Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Relingi dachowe - montaż
Witam!
Mam kugę bez relingów. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli że mają ale koszt 1200zł z monażem. Mam dach panoramiczny nie wiem czy ma to znaczenie. Ale może kupię taniej relingi a oni tylko zamontuja. Czy kupie takie relingi poza ASO?
husar.pl 30-10-2011, 07:27 Witam!!!
Pytałem w ASO o relingi do mojego mondka,ale w Austrii.Cena to 180 euro i co ciekawe gość powiedział,ze sam moge sobie zamontować,że jest instrukcja montażu.
Poszukaj w necie,popytaj moze sam zamontujesz.pozdrawiam!!
Witam!
Mam dach panoramiczny
co ty maż za wersje , nie można mieć panoramy bez relingów !!!, ja jak zamawiałem pakiet skóra, xenon + dach to relingi są z automatu !!!!
no widzisz mam to co ty, ale bez relingów :(
już nie mam, kuga sprzedana, dwa lata wystarczy.:619:
Nadal Cie takitam nie rozumiem, no ale ok :)
przy zamówieniu panoramicznego dachu nic nie mówiłem sprzedawcy o relingach a dostałem je bezpłatnie razem z przyciemnianymi szybami mimo że nawet o to nie pytałem .
dlatego myślę że relingi i przyciemniane szyby to wszystko jest powiązane z panoramicznym dachem .
przy zamówieniu panoramicznego dachu nic nie mówiłem sprzedawcy o relingach a dostałem je bezpłatnie razem z przyciemnianymi szybami mimo że nawet o to nie pytałem .
dlatego myślę że relingi i przyciemniane szyby to wszystko jest powiązane z panoramicznym dachem .
raczej nie z panoramicznym dachem tylko z wersją wyposażenia - chociaż obie dostępne wersje - trend i titanium - w standardzie mają przyciemniane szyby, a relingi są za dopłatą, przynajmniej te w kolorze aluminium - tak podają na stronie ford.pl
W umowie musiałeś mieć podaną nazwę pakietu, chyba że to był prezent od sprzedawcy.
To że teraz nie ma, nie oznacza, że tak było zawsze.
A mnie chodziło wtedy o Twój ostatni wpis, że sprzedałeś Kugę :) Może nie do końca jasno się wyraziłem.
Kiedyś chciałem kupić, ale życie zweryfikowało plany.
tak , miesiąc temu sprzedałem swoją kugę , dwa lata ja mieliśmy i po wielkim zauroczeniu sie znudziła a raczej doszliśmy do wniosku że nie była dla nas praktyczna, za mała jak na firmowe auto a za duża jak dla mojej żony bo tylko ona nia jeździła .
co do pakietu to chyba gafę strzeliłem , my mieliśmy tytanium i kilka pakietów w których chyba były relingi.:?:
...za mała jak na firmowe auto ...
eeeee, nie znasz sie :D
udało się kupić bagaznik do kugi bez relingów koszt 250 zł.
Czy możesz podać namiary na taki bagażnik?
Montowałeś go już?
http://www.autobeta.bydgoszcz.pl/
montowałem, byłem z tym bagażnikiem we Francji i wróciłem. Wszystko ok.
marian zwany okrutnym 22-01-2013, 15:26 Jako nowy właściciel Kugi chciałbym powrócić do pierwotnego pytania o montaż relingów na dachu dzwoniłem do ASO w Katowicach i tam uprzejmy pan powiedział 2500 zł więc ja też mu uprzejmie podziękowałem i liczę że ktoś ma doświadczenie w montowaniu na własną ręke
Jako nowy właściciel Kugi chciałbym powrócić do pierwotnego pytania o montaż relingów na dachu dzwoniłem do ASO w Katowicach i tam uprzejmy pan powiedział 2500 zł więc ja też mu uprzejmie podziękowałem i liczę że ktoś ma doświadczenie w montowaniu na własną ręke
Ja miałem dołożone relingi w Katowicach (w 2008r. - zdaje się w Multeximie) chyba za 1200zł. Miałem Kugę z dachem szklanym (panoramicznym) i się dało bez problemu. Myślę, że założysz to sam, bo otwory technologiczne są fabryczne - nie trzeba wiercić...
marian zwany okrutnym 24-01-2013, 17:48 Tam też właśnie dzwoniłem i za zestaw relingów plus nowe osłony wyszło 2050 i 450 montaż dzwoniłem też do Częstochowy pan był niezbyt zorientowany ale jak zaczął liczyć to bez montażu wyszło około 2500 wiec w każdym wypadku więcej niż planowałem wydać
No to masz tutaj relingi http://allegro.pl/relingi-dachowe-wzdluzne-ford-kuga-oryginalne-i2903411518.html - nawet fakturę VAT możesz dostać. Resztę jak sądzę jest Ci w stanie załatwić dowolny sensowny warsztat - np. katowicki Ford Sławek. Wyjdzie Ci pewnie owe moje 1200zł lub coś koło tego...
marian zwany okrutnym 31-01-2013, 20:05 No i udało się całkowity koszt założenia to 776 zł(626 relingi plus przesyłka ,150 montaż) jestem więc bardzo:lol: Dzięki tedi_k za poradę co listew mi mechanik też zamontował do starej listwy po prostu ją przyciął
czy ktoś występują białe relingi
czy ktoś występują białe relingi
... czy ktos mowi po polski ?
