Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jakie radia i jakie możliwości...

Poler
15-03-2017, 21:22
Witam.

Mam pytanko do Kolegów. Nosze się z wymianą radia w samochodzie. Obecnie mam Sony 1CD mp3, nie mam bluetooth ani USB :-(. W związku z tym słucham głównie płyt. Zastanawiam się nad zakupem:
- Sony 6 CD DAB mp3
- Chinol z Androidem
O ile mogę się domyślać przy pierwszej opcji czeka mnie zmiana w Elmconfig-u ustawienia ale jeszcze nie mam pojęcia jakie i na co. Wiem że można domontować USB ale nie mam okablowania i nie mogę namierzyć (boje się że przy okazji trzeba będzie rozebrać pół auta). Kable i program mam bo już zmieniałem zamykanie zamków po ruszeniu i dokładałem tempomat.

Ale ciekawi mnie co koledzy mogą polecić?
Jakie radia u siebie macie?
Co można ciekawego zamontować?

stingerA6
15-03-2017, 21:27
Domontuj interfejs BT/VC +USB i ciesz się muzyką - instrukcję znajdziesz na forum

Poler
15-03-2017, 21:57
Domontuj interfejs BT/VC +USB i ciesz się muzyką - instrukcję znajdziesz na forum

Łatwo mówić trudniej zrobić. Modułów BT/VC/USB jak na lekarstwo (na allegro na dzień dzisiejszy BRAK).
Chętnie bym tak zrobił ale ani okablowania do BT/VC/USB (bo podobno do BT/VC jest troszkę inne) ani modułów dostępnych :-(

lsulima
15-03-2017, 22:09
Hej. Okablowania nie trzeba zmieniać. Dokladasz kabel USB zmieniasz moduł i zmieniasz ustawienia w konfiguracji. Na pewno sobie poradzisz. Moduł i kabel USB mam. Jak coś to pisz na pw.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

victor7577
16-03-2017, 07:18
Witam.

Mam pytanko do Kolegów. Nosze się z wymianą radia w samochodzie. Obecnie mam Sony 1CD mp3, nie mam bluetooth ani USB :-(. W związku z tym słucham głównie płyt. Zastanawiam się nad zakupem:
- Sony 6 CD DAB mp3
- Chinol z Androidem
O ile mogę się domyślać przy pierwszej opcji czeka mnie zmiana w Elmconfig-u ustawienia ale jeszcze nie mam pojęcia jakie i na co. Wiem że można domontować USB ale nie mam okablowania i nie mogę namierzyć (boje się że przy okazji trzeba będzie rozebrać pół auta). Kable i program mam bo już zmieniałem zamykanie zamków po ruszeniu i dokładałem tempomat.

Ja też miałem taki dylemat. Zamontowałem sobie odbiornik bluetooth który całkiem dobrze w teście wypadł pod względem jakości dźwięku https://www.anker.com/products/A3351011. Podłączenie do zasilania USB ktre i tak mam z racji korzystania z navi w telefonie. Muzyka puszczona z telefonu (Spotify) ale każde inne źródło tez będzie dobre. Plus taki że mam zamontowany odbiornik pod ręką i nie musze sięgać daleko do szyby aby zmienić piosenkę. Ja uważam to za całkiem fajny gadżet a cena śmieszna w porównaniu do dobrego radia. Są też inne dostępne odbiorniki bluetooth w PL ale ja ten kupowałem na amazonie.

k0b3
16-03-2017, 07:21
Witam.

- Sony 6 CD DAB mp3
- Chinol z Androidem

Hej.

Ja wcześniej miałem Sony 6CD. Zepsuła mi się zmieniarka. Nie ładuje i nie oddaje płyt.

Zamówiłem u Chińczyka taki kombajn na androidzie 6.0 z modemem LTE. Śmiga wszystko fajnie. Zaletą jest to, że mam takie całe centrum multimedialne ze zwykłym radiem, nawigacją, kamera cofania, odtwarzaczem mp3, telewizją i kupą innych ciekawych funkcji.

Poniżej kilka zdjęć.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/21fbe188f89cfc00d5534e89624c7663.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/1d916466bd28fe8f767ca01758bea629.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/ab81abde9eaaff07d06071378df614fd.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/1f9718132ee247cc0bca77c81c88cb1d.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/7d8e26dbfd93edd420e84f85949d506a.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/0aeec0368726c438945ef4d95949e8b8.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/4f80897be9ab53003a01077a84ca0289.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/4fd1bbcb2fc30903b798e486cca71ff5.jpg

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Poler
16-03-2017, 07:37
Tylko czy dzlala to radyjko z convers+?

PPiotrek
16-03-2017, 07:40
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170316/21fbe188f89cfc00d5534e89624c7663.jpg

co to za produkt, model? A jak z końcówkami/wtykami? Jakieś przeróbki?

k0b3
16-03-2017, 07:41
Tak działa. Ja u siebie mam convers+. Jedyne co to radio nie wyświetla danych RDS tylko częstotliwość i ta jest wyświetlana na conversie. Ma za to funkcje AF, TA i TP. Działają także przyciski na kierownicy. Można je też programować pod siebie. Trzeba mieć tylko CAN decoder do radia.

Poler
16-03-2017, 08:11
A jeszcze kilka pytan bo wydaje sie ciekawe rozwiazanie. Mianowicie jak slucha sie cd lub mp3 widac utwory na convers i czy mozna z kierownicy przelaczac miedzy radiem a innymi mediami (cd mp3 radio tel itd).

Bump: Acha i jak dzwiek? Nie jestem melomanem ale slyszalem ze radia te maja problemy z zasiegiem stacji radiowych.

k0b3
16-03-2017, 08:34
Jeśli chodzi o słuchanie utworów w formie plików mp3 na przykład z karty to na conversie tego nie widać jest wtedy cd i radio wygaszone, natomiast działają przyciski na przykład następny utwór i regulacja głośności. Nie wiem jakby to było z płytą CD wsadzoną do odtwarzacza. Nie sprawdzałem jeszcze, ale jak sprawdzę dam Ci znać.

Odnośnie zasięgu ja nie mam problemu chociaż wcześniej miałem założony wzmacniacz antenowy do tego Soniaka bo czasem pojawiały się szumy właśnie na oryginalnym radiu. Zostawiłem ten wzmacniacz do tego chinola i działa.

