Zobacz pełną wersję : S-Max Fotele, jakie wnętrze Wam się bardziej podoba?
Czarnecki 21-04-2017, 19:14 Cześć,
które wnętrze Wam się bardziej podoba w S-Maxie i bardziej pasuje do auta w kolorze czarnym z pakietem stylistycznym Titanium S:
1. Standardowa wersja Titanium S:
https://zapodaj.net/images/b5ad2ba44e57f.jpg
2. Beżowa skóra:
https://zapodaj.net/images/c7a429b980f2d.jpg
Przy okazji pytanie czy same modele foteli są takie same i różnią się tylko tapicerką, czy są różne modele? Jeździłem wersją z beżową skórą i wydawały mi się dość twarde, nie wiem jak to wygląda przy standardowych z wersji Titanium S?
Pozdrawiam! ;)
cattani75 21-04-2017, 19:15 Alcantara ponad wszystko! :-)
stingerA6 21-04-2017, 19:15 Nr 1. ,Alcantara robi swoje tj. nie jest zimno w zimie i nie poci się d.... w lecie
Alcantara alcantarą ale ten jasny robi robotę, w dodatku mało tego na rynku jest więc poniekąd jakiś oryginał
Przyznam, ze zawsze marzyłem o tapicerce w kremowej skórze ale faktycznie poza super wyglądem są same wady.
BTW. Mimo wad jakbym taką trafił to bym brał bo oko cieszy niesamowicie :)
Ale okiem na niej nie będziesz siedział i alcantara (najlepiej z wentylacją) to jest to.
Tak ale to jest odwieczny dylemat - czy ma wyglądać czy być praktyczne. Trzeba szukać kompromisów :)
Ale okiem na niej nie będziesz siedział i alcantara (najlepiej z wentylacją) to jest to.
Dokładnie, ja takie dokładałem. Nic innego, w tych rocznikach jak tylko alcantara.
No ... możesz tez wybrać wersję Individual
Jak kiedyś będą dostępne w rozsądnych pieniądzach, to kupie takie fotele jak pokazał eclipse. Mi by pasowały, bo mam srebrne auto. A do czarnych aut bym wpakował fotele w kolorze brązowym, też z pakietu individual. Oczywiście tylko grzane, wentylowane oraz w komplecie z boczkami, podłokietnikami i mieszkiem. Taki brązowy komplet był nawet niedawno na Allegro.
Kolor tapicerki zależy od twoich preferencji i od przeznaczenia. Jeśli będzie autem jeździła tylko jedna osoba, to beżowa się sprawdzi i świetnie wygląda. Jeśli autem często przewozisz dzieci, to będziesz widział po tapicerce co jadly, kiedy ostatnio myly ręce i jak często siadały w jeansach. Po kilku latach pęknięcia na bezowej skórze będą zabarwiały się na czarno i tego nie wyeliminujesz. Mnie ostatnio handlowiec namówił na beżową skórę i po krótkim czasie żałowałem. Zwróć uwagę na fakt, iż zdecydowana większość tapicerek skórzanych jest łączona ze skay (w miejscach niedotykowych np. Boczki foteli, zagłówki, tylna część oparcia). W takim przypadku zwróć uwagę na to, co się dzieje ze szwami na łączeniach .
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
stingerA6 22-04-2017, 06:28 No i jeszcze jeden ważny aspekt. Obie wersje tapicerek bardzo reagują na foteliki dziecięce. Długotrwałe wpięcie fotelika skutkuje odształceniem tapicerki. Dlatego należy pamiętać o podłożeniu przed montażem fotelika odpowiednich ochraniaczy lub......wymianą konkretnego fotela, jak to zrobił kolega latar
Czarnecki 22-04-2017, 14:51 Powiem Wam, że mi się podoba standardowa wersja od Titanium S z czerwonymi przeszyciami, ale żona jak zobaczyła tą beżową tapicerkę przy czarnym samochodzie to powiedziała, że zdecydowanie dodaje aucie takiego luksusu, smaczku. Jak dojdzie do tego solar dach to wnętrze wygląda naprawdę jasno i pięknie. Jak popatrzyłem na to z tej strony to rzeczywiście przyznałem jej rację. Natomiast na standardową z Titanium S z czerwonymi przeszyciami powiedziała, że wydaje jej się, że sztucznie tak na siłę usportawia, tiuninguje auto i to jej się już nie podoba ;)
Jeśli chodzi o fotele to wszystkie są to takie same modele, różnią się tylko tapicerką? Skórzane wydawały mi się nieco twarde, jak jest przy alcantarze?
