ubea.pl/Zakup-ubezpieczenia-AC-jak-kupic-madrze%2Cartykul%2C848/
Polecam się przejść do jakiegoś punktu oferującego ubezpieczenia rożnych firm i poprosić o kalkulacje. W takim właśnie punkcie wymyślili mi Wartę, a cena była taka, że zrobiłem duże oczy (mając w pamięci kalkulatory online).
Podepnę się pod temat.
Widziałem kiedyś na forum, że ktoś ogłaszał się w sprawie ubezpieczeń, że maksymalne zniżki załatwia i spora część użytkowników skorzystała i potwierdziła atrakcyjną cenę. Teraz za nic nie mogę znaleźć tego tematu, czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
kumpel Fordzika 18-03-2018, 11:44 W takim właśnie punkcie wymyślili mi Wartę, a cena była taka, że zrobiłem duże oczy W Warcie na ten rok wyliczyli mi najtaniej (638zł) i to taniej od krzakowych firm ubezpieczeniowych co się pojawiaj i znikają :)
Po ogromnych podwyżkach sprzed 2 lat Warta próbuje odzyskać trochę rynku :)
ps.
Nie wiem czy wiecie, czy mamy świadomość, że poza odszkodowaniem za uszkodzenie za naprawę możemy ubiegać się odszkodowanie za zmianę statusy bezwypadkowy na uszkodzony. Warto przeczytać, bo przecież utrata wartości rynkowej auta :(
http://wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,134263,19321050,gdy-auto-jest-mniej-warte-po-wypadku-jak-przekona-ubezpieczyciela.html?disableRedirects=true
oraz
https://rf.gov.pl/akty-prawne/ubezpieczenia-gospodarcze/Masz_prawo_do_odszkodowania_za_utrate_wartosci_usz kodzonego_samochodu__369
Jestem tuż po przeglądzie firm ubezpieczeniowych. Najkorzystniejszy dla mnie okazał się TUW,oc,ac i nnw wynioslo mnie łącznie 1375 złocisty przy wariancie serwisowym i wartości auta ok.18 500 złotych. Miasto Łódź. Co ciekawe Aviva,link4 czy Gothar (jakkolwiek by to się pisało) proponowało pakiet przy wartości przeszło 3000 zł. niższej w cenie ok.1500 zł.
Lewsey89 26-03-2018, 16:01 Nie wiem czy wiecie, czy mamy świadomość, że poza odszkodowaniem za uszkodzenie za naprawę możemy ubiegać się odszkodowanie za zmianę statusy bezwypadkowy na uszkodzony. Warto przeczytać, bo przecież utrata wartości rynkowej auta :(
http://wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,134263,19321050,gdy-auto-jest-mniej-warte-po-wypadku-jak-przekona-ubezpieczyciela.html?disableRedirects=true
oraz
https://rf.gov.pl/akty-prawne/ubezpieczenia-gospodarcze/Masz_prawo_do_odszkodowania_za_utrate_wartosci_usz kodzonego_samochodu__369
Warto o to walczyć. Po szkodzie z OC sprawcy dostałem 2% wartości auta przelewem na konto, oprócz naprawy w ASO. Podpisałem ugodę z Link 4. Oferowali 1 % wartości, mój agent mówił, że przysługuje mi 3%.
Bump: Miałem w życiu dwie szkody z OC sprawcy. Pierwsza rozliczna z PZU, druga z LINK4. Z PZU sprawa otarła się o sąd z LINK4 zero problemów. Jeśli zgadzały się im papiery to wszystko wypłacali. Strasznie bałem się tej drugiej szkody po przebojach z PZU ale miło mnie zaskoczyła obsługa tego ubezpieczyciela(2015 rok)
kumpel Fordzika 26-03-2018, 16:19 W pewnym sensie standard. Do ubezpieczalni łatwo się kasę wpłaca, a bardzo trudno się wypłaca. Bankomat wydaje pieniądze, a alkomat alkoholu nie wydaje :)
Hej, zbliża się termin, że muszę szukać nowego OC. Ile wy płacicie za OC Fiesty? Jaka firma teraz jest najtańsza?
