Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Nawigacja z darmową aktualizacja map
Tomek krosno 07-03-2017, 14:51 Witam poszukuje nawigacji samochodowej z darmowymi aktualizacjami map ( dożywotnio) .Nawigacja potrzebna jest mi na wyjazd do francji , na jej zakup przewiduje okolo 700 zł , znacie morze jakieś dobre modele .Chciałbym kupić coś z tomtom lub mio
cattani75 07-03-2017, 15:31 A nie lepiej Google Maps na smartfonie? Taniej wyjdzie.
Tomek krosno 07-03-2017, 15:35 Własnie ze do tego trzeba mieć chyba połaczenie z internetem , zalezało by mi też na asystent pasa ruchu
cattani75 07-03-2017, 15:41 Google ma asystenta pasa ruchu. Poza tym można ściągnąć mapy offline. A żeby ściągnąć w Europie net za 700 pln, to by trzeba długo jeździć. :-)
Z fajnych map jest też Sygic, czasem jest promocja za np. 100 pln z dożywotnią licencją i aktualizacją.
Tomek krosno 07-03-2017, 15:47 Bardziej jakoś jestem nastawiony i przekonany do nawigacji tylko za bardzo nie wiem jaki model byłby dobry
cattani75 07-03-2017, 15:52 Nie przekonam Cię. :-) Uwierz, że smartfon naprawdę fajnie działa.
Tomek krosno 07-03-2017, 16:01 Raczej zostane przy nawigacji , z gps przez smartwony znajomi pare razy pomylili dość dobrze droge jak jechali do francji takze chciałbym tego uniknąć
Tomek krosno 07-03-2017, 17:20 A korzystałes z tej strony jesli tak to ktora mape pobrac na cała europe
skorpion1159 07-03-2017, 17:32 Służbowo używam nawigacji Mio Sprint 6900 z mapą Europy.Sprawuje się dobrze,prosta w obsłudze jak i w aktualizacji.Posiada bazę fotoradarów jak i symulator jazdy w tunelu...no i oczywiście asystenta pasa ruchu o który pytasz..Ma też wejście video do którego można podłączyć np.kamerę cofania..Nie jest to może nawigacja z "górnej półki",ale mnie akurat nie zawiodła a jeżdżę dość dużo...Pozdrawiam
Polecam Sygica na Androida/iOS, mape spokojnie kupisz za kilka euro i masz dożywotnie aktualizacje.
Tomek krosno 08-03-2017, 17:15 Mam pytanie odnośnie map sygica czy maja one asystent pasa ruchu
cattani75 09-03-2017, 06:35 Mają. Wejdź sobie na stronę Sygic i tam masz ładne obrazki.
stingerA6 09-03-2017, 07:14 Odnośnie totalnie darmowej, to polecam aplikację na androida -Here Go. Nie raz zaprowadziła mnie bezoroblemowo setki km. Ważne że działa offline bez potrzeby dostępu do internetu.
Niedawno zrobiłem 3 tys km po Europie z Here Go. Wszystkie potrzebne mapki zaktualizowałem przez wyjazdem (i były one w pamięci tel).
Można zapisywać swoje POI na kompie i przechodzą one na na komórkę.
Jeśli zależy Ci na bieżących informacjach o zagrożeniach na drodze to polecam waze + dokupiony transfer danych EU.
Tomek krosno 09-03-2017, 19:32 Mam jeszcze pytanie odnośnie sygic ,na obecna chwile mam jezyk niemiecki gdy kupie konto premium bede miał po polsku
cattani75 09-03-2017, 20:32 Menu jest po polsku. Gada chyba też po polsku.
Tomek krosno probowałeś Android Navigon? Jest to offline navi na smartfon.
Gada po PL, baza radarów (kamer), asystent pasa.
Mapy aktualizujesz poprzez WiFi przed wyjazdem.
Pozdrawiam, miłego dnia Wszystkim.
Witam
Kilka uwag
1) zacznijmy od określenia "dożywotnia aktualizacja map" - to nie jest "na zawsze"
Dożywotnio - oznacza, tak długo jak dany produkt jest sprzedawany / wspierany
Tak więc "dożywotnia" może równie dobrze skończyć się za rok czy dwa.
Mnie już lezy jedna nawigacja z "dozywotnią aktualizacją"
http://pl.support.tomtom.com/app/content/id/9/page/4/session/L3RpbWUvMTQ4OTMxNTU4NC9zaWQvZlUyZGZKcURjUUtmX2dza1 lfSG5JJTdFVDJnd3RFRThZMHBQdFBlQldpVHlCdkVhQVQ2dnpo TkNKaGxCJTdFV19zWEVzbmxXRkZOam5EOTlsVURJc0psd2pOeD RhS09pRjFueERNaFJqRGxwdFJ4SHlKeENENWNOSkZSUSUyMSUy MQ%3D%3D
2) pamiętajmy o rozróżnieniu pojęć
- urządzenie nawigacyjne
- program nawigacyjny
- dostawca map
Dlaczego zwracam na to uwagę? Bo wiele osób wgrywa do nawigacji N programów nawigacyjnych,
a zapominają, że te programy mają mapy od tego samego dostawcy
3) dostawcy map
W Europie jest 2 głównych dostawców map (pomijam Polskę):
- Tomtom
- Here (dawniej Navetq)
Nie polecam Here w Polsce bo ma dużo błędów (pomimo zgłaszania prowadzi po zakazach w centrum Krakowa)
http://my-navia.pl/viewtopic.php?t=21079&postdays=0&postorder=asc&start=1185
Dodatkowo Here ma bezsensowny sposób wyszukiwania adresów,
tzn. małe miejscowści są traktowane jako ulice miejscowości sąsiednich
Przykład: jest przejście graniczne Olszyna / Forst
jeśli wpiszemy adres "Olszyna" to nie znajdzie tej miejscowości.
