Zobacz pełną wersję : [MKIII] Co za skóra w wersji Ghia???

matti
14-06-2007, 10:03
Witam. Mam Mondka takiego jak na opisie. Niedawno zacząłem się zastanawiać jaką to Mondek pakuje skórę na tapicerkę? Kiedyś przeglądając stronki wpadłem na to, że to skóra ECO. Z drugiej strony konfigurator modelu na ford.pl pokazuje, że to Verona Ebony Leather za (bagatela) 7300 zł. Więc to skóra ECO czy naturalna? Dodam, że ostatni miałem okazję przejechać się Audikiem A6 3.0 TDI (rocznik 2005) i tam aż tę skórę było czuć:) Fotkę załączam: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 5255843922 (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=39fa8a5255843922)

ziem5
14-06-2007, 10:10
Mam skore w roczniku 2001, niestety nie wiem czy to eco czy jakas inna kupilem uzywane auto, ale w porownaniu do np. accorda, czy audi wyglada o wiele lepiej i praktycznie nie ma śladów zużycia a mam juz prawie 200 tys.

O nie zrozumialem cie do konca myslalem ze chcesz wymienic tapicerke na skorzana i szukasz opinii.

Zawika
14-06-2007, 11:01
Kiedyś przeglądając stronki wpadłem na to, że to skóra ECO. Z drugiej strony konfigurator modelu na ford.pl pokazuje, że to Verona Ebony Leather za (bagatela) 7300 zł. Więc to skóra ECO czy naturalna?

Jest to skóra jak najbardziej naturalna :fcp2 .
Popatrz sobie :fcp26
http://img100.imageshack.us/img100/316/57695752uo7.th.jpg (http://img100.imageshack.us/my.php?image=57695752uo7.jpg)

EDIT:
Zdaję się , że i ja nie zakumałem o co chodzi w Twoim poście. No i dopiero teraz poczytałem Twój podpis :fcp15

RECONDO
14-06-2007, 11:33
Faktycznie jest na co popatrzeć :fcp4 Ja mam model auta z 2001r, kupiłem skórę z 2004r - podobno jest lepiej wykonana no i ma "bogatszy" tylny podłokietnik :fcp1 Jest to naturalna skóra.

ford_driver
14-06-2007, 14:42
oparcie siedzisko zaglowek zapewne jest ze skory naturalnej
boki, tyl oparc przednich foteli (eko sora) jak dla mnie to tzw "skaj"
tak naprawde to z samej skory juz chyba zadna firma nie robi w 100% tapicerki
(pomijam Astona Martina, Bentleya itp :-) )

pozdrowienia

ford_driver

ArtGen
14-06-2007, 16:40
Ford Driver ma racje prawdopodobnie zadne auto nie ma prawdziwej skory tak sie tylko mowi skora itp ale to wszystko sztuczne jest i wykonane bardzo dobrze aby wygladala na prawdziwa. Naewt takie marki jak MERCEDES,AUDI, BMW i inne stosuja eco skore choc w tych markach niektore elementy moga byc wykonanae z prawdziwej skory ale jest ich bardzo malo wiekszosc to eko. Chcesz miec oryginalna skore skontaktuj sie z CAR JAVA DESIGN oni to robia z prawdziwej skory tapicerki a nie z eco.

janosik
14-06-2007, 17:27
A'propos, pytałem w dziale ogólnym, ale chyba mało kto tam zagląda, więc może odpowiecie mi dobrzy ludzie tutaj: Czym konserwujecie skórę na kierownicy?

Zawika
14-06-2007, 19:03
oparcie siedzisko zaglowek zapewne jest ze skory naturalnej
boki, tyl oparc przednich foteli (eko sora) jak dla mnie to tzw "skaj"
tak naprawde to z samej skory juz chyba zadna firma nie robi w 100% tapicerki
(pomijam Astona Martina, Bentleya itp :-) )

pozdrowienia

ford_driver
Nie mniej jednak,moja jest jak najbardziej skórzana. 100% skóry w skórze :fcp26 .
W całości :fcp26 .

ford_driver
14-06-2007, 19:25
skad taka pewnosc :-)

chyba ze sam to robiles

ja coprawda nie zachodzilem w glowe jaka mam gdzie skore ale po jakims czasie osoba z ASO pokazala mi gdzie jest skora a gdzie "eko skora" mozna by rzec ze nie widac roznicy

pozdrowienia

ford_driver

Zawika
14-06-2007, 20:07
Pewność z tąd, że się , jakby tu rzec, znam na tym i sprawdzałem. A druga sprawa, to ja mam Mondeo z rocznika, gdzie jeszcze nawet osłona silnika była montowana.No normalnie bez oszczędności dziwnych samochód był produkowany :fcp3 .
A fachowiec z ASO , to niestety nie wyrocznia :fcp18 .

ford_driver
14-06-2007, 20:12
zdaje sobie sprawe ze osoba z ASO nie musi byc wyrocznia ale z ciekawosci sprawdzilem u siebie i jest dokladnie tak jak mi powiedziano

pozdrowienia

ford_driver

[ Dodano: 2007-06-14, 21:14 ]
No normalnie bez oszczędności dziwnych samochód był produkowany .
co do tego to sie zgodze oszczednosci sa robione wyjatkowo dziwnie kosztem np jakosci wykonczenia

goorall
14-06-2007, 22:29
Pewność z tąd, że się , jakby tu rzec, znam na tym i sprawdzałem. A druga sprawa, to ja mam Mondeo z rocznika, gdzie jeszcze nawet osłona silnika była montowana.No normalnie bez oszczędności dziwnych samochód był produkowany :fcp3 .
A fachowiec z ASO , to niestety nie wyrocznia :fcp18 .

