Zobacz pełną wersję : [Transit 2000-2006] Weze podcisnienia
bronek4x4 17-04-2017, 17:10 Witam Szanowne Grono....
moze mi Ktos z Was podpowiedziec lub wkleic najlepiej fotke jak powinny byc podpiete wezyki podcisnienia. Mam nadzieje ze to jest podcisnienie.
Jeden jest przerwany przy filtrze powietrza.
drugi z nika do kabiny
trzeci wczodzi w trojnik do pompy hamulcowej i trojnikiem gdzies na dol
czwarty przed chlodnica na dol w jakis zawor wchodzi.
Silnik DuraTorq DI 2.0
wojtekjanus 17-04-2017, 20:04 Rozumiem, że masz silnik tddi na rotacyjnym Boschu.
Sposób (lokalizacja) wężyków się zmieniała w ciągu produkcji, ale generalnie powinno to wyglądać tak:
- od pompy podciśnieniowej wychodzi wężyk i na trójniku rozgałęzia się na serwo pompy hamulcowej i do elektrozaworu sterującego pracą EGR-a.
- elektrozawór EGR-a (są różne wykonania) ma zawsze trzy króćce, zewnętrzny podłączony jest do trójnika od pompy vacu, środkowy idzie do gruszki EGR-a, a trzeci idzie do filtra powietrza - elektrozawór jako jedyny element wpuszcza do układu vacu powietrze z zewnątrz, więc musi być czyste z filtra, by nie zanieczyścić układu, zwłaszcza elektrozaworu i pompy.
- z różnych miejsc przewodu idącego od pompy vacu odchodzi rurka do kabiny, może być albo zamiast trójnika czwórnik, albo jeszcze jeden trójnik; podciśnienie w kabinie wykorzystywane jest w panelu sterowania nagrzewnicą, zawory podciśnieniowe sterowane gałkami uruchamiają siłownik zaworu ciepłej wody oraz klapy powietrzne w nagrzewnicy (tylko jeżeli nie ma klimy).
bronek4x4 18-04-2017, 14:41 Witam
Dziękuję serdecznie za tak dokładny opis. Nie spodziewalem sie tak szybkiego odzewu.
Dziś wieczorem posłuży mi napewno. Pozdrawiam
Pozdrawiam
bronek4x4 18-08-2017, 17:54 Rozumiem, że masz silnik tddi na rotacyjnym Boschu.
Sposób (lokalizacja) wężyków się zmieniała w ciągu produkcji, ale generalnie powinno to wyglądać tak:
- od pompy podciśnieniowej wychodzi wężyk i na trójniku rozgałęzia się na serwo pompy hamulcowej i do elektrozaworu sterującego pracą EGR-a.
- elektrozawór EGR-a (są różne wykonania) ma zawsze trzy króćce, zewnętrzny podłączony jest do trójnika od pompy vacu, środkowy idzie do gruszki EGR-a, a trzeci idzie do filtra powietrza - elektrozawór jako jedyny element wpuszcza do układu vacu powietrze z zewnątrz, więc musi być czyste z filtra, by nie zanieczyścić układu, zwłaszcza elektrozaworu i pompy.
- z różnych miejsc przewodu idącego od pompy vacu odchodzi rurka do kabiny, może być albo zamiast trójnika czwórnik, albo jeszcze jeden trójnik; podciśnienie w kabinie wykorzystywane jest w panelu sterowania nagrzewnicą, zawory podciśnieniowe sterowane gałkami uruchamiają siłownik zaworu ciepłej wody oraz klapy powietrzne w nagrzewnicy (tylko jeżeli nie ma klimy).
Witaj Wojciechu,
mam jeszcze kawalek wezyka ktory ma wpiety maly plastikowy zaworek puszczajacy tylko w jedna strone powietrze. Gdzie to ma byc wpiete?
pozdrawiam piotr
wojtekjanus 18-08-2017, 20:48 Gdzie to ma byc wpiete? Trochę mnie zaskoczyłeś - ale zawsze taki zaworek jest na podciśnieniu idącym do serwa hamulcowego.
Czasami wciśnięty jest w obudowę serwa, czasami jest na przewodzie.
Kuku1985 19-10-2018, 12:54 Witam, czy ktoś wie i może mi pomóc ponieważ nie mam pojęcia co to za magiczny wężyk i do czego ma być wpięty?. Transit 2.0 tddi 2001 r
wojtekjanus 19-10-2018, 16:35 Zaprezentowałeś na zdjęciu zawór wodny nagrzewnicy, sterowany jest podciśnieniem. Króciec w który powinien być wpięty wężyk, jest zagłębiony w denku tego okrągłego siłownika membranowego, z którego wychodzi plastikowa sztanga, obracająca metalową dźwigienkę.