Lewsey89 30-03-2018, 20:51 Wszystko zależy od profilu kierowcy i miejsca zamieszkania. Różnica między PZU a Hestią w moim przypadku była dosłownie 100%. Ubezpieczenia to bardzo rozbudowane kalkulatory ryzyka. Trzeba pytać w różnych towarzystwach.
ja robiłem to najtaniej wychodzi u córki PZU LINK 4 pełen pakiet OC i AC włącznie z dodatkowymi opcjami 2550 czyli 1500 mniej niż hestia i PZU. Opcja full AC czyli części serwis zniesienie udziałów własnych itd.
AnonimowyAlkoholik 03-04-2018, 18:42 Za moją Fieścinę OC+AC+Assistance 1050 zł w HDI :one:
Dziś płacone AXA przez internet 1127zł OC, AC kosztorys, Assistance prestiż holowanie w kraju bez lim. km za granicą 800 km.
Ac -kosztorys. Miałem takie coś .Kazali przysłać zdjęcie uszkodzenia i na tej podstawie wypłacili kasę. Pokrywała ona tylko 1/3 kosztów naprawy drzwi.
Pablo_FZ 29-04-2018, 20:42 A ja powiem tak, jako przedstawiciel ubezpieczeniowy. Koszt ubezpieczenia jest wypadkową wielu czynników, czasem nawet ten sam kierowca, z taką samą historią, mieszkający w dwóch pobliskich miejscowościach może mieć zupełnie inne stawki, czasem różnice mogą być znaczne.
Ubezpieczenie OC i AC Fusiona - to droga przez mękę. Mam model 1,5benz.
Najciekawszą ofertę przedstawiło mi PZU.
Na OC z maksymalnymi zniżkami - wyszło mi 850zł. Całkiem duzo ale to jeszcze nic - dopiero AC wyjęło mnie z kapci.
Z 9 lat temu miałem auto w PZU i uczestniczyło w gradobiciu. Ponieważ zrezygnowałem z AC po tym roku - okazało się że obecnie mam 30% zwyżki i mój Fusion został wyceniony na sumę 7900zł za rok.:shock: Po prostu grzech nie skorzystać.
Gdyby ktoś miał jakąś ubezpieczalnie godną polecenia - to proszę dać znać. W tej chwili jestem po kilku rozmowach - i z AC na fusiona nie jest łatwo.
Ja płaciłem AC w Balcia Insurance - 1570 za pakiet bez stratny z asistance do 500km
PPiotrek 08-10-2020, 11:52 Szanowni,
w zeszłym roku ściągnąłem edka z USA, zrobiłem - wyszykowałem do jazdy, ubezpieczyłem i....
Ubezpieczyłem w compensie (pakiet OC, AC, NNW i inne jeszcze pierdółki). Nie było z tym problemu, jakaś ulga importowa - wszystko OK. Wartość odpowiadająca mniej więcej wartości rynkowej - temu co płaciło się za europejczyki.
Zbliża się odnowienie polisy, myślałem że to proforma, a tu się okazuje, że nie.
Tylko PZU i tylko Warta ubezpieczają samochody z USA. Ale wartość ubezpieczenia dają niską.
Compensa, którą mam owszem ubezpiecza ale w przypadku szkody, kradzieży robi problemy. Dlaczego? Bo ze słownika wybierają model europejski edga. Potem przy likwidacji szkody okazuje się, że zamiast diesla jest benzyna i dupa - nie ten samochód co w polisie. Przez rok żyłem w nieświadomości, a TEN sprzedawca ubezpieczeń już nie pracuje...
A Wy gdzie ubezpieczacie - w których firmach?
Dziękuję za pomoc.
GamonKra 08-10-2020, 12:10 W link4 bez problemu. Tylko nie przez stronę a jedynie telefonicznie. Mówisz że USA.. ładnie wszystko wprowadzają (benzyna itd)
Mam w Compensa od wrzesnia tego roku jest wprowadzony jako benzyna 3,5 v6 wiec nie wiem dlaczego u ciebie ten problem moze agent do dupy;)
Dla auta z US musiałem pisać "oświadczenie" o wartości pojazdu, bo ... Ubezpieczyciel ma taką politykę i już...
prokop123 09-11-2020, 12:11 Panowie Doradźcie
Mam szkodę parkingową, porysowane drzwi, lewe tylne, bez wgniotki ale rana głęboka, sprawcy brak
Zrobić to z ubezpieczania ?
