Zobacz pełną wersję : Peugeot 508 vs. Mondeo MK4 lift vs. Hyundai i40
tomsik83 17-03-2017, 07:57 Witam,
Na forum widziałem dyskusje na temat tych samochodów więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek aby nie zaśmiecać tamtego.
Jestem zainteresowany wszelkimi opiniami na temat tych samochodów.
Głównie zastanawiam się nad 508 i Mondeo z racji tego że mają dostępny ten sam silnik 2.0 TDCI.
Bardzo interesuje mnie dlaczego osiągi 508 są niższe od Mondeo mimo że masa jest niższa. Czyżby zestrojenie skrzyni?
Peugeot 508 2.0 163KM:0-100km/h:9,5s 80-120km/h:14,2s 60-100km/h:7,3s - 1500kg
Mondeo MK4 2.0 163KM:0-100km/h:9,2s 80-120km/h:brak 60-100km/h:5,6s - 1575kg
Hyundai i40 1.7136 KM: 0-100km/h:10,2s 80-120km/h:11,0s 60-100km/h:6,7s - 1495kg
Elastyczność Hyunadaia jest dość dobra jak na małą pojemność silnika.
Plusy Mondeo:
zawieszenie, prowadzenie i najlepsze hamulce z tej trójki
silnik
przestrzeń w kabinie
Plusy Peugeot 508:
niższa cena
silnik
zewnętrzny wygląd
panorama w standardzie
Plusy Hyundaia i40:
dobra cena
niezły wygląd
slawek-kali 17-03-2017, 08:10 nizsza cena puga? no chyba nie...
Pug ma dosyć podobną cenę do mondka . A jeśli chodzi o Puga to miałem 407 sw czyli wcześniejszy model i byłem bardzo zadowolony.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Martingg 17-03-2017, 08:57 Dodałbym fakt iż Peugeot w większości wypadków jest "na wypasie" ;)
tomsik83 17-03-2017, 08:58 nizsza cena puga? no chyba nie...
Wydaje mi się że w tej samej wersji wyposażenia cena jest niższa.
Tak naprawdę różnica w cenie nie jest duża więc można pominąć.
A jak to wygląda z innymi kwestiami?
Czy filtr cząstek stałych jest taki sam w 508 i Mondeo? Ma ktoś jakieś porównanie w stosunku do i40?
Ale najchętniej wybrałbym c5 troszkę egzotyczny w środku ale ma miejsca prawie tyle co Mondeo , prowadzi się troszkę inaczej masz wrażenie że biorąc szybciej zakręt auto zacznie się podpierać lusterkami :one: to tylko złudzenie ale komfort jazdy naprawdę lepiej nod mondka i ciut ciszej ,
508 ładny w środku ale klaustrofobiczny mało miejsca peugoet chciał to autko siłą wepchnąć do segmentu D i chyba im to nie wyszło :027:
I40 czasami kolega mnie odwoził do pracy więc komentuje z miejsca pasażera , troszkę mnie denerwuje podświetlenie kokpitu widać azjaci lubią kolorowo jakiś błękit kuurr , troszkę zieleni , plastiki w środku widać ciut przyoszczędzili na ich jakości , przyciski porozrzucane słowem w środku wypada najsładiej i odczuwalnie głośniej jak wyprzedza .
