Żyrafa
08-04-2017, 22:09
Założyłem hak i wygląda na to, że moduł do niego musi być zasilany bezpośrednio z akumulatora. Czy ktoś z forumowiczów może doradzić jak ten przewód w miarę bez kłopotu przeprowadzić ? Dziękuję.
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jak poprowadzić przewód z bagażnika do akumulatora Żyrafa 08-04-2017, 22:09 Założyłem hak i wygląda na to, że moduł do niego musi być zasilany bezpośrednio z akumulatora. Czy ktoś z forumowiczów może doradzić jak ten przewód w miarę bez kłopotu przeprowadzić ? Dziękuję. eclipse 09-04-2017, 13:00 Po co ciągnąć tak długi kabel przez całą dł. samochodu ?... Przecież masz w bagażniku (lewa strona ) zapalniczkę . do niej dochodzi prąd po włączeniu stacyjki , a zresztą są po prawej stronie po otworzeniu schowka przeznaczone kostki (zielona i szara) do podpięcia modułu haka . Poczytaj forum a znajdziesz nawet fotki . jerry73 09-04-2017, 13:47 , a zresztą są po prawej stronie po otworzeniu schowka przeznaczone kostki (zielona i szara) do podpięcia modułu haka . Poczytaj forum a znajdziesz nawet fotki . Eclipse innym każesz czytać a sam tego nie robisz. Niestety nie zawsze jest szara wtyczka i taki przypadek zapewne ma kolega Żyrafa. W takim przypadku należy pociągnąć zasilanie z FA11 który jest w skrzynce po lewej stronie bagażnika - patrz załączone obrazki. Żyrafa 09-04-2017, 14:24 Oczywiście najprostszym rozwiązaniem wydaje się podpięcie pod zapalniczkę, która jest obok, jednak producent modułu zaleca podpięcie do aku ze względu na to, że przez ten przewód pobierany jest prąd do obsługi świateł przyczepy. Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby w dzisiejszych czasach te światła miały aż taki duży pobór ale jednak... Doprecyzowując - mam "uniwersalną" wiązkę więc jest trochę trudniej niż samo podpięcie pod kostkę z prawej strony (która u mnie jest jedna, bodajże zielona). BARNEY 09-04-2017, 18:51 Miałem taki sam problem, brak szarej wtyczki- zasianie bylo poprowadzone właśnie z tylnej skrzynki bezpieczników, Żyrafa 09-04-2017, 19:57 Z tego co widzę większość tu piszących miała dedykowane wiązki więc pewnie potencjalny pobór mocy mniejszy i nie ma problemu z miejscem podpięcia. Chyba nie bez kozery producent podaje podpięcie pod aku :/. To znacząco utrudnia temat. Zastanawiam się też, co by było gdybym dał hak do założenia jakiemuś majstrowi. Pewnie by się nie pieprzył tylko podpiął gdzieś z tyłu i nawet bym nie wiedział :). Rafał A.(antek) 09-04-2017, 23:58 Masz skrzynkę z tyłu, bierz tam. BARNEY 11-04-2017, 08:14 Mi serwis forda dokładał tą wiazke, a jak masz więcej czasu i chęci to kładziesz wiazke po podłodze, ostatnio kładłem przewody od tylu auta do bcm'a pod anteny tmps i blis. Troche pracy ale da sie zrobić Parch 11-04-2017, 09:00 ostatnio kładłem przewody od tylu auta do bcm'a pod anteny tmps i blis Trzeba całą wykładzinę podłogową ściągać, czy tylko prawą stronę wystarczy? BARNEY 11-04-2017, 10:02 Tylko prawa strona, fotele w moim przypadku 3-go rzędu oraz pasażera i ja wyjąłem także cały 2-gi, bez problemu podniosłem wykładziny i całą wiązkę dołożyłem jak w orginale, wykładziny bez problemu da sie wysunąć z bocznych progów u podnieść do góry Parch 11-04-2017, 10:05 Thx. Czyli tak jak myślałem. Po świętach robię to samo. BARNEY 11-04-2017, 10:17 Dzisiaj montuje anteny tpms oraz blis i tylna wiązka pdc + blis + tpms |