Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Tylne zawieszenie do regeneracji - objawy

cytus
12-04-2017, 19:04
Cześć,

Mam pytanko do Was.
Czy któryś z posiadaczy Focusa 2011/2012 miał już regenerowane tylne zwieszenie? Ewentualnie jakie objawy mieliście
Mam na budziku ok 118 tys. Lekkie stukanie z tyłu, czasami czuć było jakby tył pływał.
Mam taką przypadłość w swoim i może to kosztować ponad 2 tyś.

Dzięki.

mtl
12-04-2017, 20:08
Objawy takie jak we wcześniejszych wersjach: tył pływa na nierównościach + luzy do stwierdzenia na podnośniku. Cena to faktycznie ok 2k, gdyż po prostu wymienia się całe elementy zawieszenia.

Jesteś pewny, że to zawias czy po prostu tak Ci się wydaje? Stukać mogą też klocki.

cytus
12-04-2017, 20:49
Objawy takie jak we wcześniejszych wersjach: tył pływa na nierównościach + luzy do stwierdzenia na podnośniku. Cena to faktycznie ok 2k, gdyż po prostu wymienia się całe elementy zawieszenia.

Jesteś pewny, że to zawias czy po prostu tak Ci się wydaje? Stukać mogą też klocki.

Miałem już w sierpniu sygnał z ASO, że tuleje są częściowo rozwulkanizowane i trzeba będzie to obserwować, później właśnie zaczęło się delikatne pływanie ale nie zawsze wyczuwalne. Stukanie z tyłu na wybojach faktycznie jakieś jest. Układ hamulcowy - Ok, chociaż jak hamuję podczas cofania to potrafią głośno zapiszczeć...

mtl
13-04-2017, 09:34
No to hej, ho i zawias do wymiany :) .

rzeznik95
13-04-2017, 13:37
U mnie właśnie zbliża się wymiana, tylko że w MK2 FL :razz: Udało mi się dorwać cały zestaw tylnej zawiechy szczęśliwie po zniżkach za 700zł

kumpel Fordzika
13-04-2017, 18:17
118 tys na zegarze to jakoś niedużo na remont całego zawieszenia :(
Przebieg autentyczny, prawdziwy ?
Tak przy okazji będąc w ASO Ford na przeglądzie wiosennym za 39 zł pan mechanik uświadamiał mnie i zarazem roztaczał czarne wizję, że jak robić to komplet i że w Focusach MKll zawieszenie trwałe jak się o nie dba. Hmmm nie dopytałem co to znaczy :)
Tak po czasie zacząłem dumać, że może należy zadbać o te połączenia metalowo gumowe aby się nie rozwulkanizowywały .
Może warto jakimś profesjonalnym silikonem w sprayu prysnąć od czasu do czasu na te elementy ?

cytus
13-04-2017, 21:21
118 tys na zegarze to jakoś niedużo na remont całego zawieszenia :(
Przebieg autentyczny, prawdziwy ?
Tak przy okazji będąc w ASO Ford na przeglądzie wiosennym za 39 zł pan mechanik uświadamiał mnie i zarazem roztaczał czarne wizję, że jak robić to komplet i że w Focusach MKll zawieszenie trwałe jak się o nie dba. Hmmm nie dopytałem co to znaczy :)
Tak po czasie zacząłem dumać, że może należy zadbać o te połączenia metalowo gumowe aby się nie rozwulkanizowywały .
Może warto jakimś profesjonalnym silikonem w sprayu prysnąć od czasu do czasu na te elementy ?
No przebieg autentyczny właśnie. W serwisie usłyszałem, że to częsty problem w focusach i nie tylko z tym zawieszeniem...

Miałem samochód o 91tys. dobiłem do 118tys. no i rozwulkanizowane tuleje... Remont całego zawieszenia tył + zbieżność - 2400zl

Kiepsko jednym słowem.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Fulara
14-04-2017, 07:23
poprzedni właściciel musiał dużo po polnych drogach jeździć :)

cytus
14-04-2017, 07:35
samsung w-wa.. heh

cytus
14-04-2017, 08:43
poprzedni właściciel musiał dużo po polnych drogach jeździć :)
Czyli to nie jest przypadłość focusa.... ?

Fulara
14-04-2017, 09:03
a skąd. w Mk1 ludzie mają na budziku po 250 000 z oryginalnym zawiasem

żeby po 120 ? żenada.

musisz się przyzwyczaić, że twoje auto nie dociągnie do 15 lat... niestety. taka teraz karma.

cytus
14-04-2017, 09:05
a skąd. w Mk1 ludzie mają na budziku po 250 000 z oryginalnym zawiasem

żeby po 120 ? żenada.

musisz się przyzwyczaić, że twoje auto nie dociągnie do 15 lat... niestety. taka teraz karma.
chyba, że regeneracja nadinterpretacja... ale o to nie podejrzewam.
Czlowiek sie tylko nawkurza...

