Zobacz pełną wersję : Kolizja z mojej winy Parę pytań

PSYCHOLX
19-04-2017, 17:29
witam
i mnie się przygoda trafiła przetarłem gościa zmieniając pas ruchu
niestety z mojej winy ale obyło sie bez policji
Teraz pora naprawic auto w ASO
AVIVA AC
z moich obserwacji
1.Delikatnie przetarte z małymi ryskami drzwi pasarzera przód
2. Przetarte i mała wgniotka drzwi tylnie (słychać podczas naciskania blachy jakby się coś odlkeilo w środku )
3.nadkole !!
4. i błotnik z lekkim wgłebieniem i przetaciem od lusterka

Na co zwrócic uwagę rzeczoznawcy przy oględzinach
Czy bedą wymienili tylko poszycie (blache) czy całe drzwi czy zabawa w szpachlowanie jak to będzie w przypadku nadkola i błotnika
poniżej fotohttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170419/b0bd4ede6a32cd26817556be9a4ecb90.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170419/8ef000be96646210b6c2644069b2b4eb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170419/9f3d487b74c26de696f22f286df573e7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170419/8bea84ecc2801049a57ca2d1840cd43b.jpg

Konani
20-04-2017, 22:17
Eee takie otarcia.
Większość to brud i farba z tamtego samochodu.
Będzie polerka lakieru, a tam gdzie odrapane do blachy trzeba pomalować.
Co do drzwi, trzeba rozebrać boczek i zobaczyć :)

Marek
21-04-2017, 06:26
Będzie polerka lakieru

I co niby da? wgniotów nie usunie. Pozostaje wymiana drzwi lub klepanie i szpachla.
a tam gdzie odrapane do blachy trzeba pomalować.
Na prawdę? Teraz autor wie co ma robić :D:D

Na co zwrócic uwagę rzeczoznawcy przy oględzinach
Może mu jeszcze na pytanie, które zadał odpowiesz?

Jak miałem podobne zdarzenie tyle, że likwidowane z OC to rzeczoznawca bez łaski przyznał nowe drzwi.

Konani
21-04-2017, 09:12
Klepie to się żonę po tyłku :P Takie wgniotki nie są duże , rysy nie są głębokie, więc wszystko do zrobienia. Nadkole lepiej wymienić, bo najgorzej dostało i złapie prędzej czy później korozja.

PSYCHOLX
21-04-2017, 22:42
podobnież maja wymienic poszycie tylnich drzwi bo za duza wgniotka , próg jakoś wyciagnać i pewnie szpachla
a przednie sam niewiem
Będę całość robił w Ford Lubin

eclipse
22-04-2017, 10:46
Maro....... nie wiem ile miałeś samochodów które były podobnie naprawiane ale ja wiem sporo w tym temacie . M/innymi mój syn 15 lat pracował w autoryzowanym serwisie jako lakiernik .
Moim zdaniem to nie gódź się na żadną wymianę poszycia czy nadkola bo wszystkie takie dokładki to pokażą ci korozję już po 1,5 roku (oryginalnie nadwozie jak i drzwi są ocynkowane i 100 razy lepiej zabezpieczone niż jakieś wstawki poszycia drzwi czy nadkole). Są fachowcy którzy się zajmują wyciąganiem wszelakich wgnieceń nadwozia bez ingerencji palnika . Jak trafisz na fachowca to pewnie da sobie radę nawet bez lakierowania lub tylko ścieniuje że nie będzie śladu .

wrzoch
23-04-2017, 13:00
Jakie nadkole ja się pytam?

Nadkole to jest to plastikowe albo z włókniny coś (nie koroduje) co znajduje się jak sama nazwa wskazuje NAD KOŁEM. Jak to niby popsułeś przy takiej obcierce?

Nie napisałeś jakie masz dokładnie to ubezpieczenie. Przy naprawie z OC możesz rumakować, przy naprawie z AC to co uda się ugrać zależy od tego co masz w OWU. Raczej wątpię, że mają tylko jedną opcję.

Największa lipa, że wjechało na tylny błotnik.

Na wymianę drzwi nie licz. Masz 9-letnie auto - możesz o tym zapomnieć. Koszt wymiany drzwi na nowe to kilka tys. sztuka, a i tak muszą je malować, także nikt na takie coś Ci nie pójdzie.

