Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] jakie ŻARÓWKI do soczewek

Damian0908
05-03-2017, 12:21
Witam,
jak w temacie - jakie żarówki do soczewek?
Na chwilę obecną posiadam ''OSRAM COOL BLUE HYPER H7 OFF ROAD'' ale nie jestem zadowolony, gdyż bardzo słabo oświetlają drogę. Proszę o pomoc w doborze.
Pozdrawiam

witek_p
05-03-2017, 15:58
" OFF ROAD''
Ile to ma mocy ? Można na tym jeździć po drogach publicznych ?

Osram Nightbreaker Plus/ Unlimted - jak na takich będzie słabo to może odbłyśniki trzeba zregenerować ?

Damian0908
05-03-2017, 17:11
Moc żarówki H7 = 12V 55W up to 5000K
Raczej nie wolno używać żarówek OFF ROAD na drogach publicznych. Aczkolwiek świecą strasznie słabo :-/ może to wina soczewki? Soczewka wygląda na stan bdb.

cliner
05-03-2017, 20:40
OSRAM Night Breaker i wszystko jasne.... Testowałem różne, ale w soczewkach te dają radę najlepiej...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Damian0908
05-03-2017, 21:24
Jakaś znacząca różnica pomiędzy OSRAM Night Breaker a OSRAM Nightbreaker Plus/ Unlimted ? Dzięki.

dario6273
05-03-2017, 21:33
Nowość OSRAM Night Breaker Laser +130% :one:

rumunn95
06-03-2017, 05:24
Zwykle narva , jezeli slabo swieca to odblysniki wypalone , a jak zakladasz +1000 turbo nitro usb to napewno im nie pomagasz bo takie zarowki bardziej sie grzeja i wypalaja marne mundkowe odblysniki;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Damian0908
16-03-2017, 20:26
Jakieś propozycje jeszcze? :)

Bierut
17-03-2017, 07:32
Tungsram Megalight (występują o różnych "mocach"). Ja mam +120.

szeregus
17-03-2017, 10:04
Tungsram Megalight Ultra 120% :one:

Na różnych jeździłem, ale jeśli chodzi o widoczność w nocy to tylko Tungsram!
MAM pare w mijania oraz w drogowych !

osskit
17-03-2017, 10:49
Ja sie podepne do pytania, ale troche w innym stylu :p
Otoz tez mam soczewki i wedlug mnie strasznie dziwnie wygladaja zolte, od zwyklych zarowek. Wiec czy sa jakies, dobrze swiecace, ktorw beda mialy barwe biala, albo bardzo zblizona?

Pitol321
17-03-2017, 11:03
OSRAM Night breaker są trochę bielsze niż zwykłe, do tego sporo mocniejsze.
Nie jest to oczywiście czysta biel, czy już w ogóle prawie niebieski LED/Xenon, ale poprawa względem zwykłych znaczna.

Damian0908
28-03-2017, 14:44
Witam ponownie,
Kupiłem i założyłem żarówki OSRAM H7 NIGHT BREAKER LASER jak mi polecano, odcień żarówki jest żółty – czy to jest normalne? Przy okazji wymiany sprawdzałem odbłyśniki – stan bdb.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

MaXyM
28-03-2017, 16:07
a jakie bys chcial?
Zarowka to zarowka. Nawet xenony 4300K sa zoltawe. A zarowka to pewnie jakies 3400 max
No jeszcze zalezy do czego porownujesz.

Damian0908
28-03-2017, 16:42
Porównuję do poprzednich H7 OSRAM COOL BLUE HYPER, gdzie odcień światła był dużo bielszy.

MaXyM
28-03-2017, 23:21
Osram sie nie chwali barwa tych Laser. Pisze ze tylko o 20% bielsze swiatlo.
Za to Cool Blue Hyper maja niby miec 5000K (co jest bielsze od niejednego xenonu). Tyle ze te zarowki nie maja homologacji do uzytku na drogach publicznych

Damian0908
29-03-2017, 10:57
Czyli wnioskuję, że odcień jaki teraz uzyskałem jest prawidłowy?! :)

MaXyM
29-03-2017, 11:27
mozna tak powiedziec :)

Marco35
29-03-2017, 12:36
Osram sie nie chwali barwa tych Laser. Pisze ze tylko o 20% bielsze swiatlo.
Za to Cool Blue Hyper maja niby miec 5000K (co jest bielsze od niejednego xenonu). Tyle ze te zarowki nie maja homologacji do uzytku na drogach publicznych

Z mojego doświadczenia wiem, że im więcej Kelvinów tym mniej światła na drodze.

p.saw
29-03-2017, 12:45
Niestety w żarówkach halogenowych za barwę odpowiada w przeważającej większości zabarwienie niebieskie bańki. Im bielsze światło tym bańka bardziej niebieska i co z tym się wiąże mniej przepuszczalny filtr=mniej światła.

