Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] 1.6 ti-vct - zmiana oleju
Witam !
Kupiłem Focusa 2008 rok 1.6 ti-vct. Poprzedni właściciel wlewał od conajmniej dwóch lat Shella 5W40. Z tego co wiem ten olej nie spełnia normy (przynajmniej nie znalazłem) oraz jak wiadomo Ford zaleca w książce 5W30. Zbliża mi się wymiana i chciałem zalać Millers Oils XF LongLife Eco 5w30 lub Ford Formuła 5W30 i w związku z tym pytanie czy bez obaw można przejść z 5W40 na 5W30. Bo słyszałem różne opinie na temat takiej zmiany. Silnik ma przebieg 106 tyś km. Z drugiej strony znalazłem takie oto zestawienie z którego wynikałoby że przy naszej pogodzie zwłaszcza w lato W40 lepiej się nadaje
http://www.agloprima.com.pl/files/img/inne/klasy.jpg
Autem chce pojeździć i nie chciałbym narobić sobie bigosu, proszę o poradę.
Przechodzić można z:
Syntetycznego na Syntetyczny lub Półsyntetyczny
Półsyntetyczny na Półsyntetyczny lub Mineralny
Mineralny na Mineralny.
Indeks lepkości 30 a 40 robi różnicę, w warunkach normalnej pracy, 40 zapewni grubszy film olejowy niż 30. Ja bym zostawił 5w40 na twoim miejscu, niesłyszałem jeszcze o zaletach przechodzenia z oleju gęstszego na rzadszy a wręcz przeciwnie.....
Żeby było jasne - nie jestem typem który szuka na siłę problemów. Silnik chodzi dobrze, kontynuowanie oleju który wlewał poprzedni właściciel też przyniesie korzyści finanowe, bo jest poprostu tańszy. Jednak czytając ów zacne forum znakomita większość leje do tego silnika 5W30 (czy to fordowski czy z wyższej półki Millers), co zreszta sugeruje producent w załączonej do ów modelu książce obsługi. Rozumiem zatem że u mnie jest już "po ketchupie", i muszę kontynuować określmy to "zły olej". Dodam że auto robi krótkie dystanse, jeżdzę głównie po mieście z rocznymi przebiegiami rzędu 5-7 tyś km.
nie musisz. spokojnie mozna przejść na 30-tkę
Czyli 1:1. Sam już nie wiem. Kasa nie gra roli, auto jest zadbane, kupione po rodzinie i chciałbym nim trochę pojeździć, dlatego na oleju nie mam zamiaru oszczedzać i chciałbym mieć wlane to co najlepsze (czytaj to co w tym silniku powinno być). Z drugiej strony jak mam mu zaszkodzić zmianą, to może jednak lać nadal 5W40 i nie patrzeć na książkę.
kumpel Fordzika 14-03-2017, 20:14 Dodam że auto robi krótkie dystanse, jeżdzę głównie po mieście z rocznymi przebiegiami rzędu 5-7 tyś km.
Chociażby z tego powodu powinieneś lać olej na serio porządny, wysokiej klasy. Krótkie odcinki, częste rozruchy zimnego silnika to rzeźnia dla silnika.
Chociażby z tego powodu powinieneś lać olej na serio porządny, wysokiej klasy. Krótkie odcinki, częste rozruchy zimnego silnika to rzeźnia dla silnika.
Wiem, i dlatego nie chcę oszczędzać. Zawsze pilnowałem terminów wymiany, pomimo że nawet nie dobijam do 10 tyś rocznie, rok to rok i wymiana, tak samo chcę robić w przypadku Foki. Potrzebuję tylko porady osób bardziej znających się na temacie, czy mogę spokojnie spuścić 5W40 i wlać olej rzadszy jakim jest W30
zalej markowy 5w-30 i zapomnij o temacie
kumpel Fordzika 14-03-2017, 22:22 Tak jak kolega wyżej. Dobry olej 5W30 śmiało możesz zalać. Przez ten okres eksploatacji na 5W40 nic w silniku się nie rozciągnęło, ani nie skurczyło. Serio nic :) Możesz wrócić do lepkości 5W30. Wybierz olej 5W30 i co by był jak najbardziej syntetyczny, tylko niekoniecznie jakiś tani Castrol :)
AdoKrycha007 15-03-2017, 10:42 Jak już chcesz Millersa (polecam bo to praktycznie najlepszy wybór, Top3, sam na nim jeżdżę mimo że auto mam starsze i 3,5 raza taki przebieg) to nie bierz XF tylko EE - to następca XF z nanocząsteczkami.