Zawór działa tak, że kiedy niema podciśnienia - jest w pełni otwarty (gałka ustawiona na zimno podczas pracy silnika i zawsze kiedy silnik nie pracuje). Skoro masz wężyk nie założony na króciec siłownika zaworu, to zawór zawsze jest w pełni otwarty na nagrzewnicę i nagrzewnica grzeje.
Jeżeli masz klimę, zawór sterowany jest elektrozaworem podciśnienia, a ten z kolei dopiero ustawieniami na panelu.
Bez klimy nie bardzo wiem, ale zdaje się, że bezpośrednio podciśnieniem z gałki na panelu sterowania.
Niedobrze że wężyk cały czas zasysa "fałszywe" powietrze, bo spada podciśnienie w całym układzie, nieprawidłowo działa sterowanie EGR-em, słabiej działa serwo hamulca, ponadto cały układ podciśnienia zasysa brudy drogowe - zwłaszcza wrażliwa na nie pompa vacu.
Sam układ vacu (tzn. zawory elektromagnetyczna vacu) oryginalnie zasysa czyste powietrze specjalnym wężykiem z puszki filtra powietrza.
Kuku1985 19-10-2018, 18:52 Mistrzu mój :-)
tommy504 20-11-2018, 13:44 Ja mam zaworek podciśnienia (czarno/biały - czarnym w kierunku vaccum) na przewodzie podciśnienia do sterowania nagrzewnicą. Miedzy trójnikiem, Vacuum nie ma innego, chyba że w serwo na wlocie jest...
Borykam się z brakiem ogrzewania od roku... tzn. teraz... bo zima idzie...
2.0 TDDI 2004. Węże gorące, dmucha zimnym/czasami letnim jak auto stoi.
Wstępne śledztwo to ze ktos grzebał przy ogrzewaniu bo nie ma kompletu śrubek, np. po prawej stronie od pasażera jak obudowa z plastiku nagrzewnicy...
Odnalazłem podciśnieniowy ten siłownik i stoi cały czas na otwartym, czyli leci zimne. Jak go podniosę, palcem, chociaż o 2-3 mm to już leci ciepłe powietrze (wiem, dźwignia tam jest).
Jakieś wskazówki?
P.S. Nie mam doświadczenia w Transitach 2000+ bo poprzednio osiołkiem 2.5D jeździłem aż skończył 30 lat i trza było go pożegnać... Ale grzał bardzo bardzo dobrze, wystarczyło raz do roku przepłukać porządnie nagrzewnicę i chłodnicę, układ.
A po 2000 roku są jakieś wynalazki elekto-podcisnieniowo-mechaniczne, zamiast na linkę to musi być podciśnienie i jeszcze i zasilanie. Trochę zerżnęli od mercedesa, ale ze spóźnieniem 20 lat.
wojtekjanus 20-11-2018, 16:01 Po pierwsze - nie napisałeś, czy masz klimatyzację. Układy sterowania różnią się w modelach z klimą i bez.
Bez klimy klapy w nagrzewnicy uruchamiane są linką, a z klimą elektrosiłownikiem.
Po drugie - który podciśnieniowy siłownik odnalazłeś - są dwa, jeden na zaworze wodnym, drugi przełącza klapy na obieg wewnętrzny lub nawiew z zewnątrz.
Jeżeli tam ktoś grzebał i pozdejmował lub pozamieniał przewody podciśnienia, to może być kłopot z odtworzeniem układu...
spider666 04-06-2022, 01:07 Odgrzebię trochę temat podciśnienia.
Wg opisu mam te wężyki podłączone.
Chciałem się dowiedzieć czy to normalny efekt, że jak zgaszę auto to słychać uchodzące powietrze z tego układu, tzn taki dźwięk jakby powietrze schodziło z koła tylko ciszej?
Gdy zdejmę wężyk z tego zaworu/konwertera podciśnienie który idzie do servo i wnętrza kabiny i zaślepię go ręką to nie słychać tego po zgaszeniu auta. Jednak gdy jest wpięty w ten elektrozaworek to słychać. Czy to oznacza że ten elektrozaworek podciśnienia nie działa prawidłowo? czy tak ma być?
Bump: Odgrzebię trochę temat podciśnienia.
Wg opisu mam te wężyki podłączone.
