Zobacz pełną wersję : [Ogólne] wszystko o skrzyni automatycznej 6F Mid-Range

Strony : [1] 2

robert LC
19-04-2017, 15:32
Wita ktoś posiada informacje, wiedze na temat tej skrzyni jak obsługa, eksploatacja, konserwacja, jakieś przeglądy
Z góry dzięki

CERES
19-04-2017, 20:51
sam jestem zainteresowany.... ale nie wiem jaką mam :D
Były różne modele czy jeden naszych mondkach zza oceanu ?

Jakub
19-04-2017, 21:33
Z tego co wygooglałem, do fusionów szła jedna skrzynia.

Empe
19-04-2017, 21:41
Jaka skrzynia w konkretnym egzemplarzu to chyba raczej nie problem. Powinna być informacja zakodowana na tabliczce (na słupku lub drzwiach kierowcy), można sprawdzić w specyfikacji fabrycznej ze strony forda lub ściągając "window stickers" dla konkretnego VIN.
Info dla użytkownika odnośnie przeglądów, obsługi okresowej, itp masz wszystko w Owners Manuals. A jeśli potrzebujesz manual naprawy skrzyni ściągasz sobie z sieci (oczywiście za drobną opłatą).

robert LC
19-04-2017, 22:34
Z tego co ustaliłem to skrzynia hydrokinetyczna i jak dzwoniłem do ASO to poinformowali mnie ze jest bezobsługowa ?

Jakub
20-04-2017, 08:09
W USA zaleca się wymianę oleju co 60 tyś km.

leszek
20-04-2017, 09:50
w Europie nie ma wymiany a jest ta sama

robert LC
20-04-2017, 10:35
Z książki obsługi Fusion USA Zaplanowana konserwacja:
Co 30000 mil (48000 km) Zmień płyn do przekładni automatycznych.
ale zalecają zmianę też manualna :)
Co 60000 mil (96000 km) Zmień ręcznego oleju przekładniowego.

hemes
21-04-2017, 17:50
Bezobsługowa> Miałem wcześniej Audi A6 sprowadziłem z USA podjechałem do serwisu żeby się dowiedzieć jaski olej do skrzyni i co ile wymiana. Odpowiedzieli ze skrzynia jest bezobsługowa i olejów się nie wymienia.Po 150 000 skrzynia się rozsypała naprawa 4000 zł.Gość od naprawy powiedział że mam to na własne życzenie. OLEJ W SKRZYNI WYMIENIA SIĘ CO 60 max 80 000 km.Bezobsługowa ? Olej się wymienia przerobiłem to na własnej skórze.

tomoff
21-04-2017, 19:12
Bezobsługowa> Miałem wcześniej Audi A6 sprowadziłem z USA podjechałem do serwisu żeby się dowiedzieć jaski olej do skrzyni i co ile wymiana. Odpowiedzieli ze skrzynia jest bezobsługowa i olejów się nie wymienia.Po 150 000 skrzynia się rozsypała naprawa 4000 zł.Gość od naprawy powiedział że mam to na własne życzenie. OLEJ W SKRZYNI WYMIENIA SIĘ CO 60 max 80 000 km.Bezobsługowa ? Olej się wymienia przerobiłem to na własnej skórze.

bo tak to dokladnie jest napisane w VAG ELSA ze oleju sie nie wymienia ale nie jezdzi sie dluzej niz 150kkm :diabel2: takie czasy producentom zalezy na tym aby sie rozlecialo po gwarancji

kazdy olej ma okres lezakowania jak i pracy, wszyscy producenci olejow twierdza ze dla typu "ATF" to jest 60-80kkm a ze w sprzyjajacych warunkach przezyje 150kkm to znaczy ze byl dobry :D

leszek
21-04-2017, 19:29
czyli my Europa musimy sami wymieniać olej bez wiedzy ASO to może jakieś podpowiedzi gdzie za ile i ile??

leszek
22-04-2017, 16:25
czyli w ASO na gwarancji nie wymienią ?
trzeba się samemu martwić ?

robert LC
23-04-2017, 07:48
Ja zapobiegawczo zmienię tylko muszę zadzwonić do ASO czy maja wiedzę jak to zrobić �� I ile to kosztuje. Chyba ta wymiana dynamiczna wygląda na najbardziej bezpieczną jak się naczytałem tylko nie wiem co z filtrem gdzie jest i jak się go wymienia ?

lukaszant
08-05-2017, 12:43
sam stoję przed dylematem czy wymieniać olej w skrzyni. Jeśli tak, to jaki to jest konkretnie olej do zalania i ile teoretycznie się tego oleju mieści w skrzyni...?

robert LC
10-05-2017, 20:33
sam stoję przed dylematem czy wymieniać olej w skrzyni. Jeśli tak, to jaki to jest konkretnie olej do zalania i ile teoretycznie się tego oleju mieści w skrzyni...?

Ja znalazłem coś takiego
http://applications.castrol.com/oilselector/pl_pl/c/products?data=4be1965bbb9b018e0be74c97e1d51113

Bump: sam stoję przed dylematem czy wymieniać olej w skrzyni. Jeśli tak, to jaki to jest konkretnie olej do zalania i ile teoretycznie się tego oleju mieści w skrzyni...?

Ja znalazłem coś takiego
http://applications.castrol.com/oilselector/pl_pl/c/products?data=4be1965bbb9b018e0be74c97e1d51113

Mondomaniak
07-09-2017, 18:31
Tu jest temat o skrzyni 6F35 bez bagnetu do pomiaru poziomu oleju. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=258768&page=3 Szukanie trochę zajęło ale teraz już wszystko wiadomo.

maximus1986
09-10-2017, 20:26
Przyszedł czas na zmianę oleju w skrzyni biegów w moim Fusionie 2,0 ecoboost z 2015. Czytam i czytam ale do końca nie jestem pewny czy
1. skrzynia automatyczna w fusionie 2,0 to skrzynia 6f35 może ktoś wiena 100%
2. czy oleju do wymiany trzeba 5L?
3 czy olej to Mercon LV?
4. Wymienia się tylko olej czy jakiś filtry lub inne akcesoria jak w innych skrzyniach?
5. I na koniec czy tylko olej się spuszcza i ile zleciało to tyle wlewamy czy jakoś się sprawdza poziom na rozgrzanej skrzyni?

Na 99% wyczytałem że tak jak piszę powyżej jest ale wolę się upewnić :)

leszek
10-10-2017, 21:15
Przyszedł czas na zmianę oleju w skrzyni biegów w moim Fusionie 2,0 ecoboost z 2015. Czytam i czytam ale do końca nie jestem pewny czy
1. skrzynia automatyczna w fusionie 2,0 to skrzynia 6f35 może ktoś wiena 100%
2. czy oleju do wymiany trzeba 5L?
3 czy olej to Mercon LV?
4. Wymienia się tylko olej czy jakiś filtry lub inne akcesoria jak w innych skrzyniach?
5. I na koniec czy tylko olej się spuszcza i ile zleciało to tyle wlewamy czy jakoś się sprawdza poziom na rozgrzanej skrzyni?

Na 99% wyczytałem że tak jak piszę powyżej jest ale wolę się upewnić :)

ad 2 tak ale jak wymieniasz dynamicznie to trzeba 8l
ad 3 tak
ad 4 podobno problem jest wymienić filtr
ad 5 patrz ad 2

maximus1986
10-10-2017, 21:46
Z tego co wyczytałem to wystarczy normalnie zlać nie ma aż takiej potrzeby dynamicznie. Chyba że mus dynamicznie? I czy korek spustowy uszczelnia się czymś bo widziałem wiele szkół teflonem, loktitem podkladke miedzianą itp. patenty?

maximus1986
11-10-2017, 18:27
Operacja wykonana. Wszystko poszło gładko jak po maśle. Tylko według opisów jest że schodzi 5L i tyle samo trzeba wlać, a mi zeszło 4,2L i też tyle wlałem wycieków żadnych nie widać. Więc z mojej dedukcji wychodzi że całe 5L nie wchodzi tylko tyle potrzeba żeby dolać te 0,2L :) Chyba że się mylę może ktoś mnie poprawi. :)

leszek
11-10-2017, 20:55
kolego 4,2 nie kupisz więc 5 l trzeba :)
więc 2 lit zostało starego oleju :)

Strat69
13-10-2017, 15:14
Ja wczoraj wymieniłem po 80kkm
Powiem krótko, wyleciała smoła !
Weszło 5 butli 0945ml

maximus1986
13-10-2017, 23:04
Tak też myślałem że chodzi o to że ten 5L to na dolewkę tych 0,2. A forach z za wielkiej kałuży doczytałem że 4,1-4,2 każdemu schodzi. A czemu tobie kolego 5L aż zleciało to dziwne? Może jakoś auto z górki stało czy coś? :)

Strat69
14-10-2017, 11:56
Tak też myślałem że chodzi o to że ten 5L to na dolewkę tych 0,2. A forach z za wielkiej kałuży doczytałem że 4,1-4,2 każdemu schodzi. A czemu tobie kolego 5L aż zleciało to dziwne? Może jakoś auto z górki stało czy coś? :)

to może uściślę
warsztat oddał mi jedną z 6 butli ;)

maximus1986
14-10-2017, 18:40
A jak tak to rozumiem :)

MILITH
11-03-2018, 15:04
Witam,

Czy ktoś może miał z tą skrzynią problem że delikatnie szarpie przy przełączaniu między biegami 2-3. Czytałem na amerykańskim forum że sporo modeli Fusiona z 2013 roku ma tą przypadłość i że do tej pory nie ma jasnego rozwiązania.
Mam możliwość zakupu tego modelu w wersji 2.0 240km ale zastanawia mnie ta "przypadłość" i nie wiem czy decydować się na to auto.
Pozostałe biegi przełączają się bardzo płynnie, łopatki działają idealnie, kick down też działa dobrze.
Podejrzewam że olej w skrzyni nie był nigdy wymieniany, i teraz następne pytanie czy w razie zakupu wymieniać go od razu (117k km), i w jaki sposób, dynamicznie czy statycznie wystarczy?
Z góry dzięki za zainteresowanie i ewentualne odpowiedzi.

duders
27-03-2018, 12:20
Cześć.
Ja tak mam w S-max-ie Lekkie szarpnięcia mam przy zmianie z 2 na 3 i tylko przy tych dwóch biegach. Reszta działa prawidłowo. Przebieg to 39000 tyś więc wydaje mi się trochę mało. To jest mój nasty automat już i w żadnym tak nie miałem. Wymieniam olej zawsze po 60 tys (niezależnie co producent wymyśli - że bezobsługowa czy też nie)

Pzdr
tomek

biner
04-04-2018, 21:49
Cześć.
Ja tak mam w S-max-ie Lekkie szarpnięcia mam przy zmianie z 2 na 3 i tylko przy tych dwóch biegach. Reszta działa prawidłowo. Przebieg to 39000 tyś więc wydaje mi się trochę mało. To jest mój nasty automat już i w żadnym tak nie miałem. Wymieniam zawsze po 60 tys (niezależnie co producent wymyśle że bezobsługowa czy też nie)

Pzdr
tomek

Byłeś z tym w serwisie? ja mam to samo z 2 na 3 delikatnie jakby przyciągał.Zauwazylem że jak jechalem ostatnio dłuższą trasę to po powrocie bylo przez jakiś czas super. Nie wiem co to jest. Byłem u takiego od skrzyń to mówił że wszystko jest ok.