Jeśli chodzi o przerzucanie między radiem a odtwarzaczem to z tego co pamiętam da się. Natomiast jeśli chodzi o telefon to już trzeba wybrać na wyświetlaczu odtwarzacza.

dafior01
16-03-2017, 12:08
Kolego k0b3 - Miałeś w zestawie do radia czujniki ciśnienia w oponach? jeśli tak, to jak radio je czyta - jest jakieś coś wsadzane w USB do komunikacji z "kołami" czy radio ma w sobie coś do komunikacji?

Czy może tylko tak jakąś apkę odpaliłeś pokazowo, bo wartości 0 są wszędzie.

Pytam bo też mam Chińczyka. Dokładnie Pumpkina, a jeszcze dokładniej to Klyde MTCB KLD-6

Natomiast gdybym miał porównać FX/NX do mojego Chiczyka Pumpkina i gybym miał skalę od 1 do 10 to w kategorii:
1. multimedialność:
Chińczyk () dałbym 8. Byłoby 10 gdym miał 2GB RAM i trochę lepszy moduł BT. To by mocno przyśpieszyło jednostkę choć teraz też jest całkiem dobra. Są już takie w sprzedaży. I kości RAM też można zmienić.
- FX / NX w tej kategoria ma tylko 2 punkty (byłby 1, ale ostatnio można choć polonizację zrobić)
2. jakości dźwięku:
- chińczyk : daje 8 na 10 ale na głośnikach Audioson Prime APK165 przód, Sony (oryginały premium) na Tył, w bagażniku Sub Alpine. I to jeszcze po pewnej ingerencji w płytę główną. Bez tego byłoby 5 na 10. Jako ciekawostke dodam że dla tych chińczyków da się zrobić nagłośnienie audiofilskie. Ale wymaga to zakupu zewnętrznego przetwornika DCAC aby ominąć ten oryginalny.
- FX (bo tego miałem) na głośnikach Sony Premium Tył i Przód daje 7 na 10. Ale ciekawostka: na głośnikach Focala czy Herza czy Audisnona (bo takie testowałem) grało na 3 na 10 !!! Dobrze było tylko i wyłącznie na oryginałach.
3. Funkcjonalność Convers / Sterowanie kierownica:
- chińczyk: 7 na 10. Sterowanie kierownicy działa w zakresie głośności góra/dół, stacja ścieżka utwór następny/poprzedni, zmiana źródła dzwięku. Na Convers - tylko pokazuje częstotliwość stacji radiowej. Odtwarzanie mp3 Convers pokaże jako AUX. CD podobnie. Sterowanie zestawu telefonicznego oryginalnego nie działa wcale. Gniazdko USB i Jack w schowku działa jak wcześniej. Nawigacja na Conversie (w sensie pokazywania kierunków nie działa).
FX NX - daje 7 na 10. Wszystko działa bo w końcu to fabryka, ale z ergonomią całości to mam dużo zastrzeżeń.
4. Start jednostki:
- Chińczyk - daje 8 na 10. 23 sekundy staru. Ale przy odpowiednim podłączeniu z instalacją samochodu jest w zasadzie niezauważalne w ogóle. Wtyczki są P'N'P z instalacją Forda. Jedynie tzw. plus stacyjki trzeba nieco inaczej zrobić niż chiński inżynier wymyślił. Wtedy właśnie te 23 s będą niezauważalne.
- FX/NX - te starują od strzała. 10 na 10.
5. Telefon po BT:
- chińczyk: 5 na 10 - ja słyszę dobrze, mnie słyszą na akceptowalnym poziomie. Paruje się bez problemów, książka się synchronizuje. Obsługa dzwonienia bez problemów. Muzyka z telefonu po BT bez zastrzeżeń
- FX - daje 8 na 10 - głownie za jakość połączenie bo jest baaaardzo dobra. Ale obsługa książki, czy głosowego wybierania - porażka. Muzyka po BT ok.

Konkluzja - (moja) - gdybym jeszcze raz podejmował decyzję czy kupić - tak kupiłbym. Jego multimedialność mnie do tego przekonuje na tle innych słabszych punktów. Z niektórymi z nich poradziłem sobie i już ich nie ma, choć to wymaga pewnych poszukiwań informacji (XDA), umiejętności i czasu.

Ja nie musiałem dokupować i przerabiać BT/VC/USB bo go miałem w oryginalne. Ale teraz wiem że gdybym go nie miał i go kupił a nie w chińczyka to bym żałował wydanej kasy.

Ale zgadzam się że inny mają inne priorytety i wymagania i szanuję je.

k0b3
16-03-2017, 12:14
Kolego k0b3 - Miałeś w zestawie do radia czujniki ciśnienia w oponach? jeśli tak, to jak radio je czyta - jest jakieś coś wsadzane w USB do komunikacji z "kołami" czy radio ma w sobie coś do komunikacji?

Czy może tylko tak jakąś apkę odpaliłeś pokazowo, bo wartości 0 są wszędzie.

Pytam bo też mam Chińczyka. Dokładnie Pumpkina, a jeszcze dokładniej to Klyde MTCB KLD-6