Dzięki za porady. A odwrócę pytanie - czy dalsze wlewanie Shell 5W40 zaszkodzi silnikowi ? Jaki byście zalali na moim miejscu?
AdoKrycha007 15-03-2017, 20:00 nie zaszkodzi. ale jak chcesz lata jeździć, to lej po prostu najlepsze co możliwe, a Millers 5W30 XF/EE jest po prostu lepszym olejem od tego, a że dodatkowo zgodny z normą producenta to też nie przeszkadza ;-) liste autoryzowanych sprzedawców znajdziesz na oficjalnej stronie - http://www.millersoils.pl/gdzie-kupic/
kumpel Fordzika 16-03-2017, 09:39 Jak już chcesz Millersa (polecam bo to praktycznie najlepszy wybór, Top3, sam na nim jeżdżę mimo że auto mam starsze i 3,5 raza taki przebieg) to nie bierz XF tylko EE - to następca XF z nanocząsteczkami.
Rozumiem, że jeździsz na tym ? Masz może wiedzę jaki HT/HS ma konkretnie ten olej ? większy od 3,5 czy mniejszy ? czy równy 3,5 ? Trafiłeś gdzieś na ten parametr ?
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3035-olej-silnikowy-millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-5l?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=ceneo
AdoKrycha007 16-03-2017, 11:38 Nie interesuje mnie to :) Zrobiłem autem 320 tys km bez gazu i remontu lub powaznych napraw (poza 2x rozrząd, i po razie termostat i alternator), jeździłem na różnych olejach a od 2 lat jeżdżę na tym bo jest z nich najlepszy - słychać jak silnik pracuje, widzę że spalanie benzyny mam mniejsze, na analizie spalin również jest najlepiej, spalanie oleju mam takie same jak na gęściejszych.. A mam starego dziadka z 2001 r od nowości.. Więc wyobrażam sobie co musi być w lepszych autach.. No i nie trzeba specjalnie szukać, by zauważyć że po prostu Millers jest ogólnie uważany za jeden z wąskiej grupy topowych olejów. Wszyscy moi znajomi jeżdżą na Millersie i nikt nie narzea, ja żałuję że opierałem się przed nim tyle czasu i za późno zacząłem go używać. Po prostu nie wierzyłem że przy tak starym aucie i dużym przebiegu może zrobić jakąś różnicę.. okazało się że może. Jeżdżę na EE.
kumpel Fordzika 16-03-2017, 14:29 Nie interesuje mnie to
ale, ale co Kolegi nie interesuje :) ;)
Wszyscy moi znajomi jeżdżą na Millersie i nikt nie narzea, ja żałuję że opierałem się przed nim tyle czasu i za późno zacząłem go używać. Po prostu nie wierzyłem że przy tak starym aucie i dużym przebiegu może zrobić jakąś różnicę.. Przy podobnie starym aucie Castorlowy olej zepsuł mi kiedyś silnik, a dobrany był według specyfikacji :D Dlatego od 30 lat omijam Castrola i Milersa tego zaleje przy najbliższym zmienianiu. Wskaźniki lepkości ma trochę wyższe niż inne oleje z klasyfikacji 5W30, wiec może tu wic ;)
ile ma nano srebra, super molekułów, hthsów i śliskości :)
nie słychać silnika to się nie zmienia co dobrze działa :)
AdoKrycha007
Co prawda nie zrobiłem na Millersie jeszcze tylu kilometrów, a dopiero nieco ponad 30.000. Jednak w pełni potwierdzam Twoje słowa. Kultura pracy silnika się poprawiła, osiągi minimalnie wzrosły, spalanie spadło o ok. 0,3 do 0,5 l/100km, spaliny idealne, podobnie kompresja ani drgnęła od chwili zakupu.