Bump: Witam,

Czy ktoś może miał z tą skrzynią problem że delikatnie szarpie przy przełączaniu między biegami 2-3. Czytałem na amerykańskim forum że sporo modeli Fusiona z 2013 roku ma tą przypadłość i że do tej pory nie ma jasnego rozwiązania.
Mam możliwość zakupu tego modelu w wersji 2.0 240km ale zastanawia mnie ta "przypadłość" i nie wiem czy decydować się na to auto.
Pozostałe biegi przełączają się bardzo płynnie, łopatki działają idealnie, kick down też działa dobrze.
Podejrzewam że olej w skrzyni nie był nigdy wymieniany, i teraz następne pytanie czy w razie zakupu wymieniać go od razu (117k km), i w jaki sposób, dynamicznie czy statycznie wystarczy?
Z góry dzięki za zainteresowanie i ewentualne odpowiedzi.

Daj linka do tego forum

duders
05-04-2018, 05:25
[biner]Byłeś z tym w serwisie? ja mam to samo z 2 na 3 delikatnie jakby przyciągał.Zauwazylem że jak jechalem ostatnio dłuższą trasę to po powrocie bylo przez jakiś czas super. Nie wiem co to jest. Byłem u takiego od skrzyń to mówił że wszystko jest ok.

Tak byłem nie raz ale AutoBoss w Chorzowie nie ma pomysłu - więc stwierdzili że tak ma być i tyle. Zastanawiam się na wymianą wcześniejszą oleju w skrzyni ale jak rozmawiam z fachowcami od skrzyń to przestrzegają aby nie wymieniać całości oleju (dynamicznie) tylko 1/2 np.
Co fachowiec to opinia :(

pzdr
tomek

MILITH
05-04-2018, 05:32
Wpisz w google - 6f35 hard shift
Tu masz pierwszy temat z brzegu:
http://www.fordfusionforum.com/topic/10781-2013-fusion-titanium-hard-shift-fixed/

biner
09-05-2018, 20:42
[biner]
Tak byłem nie raz ale AutoBoss w Chorzowie nie ma pomysłu - więc stwierdzili że tak ma być i tyle. Zastanawiam się na wymianą wcześniejszą oleju w skrzyni ale jak rozmawiam z fachowcami od skrzyń to przestrzegają aby nie wymieniać całości oleju (dynamicznie) tylko 1/2 np.
Co fachowiec to opinia :(

pzdr
tomek

ostatnio na przegladzie pytalem się o wymiane oleju w skrzyni to doradca powiedział skoro prod nie zaleca to sie nie wymienia. A jeśli sie uprę to wymienią ale jak po wymianie skrzynia siądzie to nie biora odpowiedzialnosci i nie bedzie gwarancji.

adam127777
10-05-2018, 07:11
Przecież to jakiś kretynizm (doradcy) - co to znaczy producent że nie zaleca, gdzie to jest napisane g:galy ??
Co najwyżej nie pisze że wymagana wymiana, a to różnica.
Mniej więcej taka jakby wymiana oleju w silniku co 10tyś zamiast co 20tyś powodowała utratę gwarancji ......

YS3F
11-05-2018, 14:35
Zdecydowałem się na wymianę oleju w Escape 2014, 82000KM, podobno pojemność skrzyni to ok 7l. Gość od wymian powiedział, że przy dynamicznej należy doliczyć + 30% na płukanie.
Ktoś z was wymieniał dynamicznie? Ile kupić? 10l?
Znalazłem taki: http://allegro.pl/olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-mercon-lv-0-9-i7245412410.html - polecacie?
Jeśli jest jakiś filtr to może ktoś ma nr części?

biner
13-05-2018, 20:57
Przecież to jakiś kretynizm (doradcy) - co to znaczy producent że nie zaleca, gdzie to jest napisane g:galy ??
Mniej więcej taka jakby wymiana oleju w silniku co 10tyś zamiast co 20tyś powodowała utratę gwarancji ......

Jak usłyszałem te herezje to zacząłem się bać że oni nie wiedzą jak to zrobic

Bump: Przecież to jakiś kretynizm (doradcy) - co to znaczy producent że nie zaleca, gdzie to jest napisane g:galy ??

Jak usłyszałem te herezje to zacząłem się bać że oni nie wiedzą jak to zrobic

lemon
13-05-2018, 21:16
Pod koniec maja jadę na serwis z wymianą statyczną oleju w skrzyni. ASO REWO Lubin.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

biner
15-05-2018, 09:00
Pod koniec maja jadę na serwis z wymianą statyczną oleju w skrzyni. ASO REWO Lubin.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaA nie było gadki takiej jak u mnie?? koniecznie zdaj relację.

lemon
15-05-2018, 09:05
No coś ty. To poważny serwis. Jeszcze się na Rewo nie zawiodłem. Zdam relację - wszystko będzie na vlogu.

bananmin
15-05-2018, 11:37
ja zmieniłem grawitacyjnie w moim escape 2l , kupiłem 9 baniek motorcrafta 946ml , rozgrzałem skrzynie , wyjąłem obudowę filtra powietrza , zrobił się dostęp do wlewki skrzyni , odkręciłem osłonę , zlałem w miskę olej , zeszło 4 butelki , więc 4 wlałem , założyłem filtr powietrza i w drogę 20km po czym wróciłem i czynność powtórzyłem 4 zlałem 4 wlałem z 9 bańki trzeba było jeszcze dolać z setkę może dwie, robota prosta. Wszystko trwało może godzinę .

biner
18-05-2018, 11:33
ja zmieniłem grawitacyjnie w moim escape 2l , kupiłem 9 baniek motorcrafta 946ml , rozgrzałem skrzynie , wyjąłem obudowę filtra powietrza , zrobił się dostęp do wlewki skrzyni , odkręciłem osłonę , zlałem w miskę olej , zeszło 4 butelki , więc 4 wlałem , założyłem filtr powietrza i w drogę 20km po czym wróciłem i czynność powtórzyłem 4 zlałem 4 wlałem z 9 bańki trzeba było jeszcze dolać z setkę może dwie, robota prosta. Wszystko trwało może godzinę .

na filmikach widziałem jak koleś owijal teflonem śrubę spustową i rweizyjną, też tak robileś ?? czy jest inne jakieś smarowidlo, bo uszczelki nie widzę tam.

maximus1986
18-05-2018, 23:03
Panowie
Mam takie spostrzeżenie czy u was to też występuje a mianowicie, gdy silnik wystygnie rano odpalam auto i czekam ok 2 sekund i wrzucam wsteczny i czuć szarpnięcie przy załączaniu wstecznego ale jak poczekam np 5 sekund jak olej w skrzyni się rozejdzie tak przypuszczam to bieg wskakuje wsteczny niezauważalnie podczas jazdy nic dziwnego nie widać. Czy ten typ tak ma czy u mnie jest coś nie teges? (oleju w skrzyni jest wystarczająco niedawno zmieniany) autem przejechałem 15k ale wcześniej nie zwróciłem na to uwagi :) Apropo uszczelnienia korka spustowego ja zrobiłem to klejem do gwintów korek jest w lekki stożek i sam się uczelni więc teflon zbędny (polski hydraulik) :)

biner
19-05-2018, 17:05
Ten typ tak ma nie przejmuj się.

maximus1986
19-05-2018, 20:40
Tak myślałem ale wolałem się upewnić. Jeździłem różnymi automatami ale starszej konstrukcji a te nowe to coraz gorsze auta robią robią żeby było co naprawiać :) Np. w 5 biegowym automacie mercedesa olej w skrzyni zmienia się co 150k a jak się przeleci ten czas to i tak nic się nie dzieje, a nie jak w fordzie co 60k :) ale w nowych mercedesach też teraz tak jest, w końcu już nie inżynierowie robią auta tylko ekonomiści :)

biner
20-05-2018, 08:47
) Np. w 5 biegowym automacie mercedesa olej w skrzyni zmienia się co 150k a jak się przeleci ten czas to i tak nic się nie dzieje, a nie jak w fordzie co 60k :) ale w nowych mercedesach też teraz tak jest, w końcu już nie inżynierowie robią auta tylko ekonomiści :)
Ford jest lepszy od mercedesa bo w mk5 nie zaleca się wymiany oleju w skrzyni

bananmin
20-05-2018, 16:43
jeśli chodzi o uszczelnienie śruby spustowej to wykorzystałem istniejące uszczelnienie co zostało na gwinicie . Wkrecilem i jest ok.

biner
21-05-2018, 08:58
a licznik zużycia oleju skorygowałeś ???

biner
21-05-2018, 09:59

Bedziesz robił jednokrotną statyczną czy kilkukrotną ??. Zapytaj się czy bedą korygowali kalkulator skrzyni o ile w tej skrzyni coś takiego jest . W Aisin są .

bananmin
21-05-2018, 11:04
a licznik zużycia oleju skorygowałeś ???
a dokładniej?

biner
21-05-2018, 11:08
a dokładniej?

W skrzyniach Aisin jest taki kalkulator zużycia oleju i po wymianie np statycznej koryguje się ten zegar np o 30 % bo wymieniłeś tylko cześć. Ważne jest to bo sterownik inaczej zarządza skrzynią. Nie wiem czy 6F35 ma coś takiego . Trzebby podłączyć IDS i sprawdzić. Licznik nabija odp od sposobu jazdy.

lemon
21-05-2018, 11:27
Ok zapytam jak to wygląda w 6F35. Ale skoro ford nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni to raczej nic do programowania nie ma.

biner
21-05-2018, 11:44
Ok zapytam jak to wygląda w 6F35. Ale skoro ford nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni to raczej nic do programowania nie ma.

aisni w cytrynie tez nie zaleca. A jaki olej mamy Mercon LV ??

bananmin
21-05-2018, 14:54
no nic nie wiem , o jakimś kalkulatorze w tej skrzyni , wlałem świeży na pewno nie zaszkodzi .
https://i.imgur.com/fjxW7wH.jpg
https://i.imgur.com/WDwUP9c.jpg
https://i.imgur.com/5ELww2m.jpg

biner
22-05-2018, 12:46
jak ty wlazłeś pod ten samochód :)

bananmin
22-05-2018, 13:58
jak ty wlazłeś pod ten samochód :)
po schodkach , mam kanał :027:

biner
24-05-2018, 13:43
tak to można robić :) ale jaki olej lałeś ??? bo widzę tylko czerwone butle.

Bump: jeśli chodzi o uszczelnienie śruby spustowej to wykorzystałem istniejące uszczelnienie co zostało na gwinicie . Wkrecilem i jest ok.

a na tym gwincie to co było ??? klej czy coś innego

bananmin
25-05-2018, 09:35
http://allegro.pl/olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-mercon-lv-0-9-i7245412410.html
wlałem olej do automatycznej skrzyni biegów Mercon LV 0.946 zalecany w mojej książce serwisowej z Kanady, a na gwincie został jakiś jakby klej do gwintów , i to wystarczyło , w 100 procentach szczelne .

biner
25-05-2018, 10:25
z allegro kupowałeś ???

Mortadela
25-05-2018, 18:36
Panowie
Mam takie spostrzeżenie czy u was to też występuje a mianowicie, gdy silnik wystygnie rano odpalam auto i czekam ok 2 sekund i wrzucam wsteczny i czuć szarpnięcie przy załączaniu wstecznego ale jak poczekam np 5 sekund jak olej w skrzyni się rozejdzie tak przypuszczam to bieg wskakuje wsteczny niezauważalnie podczas jazdy nic dziwnego nie widać. Czy ten typ tak ma czy u mnie jest coś nie teges?