Chciałem się dowiedzieć czy to normalny efekt, że jak zgaszę auto to słychać uchodzące powietrze z tego układu, tzn taki dźwięk jakby powietrze schodziło z koła tylko ciszej?
Gdy zdejmę wężyk z tego zaworu/konwertera podciśnienie który idzie do servo i wnętrza kabiny i zaślepię go ręką to nie słychać tego po zgaszeniu auta. Jednak gdy jest wpięty w ten elektrozaworek to słychać. Czy to oznacza że ten elektrozaworek podciśnienia nie działa prawidłowo? czy tak ma być?
wojtekjanus 04-06-2022, 10:12 Ale co zaślepiasz ręką? Czy zdjęty wężyk, czy króciec zaworu?
Generalnie - dopóki wszystko działa ok, to bym się nie przejmował, bo układ podciśnienia nie będzie przecież tego podciśnienia utrzymywał bez końca po zatrzymaniu silnika, tylko powoli napełni się powietrzem. W zależności od tego, jak duża jest nieszczelność słychać wtedy syczenie lub nie.
Elektrozawór podciśnienia steruje EGR-em, jeżeli EGR działa prawidłowo i nie masz objawów, że się źle pozycjonuje, to znaczy że taka niewielka nieszczelność na tłoczku w zaworze (poruszanym twornikiem elektromagnesu) nie ma znaczenia.
spider666 04-06-2022, 10:22 Ręką zaślepiam wężyk (od serwo ten z trójnikiem do kabiny)- i wtedy nie schodzi to powietrze od razu (nie ma dźwięku spuszczania powietrza z opony). nie wiem kiedy ten system działa poprawnie. to chyba bym musiał wymontować zawór egr i go obejrzeć, tak?
Pamiętam tylko że w ducato jak był niesprawny ten system to mi auto kopciło.
generalnie szukam nieszczelności bo auto ma mało mocy. na razie na króćcu w turbo naprawiłem uszkodzenie i znalazłem na intercoolerze nieszczelność - jestem w trakcie naprawy.
wojtekjanus 05-06-2022, 18:06 No a co się dzieje, jeśli odłączysz wężyk od zaworu, ale nie zatkasz go ręką?
Zła praca zaworu EGR - który nie domyka się przy depnięciu pedału gazu - ewidentnie jest od razu odczuwalna. Silnik szarpie, nie chce wejść na obroty, mocno kopci czarnym dymem. Więc jeżeli nie ma takich objawów - to spokój EGR-owi.
Nieszczelny dolot na IC to na pewno spadek mocy i przy większych obciążeniach wyraźnie ciemny dym z wydechu. Uszczelnienie IC powinno poprawić osiągi.
spider666 06-06-2022, 13:13 Dzięki za odpowiedzi. Wężyk jak zdejmę a nie zaleaślepię go po wyłączeniu silnika, to słychać syczenie zresztą tak samo jak jest podłączony do elektrozaworka podcisnienia. Zdemonotwalem EGR i był domknięty dobrze. Sprężyna też działa w nim właściwie.
Auto nie kopciło, a mocy nie miało. Przy rozbieraniu zauważyłem już problem. Cały kolektor dolotowy zawalony sądzą, więc zmniejszony przepływ powietrza. EGR dział prawidłowo, z wydechu czysta rurka, z IC też się nie lał olej, auto nie kopciło w żadnym momencie. Wygląda na to że poprzedniemu właścicielowi padła turbina i tak jeździł z usterka długo, a później wymienił na sprawną ale nie oczyścił układu.
Wloty w silniku zacząłem czyścić tylko nie mam jeszcze pomysłu jak nad same zawory się tam dostać i zeskrobać tą sądzę -oczywiście bez zdejmowania głowicy.
wojtekjanus 06-06-2022, 14:43 Tyle ile możesz zdejmij te osady na wlotach głowicy ostrym skrobakiem. Byleby nie dostały się do cylindra. Jak największe światło dolotu jest pożądane, ale przede wszystkim w silnikach wolnossących, w turbodoładowanych trzeba by naprawdę mocno zawalonych kanałów dolotowych, by silnik tracił odczuwalnie moc.
Sprawdź też może działanie układu zaworu upustowego turbiny (Wastegate), czy po jego siłowym przełączeniu w przeciwną stronę, powraca bez problemu w położenie spoczynkowe. Czasami zawór się przyciera. Może też być uszkodzona grucha ciśnieniowa zaworu (nieszczelna membrana), ale wtedy w dolnym zakresie silnik ma moc i dobry moment, zaczyna zdychać powyżej ok. 2.800 obrotów.