Po tych doświadczeniach cała, moja flota przeszła już na Millersa.
AdoKrycha007 16-03-2017, 14:59 ja na Millersie nie zrobiłem 320 tys - chciałbym :D jeżdżę na nim dopiero 2 lata - zrobiłem jakieś 40 tys, zalałem go jak miałem 280 tys przebiegu.. wcześniej przez długie lata była Fordowska Formuła, w międzyczasie wpadł jakiś Elf, Shell i Castrol (najgorszy z nich wszystkich), później Motorcraft, i potem Millers.
kumpel Fordzika - że castrolowy Ci zepsuł to się nie dziwię, przecież to jeden z najgorszych syfów.. już nawet w Fordzie go przestali promować i lać :one: Millers nic nie zepsuje.. jeżeli nawet weźmie Ci go ciut więcej, to lepiej dolać 0,5 L więcej wysokiej jakości oleju, niż robić dolewki jakąś kaszaną.. mi bierze tyle samo ile brał 10W40 a wszyscy krzyczeli że panie rozszczelni panu...
ja już zrobilem 50 tys na millersie. miód malina
jurant89 16-03-2017, 20:51 ja zalałem(serwis polecil) castrol proffesional 5w20 i slysze ze silnik ciszej pracuje na wyższych obrotach mniej slychac ten mruk :D ,ale wcześniej był fabryczny to pewnie jakiś syf
ja zalałem(serwis polecil) castrol proffesional 5w20 i slysze ze silnik ciszej pracuje na wyższych obrotach mniej slychac ten mruk :D ,ale wcześniej był fabryczny to pewnie jakiś syf
Jeden i drugi to syf, bo obydwa to Castrol.
jurant89 16-03-2017, 21:04 a mogę przywies swój olej i wymienić w serwisie na milersa majac auto na gwarancji??
a drugie pytanie; mogę sam wymienić olej nie tracac gwarancji???
moje pierwsze nowe auto i jestem zielony we wszystkich tego typu sprawach
Możesz przywieźć swój olej i ASO nie ma prawa odmówić wymiany lub robić jakichkolwiek problemów z gwarancją. Tak stanowi prawo UE. Warunki są dwa. Olej ma być w oryginalnym, zaplombowanym opakowaniu i musi spełniać normy producenta samochodu.
Z doświadczenia wiem, że będą robić problemy, bo im kasa ucieka. Jednak gdy się uprzesz, to najwyżej mogą odnotować w historii napraw, że silnik zalano takim to, a takim olejem.
kumpel Fordzika 16-03-2017, 21:58 Bardzo ciekawe rzeczy na tym forum o tym Millers Oils EE Longlife ECO 5W30
http://www.oil-club.ru/forum/topic/21805-millers-oils-ee-longlife-eco-5w-30-svezhee/
tłumacz google chętnie Wam potłumaczy do poczytania. Kopiuj wklej :)
https://translate.google.pl/?hl=pl
Chyba na nim właśnie zrobię rajd po południowej Europie.
nie znam rosyjskiego ale na nim jeżdżę i polecam
Witam, jaki olej lejecie do Forda Focus mk2, benzyna 1.6 - 100 konny, z 2010 roku?
Przy wymiane oleju, pewnie i trzeba wymienić filtry, więc oprócz filtra powietrza, paliwa, kabionwy to mamy jeszcze jakies?
slawek-kali 20-09-2017, 17:04 noo.. oleju ;) a sam olej to 5W30 z norma forda.
AnonimowyAlkoholik 20-09-2017, 17:08 Filtr oleju? :027:
noooo jezu, zapomnialem dopisac ;D Więc oprócz tych 4 filtrów tylee?
A jesteś pewien, że wymienny filtr paliwa występuje w twoim modelu?
Witam
Jaki olej polecacie do Ford focus 2 fl silnik 1,6 115KM ti-vct.Dotychczas wlewalem oryginalny fordowski ale chcialbym zmienic go na lepszy.