Natomiast gdybym miał porównać FX/NX do mojego Chiczyka Pumpkina i gybym miał skalę od 1 do 10 to w kategorii:
1. multimedialność:
Chińczyk () dałbym 8. Byłoby 10 gdym miał 2GB RAM i trochę lepszy moduł BT. To by mocno przyśpieszyło jednostkę choć teraz też jest całkiem dobra. Są już takie w sprzedaży. I kości RAM też można zmienić.
- FX / NX w tej kategoria ma tylko 2 punkty (byłby 1, ale ostatnio można choć polonizację zrobić)
2. jakości dźwięku:
- chińczyk : daje 8 na 10 ale na głośnikach Audioson Prime APK165 przód, Sony (oryginały premium) na Tył, w bagażniku Sub Alpine. I to jeszcze po pewnej ingerencji w płytę główną. Bez tego byłoby 5 na 10. Jako ciekawostke dodam że dla tych chińczyków da się zrobić nagłośnienie audiofilskie. Ale wymaga to zakupu zewnętrznego przetwornika DCAC aby ominąć ten oryginalny.
- FX (bo tego miałem) na głośnikach Sony Premium Tył i Przód daje 7 na 10. Ale ciekawostka: na głośnikach Focala czy Herza czy Audisnona (bo takie testowałem) grało na 3 na 10 !!! Dobrze było tylko i wyłącznie na oryginałach.
3. Funkcjonalność Convers / Sterowanie kierownica:
- chińczyk: 7 na 10. Sterowanie kierownicy działa w zakresie głośności góra/dół, stacja ścieżka utwór następny/poprzedni, zmiana źródła dzwięku. Na Convers - tylko pokazuje częstotliwość stacji radiowej. Odtwarzanie mp3 Convers pokaże jako AUX. CD podobnie. Sterowanie zestawu telefonicznego oryginalnego nie działa wcale. Gniazdko USB i Jack w schowku działa jak wcześniej. Nawigacja na Conversie (w sensie pokazywania kierunków nie działa).
FX NX - daje 7 na 10. Wszystko działa bo w końcu to fabryka, ale z ergonomią całości to mam dużo zastrzeżeń.
4. Start jednostki:
- Chińczyk - daje 8 na 10. 23 sekundy staru. Ale przy odpowiednim podłączeniu z instalacją samochodu jest w zasadzie niezauważalne w ogóle. Wtyczki są P'N'P z instalacją Forda. Jedynie tzw. plus stacyjki trzeba nieco inaczej zrobić niż chiński inżynier wymyślił. Wtedy właśnie te 23 s będą niezauważalne.
- FX/NX - te starują od strzała. 10 na 10.
5. Telefon po BT:
- chińczyk: 5 na 10 - ja słyszę dobrze, mnie słyszą na akceptowalnym poziomie. Paruje się bez problemów, książka się synchronizuje. Obsługa dzwonienia bez problemów. Muzyka z telefonu po BT bez zastrzeżeń
- FX - daje 8 na 10 - głownie za jakość połączenie bo jest baaaardzo dobra. Ale obsługa książki, czy głosowego wybierania - porażka. Muzyka po BT ok.

Konkluzja - (moja) - gdybym jeszcze raz podejmował decyzję czy kupić - tak kupiłbym. Jego multimedialność mnie do tego przekonuje na tle innych słabszych punktów. Z niektórymi z nich poradziłem sobie i już ich nie ma, choć to wymaga pewnych poszukiwań informacji (XDA), umiejętności i czasu.

Ja nie musiałem dokupować i przerabiać BT/VC/USB bo go miałem w oryginalne. Ale teraz wiem że gdybym go nie miał i go kupił a nie w chińczyka to bym żałował wydanej kasy.

Ale zgadzam się że inny mają inne priorytety i wymagania i szanuję je.
Apka odpalona pokazowo. Do niej potrzeba cały zestaw - czujniki plus moduł który spina się z radiem. Na oryginalnych fordowskich nie działa. Koszt zakupy całego kompletu u chińczyka to około 140 USD z czujnikami.

Ja mam model Ownice C500

Dokładnie to Android 6.0
2 GB RAM
16 GB ROM
Rozdzielczość 1024x600
CPU MT3561 Quad Core 1.6 GHz

Poler
16-03-2017, 15:24
A jak radyjka zachowuja sie podczas mrozów?

Doczytałem gdzieś że ludzie podłączają takie stacje pod zapalniczki aby radio szybciej było gotowe do pracy bo zacznie się już włączać po otworzeniu drzwi. Czy to jest właśnie rozwiązanie na NIEBOTYCZNIE długie włączanie?

k0b3
16-03-2017, 16:08
U mnie dokładnie 33 sek ze stoperem w ręku. Później po przekreceniu kluczyka startuje od razu. Można ustawić po ilu radio przełączy się ze stanu czuwania w wyłączenie.

dafior01
16-03-2017, 18:49
Dokładnie tak. Trzeba się wpiąć w zapalniczke. U mnie start 23s, ale android kitkat. Lollipop też mógłby być ale jak wspominałem 1 GB RAM trochę go zwalnia. Radio mam drugi sezon i nie zauważyłem problemów w mrozy (tej zimy -27 najmniej i było ok)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Poler
16-03-2017, 19:19
Zaczynam sie powoli przekonywac. Ale nie ukrywam szkoda mi troszke nie wykorzystanego conversa. Cenowo do oryginalu pewnie kolo 1tys bym wydal a tutaj troszke ponad tysiaczek a nawet z 1,5tys?

k0b3
16-03-2017, 20:20
Tutaj masz link do mojego:

https://pl.aliexpress.com/item/4G-LTE-Quad-Core-Android-6-0-2GB-RAM-Car-DVD-GPS-Radio-Player-For-Ford/32783280969.html?spm=2114.13010608.0.0.yxZ0S1

Poler
16-03-2017, 20:50
Niestety nie mam konta i w dodatku trzeba płacić w innej walucie :-(

Bump: W dodatku szczerze to jest już troszkę modeli szkoda że inni nie chcą się podzielić swoimi doświadczeniami.

Sam już nie wiem jestem coraz bardziej nakręcony, ale będę zmuszony kupić pewnie gdzieś na Allegro a tam to kwota 2tys!

tico0
17-03-2017, 07:34
Niestety nie mam konta i w dodatku trzeba płacić w innej walucie :-(

Bump: W dodatku szczerze to jest już troszkę modeli szkoda że inni nie chcą się podzielić swoimi doświadczeniami.

Sam już nie wiem jestem coraz bardziej nakręcony, ale będę zmuszony kupić pewnie gdzieś na Allegro a tam to kwota 2tys!

Założenie konta trwa kilka minut, a płacić możesz przez przelew24 szybko i bez problemów tylko trzeba mieć konto w naszym banku, bariery językowej też nie ma jest tłumacz troszkę pisze jak Kali ale wszystkiego można się domyślić.

dafior01
17-03-2017, 09:54
Poler Mogę sprzedać ci moje. Ja wtedy zamówię od razu z Chin tą wersję 2 GB RAM.
Ale zapewne wolisz nowe. Śmiało, Chiny nie tak daleko ;-) Ja tymczasem oczekuje na kości pamięci i będzie lutowanko ;-). Ten wzrost wydajności na poziome około 20-30%, mogę wydać te ~35$.

Poler
17-03-2017, 10:47
Dzieki za oferte ale jesli mialbym zamawiac to juz tez to z nieco lepszymi paramatrami ��

rradekk
20-03-2017, 09:21
Od niemal roku też cały czas mi chodzi po głowie takie radyjko (chociaż ostatnio modele niespodziewanie podrożały i to chyba sporo)...
Chłopaki, a jak z montażem tego radia? Trzeba bardzo się nakombinować? Podłączałbym do MK2FL z automatyczną klimą.

Na razie nie rozważam podpinania kamerki cofania, chociaż kusi, ale znowu mocno zniechęca mnie przeciąganie kabli od klapy bagażnika do radia.
Zakładam, ze net by mi jechał z komórki (robiłaby za hotspot), więc z anten, to zostałby tylko GPS.
Aczkolwiek też zastanawiam się nad Ownice C500 z obsługą kart SIM...

GREGORY74
21-03-2017, 07:12
A powiedz jak z Cłem za Radyjko czy były jakieś problemy z przesyłką,i jeszcze jedno czy w zestawie do tego Radyjka jest. Przejście modułu canbus, na stronce nic o nim nie jest napisane

Bump: A przepraszam jest wszystko teraz sprawdziłem,czyli tylko pytanko o Cło a i jaki był czas dostawy

Bump:

pajak1000
27-03-2017, 13:31
Witam. Czy do smaxa z 2008 r da się bez żadnych problemów zmienić radio na jakieś które czyta mp3 lub ma USB bądź czytnik kart , obecnie jest sony drugiej generacji, ale nie czyta mp3

kordyl
27-03-2017, 13:54
k0b3 dołączam się do pytania Grześka.
Jak z cłem i ile się czeka? Coś jeszcze potrzeba poza standardowym wyposażeniem radia żeby działała nawigacja ?

gunter2079
27-03-2017, 14:26
Nie wiem, jakie radio masz. Myślałem że sony 1CD lub 6CD wszystkie czytały MP3.
Określ radio jakie masz
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346

pajak1000
27-03-2017, 14:48
Foto nr 11. Na radiu jest mp3 ale dwa razy nagrywarlłem , trochę pomieli i wysowa płytę. Może jakimś specjalnym programem trzeba nagrywać?

rumunn95
27-03-2017, 14:52
Z jaka predkoscia nagrywasz plyte? Zamknales ja?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

k0b3
27-03-2017, 16:45
Ja w sumie zamówiłem radio, kamerę i tuner dvbt czyli wyszło 450 USD i zapłaciłem dodatkowo chyba 95 zł.
Wszystko masz w zestawie anteny GSM i GPS. Wystarczy tylko zainstalować nawigację którą chcesz. Ja mam Google maps i sygic

Co do czekania to dostałem dość szybko bo poszło DHL. Coś koło 10 dni

SLO 303
27-03-2017, 16:54
Jeżeli chcecie zamawiać z Chin, to polecam stronę fasttech. Przynajmniej jest gwarancja. Jeśli chodzi o aliexpress to w momencie potwierdzenia zakupu tak naprawdę chińczyk ma nas gdzieś..

pajak1000
27-03-2017, 17:41
Nagrywałem najniższa możliwa czyli 3. A czy zamknąłem to nie wiem, poszło wszystko z automatu

SLO 303
27-03-2017, 19:01
Witam. Czy do smaxa z 2008 r da się bez żadnych problemów zmienić radio na jakieś które czyta mp3 lub ma USB bądź czytnik kart , obecnie jest sony drugiej generacji, ale nie czyta mp3
Jasne że się da... ja wsadziłem pioneera avic-d3 :)

kordyl
28-03-2017, 10:59
Ajjj kusicie Panowie :)
A od jutra ma byś jeszcze wyprzedaż na Ownice...

k0b3
28-03-2017, 11:07
A zapomniałem dodać. Jak wsadzalem radio okazało się ze było ciut za głębokie, więc musiałem delikatnie wyciąć plastik za oryginalnym radiem, ale to nie było z nim problemu

kordyl
28-03-2017, 11:17
Kuba, jaką wziąłeś kamerę cofania ? Szukam u tego sprzedawcy dedykowanej do mondeo, ale ma tylko uniwersalne. Dobrze widzę ? Nie było problemu z montażem kamery ?

k0b3
28-03-2017, 11:39
Jeszcze co prawda jej nie zamontowałem, ale podpiąłem na szybko i działa. Przymierzałem też tak mniej więcej i powinna pasować w miejsce oświetlenia tablicy rej. Ta kamera ma własne oświetlenie wspomagające i oświetlenie za pomocą 2 diód do tablicy rej. Tylko jak będziesz zamawiał to weź w systemie raczej NTSC bo chyba lepiej zgrywa się on wyświetlaczem. Tzn NTSC ma mniej linii w pionie a PAL ma więcej skutkiem tego jest "nie mieszczenie" się w całości obrazu z kamery na wyświetlaczu. Co prawda są tam opcje z tego co pamiętam w ukrytym menu i chyba się to tam da ustawić ale w tym momencie nie pamiętam.

A ja zamawiałem tą:

https://www.aliexpress.com/item/Car-CCD-Night-Vision-Backup-Parking-Reversing-Rear-View-Camera-For-Ford-Mondeo-Focus-Hatchback-Fiesta/32749093299.html?spm=2114.13010608.0.0.snyz1J

kordyl
28-03-2017, 11:52
oko, dzięki za wskazówki :)
To ja wezmę tą https://pl.aliexpress.com/item/For-Ford-Focus-Sedan-2-3-2008-2009-2010-2011-2012-C-Max-C-Max-Mondeo/32596356579.html?scm=1007.13339.33317.0&pvid=f10ecd51-2e73-4d5a-a909-31b4ef03b516&tpp=1 w systemie ntsc

Bump: I sobie jeszcze elm'a dorzucę, a co :) https://pl.aliexpress.com/item/For-Optional-Wifi-Modem-for-Original-Windows-CE6-0-OS-Car-DVD-Player-only-sell-with/1736798418.html?isOrigTitle=true

gunter2079
28-03-2017, 19:46
Foto nr 11. Na radiu jest mp3 ale dwa razy nagrywarlłem , trochę pomieli i wysowa płytę. Może jakimś specjalnym programem trzeba nagrywać?
Nagrywa się czymkolwiek i powinno dzialac. Albo płyty masz gorszej niż podrzedna jakosci, albo co bardziej prawdopodobne laser padł. Zwykle plyty, nie MP3 czyta?