Witam serdecznie.g:)
Od niedawna jestem ( mam nadzieje szczęśliwą )posiadaczką Kuga z 2008 r. Samochód zakupiłam bez relingow a w związku z tym, iż do tej pory w poprzednich autach były one niezbędne, postanowiłam dokupić ORYGINALNE relingi rownież do obecnego auta.
Niestety od miesiąca nie potrafię znaleźć osoby, która zamontuje relingi, wykluczając metodę prób i błędów. :027:
Jeden mistrz powiedział, iż te relingi nie są od tego modelu, bowiem czarne listwy ( wzdłuż dachu) maja w innym miejscu zaślepki, nieźli relingi zakupione tego wymagają.
drugi, ze trzeba wywiercic w dachu 12 otworow , co nie wyklucza przeciekania :027:
kolejny, ze te samochody maja zbyt słabe dachy do relingow,
ostatni powiedział, ze muszę wymienić tapicerkę dachowa by marzyć o relingach.
Po tych wszystkich jakże rożnych odezwach, nasunęło mi się pytanie : czy kuga która wyszła od producenta z relingami i ta moja bez nich , ma jednakowo wzmocniony dach? Czy warto kombinować ? Proszę o odzew osoby , które bez gdybania potrafią udzielić mi rzeczowej odpowiedzi.g:DD
Aktualnie dostępne relingi oryginalne np. http://allegro.pl/ford-kuga-09r-relingi-dachowe-i3975253121.html
Dziękuje za odzew, ale nadal oczekuje odpowiedzi na moje pytanie:)
A przeczytać wątek nie łaska? :shock: Posty #16 do #19 mówią jasno i wyraźnie...
Co tu więcej odpowiadać - opisane wszystko.
Spokojnie Miły Panie:)
Przeczytałam i bądź co bądź ze zrozumieniem nawet. Nie znalazłam nigdzie odpowiedzi dot. wzmocnienia dachu. Bo co do montażu , to zapewnie jeśli zechce to zamontują mi relingi pewnie i na szybie przedniej, wystarczy zapłacić. Zatem co do podsumowania "jasno i wyraźnie" moznaby dyskutować a nie w tym rzecz przecież:)
...Nie znalazłam nigdzie odpowiedzi dot. wzmocnienia dachu. ..
Co się kolega uparł na jakieś bzdurne "wzmocnienie dachu"... Przecież dach siłą rzeczy jest policzony na zabezpieczenie przed dachowaniem - to zdecydowanie bardziej restrykcyjne niż wytrzymałość pod relingi!
Żaden samochód mający relingi nie ma specjalnego opcjonalnego wzmocnienia z ich tytułu...
Jedynie stosowne otwory technologiczne (no może to na siłę można nazwać jakimś "wzmocnieniem")...
Większość samochodów przystosowana jest tak czy inaczej do montażu bagażnika dachowego - czy trzeba wcześniej udawać się w związku z tym do ślusarza aby coś dospawał?:shock:
Odrobinę refleksji przed pisaniem i czytania ze zrozumieniem - wystarczy.
BTW - życzę sukcesu w namówieniu ASO do montażu czegoś "do szyby czołowej" - czyli inaczej mówiąc bez stosownej procedury w etis'ie. Na montaż relingów mają procedurę, tylko co najwyżej o niej nie wiedzą.
Tedi mała uwaga OT, AJN jest kobietą, więc raczej koleżanka, a nie kolega :)
Tedi oczywiście masz rację ale nie rzucaj sięjak wesz na grzebieniu jak ktoś prosi o pomoc:)
Sprawa jest prosta jeżeli Kuga wychodziła z możliwością zamontowania relingów (powinny być otwory pod listwą na dachu) to nie ma się co przejmować wytrzymałością dachu, wierceniem itp. Wystarczą dobrze dobrane relingi i tyle:)
Pozdrawiam
...masz rację ...
Będę szczerze zobowiązany jak Kolega pozostawi swoje barwne porównania w dyskusjach z własną żoną/mamą/babcią/teściową...:one:
...AJN jest kobietą,...
Szanowną koleżankę AJN przepraszam - nie zauważyłem. Gdybym był dostrzegł, zbytecznych komentarzy z mojej strony by nie było.