Pitol321
29-03-2017, 15:07
Dlatego optymalnym rozwiązaniem są Night Breaker Unlimited.
Barwa jest trochę bielsza, tym bardziej przez soczewki, ale także światła jest więcej.

Na cool Blue czy Hyper ludzie narzekają, że kolor ładny, ale światła bardzo mało - a w deszczu już całkiem ciemnica.
Na Laser, że pali odbłyśniki w zwykłych lampach.

koszka
29-03-2017, 21:18
cool blue w deszczu jak i nie deszczu sprawują się bardzo dobrze , barwa jest biaława i swiatła naprawdę jest wystarczająco. To podobno coll blue hyper są do niczego w deszczu.Na cool blue jeżdże cały czas i jest ok. O hyper tylko słyszałem.

Wicik
22-11-2017, 19:26
odgrzewam kotleta
posiadam lampy z soczewką, co założyć do środka żeby to dobrze (a nie ładnie/lansowo) świeciło? (te żarniki to H7?)
czekam na opinie bo maxa posiadam od wczoraj i myślałem, że te soczewki będą lepiej świecić... może żarnik wypalony (a czy jest możliwość całościowo to kupić w oryginale nowe?)
co polecacie do świateł "długich"?

daniel66
22-11-2017, 19:30
Cześć
Wrzucone Tunsgramy H7 + 120% są ok i dają radę ;) a tutaj filmik jak działają

https://www.youtube.com/watch?v=R0wsuND20rk

Wicik
22-11-2017, 20:16
Ale film odnosi się do xenona:) a ja xenona nie mam

rumunn95
22-11-2017, 20:54
AFS to nie xenon ;p

Parch
22-11-2017, 21:02
Ale film odnosi się do xenona
Jak jest żarówka H7, to nie ma Xenona. Jakby był Xenon, to byłby żarnik D1S.

AFS to nie xenon ;p
AFS oznacza reflektor "skrętny", więc reflektor soczewkowy jest AFS i reflektor HID też jest AFS.

Wicik
22-11-2017, 21:13
a to nawet nie wiedziałem że ta soczewka może być skrętna...
z Vinu mojego auta wychodzi mi że mam takie coś:
62A HEADLAMPS - DESIGN: ADVANCED FRONT LIGHTING SYSTEM

czy to jest skrętna soczewka? AFS (de facto AFLS po nazwie) czy to coś innego?
czy to działa tylko w czasie jazdy czy też na postoju?

Parch
22-11-2017, 21:18
Ten skrót AFS w nomenklaturze Forda, to raczej Adaptive Front Lighting.
Masz "skrętne" soczewki. Dodatkowo masz doświetlanie zakrętów.

Wicik
22-11-2017, 21:33
Masz "skrętne" soczewki. Dodatkowo masz doświetlanie zakrętów.
możesz powiedzieć mi po krótce czy AFS działa tylko w czasie jazdy czy też widać skrętną soczewkę na postoju?

Parch
22-11-2017, 21:38
Działa zawsze, gdy kręcisz kierownicą. Po włączeniu auta powinien się też zrobić test lewo/prawo.

Wicik
22-11-2017, 21:39
dzięki
muszę na to jutro zerknąć bo chyba nie śmiga jak należy
(aczkolwiek autem jechałem raz więc moge sie mylic)

dzięki za pomoc

koval1980
23-11-2017, 06:30
Szybkie pytanko. Czy zestawy do świateł mijania H7 led są zgodne z przepisami czy? Mając soczewki i tak nie widać jaka tam siedzi żarówka, a można uznać, że lepiej oświetlają i są długotrwałe w przeciwieństwie do zwykłych. Czy się mylę?

Golson
23-11-2017, 07:07
Nie są.