TrzEba wiedzieć, że obok jest miejscowość Trzebiel, jako miejscowość wpisać Trzebiel, i dopiero jako ulica Olszyna - totalnie bez sensu
Z tego powodu odradzam nawigacje Becker, bo używa map Here
4) Odradzam MIO
Na forum my-navia jest wiele osób które chciały wgrać programy alternatywnych dostawców i było wiele problemów
5) Szukałbym urządzenia z mapami Tomtom
Wyjątkiem jest mapa Białorusi => tam lepsze mapy ma Here
pozdrawiam
Arturek
skorpion1159 12-03-2017, 11:25 Masz rację...nic nie jest wieczne.Obojętnie jaką kupimy nawigację to np. za 10 lat i tak trzeba będzie ją wyrzucić bo nie da rady przetworzyć danych...Pozdrawiam
Używał ktoś AutoMapy na smartfona w wersji na Europę? mój ojczulek zachwala wersje na Polskę, ale na temat europejskiej nie potrafi nic powiedzieć, bo nie używał...
Czeka mnie tygodniowa wycieczka przez pół Europy i potrzebuje czegoś co działa offline, a w AM mozna wykupić najbardziej aktualne mapy za kilkanaście zł z licencją na tydzień ...
Moja navi ma mapy z końcówki 2015-ego i nie chciałbym gdzies utkwić przez błedy navi, a wydawanie ponad 200zł na roczną aktualizację jakoś nie bardzo mi leży ...
Ściągnij sobie Sygic , chyba bez płacenia przez tydzień masz wersję premium . To bardzo dobra navi na europe , zresztą po tygodniu jak premium schodzi to też da się jeździć, używałem i polecam.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Amfidiusz 28-03-2017, 23:40 Automapa po Europie daje radę. Na co dzień używam jej w NL, BE i DE, zawsze prowadzi do celu. Szwankuje jedynie obsługa POI i ostrzeganie przed radarami.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Używał ktoś AutoMapy na smartfona w wersji na Europę? mój ojczulek zachwala wersje na Polskę, ale na temat europejskiej nie potrafi nic powiedzieć, bo nie używał...
[...]..
Witam
Odpowiedź jest stosunkowo prosta (?)
AutoMapa NIE opracowuje mapy Europy, tylko kupuje od firmy Here (dawniej Navteq)
http://www.automapa.pl/pl/produkty/mapa-europy/zawartosc/
2 opinie:
- jedni narzekają na mapy Europy od firmy Here => patrz forum MY-NAVIA
(poniższa oraz następna strona z linku)
http://my-navia.pl/viewtopic.php?t=21079&postdays=0&postorder=asc&start=1185
- inni są zadowoleni
2) więcej info w moim poprzednim poście
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2766085&postcount=21
3) Jedyna wyższość map Here, nad Tomtomem => to mapy Białorusi
Na Białorusi, Here ma opracowane mapy, a Tomtom tylko głowne drogi pomiędzy miastami
pozdrawiam
Arturek
P.S. mapy - linki do grafik ze strony producenta = nie zmniejszę
a) pokrycie TomTom
https://tomtom.ssl.cdn.sdlmedia.com/image/635954534521862694NH.jpg
Szczegółowe pokrycie:
Andora, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Gibraltar, Grecja, Irlandia, Islandia, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Madera, Malta, Monako, Holandia, Hiszpania, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Serbia,Słowacja, Słowenia, Szwecja, Szwajcaria, Watykan, Węgry, Wielka Brytania, Włochy
-------------------------------------------------------------------------------
Częściowe pokrycie:
Albania (70%), Bośnia i Hercegowina (77%), Bułgaria (75%),
Republika Macedonii (77%), Rosja (75%), Turcja (92%), Ukraina (45%)
---------------------------------------------------------------------------------
Połączenia drogowe:
Białoruś , Mołdawia
-----------------------------------------------------------------------------------
b) pokrycie Here (Navteq)
https://simg.chomikuj.pl/bbb41ba77624d779be95de9e87b0f20a5394912c?url=http% 3A%2F%2Fdownload.garmin.com%2FRMU%2F_download_mani fests%2FEU%2F2015_40%2F006-D2755-19%2Fimage.png
Charakterystyka produktu:
- 40 krajów Europy*
- pełne pokrycie w Europie Zachodniej
- pełne pokrycie w krajach Europy Wschodniej :
Republika Czeska, Polska, Słowacja, Słowenia, Węgry.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - -
* Albania, Andora, Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Białoruś, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Lichtenstein, Litwa, Łotwa, Luksemburg, Macedonia, Monako, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Serbia, Czarnogóra, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Watykan, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.
Możesz jeszcze użyć nawigacji z darmowymi mapami openstreet. W Polsce czasem aktualniejsze niż automapa. Podejrzewam, że w Europie zapaleńców uaktualniających ciągle tę mapę nie brakuje.
p_swiderski 01-04-2017, 11:24 Jest jeszcze darmowa Maps.me.
Jeździłem z nią po Hiszpanii i Włoszech - bez problemu dawała radę.
Na razie sygic'a zainstalowalem i testuje na mojej wiosce.
kuba1961 07-04-2017, 11:36 Maps.me mam zawsze na smartfonie. Mapy są OpenStreet. Mój dom na tej mapie był już 6 lat temu. Na niektórych płatnych jest od 2 lat a niektórych brak go do dzisiaj. Polecam Maps.Me
|
|