Potwierdzam, ten typ tak ma. (60 k przebiegu u mnie)

lemon
28-05-2018, 18:08
Już po wizycie w ASO. Olej w skrzyni wymieniony statycznie - całe 5l. Skrzynia pracuje lepiej/płynniej i nie wisi na obrotach przy zimnym oleju. Olej w ch...j drogi 125 brutto bez rabatu za 1l. Po rabacie lepiej ale wciąż 1ka z przodu. ASO nie robi żadnych adaptacji bo nie ma takiej potrzeby. Próbka oleju 100ml pobrana do analizy. Olej czarny mimo przebiegu tylko 30k km. Po wyglądzie oleju stwierdzam iż jego statyczna wymiana to był trafiony pomysł. Aha- gwarancja na skrzynię jak najbardziej zachowana. Pan tylko pokręcił głową jak mu powiedziałem że w innych ASO nie dają gwarancji jak coś jeb...ie w skrzyni po wymianie oleju. Jak na razie wszystko ok. W tym tygodniu powinienem zdążyć uploadować odcinek vloga z wizyty z ASO na yt. Podrzucę linka jeśli chcecie.

cattani75
28-05-2018, 18:23
Po wyglądzie oleju stwierdzam iż jego statyczna wymiana to był trafiony pomysł.

Czemu akurat statyczna?

cattani75
28-05-2018, 18:25
...powinienem zdążyć uploadować odcinek vloga z wizyty z ASO na yt. Podrzucę linka jeśli chcecie.
Dawaj! :-)

lemon
28-05-2018, 18:39
Ponieważ przebieg to tylko 30k km. U mnie był problem tylko z wiszeniem na obrotach na zimnym silniku. Nie było szarpania i podjąłem decyzję że statyczna wymiana wystarczy. Zresztą ASO Lubin nie dysponuje sprzętem do dynamicznej wymiany. Na razie pomogło. auto nie wisiało na obr. jak wyjeżdżałem z ASO. Ale zobaczę jutro jak postoi przez noc.
Zapraszam na mój fakpage z najnowszymi informacjami: https://www.facebook.com/FastLifeVlogRS/
Polubiać i udostępniać proszę :-) Dzięki.

PS.
Jutro czas na serwis RSa.

biner
29-05-2018, 07:21
Już po wizycie w ASO. Olej w skrzyni wymieniony statycznie - całe 5l. Skrzynia pracuje lepiej/płynniej i nie wisi na obrotach przy zimnym oleju. Olej w ch...j drogi 125 brutto bez rabatu za 1l. Po rabacie lepiej ale wciąż 1ka z przodu. .

co do kosztu oleju to wiadomo że u nich jest 100%drożej. Jaki wyszedł koszt wymiany statycznej wymiany??

Adaptacja w serwisie??? nie mają zielonego pojęcia co to jest :). W IDS są trzy opcje
1) czyszczenie i nauka
2) stop nauki
3) kalibracja selenoid

Zadzwonie do eurocaru i zapytam się czy mi zrobią statyczną, bo jak w BIGU zrobie to mi gwarancję sciągną :) masakra

lemon
29-05-2018, 07:25
Robocizna 109 brutto bez rabatu + oczywiście olej. Żadnej adaptacji nie robili bo ponoć nie trzeba. To nie PS.

biner
29-05-2018, 07:27
Robocizna 109 brutto bez rabatu + oczywiście olej. Żadnej adaptacji nie robili bo ponoć nie trzeba. To nie PS.

5X125 + 110 robocizna , nie jest źle szkoda że ma tak daleko do lublina :(.

lemon
29-05-2018, 07:30
Też do Lublina mam bardzo daleko :-)
To Re-Wo Lubin - woj. dolnośląskie :-) W sumie dla Ciebie też daleko.
Aha i o rabat zawsze można zapytać i zawsze tych kilka % dadzą. Obsługa klienta na najwyższym poziomie. Z czystym sercem mogę ich polecić. Dziś tam jadę z RSem na 1szy roczny serwis.

biner
29-05-2018, 07:31
a widziałeś ten olej ?? tzn opakowanie

Bump: to jest ten olej ??? http://fenix.com.pl/3243-olej-przekladniowy-mercon-lv-1qt-motorcraft-lincoln-mercury-ford.html#

lemon
29-05-2018, 07:34
Nie widziałem oleju niestety. Czerwony i raczej Mercon LV ale dziś zapytam jak będę z RSem. Widziałem za to mój stary jedyne 30k km i już czarny niestety. A ponoć nie trzeba go wcale wymieniać.
O szczegóły proszę pytać w serwisie Re-Wo.

biner
29-05-2018, 07:36
Nie widziałem oleju niestety. Czerwony i raczej Mercon LV ale dziś zapytam jak będę z RSem. Widziałem za to mój stary jedyne 30k km i już czarny niestety. A ponoć nie trzeba go wcale wymieniać.
O szczegóły proszę pytać w serwisie Re-Wo.

Po co wymieniać ?? lepiej sprzedac nową skrzynię jak się sypnie.

lemon
30-05-2018, 08:18
Jest duże prawdopodobieństwo że po gwarancji skrzynia padnie bez wymiany oleju.

lemon
02-06-2018, 20:31
Za jakieś 15min. będzie można oglądać najnowszy odcinek na moim kanale you tube odnośnie m.in wymiany statycznej w skrzyni biegów. Zapraszam.

cattani75
02-06-2018, 20:32
Czekamy! :-)

lemon
02-06-2018, 21:02
Oto i jest najnowszy odcinek vloga o statycznej wymianie oleju w skrzyni biegów. Nie zapomnijcie o lajkach i subskrypcji kanału. Dzięki.
https://www.youtube.com/watch?v=V-_gDYB1V2Y

biner
05-06-2018, 10:33
Dzisiaj tel do innego dealera z trójmiasta i co ???????? hmmmmm taka reakcja. Producent nie zaleca sruty pierduty. Oddzwonimy do Pana :) masakra, strach oddać samochód. Mam teraz jechać do Rewo-lublin ???? to ta wymiana będzie mnie kosztowała z 2 tysie.

biner
06-06-2018, 06:14
Tak jak myślałem euro-car Gdynia zpomniała zadzwonić, masakra. Jakbym mial kanał to sam bym wymienił.

bartekbb
08-06-2018, 06:17
Wczoraj przy okazji wizyty córki u ortodonty odwiedziłem polecany serwis w Lubinie. Najpierw pani oczywiście powiedziała, że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia i oni tego nie robią. Jak powiedziałem, że kilka dni temu wymieniali olej w takiej skrzyni, to zrobiła wielkie oczy i zapytała jakiegoś innego gościa, który potwierdził jej słowa, ale dodał, że jak bardzo się klient uprze to mu to wymienią. Ale w końcu i tak nie była w stanie mi podać ceny, ponieważ mam Fusiona z USA i oni takich nie robią (chociaż ta sama skrzynia). Ostatecznie pani stwierdziła, że jak sobie sprowadziłem auto z USA, to niech się teraz męczę (tak się namęczę, że sobie sam ten olej wymienię za połowę ceny, albo mniej). Zostałem potraktowany jak intruz i więcej tam nie pojadę, chociaż mam jeszcze Focusa z Europy.
A tak na marginesie, czy ktoś wymieniał też filtr oleju w tej skrzyni, czy trzeba odkręcać miskę, wymieniać dodatkowo uszczelkę pod miską, itp?

biner
08-06-2018, 06:57
A tak na marginesie, czy ktoś wymieniał też filtr oleju w tej skrzyni, czy trzeba odkręcać miskę, wymieniać dodatkowo uszczelkę pod miską, itp?

Żeby wymienić filtr to trzeba skrzynie rozpołowić.Wymiana tylko przy generalnym remoncie.

lemon
08-06-2018, 07:20
bartekbb ja rozmawiałem tylko i wyłącznie z doradcą serwisowym i nie było żadnego problemu. Na 2gim serwisie rocznym oprócz standardu wymienili olej w skrzyni statycznie, płyn hamulcowy i zlikwidowali ćwierkanie ze słupka B. Polecam rozmawiać choćby telefonicznie z doradcami serwisowymi a nie z paniami z recepcji. Podejrzewam że panie z recepcji nie wiedzą nawet że Mondeo w usa nazywa się Fusion.

bartekbb
08-06-2018, 07:24
Żeby wymienić filtr to trzeba skrzynie rozpołowić.Wymiana tylko przy generalnym remoncie.

Tak też myślałem a w międzyczasie obejrzałem sobie kilka filmików. Z tego co widzę wymiana samego oleju jest banalnie prosta. Przed chwilą zamówiłem sobie olej (243 zł za 5l) i wymienię u ojca na kanale za free:D:619:

biner
08-06-2018, 07:52
Tak też myślałem a w międzyczasie obejrzałem sobie kilka filmików. Z tego co widzę wymiana samego oleju jest banalnie prosta. Przed chwilą zamówiłem sobie olej (243 zł za 5l) i wymienię u ojca na kanale za free:D:619:Gdzie zamówiłes?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

bartekbb
08-06-2018, 07:52
lemon może faktycznie podszedłem źle do tematu, ale po prostu przejeżdżałem obok i podszedłem do tego jak zwykły "Kowalski z ulicy", który jeździ Fordem z USA. Swoją drogą zrobiłem tym autem już 20tys. i zainteresowałem się tematem oleju w swojej skrzyni dopiero po twoim odcinku vloga i uważam, że robisz na prawdę dobrą robotę. Ja mam już przejechane 77tys. i chyba to ostatni dzwonek na wymianę, bo olej jest po prostu czarny. Ponieważ nie mam gwarancji na auto (USA), to wymienię sobie olej sam. Jak bym miał gwarancję, to pewnie też bym wymienił w ASO i inaczej by ze mną gadali (i ja z nimi) :)

biner http://allegro.pl/olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-mercon-lv-0-9-i7245412410.html

lemon
08-06-2018, 08:02
Dzięki za miłe słowo. Ja kolejne wymiany w skrzyni będę robił sam. Częstotliwość wymian leju będzie zależała od wyników badania próbki oleju którą niedawno wysłałem do analizy. Wiem natomiast że po wymianie 5l skrzynia nie wisi na obrotach jak wcześniej i ciszej pracuje jak olej jest zimny.

biner
08-06-2018, 08:26
Sam tzn? W garażu? Czy jak to mam rozumieć?

lemon
08-06-2018, 08:29
Konkretnie to na podnośniku[emoji16]

biner
08-06-2018, 08:30
Konkretnie to na podnośniku[emoji16]

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaA widziałeś jak oni spr.poziom?

lemon
08-06-2018, 08:32
Nie widziałem. Wlewasz ile zlewasz i tyle co powinieneś wiedzieć. Poziom też można na kilka sposobów sprawdzać jeśli chcesz.

biner
08-06-2018, 08:33
Najlepiej zlać do pojemnika i tyle samo zalać :)

biner
08-06-2018, 08:35
Ja tylko nie rozumiem dlaczego ten olej z allegro jest 3 razy tańszy.Rozumiem że 2 ale 3?. Mam nadzieję że to nie podróbka

Bump: Czy w europejskiej wersji jest też ten mercon LV ???

bartekbb
08-06-2018, 09:31
W wersji europejskiej jest ten sam olej. Co do ceny oleju, to wydaje się realna. W USA cena za litr tego samego oleju to ok 9$. Czyli i tak na Allegro mają zarobek.

biner
08-06-2018, 09:34
Czyli 37 zł a transport cla itd? mniejsza o to nie ma co się zagłębiać,nie sądzę zeby ktos przekladniowy podrabial.