Przy oglądaniu auta nie zwróciłem uwagi, czy we wszystkich S-Maxach po lifcie tylny rząd siedzeń można przesuwać przód/tył na szynie?
Dokładam zdjęcie jasnej tapicerki z przodu:
https://zapodaj.net/images/8aaca41dd55d9.jpg
slawek-kali 22-04-2017, 15:04 O co chodzi z ta tapicerka? tez ci ja w ASO wymienia na gwarancji czy przegapilem cos??
Czarnecki 22-04-2017, 15:13 Nie rozumiem, możesz jaśniej? Jeżeli nie masz nic konkretnego do dodania to po co piszesz w tym temacie?
No i jeszcze jeden ważny aspekt. Obie wersje tapicerek bardzo reagują na foteliki dziecięce. Długotrwałe wpięcie fotelika skutkuje odształceniem tapicerki. Dlatego należy pamiętać o podłożeniu przed montażem fotelika odpowiednich ochraniaczy lub......wymianą konkretnego fotela, jak to zrobił kolega latar
No właśnie. To bardzo słuszna opcja bo fotele 2. rzędu w zwykłych tapicerkach są tanie a odkształcona skóra czy alcantara to dramat.
W każdy S-Maxie fotele się*przesuwają. Różnica jest jedynie w wersji 7mio miejscowej, w której skrajne fotele przesuwają się*bardziej do przodu aby dostęp do 3go rzędu był łatwiejszy.
Moim zdaniem ani beżowa ani brązowa skóra nie pasują do S-Maxa. To tapicerka raczej do limuzyny a nie dzieciowozu. Z resztą skrojenie elementów tapicerki i boczków w S-Maxie powoduje, że taka skóra to jest dopiero sztukateria na miarę Jaguara z odpustu. To trzeba na żywo zobaczyć. Macałem przed zakupem swojego takiego czarnego z beżową skórą. Myślałem, że będzie gites ale było bardzo naciągane.
Oczywiście masz w pewnym sensie rację , ale zgoła odmienny gust od autora
i wielu innych i to normalne bo w innym razie chodzili byśmy wszyscy w jednakowych mundurkach i czapeczkach jak bliźniacy .
Co do oglądania na żywo to również widziałem tapicerkę w INDYWIDUAL wiśniowo- czarną i srebrno-czarną taką którą wkleiłem w poście wyżej , i powiem wam że tej wiśniowej nawet za darmo bym nie chciał bo w/g mnie pasowało to jak wół do karety .
Na pierwszej foto z pierwszego postu sa fotele z wersji S (przeszycia czerwona nicia). Wydaje mi sie ze w normalnej wersji (przynajmniej tak jest w mondeo) przeszycia sa biala nicia.
Mnie sie bardzie "podoba" bezowa tapicerka. Ale tez nigdy chyba bym jej nie kupil. A na pewno majac dzieci. Ale mozliwe ze istnieja skuteczne metody dbania o taka jasna tapicerke. Wtedy to tylko kwestia pieniedzy, czasu i checi aby ja utrzymac w idealnym stanie.
radziej11 22-04-2017, 22:55 Ja mam Alcantarę i uważam że wygląda naprawdę przyzwoicie poza tym w gorące dni jak się siądzie bez koszulki to przynajmniej człowiek się nie przyklei jak do skóry.
Słuszna uwaga .... kolegi , współczuję tym osobom co np . w upały latem siadają na skórze licowanej . g:galy
Nie przesadzajcie. Miałem kilka aut ze skórą i nie ma tragedii. W upał wystarczy na chwilę drzwi otworzyć i przewietrzyć. W zimie i tak w aucie piździ, a dupa nie szklanka :P
Poza tym grzane siedzenia przy skórze to standard...
Kiedyś wsiadłem do rozgrzanego auta z welurowymi siedzeniami i mnie mocno udo przygrzało w krótkich spodenkach więc co tam nie ma można się poparzyć.
Ja mam alcantare z grzaniem i wentylowaniem i obie funkcje robią swoją robotę. Wsiadasz w upał w gajerze i wysiadasz bez mokrej d...y po dłuższej trasie.
cattani75 23-04-2017, 14:29 Teraz już niestety Ford się wycofał z połączenia alcantary z wentylacją. :-(
Czarnecki 23-04-2017, 15:50 A jak sprawdzić czy oprócz grzania jest wentylacja? Czy pewne jest, że jeżeli jest grzanie to jest też wentyl?
cattani75 23-04-2017, 15:54 Nie.