Za OC i AC płace 4100 w allianz, strata na składkach min 10%
Większe składki bedą obowiązywać w jednym roku a później wrócą do obecnych czy bedę dopłacał za tą szkodę przez dłuższy okres ?
Nie wiem czy drzwi malować prywatnie czy z ubezpieczenia ;/
Robert 68 09-11-2020, 12:18 Zrobić to z ubezpieczania ?
A po co płacisz AC? Oddaj do ASO i po problemie.
prokop123 09-11-2020, 12:21 A po co płacisz AC? Oddaj do ASO i po problemie.
ok, Oddawać na pewno bede do ASO,
zniżki za szkodę strace na rok czy dłużej ?
Robert 68 09-11-2020, 12:30 zniżki za szkodę strace na rok
O to musisz zapytać swojego ubezpieczyciela. Na ile i ile % stracisz. A nie masz wykupionej ochrony zniżek?
prokop123 09-11-2020, 12:51 Takie mam bezpiecznie
https://images90.fotosik.pl/441/7c3a9896d9c232ecgen.jpg (https://images90.fotosik.pl/441/7c3a9896d9c232ec.jpg)
Zniżki zawsze sie traciło na okres 4 lat bez względu na wartość szkody, bo są tabele i progi w ubezpieczeniach .do Robert 68 AC w twoim 2008 r oczywiście nie ma sensu bo wartość znikoma w porównaniu do auta kolegi z 2017 r
Robert 68 10-11-2020, 15:20 AC w twoim 2008 r oczywiście nie ma sensu bo wartość znikoma w porównaniu do auta kolegi z 2017 r
No popatrz, kolega prokop123 ma "super" furę i lipne AC a ja mam "znikomą wartość" jak to napisałeś i pełne AC wraz z ochroną zniżek :D A sens opłacania AC (w odpowiedniej opcji) jest zawsze, daje to ochronę w razie nieprzewidzianych wypadków. No ale każdy jest "kowalem swego losu", gdyby kolega prokop123 wybrał odpowiednią opcję AC dzisiaj nie musiał by się martwić o utratę zniżek.
Ubezpieczyciel przede wszystkim zwraca uwagę na roczki auta . Szkodę wycenia się na podstawie średniej wartości z danego rocznika . Dlatego tak napisałem . Do prokop123 Jeśli nie będzie sprawcy tego zdarzenia to nie ma sensu zgłaszać to z AC . bo potrącą po 10 % przez 4 kolejne lata , spadniesz w tabelce szkód na inny poziom z powodu zgłoszonej szkody. ( np. z 60% na 50% ). Poproś ubezpieczyciela o dwie wyceny tej szkody (kosztorysowo - wycena, czyli zgadzasz się na kwotę jaką ci zaproponują i sam decydujesz dalej jak to naprawić) i drugą wycenę jeśli zdecydujesz oddać do serwisu ASO Ford . Na dzień dzisiejszy takie szkody ubezpieczyciel robi ON-line więc będzie to w dużej mierze zależeć od ciebie jak pokażesz to przez kamerkę swojego telefonu . Takie wyceny przyślą ci na mail.i będziesz mógł rozważyć co z tym zrobić . Od siebie podpowiem ... teraz kosztorysowo tez wypłacają z VAT . także nie stracisz .
Robert 68 10-11-2020, 17:17 Szkodę wycenia się na podstawie średniej wartości z danego rocznika
Dlatego oddaje się samochód do ASO, odbiera naprawiony a ubezpieczyciel niech się "boksuje" z ASO o koszty.
A tutaj zagadka na moim przykładzie https://images90.fotosik.pl/441/6c926e667717d057m.jpg (https://images90.fotosik.pl/441/6c926e667717d057.jpg) ile PZU zapłaciło za naprawę tego uszkodzenia w ASO?
nie ma sensu zgłaszać to z AC
To po co mu AC? Przecież napisał, że chce naprawiać w ASO.
pokażesz to przez kamerkę swojego telefonu
Najgorsza opcja zgłaszania szkody.