MILITH
13-06-2018, 20:37
Ja zakupiłem tutaj:
http://amerykanysklep.pl/index.php?id_product=20619&controller=product&search_query=mercon&results=16

Wymieniałem samodzielnie, nic skomplikowanego.

Piotr_V6
17-06-2018, 11:32
Czy nie sądzicie że ta skrzynia to kolejny bubel w wykonaniu forda ? olej w tej skrzyni po 30tys wygląda jak błoto i skrzynia zaczyna niedomagać , przeciąga biegi i muli , ciekawe jakie będą kolejne problemy jak na razie to częste awarię konwertera, na szczęście koszt naprawy w granicach 2000zł

Bump: Pod koniec maja jadę na serwis z wymianą statyczną oleju w skrzyni. ASO REWO Lubin.

czy to twój filmik odnośnie mondka na youtube ?

lemon
17-06-2018, 11:37
Tak

Piotr_V6
17-06-2018, 11:40
Tak

Fajne wyposarzenie i mój ulubiony kolor nie myślałeś aby zapodać mu hamownie i ze 280-300KM czytałem na amerykańskich forach że jest to możliwe i bezpieczne dla tego silnika bez szkody ponoć w US magicy też już przeprogramowują skrzynie aby była bardziej żwawa

lemon
18-06-2018, 09:49
Dzięki. Z tą skrzynią to bym nie przesadzał że jest taka zła. Przymula tylko na zimnym przez pierwsze około 400m potem już jest ok. Niestety bardzo dużo opiłków metalu w oleju. Wiem bo mam już analizę. Wkrótce nowy odcinek vloga na kanale yt w którym się dowiecie szczegółów.

biner
18-06-2018, 10:31
super czekamy z niecierpliwością.

Piotr_V6
18-06-2018, 16:21
Niestety bardzo dużo opiłków metalu w oleju. Wiem bo mam już analizę...........

Szykuje się kolejny bubel FORDA coś czuję że kolejnego forda nie kupię :/ :027:

biner
18-06-2018, 17:00
nie panikuj,jakos fusiony bujaja się i inne a i ma forum koledzy mają ponad 100kkm i jakoś nikomu nic nie padlo

lemon
18-06-2018, 17:10
Święta prawda.

cattani75
18-06-2018, 21:20
Z wyjątkiem Korchez :-P

biner
18-06-2018, 21:37
ale to musiała być wada fabryczna,teraz@korchez ma pewnie grubo powyżej 80kkm i jakoś jezdzi

Korchez
19-06-2018, 11:22
ale to musiała być wada fabryczna,teraz@korchez ma pewnie grubo powyżej 80kkm i jakoś jezdzi

Tak. Mam powyżej stówki i kompletnie nic się nie dzieje.

mario13
19-06-2018, 12:23
Mam powyżej stówki i kompletnie nic się nie dzieje.W moim 125 tyś i hula :one:

Korchez
19-06-2018, 16:19
Jak to się mówi - nic nie Puka nic nie stuka :razz:

Piotr_V6
19-06-2018, 16:29
Wymiana oleju co 40 tyś nieunikniona w tej skrzyni skoro tak mocno opiłkuje

lemon
19-06-2018, 16:51
Wszystko co nowe opiłkuje bo się dociera. W silniku jest przecież tak samo a olej wymieniamy dużo częściej.

Piotr_V6
19-06-2018, 17:15
jasne że tak , kwestia jak mocne jest to zjawisko , pożyjemy zobaczymy , normalnie używany hydrokinetyk z powodzeniem powinien przetrwać 400-500tyś bez remontu

cattani75
20-06-2018, 11:01
A ja od od kilku dni mam problem z AutoStartStop - zadziała, ale po 2-3 sekundach włącza silnik i dezaktywuje możliwość włączenia ASS.
Sprawdziłem błędy Forscanem i... jest błąd P0C2A (silnik dodatkowej pompy płynu przekładniowego zatrzymał się) oraz P061E (działania wewnętrzne modułu sterującego sygnałem hamulca) i P061A (działanie wewnętrzne modułu sterującego momentem obrotowym).
Po wyłączeniu i włączeniu silnika ASS próbuje znów zadziałać, ale od razu z takim samym skutkiem, jak powyżej.
Skrzynia?...

cattani75
26-06-2018, 10:59
ASO uznało, że do wymiany jest silnik dodatkowej pompy płynu przekładniowego. Czas oczekiwania na część - 2 dni.

Piotr_V6
26-06-2018, 18:44
ASO uznało, że do wymiany jest silnik dodatkowej pompy płynu przekładniowego. Czas oczekiwania na część - 2 dni.

Już sam opis błędu sugeruje niesprawność pompy ameryki nie odkryli

cattani75
27-06-2018, 08:36
Mógł się kabelek wypiąć...
Chyba, że sprawdzili tylko kompem błąd i od razu zamówili część.
Tyle, że auto uziemione na 3 dni. :-(

cattani75
28-06-2018, 21:24
Silniczek wymieniony na gwarancji, ale za dużo by ASO kosztowało, jakby jeszcze umyli auto w ciągu tych 3 dni. Ech, polskie podejście do klienta...

Piotr_V6
28-06-2018, 21:51
wywalone mają na to, ceny rosną a standard obsługi spada, kiedyś odstawiając głupią dacie, woła roboczego najtańszej maści, na serwis gwarancyjny lub naprawy w trakcie gwarancji, auto mimo swojej tandetności zawsze wychodziło z serwisu umyte i sprzątnięte w środku, masakra.

lemon
30-06-2018, 15:13
Analizy olejów Mondeo MK5. https://youtu.be/z95bKRxAvzw

lemon
01-07-2018, 15:19
Jeśli kogoś interesuje instrukcja statycznej wymiany oleju to jest tutaj https://www.facebook.com/FastLifeVlogRS/

cattani75
01-07-2018, 15:57
Obejrzałem filmik i... zastanawiam się, czy rzeczywiście zmieniać olej w skrzyni. :-)
Spodziewałem się bardziej przekonujących wyników, a tu w sumie tragedii nie było.

biner
01-07-2018, 16:03
Obejrzałem filmik i... zastanawiam się, czy rzeczywiście zmieniać olej w skrzyni. :-)
Spodziewałem się bardziej przekonujących wyników, a tu w sumie tragedii nie było.wydaje mi się że przy takim przebiegu to nie ma konieczności,ale przy 60kkm to już warto zmienic

lemon
01-07-2018, 18:17
Spodziewałem się bardziej przekonujących wyników, a tu w sumie tragedii nie było.Tragedii nie było ale szału też nie jak na tylko 30k km. Spore ilości opiłków żelaza czy aluminium to nic dobrego dla skrzyni. Ford przekonuje że oleju w skrzyni się nie wymienia...ehhh.

leszek
01-07-2018, 21:54
ja przy 130tysiakach też zastanawiam się :)

cattani75
02-07-2018, 06:50
Z drugiej strony może pierwszy raz warto zmienić wcześniej, a dopiero za drugim dać gościowi 60 tys. szansy w zależności od objawów.
U mnie odczuwam chyba czasami lekkie szarpanie. Jeśli miałoby zniknąć, to może warto? E, chyba się umówię na przyszły tydzień w Katowicach i dam cynk,jakie efekty. Cała zabawa kosztuje tam 680 PLN.
Już wiem - muszę się umówić, bo mi się A4Go nie zamortyzuje. :-D

lemon
02-07-2018, 07:11
Te 680 to za dynamiczną wymianę? Jeśli tak to dobra cena.

cattani75
02-07-2018, 07:15
Tak, 680 w Ford-Sławek za wymianę dynamiczną.

biner
02-07-2018, 07:20
Tak, 680 w Ford-Sławek za wymianę dynamiczną.+ 9 litrów oleju za 125 zł wyjdzie ładna suma

lemon
02-07-2018, 07:21
Nie no takie ceny oleju to tylko w aso. Po 50 za l można kupić Mercona LV.

biner
02-07-2018, 07:23
Nie no takie ceny oleju to tylko w aso. Po 50 za l można kupić Mercona LV.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalkano ja podalem cenę z Aso a że poza kosztuje 50 to inna bajka. A ten Mercon lv jest tylko jeden rodzaj?czy są rozne

lemon
02-07-2018, 07:28
Motorcraft mercon lv to jest tylko jeden z tego co ja wiem.

biner
07-07-2018, 09:19
dzisiaj pokazywał mi koleś olej do skrzyni i był w czarnym opakowaniu z logo ford.Podobno olej jest również lany do wspomagania,cena 145 zł bez rabatu.Wiec oni nie sprzedają Mercon lv

cattani75
07-07-2018, 17:30
W poniedziałek będę zmieniał dynamicznie. Zobaczymy, co mi wleją i czy będzie czuć zmianę (pozytywną).

biner
07-07-2018, 20:06
daj znać ciekawe co ci wleja

grzymala100
09-07-2018, 07:23
Witam, dziś byłem w warsztacie na wymianę oleju silnika, chciałem od razu zmienić olej w skrzyni ale po zdjęciu osłony mechanik stwierdził że korek spustowy to prawdopodobnie wcale nie jest korek tylko śruba która coś tam pewnie w skrzyni mocuje lub reguluje i on tego nie dotknie bo tak w jakimś renault miał. Będę wdzięczny jeżeli ktoś mi potwierdzi że zaznaczona na zdjęciu śruba to jednak korek spustowy
http://https://drive.google.com/file/d/1xWt9d7GnNrSjB-mU4dh6495zyFaNkoHq/view?usp=sharing
auto to fusion mk5 2,5 2016 r planuję statyczną wymianę na olej Ravenol F-LV Fluid fulsyntetyk. poziom oleju sprawdzałem w pozycji P przez korek zaznaczony na poniższym zdjęciu.
http://https://drive.google.com/file/d/1iHfUkjVcFR85wlooj789x1lIr_CnByrj/view?usp=sharing

Bump: http://https://drive.google.com/file/d/1xWt9d7GnNrSjB-mU4dh6495zyFaNkoHq/view?usp=sharing (https://drive.google.com/file/d/1xWt9d7GnNrSjB-mU4dh6495zyFaNkoHq/view?usp=sharing)

https://drive.google.com/file/d/1iHfUkjVcFR85wlooj789x1lIr_CnByrj/view?usp=sharing

cattani75
09-07-2018, 08:34
Właśnie jestem w trakcie wymiany oleju w skrzyni. To, co wypłynęło, nawet nie przepuszcza światła...
Panowie z Ford Sławek mówią, że decyzja o zmianie oleju była bardzo właściwa.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/a84fdfa152570d9e53f00e8323747a9c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/81438ab284a9469424bbd147e8118f40.jpg

biner
09-07-2018, 08:38
A co ci zalewają?

cattani75
09-07-2018, 08:46
Ravenol i Febi. Zaraz idę oglądać proces wymiany.

biner
09-07-2018, 08:47
żeby na tym revanolu twoja skrzynia nie odleciała :)Ravenol i Febi. Zaraz idę oglądać proces wymiany.