Pozdrawiam
AdoKrycha007 29-06-2021, 10:10 ten - https://www.e-autoteile.pl/olej-silnikowy-millers-oils-ee-performance-eco-5w30-5l/
albo Motul 5W30 z norma dla Forda (bo jest kilka 5W30)
Dzięki za szybka odpowiedz.Ten Millers mnie bardzo zaciekawił a przynajmniej opinie o nim.Pozdrawiam
Witam.Mam jeszcze pytanie.W silniku mam olej Ford formula F i chce teraz zalac silnik Millersem,czy trzeba silnikowi zrobic płukanke?czy po zlaniu starego oleju poprostu zalac nowym Millersem.
Pozdrawiam
zalej nowym olejem i wymieniaj ten olej co 10 000 km. będzie ok.
zalej nowym olejem i wymieniaj ten olej co 10 000 km. będzie ok.
Dzięki za szybka odpowiedz,naczytalem sie ze płukanke trzeba zrobic.Ja co roku wymieniam olej i filtry,10 000 nie zrobie przez rok.
Pozdrawiam
AdoKrycha007 06-07-2021, 11:11 żadnych płukanek w 15 letnim aucie. zlej dobre stary i jak trochę silnik przestygnie zalej nowym i tyle.
Dzięki za szybka odpowiedz,naczytalem sie ze płukanke trzeba zrobic.Ja co roku wymieniam olej i filtry,10 000 nie zrobie przez rok.
Pozdrawiam
płukanki są dobre do zlepów co ktoś je zaniedbał przy wymianach oleju co 40 000 km za 80 zł bańka
żadnych płukanek, lej i jeździj
konieczko5 06-07-2021, 11:48 ...
Mamy sponsora remontu silnika po płukance.
Jak silnik oblepiony nagarem to płukanka zerwie ten nagar i zapcha kanały olejowe.
Ale nic się nie martw, sponsor jest, więc robisz remont silnika na jego koszt.
Auto mam od trzech lat zadnych problemów,nie bede robil płukanki mimo ''sponsora":D
Jak silnik oblepiony nagarem to płukanka zerwie ten nagar i zapcha kanały olejowe.
Ciekawa teoria.
Szkoda, że w praktyce wychodzi całkiem inaczej, bo ewentualny nagar jest rozpuszczany.
Zależy ile nagaru, zapewne :)
dobry olej wymieniany co 10 000 km i po 5 wymianach silnik będzie lśnił - ale będzie to stopniowe i powolne wraz z wymianą filtrów
konieczko5 06-07-2021, 12:25 ...
znowu z wymiany oleju robi się elaborat, ceremonia i spektakl
a wystarczy lać dobry olej co 10 000 km i poprostu się nie zastanawiać nad pierdołami
I znów sponsor twierdzi że szybki proces oczyszczania silnika jest lepszy od zwykłej eksploatacji.
Brawa dla sponsora za odwagę, czekamy na deklarację jak duża jest pula nagród.
sylwesterz 06-07-2021, 19:03 TLDR, sprzeciwiam się generalizowaniu, że do takich aut płukanka owszem, a do takich nie.
Poproszę o chociaż jeden test, w którym po użyciu płukanki autor wyciągnął twardy kawałek nagaru, uszczelki lub czegokolwiek niepożądanego, czego nie było tam wcześniej (np. w misce oleju z poprzednich 20 lat eksploatacji). Czyli by test był rzetelny, analiza przed płukanką i po.
Nie widziałem, ani nie czytałem o żadnym teście, który by pokazał, iż płukanka wypłukała twardy nagar w kawałkach, to są jakieś "urban legends". Teoretycznie może się tak zdarzyć (bo prawdopodobieństwo tak działa, że w życiu nie ma 0% i 100%), tylko praktyka jeszcze tego nie pokazała, albo testy wykonują sami nawiedzeni, którzy uparcie chcą sprzedać płukanki i zepsuć innym całkiem dobre, doszczelnione nagarem silniki.
Po moich wielu płukankach (a jaki syf miałem, jest wątek) największe drobinki nagaru w oleju miały średnicę mniejszą niż 1 mm i rozcierały się w palcach na miał.
sylwek ale po co agresywnie czyścić silnik, markowy olej to załatwi "powoli"
życia nie uratujesz takiemu silnikowi ani kucy nie przybędzie, niech olej zrobi swoje
sylwesterz 06-07-2021, 21:30 Załatwi, albo nie załatwi, gdy silnik się wcześniej sam załatwi ;).
