Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] DPF zamiennik-opinie
Jak w temacie.Co sądzicie o takim zamienniku czy warto
http://allegro.pl/filtr-czastek-stalych-dpf-ford-mondeo-2-2-tdci-mk4-i6778775992.html
a jakim cudem udało Ci się uwalić dpf-a?
Najechane tys km robią swoje. Każda część ma swoją żywotność.
Powoli rozglądam się za nowym dpf-em i chciałem poznać opinie czy warto kupić ten zamiennik
Słyszałem różne opinie na temat zamienników dpf i nigdy tak długo nie wytrzyma co orginalny.
Wydaje mi sie że w 2.2 tdci szybciej padają dpf-y niż w 2.0
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
slider2002 10-04-2017, 19:13 Usuń fizycznie i programowo i zapomnij o dziadostwie ekologiczno-terrorystycznym
Zgadza się, ja już też mam dosyć tego ustrojstwa i wstępnie umówiłem się z Heko na sierpień na usunięcie i chipa.
Jesli uznam ze twoj mozg to dziadostwo, tez zaproponowac ci usuniecie? Nieswiadomosc pewnych rzeczy nieupowaznia do wydawania sadow. A tym bardziej proponowania zmian w aucie, ktore z definicji sa niezgodne z prawem a sa tylko i wylacznie konsekwencja niewiedzy uzytkownikow.
Wracajac do pytania powyzej.
Moj kolega ma 2.2 i przebieg ok 230tkm, ja mam 2.0 z przebiegiem 190tkm. I zaden z nas nie ma problemow. Pytania jaka duza ma byc roznica w wytrzymalosci DPF miedzy tymi silnikami. Moze tez zalezec od kierowcy, rodzajow tras etc.
Raz w serwisie Forda (ale nie ASO) pytalem o zamienniki, np. Bosal, to mi tez powiedzieli ze sa slabsze niz oryginaly. Nie pytalem wiecej o szczegoly. Teraz patrze do jednego ze sklepow w cz, i widze ze filtry DPF roznia sie materialem uzytym do budowy. I np. filtry Bosal czy Walker wystepuja w 2 wersjach:
silizium-carbid, silicon-carbid - to te drozsze, z dopiskiem rownowazne produktom OEM, ok 15 000 Kc
kordierit - tansze o ok 3000Kc (500PLN), ok 12 000 Kc
O modelach firmy Starline za 7000Kc wspominam tylko aby zwrocic uwage ze i takie istnieja. Ale od tej firmy to bym nawet za darmo nie zamontowal.
juri2069 10-04-2017, 20:18 Jeżeli się płaci 1500 zł czy coś podobnego za usunięcie to nie wiem czy nie lepiej kupić zamiennik albo jakoś zregenerować ten stary.
hamertbu 10-04-2017, 20:28 Jeżeli się płaci 1500 zł czy coś podobnego za usunięcie to nie wiem czy nie lepiej kupić zamiennik albo jakoś zregenerować ten stary.
usunięcie, program, olej i filtr to 800 pln
juri2069 10-04-2017, 20:33 Jeszcze zależy u kogo , ale myślałem że to droższe.
Widziałem w sieci reklamę polskiej firmy , która regeneruje za 500 zł wszystkie DPFy. Nie mogę sobie przypomnieć gdzie to widziałem , ale z opinii wyglądało na OK. Nie pamiętam też co dokładnie robią. Wiem , że za wiele nie pomogłem , ach ta skleroza :)
slawek-kali 10-04-2017, 20:35 No u heko to wg. cennika 1300zl..
Ja myślę że u Heko motna liczyć na jakąś zniżkę, jak ktoś z forum podjeździe :) . Z resztą jak coś robić to porządnie, a u Heko myślę że człowiek może być pewnym solidnej pracy.
Ja bym zaczął od wyczyszczenia DPFa (płukanie). Można zrobić to samemu, albo znaleźć zakład. Zazwyczaj zwą to regeneracją DPF.
Nawet na YouTube mają pełno filmików.
Ot pierwszy od góry:
https://www.youtube.com/watch?v=tcjGMwoMqxw
No tak to jakaś alternatywa ale, paru znajomych już robiło taką operację i dało to krótkotrwały rezultat . Ale zawsze można próbować. Nie chciałbym też wycinać ale , chce mieć święty spokój.
Jak zawsze pozostaje pytanie gdzie i jak robili. Masz jakieś info jak dokładnie został im zregenerowany filtr?
Jeden wysłał do jakiejs specjalistycznej firmy , która sie tylko tym zajmuje ( Niemcy ) nie wiem czym czyścili , reszta myła na warsztatach chemią.
też mi się wydaje że solidne , profesjonalne czyszczenie powinno pomóc , ewentualnie wymiana , wycinka - nie bardzo , tym bardziej że jak się przymierzają do ściślejszej kontroli spalin :568: to za chwilę co poniektórzy będą domontowywać dpf-y od nowa :P
Zanim te wszystkie nowe normy i kontrole wejdą w życie to będę już hybrydą jeździł, albo czymś podobnym.
Witam!
Próbuję szczęścia u Was chłopaki ;)
U siebie w S-maxie 2.0 TDCI (2007r.) teraz w niedzielę miałem pożar DPF-u.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2966976&posted=1#post2966976
Czekam na jakieś konkretne propozycje odnośnie nowego filtra. Chłopaki ratujcie bo auto stoi i prosi o litość.
|