Bump: taki olej ford zalewa do naszych automatów https://ford.sklep.pl/product-pol-15232-olej-ukladu-wspomagania-i-automatycznej-skrzyni-biegow-Ford-1L-1776431.html

cattani75
09-07-2018, 09:12
Jednak poszedł sam Ravenol Mercon. Nie było sensu już płukać dalej. Łącznie poszło 16 litrów i teraz jest tak, jak na zdjęciu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/b97b2c028fe93162d4b22b385c0fc18a.jpg

biner
09-07-2018, 09:14
Jednak poszedł sam Ravenol Mercon. Nie było sensu już płukać dalej. Łącznie poszło 16 litrów i teraz jest tak, jak na zdjęciu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/b97b2c028fe93162d4b22b385c0fc18a.jpgto ładnie poszło tego oleju

lemon
09-07-2018, 09:43
Właśnie jestem w trakcie wymiany oleju w skrzyni. To, co wypłynęło, nawet nie przepuszcza światła...
Panowie z Ford Sławek mówią, że decyzja o zmianie oleju była bardzo właściwa.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/a84fdfa152570d9e53f00e8323747a9c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/81438ab284a9469424bbd147e8118f40.jpgPodobniej jak w moim przypadku. Ford uparcie twierdzi że nie trzeba wymieniać oleju w 6F35. Ciekawe przy jakim przebiegu bez wymiany oleju skrzynia zacznie się sypać?

biner
09-07-2018, 09:45
200kkm wytrzyma

grzymala100
09-07-2018, 10:53
Może ktoś rozwiać moje wątpliwości czy na załączonym zdjęciu jest pokazany korek spostowy w skrzyni czy mozna go bezpiecznie wykręcić bo mechanik wydygał i z wymiany nici :<

http://https://drive.google.com/file/d/1xWt9d7GnNrSjB-mU4dh6495zyFaNkoHq/view?usp=sharing

Bump: Przepraszam za zamieszanie ale mam jakiś problem techniczny ze zdjęciami

Te na poprzedniej stronie wchodzą dobrze.

lemon
09-07-2018, 11:35
Masz tu chłopie i nie dziękuj https://www.docdroid.net/F57mRHu/olej-fusion.pdf
I zmień mechanika czym prędzej. Zresztą samemu możesz to ogarnąć.

biner
09-07-2018, 11:43
[QUOTE=lemon;3003165]Masz tu chłopie i nie dziękuj https://www.docdroid.net/F57mRHu/olej-fusion.pdf
I zmień mechanika czym prędzej.[/QUOTE lemon widziałeś ten olej co przesłałem.Olej w naszych skrzyniach jest ten sam co do wspomagania,dlatego taki drogi. cattaniemu jak wlali revanolu to do Krakowa nie może trafic:)

lemon
09-07-2018, 11:48
Widziałem ten olej. Muszę sprawdzić jego parametry.

biner
09-07-2018, 11:50
to jest olej zgodny ze specyfikacją mam numer i normę dał mi gość z forda Widziałem ten olej. Muszę sprawdzić jego parametry.

Bump: a to od kolegi @SRS

7U7J-M2C938-AB - 1 L, WSS-M2C938-A

6-bieg. przekł. autom. 6F Mid-Range

grzymala100
09-07-2018, 13:01
Nie dziękuję;), a mechanikowi już podziękowałem dla tego sam drążę temat, gdyby on się nie odezwał to już bym wymienił ten olej.

cattani75
09-07-2018, 15:56
cattaniemu jak wlali revanolu to do Krakowa nie może trafic:)

Trafiłem. I... no właśnie. Wg mnie szału nie ma, jak to mówi lemon. ;-) Może dlatego, że skrzynia się adaptuje? Pojeżdżę, zobaczymy czy znikną nawet najmniejsze szarpnięcia. Na razie poza dziurą w portfelu (16x50 za olej, 150 płukacz, 612 robocizna) i świadomością, że mam w skrzyni nowe smarowidło, to nie odczuwam różnicy.

lemon
09-07-2018, 16:01
Po dynamicznej dobrze jest zrobić adaptację skrzyni.

biner
09-07-2018, 16:07
Trafiłem. I... no właśnie. Wg mnie szału nie ma, jak to mówi lemon. ;-) Może dlatego, że skrzynia się adaptuje? Pojeżdżę, zobaczymy czy znikną nawet najmniejsze szarpnięcia. Na razie poza dziurą w portfelu (16x50 za olej, 150 płukacz, 612 robocizna) i świadomością, że mam w skrzyni nowe smarowidło, to nie odczuwam różnicy.żeby się adaptowala skrzynia to trzeba włączyć funkcję w ids. Miałem robiona i powiem szczerze że po tym zabiegu skrzynia pracuje o wiele lepiej.Jedno co ,to po wł adaptacji skrzynia przy przelaczaniu lewarka strasznie napierdziela. Uspokaja się po przejechaniu ok 800 km

cattani75
09-07-2018, 16:59
skrzynia przy przelaczaniu lewarka strasznie napierdziela. Uspokaja się po przejechaniu ok 800 km

Że co robi? I po 800 km przestaje na stałe to coś robić?
Pytam w Ford Sławek, mówili że się będzie adaptować, ale nie mówili, że będą adaptację włączać IDSem (choć wcześniej pytałem, czy trzeba robić adaptację). Zobaczę - pojeżdżę tydzień i najwyżej uderzę do a4tech.

lemon
09-07-2018, 17:10
Adaptację można przeprowadzić bez idsa sakwencją zmiany lewarka zmiany pracy skrzyni tzn wajchy od biegów. Mam gdzieś zapisane jak to się robi.

biner
09-07-2018, 17:31
można rozl aku na dłuższy czas i też skrzynia będzie sie uczyc

cattani75
09-07-2018, 17:38
A co jeszcze wtedy będzie się uczyć? :-D

driver1012
09-07-2018, 17:39
https://youtu.be/VMoTqPBIyGw
Polecam obejrzeć sobie ten filmik o wymianie oleju.
Koleś twierdzi że zalecane jest wymieniać olej co 30000 (raczej mil bo w Stanach mowa o mailach)
Zalecany olej to Mercon LV

cattani75
09-07-2018, 17:42
Ja zmieniłem przy 32.000 km.

biner
09-07-2018, 17:46
https://youtu.be/VMoTqPBIyGw
Polecam obejrzeć sobie ten filmik o wymianie oleju.
Koleś twierdzi że zalecane jest wymieniać olej co 30000 (raczej mil bo w Stanach mowa o mailach)
Zalecany olej to Mercon LVzalecany olej w Polsce to ten co podałem wyżej w poście. To jest olej według specyfikacji .

biner
09-07-2018, 17:48
w ids są trzy funkcję kasowanie i nauka,koniec nauki i jakąś kalibracja selenoidow.

cattani75
09-07-2018, 17:48
Kosmos... To trzeba to na raty robić, a nie włączyć i wio na miasto?

biner
09-07-2018, 18:59
Kosmos... To trzeba to na raty robić, a nie włączyć i wio na miasto?ja włączyłem kasowanie i nauka i jak ty to mówisz wio.Skrzynia się przyuczyla i o wiele lepiej pracuje.

totek2
10-07-2018, 07:53
biner, to po tej akcji pod szkołą? Nie ma szarpnięcia przy zmianie na postoju?

MILITH
10-07-2018, 09:50
Mi przy wymianie akumulatora, skrzynia przeprowadziła adaptację. Zajęło to na moje oko 150-250km i była poprawa ale nie jakaś ogromna. Olej wymieniałem sam statycznie.

biner
10-07-2018, 10:03
tak uspokoila się i wróciła do normy. biner, to po tej akcji pod szkołą? Nie ma szarpnięcia przy zmianie na postoju?

leszek
10-07-2018, 21:36
kurde ja już 130tyś i tylko proponują mi dynamiczna wymianę nikt nie wspomniał o adaptacji

cattani75
10-07-2018, 22:23
Po dzisiejszych jazdach mam wrażenie, że chyba jest lepiej. Może się zaadoptowała?

steell
11-07-2018, 16:49
W linku opisana procedura adaptacji skrzyni biegów bez użycia komputera. https://www.2gfusions.net/printthread.php?tid=91

Łukasz GDY
15-07-2018, 07:41
Panowie, a jak na liście sprzętu powinen się nazywać moduł skrzyni, TCM? Nie mogę zlokalizować żadnego, który by odpowiadał za skrzynię. Może komunikacja z modułem jest utracona?

leszek
20-08-2018, 20:46
Jestem po wymianie oleju w skrzyni po 130tyś pierwszy raz olej był nadal czerwony :)
Wymieniłem statycznie chodź byłem nastawiony na dynamicznie ale w końcu mechanik dał rozsądną odpowiedź powiedział mi że nie warto ponieważ nie wymienimy filtra, a co za tym idzie to przy dynamicznym można go zapchać :)
Więc będę wymieniać co 40 - 60 tyś

mario13
20-08-2018, 21:14
po 130tyś pierwszy raz olej był nadal czerwony Ja wymieniałem miesiąc temu przy stanie licznika 127 tys. Olej był koloru ciemno-brązowego.
Wymiana była statyczna koniecznością płukania skrzyni.
Tak jak piszesz.Dynamiczna po takim przebiegu może skrzynie dobić.
Człowiek który wymieniał olej zalecał wymianę co 30,40 tys km.
Dlaczego? Podobno w skrzyni jest łańcuszek który z biegiem czasu ociera o obudowę skrzyni.
Mógłby to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć.

biner
21-08-2018, 21:02
Jaki olej laliście ??? Mercon czy ten do mk5 za 130 za litr i ile zeszło litrów ???

mario13
22-08-2018, 07:13
Ravenol . Nie wiem ile ściekło ale oleju poszło na zalanie i płukanie 12 l.

leszek
26-08-2018, 20:15
mi poszło 5l i tez kazał wymieniać co 30 40 tys ale u mnie był czerwony o łańcuszku nic nie mówił

biner
26-08-2018, 21:01
tez revanol ci wlal

leszek
26-08-2018, 21:11
tak 50dych za litr

biner
01-09-2018, 19:41
Nic nie kumam z tym olejem, w serwisie według katalogu jest olej który stosowany jest do wspomagania układu kierowniczego https://ford.sklep.pl/product-pol-15232-olej-ukladu-wspomagania-i-automatycznej-skrzyni-biegow-Ford-1L-1776431.html , a na korku wlewu olej jest wyraźnie napisane mercon LV, a więc do cholery co wkońcu jest wlane w tej skrzyni ????

Bump: nie mogę znaleźć specyfikacji mercon LV żadnych norm nic nie ma

lemon
04-09-2018, 07:13
Ja mam zalany olej z linku czymi czerwony stosowany jak do wspomagania. Specyfikacja Mercon LV jest w sieci - musisz pogooglować. Jeśli chodzi o temp zapłonu to Mercon ma wyżazą.

biner
04-09-2018, 10:10
Ja mam zalany olej z linku czymi czerwony stosowany jak do wspomagania. Specyfikacja Mercon LV jest w sieci - musisz pogooglować. Jeśli chodzi o temp zapłonu to Mercon ma wyżazą.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalkapodejrzewam ze mamy zalany meron lv a ten w butli z aso to pewnie jakis revanol

lemon
04-09-2018, 10:23
Nie wiem czy będzie coś widać. Parametry Mercon LV.97178

mario13
04-09-2018, 10:25
meron lv Mercon LV jak już.Nie wiem z czym masz problem.Kupujesz http://czesci-usa.com.pl/olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-mercon-lv-0.946.html i zalewasz.
Mój mechanik oparł się na tym. https://www.ravenol.pl/content/8-dobierz-olej .
Jak widzać jest Revanol ATF Mercon V

biner
04-09-2018, 10:26
Nie wiem czy będzie coś widać. Parametry Mercon LV.97178

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalkadzieki widac

michu
10-09-2018, 14:18
Przepraszam za bzdurny post, ale nie wiem jak usunąć gi ?

