Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Map sensor-analiza wyników
Piotr194 03-04-2017, 15:39 Poszedłem z elemem do auta , poczekałem aż silnik się rozgrzeje. Włączyłem w forscanie poszczególne parametry m.in ciśnienie i temp zasysanego powietrza podawane przez map sensor.
Temperatura otoczenia 17 stopni , słoneczko świeci. Patrzę na temperaturę zasysanego powietrza , a tam 47 stopni Celsjusza to chyba nie jest normalne prawda? Map niby wymieniony , ale na używkę mam rozumieć , że jest on uwalony? Czy EGR puszcza gorące spaliny do kolektora i przez to taki cyrk się dzieje. W ciepłe dni auto w ogóle nie ma mocy! Jakbym miał pod maską 50 KM.
Wiem , że mnoze tematy , ale być może natrafiłem na przyczynę takiego zachowania. Jak Wy to koledzy widzicie?
Co mnie jesczee dziwi to jakieś takie niskie napięcie ładowania pokazuje 13,4 przy wyłączonych wszystkich odbiornikach i 13,4-13,5 na włączonych odbiornikach , razem z klimatyzacją
Ten sam temat po raz trzeci - po co ?
rafalpr1993 03-04-2017, 20:07 Poszedłem z elemem do auta , poczekałem aż silnik się rozgrzeje. Włączyłem w forscanie poszczególne parametry m.in ciśnienie i temp zasysanego powietrza podawane przez map sensor.
Temperatura otoczenia 17 stopni , słoneczko świeci. Patrzę na temperaturę zasysanego powietrza , a tam 47 stopni Celsjusza to chyba nie jest normalne prawda? Map niby wymieniony , ale na używkę mam rozumieć , że jest on uwalony? Czy EGR puszcza gorące spaliny do kolektora i przez to taki cyrk się dzieje. W ciepłe dni auto w ogóle nie ma mocy! Jakbym miał pod maską 50 KM.
Wiem , że mnoze tematy , ale być może natrafiłem na przyczynę takiego zachowania. Jak Wy to koledzy widzicie?
Co mnie jesczee dziwi to jakieś takie niskie napięcie ładowania pokazuje 13,4 przy wyłączonych wszystkich odbiornikach i 13,4-13,5 na włączonych odbiornikach , razem z klimatyzacją
Jeśli samochód jest cały czas na postoju to automatycznie nie jest wychladzane powietrze, które jest zasysane. Możesz sprawdzić tym ELM-em temperaturę powietrza zasysanego po nagrzaniu i po przejechaniu jakiegoś odcinka. Jestem pewien, że temperatura spadnie. Wiec to raczej nie to.
Co do ładowania to w Fordach jest zrealizowane to trochę inaczej niż w pozostałych markach. Komputer silnika steruje regulatorem napięcia ładowania akumulatora - wszystko w zależności od pobieranego obciążenia. Jeśli napięcie nie spada poniżej 12.5V to alternator jest dobry.
Piotr194 03-04-2017, 20:45 Czytam forum i to faktycznie nie to.
Dziwi mnie pewien fakt , zawsze podkreślam ZAWSZE , gdy wkładałem do baku nową pompę paliwa , autko działało świetnie. Co więcej działało świetnie na pb i od razu na LPG zasuwalo jak szalone.
Mam wrażenie , że pompy mi siadają/słabną wtedy gdy przełączam na LPG. Może coś wtedy zaburza ich pracę i nie dają rady, a może te pompy WRC to...
Oryginał używany działał tak samo jak mój oryginał który dawał 1.8 bara zamiast 3 barów. Tylko nówki zmieniały stan rzeczy.
rafalpr1993 03-04-2017, 20:52 Czytam forum i to faktycznie nie to.
Dziwi mnie pewien fakt , zawsze podkreślam ZAWSZE , gdy wkładałem do baku nową pompę paliwa , autko działało świetnie. Co więcej działało świetnie na pb i od razu na LPG zasuwalo jak szalone.
Mam wrażenie , że pompy mi siadają/słabną wtedy gdy przełączam na LPG. Może coś wtedy zaburza ich pracę i nie dają rady, a może te pompy WRC to...
Oryginał używany działał tak samo jak mój oryginał który dawał 1.8 bara zamiast 3 barów. Tylko nówki zmieniały stan rzeczy.
Jeśli tak podejrzewasz to odepnij akumulator na 20 minut. Wyciagnij bezpiecznik od sterownika gazu. Podłącz akumulator i włącz niech pochodzi do zagrzania się.
