Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czy można zastąpić nakrętkę do amortyzatora tył?

WojteckiPL
15-04-2017, 13:42
Witam czy mogę zastąpić nakrętkę tą z amortyzatora na podkładkę i nakrętkę samokontrującą?

Juzek
15-04-2017, 14:44
Nie radzę. Te nakrętki są odpowiednio dobrane przez producenta. Lepiej pojechać na szrot i kupić taką. W ostateczności do ASO i dobiorą po VIN'ie.

Wysłane z Szajsunga MkIV

miery
15-04-2017, 14:54
No nie przesadzajmy. Dokręcić z odpowiednią siła i gitara.

kuba0005
15-04-2017, 14:55
Nie radzę. Te nakrętki są odpowiednio dobrane przez producenta. Lepiej pojechać na szrot i kupić taką. W ostateczności do ASO i dobiorą po VIN'ie.

Wysłane z Szajsunga MkIV

Już kupisz w ASO nakrętke przyspawaną do wahacz. Kup zwykłą utwardzoną i delikatnie przyspawaj punktów do wahacza

Juzek
15-04-2017, 15:00
... a potem znowu zobaczę na drodze kolejne rozkraczone auto :-)

Wysłane z Szajsunga MkIV

WojteckiPL
15-04-2017, 18:26
Ok a jak bym chciał całe śruby to jakie? (Twardość)
PS Jaki rozmiar klucza potrzebuję?

dirty.73
15-04-2017, 18:47
... a potem znowu zobaczę na drodze kolejne rozkraczone auto :-)

Wysłane z Szajsunga MkIV

a niby czemu?co to,ufoludki robiły jakąś kosmiczną technologią?wiadomo,odpowiednia nakrętka,odpowiedni spawacz i będzie jak oryginał,a nawet lepiej,bo jak widać,oryginał odpadł :)

Rift
15-04-2017, 18:51
Jakie rozkraczone auto ?? Ta śruba trzyma amortyzator a nie wahacze.

Wykręć śrubę, idź do sklepu ze śrubami i dopasują tobie nakrętkę do tej śruby, najlepiej taką z plastikiem(kołnierzem przeciw odkręcaniu się), do tego dla pewności możesz zastosować pastę/klej do gwintów "lucid" czy jakoś tak, mocno dokręć i nie ma prawa drgnąć.
Co do twardości to 5,8 mają śruby budowlane, czyli te z leroya, casto itp. sklepów.
Więc szukaj takich powyżej 8-10.

Marek
15-04-2017, 19:38

Juzek nie przesadzaj to tylko nakrętka :)

Autor niech podjedzie do jakiegokolwiek mechanika i pewnie za darmo dostanie, a max 5zł. :)

Dla przewrażliwionych to dwie można zakręcić :)

WojteckiPL
15-04-2017, 22:10
Ja się tylko pytam jaka twardość i klucz .

J@colo
15-04-2017, 22:27
Najważniejsze by śruba była o twardości minimum 8,8 a najlepiej 10,9, chodzi o ścinanie, a nakrętka tak tylko utrzymuje na miejscu, zresztą wystarczy cyknąć do wahacza, nakrętki tam były chyba na klucz 15 ale jak będzie na 17 to nie ma znaczenia byle by były na ten sam gwint co śruba.

Rafał A.(antek)
16-04-2017, 22:18
Zawieszenie jest na 10.9. Spawać nie trzeba tylko przytrzymać kluczem sobie. Albo samokontrującą albo jak zwykła dać ciutek kleju do gwintów i juz.

WojteckiPL
17-04-2017, 07:40
Ok wczoraj próbowałem odkręcić dolne poszły bo lepsze podejście i dało się więcej siły użyć a górne za ch**a nie chcą iść co robić?

Rift
17-04-2017, 10:00
a górne za ch**a nie chcą iść co robić?

1. Kumpel obecnie jest fanem:
http://kontrast.redcart.pl/palnik-gazowy-multi-purpose-torch-ws-520c-redstar

widziałem - wszystkie śruby odpuszczają po tym- grzejesz nakrętkę, która prawie odskakuje od śruby. Minusem jest to, że wszelkie elementy niemetalowe w obszarze działania się topią.

2.Ja natomiast jestem fanem tego:
http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/akcesoria-samochodowe/narzedzia-do-opon/zakretarki-elektryczne/klucz-udarowy-009120/

Do amatorskich prac rewelacja. Minusem tego udaru jest brak regulacji mocy ale przy dokręcaniu więcej uwagi i nie ma problemu.

3. W twoim przypadku można połączyć pkt 1 i 2 :D

J@colo
17-04-2017, 11:29
Ok wczoraj próbowałem odkręcić dolne poszły bo lepsze podejście i dało się więcej siły użyć a górne za ch**a nie chcą iść co robić?

A ty przypadkiem nie próbujesz odkręcić nakrętki zamiast śruby??