Widziałeś mój silnik, gdybym mu pozwolił na łagodne czyszczenie, to bym dzisiaj jeździł rowerem.
Tak więc proszę o niewrzucanie przypadków do dwóch worków wg sztywnych kryteriów, bo każdy przypadek jest inny.
PS. Poza tym ta "agresywność" płukanek jest mocno przereklamowana, to są oleje z bardzo wysokim TBN (30 i więcej), albo skoncentrowane dodatki dające w efekcie mieszankę z bardzo wysokim TBN. Nie kojarzę, żeby były jeszcze na rynku jakiekolwiek płukanki o agresywności choć czystej nafty, bo ta mogłaby już co nieco nabruździć.
konieczko5 07-07-2021, 07:39 ...
Jak zawaliło smok to miałeś podróbek albo jakoś syf
konieczko5 07-07-2021, 14:17 ...
Witam
Czy wymiana oleju po 35 tyś. może oznaczać że silnik jest szrot ? (1.6 ti-VCT)
Szkoda że to pierwsza wymiana. Nie wiem czy ktoś zapomniał czy na własną rękę to robił ale nie odnotowane w serwisie...
Witam
Czy wymiana oleju po 35 tyś. może oznaczać że silnik jest szrot ? (1.6 ti-VCT)
Szkoda że to pierwsza wymiana. Nie wiem czy ktoś zapomniał czy na własną rękę to robił ale nie odnotowane w serwisie...
a tam szrot. w ciężarówkach wymieniałem 34 litry po 70 000 km i jeździły po 2,5 mln :lol:
a tak poważniej, zajmij się tym, wymieniaj co 10 000 i będzie git
luckyboy 13-09-2021, 18:44 Teraz to chyba interwał wymiany oleju wynosi 140.000 [emoji846]
zadziwiające jest to, że w każdej ciężarówce pompa wody wytrzymywała po 600 000 km i więcej, a swoją budową nie różniła się poza wielkością od tych z osobówek. czyli producent wie, komu może wciskać kit a komu nie
Dzięki za odpowiedź.
Zastanawiam się nad zakupem i ten interwał mnie przeraził. (Z PL z leasingu)
Jedyne pocieszenie, że to silnik wolnossący co może nie będzie zabójcze dla tej jednostki.
Tak po za tym to oleje zawsze wymieniam max co 10tyś. Uważam, że to żaden wydatek w skali kosztów zakupu samochodu.
Piasek80 14-09-2021, 05:01 zadziwiające jest to, że w każdej ciężarówce pompa wody wytrzymywała po 600 000 km i więcej, a swoją budową nie różniła się poza wielkością od tych z osobówek. czyli producent wie, komu może wciskać kit a komu nie
to chyba jednak wynikowa gabarytów konstrukcji (dużo większe, mocniejsze itp łożyska, uszczelniacze, konstrukcja), prędkości obrotowej z jaką pracuje taka pompa (silnik ciężarówki roboczą ma gdzieś w okolicach połowy tego ile diesel w klasycznej osobówce) no i samych cykli rozgrzewanie-studzenie. Cykl wymuszony tacho a nie odległościami dom-spożywczy-szkoła-praca.
Co zaś do interwału serwisowego oleju w silnikach ciężarówek to kolega pracuje w firmie gdzie maja kilka najnowszych Axorów z `19 czy `20 roku to mówił że tam serwis olejowy jaki znamy nie występuje. Pierwszy serwis wyszedł przy 100 tyś km przebiegu dopiero, kierowca podjechał do ASO, gdzie w układ olejowy silnika została podpięta specjalna maszyna wyglądająca podobnie jak stacja obsługi klimatyzacji jakie znamy i zaczęło się pompowanie/filtrowanie. Z silnika zostały wyjęte filtry olejowe i wymienione na nowe a maszyna zasysała czarny olej z silnika który po przejściu przez nią zyskiwał kolor mocnej herbaty i taki wędrował z powrotem do silnika. Po całym zabiegu komputer wyświetlił konieczność uzupełnienia 5L oleju (wiadomo, ileś tam go w filtrach zostało, ileś w maszynie) i tyle zostało dolane nowego. I koniec. Tyle było serwisu. Poszedł do roboty. Także szef jak się dowiedział jak się odbywa taki serwis zakazał jeździć do ASO tylko do zaprzyjaźnionego warsztatu i zmieniać standardowo co ok 50-60 tyś km jak zmieniają w pozostałych bo on nie będzie robił na leasingi całe życie.