Co do tego na co zwrócić uwagę - żeby o czymś nie zapomnieli.

Zobacz czy przypadkiem nie masz jakiegoś zarysowania na feldze z tyłu, którego nie dałoby się podciągnąć. Przy zarysowanej feldze kwalifikują cąłą do wymiany :)
Sprawdź powierzchnię boczną opony. Przy uszkodzeniu opon liczą amortyzację, ale MUSZĄ uwzględnić to, że opony wymienia się parami. Także jakbyś miał coś na prawej to lewą też muszą uwzględnić, oczywiście o ile uszkodzenia opon nie są wyłączone w OWU.

Przyjrzyj się dokładnie całemu bokowi. Nawet małe zadrapanie/przetarcie na zderzaku kwalifikują do malowania. Lusterko masz całe, także przed lusterkiem nie ma co szukać.

Na 90% pierwsza wycena będzie zaniżona. Podejdź z tym do jakiegoś lakiernika i zweryfikuj stawki i zakres prac.

Marek
23-04-2017, 15:08
Na wymianę drzwi nie licz. Masz 9-letnie auto - możesz o tym zapomnieć. Koszt wymiany drzwi na nowe to kilka tys. sztuka, a i tak muszą je malować, także nikt na takie coś Ci nie pójdzie.

A po co masz AC? Chyba nie po to żeby trytkami i taśmą łapać po dzwonie :)
Mnie uznali wymianę drzwi w "nastoletnim" Mondeo.
Kolega będzie w ASO Re-wo Lubin likwidował więc watpię, że ASO zgodzi się na szpachlę i młot

Konani
24-04-2017, 18:02
wrzoch
Zawsze myślałem że to plastikowe to błotnik. Nazwa mówi o ochronie przed błotem w różnych pojazdach np rower. Do rowera nie kupisz nadkola, tylko błotnik :P

Wpisuję w google błotnik i nadkole i faktycznie coś tu przekręcone :P

wrzoch
24-04-2017, 20:50
Mnie uznali wymianę drzwi w "nastoletnim" Mondeo.

Pytanie jakie AC, jakie warunki (OWU), jaka składka i w końcu ... jaki ubezpieczyciel.

trytkami i taśmą łapać po dzwonie

Jeżeli to na zdjęciach nazywasz dzwonem.

Marek
24-04-2017, 20:58
Jeżeli to na zdjęciach nazywasz dzwonem.

Jak już cytujesz to cytuj całość, a nie wyrywasz z kontekstu.

Golson
24-04-2017, 21:30
podobnież maja wymienic poszycie tylnich drzwi bo za duza wgniotka , próg jakoś wyciagnać i pewnie szpachla
a przednie sam niewiem
Będę całość robił w Ford Lubin

Na Twoim miejscu szurnął bym się najpierw do jakiegoś specjalisty od likwidacji wgnieceń bez lakierowania. Niech popatrzy, oceni i wyceni.

Ja ostatnio się zdziwiłem jak miałem w jednym pachruściu obcierkę z wgnieceniem likwidować w ASO, a okazało się, że za 1/3 ceny zrobiłem to metodą "bezinwazyjną" czego sam bym się nigdy nie spodziewał.

wrzoch
24-04-2017, 21:38
Jak już cytujesz to cytuj całość, a nie wyrywasz z kontekstu.

Cytowanie całych postów jest wbrew regulaminowi forum ;P

Nie mówię, że Ci nie oddali za całe drzwi, jeżeli były poważnie uszkodzone. Tutaj uszkodzenie jest powierzchowne i w 9-letnim aucie o ile nie ma naprawdę konkretnego AC to ubezpieczyciel rękami i nogami się będzie zapierał, że to tylko do malowania.

Marek
25-04-2017, 11:57
Cytowanie całych postów jest wbrew regulaminowi forum ;P
To jeszcze raz:
Cytuj całe zdanie, a nie wyrywasz z kontekstu

PSYCHOLX
12-05-2017, 13:44
Jeszcze mam pytanie czy mogę wziosc pojazd zastępczy jak to będzie naprawiane z mojego AC
Jak tylko a assistance mam pojazd do 5dni ale to nie jest awarią tylko kolizja

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka