Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Luz na maglownicy czy drążku lub końcówce drążka kierowniczego

kwlk
21-04-2017, 10:54
Witam.
Mam pewien problem, który nie daje mi spokoju. Mianowicie, gdy ruszam lewym kołem lewo-prawo czuć delikatny luz (góra-dół jest ok). W prawym nie ma takiego objawu, wszystko jest sztywne. Końcówka drążka L i łożysko koła L niedawno były wymieniane. Na stacji diagnostycznej sprawdzali i uważają, że drążek i końcówka jest ok, zawieszenie również jest ok, ale zapewne jest luz na maglownicy. I tutaj właśnie powstaje pytanie...
Czy na maglownicy może być luz tylko z jednej strony? Bo patrząc na jej budowę wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Czy raczej wymienić drążek, bo w nim leży problem?

enjoypoznan
21-04-2017, 13:47
Podjedz do innej stacji. Jeżeli końcówka drążka nie ma luzu to nie ma sensu jej wymieniać.

Ja nie spotkałem się z sytuacją żeby luz na maglu był tylko z jednej strony.

kwlk
21-04-2017, 17:43
Zawsze może być jeszcze drążek, a nie końcówka ;)

Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie magla? :)

Psilocke
21-04-2017, 17:52
Koło sprawdzasz na podniesionym aucie?
Ja osobiście nie słyszałem żeby magiel dostał luzu z jednej strony.

kwlk
21-04-2017, 21:44
Na podniesionym. Czyli radzicie żeby wymienić drążek? Czy problemu może szukać jeszcze gdzieś indziej?

Psilocke
22-04-2017, 00:11
Ale przecież diagnoza w przednim zawieszeniu zajmuję chwilę. Bardzo prosto wymyślić co do czego i dlaczego.

enjoypoznan
22-04-2017, 09:12
Czyli radzicie żeby wymienić drążek?

Nie ma sensu wymieniać w ciemno skoro wszystko da się sprawdzić na kanale/szarpakach.
Ja radzę zmienić stacje diagnostyczną.

kwlk
22-04-2017, 11:08
Podjadę w takim razie jeszcze na inną stację. Teoretycznie prosto, ale widać, że nie do końca tak jest ;)

salom
23-04-2017, 07:05
Drążek kierowniczy, który idzie do maglownicy, zakończony jest z jednej strony gwintem do końcówki przy kole, a zdrugiej strony przegubem kulistym ze śrubą, którą sie wkręca na klej, w częć ruchomą maglownicy.Jet to zakryte ołoną harmonijkową, i nie widac tego przegubu.
Można zsunac osłone, wtedy będzie widac przeegub.
Sama wymiana takiego drążka jest kłopotliwa, trzeba miec specjalny klucz, bo słaby dostep, i stary sklejony na gwincie.

Golson
31-07-2017, 06:35
Jeśli chcesz naprawic/ wymienic maglownice to ja bym Ci polecał warsztat Euroreg.

Ja ich szczerze odradzam.