Wicik
23-11-2017, 07:48
Niestety ale w tej UE jest taki badziew, że klosz musi mieć homologacje do danej żarówki
Czyli nie wolno włożyć do no. Xenona innej żarówki niż właśnie taki żarnik, a do zwykłych lamp nawet tych z soczeką Ledów lub Xenonów pomimo homologacji takiej żarówki przez Ue

Taka biurokracja

Golson
23-11-2017, 08:12
To nie biurokracja tylko zdrowy rozsądek i zabezpieczenie przed Januszami z ksenonami z biedronki...

rumunn95
23-11-2017, 08:19
zadko a nawet wogole nie zgadzam sie z golsonem , lecz w tej kwetsii musze poprzec . Bardzo draznia mnie gruzy ,golfy i inne kałdi z zenonami z biedry razacy po oczach.

Wicik
23-11-2017, 11:20
Troche nie zrozumiano mojego postu, pakowanie do zwykłej lampy xenona to bzdura, bo tam nie ma soczewki, (i tu sie z wami zgadzam w 100%) światło w normalnej lampie jest z odbłyśnika, a nie z samej żarówki
Led w lampie soczewkowej działa bez zarzutu, i nie ma znaczeni jaki klosz ma ta lampa, bo to soczewka i żarówka Led daja odpowiedni strumien w odpowiednie miejsce, bez rażenia i kombinowania
Żarówki Led Osram posiadają homolagcję-to nie jest chińczyk, i pasują spokojnie do map z soczewka, ba nawet zwykłcyh h4, i nikogo nie oślepiaja, mało tego w przeciwieństwie do zwykłej żarówki nie emitują ciepła na odłyśnik - co sprawia że taki odbłyśnik się nie zużywa
Snop światła jest bardzo ładnie odcięty, gdyby nie fakt że klosz lampy nie jest homologowany do led, to na każdej stacji diagnostycznej auto przeszło by nadanie, bo snop światła nie oślepia tak jak ma to w przypadku zwykłej żarówki
Zanim zaczniemy dywagacje - pooglądajcie sobie filmiki na Yt o Osram Led:)

weuek
23-11-2017, 11:26
Żarówki Led Osram posiadają homolagcję

Jaką konkretnie?

Parch
23-11-2017, 11:43
Przyłączam się do pytania kolegi - proszę o dowód, że ledowe źródło światła posiada homologację. Trzymając się firmy Osram proszę o wskazanie jakiegoś produktu.

Wicik
23-11-2017, 12:21
A więc tak, of kors dałem ciała bo nie chodzi o Osramy, tylko o Philips, a konkretnie te:
https://m.youtube.com/watch?v=9-hHBi-hnqw
Aczkolwiek zdaje się, że Osram ma w swojej ofercie podobny wynalazek
Jeśli chodzi o samą homolagcję na UE to oczywiście, że jej nie maja
Sama żarówka, wg. MOJEJ oceny jeśli jest dostępna w UE legalnie powinna homologacje posiadac, ale nie jest ona dostępna ze względu na klosz lampy z którym współpracuje
(Wymagania UE)
Troche mnie poniosło z tą hologacją-chodziło mi raczej o to, że taki produkt dobrze świeci, ba nawet nie oślepia lepiej niż zwykła H4, H7 (proponuje oglądnąć film do końca)
Rozumiem względy bezpieczeństwa i brak poziomowania/sprysków, ale nie dajmy się zwariować - producent w stylu Phillips/osram to nie chińczyk i zrobili to dobrze
Jeśli światło ma dobre odcięcie, przeszło testy laboratoryjne w fabryce, to why not?
Szkoda, że czasami UE jest zbyt uparta w jedna stronę

Odpowiadając na wasze pyatnie:
Nie znalazłem w sieci homologacji na tą żarówkę, me coulpa
Pewnie dla tego, że przepis jasno precyzuje w UE, że taka żarówka w kloszu do tego nie przystosowanym nie ma racji bytu
Natomiast sama hologacja żarówki musi być skoro jest dopuszczona do sprzedaży

Parch
23-11-2017, 12:26
Natomiast sama hologacja żarówki musi być skoro jest dopuszczona do sprzedaży
:lol:

Wicik
23-11-2017, 12:38
Dobra a wracają do tematu Afs mi nie działa
Po odpaleniu soeczekwa coś tam chce lewo/prawo ale nie skreca wogóle podczas skręcania
Wieczorem sprawdzę jak świeci phillips racing coś tam coś tam;)
Na desce błędów brak-doświetlanie działa ok, wiec nie wiem gdzie szukac
Ktoś coś?

weuek
23-11-2017, 12:55
A więc tak, of kors dałem ciała bo nie chodzi o Osramy, tylko o Philips, a konkretnie te:
https://m.youtube.com/watch?v=9-hHBi-hnqw

A mnie się bardzo mocno wydaje, że to nie jest philips (pudełka nie pokazali z bliska), bo powszechne jest podszywanie się pod niego, twierdząc, że diody pochodzą od philipsa. Znajdź te ledy philipsa na stronie philipsa.