Grzegorz MX
15-04-2017, 09:18
Piotr pojedź do innego mechanika. Osobiście może być pierdółka a nie całe zawieszenie - tip: przebieg!!!
Jeśli w Warszawie to Solid albo Zbicar, serio.

cytus
15-04-2017, 09:40
Piotr pojedź do innego mechanika. Osobiście może być pierdółka a nie całe zawieszenie - tip: przebieg!!!
Jeśli w Warszawie to Solid albo Zbicar, serio.
Już za późno bo naprawa wykonana.
Wymienione: 2xwahacz krótki, 2xłączniki stabilizatora, 2xwahacz poprzeczny, śruby montażowe i mimośrodowe, 2x tuleja cukierek + ustawienie zbieżności...
Przebieg: 118 tys km.

raptorf22
15-04-2017, 09:55
Jaki koszt ostatecznie?

cytus
15-04-2017, 09:57
Jaki koszt ostatecznie?
2400 zł

kumpel Fordzika
15-04-2017, 10:36
Jakiego producenta części brałeś i czy amory też wymienione ?

spora kasa poszła, nic tylko teraz to odjeździć, bo samochód młodziutki

cytus
15-04-2017, 10:39
Jakiego producenta części brałeś i czy amory też wymienione ?

spora kasa poszła, nic tylko teraz to odjeździć, bo samochód młodziutki
Części fordowskie.
Amortyzatory nie były wymieniane.

cytus
15-04-2017, 10:41
Części fordowskie.
Amortyzatory nie były wymieniane.

Super wydatek na święta....

kumpel Fordzika
15-04-2017, 13:26
Kasa poszła spora, ale czemu amorków z tylu nie zmieniłeś przebieg 120 tys km to już raczej czas na nie. Ze 600 zł dodatkowe by poszło, ale temat z czapki na kilka lat by był.

ps.
Części w ASO FORD kupowałeś, czy w sklepie internetowym Forda ?

cytus
15-04-2017, 13:37
Kasa poszła spora, ale czemu amorków z tylu nie zmieniłeś przebieg 120 tys km to już raczej czas na nie. Ze 600 zł dodatkowe by poszło, ale temat z czapki na kilka lat by był.
bo mialem amory z przodu do wymiany [emoji14] hehA z tylu byly ok jak sprawdzalem na stacji diagnostycznej w grudniu :)

Deryll
15-04-2017, 17:31
przebieg 120 tys km to już raczej czas na nie

Głupie gadanie czas na wymianę, jak dobre to po co ruszać. U mnie w mondeo mk3 na szafie 290k i oryginały siedzą i dalej nie czas na nie.

kumpel Fordzika
18-04-2017, 13:46
I jaką mają efektywność tłumienia w Mondeo po 290 tys km . Mają chociaż ze 30% ?
Amortyzatory to najważniejszy element podwozia mający wpływ na bezpieczeństwo i tak samo jak najważniejszy to najbardziej po macoszemu traktowany przez kierowców, a maja wpływ nie tyle na komfort jazdy co na drogę hamowania, sposób pokonywania zakrętów, nawet na zrywanie przyczepności przy ruszaniu z miejsca. O amory trzeba bardzo dbać. 120-150 tys km to standard wymianowy w budżetowych kompaktowych autkach. No w Hondach bywa , że sprawne dojeżdżają trochę ponad 200 tys km, ale na naszych drogach i wiedzy kierowców o samochodach warto je wymienić wcześniej.

Fulara
18-04-2017, 13:48
nie chce nic gadać, ale w moim 20 letnim trupie co na szafie ma 335 tys zrobione nic nie było dotykane w zawieszeniu oprócz łączników stabilizatora i sworzni wahaczy.

drążki \ końcówki są oryginalne jak go trzymałem odpiętego w ręce, to 0 luzów, sworzeń git malina.

co mam zrobić, jak na stacji przy przeglądzie wszystkie amory mają 81% ? he he

kumpel Fordzika
18-04-2017, 13:51
81% to coś zepsute na stacji diagnostycznej mają :) nowe amory w nowych samochodach rzadko mają skuteczność przekraczającą 70%. Inna sprawa, że w 20 letnich samochodach części były robione z właściwych materiałów, a nie z gufffna jakiegoś jak teraz robią.

Fulara
18-04-2017, 14:02
ee, w fordzie po wymianie miałem 81-84

to jest normalna skutecznosc

druga sprawa, że co 2 stacja ma pewnie pomiary z czapy, stare przedwojenne nie regenerowane urzadzenia

Grzegorz MX
18-04-2017, 18:25
Już kiedyś pisałem.
Aby sprawdzić amortyzator należy go wymontować i sprawdzić na "stole".

W SKP można sprawdzić sprawność amortyzacji zawieszenia a nie samego amortyzatora. A na to ma wpływ parametry opony (wysokość opony, ciśnienie w oponie) a także sprężyny i amortyzator sam w sobie. Sprawność amortyzacja to suma wielu czynników.

Jak macie opony w FF (tak jak ja 195/65) to balon daje amortyzację i sumarycznie wychodzi dobrze tyle co fabryka daje - a na szafie 173kkm. Amory oryginalne, wymieniane tylko sworznie oraz sprezyny.

Więc maszyny na SKP nie są zwalone - tylko pomiar jest inny niż myślisz.