Strat69
12-09-2018, 10:27
Wczoraj oglądałem coś na YT w sprawie poszarpywania czy "przciągania" biegów.
Sugestia była, aby się zastanowić nad regeneracją sprzęgła HK
Sam zmieniłem olej statycznie (weszło ok 5l) ale za wiele nie pomogło :/
Czy ktoś z Was ma wiedzę na ten temat ?

michu
12-09-2018, 11:58
Ja podzielę się swoimi doświadczeniami w sprawie tej skrzyni.
Niestety na skutek najprawdopodobniej uderzenia w półośkę, skrzynia uległa uszkodzeniu - nie pokazywała błędów, ale coś szurało i podobno (tutaj diagnoza firmy Auto Wawer była delikatnie mówiąc nieprecyzyjna, żeby nie powiedzieć z d..py) nie trzymała ciśnienia oleju. Nie potrafili powiedzieć co może być przyczyną, ale z chęcią chcieli ją regenerować w kwocie 5-12tyś zł :) Podziękowałem

Kupiłem używaną skrzynię od takiego samego auta jak moje tylko wersja EU. Tutaj uwaga - oznaczenie skrzyni w USA GV6P-7000RA jest tym samym oznaczeniem co w EU FV4P 7000 BB - Escape/Kuga 1.5 182 KM 4x4 2017r.

Po zamontowaniu w dniu wczorajszym, przejechaniu testowym kilkudziesięciu kilometrów i nocy na podjeździe w celu sprawdzenia wycieków mogę powiedzieć, że wszystko w końcu działa jak należy. Skrzynia nie haczy, przerzuca biegi bardzo dobrze, nie ma problemów z jakimikolwiek uderzeniami, czy szarpnięciami przy zmianie. Pracuje niemal identycznie jak 7gtronic plus w moim Mercedesie.

Post miał na celu jedynie pomoc osobom, które stoją przed podobnym jak ja dylematem - czy to są takie same skrzynie biegów (USA i EU) oraz czy będzie to działać po zmianie. Mogę po empirycznym doświadczeniu oświadczyć, że jest to ta sama skrzynia i można śmiało zamieniać.

PS. Ogromne dzięki tedi !!! Za okazaną cierpliwość i pomoc w całej procedurze diagnozowania kłopotu.

MILITH
14-09-2018, 16:28
michu

czy mógłbyś się podzielić jakie są koszta takiej wymiany jak i zakupu takiej skrzyni?

michu
15-09-2018, 07:11
Jasne, zakup 3400 z przesyłką, olej 480zł, wymiana w cenie zakupu auta jeszcze

Strat69
18-09-2018, 09:21
czyli nikt nie próbował "uleczyć" sprzęgła ? :)

michu
19-09-2018, 15:51
Najprawdopodobniej były jeszcze inne niedomagania, koszt zabawy w regenerację skrzyni był sporo wyższy, a ponadto moi mechanicy odradzali ten zabieg.
Jutro jeszcze tylko kodowanie i zobaczmy, czy będzie lepiej. Po pierwszej euforii i dalszych testach stwierdzam, że mogła by lepiej chodzić. Czasami zdarza jej się przeciągnąć bieg.

biner
19-09-2018, 16:26
Ktory bieg przeciaga ?

Strat69
20-09-2018, 12:31
u mnie z 2 na 3

michu
21-09-2018, 08:03
u mnie podobnie raczej na 3 (takie mam odczucie w porównaniu do skrzyni z Mercedesa)

michu
22-09-2018, 08:36
No i traska kolejna, generalnie potwierdzam zdanie ogółu, połączenie w tym samochodzie silnika 1.5 182 KM, napędu 4x4 i tego automatu wypada słabo. To nie ma siły jechać. Przy redukcji biegu w trakcie wyprzedzania silnik wyje, skrzynia biegi przyciąga, ledwo przyspiesza. Być może dla kogoś kto jeździ spokojnie, po mieście itd. jest to rozwiązanie. W poniedziałek porównam podobny zestaw w innej kudze i sprawdzę, czy tylko ja mam słabe wrażenia z połączenia tej skrzyni z tym silnikiem, czy u mnie coś nie halo jest.

MILITH
01-10-2018, 18:35
U mnie też z 2-3 przeciąga. Ja mam wersję 2.0 240km i mocy mu absolutnie nie brak przy wyprzedzaniu w zasadzie bez względu czy jadę 70 czy 120 kickdown daje radę bez problemu.

michu
04-10-2018, 11:39
po porównaniu stwierdzam, że " ten typ tak ma" niestety, a po dopięciu mu napędu na 4 koła to już w ogóle jakieś nieporozumienie

benito1989
05-10-2018, 20:08
Witam wszystkich. Nie będę zaczynał nowego wątku... Czy ktoś wie jaki olej do skrzyni Ford Focus mk3 lift 2015 R4 2.0 Ti-VCT / FlexiFuel 165 KM oraz jaki filtr do skrzyni?

michus
02-12-2018, 15:22
Witam
panowie wie kto jaki olej w końcu kupic do

Escape, 1.6L EcoBoost SCTi 160/182PS-Sigma, Magnetic 2016

każdy podaje co innego i sam już nie wiem,

jak ktos wie jaki i ile go potrzeba to poproszę

dzieki

Empe
02-12-2018, 17:24
Witam
panowie wie kto jaki olej w końcu kupic do

Escape, 1.6L EcoBoost SCTi 160/182PS-Sigma, Magnetic 2016

każdy podaje co innego i sam już nie wiem,

jak ktos wie jaki i ile go potrzeba to poproszę

dzieki

Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi: poj. skrzyni biegów to 9 qt. (8,5 l)
a olej to Mercon LV. Bez problemu dostępny w sklepach z częściami do aut USA w Pl. Nie wiem po co wymyślać jakieś wynalazki -zamienniki skoro dostępny jest polecany oryginał Motorcrafta.

michus
02-12-2018, 18:12
Masz moze gdzies taką instrukcje?

Empe
03-12-2018, 09:20
Masz moze gdzies taką instrukcje?

Ściągasz ze strony: www.ford.com
I jak zawsze moja życiowa rada dla użytkowników amerykańskich fordów - ZAPOMNIJ o serwisie FORD Polska. To NAJWIĘKSZE Zło !!
Nic nie pomogą a krwi i nerwów napsują.

Serek_On_Dope
09-12-2018, 10:45
Przeczytałem temat od początku, ilu użytkowników tyle opini, co prawda u mnie dopiero 16k na liczniku i nie powiem na pewno rozważam wymiane oleju w późniejszym terminie. I jak wiadomo trzeba znaleść kogoś kto to dobrze zrobi, niestety nie mam kanału więc sam tego nie zrobię. Może ktoś na podkarpaciu albo na śląsku poleci cosik godnego :) z warsztatów oczywiście :P

extreme
20-12-2018, 16:46
Przeczytałem temat od początku, ilu użytkowników tyle opini, co prawda u mnie dopiero 16k na liczniku i nie powiem na pewno rozważam wymiane oleju w późniejszym terminie. I jak wiadomo trzeba znaleść kogoś kto to dobrze zrobi, niestety nie mam kanału więc sam tego nie zrobię. Może ktoś na podkarpaciu albo na śląsku poleci cosik godnego :) z warsztatów oczywiście :P

Z tego co się dowiadywałem to chwalą firmę Ford Sławek z Katowic. Nie byłem tam jeszcze. Po nowym roku chciałbym tam się zjawić.

cattani75
20-12-2018, 21:20
Polecam. Byłem.

Strat69
22-12-2018, 12:56
Polecam. Byłem.
I jaki olej w tym ASO wlewają do skrzynki ?

lemon
22-12-2018, 14:25
Ravenol mercon lv.

defektpl
11-01-2019, 22:14
........

defektpl
11-01-2019, 23:11
ja zmieniłem grawitacyjnie w moim escape 2l , kupiłem 9 baniek motorcrafta 946ml , rozgrzałem skrzynie , wyjąłem obudowę filtra powietrza , zrobił się dostęp do wlewki skrzyni , odkręciłem osłonę , zlałem w miskę olej , zeszło 4 butelki , więc 4 wlałem , założyłem filtr powietrza i w drogę 20km po czym wróciłem i czynność powtórzyłem 4 zlałem 4 wlałem z 9 bańki trzeba było jeszcze dolać z setkę może dwie, robota prosta. Wszystko trwało może godzinę .W jakiej pozycji lewarek P czy N czy obojętne?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

bananmin
16-01-2019, 10:33
na p zostawiałem

defektpl
23-01-2019, 22:52
na p zostawiałemDzięki. Zmieniony. Jest ok.

lemon
09-02-2019, 09:48
Statyczna wymiana w skrzyni biegów 6F35 - może komuś się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=A1oEiarZTOA

miroos
09-02-2019, 12:01
lemon - takie pytanie poza tematem automatu;) nie występowałeś przypadkiem w Faktach TVN jako wypowiadający się o kursach na instruktora narciarstwa na stoku ?:) jakieś 2 tyg temu? ... :)

lemon
10-02-2019, 16:34
Nie wypowiadałem się nigdy w tv.

biner
14-02-2019, 22:35
Statyczna wymiana w skrzyni biegów 6F35 - może komuś się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=A1oEiarZTOA

b. dobry materiał polecam.

lemon
15-02-2019, 07:03
Dzięki kolego :-)

peelik
16-03-2019, 15:20
Czesc, jezdze od paru tyg mondeo 2.0 eb z przebiegiem prawie 70 tys km i wkrotce będę wymieniał olej w skrzyni. Przesiadlem sie z manuala, gdzie regularnie hamowalem silnikiem np dojeżdżajac do swiatel - w teorii zużycie paliwa i hamulcow kosztem silnika. W automacie zacząłem robić to samo lopatkami redukujac biegi na wyhamowaniach i tu pytanie: czy ta skrzynia mocno dostaje przez to po dupie, kiedy regularnie w mieście używam lopatek do redukcji?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Piotr_V6
16-03-2019, 23:24
nic się nie dzieje, generalnie automat sam zredukuje ci bieg, nie musisz tego robić, a w nieodpowiednim momencie nie pozwoli ci zredukować, czyli zbyt wcześnie, nie martw się.

leszek
18-03-2019, 09:03
Czesc, jezdze od paru tyg mondeo 2.0 eb z przebiegiem prawie 70 tys km i wkrotce będę wymieniał olej w skrzyni. Przesiadlem sie z manuala, gdzie regularnie hamowalem silnikiem np dojeżdżajac do swiatel - w teorii zużycie paliwa i hamulcow kosztem silnika. W automacie zacząłem robić to samo lopatkami redukujac biegi na wyhamowaniach i tu pytanie: czy ta skrzynia mocno dostaje przez to po dupie, kiedy regularnie w mieście używam lopatek do redukcji?

nie ma sensu łopatkami redukować ona sama to robi

adam127777
18-03-2019, 17:56
Sens czy nie - to zależy jak chcesz wyhamować.
Jak odpuszczam tylko gaz to hamuje sam delikatnie silnikiem zrzucając sobie biegi, natomiast jak chcę zwolnić bardziej ale bez użycia hamulca to zrzucam o 2 - 3 biegi w dół łopatkami. Często jadąc ~110km/h wrzucam 4 a po chwili 3 chcąc wytracić prędkość do tych ~60km/h. Po chwili jak zaczynam utrzymywać prędkość stałą to sobie wrzuca bieg jaki potrzebuje.

peelik
18-03-2019, 19:00
Sens czy nie - to zależy jak chcesz wyhamować.