Oczywiście chwila refleksji kobietom zdarza się chyba częściej niż mężczyznom i stosowna uwaga do mechanika dywagującego o "słabym dachu" typu "mistrzu - a co się stanie w takim razie z tym dachem jak samochód przewróci się do góry kołami"... na prawdę nie jest wykluczona u kobiety:one:
Andrew1969 23-10-2015, 09:39 http://www.autobeta.bydgoszcz.pl/
montowałem, byłem z tym bagażnikiem we Francji i wróciłem. Wszystko ok.
szukam rozwiązania do Kugi MkI , nie mamy relingów , a podana strona w Bydgoszczy widnieje tylko że firmy już nie ma . Ktoś podpowie co zrobić ? Z relingami ładniejsze autko , poprzeczki w sumie mam , brakuje relingów ( 500 zł ?) + montaż , Kolega co pisał o tym bagażniku to połowa ceny .Na allegro ceny konkretne takich bagażników , taniej znów wrócić do pomysłu z relingami , i co tu zrobić ? Czy ktoś sam montował relingi? Trzeba tapicerkę od środka rozbierać ?? Pomoże ktoś ?? POZNAŃ ??
Bump: No i udało się całkowity koszt założenia to 776 zł(626 relingi plus przesyłka ,150 montaż) jestem więc bardzo:lol: Dzięki tedi_k za poradę co listew mi mechanik też zamontował do starej listwy po prostu ją przyciął
Kolego czy mogę prosić namiary na priv , mamy od miesiąca Kugę MkI i nie wiem czy ew. sam poradziłbym sobie z montażem relingów po zakupie np z allegro.Pomożesz??
Oryginalne relingi montuje się od góry. Nie trzeba demontować podsufitki.
Jedyny problem to demontaż listew plastikowych na dachu i ich podcięcie. Oryginalne listwy do relingów mają wycięcia, ale trudno je dostać poza ASO.
Da się wyciąć te listwy, które są fabrycznie, ale jest z tym trochę zachodu i trzeba mieć trochę wprawy - szczególnie przy ponownym montażu.
Andrew1969 23-10-2015, 20:47 Oryginalne relingi montuje się od góry. Nie trzeba demontować podsufitki.
Jedyny problem to demontaż listew plastikowych na dachu i ich podcięcie. Oryginalne listwy do relingów mają wycięcia, ale trudno je dostać poza ASO.
Da się wyciąć te listwy, które są fabrycznie, ale jest z tym trochę zachodu i trzeba mieć trochę wprawy - szczególnie przy ponownym montażu.
Witaj, znalazłem dziś org za 200zł , czekam na fotki , komentarze ma pozytywne więc kusi zakup , pisał jednak że śrub nie ma w komplecie , mam ogólne pojęcie więc sie zrobi sie , dziękuję Ci za POMOC , mam przynajmniej pojęcie z czym się zmierzę !!! POZDRAWIAM
Andrew1969 31-10-2015, 18:47 taaaa , Pan oferujący owe relingi wymiękł gdy poprosiłem o fotki i ew. gwarancje że to nie od np. Mondeo MkI.....kontakt się urwał.....cóż będziemy szukać dalej
GKM Kuga 01-11-2015, 19:42 Witam. A na jakie śruby przykreca się organem relingi bo nie mam pojęcia mam tylko jakieś otwory bez gwintu
Wg znanych mi informacji powinny być gwintowane otwory "zaślepione" śrubami (do wyrzucenia przy montażu). Właściwe śruby do zamontowania relingów to najprawdopodobniej M6 (takie są potrzebne w moim Grand C-maxie).
tatarata70 20-02-2016, 07:11 witam Panowie,jestem nowy,kupiłem kuge 2009 i zauważyłem wodę na dywaniku kierowcy i na szybie w rogu koło kierowcy[oczywiście po deszczu]-co robić?
dodam że w serwisie powiedzieli że może szyba,relingi lub panorama,,trzeba szukać[tyle to ja tez wiem],,,miał ktoś podobnie??????????
anderson10 12-04-2017, 21:14 Witam, czy ktoś z forumowiczów był posiadaczem Kugi bez relingów dachowych i montował je we własnym zakresie? Z tego co widzę to relingi montowane są zaraz przy przedniej szybie i przy zawiasach klapy bagażnika. W swoim aucie nie posiadam relingów i w tym miejscu nie ma żadnych klapek itd, przez całą długość auta zamontowany jest taki czarny, plastikowy pasek. Liczę na jakieś wskazówki, pozdrawiam ;)
Witam, czy ktoś z forumowiczów był posiadaczem Kugi bez relingów ...Liczę na jakieś wskazówki, pozdrawiam ;)
No to się choć trochę kolega wysili...
Użycie "przeszukaj to forum" ze słowem "relingi" daje stoswny zestaw odpowiedzi: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142669
Konrad11 29-03-2025, 07:32 Witam, czy ktoś z Was miał problem z szumem wiatru spod dachu panoramicznego ? Podejrzewam że może to być spod relingów, czy ktoś z Was je demontował ?
|
|