No i na poczatku przeczytali z pudełka do czego się te ledy nadają (według producenta). Krótko: nie na drogi publiczne.

Parch
23-11-2017, 12:58
Jakby nie skręcał któryś reflektor to powinny być błędy i raczej komunikat o usterce.

Wicik
23-11-2017, 13:01
https://www.philips.pl/c-p/12901HPX2/x-tremeultinon-led-zarowka-samochodowa

weuek
23-11-2017, 16:31
Rzeczywiście jest.

Homologacja ECE: NIE

Zgodnie z przypuszczeniami.

Alecki
24-11-2017, 11:12
Na stronie producenta jest wyczerpująca informacja:
https://www.philips.pl/c-p/12901HPX2/x-tremeultinon-led-zarowka-samochodowa

"Nie do użytku na drogach publicznych w Europie

Uwaga: w Unii Europejskiej oraz na kilku innych obszarach oświetlenie LED może być stosowane tylko wewnątrz pojazdów oraz wyłącznie do użytku poza drogami publicznymi. Oświetlenie główne, przeciwmgielne i sygnalizacyjne LED nie ma obecnie homologacji ECE i nie jest przeznaczone do użytku na drogach publicznych. W przypadku używania oświetlenia głównego, przeciwmgielnego i sygnalizacyjnego LED na drogach publicznych kierowca może stracić prawo jazdy i ubezpieczenie pojazdu, a także może zostać na niego nałożony mandat."

Z drugiej strony widziałem projektory z markowymi ledami zamiast H7, których zarówno rozkład światła, jak i geometria była bardzo dobra.

Być może jest to ten przypadek, w którym prawo nie nadąża za techniką.

Wicik
24-11-2017, 11:51
Prawo UE jest o jakieś 10lat wstecz, DPF-y, eco to eco tamto
Phillips i Osram za mało lobbyja tam gdzie trzeba

weuek
24-11-2017, 13:15
Ale świecenie świateł nocnych 24h udało im się znakomicie wylobbować. :-)

Wicik
24-11-2017, 17:25
Dobra, załapało mi to doswietlanie zakretow, żarówki założone Phillips Raceing coś tam coś tam i coś tam świecą-ale nie polecam
Chyba jednak zakupie Osram nightbreaker
Swoja droga wymiana żarówki w tym aucie to jakaś porqżka :D

jarq8
25-11-2017, 12:57
wymiana żarówki w tym aucie to super sprawa :) bardzo żałuję, że wszyscy producenci dziś tak nie robią. Wykręcasz dwie śrubki trzymające lampę i wyciągasz ją z wyrzuciem. Potem zostaje wymiana żarówki. Cała operacja 5 minut max.

Co do żarówek w soczewce to cóż...sam założyłem Night Breaker Laser i nie jestem zadowolony. Świecą lepiej od zwyklaków osrama ale szału nie ma. Inna sprawa, że pewnie wypadałoby już przeczyścić soczewkę i napawać odbłyśnik od nowa.

Jeśli chodzi o żarówki LED to testowałem jakiś zestaw za 200zł z radiatorami i szczerze mówiąc o ile barwa światła fajna, jak ksenon, o tyle samo oświetlenie drogi przed autem słabe. Powiedziałbym, że słabsze niż zwykła H7 z osramu.

weuek
25-11-2017, 20:41
wymiana żarówki w tym aucie to super sprawa :) bardzo żałuję, że wszyscy producenci dziś tak nie robią. .

To chyba twoje pierwsze auto.

Wicik
26-11-2017, 06:28
Wykręcanie czegokolwiek w aucie żeby wymienić żarówkę to jak dla mnie totalna głupota, nawet jeśli zajmuje 3min i tak jak Weuek pisze: chyba nie widziałeś jak się ma „prostota” forda do innych marek aut

Parch
26-11-2017, 11:13
A dla mnie totalną głupotą jest męczenie się z wymianą żarówki na aucie.
Wyciągnięcie całego reflektora po wykręceniu dwóch wkrętów i wypięciu wtyczki uważam za olbrzymie ułatwienie.