Będzie inny guzik, z rysunkiem wiatraczka, o ile dobrze pamiętam. Tak to było chyba w mondeo.
stingerA6 23-04-2017, 15:57 Dokładnie przyciska grzania jest dwukierunkowy z symbolem wiatraka. W jedną stronę stopniowo uruchamia się grzanie (czerwone podświetlone diody,a w drugą chłodzenie - diody niebieskie)
S-Max ma dwa rodzaje tapicerki jesli chodzi o fotele przednie.
Zwykłe fotele, takie jak te ze zdjęcia tej bezowej skóry, albo sportowe, takie jak są w wersjach Titanium - generalnie przynajmniej 90-95% foteli przednich spotykanych w S-Maxie jest w wersji sportowej...
Czarnecki 24-04-2017, 02:42 S-Max ma dwa rodzaje tapicerki jeśli chodzi o fotele przednie.
Zwykłe fotele, takie jak te ze zdjęcia tej bezowej skóry, albo sportowe, takie jak są w wersjach Titanium - generalnie przynajmniej 90-95% foteli przednich spotykanych w S-Maxie jest w wersji sportowej...
Czekałem na takie konkrety, dzięki MAG... Tylne siedzenia są takie same, ale przednie chyba widać różnice, chociaż... Czym generalnie różnią się te fotele? Ze zdjęć oceniam, że sportowe są chyba bardziej kubełkowe. Napiszcie, czy oryginały z Titanium S są twarde, bo siedząc na tych zwykłych w tej beżowej skórze wydawało mi się dość twardo, szczególnie w porównaniu do skórzanych siedzeń z Alfy, gdzie czułem wygodę jakbym siedział na miękkiej kanapie... Kurde nie mam nigdzie S-Maxa w Titanium S w moich okolicach na sprzedaż, żebym mógł przetestować... Jeżeli Titanium S są wygodniejsze to chyba aspekt wizualny jasnej, skórzanej tapicerki przekreślę... MAG, a jest szansa na to, żeby była jakaś sztuka ze sportowymi fotelami w skórze? Czy jak jest skóra to zawsze są to zwykłe fotele? Oczywiście mówimy o fabryce nie czyjejś inwencji twórczej.
Porównanie przednich foteli w skórze i TitS:
http://s5.ifotos.pl/img/skorajpg_aaerpax.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/titsjpg_aaerpar.jpg
cattani75 24-04-2017, 07:03 Jeżeli liczysz, że ktoś Ci powie, że siedzenia są twarde, albo miękkie, to się możesz przeliczyć. Jako przykład podam, że jak sprzedawałem mondeo mk4, który w mojej ocenie miał mega wygodniejsze fotele od mk5, to kolega, który ode mnie kupował auto, pierwsze, co powiedział, to "rany, ale masz twarde te fotele (w mk4)". Dla mnie one nigdy twarde nie były!!...
ja mam porownanie forda (focus mk2, mdo mk4) z autami innych marek i faktycznie ford ma jakby twardsze. zreszta podobnie jak Opel (przed laty, teraz nie wiem).
Ale prawda jest taka ze twardy fotel lepiej sie sprawdza przy dlugich trasach bo lepiej podpiera.
M_A_X_A_M 24-04-2017, 12:05 Zanim zaczniemy oceniać komfort podróżowania i twardość foteli w S-Max'ie, warto zwrócić uwagę na kwestię pozycji za kierownicą - tutaj siedzi się inaczej, pozycja "półleżąca", typowa dla "tradycyjnych" aut osobowych po prostu się nie sprawdza i męczy.
Przesiadając się z typowego kombi segmentu C/D, sam również miałem początkowo wrażenie, że fotele w S-Max'ie są za twarde, za sztywne.
Kluczem do sukcesu okazało się być zajęcie pozycji zdecydowanie bardziej wyprostowanej, zgodnej z potrzebami anatomicznymi człowieka.
Wówczas diametralnie zmienia się odbiór tego auta w kontekście komfortu i zmęczenia.
Ja tam wszędzie siedzę z wyprostowanym oparciem.