jarocin84 27-07-2023, 18:46 Witam. Pacjent focus MK2 1.6 vti kupiony rok temu. Chcę wymienić olej a zauważyłem że jest zalany 5w50( przez rok użytkowania nic nie trzeba było dolewać, w fakturach znalazłem że jest zalewany takim olejem od 2018r) Wymienić na taki jak jest , czy na 5w30?
langolier 27-07-2023, 19:05 Jaki to dokładnie olej ? Spełnia normy Forda dla tego silnika ?
Jaki przebieg auta ?
Teoretycznie nie poprawia się jak coś działa OK i to tak długo. Trudno więc coś wieszczyć.
Ja w swoim używam 5W-30 z płukanką od początku i też nic nie dolewam.
konieczko5 28-07-2023, 07:39 ...
Ciekawe co było powodem wyboru akurat takiej lepkości przez wcześniejszego właściciela :>
jarocin84 30-07-2023, 12:41 Ciekawe co było powodem wyboru akurat takiej lepkości przez wcześniejszego właściciela :>
Też się zastanawiam. Olej zalany to Mobil 1 peak life 5w50 a przebieg 160tys.
langolier 30-07-2023, 15:06 Ciekawe co było powodem wyboru akurat takiej lepkości przez wcześniejszego właściciela :>Cena ?
jarocin84 30-07-2023, 17:28 Fordem przede mną jeździło dwóch właścicieli, ojciec do 2018roku a potem jego syn. Do 2018 auto serwisowane, i co rok robiony przegląd w ASO( wymiana oleju, filtrów , płynów , wycieraczek, żarówek itp.) Od 2018 syn zaczął korzystać z nieautoryzowanego serwisu, ale również nie oszczędzał i wymieniał co rok wszystko co trzeba, łącznie z wycieraczkami i żarówkami( mam faktury) No i przeszedł na 5w50. Samochód ogólnie wydaje się bardzo zadbany, tylko skąd ten 5w50? Olej chciałem wymienić sam, stąd pytanie jaki zalać, ale chyba jednak pojadę do warsztatu specjalizującego się w fordach. Dzięki
langolier 30-07-2023, 17:59 Fordem przede mną jeździło dwóch właścicieli, ojciec do 2018roku a potem jego syn. Do 2018 auto serwisowane, i co rok robiony przegląd w ASO( wymiana oleju, filtrów , płynów , wycieraczek, żarówek itp.) Od 2018 syn zaczął korzystać z nieautoryzowanego serwisu, ale również nie oszczędzał i wymieniał co rok wszystko co trzeba, łącznie z wycieraczkami i żarówkami( mam faktury) No i przeszedł na 5w50. Samochód ogólnie wydaje się bardzo zadbany, tylko skąd ten 5w50? Olej chciałem wymienić sam, stąd pytanie jaki zalać, ale chyba jednak pojadę do warsztatu specjalizującego się w fordach. Dzięki
Warsztat od Fordów zaproponuje Ci (powinien) olej zgodny ze specyfikacją Forda (bodajże WS-913-C) dla tego silnika - na stronach producentów olejów możesz wyszukać, jakie to są. Każdy ma swoich faworytów a wszyscy nie lubią Castrola [emoji12]
Wymiana żarówek "co rok" a nie "w razie potrzeby" to jakieś skrzywienie a branie na nie faktur to już duże skrzywienie chyba że użytkował go "firmowo" a żarówki kupował takie po kilkadziesiąt złotych sztuka.
