Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Poziom hałasu w kabinie.
Hej, ostatnio po zmianie na letnie opony odczułem zdecydowany wzrost głośności w kabinie. Zawsze mi się wydawało ze to letnie opony są bardziej ciche. Różnica wg producentów to 1db mniej na zimowkach. Pytanie czy to możliwe ze ten 1 dB tak odczuwam czy może coś jest nie tak z letnimi. Czy np mogły zostać źle założone i tak się to objawia. Ciśnienie sprawdzałem i jest Ok.
Zimę mam Dunlopy Wintersport 5D natomiast lato Goodyear Eagle F1, oba zestawy 235/45/R18 indeksy nośności oraz prędkości takie same.
Jednocześnie nie zauważyłem różnicy w spalaniu, natomiast zdecydowaną poprawę trzymania w zakrętach na letnich.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zmierz poziom głośności np. korzystając z jakiegoś programiku na telefonie i podaj ile masz np. przy 100 km/h. Porównamy.
cattani75 02-04-2017, 19:33 Też mam wrażenie, że na letnich jest głośniej.
Dobry pomysł jutro zrobię pomiar. Ogólnie to na początku myślałem ze sobie wkręcam bo od początku byłem źle nastawiony do tych opon. Wcześniej jeździłem tylko na dunlopach i byłem mega zadowolony, szczególnie z letnich sport blue response. No ale mondziak przyjechał na goodyearch to co zrobić, natomiast w internecie maja one bardzo dobre opinie. Jednak dzisiaj zrobiłem ponad 700km i hałas mi zdecydowanie dokuczał.
Według moich doświadczeń opony zimowe są zazwyczaj zauważalnie cichsze od letnich.
taajniak 02-04-2017, 20:01 Według moich doświadczeń opony zimowe są zazwyczaj zauważalnie cichsze od letnich.
To ciekawe, bo ja bym powiedział że z reguły jest wręcz odwrotnie :one:.
Generalnie zimowe od letnich się głównie różnią tym, że opony zimowe są wykonane z gumy o mniejszej twardości, bo guma pod wpływem niskiej temperatury po prostu twardnieje i taka zimowa przy niskiej temperaturze ma właściowści letniej, natomiast w lecie po prostu się bardzo szybko zużywa.
Inaczej mówiąc, teraz temp. są różne. Matyś Poczekaj jak będzie cieplej i wtedy oceń hałas, bo jak opona będzie ciepła (miększa) to może nie będzie tak szumieć.
Ps. Ale dupska zwygodniały od tej ciszy w MK5 :)).
Dzisiaj zrobiłem pomiar przy 90 km/h wyszło 79 dB, program do pomiaru "Decibel 10".
Robert 68 03-04-2017, 08:54 Matyś to teraz aby mieć porównanie, zrób taki sam test na zimowych, na tym samym odcinku drogi, mierzone w tym samym miejscu w samochodzie.
Dzisiaj zrobiłem pomiar przy 90 km/h wyszło 79 dB, program do pomiaru "Decibel 10".
Wyszło Ci strasznie dużo. Niewiarygodnie dużo (odnosząc się do obiektywnych wartości). Każdy z takich programów obarczony jest błędem. Czy wykonałeś kalibrację tzn. w cichym pomieszczeniu (wyciszonym, tylko tzw, tło) program powinien pokazać ok. 20 dB.
Niestety nie mogę użyć Twojego programu (nie mam iphona), a mój androidowy pokazuje przy tej prędkości ok. 60-61 dB co pokrywa się z grubsza z wynikami testów pokazanymi np. tutaj https://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/wyciszenie/
Zrobiłem pomiar innym programem (który wymagał kalibracji) i wyszło średnie przez 1 min 59 dB czyli wynik w normie. Wychodzi na to ze mi się wydaje :)
A dla mnie GOODYEAR nie istnieje,miałem ich wiele w Mondeo Mk3,chyba były seryjne,wszystkie huczały i ząbkowały.Od tego czasu unikam Goodyear
Dziś robiłem pomiary w Mk4 i Mk5 bo ciągle mi się wydaje że stary jest bardziej cichy.
Oto wyniki:
Mk5 pomiar przy 125 km/h - 62 dB,
150 - 64 dB, 165 -66.
Temperatura zewnętrzna 9 stopni, bezwietrznie.
Mk4:
125- 63, 150 - 65, 165 - 66.
Temperatura zewnętrzna 14 stopni, bezwietrznie.
W jednym i drugim opony letnie.
Mk4
Dziś robiłem pomiary w Mk4 i Mk5 bo ciągle mi się wydaje że stary jest bardziej cichy.
Oto wyniki:
Mk5 pomiar przy 125 km/h - 62 dB,
150 - 64 dB, 165 -66.
Temperatura zewnętrzna 9 stopni, bezwietrznie.
Mk4:
125- 63, 150 - 65, 165 - 66.
Temperatura zewnętrzna 14 stopni, bezwietrznie.
W jednym i drugim opony letnie.
Mk4
Czym to mierzysz ?
Przecież sporo programów do tego na Androida i na iOS. Ja na Androidzie używam Sound Analyzer App i jestem b.zadowolony
Moim zdaniem mk5 jest zdecydowanie cichszy od mk4 ,ale tak do 120km/h ,później już jakiegoś szału w mk5 moim zdaniem nie ma.
Więc jak już ktoś robi te testy to chętnie zobaczył bym mk4 vs mk5 do 100km/h ;)
U mnie tez wielu pasażerów chwali wyciszenie wnętrza i do tej pory byłem mega zadowolony, teraz opony coś mieszają :( Gdzieś w necie czytałem ze w pakiecie w którym jest audio Sony 12 głośników są tez klejone szyby takie jak w vigniale, ktoś coś o tym słyszał ?
Wszystkie opony jak są nowe to są cichsze, a potem je słychać coraz bardziej
Mam Sony 12 ale wątpię aby do tego były szyby akustyczne - mogę sprawdzić, jeśli ktoś mi podpowie jak odróżnić takową od normalnej
Hrdcr_real 06-04-2017, 21:40 Ktos wie jaka jest roznica:
zwykle radio z duzym ekranem ( 8 glosnikow)
Radio Sony ( 9 glosnikow)
Radio Sony Premium ( 12 glosnikow) ?
Różnica jest w liczbie głośników [emoji12]
cattani75 07-04-2017, 10:49 A w przypadku nie-Sony i Sony w wyglądzie samego panelu klimatyzacji/radia.
Zasadnicza różnica jest głównie w cenie
|
|