Najczęstszą przyczyna słabych osiągów silników tddi z pompami Bosch VP30/44 jest awaria układu regulacji kąta wyprzedzenia wtrysku, czasami dawki wtrysku. Albo uszkodzony jest sam nastawnik w pompie, albo sterownik...
Wężyk jak zdejmę a nie zaleaślepię go po wyłączeniu silnika, to słychać syczenie zresztą tak samo jak jest podłączony do elektrozaworka podcisnienia. To moim zdaniem nieszczelność jest albo na serwie, albo na zaworze powrotnym serwa.
spider666 07-06-2022, 12:16 Zawór zwrotny jest na rurce idącej do sterowania nagrzewnica. Na rurce do serwo nie widzę chyba że w tym króćcu kolankowym (90st) w lozonym w serwo jest wbudowany?
wojtekjanus 08-06-2022, 11:45 Patrząc na rysunek z linka, zawór jest na przewodzie (nr 12 na rysunku). - jest taki "przelotowy" z dwoma króćcami.
https://www.catcar.info/ford/?lang=en&l=bWFya2V0PT1ldXJvfHxjYXRfaWQ9PTYyNXx8Y2FiYnI9PUZZ fHx0aGs9PTB8fHN0PT02MHx8c3RzPT17IjIwIjoiRXVyb3BlIi wiMzAiOiJUcmFuc2l0IEZZIDIwMDAtMjAwNiIsIjQwIjoiRSBC cmFrZXMgLSBCcmFrZSBQaXBlcyAtIFdoZWVscyIsIjUwIjoiRT AxIEJyYWtlcyAtIEJyYWtlIFBpcGVzIC0gV2hlZWxzLkJyYWtl IFBpcGVzXC9BQlNcL0JyYWtlIFN5c3RlbSBWYWx2ZXMiLCI2MC I6IkUwMTAxMCBNYXN0ZXIgQ3lsaW5kZXIgLSBCcmFrZSBTeXN0 ZW0ifXx8YWxwaGE9PUV8fGdyb3VwPT1FMDF8fHNlY3Q9PUUwMT AxMHx8c2V0PT1GWUUwMXx8aW1nPT1DMDAyMTIwNzA3fHxmMTI9 PTEwNTAxOTIwKzA%3D
spider666 09-06-2022, 08:04 Bump: Sprawdź też może działanie układu zaworu upustowego turbiny (Wastegate), czy po jego siłowym przełączeniu w przeciwną stronę, powraca bez problemu w położenie spoczynkowe. Czasami zawór się przyciera. Może też być uszkodzona grucha ciśnieniowa zaworu (nieszczelna membrana), ale wtedy w dolnym zakresie silnik ma moc i dobry moment, zaczyna zdychać powyżej ok. 2.800 obrotów.
Nie jeździłem nigdy wcześniej takim autem więc nie mam porównania. Mam blaszkę, wersję prawie najdłuższą i najwyższą. Jednak wg katalogów powinien lecieć 160km/h a z tym jest problem. 120 i tyle.
Po oczyszczeniu dolotu, i wymianie intercoolera, uszczelnieniu któćca/wężyka z turbo do gruchy auto jest trochę żwawsze, ale tylko na dole.
Auto zważyłem tak jak załadowane, całe waży 2500kg to na niskich biegach dobrze się zbiera i w szczególności na niskich obrotach, tak do 2800 właśnie, ładnie się napędza. Natomiast bliżej 100 km/h to już bardzo słabo się rozpędza i wysokie obroty, nawet 4000 nic nie dają bo podobnie się napędza jak wrzucić 5 bieg i z ok 2000obr pozwolić mu się rozpędzać.
Może za wiele oczekuję, hmm... ma wg katalog 100km i patrząc na charakterystykę przebiegu niutków i mocy (https://vitesse.auto.pl/chiptuning_lodz.php?auto=Ford_Transit_VI_2.0%C2%A0 TDDi%C2%A074kW) to moment obrotowy drastycznie spada powyżej 2500obr a mocy nic praktycznie nie narasta.
Jeździłem wcześniej ducato 120 to jak ważył cały ponad 3T to i tak rwał nieźle do przodu.
Ta grucha nie ma żadnej regulacji?
spider666 09-06-2022, 09:15 Dobra, zaworek zwrotny udało się od jakiegoś VW dorwać i dopasować przewody. Teraz nie syczy po zgaszeniu silnika. No i odczucie z hamowania jest za każdym razem podobne bez względu na liczbę hamowań po kolei.
To już przynajmniej opanowane, dzięki
|
|