czeslaw555 17-03-2017, 10:30 Wydaje mi się że w tej samej wersji wyposażenia cena jest niższa.tylko Ci się wydaje. Dobre 508 z dobrym wypasem, (navi, ksenony, head up, alcantara) ceny najczęściej zaczynają się od 12500€ za rocznik 2011/12Bardzo interesuje mnie dlaczego osiągi 508 są niższe od Mondeo trudno to ocenić, mam często przyjemność jechać w parze z MK4 i nie zauważyłem żeby 508 szła choć trochę wolniej. Plusy Mondeo:
zawieszenie, prowadzenie i najlepsze hamulce z tej trójki hmm to też chyba odczucia subiektywne. Prowadzenie może fakt, jest ciut lepsze, ale hamulce śmiem twierdzić że takie same jak nie ciut lepsze w 508Czy filtr cząstek stałych jest taki sam w 508 i Mondeo? Ma w 508 jest FAP,czyli mokry filtr, jest jeszcze mniej kłopotliwy niż w MK4, choć i w MK4 nie ma jakiś problemów jak kupisz dobre auto
Bump: Ale najchętniej wybrałbym c5 troszkę egzotyczny w środku ale ma miejsca prawie tyle co Mondeo 508 jest na płycie podłogowej C5 więc wymiary są podobne, choć bagażnik w C5 jest szerszy o ok 4 cm
Bump: 508 ładny w środku ale klaustrofobiczny mało miejsca ty tak serio ? :027:
Bump: klaustrofobia w 508 przy panoramiedachu ? to chyba mega będzie w kabriolecie ;)
Bump: 508 jest na płycie podłogowej C5 więc wymiary są podobne, choć bagażnik w C5 jest szerszy o ok 4 cm
Bump: ty tak serio ? :027:
Bump: klaustrofobia w 508 przy panoramiedachu ? to chyba mega będzie w kabriolecie ;)[/QUOTE]
Dla mnie środek C5 jest zaprojektowany że daje złudzenie przestronności wnętrza , odpowiednie zaprojektowanie kabiny ma wpływ na subiektywne odczucie przestronności np pozycja przed kierownicą wyżej = przestronniej :one:
w 508 konsola jest dla mnie za duża tunel środkowy ogranicza pozycję prawj nogi , zresztą pozycja za kierownicą to już indywidualne przyzwyczajenia.
Co do panoramy w bmw f-10 mam szyber cały czas zasłonięty drażni mnie słońce od góry używam go tylko wiosną gdy słoneczko powraca nacieszę się nim kilka dni i znowu przysłaniam :D:D
Co do mondeo mk4 to kolego tomsik83 mk4 ma fatalny fotel jeszcze nie miałem tak fatalnego oparcia po 150 km zaczynasz je czuć po 350 wysiadasz z auta.....:<
czeslaw555 17-03-2017, 11:36 508 (już drugą) robię bardzo km. i mam inne odczucia. MK4 też mi się dobrze jeździło, ale środek w 508 jest nowszym projektem i bardziej do mnie przemawia
tomsik83 17-03-2017, 13:24 Bump: ty tak serio ?
Bump: klaustrofobia w 508 przy panoramiedachu ? to chyba mega będzie w kabriolecie
Ja też miałem takie wrażenie. Może nie klaustrofobicznie ale jednak człowiek czuje się otoczony (obudowany) bardziej niż w Mondeo.
Jeszcze bardziej tak się czułem w Hondzie Civic Tourer którą też się w jakimś tam stopniu interesuje. Samochód zbudowany całkiem inaczej niż trzy wymienione w temacie bo ma bardzo duży bagażnik kosztem miejsca w kabinie. Mimo wszystko za Hondą przemawiają silniki. Czy to benzyna czy diesel, maja bardzo dobre opinie jeżeli chodzi o awaryjność. Są zdecydowanie słabsze o tych które biorę pod uwagę w trójce (TDCI, CRDI).
Co do mondeo mk4 to kolego tomsik83 mk4 ma fatalny fotel jeszcze nie miałem tak fatalnego oparcia po 150 km zaczynasz je czuć po 350 wysiadasz z auta.....
Mówisz o wersji Titanium? Jechałem Mondeo w wersji Tit jakieś 20 km i raczej było pozytywnie. Nie wiem jakby to było w dłuższej trasie.
Czy fotele w Mondeo i Smaxie są takie same? Pytam bo widziałem wiele pozytywnych opinii na temat komfortu na długich trasach w Smaxie więc tak się zastanawiam.
Martingg 17-03-2017, 13:40 smax/c4 picasso/scenic itp w dużej mierze zasługa lepszego komfortu to po prostu inna pozycja za kierowcą ;) miałem c-maxa i był bardzo wygodny nie czuło się pokonywanych tras ;) c4 picasso ma ojciec sporo nim jeździłem całkiem wygodny, smaxie jechałem tylko jako pasażer 20km i całkiem wygodnie tyle, że jak już pisałem inaczej siedzisz w takim fotelu aczkolwiek Zafira B to dla mnie porażka ale to już samochód jest po prostu za twardy...
Mówisz o wersji Titanium? Jechałem Mondeo w wersji Tit jakieś 20 km i raczej było pozytywnie. Nie wiem jakby to było w dłuższej trasie.