tap from eldżi

mottom
29-03-2017, 08:43
A od jutra ma byś jeszcze wyprzedaż na Ownice... Czy przypadkiem wczoraj wysyłka była gratis a dziś "w promocji" jest 34,85 USD?

pajak1000
29-03-2017, 08:43
To chyba jakość płyty. Nagralem na innej płycie to czyta bez problemu. Polecacie na przyszłość
jakieś płyty

SLO 303
29-03-2017, 10:42
To chyba jakość płyty. Nagralem na innej płycie to czyta bez problemu. Polecacie na przyszłość
jakieś płyty
Verbatime czyt. werbatim :)

gunter2079
01-04-2017, 21:23
Ogólnie firmowe, czyt werbatim, tdk itp. Unikac tych najtańszych. Ostatnio poza jakością powierzchni dość częste jest wybrzuszenie plyty co uniemożliwia schwytanie plyty przez napęd.

tap from eldżi

damien86
06-04-2017, 19:21
Czy przypadkiem wczoraj wysyłka była gratis a dziś "w promocji" jest 34,85 USD?

Tak właśnie było.
A ja mam jeszcze inne pytanie, piszą coś takiego:

"uwaga:jeśli samochód posiadaConverse +, takich jak dla Modeo 2008/2012 (4th gen.), dla Ostrości 2009 (2nd gen.),
do Łączenia/Galaxy/S-Max 2010, prosimy musi zostawić wiadomość i doradzić, nasza sprzedaż, że trzeba
odwrotna strona" B " jak pokazano poniżej phote (zewnętrzne szyny can)
kupić na tylnej stronie " B ", Proszę wybraćzamówienie opcja "czarny z Converse" lub "Sliver z Converse"

Czy to oznacza, że jeśli nie posiadam Converse+, to powinienem zamówić radio z wbudowanym Canbus (jest tańsze o 20 baksów)? Czy zamawiać mimo wszystko z zewnętrznym canbus?

Nie posiadam i nie zamierzam posiadać Convers+, ale chciaałbym aby przyciski w kierownicy działały jak należy.

Tutaj link do ogłoszenia:

https://pl.aliexpress.com/item/4G-LTE-Quad-Core-Android-6-0-2GB-RAM-Car-DVD-GPS-Radio-Player-For-Ford/32783280969.html?spm=2114.13010208.99999999.274.3J vMqJ

fly75
13-04-2017, 12:00
Cze!
Podłączę się do pytania kolegi damien86,mam S-max-a 08r.
z tym że, ja nawet nie wiem czy/co mam- Convcerse czy Converse+ czy co?
Wyświetlacz pomiędzy zegarami jest czerwony, pokazuje, temp. zewnętrzną, kilometry do przejechania, spalanie, ...to chyba wszystko.
Obserwuję tą stację/sprzedawcę od jakiegoś czasu i np. koszt wysyłki czasami jest gratis.
pozdro
fℓу
p.s. Jednak ja zastanawiałem się nad tym 8 rdzeniowym Ownice C500 https://pl.aliexpress.com/item/Ownice-C500-Android-6-0-Octa-8-Core-2GB-RAM-Car-DVD-Player-GPS-Navi-for/32804503080.html?spm=2114.01010208.3.10.qo3Fov&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_1_10152_ 10065_10151_10068_10084_10083_10080_10082_10081_10 110_10136_10137_10111_10060_10138_10112_10113_1006 2_10114_10153_10141_10056_10055_10054_122_10059_10 099_10078_10079_10103_10073_10102_10096_10070_1014 8_10123_10147_10052_10053_10124_10142_10107_10050_ 10143_10051%2Csearchweb201603_1%2Cafswitch_1%2Cppc Switch_7&btsid=6c54dce8-05b0-4b72-8aa7-5d52548d6c9f&algo_expid=d480a41a-af74-426a-bfd0-4179919bf50c-1&algo_pvid=d480a41a-af74-426a-bfd0-4179919bf50c aczkolwiek ten XTRONS PB76FSFAP-S też octa https://pl.aliexpress.com/item/XTRONS-2-Din-7-Android-6-0-Car-DVD-Player-with-Online-Maps-GPS-Navigation-32G/32790184154.html?spm=2114.010208.3.1.p21WxL&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10 065_10151_10068_10084_10083_10080_10082_10081_1011 0_10136_10137_10111_10060_10138_10112_10113_10062_ 10156_10114_10153_10141_10056_10055_10054_122_1005 9_10099_10078_10079_10103_10073_10102_10096_10070_ 10148_10123_10147_10052_10053_10124_10142_10107_10 050_10143_10051,searchweb201603_6,afswitch_1,ppcSw itch_2&btsid=b7bd19a4-7091-4e79-9f98-2625330c769e&algo_expid=9e4fe333-b846-4043-adec-815a986d4180-0&algo_pvid=9e4fe333-b846-4043-adec-815a986d4180 jest ciekawą propozycją, ponadto wysyłka teraz gratis, antena od XTRONS do DAB+ też jest fajniejsza.

kordyl
14-04-2017, 11:39
Jeśli nie masz conversa to bierz to tańsze. Te moduł to do wyświetlacza jest, a nie do przycisków w kierownicy.
Sprzedający i tak pewnie Cię poprosi o zdjęcie kokpitu, żeby wykluczyć Twoją pomyłkę wybierając model przy zakupie.

Bump: Widzę, że podrożało o 20 $ przez ostatnie 3 tyg.

rradekk
20-04-2017, 15:11
jest ciekawą propozycją, ponadto wysyłka teraz gratis, antena od XTRONS do DAB+ też jest fajniejsza.

Ten Xtrons jest całkiem niezły, przy podobnych parametrach tańszy niemal od 100$ od Ownice.
Ciekawe jak się sprawuje, bo Ownice wydaje się być sprawdzonym produktem...

Jak kupisz tego Xtrona, to daj znać jak z jakością.

waku19
21-04-2017, 09:25
A co byś cie polecili do S-Max-a '06r ?

karollos1
21-04-2017, 14:56
Ten Xtrons jest całkiem niezły, przy podobnych parametrach tańszy niemal od 100$ od Ownice.
Ciekawe jak się sprawuje, bo Ownice wydaje się być sprawdzonym produktem...

Jak kupisz tego Xtrona, to daj znać jak z jakością.

Hej.