Napisałem że będzie miał wybór , jestem kierowcą ponad 45 lat i wiem jedno żeby mieć dobrze wyceniona szkodę należy mieć wiedzę w tym zakresie i umiejętność przedstawienia swoich racji w tym temacie . Co do tego zdjęcia to za mało szczegółów widać ( powinno być więcej zdjęć pod różnym kątem i dobrze doświetlone ) , jak również nie podałeś czego dokładnie i szczegółowo dotyczy szkoda . TO jest baza do ew. wyceny .
prokop123 10-11-2020, 20:02 To moje pierwsze auto z salonu, wcześniej mialem 16 letniego szrota bez AC
Nawet nie pomyślałem o zaznaczeniu ochrony zniżek, poprosiłemw dniu zakupu, w salonie Forda o dobre OC, AC, GAP i takie mi dali.
W poniedziałek jestem umówiony w ASO na oględziny szkody, spytam ile kosztuje prywatna naprawa i najwyżej wycofam sie ze zgłoszenia szkody w Allianz
Robert 68 10-11-2020, 21:13 jak pokażesz to przez kamerkę swojego telefonu
powinno być więcej zdjęć pod różnym kątem i dobrze doświetlone
Przed chwilą twierdziłeś, iż to wystarczy do zgłoszenia szkody a teraz wymagasz sesji zdjęciowej ze studyjnym oświetleniem?
nie podałeś czego dokładnie i szczegółowo dotyczy szkoda
Pęknięty prawy klosz lampy oraz małe wgniecenie na zderzaku https://images89.fotosik.pl/442/473d0ad78d170e32m.jpg (https://images89.fotosik.pl/442/473d0ad78d170e32.jpg)
Robert.. chyba nie do końca rozumiesz jak to jest z wyceną ON LINE , ale moim zdaniem za rocznik 2008. nie dostałbyś więcej do ręki (kosztorysowo) jak 3-3,5 tyś. Kiedyś wspominałem że mój syn pracował ponad 15 lat w dużym ASO jako lakiernik samochodowy więc wiem jak to jest w ASO nie tylko na własnych przykładach , i może skończmy tą dyskusję bo odeszliśmy od meritum.
Robert 68 11-11-2020, 08:40 jestem umówiony w ASO na oględziny szkody
Ja na Twoim miejscu oddał bym do ASO nawet kosztem 10% zniżki (bo prawdopodobnie tyle stracisz i to na rok). Musisz się jednak liczyć ze zwyżką kosztów całej polisy. Czy Ci się to opłaca oceń sam. A na przyszłość kupując samochód zwracaj uwagę również na inne rzecz np. warunki ubezpieczenia a nie tylko na kupowany samochód. Powodzenia, daj znać co z tego wyszło.
nie dostałbyś więcej do ręki (kosztorysowo) jak 3-3,5 tyś
Zapomnij, tyle to kosztowała naprawa w ASO, PZU wyceniło to na niecały 1000 zł. i to na zamiennikach.
prokop123 20-11-2020, 20:52 Temat rysy załatwiony
Udało się spolerować w salonie detajlingowym, więc AC odwołałem, za zaoszczędzone pieniądze kładę ceramikę z 5 letnią gwarancją :D
https://lowcyblasku.pl/ile-kosztuje-powloka-ceramiczna/ no to grubo. Pewnie prędzej nastąpi kolejna obcierka.
prokop123 21-11-2020, 20:10 . Pewnie prędzej nastąpi kolejna obcierka.
Czemu następna obcierka?
Robert 68 21-11-2020, 20:55 prokop123 zdarzyło się raz, zdarzy się ponownie, jak z meteorytami ;)
Tak przy okazji - jeśli ktoś teraz planuje przedłużać/szukać nowego oc/ac to na mfindzie widziałem wczoraj promkę z cashbackiem na stówkę przy zakupie przez ich kalkulator. A nuż ktoś skorzysta.
|
|