Cóż...mówią że najgorsze są rozczarowania...poznałeś od razu, że to dwoina a nie licowa - czy może na odwrót ? No bo eko w Mondeo - ble... Nawet Mercedes czy BMW a nawet Superb mają jeszcze dopłatę do skóry, która jest już "skórzana" - za to Ford za 3 tys daje licowaną ? Czy to miałoby sens - raczej nie, nieprawdaż ?

RECONDO
15-06-2007, 05:47
Gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie :fcp3 czy tapicerka którą mam (jak wielu innych) jest skórzana czy "skórzana" jest mi obojetne - fajnie wygląda, super się użytkuje i to jest najważniejsze a swoją drogą..... może warto zapytać o to speców w http://www.ford.pl - powinni wiedzieć najlepiej :fcp7

Zawika
15-06-2007, 06:03
Pięknie błysnąłeś prawdziwym znawstwem goorall :fcp27 .

A różnica pomiędzy ceną skóry w Mercedesie , tudzież w innych wymienionych przez ciebie markach, a ceną tego samego pakietu w Mondeo? Odpowiedz jest w twoim poście :fcp27 .
Posłużę się przykładem. Jeżeli kogoś stać , to kupuje oryginalny skórzany portfel Gucci(Mercedes :fcp23 ) ,jeżeli jednak nie stać go na to, kupi podobny od rodzimego kaletnika.
Oba portfele są skórzane zapewniam cię, choć różnica w cenie jest 100 lub 1000 krotna.

Porównywanie Mercedesa, BMW do Forda , tak jak i cen wyposażenia w tych markach...?
"Czy to miałoby sens - raczej nie, nieprawdaż ?".

Koniec OF'a :fcp2 .
Moja tapicera jest ze skóry i basta. I do tego z kremowej :fcp4

ford_driver
15-06-2007, 06:53
nie ma znaczenia marka auta w zdecydowanej wiekszosci przypadkow tylko czesc tej tapicerki jest ze skory a czesc z "eko skory"
poprostu z racji na trend typu szanuj zwierzeta, oszczedzaj itp nie szyje sie jej w calosci ze skory naturalnej

pozdrowienia

ford_driver

goorall
15-06-2007, 10:33
Moja tapicera jest ze skóry i basta. I do tego z kremowej :fcp4

ale wciąż nie odpowiedziałeś jaka to skóra - dla kogoś kto jak pisze zna sie na tym bardzo dobrze to chyba nie problem...inni też pewnie chcieliby dowiedzieć sie jak poznać czy "skóra" którą mają w samochodzie albo dopiero kupią na allegro to przypadkiem nie eko...

janosik
15-06-2007, 15:06
Koledzy, tyle się napisaliście, to może jednak któryś mógłby napisać czym konserwuje kierownicę.Wiem, że niektórzy kremem nivea, ale jak możecie coś doradzić to bardzo proszę.

Zawika
15-06-2007, 17:44
ale wciąż nie odpowiedziałeś jaka to skóra - dla kogoś kto jak pisze zna sie na tym bardzo dobrze to chyba nie problem...
A gdzie ja napisałem, że bardzo dobrze :fcp15 :fcp15 :fcp15 . Z innej bajki chyba jesteś.

Proponuję zamknąć wątek, bo wypowiedzi z tematem nie mają nic wspólnego.

PS. goorall praktyka i jeszcze raz macanie i :fcp29 , czyni mistrza :fcp2 licowanego .

goorall
15-06-2007, 18:34
Pewność z tąd, że się , jakby tu rzec, znam na tym

Czyli można znać się żle ?

Zawika
15-06-2007, 19:12
Pewność z tąd, że się , jakby tu rzec, znam na tym

Czyli można znać się żle ?
:fcp18 koleś :fcp23 .A gdzie napisałem , że znam się źle(Dla ułatwienia dodam, że skala ocen może być od 0 do 6 :fcp2 ).
Już kończę dyskusję , bo słabiutka i nudna jest . Masz jakiś problem do mnie, PRIV poproszę, bo forum bzdurami zaśmiecamy.

janosik
15-06-2007, 22:05
Czyli niczym?

tomnet
15-06-2007, 22:20
Koledzy, tyle się napisaliście, to może jednak któryś mógłby napisać czym konserwuje kierownicę.Wiem, że niektórzy kremem nivea, ale jak możecie coś doradzić to bardzo proszę.
Jakimś środkiem do skóry np.: http://www.turtlewax.com.pl/sklep/leath ... -p-55.html (http://www.turtlewax.com.pl/sklep/leather-cleaner-conditioner-srodek-do-skorzanej-tapicerki-p-55.html)

Amalker
17-06-2007, 18:11
Są również dobre środki Shella, ale słyszałem że niektórzy robią to preparatem do konserwacji torebek. Hm