Czy fotele w Mondeo i Smaxie są takie same? Pytam bo widziałem wiele pozytywnych opinii na temat komfortu na długich trasach w Smaxie więc tak się zastanawiam.[/QUOTE]
W tytanie fotel jest ten sam różni się wyprofilowaniem wkładki (pianki ) ma lepsze trzymanie boczne (zatopione tam są w boczkach wkładki usztywniające ) wiem bo przekładałem wkładki do swojej wersji mi chodzi o oparcie ale to już zależy co i jak komu i jak ktoś siedzi .:one: Ja swój przerobiłem i podgiołem profil itp jest lepiej :619: ja jestem zresztą rozpieszczony troszkę bo mam bmw f-10 i wiesz może mnie troszeczkę nosi bo jak się do niej przesiądę to troszkę inny świat .
tomsik83 18-03-2017, 07:11 A jak z awaryjnością i kosztami napraw tych samochodów?
Biorę pod uwagę MK4 lift po 2012 z silnikiem TDCI z manualem więc w teorii najmniej awaryjny wariant, pozbawiony bolączek wieku młodzieńczego.
Dostęp do części zamiennych nowych i używanych jest duży, dlatego części taniej.
Jak w tym porównaniu wypada Peugeot z tym samym silnikiem i Hyundai CRDI?
Martingg 18-03-2017, 09:12 o ile mnie pamiec nie myli to 2.0 hdi = 2.0 tdci ale moge sie mylić niech ktoś to wyprostuje jeśli to nie prawda ;)
popatrz opinie na autocentrum tych samochodów ;)
czeslaw555 18-03-2017, 09:15 Jak w tym porównaniu wypada Peugeot z tym samym silnikiemtak samo jak MK4
tak samo jak MK4
No tak nie do końca ja tu nie widziałem problemów z gasnącymi TDCI na wolych obrotach czy koniecznością wymiany egr-a w 3 letnim aucie z przebiegiem poniżej 80 tys ( krajowy , salonowy , pełna dok 1 wł - żeby nie było :) ) w rodzinie miałem takie auto ciągle był z nim jakiś problem, poprzednie mk4 jeszcze przed liftowe niedotykane przez mechaników , należy wspomnieć też o innym rozwiązaniu z DPF i wg naszych nadwornych tunerów trwalszych sprężarkach ..... więc to samo to to nie jest
We wspomnianym przykładzie po wiecznych problemach wymieniony był egr i pompa wys ciśnienia a ten problem nie jest sporadyczny i trochę kosztuje - wymienione na dokupionej gwarancji
slawek-kali 18-03-2017, 11:56 PUG ma wiecej bolaczek, ale to francuz wiec norma :D Sam slupek jest bardzo dobry wiadomo :p
czeslaw555 18-03-2017, 12:26 dup...a tam, trzeb mieć puga żeby pisać o kłopotach, ja miałem MK4 i mam 508 i ani w jednym, ani w drugim nie było kłopotów
dup...a tam, trzeb mieć puga żeby pisać o kłopotach, ja miałem MK4 i mam 508 i ani w jednym, ani w drugim nie było kłopotów
Może Ty nie miałeś tylko zalew problemów na forach francowatych z pugiem nie ma odpowiedników na forach fordowskich ....
Co do marek koreańskich może w najnowszych modelach podniesiono jakość bo z 3-4 lata wstecz każda z tych marek po 100 tyś wyglądała gorzej niż skody po 300 jeśli chodzi o poziom degradacji elementów plastikowych , siedzień , obić , kierownic itd ... ulepione to wszstko z marnego plastiku
czeslaw555 18-03-2017, 13:09 Na tym forum też nie brakuje problemów. Powiedzenie, że Ford... coś tam wort itd. też się nie wzięło z niczego i choćby zaklinać że teraz to te auta są dużo lepsze, to laik i tak posłuży się obiegową oceną.
Jestem też na forum puga i wiem co się dzieje i widzę kto się żali bo widać gdzie, jak kupił. Czyli jak się kupuje (czyt. "okazje") tak to potem najczęściej wygląda że wszystko pada... Naprawia się bo zrobić
Super wątek, brakowało mi takiego porównania. Jeszcze mnie Honda Accord zastanawia ;-)
... wiem co się dzieje i widzę kto się żali bo widać gdzie, jak kupił. Czyli jak się kupuje (czyt. "okazje") tak to potem najczęściej wygląda że wszystko pada... Naprawia się bo zrobić
Tu całkowita racja, tutaj też widać kto jak kupił bo jeśli super okazję to za kilka dni max miesiąc po takim zakupie pojawiają się wątki z problemami,. których nie powinno być (jeszcze lub już).
dup...a tam, trzeb mieć puga żeby pisać o kłopotach, ja miałem MK4 i mam 508 i ani w jednym, ani w drugim nie było kłopotów
Dokładnie!