Golson
26-11-2017, 11:22
Łatwo to jest w octavii II... zwalniasz "zabezpieczenie", wysuwasz lampę...

Parch
26-11-2017, 11:28
Oczywiście, że można jeszcze łatwiej. Bodajże w Volvo V50 są "śledzie", które się wyciąga.

Deryll
26-11-2017, 12:42
A zapomnieliście jak to jest w mondeo mk3?

jarq8
26-11-2017, 15:18
To chyba twoje pierwsze auto.

Chyba nie ;) pracuję w motoryzacji i z doświadczenia wiem, że to jest prosty temat. W pewnym aucie żeby wymienić żarówkę trzeba wsadzić rękę za nadkole więc zastanów się czy tak trudno odkręcić dwie śrubki.
Wiadomo, że najlepiej by było otworzyć maskę i z lekkością wymienić żarówkę bez wyciągania czegokolwiek ale te czasy chyba już bezpowrotnie minęły...

Pitol321
26-11-2017, 15:27
Polecam wymianę w MK5.
Przerabiałem temat przy wymianie na Osram NB zeszłej zimy :shock:

Wicik
26-11-2017, 17:42
Chyba nie ;) pracuję w motoryzacji i z doświadczenia wiem, że to jest prosty temat. W pewnym aucie żeby wymienić żarówkę trzeba wsadzić rękę za nadkole więc zastanów się czy tak trudno odkręcić dwie śrubki.
Wiadomo, że najlepiej by było otworzyć maskę i z lekkością wymienić żarówkę bez wyciągania czegokolwiek ale te czasy chyba już bezpowrotnie minęły...

Zdecydowanie masz zaległości albo nie byłeś na zajęciach-czasy łatwo wymiennych żarówek nie minęly-a skoro tak łatwo wymienić żarówke w aucie „na F” to powodzenia na drodze szybkiego ruchu po ciemku śruby odkręcać...
Nie czepiam się i nie - to nie jest złośliwość-umówmy się jednak:
Można to było prościej wymyślić tylko komuś się nie chciało, a Ford to nie „chiński huiwieee” żeby nie mieć zaplecza inżynierów, skoro wymyślili na prawde fajne gadżety w tym aucie

jarq8
26-11-2017, 17:58
masz swoje zdanie a ja swoje ;) dla mnie w każdym razie nie jest to problem. Poza tym temat dotyczy żarówek więc może skończmy już to OT ;)

Parch
26-11-2017, 17:59
skoro tak łatwo wymienić żarówke w aucie „na F” to powodzenia na drodze szybkiego ruchu po ciemku śruby odkręcać...Ile razy w życiu zdarzyło Ci się wymieniać żarówki w czasie trasy? Ja wymieniałem jeden jedyny raz i (była to bardzo specyficzna sytuacja), a trochę już w życiu przejechałem kilometrów, różnymi autami.
Jak mi się przepali żarówka w czasie jazdy, to jadę dalej do celu i potem na spokojnie wymieniam żarówkę. Nawet raz pojechałem na przegląd z przepaloną żarówką mijania i miły pan nie robił problemów, gdy powiedziałem, że niezwłocznie po powrocie do domu sobie wymienię.

Wicik
26-11-2017, 18:57
masz swoje zdanie a ja swoje ;) dla mnie w każdym razie nie jest to problem. Poza tym temat dotyczy żarówek więc może skończmy już to OT ;)

Amen;)
Ustalone- Phillips raceing coś tam i lasery to może i dobre żarówki
Pytanie brzmi na teraz:
Czy istieje możliwość kupienia samych odbłyśników?

koval1980
26-11-2017, 19:07
Kupiłem AEG H7 White Xenon +50% . Dam znać jak założę.

hejor
21-10-2020, 00:55
Witam. Chodzi mi po głowie wymiana żarówek mijania h7 na osram cokół blue intense. Razem z wymiana żarówek mijania z zwykłych halogenów, muszę również wymienić pozycyjne, drogowe?

koszka
21-10-2020, 11:07
Nie . H7 cool blue intense osram dobry wybor

kleszczak
22-10-2020, 06:26
Amen;)
Ustalone- Phillips raceing coś tam i lasery to może i dobre żarówki
Pytanie brzmi na teraz:
Czy istieje możliwość kupienia samych odbłyśników?
https://www.xenon24.eu/pl/mk4/678-soczewki-odblysnik.html