Jak odpuszczam tylko gaz to hamuje sam delikatnie silnikiem zrzucając sobie biegi, natomiast jak chcę zwolnić bardziej ale bez użycia hamulca to zrzucam o 2 - 3 biegi w dół łopatkami. Często jadąc ~110km/h wrzucam 4 a po chwili 3 chcąc wytracić prędkość do tych ~60km/h. Po chwili jak zaczynam utrzymywać prędkość stałą to sobie wrzuca bieg jaki potrzebuje.Dokładnie o tym pisałem, skrzynia sama nie zredukuje tak jak zrobię to ręcznie - po uzyciu lopatek podnosi obroty na 3-4 tys i więcej, stąd pytanie o zuzycie skrzyni, bo to moj pierwszy kontakt z automatem. Przez wysokie obroty przypomina jazde w trybie S, a to już brzmi jak większa eksploatacja.

marcin-escape
20-03-2019, 22:01
Ja podzielę się swoimi doświadczeniami w sprawie tej skrzyni.
Niestety na skutek najprawdopodobniej uderzenia w półośkę, skrzynia uległa uszkodzeniu - nie pokazywała błędów, ale coś szurało i podobno (tutaj diagnoza firmy Auto Wawer była delikatnie mówiąc nieprecyzyjna, żeby nie powiedzieć z d..py) nie trzymała ciśnienia oleju. Nie potrafili powiedzieć co może być przyczyną, ale z chęcią chcieli ją regenerować w kwocie 5-12tyś zł :) Podziękowałem

Kupiłem używaną skrzynię od takiego samego auta jak moje tylko wersja EU. Tutaj uwaga - oznaczenie skrzyni w USA GV6P-7000RA jest tym samym oznaczeniem co w EU FV4P 7000 BB - Escape/Kuga 1.5 182 KM 4x4 2017r.

Po zamontowaniu w dniu wczorajszym, przejechaniu testowym kilkudziesięciu kilometrów i nocy na podjeździe w celu sprawdzenia wycieków mogę powiedzieć, że wszystko w końcu działa jak należy. Skrzynia nie haczy, przerzuca biegi bardzo dobrze, nie ma problemów z jakimikolwiek uderzeniami, czy szarpnięciami przy zmianie. Pracuje niemal identycznie jak 7gtronic plus w moim Mercedesie.

Post miał na celu jedynie pomoc osobom, które stoją przed podobnym jak ja dylematem - czy to są takie same skrzynie biegów (USA i EU) oraz czy będzie to działać po zmianie. Mogę po empirycznym doświadczeniu oświadczyć, że jest to ta sama skrzynia i można śmiało zamieniać.

PS. Ogromne dzięki tedi !!! Za okazaną cierpliwość i pomoc w całej procedurze diagnozowania kłopotu.

witam na jakiej podstawie dobrałeś skrzynie mam podobny problem skrzynia gv6p7000aa 2017 2x4 1.5 ecoboost szukam drugiej skrzyni moja uszkodzona z przodu czy jest jakas strona www gdzie mozna to sprawdzic czy bedzie pasowała

z góry dziekuje za odpowiedz

j4q
22-03-2019, 15:09
Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu także się podepnę.

Jestem posiadaczem Forda Mondeo (Fusion) z USA 2014 rocznik, 2.0 Ecoboost, 240km. Przebieg 80k

Mam problem którego źródło jest mi ciężko zdiagnozować. Po wykryciu delikatnego wycieku oleju i podniesieniu samochodu okazało się że mam delikatny luz na lewej półosi w miejscu gdzie wchodzi ona do skrzyni biegów. Mam bardzo kiepskiej jakości filmik poglądowy:

https://www.youtube.com/watch?v=eq3ZjqpviGM&feature=youtu.be

Według jednego z serwisów ASO w Krakowie luz jest na łożysku mechanizmu różnicowego, z kolei inny serwisant sugeruje raczej usterkę głębiej w skrzyni biegów.

Pytania:
- Czy skrzynia 6f midrange z USA różni się od skrzyni europejskiej?
- Czy ktoś z was miał podobną usterkę?

h.boro
27-03-2019, 14:05
Witam!

Od niedawna jestem użytkownikiem Forda Escape 2.0 2014 rok napęd przód. Moja skrzynia ma pewną niemiłą przypadłość, mianowicie gdy załączam wsteczny, wszystko jest ok, następnie zatrzymuję się, zmieniam z R na D i przy tej zmianie jest dość mocne szarpnięcie,takie jakby walnięcie przy zapięciu napędu.

Przebieg 67 tys, olej zmieniony wczoraj dynamicznie, po wymianie widzę delikatną poprawę że nie przeciąga obrotów, ogólnie wszystko ok oprócz tego walnięcia. Miało to miejsce przed wymianą i pozostało po.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

lemon
27-03-2019, 15:35
Normalne w tej skrzyni.

Yakac
27-03-2019, 16:31
U mnie zmiania trybu jazdy bez absolutnie żadnych szarpnięć. Przebieg ok. 35 tys.km.

lemon
27-03-2019, 16:42
U mnie jest lekkie.

michu
27-03-2019, 19:08
U mnie żadnych szarpnięć nie było. Natomiast co do dopasowania skrzyni to niestety było ryzyko, że nie będzie pasować. Po odebraniu od kuriera okazali się, że nr nas elementach skrzyni są takie same nas obu skrzynkach. Wg mnie skrzynię USA i EU są identyczne

defektpl
27-03-2019, 21:47
Miałem tak samo. Standard w tej skrzyni.

mario13
28-03-2019, 08:14
Standard w tej skrzyni.
Nie koniecznie.Moja potrafi szarpnąć przy zmianie z 1 na 2 przy delikatnej jeździe.

Sawikm1
17-04-2019, 05:28
Witam wszystkich, czy możecie polecić warsztat w okolica Wołomina gdzie wymienię olej w skrzyni 6f35. Przebieg 68 tys.

kamil18w
30-05-2019, 10:03
Witam. Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć. Jaki olej należy wlać do skrzyni automatycznej 6-cio biegowej przy wymianie? Samochód to FORD ESCAPE 1,6 ECOBOOST 4x4 2013r. Proszę o info albo namiar na jakiś sklep internetowy.

danwit2
30-05-2019, 10:32
Jest na forum i to w kilu miejscach. Wg specyfikacji zalecany jest Motorcraft MERCON LV

isnx
14-08-2019, 15:46
Cześć,
Kupiłem Fusiona 2.5 2015, z tego co się orientuje jest w nim skrzynia 6F35 i filtr oleju jest niewymienialny(jeżeli się mylę dajcie znać). Auto ma przejechane 171 tys km i zastanawiam sie nad wymiana dynamiczna oleju. Czy waszym zdaniem to dobry pomysl? jest jakiś sprawdzony zamiennik do mercon lv? Ile oleju jest potrzebne do wymiany, 10-15l ?

mario13
14-08-2019, 20:32
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=262503&highlight=skrzynia+6F35
Wystarczyło wpisać w "szukaj" 6F35 .Tylko tyle.

lukaszant
11-10-2019, 13:08
Panowie, polecam dobrego fachowca od skrzyni biegów... sam ostatnio zmieniałem - za wymianę zapłaciłem 600 zł (robocizna i olej). A wymiana z dnia na dzień... wieczorem wstawiasz rano już odbierasz...
Między Skierniewicami a Żyrardowem... Nowy Karolinów 2g:D

OldSeb
11-10-2019, 22:05
Koledzy, takie nietypowe pytanie. Może ktoś miał okazję jechać Mondkiem z tą skrzynią i silnikiem 1.5 EcoBoost. Czy skrzynia mocno zamula auto w stosunku do manuala ? Niestety nie ma aktualnie szans na jazdę testową autem w takiej konfiguracji :-(

cattani75
11-10-2019, 22:15
Jechałem 4 lata temu i... zamówiłem 2.0 Ecoboost.

OldSeb
12-10-2019, 11:35
Dzięki. W międzyczasie poczytałem o problemach z szarpaniem na 2 i 3 biegu i chyba zdecyduje się na manual.

cattani75
12-10-2019, 12:04
Nieeee... nic nie szarpie.

jubas28
12-10-2019, 21:16
ma ktoś może opis tej procedury adaptacji skrzyni bez użycia ids

tecez
12-10-2019, 22:04
Nieeee... nic nie szarpie.

Z 2 na 3 tak gładko nie jest

biner
12-10-2019, 22:07
Z 2 na 3 tak gładko nie jest

nic z tym nie zrobisz,zadna adaptacja ci nie pomoze. Robiłem kilka razy i nic. Ten typ tak ma i tyle.

Bump: Nieeee... nic nie szarpie.

mi szarpał z 2 na 3 tzn lekko przeciągał i bylo lekkie szarpniecie. Strasznie mnie to irytowało i powiedziałem,że już nigdy nie kupię samochodu z automatem

danwit2
21-12-2019, 17:08
Witam, tym razem z poważnym problemem dotyczącym automatycznej skrzyni 6F35 w Escape. Rocznik 2014 przebieg 68 tys. km. autentyczny. Użytkuje go od prawie 4 lat.
Dziś w trakcie świątecznych zakupów ruszając spod sklepu auto zaczęło dziwnie się zachowywać tzn miał trudność z ruszeniem. Przełączając na D i ruszając obroty rosły a samochód tylko się toczył potem zaczął ruszać ale bardzo wolno. Do tego stopnia ze bałem się ruszać ze skrzyżowania. Wywaliło tez komunikat o awarii skrzyni biegów. Do domu dałem rade przyjechać ale delikatnie operując gazem. Do tyłu bardzo ładnie zapinana bieg i super cofa a do przodu bieg zapina po ok.4 sekundach i tez tak jakoś dziwnie, jak rusza to tak jakby się sprzęgło ślizgało albo jak bym miał dużą przyczepę i nie ma mocy . Podpiąłem pod komputer i w załączeniu zdjęcie co wywaliło. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i zna może kogoś kto może zna się na tych skrzyniach 6F35? Najlepiej Warszawa i okolice.