Miałem dwa Peugeoty, w których wg. forumowicza z FCP wszystko miało w nich padać.
206 było 3 czy 4 lata i poszło dalej w dobre ręce jako jeden z najmniej awaryjnych aut jakie miałem. 406 coupe podobnie
Tak właśnie jest jak się mega okazje od handlarzyny kupuje, a później płacz, że Ford to ****o itp...
Nie jeden po zakupie tu o rozkodowanie Vin pytał i jak się dowiedział co za perłę wyrwał z neta to szybko vin z forum usuwał :D
Ostatnio też miał byc piękny S-max 90 ileś tam na liczniku. Po rozkodowaniu vin okazało sie,że 268 tys. jeszcze kupujący twierdził, że handlarz uczciwy jest bo mu zaliczkę oddał w zamian za milczenie :)
Super wątek, brakowało mi takiego porównania. Jeszcze mnie Honda Accord zastanawia ;-)
Wycofana ze sprzedaży w Europie rok temu.
Martingg 18-03-2017, 15:22 A mk4 juz nieprodukowane nie tylko w Europie ;)
😀😀😀
Założyłem ze chodzi o nowe auta. Przepraszam 😊😊
slawek-kali 18-03-2017, 15:36 Tu całkowita racja, tutaj też widać kto jak kupił bo jeśli super okazję to za kilka dni max miesiąc po takim zakupie pojawiają się wątki z problemami,. których nie powinno być (jeszcze lub już).
No to podstawa, zreszta sam doswiadczyles ;)
Dokładnie!
Miałem dwa Peugeoty, w których wg. forumowicza z FCP wszystko miało w nich padać.
206 było 3 czy 4 lata i poszło dalej w dobre ręce jako jeden z najmniej awaryjnych aut jakie miałem. 406 coupe podobnie
Tak właśnie jest jak się mega okazje od handlarzyny kupuje, a później płacz, że Ford to ****o itp...
Nie jeden po zakupie tu o rozkodowanie Vin pytał i jak się dowiedział co za perłę wyrwał z neta to szybko vin z forum usuwał :D
Ostatnio też miał byc piękny S-max 90 ileś tam na liczniku. Po rozkodowaniu vin okazało sie,że 268 tys. jeszcze kupujący twierdził, że handlarz uczciwy jest bo mu zaliczkę oddał w zamian za milczenie :)
Tylko my tu kolego mówiliśmy o niby tych samych silnikach a Ty tu wyjeżdżasz z 206tka ;) z zapewne jakaś wolnossącą benzyną w której .... też wtryski potrafiły padać :)
czeslaw555 18-03-2017, 17:46 czytają Twoje posty odnosi się wrażenie że jedynie Ford jest super autem, albo że nie przyjmujesz do wiadomości że coś innego też może być dobre. Czyli typowe uprzedzenia i to najczęściej tych którzy nigdy nie mieli do czynienia z daną marką. Jednak są też inne marki które nie odbiegają jakością i awaryjnością od Fordów , czy się z tym zgadzasz, czy nie
I Pug właśnie zalicza się do aut tych bezawaryjnych . Ktoś wcześniej pisał że egr-y w Pugach padają, ok mi padł ale, po 190kkm dopiero i poza normalnymi wymianami ( olej itd ) nic wiecej w nim nie robiłem. Pug-i to fajne auta
czeslaw555 18-03-2017, 18:01 z innej beczki o autach na "F"
W Litwie jak mówię że Fordy albo 508 to niezłe i mało awaryjne auta to wielu (baaardzo dużo) puka się w głowę i pyta się czy dobrze się czuję ;) Dla nich to największe zło, dla nich to Toyota czy to w benzynie czy też dieslu, to jest najlepsze auto, a jak ma automat to już są w 7 niebie. Na pozostałych pozycjach to VW i BMW.
Jednak po mozolnej promocji w/w aut, po przewiezieniu ileś tam osób 508 zaczęli zmieniać zdanie na pozytywne oceny .
