Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Czym przeczyścić soczewkę i odbłyśnik przy okazji wymiany palników xenonowych

Raschey
07-03-2017, 18:12
Znany problem miernych ksenonów w MK4.
Wiem, że trzeba wymienić projektory na takie z Audi A6/Q7 lub Mercedesa A.
Przy okazji wymiany palników na nowe chciałem przeczyścić soczewkę "od środka" i przetrzeć odbłyśnik.
Czy do odświeżenia soczewki mogę użyć wacika nasączonego spirytusem a odbłyśnik przetrzeć delikatnie szmatką do okularów czy LCD.
Szmatka może być z ciepłą wodą i "ludwikiem" czy lepiej zwykła woda destylowana albo po prostu przetrzeć suchą szmatką.
Wiem, że to nie robi i trzeba wymienić projektory ale jak i tak będę miał lampę na kolanach to mogę przeczyścić.

horak
08-03-2017, 06:19
Wystarczy zwykła szmatką, soczewki nie uszkodzisz. Odbłyśnika nie masz co wycierać bo jest i tak wypalony. Jak nie błyszczy tzn nie przejrzysz się w nim to jest padnięty, a na pewno jest.

facio07
08-03-2017, 06:27
Ja w poprzednich autach (nie ksenonowych),myłem letnią wodą z dodatkiem płynu,nastepnie płukałem i suszyłem dokładnie na słońcu.Zawsze miałem reflektory przednie jak i tylne jak nowe.Robiłem to przeważnie po zimie.Gwarantuj ę że jak dobrze wysuszysz, nie mają żadnego uszczerbku na zdrowiu! :one:

Robert 68
08-03-2017, 07:12
będę miał lampę na kolanach to mogę przeczyścić

Alkohol izopropylowy (IPA) http://teleskopy.pl/Alkohol-izopropylowy-(IPA)---czyszczenie-optyki-1000ml-teleskopy-2060.html

rumunn95
08-03-2017, 08:45
Sciereczki do okularow nasaczone ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Alecki
08-03-2017, 08:56
A ja użyłem płynu do mycia szyb / luster i delikatnej mikrofibrowej ściereczki do wytarcia.
Wewnętrzną stronę szyby reflektora lepiej oczyścić pędzelkiem na sucho, bo ma mokro mogę powstać zacieki, które ze względu na bardzo ograniczony dostęp ciężko będzie wyczyścić.