Kupilem ostatnio Xtrons PB76FSFAP-B i podlaczylem u siebie (S-Max 2014, bez Convers+ oraz z radiem 6000CD) i tak:

Na PLUS:
- chodzi fajnie i slychac z niego - plyta, MP3 znacznie lepiej niz z oryginalnego. Wiele bogatszy i czystszy dzwiek, zarowno gora jak i dol, oraz tez glosniej gra i nie zniekszalca przy wiekszej glosnosci.
- przyciski z kierownicy dzialaja fajnie i mozna je programowac.
- nawigacja działa ok. Wgralem mapy Here i jest bardzo fajnie.
- calosc systemu bardzo responsywna, ekran jasny i dobrze reaguje na dotyk.
- szybko sie bootuje i pojawia sie wlasciwie od razu po wejsciu do auta

Problematyczne tematy:
- problem mialem z czujnikami parkowania, bo mialem je fabryczne tyl i przod, i sluchac bylo pikania z glosnikow oryginalnego radia, ale po wymianie przestalo to dzialac. Czujniki sa dla mnie krytyczne, takze jesli nie uda sie ich uruchomic, to z radiem sie pożegnam. Tutaj przyszedl z pomoca Speedo i podpowiedzial ze mozna dokupic glosniczki/buzzery oryginalnie pod PDC i podlaczyc je, i aktywowac w komputerze. U mnie szczesliwie kable do podlaczenia glosniczkow byly na miejscu, takze wystarczylo ogolocic samochod z paru plastików (tylny prawy słupek, oraz za zegarami). Glosniczki kupilem na allegro. Przed zamontowaniem jak kupicie, to sprawdzcie je omomierzem czy ma jakas opornosc, albo mala baterię sprawdzic czy sluchac jak sie ja podlacza, bo kupilem i dwa od roznych sprzedawcow byly złe przepalone. Glosniczki zamontowalem wczoraj i teraz bede walczyl aby przestawic to w komputerze przy pomocy kolegów z forum;
- niska czulosc radia. Temat poniekąd udalo sie rozwiazac, dokladajac modul zasilajacy do fabrycznych wzmacniaczy antentowych - separator dual/diversity fakra to iso. modul podaje zasilanie do wzmacniaczy (u mnie sa anteny w oknach bocznych bagaznika) i wybiera z ktorej jest silniejszy syngal, a nastepnie podaje go do radia, klasycznym pojedynczym wtykiem. Po tej operacji czulosc sie znacznie poprawila, ale nie jest az tak dobra jak w oryginalnym radiu, ale na terenie Warszawy i okolic do 30km jest w 90% ok.
- radio nie wchodzilo w calosci w kieszen - wtyki od anteny Wifi oraz GPS blokowaly sie na plastikowej kieszeni w ktora wchodzi radio. Kieszen ta z tylu radia musialem podciac, w miejscy gdzie wychodza wtyki, inaczej radio wystawało i nie mozna bylo prawidlowo zalozyc maskownicy
- czulosc sygnalu Wifi - dosc kiepska na standardowej antenie. Do tego aby wew. radia sie podlaczyc telefonem jest ok, ale chcac pograc jakies aplikacje przez domowe Wifi na podjezdzie do domu przez okno, niestety nie dziala. Zamontowalem wiec antene +6DB, na dlugim kablu i schowalem ja pod listwa srebrna, dekoracyjna na desce rozdzialczej i jest ok.

MINUSY:
- echo przy rozmowie przez telefon, slyszane przez rozmowce. Podlaczylem wczoraj zew mikrofon ale nadal to samo sie dzieje. Wedle wsparcia, po podlaczeniu zew mikrofonu, wew nadal działa... Rozmontuje ten sprzet i sprawdze czy pod dolaczeniu wew. mikrofonu nadal tak bedzie. Moze to tez problem SW... czas pokaze, na obecna chwile raczej zestaw nie nadaje sie do rozmowy. Jest czesc ludzi ktorzy pisza na forach xtrons/xda ze im dziala OK.
- niska jakos dzwieku streamingowanego przez bluetooth (A2DP) z telefonu. Brzmi to tak jak by ktos puszczal nagranie z tasmy. Jak sie pusci to samo przez WiFi (AirPlay) jest bardzo ok. Temat SW. Wiem ze w wersjach 4 corewych z andkiem 4.4.4 i 5.1 udalo sie Malaysk'owi zrobic FW ktory to poprawial, takze jest szansa ze i z tym sobie poradzi (a czeka obecnie na przesylke takiego radia)
- nie ma pelnej obslugi canbus, tak zeby miec wizualiacje np czujnikow parkowania, otwarcia drzwi, etc. Pewnie mozna to dorobic podpinajac sie do OBD2 przez USB, ale out of the box nie ma tego.
- nie dziala regulacja jasnosci radia, w zaleznosci od jasnoci zegarow ustawionych z poziomu deski auta. Nie ma tez wbudowanego czujnika jasnosci, takze trzeba to sobie samemu regulowac z poziomu andka, ale temat raczej marginalny.
- dosc dlugo wczytuje sie plyta CD, ale to jasne, bo jest to naped DVD a nie stricte audio cd.
- nie ma automatycznej regulacji glosnosci w zaleznosci od prednosci ale tutaj sa aplikacje ktore mozna podlaczyc pod nawigacje i beda to robily automatycznie.

Dla mnie krytyczne do rozwiazania to czujniki i echo w radiu. Jak to bedzie, to bedzie super.

pozdr,
K

P.S.
Wczoraj udalo sie aktywowac przy pomocy Mayaka czujniki tył/przod, takze jest juz super. Jeszcze do zamknięcia temat echa i bedzie ekstra.

rradekk
22-04-2017, 16:48
Hej.

Kupilem ostatnio Xtrons PB76FSFAP-B i podlaczylem u siebie (S-Max 2014, bez Convers+ oraz z radiem 6000CD) i tak:

Dzięki za opinie, podałeś sporo cennych informacji.
Ja bym podłączał pod Focusa MK2 FL, więc sprawy z anteną radia (MK2 ma na dachu) czy kwestie wyświetlacza na desce by odpadły (nie mam Convers+) - grunt że działa sterowanie radia z kierownicy. Czujników parkowania też nie mam, ale planuję zamontować, tyle, że tylko na tył i to klasyczne z wyświetlaczem, więc nie pikania puszczał na głośniki radia. Myślałem nad kamerą cofania podłączaną do radia, ale za dużo roboty z kablami...