Pojeździć trochę TYLKO na benzynie i będziesz widział czy jest różnica. Jeśli będzie to mapy masz do d..
Piotr194 03-04-2017, 21:01 Mapy pokrywały się idealnie wręcz perfekcyjnie i było to samo.
Korekty pb na samym pb są potężne
Pamiętam kiedyś zrobiłem tak jak mówisz , ale nic to nie dało więc otworzyłem maskę i wpialem ten bezpiecznik , trochę zaiskrzyło delikatnie. Odpalam auto i od razu pedał gazu v jakby sztywniejsze i auto jak szalone ciągnęło przez 2 km...
Później znowu muł , falowanie , podnoszenie i nagle opadanie obrotów po zatrzymaniu i o :(
rafalpr1993 03-04-2017, 21:05 Mapy pokrywały się idealnie wręcz perfekcyjnie i było to samo.
Korekty pb na samym pb są potężne
To ze się pokrywają to nie znaczy ze są dobre. Czasami jeśli mapę benzyny masz za bardzo rozjechaną to ustawisz mapę gazu ale do czego ? Do złej mapy benzyny ?
Spróbuj zrobić adaptacje, jezdzic tylko na PB i wtedy wyeliminujesz swoje wątpliwości co do zależności gazu i LPG.
Piotr194 03-04-2017, 21:06 Zrobiłem 300 km na pb i dalej był muł
rafalpr1993 03-04-2017, 21:21 Zrobiłem 300 km na pb i dalej był muł
To w takim razie bezpodstawne jest twierdzenie, że słabnie na LPG skoro na samej PB jest to samo.
W takim razie odrzuć w ogóle tą koncepcje.
Piotr194 03-04-2017, 21:35 Bo może jak pracuje na LPG i wtryski nie odbierają paliwa to coś rozwala pompę , może gdzieś na opor na powrocie czy cos
Bump: Czytam i czytam i ludzie twierdzą , że pompa ma ciężej pracować kiedy nie ma ujścia paliwa i pewnie to zajechalo te dwa zamienniki , oryginały oslably ale jakoś działają jescze. Mój pomysł jest taki :
Jechać do gazownika żeby zamontował odcięcie pompy ( nawet manualne)
Przedmuchanie całego układu paliwowego plus nowy filtr paliwa
Kupienie nowej porządnej pompki Bosch , tylko czy to się z celem nie mija skoro i tak chce ją odciąć , ale może będę miał spokojniejsze sumienie a troche ponad 100 różnicy
Po zrobieniu odcięcia pompy paliwowej, nawet na gazie nie będzie pracował.
To jest elektronika, i komputer z czujników zbiera informacje, jak wyczuje,że nie ma cisnienia benzyny, nie da pracować dalej silnikowi.
Szukaj w koszu w zbiorniku, w którym jest zamontowana pompa, tam jest zaworek przelewowy, co otwiera sie aby umozliwic krążenia nadmiaru paliwa jakie musi się przelewac, bo pompa daje duzo wyższe cisnienie niż jest potrzebne do jazdy, ale jak jest dużo za niskie, to własnie wtedy masz mułowaty, bo nie znam samochodu abu tak amo jeżdził mając paliwo na wtryskiwaczach, albo tylko trochę aby sie toczył.
Tam szukaj przyczyny.
A ciśnieniem oparów w zbiorniku, lub podcisnieniem nie zawracaj sobie głowy, bo jak korek jest mocno dokręcony, to zaworek w EVAP to utrzymuje, niezależnie czy EVAP działa czy nie, bo tak jak pisałem już Tobie, te dwie rurki dochodzące do niego powoduja to, jakie jest cisnienie w zbiorniku.
Piotr194 04-04-2017, 07:53 Po tym jak zepsuły mi się te dwie pompy WRC kupiłem nowy używany kosz do pompy, ale nie wkładałem jesczee nowej pompy do niego. Dziś chcę zmierzyć napięcie na pompie paliwa, jakie ono powinno być? Przez chwilę tylko 12V?
Druga sprawa wczoraj sprawdzałem też pracę przepustnicy przez forscana.
Napięcie na zamkniętej 0,92V na pełnym otwarciu 4,60 -4,70. Nie powinno być 5V? W jaki sposób ma rosnąć napięcie , rozumiem że żadne skoki nie mogą miec tu miejsca prawda? Napięcie czujnika cieczy chłodzącej po rozgrzaniu 0,5 V
|
|