Fulara
19-04-2017, 07:24
no, zgoda.

ale jak pokazuje 81 % to chyba dobrze czy źle ? to po co mam przy takim pięknym wyniku coś ruszać ?

Szymon_Zy
19-04-2017, 17:11
I jaką mają efektywność tłumienia w Mondeo po 290 tys km . Mają chociaż ze 30% ?
Amortyzatory to najważniejszy element podwozia mający wpływ na bezpieczeństwo i tak samo jak najważniejszy to najbardziej po macoszemu traktowany przez kierowców, a maja wpływ nie tyle na komfort jazdy co na drogę hamowania, sposób pokonywania zakrętów, nawet na zrywanie przyczepności przy ruszaniu z miejsca. O amory trzeba bardzo dbać. 120-150 tys km to standard wymianowy w budżetowych kompaktowych autkach. No w Hondach bywa , że sprawne dojeżdżają trochę ponad 200 tys km, ale na naszych drogach i wiedzy kierowców o samochodach warto je wymienić wcześniej.

Nie przesadzaj w Leonie żony 230 kkm i oryginały siedzą. 71% sprawności, co roku 3-4% tracą na sprawności. Powoli pewnie się ich kres zbliża, ale na dziś dzień tłumią IMHO lepiej niż w fordzie. Ford jest baaaardzzoooo miękki, a Leonie mózg odbija się od puszki.

gik
19-04-2017, 21:05
ja mam 165 tyś, 2 tyg temu na stacji byłem, stacja nowa nowy sprzęt, wyszło po 80% sprawności zawieszenia, diagnosta mówi, że wszystko jak w fabryce, nie wiem, może niedouczony :P, skoro amortyzatory trzeba po 150 tyś wymieniać...
znałem gościa co w mondeo IV 2.0 tdci olej na mineralny zmienił po 200 tyś, "bo tak się robi"...
nie przesadzajmy

mack_dev
07-09-2021, 13:03
Pozwolę sobie odkopać ten temat... Od 3 lat na serwisie w ASO słyszę, że "już czas" na remont tylnego zawieszenia. Pacjent to bezproblemowy Focus 1.6 Duratorq kombi z 2011, z przebiegiem 195kkm. Nic nie stuka, tył nie ucieka, opony nie zjedzone, na przeglądzie okresowym zawsze bez zastrzeżeń. Dodam, że 2/3 przebiegu to autostrady, ale podczas pokonywania zakrętów np. w górach też nie zauważyłem żeby coś było nie tak.
W ASO robie dodatkowe tzw. przeglądy 4+ i zawsze ta sama gadka... Nie wiem co o tym myśleć. Robić, nie robić? .

konieczko5
07-09-2021, 13:33
...

Fulara
07-09-2021, 13:36
Jak nic się nie dzieje to po co ruszać

AdoKrycha007
07-09-2021, 14:59
jak przechodzi badania techniczne, to znaczy że nie jest do roboty.
oczywiście jeśli na tym badaniu w ogóle wjeżdżasz na szarpaki ;-)

Fulara
07-09-2021, 15:59
jak auta nie ściąga nie puka, jak auto nie ma uły / \ jak nie bierze opon i jak jeździ wporzo to zostawić

mack_dev
07-09-2021, 16:13
jak przechodzi badania techniczne, to znaczy że nie jest do roboty.
oczywiście jeśli na tym badaniu w ogóle wjeżdżasz na szarpaki ;-)

Wjeżdżam, spokojnie :) Wszystko ok, diagnosta się nie czepia, a też pytałem czy coś z tylu robić, bo ASO marudzi, to mówił, że on tam nic nie widzi.

Jaką masz wartość na teście zawieszenia w SKP?

Nie wiem - to gdzieś jest wypisane? Amortyzatory, hamowanie - wszystko na zielono.

Wróciłem właśnie z wakacji, 1400 km zrobione i jedzie jak po szynach. Może już czas olać ASO...

AdoKrycha007
07-09-2021, 16:37
to nie tak, że olać.. z widoku może i rzeczywiście jest do roboty, np sparciałe osłony gumowe, ale zapieczone śruby/rdza wszystko trzymają - jak kupa nie śmierdzi, to się jej nie rusza :)

konieczko5
07-09-2021, 18:45
...

mack_dev
07-09-2021, 23:19
To że na badaniu diagnosta się nie czepia to nic nie oznacza.

Odpowiadałem jedynie na pytanie czy pojazd przechodzi przegląd.

Ogólnie, na przeglądzie to wyjdzie chyba dopiero jak coś pęknie.

Tylny zawias z tego co wiem najlepiej sprawdzać na podnośniku jak koła są w powietrzu, ale robiłem tak i nic niepokojącego nikt nie dopatrzył. Aso też mi nie pokazało co konkretnie się dzieje, a po prostu od kilku lat mówią, że "już czas".

Może faktycznie "już czas", ale zmienić serwis ;)

Fulara
08-09-2021, 05:38
w aso jak zrobisz ten serwis tylnego zawieszenia to wyjdzie pewnie 33 333 zł po rabatach

w normalnym serwisie pewnie do 2000 zł

konieczko5
08-09-2021, 11:55
...