Dużo ostatnio jeździłem innymi samochodami. Alfabetycznie: Audi A3 8V, A6 C7, BMW 3 F30, VW Golf VII, Passat B8. Wszystko długie trasy, 500+. I powiem, że fotele w S-Maxie są twarde. Może twarde to złe słowo. Są sprężyste.
Jeśli o mnie chodzi to idealne w trasę. Tak samo idealne jak w beemie. Tyle, że pozycja oczywiście inna: bardziej jak na krześle:P
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
marco102 24-04-2017, 22:03 Ja u siebie wymieniałem fotele na beżowe skóry i są tego plusy i minusy. Fajnie to wygląda, przyciąga wzrok, mało takich na rynku, rozjaśnia się wnętrze, ale też trzeba poświęcić trochę czasu na pielęgnację, w lato wychodzisz mokry, a w zimę marzniesz póki nie zadziała podgrzewanie. Ja jako osoba która jeździ sama drugi raz też bym zrobił taką podmiankę, ale gdyby woził rodzinę, to nigdy w życiu:diabelek:
https://images84.fotosik.pl/528/a6756e0bf11a6eb9gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/a6756e0bf11a6eb9)
https://images83.fotosik.pl/529/dd5479f63e876649gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/dd5479f63e876649)
Czarnecki 25-04-2017, 01:50 marco102 ooo jeżeli podmieniałeś to będziesz najlepiej znał odpowiedź. Bo wyszło w tym temacie, że te fotele z TitS z czerwonymi przeszyciami to zupełnie inne modele foteli w wersji sportowej niż te skórzane, które są fotelami ze zwykłych wersji, tylko obszytymi w skórę. Jeżeli zmieniałeś z oryginalnych TitS to opisz czy czuć jakieś różnice w wygodzie, twardości, dopasowaniu itp.
marco102 25-04-2017, 10:01 Wcześniej miałem szmaciane z wersji Titanium, czyli bardziej wyprofilowane w kubełki. Po przekładce było czuć różnice, ale to może być wina tego, że stare miały już nalatane 200k, a nowe tylko 20k. Przede wszystkim nowe mimo najniższego położenia stoją wyżej jak stare. Stare były manualne, nowe to full elektryka z pamięcią.
Stare były manualne, nowe to full elektryka z pamięcią.
To teraz trzeba by jeszcze porównać "szmaciane" fotele z full elektryką do skórzanych.:wink:
Poza tym wrażenie bardziej twardego fotela może też powodować mata grzewcza w siedzisku i oparciu.
panerai_47 27-04-2017, 19:56 Zona miala bezowa alkantare w golfie 6, zajebista, ale nie po 3 latach. Pielegnacja udreka, nie daj Boze w mokrych jeansach usiasc w fotelu. Brudzila sie od samego patrzenia.
Kluczem do sukcesu okazało się być zajęcie pozycji zdecydowanie bardziej wyprostowanej, zgodnej z potrzebami anatomicznymi człowieka.
W żadnym wypadku nie jest to pozycja "zgodna z anatomicznymi potrzebami człowieka"...
M_A_X_A_M 29-04-2017, 12:47 W żadnym wypadku nie jest to pozycja "zgodna z anatomicznymi potrzebami człowieka"...
Jaka w takim razie jest?
Półleżąca, gdzie permanentnie przyginać trzeba głowę do klatki piersiowej?
juri2069 29-04-2017, 13:16 Zależy jaka ta skóra jest .... miałem skórę w a8 i nie było czegoś takiego jak zimą zimna , a latem gorąca. Miałem skórę w mondeo z 2003 i zimą była zimna , a latem gorąca:)
Może ta skóra że zdjęcia to prawdziwa skóra i Ford nie przyoszczedzil? W co akurat wątpię.
Z doradzenia- ładniej wyglądać może skóra, praktyczniejsza alcontara. Choć ta czerwona nić Tez robi robotę. O gustach się nie dyskutuje. Ja osobiście miałbym dylemat , ale na alcantarze się już najezdzilem więc pewnie wziąłbym skórę, gdyby była podgrzewaną i wentylowana.
I nie wiem co macie na myśli pisząc o fotelikach , 8 miesiecy miałem bazę do nosidełka, teraz mam od 8 miesięcy fotelik i nic się nie odksztalca na alcantarze. 2 tygodnie temu dałem pod fotelik taka mate , ale tylko pod względem brudzenia dziecka :)
PS Skóra na pewno będzie śliska:) choć widzę że jest podobnie wyprofilowana do tych drugich foteli więc w miarę może trzymać poślady :)
|
|