Generalnie planuję w maju lub czerwcu zanabyć ten wynalazek i waham się między Ownice, a Xtrons.

Na marginesie, gdzie tam się wtyka kartę SIM do internetu?

I możesz zdradzić gdzie kupowałeś swoje radyjko i jak poszło z VAT-em?

karollos1
22-04-2017, 17:16
Dzięki za opinie, podałeś sporo cennych informacji.
Ja bym podłączał pod Focusa MK2 FL, więc sprawy z anteną radia (MK2 ma na dachu) czy kwestie wyświetlacza na desce by odpadły (nie mam Convers+) - grunt że działa sterowanie radia z kierownicy. Czujników parkowania też nie mam, ale planuję zamontować, tyle, że tylko na tył i to klasyczne z wyświetlaczem, więc nie pikania puszczał na głośniki radia. Myślałem nad kamerą cofania podłączaną do radia, ale za dużo roboty z kablami...

Generalnie planuję w maju lub czerwcu zanabyć ten wynalazek i waham się między Ownice, a Xtrons.

Na marginesie, gdzie tam się wtyka kartę SIM do internetu?

I możesz zdradzić gdzie kupowałeś swoje radyjko i jak poszło z VAT-em?

Kupowalem na aliexpress, i przyszlo do mnie w ciagu 20 kilku dni. Zamowilem przez magazyn w Angli zeby nie placic cła i nie miec kolejnego opoznieniania, i w razie co odsyłac do Angli a nia do Chin.

Kupilem opcje bez 4G, choc modem mozna dolozyc na USB. Ja dostepu do internetu nie potrzebuje na stale, takze jak trzeba odostępniam z telefonu.

Z tego co czytalem do warto kupic radio z 2G RAM oraz 8 rdzeniowe, szybciej startuje i sprawniej działa.

fly75
29-04-2017, 08:36
Cze!
No pochwalę się...kupiłem Ownice C500 https://pl.aliexpress.com/item/Ownice-C500-Android-6-0-Octa-8-Core-2GB-RAM-Car-DVD-Player-GPS-Navi-for/32804503080.html + trochę dodatków z ich oferty
1. HEAD SUPPORT ON MOTHERBOARD- OTS025-dla dzieciaka
2. MICROPHONE OTS005 -na wszelki wypadek
3. DAB + OTS022 - bo auto jest w Norwegii a tu znika powoli analogowy sygnał (http://www.forbes.pl/norwegia-przechodzi-na-sygnal-cyfrowy-z-kraju-znika-radio-fm,artykuly,210104,1,1.html)
Szukam jeszcze kamery cofania i wacham się pomiedzy tymi ofertami:
1. https://pl.aliexpress.com/item/Brand-New-Rearview-Reverse-Reversing-Parking-Camera-For-Ford-Mondeo-Ba7-S-Max-Fiesta-Kuga/32682162800.html?spm=2114.010208.3.239.uzaWjA&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10 065_10151_10068_10171_10084_10083_10080_10082_1008 1_10110_10136_10137_10111_10060_10138_10112_10113_ 10062_10156_10114_10056_10055_10054_10059_10099_10 078_10079_10103_10073_10102_10096_10070_10148_1012 3_10147_10052_10053_10124_10142_10107_10050_10143_ 10051-10050_10152_10151,searchweb201603_2,afswitch_1,ppc Switch_2&btsid=32e1e929-c23f-4bfd-9c21-44b709e290d2&algo_expid=4c803ab3-dd78-4212-b5f9-27b8cd1c14cc-28&algo_pvid=4c803ab3-dd78-4212-b5f9-27b8cd1c14cc
2.https://pl.aliexpress.com/item/CCD-Car-Rear-View-Reverse-backup-Camera-Rearview-Reversing-Parking-Camera-For-Ford-Mondeo-Ford-Focus/32752516312.html?spm=2114.010208.8.8.nX5pQk
A ponadto chciałbym jeszcze TV tuner tylko nie wiem który, OBD II też bym chciał tylko nie wiem czy czyta diesla, ponadto czy moge zmienić antene DAB+ oferowaną przez sprzedawcę-ten pąłąk na naklejaną na szybe? Np na taką http://allegro.pl/antena-samochodowa-dab-dab-aktywna-na-szybe-smb-i6730416596.html#thumb/2 lub https://centrumaudio.pl/anteny-dab/10010-antena-samochodowa-dab-dab-aktywna-na-szybe-smb.html lub z Ali https://www.aliexpress.com/item/Universal-Car-Window-Glass-Mount-DAB-Digital-Car-Radio-Aerial-Antenna-Cable-SMB-For-Pioneer-AN/32803904931.html?spm=2114.01010208.3.345.9u0QFw&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10 065_10151_10068_10136_10137_10157_10060_10138_1015 5_10062_10156_10154_10056_10055_10054_10059_10099_ 10103_10102_10096_10148_10147_10052_10053_10142_10 107_10050_10051_10171_10084_10083_10080_10082_1008 1_10110_10111_10112_10113_10114_10181_10182_10078_ 10079_10073_10070_10123_10124,searchweb201603_9,pp cSwitch_7&btsid=11e33737-a6bd-46ce-ae60-d13a5d9d508f&algo_expid=cc18a3be-aa50-4830-8c44-38f1df7e4ab6-46&algo_pvid=cc18a3be-aa50-4830-8c44-38f1df7e4ab6 lub https://www.aliexpress.com/item/High-Quality-Universal-MCX-Antenna-Car-DAB-DAB-Digital-Radio-Aerial-Antenna-Glass-Mount-MCX-Plug/32807416766.html?spm=2114.01010208.3.115.sYi96C&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10 065_10151_10068_10136_10137_10157_10060_10138_1015 5_10062_10156_10154_10056_10055_10054_10059_10099_ 10103_10102_10096_10148_10147_10052_10053_10142_10 107_10050_10051_10171_10084_10083_10080_10082_1008 1_10110_10111_10112_10113_10114_10181_10182_10078_ 10079_10073_10070_10123_10124,searchweb201603_9,pp cSwitch_7&btsid=8f916f76-db5a-439f-baab-320a5c00e060&algo_expid=93e321c2-c4d7-4de9-af3d-25b54ee3f50c-15&algo_pvid=93e321c2-c4d7-4de9-af3d-25b54ee3f50c (chociaż wydaje się że to to samo tylko cena inna)
Jak koledzy mają jakieś sugestie to chętnie posłucham/skorzystam.
pozdro
fℓу

kordyl
02-05-2017, 13:02
OBD powinno działać, u mnie łapie bez problemu. Kamerę mam taką https://pl.aliexpress.com/item/For-Ford-Focus-Sedan-2-3-2008-2009-2010-2011-2012-C-Max-C-Max-Mondeo/32596356579.html?spm=2114.13010608.0.0.o68owQ
i działa ok.
Z opcji jest jeszcze przednia kamera jako rejestrator, dobrze nagrywa.