P.S. Sprawdziłem ponownie po kilku godzinach na zimnym silniku. To samo - na wstecznym - bajka - wszystko ładnie. Wrzucam na D - myśli, myśli, myśli, myśli i po 5 sekundach słychać i czuć że załacza bieg 2 w miarę delikatne szarpnięcia. Puszczam hamulec i auto powinno się toczyć a tu stoi. Daje gazu i niby idzie ale baaardzo powoli. Tak jakby na sprzęgle się ślizgało. Potem daje więcej gazu i obroty idą mocno w górę ale wolno się rozpędza a potem jakoś jedzie ale boje się go testować bardziej.

hass
21-12-2019, 17:11
ma ktoś może opis tej procedury adaptacji skrzyni bez użycia ids

Instrukcja adaptacji skrzyni biegów 6f35:
- musimy znaleźć długi odcinek drogi 600-1000m:
- skrzynia i silnik muszą być rozgrzane,
- resetujemy wartości skrzyni forscan em (klucz -> clear transmission adaptive tables,
- rozpędzamy powoli samochód do 80km/h, biegi będą się zmieniać przy około 2000-2500obr/min i może szarpać,
- później zwalniając powoli zatrzymujemy się,
- czekamy kilka- kilkanaście sekund,
- powtarzamy rozpędzanie do 80km/h i zatrzymanie na kilka- kilkanaście sekund,
- następnie rozpędzamy się do 40km/h, puszczamy pedał gazu, zmieniamy z D na S, samochód zwalnia do 16km/h i powtarzamy ponownie.

miroos
21-12-2019, 19:55
Witam, tym razem z poważnym problemem dotyczącym automatycznej skrzyni 6F35 w Escape. Rocznik 2014 przebieg 68 tys. km. autentyczny. Użytkuje go od prawie 4 lat.
Dziś w trakcie świątecznych zakupów ruszając spod sklepu auto zaczęło dziwnie się zachowywać tzn miał trudność z ruszeniem. Przełączając na D i ruszając obroty rosły a samochód tylko się toczył potem zaczął ruszać ale bardzo wolno. Do tego stopnia ze bałem się ruszać ze skrzyżowania. Wywaliło tez komunikat o awarii skrzyni biegów. Do domu dałem rade przyjechać ale delikatnie operując gazem. Do tyłu bardzo ładnie zapinana bieg i super cofa a do przodu bieg zapina po ok.4 sekundach i tez tak jakoś dziwnie, jak rusza to tak jakby się sprzęgło ślizgało albo jak bym miał dużą przyczepę i nie ma mocy . Podpiąłem pod komputer i w załączeniu zdjęcie co wywaliło. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i zna może kogoś kto może zna się na tych skrzyniach 6F35? Najlepiej Warszawa i okolice.

P.S. Sprawdziłem ponownie po kilku godzinach na zimnym silniku. To samo - na wstecznym - bajka - wszystko ładnie. Wrzucam na D - myśli, myśli, myśli, myśli i po 5 sekundach słychać i czuć że załacza bieg 2 w miarę delikatne szarpnięcia. Puszczam hamulec i auto powinno się toczyć a tu stoi. Daje gazu i niby idzie ale baaardzo powoli. Tak jakby na sprzęgle się ślizgało. Potem daje więcej gazu i obroty idą mocno w górę ale wolno się rozpędza a potem jakoś jedzie ale boje się go testować bardziej.

Kiedyś miałem Astrę G z automatem (jeszcze stary Aisin 4-biegowy) - i miałem identyczne objawy (może poza wywalaniem błędów w kompie bo auta 20 lat temu były mniej skomputeryzowane ;) ). Powodem był bardzo niski poziom oleju w skrzyni - po prostu ciśnienia nie było na konwerterze - po rozgrzaniu oleju było już lepiej. Dolanie oleju (a później usunięcie wycieku - uszczelniacz półosi) wszystko wróciło do normy.
Polecam zacząć sprawdzenie właśnie od oleju - czy jest prawidłowy poziom.

danwit2
21-12-2019, 20:13
Kurcze może i racja - jutro sprawdzam poziom. Choć kilka miesięcy temu sprawdzałem i kapało prze otwór jak się odkręciło śróbę kontrolną przy półosi. Jednakże tak samo jak u Ciebie u mnie też przy półoście poci się i może zanika tamtędy. Ale aż tyle by ubyło??

miroos
22-12-2019, 06:16
Kurcze może i racja - jutro sprawdzam poziom. Choć kilka miesięcy temu sprawdzałem i kapało prze otwór jak się odkręciło śróbę kontrolną przy półosi. Jednakże tak samo jak u Ciebie u mnie też przy półoście poci się i może zanika tamtędy. Ale aż tyle by ubyło??

Pamiętam jak w astrze pociła się jedna z półosi to woziłem w bagażniku bańkę z olejem (tam było łatwiej bo pod maską był normalny bagnet do sprawdzania poziomu oleju jak w silniku i tam wlewało się olej) i dolewałem co jakiś czas :) aż do naprawy uszczelniacza.
Daj znać jak sprawdzisz ten olej. Trzeba też zwrócić uwagę na procedurę sprawdzania poziomu oleju - w astrze na bagnecie były dwie miarki - dla zimnego i ciepłego oleju. Przy ciepłym oleju znacząco zwiększał on objętość.

danwit2
22-12-2019, 07:35
Pamiętam jak w astrze pociła się jedna z półosi to woziłem w bagażniku bańkę z olejem (tam było łatwiej bo pod maską był normalny bagnet do sprawdzania poziomu oleju jak w silniku i tam wlewało się olej) i dolewałem co jakiś czas :) aż do naprawy uszczelniacza.
Daj znać jak sprawdzisz ten olej. Trzeba też zwrócić uwagę na procedurę sprawdzania poziomu oleju - w astrze na bagnecie były dwie miarki - dla zimnego i ciepłego oleju. Przy ciepłym oleju znacząco zwiększał on objętość.

Ok. Jak sprawdze poziom dam znac. A co do objawów to wsteczny działał prawidłowo?? BO to mnie zastanawia, że wsteczny chodzi super i jedzie jak powinien a objawy te są przy jeździe do przodu.

miroos
22-12-2019, 13:42
Ok. Jak sprawdze poziom dam znac. A co do objawów to wsteczny działał prawidłowo?? BO to mnie zastanawia, że wsteczny chodzi super i jedzie jak powinien a objawy te są przy jeździe do przodu.
Powiem szczerze że nie pamiętam bo akcja miała miejsce ok 10 lat temu :)

danwit2
22-12-2019, 18:08
Sprawdziłem poziom. Po odkręceniu nakrętki kontrolnej niby nie leciał olej ale jak się tak dobrze wpatrywałem to tak jakby był z 0,5 mm poniżej gwintu czyli chyba jeszcze nie tak źle. MImo to zamówiłem olej o doleje i zobaczę jaka będzie reakcja. Oby to pomogło, choć wydaje mi się że to coś poważniejszego:(

danwit2
27-12-2019, 17:48
No niestety - olej dolany 1 litr - z otworu kontrolnego wycieka a objawy dalej takie same - jestem umówiony na diagnostykę skrzyni - zobaczymy co wykaże.....

Martin_69
27-12-2019, 17:56
Jest możliwa jakaś KONKRETNA diagnostyka skrzyni ?? Jakie koszty ?

danwit2
27-12-2019, 18:24
no chyba tak, skoro gość mi powiedział żeby przyjechać i zrobi taką diagnostykę aby cokolwiek dalej zadziałać - podpięcie pod jakies specjalne oprogramowania. Zobaczymy co mi powie po tym. Koszt 300 zł. W sumie wszędzie gdzie dzwoniłem do 3 innych to tylko mlaskali, cmokali a że to może być to albo to albo jeszcze co innego ale to trzeba po prostu skrzynie rozbierać i robić. Pewnie najlepiej tak powiedzieć i od razu na dzień dobry 4 tyśki zgarnąć za samo rozebranie i złożenie.

miroos
27-12-2019, 20:01
Trzeba skrzynię sprawdzić ale w dobrym warsztacie.
Z własnego doświadczenia (znów o wspominanej Astrze-G z automatem) - kiedyś miałem z nią taką historię (już po tym uszczelniaczu półosi) - nagle zniknęło "pełzanie" - po prostu po puszczeniu hamulca auto nie zaczynało się toczyć tylko wymagało mocnego dodania gazu żeby ruszyć (odbywało się to z szarpnięciem).
Więc ruszyłem na wyprawę do 3 albo 4 warsztatów specjalizujących się w automatach w Krk - oczywiście w każdym słyszałem co innego - w ostatnim gość stwierdził że to walnięty konwerter jest ale naprawa będzie wynosiła o ile dobrze pamiętam coś około 2k PLN więc lepiej może za używaną skrzynią się rozglądać (używki chodziły wtedy po 400-500 zł).
Zacząłem więc powoli szukać skrzyni a w międzyczasie wybrałem się na coroczny przegląd rejestracyjny gdzie diagnosta stwierdził że mam przepalone obydwie żarówki stopu - od razu je wymienił i co więcej? naprawił skrzynię :) w całej swej genialności konstrukcyjnej inżynierowie opla brali w tym aucie sygnał stopu po obwodzie żarówek stopu! :) gdy przepaliły się obie sygnału nie było i sterowanie skrzyni świrowało.
Nikt nie wpadł na taki pomysł :)

Życzę powodzenia w poszukiwaniu usterki.

danwit2
30-12-2019, 17:18
Po diagnostyce, sprawdzeniu nic konkretnego jednoznacznego nie wykazało ale jak stwierdził eliminuje wszelkie sprawy sterowania, elektryczne itp. Wg niego winne jest uszczelnienie kosza biegu. Wadliwe uszczelnienie powoduje spadek ciśnienia w układzie stąd problem z załączeniem 1 biegu. Rozmawialiśmy też o tym, że olej w skrzyni jest baaardzo brudny (wiem bo też widziałem jak sprawdzałem poziom) Podpytywałem czy wymiana oleju może coś w tym pomóc jeśli by to nie był ten kosz. Stwierdził, że można wymienić a czy to pomoże ...hmmmm. A ta sprawa z koszem to ok 5 tyśków.

Martin_69
30-12-2019, 17:34
Ja bym pojechał do kilku KONKRETNYCH warsztatów porównał ceny i wtedy decydował...
Do dziś miałem dylemat czy wymieniać olej w skrzyni (automat) czy nie i powiem że po wymianie jest TROCHĘ lepiej ;) szybciej i płynniej przełącza biegi NIE przeciąga na zimnym.

danwit2
30-12-2019, 17:52
Jeszcze nic nie zdecydowałem. Masz racje, że pojechać do kilku konkretnych tylko teraz kwestia lawety ok 400 zł w obie strony(bo 3,4 km jakoś dojade ale więcej to już niekoniecznie) + weryfikacja ok 300 zł (bo każdy będzie chciał zrobić swoją) i przy 2 warsztatach robi się kwota ok 1400 zł może trochę mniej a skrzynia nawet nie tknięta:) Tak czy inaczej trzeba będzie się gdzies jeszcze wybrać, popytać.

P.S. wiem, że wyjęcie skrzyni rozebranie i założenie to koszty 4-5 tys. Sęk w tym aby dobrze zdiagnozować usterkę. Oczywiście nie mam powodów nie wierzyć gościowi ale też mnie zastanawia jedna rzecz. W trakcie jazdy powrotnej od niego samochód zachowywał się podobnie. Ruszanie tragiczne, powyżej 40 km/h wszystko ładnie już chodzi. Pod domem gdy stanąłem i puściłem hamulec nagle zaczął się toczyć i ładnie ruszać 1 potem 2 i ok było. Stanąłem i drugi raz powtórzyłem i znowu ładnie. Za trzecim razem już dup.... Zastanawia mnie też to czy brudny olej może mieć wpływ na tą usterkę i czy miana całego oleju może coś pomóc i czy ma sens teraz.