Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wyrobione kluczyki i wymiana zamków stacyjki i drzwi kierowcy

deltoro
08-04-2017, 20:59
Witam,
wyrobiły mi się w moim mondku kluczyki i mam czasem problem z otworzeniem drzwi kierowcy (bez pilota) i zapaleniem silnika.
Chciałbym wymienić oba zamki/wkładki i namierzyłem taką aukcję
http://allegro.pl/wkladka-zamka-drzwi-klapy-stacyjka-ford-mondeo-mk3-i6578582530.html
Rozumiem, że:
- wymieniam wkładki w drzwiach i w stacyjce
- w kluczyku bez pilota wymieniam transponder do immo.
Pytanie to, czy nowy kluczyk z pilotem mogę zaprogramować bez przekładania czegokolwiek ze starej elektroniki? Czy w ostateczności mogę przełożyć tylko nowy grot do starego pilota?

kzmuda1
08-04-2017, 22:21
transponder jest w pilocie, wiec wystarczy wymiana grota, pilota bez problemu wyciąga się, oddziela od grota

jerzu
09-04-2017, 11:13
Z doświadczenia wiem, że winny jest kluczyk. Wymiana wkładek może nie dać oczekiwanego efektu.

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

deltoro
09-04-2017, 16:50
Z doświadczenia wiem, że winny jest kluczyk. Wymiana wkładek może nie dać oczekiwanego efektu.

Chcę wymienić komplet - kluczyki i wkładki. Jedynie nie byłem pewny kluczyka z pilotem - teraz wiem że w elektronice pilota siedzi transponder.

jerzu
10-04-2017, 12:06
Transponder można przenieść do nowego klucza. A jak masz dwa klucze to możesz doprogramować trzeci. Ewentualnie za pomocą ForScana.

TomekM_1983
10-04-2017, 21:23
Chcę wymienić komplet - kluczyki i wkładki.
Po co? Kolega ci napisał, że winny jest kluczyk. Dorobienie nowego na 99,9% rozwiąże problem. Poszukaj na forum, niedawno ktoś miał taki sam problem chyba w dziale Focusa.

deltoro
10-04-2017, 21:36
A jak masz dwa klucze to możesz doprogramować trzeci. Ewentualnie za pomocą ForScana.
Trzeciego niestety nie mam.
Zastanawia mnie jeszcze zamek klapy przedniej. Czy tam też jest potrzebny kodowany klucz, czy mogę stary zostawić bez immo?
Nie mam niestety do wymiany trzeciej wkładki pasującej pod nowe klucze.

deltoro
14-04-2017, 19:44
Po co? Kolega ci napisał, że winny jest kluczyk. Dorobienie nowego na 99,9% rozwiąże problem. Poszukaj na forum, niedawno ktoś miał taki sam problem chyba w dziale Focusa.
Tylko z dorobieniem w okolicy miałbym problem, a wkładkę i tak musiałbym wyciągać. A tak je podmieniłem i gra gitara. Choć podmiana wkładki w drzwiach kierowcy to masakra ...

A na koniec zbiłem szklaną pestkę przy przekładaniu transpondera - była jakimś klejem/żelem oblepiona przy nasadzie. Szczęście w nieszczęściu, że transponder działa.
Teraz spróbuję dokupić nowy klucz i transponder i go zakodować.

TomekM_1983
14-04-2017, 21:13
a wkładkę i tak musiałbym wyciągać
Po co?
Jeżeli kluczyk nie jest objechany totalnie na zero, to da się dorobić nowy grot bez wyciągania wkładki.
U mnie we Fieście niestety trzeba było wyjąć, bo wzór był już nieczytelny. Ale wtedy wyjmujesz wkładkę tą, z której wyjęciem jest najmniej problemu - u mnie była to klapa bagażnika. 5 minut i po robocie, z dojściem nie było problemu.
No ale rób jak uważasz :)