Propaganda Vag-u i Toyoty działa. ;)
czytają Twoje posty odnosi się wrażenie że jedynie Ford jest super autem, albo że nie przyjmujesz do wiadomości że coś innego też może być dobre. Czyli typowe uprzedzenia i to najczęściej tych którzy nigdy nie mieli do czynienia z daną marką. Jednak są też inne marki które nie odbiegają jakością i awaryjnością od Fordów , czy się z tym zgadzasz, czy nie
Raczej odnosisz mylne wrażenie ...no ale zawsze można brać liderów niezawodności przodujących w podaży wyposażonych w niezniszczalne :) n47 albo d4d gdzie niemiec płakał jak truchło odjeżdżało :)
No ale im dajej na wschód to najwyraźnie świadomość dociera później niż magia znaczka :)
slawek-kali 18-03-2017, 18:43 Czeslaw kazdy rus bierze toyote lub inne japanca.. nawet tutaj u mnie ;)
czeslaw555 18-03-2017, 18:46 wiem co biorą bo widzę czego jest najwięcej u nich w komisach
Tylko my tu kolego mówiliśmy o niby tych samych silnikach
Czesław napisał o Peugeotach,uprzedzeniach i do tego odnosił się mój post. Moim zdaniem jak najbardziej ok., a jak tobie się nie podoba...cóż...mogę z tym żyć :)
zapewne jakaś wolnossącą benzyną w której .... też wtryski potrafiły padać
No popatrz, u mnie nie padły :)
Każde auto ma słabe punkty. Porównując fiesta w tym wieku nie ma podłużnic i progów.
slawek-kali 18-03-2017, 18:47 Marek nie badz debilem :D Sam kupilem zonie na lato 206cc :D I jestg jeden wielki plus w porownaniu do forda - nie gnije!! nic a nic..
Czesław napisał o Peugeotach,uprzedzeniach i do tego odnosił się mój post. Moim zdaniem jak najbardziej ok., a jak tobie się nie podoba...cóż...mogę z tym żyć :)
No popatrz, u mnie nie padły :)
Każde auto ma słabe punkty. Porównując fiesta w tym wieku nie ma podłużnic i progów.
Tylko kolego porównój tą fiestę mk prehistoria z równo wiecznym pugiem .... choć obiektywnie fiesty zawsze były obrzydliwe i odpychające :) ... trochę nie złapaliście sensu mojej myśli :)
Tu zaznaczam są auta z półki premium gdzie jakość wykończenia wyprzedza o epokę popularną markę ale rownolegle za kilka worków pieniążków więcej ,oferuje technicznie wady na na poziomie bubli rodem z prl :)
czeslaw555 18-03-2017, 19:00 Tu zaznaczam są auta z półki premium gdzie jakość wykończenia wyprzedza o epokę popularną markę ale rownolegle za kilka worków pieniążków więcej ,oferuje technicznie wady na na poziomie bubli rodem z prl uśmiałem się do łez g:DD
Tylko kolego porównój tą fiestę mk prehistoria z równo wiecznym pugiem
Porównałem :)
Nie ma sensu dalej o tym pisać.
Przyznałem Czesławowi rację i tyle.
slawek-kali 18-03-2017, 19:02 Tyle ze on jej nie ma.. pug jest bardziej awaryjny, koniec kropka..
czeslaw555 18-03-2017, 19:03 g:DD
Jeśli tak będzie wyglądać nowa 508 to biorę ją w ciemno
http://motofilm.pl/2017/03/tak-moze-wygladac-nowy-peugeot-508/
tylko fajnie wyglądające prototypy .... spotykają się z księgowymi i kończą na szarej rzeczywistości :)
ale wygląda cudnie :)
I cenowo chyba też będzie grubo. Ale chyba złamie swoją zasadę - nie kupowania nowych aut, jeśli 508 tak będzie wyglądać to chyba kupię nową.
Martingg 21-03-2017, 19:46 Sam w sobie 508 jest drogi takze pewnie wielkiej różnicy by nie bylo ale kto wie mógłby ktoś w końcu zrobic jakiś skok designu w przyszłość bo słaba z tym ostatnio ...
Ale interesuje mnie co zrobią z C5 , czy całkiem odpuszczą czy może jednak bedzie nastepna generacja też na hydro.
Martingg 22-03-2017, 06:32 Według oficjalnego stanowiska nic nie wiadomo peugeot zapowiedział 508 na 2018 o c5 cisza więc słabo to wróży a szkoda zawsze to jakaś alternatywa.
|
|