fly75
02-05-2017, 20:09
Cze!
Cofania "łyknąłem" taką jak kolega k0b3, rejestrator też właśnie kupiłem ten https://pl.aliexpress.com/item/Special-DVR-without-Battery-For-Ownice-C500-Car-DVD-this-item-don-t-sell-separately/32748295782.html?isOrigTitle=true.
Tylko te pałąkowate anteny od DAB+ mnie napinają niesamowicie. Wolałbym je zmienić tylko nie wiem na co patrzeć bo troche atechniczny jestem.
pozdro

kordyl
02-05-2017, 20:19
O antenach to Ci nie podpowiem, bo nie brałem tego dodatku.

dafior01
08-05-2017, 11:04
- niska czulosc radia. Temat poniekąd udalo sie rozwiazac, dokladajac modul zasilajacy do fabrycznych wzmacniaczy antentowych - separator dual/diversity fakra to iso. modul podaje zasilanie do wzmacniaczy (u mnie sa anteny w oknach bocznych bagaznika) i wybiera z ktorej jest silniejszy syngal, a nastepnie podaje go do radia, klasycznym pojedynczym wtykiem. Po tej operacji czulosc sie znacznie poprawila, ale nie jest az tak dobra jak w oryginalnym radiu, ale na terenie Warszawy i okolic do 30km jest w 90% ok.

Gdzie się podłączyłeś z tymi dwiema wtyczkami na jeden? Ja mam też anteny w szybie, ale do radia oryginalnie dochodzi tylko jeden przewód. Gdzie to montowałeś? Gdzieś z tyłu? Jak tam się dostać?

- nie dziala regulacja jasnosci radia, w zaleznosci od jasnoci zegarow ustawionych z poziomu deski auta. Nie ma tez wbudowanego czujnika jasnosci, takze trzeba to sobie samemu regulowac z poziomu andka, ale temat raczej marginalny.

- nie ma automatycznej regulacji glosnosci w zaleznosci od prednosci ale tutaj sa aplikacje ktore mozna podlaczyc pod nawigacje i beda to robily automatycznie.
.
Te dwie rzeczy załatwiasz odpowiednim modułem z Xposed. Nie pamiętam teraz którym. Znajdziesz na XDA.

karollos1
08-05-2017, 12:57
Gdzie się podłączyłeś z tymi dwiema wtyczkami na jeden? Ja mam też anteny w szybie, ale do radia oryginalnie dochodzi tylko jeden przewód. Gdzie to montowałeś? Gdzieś z tyłu? Jak tam się dostać?

U mnie w oryginalnym radiu 6000CD byly dwa gniazda fakra, biale i czarne. W nowym jest tylko pojedyncze DIN, wiec ten separator podlaczylem pod te dwa wtyki fakra, a wyjscie z niego w gniazdo DIN w radiu, oraz niebieski kabelek zasilania separator'a (a posrednio wzmacniaczy wbudowanych w samochodzie), pod kabelek ANT idący z kostki jaka dostalem z nowym radiem.

Te dwie rzeczy załatwiasz odpowiednim modułem z Xposed. Nie pamiętam teraz którym. Znajdziesz na XDA.

Dzieki. Poszukam.

yasiu.brzeg
12-10-2017, 15:21
P.S.
Wczoraj udalo sie aktywowac przy pomocy Mayaka czujniki tył/przod, takze jest juz super. Jeszcze do zamknięcia temat echa i bedzie ekstra.

Jeżeli chodzi o Xtrons Octa na PX5 polecam wgranie softu Malayska v5, masz tam xposed, auto głośność w zależności od prędkości itd:
https://forum.xda-developers.com/android-auto/mtcd-discussion-questions-development/rom-malaysk-roms-mtcd-device-t3598908

Temat echa został już rozwiązany tutaj:
https://forum.xda-developers.com/android-auto/mtcd-discussion-questions-development/px5-solution-bluetooth-echo-v2-t3661284

Jak chodzi Xtrons, nagrałem krótki filmik (jeszcze na Malaysk V2) tutaj:
https://youtu.be/qqFSupXHbYY

przemo2002
20-10-2017, 17:35
Cześć! niedawno kupiłem KA II, niestety bez radia, dokupiłem używane, ale niestety jest zakodowane, czy możecie mi pomóc je rozkodować? producentem jest Delphi i nie ma na tym radiu tradycyjnych kodów fordowskich siedmiocyfrowych.
Liczę na pomoc
dzięki
Przemo

darmodziej
20-01-2018, 22:09
Chciałbym w moim Fordzie Escape z 2003 roku wymienić oryginalne radio 2 DIN na radio z nawigacją, ale mam jeden kaprys. Mianowicie chciałbym, żeby oprócz wszystkich bajeranckich funkcji, jakie te radia zwykle posiadają, miało też funkcję nagrywania dźwięku z radia na kartę pamięci, lub USB. Czy ktoś spotkał się z takim modelem?

darmodziej
25-01-2018, 16:59
Cóż, widzę, że nikt nie zna radia, które spełnia moje wymagania.

slawomirro
25-01-2018, 17:16
Cóż, widzę, że nikt nie zna radia, które spełnia moje wymagania.

Standardowo żadne takiej funkcji nie ma. Może radia z Androidem lub Windows będą miały opcję instalacji dodatkowej ablikacji, która to umożliwi. Tak można dziś pod Windows na PC zrobić.

darmodziej
25-01-2018, 18:51
Szkoda. Radio, które obecnie użytkuję ma taką funkcję, niestety nie ma GPS-a, a chciałbym go mieć w radiu, żeby nie musieć instalować zewnętrznego. Teraz spróbuję się zorientować, czy jest dostępna taka aplikacja, która umożliwi nagrywanie. Dziękuję za informację.