Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] nie odpala nawet z plaka
Witam, posiadam Forda Focusa mk2 1.8 tdci z 2006roku, od 2 miesięcy mam z nim problemy, na początku tracił moc przy odpaleniu, a teraz nie chce nawet odpalić, próba odpalenia z plaka też nić nie daje- samochód nie reaguje. Po każdym powrocie od mechanika jeździ 1-2 dni i znowu staje. Został zregenerowany alternator, wymieniony akumulator, filtr paliwa, zawór przy pompie oraz rolki napinacza, samochód był także odpowietrzany.
Przeszukałam różne fora, jednak nadal nie znalazłam rozwiązania, ponieważ w każdym przypadku plak dawał rade. Aktualnie 3 mechaników rozłożyło ręce.. Błędy w komputerze, także zostały pousuwane.
Nie wykonałeś podstawowego sprawdzenia,jakim jest sprężanie w cylindrach, bo diessel to nie benzynowiec, w nim ani iskra, ani świeca miezanki nie zapali.
A na plaka, nawet bez kompresji musi na parę sekund zapalić , pod warunkiem jak sie wie, gdzie psiknąć.
Sprężenie w cylindrach także było sprawdzane, wtryski również są dobre. Tak wiem gdzie się go psiuka, tak jak mechanik, który mi to wykonywał ;) Dlatego piszę tu, może ktoś miał podobny problem.
Początkowo z plaka odpalał, lecz to było jakieś 1,5 miesiąca temu aktualnie nie chce odpalać.
A jakie były wartości tego sprężania, na ciepłym czy zimnym silniku.
Bo aby dostać jakieś konkretne podpowiedzi, trzeba znać objawy, bo wywróżyć z domysłów sie nie da.
Tak jak pisałem wyżej, nie ma możliwości, aby nie odpalił na samostart, o ile rozrusznik i akumulator da radę zakręcić wałem korbowym, a w silniku są jeszcze tłoki i zawory.
Na samostart silnik pali niezależnie od wtrysków, grzania świec, temperatury, itp...
Samochód jeśli odpali to momentalnie traci moc, a następnie tylko kręci o ile kręci i w pewnym momencie go coś odcina, parametry są dobre według tego co powiedział mi mechanik, dlatego usterki szukam gdzieś indziej ..
Plaka podajesz przez przepustnicę na kolektorze? bo jeśli tak to może ona się nie otwiera albo zacina
Był taki temat niedawno, masz w nim kilka wskazówek i rozwiązanie identycznego problemu.
EDIT: Przejrzałem archiwum i mam wrażenie, że temat poszedł do kosza. Sprawdź zawór EGR, w pełni otwarty nie pozwoli na uruchomienie silnika.
slawek-kali 02-03-2017, 20:18 Byl ostatnio kolega z takim samym problemem, dzial galaxy szukaj!!
EGR sprawdzony jest dobry. W tym fordzie galaxy była uszkodzona szybko-złączka kątowa przez co dostawało się powietrze lecz u mnie także jest to dobre, chcą mi cały czas wymieniać pompę ..
Samochód ostatnio odpalal przez dwa dni następnie znowu stanął dlatego skoro czasem mu się uda odpalić to czy na pewno pompa jest do wymiany ?
Wymienią pompę,okaże się że też nie pali, i będą namawiac na wymianę silnika.
Skoro piszesz, że wszystko co sprawdzali to dobre, to czemu nie zapala ???
Nie może uszkodzona pomparaz być dobra, jak postoi 2 dni, a póżniej już nie dobbra, i trzeba wymienić.
Kompresja dobra, ale nie powiedzieli ile atm, bo może dobra dla benzynowego, ale w dieslu juz niekoniecznie, egr tez dobry, ciekawe jak go sprawdzali, pewnie obejrzeli, był czysty, to dobry.
Pewnie komputer też podłączali, i wszystko dobre, żadnych błędów, chyba że żle odczytali.
Ja bym sprawdził czy podaje odpowiednie ciśnienie paliwa na listwę.
Wymienią pompę,okaże się że też nie pali, i będą namawiac na wymianę silnika.
Skoro piszesz, że wszystko co sprawdzali to dobre, to czemu nie zapala ???
Kompresja dobra, ale nie powiedzieli ile atm, bo może dobra dla benzynowego, ale w dieslu juz niekoniecznie, egr tez dobry, ciekawe jak go sprawdzali, pewnie obejrzeli, był czysty, to dobry.
Pewnie komputer też podłączali, i wszystko dobre, żadnych błędów, chyba że żle odczytali.
Ja bym sprawdził czy podaje odpowiednie ciśnienie paliwa na listwę.
Lecz się chłopie. Gościowi któremu świece w ka nie chodzą i wymienił uszczelkę pokrywy zaworów piszesz że powywalało simeringi wału bo uszczelnił silnik to ty masz pojęcie o czymkolwiek jak żyd o gwiazdach.