Nie wiadomo co ten Mobil po sobie pozostawia w silniku, więc trudno coś na ślepo poradzić. A wątpię żeby warsztat głęboko zaglądał do wnętrza żeby to sprawdzić, chyba że sobie tego zażyczysz.
konieczko5 31-07-2023, 08:18 ...
papkin44 01-08-2023, 16:44 Samochód ogólnie wydaje się bardzo zadbany, tylko skąd ten 5w50?Istnieje pewna szkoła, wg której do zasłużonych stażem pracy (kilometraż) silników wlewa się mniej szlachetne oleje (spotkałem się nawet z opinią, że nawet najtańsze mineralne WTF :shock:) o lepkości właśnie w50. Nie podzielam jednak takich praktyk.
langolier 01-08-2023, 17:08 Przecież wymiana żarówek, wycieraczek to stary sposób na legalizację przebiegu.Nie rozumiem..... [emoji15]
jarocin84 01-08-2023, 17:52 Warsztat od Fordów zaproponuje Ci (powinien) olej zgodny ze specyfikacją Forda (bodajże WS-913-C) dla tego silnika - na stronach producentów olejów możesz wyszukać, jakie to są. Każdy ma swoich faworytów a wszyscy nie lubią Castrola [emoji12]
Wymiana żarówek "co rok" a nie "w razie potrzeby" to jakieś skrzywienie a branie na nie faktur to już duże skrzywienie chyba że użytkował go "firmowo" a żarówki kupował takie po kilkadziesiąt złotych sztuka.
Nie wiadomo co ten Mobil po sobie pozostawia w silniku, więc trudno coś na ślepo poradzić. A wątpię żeby warsztat głęboko zaglądał do wnętrza żeby to sprawdzić, chyba że sobie tego zażyczysz.
Z tą wymianą żarówek i wycieraczek to raczej chodziło mi oto że nie oszczędzali na samochodzie( wszystko na jednej fakturze z olejami filtrami i co tam było trzeba wymienić co rok) Pióra wycieraczek - komplet przód- 180zł, wydaje mi się że można samemu wymienić;) .
Bump: Zastanawiam się, co może się stać, jak zaleję5w30? Można w taki sposób narobić poważnych szkód? Czy tylko zacznie , albo nie, brać olej? Najwyżej wrócę na 5w50. Jak będzie do czego :)
AdoKrycha007 01-08-2023, 19:22 Nie rozumiem..... [emoji15]
a co to do rozumienia ? :roll:
każda wizyta w ASO, to wpisanie przebiegu do systemu.
Przyjedziesz tylko po żarówke za 50 zł, będzie ślad po wizycie i przebieg wpisany do bazy Forda.
Przestańcie... kupili nowe auto, jeździł ojciec i syn, niby obaj kręcili co rok liczniki i legalizowali to przy pomocy wymiany żarówki. Doszliście do absurdu level master w tych swoich dywagacjach.
Czy wlejesz 5w30, 5w40 czy 5w50 kompletnie nic się nie stanie ani nie zmieni. Cyfra po w to odporność na wysoką temperaturę, w warunkach normalnego użytkowania nie masz nawet szans zbliżyć się do górnej granicy przy 5w30.
Marka oleju dowolna, byle spełniał normę producenta. Na forum kocha się Motula, pół świata jeździ na znienawidzonym tu Castrolu (w tym ja) i silniki pracują dokładnie tak samo.
langolier 02-08-2023, 11:16 a co to do rozumienia ? :roll:
każda wizyta w ASO, to wpisanie przebiegu do systemu.
Przyjedziesz tylko po żarówke za 50 zł, będzie ślad po wizycie i przebieg wpisany do bazy Forda.No ale 2 właściciel nie jeździł do ASO a faktury na żarówki brał...[emoji848]
AdoKrycha007 02-08-2023, 13:04 no to kupowanie samych żarówek w ASO bez wizyty autem, równa się brak przebiegu na fakturze, równa się bezsensowna akcja.
konieczko5 03-08-2023, 09:29 ...
Przekręt dobrze znany, ale są też ludzie, którzy kupują czy wymieniają żarówki lub wycieraczki w ASO bo tam im po prostu wygodnie. Nie ma co bić piany.
konieczko5 30-08-2023, 12:37 ...
langolier 30-08-2023, 16:31 Ford i trwałość silnika... Zbliża się 1 września, a nie 1 kwietnia.1.6 100KM jest nie do zajechania przy normalnym dbaniu.
Downsizing dał w tyłek wszystkim producentom.
|
|