Daj spokój 5000 postów w kazdym piszesz ze silnik do wymiany.
Jeden z popisowych temmatów tego naciągacza
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=259112
Nie wiem czy ty silniki naprawiasz i prowadzisz warsztat czy masz chorobę psychiczną ale lecz się .
damiasek 03-03-2017, 09:59 Samochód ostatnio odpalal przez dwa dni następnie znowu stanął dlatego skoro czasem mu się uda odpalić to czy na pewno pompa jest do wymiany ?
A jakie podaje ciśnienie na listwę CR? Jak chcesz naprawiać auto przez forum, to musisz mieć podstawowe narzędzia diagnostyczne. Podepnij elma i odczytaj komputerem/komórką jakie jest to ciśnienie przy uruchamianiu.
Natomiast ze wcześniejszych Twoich informacji - nie pali nawet na plaka wynikałby by że:
- nie ma palnej mieszanki w cylindrach - czyli albo EGR, albo przepustnica, albo jakieś grube nieszczelności na dolocie
- duży brak kompresji - na plaka to nawet 1.5 FSO benzyna bez zapłonu paliła ;)
salom dobrze Ci pisze, jak chcesz porady to podaj te zmierzone wartości, bez tego to można w nieskończoność gdybać i wróżyć.
Przepraszam, ale chciałbym się podłączyć do rozmowy.
Mam podobny problem z Focus-em 1.8 TDCI FL 2008r. Po parokrotnych pobytach u dwóch mechaników miałem już:
- czyszczenie zbiornika paliwa,
- nowy filtr paliwa,
- wymiana świec żarowych,
- regeneracja rozrusznika,
- sprawdzenie akumulatora (sprawność po 3 latach na poziomie 93%),
- wymiana elektrozaworu cisnienia paliwa na pompie CR Siemens-a,
- wymiana czujnika położenia wału korbowego.
Samochód po ostatniej wizycie odpalał przez tydzień bez problemu, dobrze reagował na dodanie gazu, krótko mówiąc działał bez zastrzeżeń. Dzisiaj już nie był w stanie odpalić - wyskakuje błąd za niskiego ciśnienia paliwa na szynie CR. Mechanik mówił że przy wymianie elektrozaworu w pompie CR najlepiej wymienić ten drugi który ma zadanie chronić pompę przed wysokim ciśnieniem.
Mam pytanie: czy to może chodzi o ten zawór czy może o zawór EGR. Podpobno po samodzielnym rozkręceniu łatwo dojść w nim do styków elektrycznych i mechanizmu, który ma tendencje do zabrudzenia a tym samym do nieprawidłowej pracy.
damiasek 03-03-2017, 12:09 Zawór EGR nie ma nic wspólnego z niskim ciśnieniem na szynie CR.
Niskie ciśnienie na listwie paliwa to:
- zapowietrzony układ paliwowy
- brudny filtr paliwa
- niedmykający/zawieszający się zawór regulacji ciśnienia CR
- pompa CR kończąca swój żywot
- lejące wtryski ( wsumie mało prawdopodobne, musiałyby koszmarnie lać)
- zbyt niska prędkość obrotowa przy rozruchu czyli rozrusznik lub akumulator - ale też mało prawdopodobne.
Witam
Niskie ciśnienie na listwie paliwa to:
- zapowietrzony układ paliwowy (czy samoistnie może się zapowietrzyć po tygodniu użytkowania?)
- brudny filtr paliwa (od stycznia wymieniłem już dwa, zbiornik paliwa został wyczyszczony)
- niedmykający/zawieszający się zawór regulacji ciśnienia CR (wymieniony na nowy - samochód zaczął odpalać jakby lżej)
- pompa CR kończąca swój żywot (do sprawdzenia)
- lejące wtryski ( wsumie mało prawdopodobne, musiałyby koszmarnie lać)
- zbyt niska prędkość obrotowa przy rozruchu czyli rozrusznik lub akumulator - ale też mało prawdopodobne. (oba sprawne)
Dodam, że auto ma problemy po dłuższym postoju, około 12 - 13h
damiasek 03-03-2017, 12:59 No to sprawdzić pompę i szczelność układu paliwowego. Jak jest nieszczelny to paliwo może się cofać, a układ zapowietrzać. Niektórzy leczą to zakładając zaworek "zwrotny" na przewód paliwowy.
Mój potrafi po 5 min postoju już nie odpalić, ostatnio został wyprowadzony z garażu a 4-5h później juz nim nie odjechałam.
tak czytam i czytam i się powtórzę ja w swoim miałem podobne objawy, żaden mechanik nie znalazł przyczyny, dopiero całkiem przypadkiem sam ją odkryłem, to zacinająca się klapka w przepustnicy na kolektorze ssącym, tylko że ja mam silnik 2.0tdci
https://www.youtube.com/watch?v=RPVmXVRrMnE
|
|