Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana łącznika eastycznego/plecionki tłumika 2.0 Pb
trojaczkileg 25-04-2017, 18:50 Witam, ponieważ okazało się że mam uszkodzony łącznik elastyczny tłumika (plecionka) mam pytanie do was. Czy ktoś już to robił ?? Nie mogę nigdzie znalezć plecionki dedykowanej do mojego esia. Wiem że trzeba będzie ciąć i spawać. Może już ktoś przerabiał ten temat w 2.0 benzynie i podpowie co i jak??
Sam tego nie będę robił, ale przydały by się wskazówki aby mi lipy nie zrobili.
Plecionka jest tuż przy katalizatorze z jednej strony a z drugiej są zaraz wieszaki.
Kazdy średnio rozgarniety tłumikarz to ogarnie w pół godzinki, no powiedzmy max godzinkę (zalezy jaki dostep).
W wiekszości przypadków maja na stanie kilka rozmiarów tych łączników tak, zeby od reki to wymieniać i nikt sie nie bawi w "dedykowane" ...
trojaczkileg 25-04-2017, 19:07 Kazdy średnio rozgarniety tłumikarz to ogarnie w pół godzinki, no powiedzmy max godzinkę (zalezy jaki dostep).
W wiekszości przypadków maja na stanie kilka rozmiarów tych łączników tak, zeby od reki to wymieniać i nikt sie nie bawi w "dedykowane" ...
To mi pomogłeś !!
Z samych tłumików to już nikt nie wyżyje. Teraz warsztaty są od wszystkiego i nieczego.
Nie wierze, że w Legnicy nie ma żadnego warsztatu specjalizującego sie w tłumikach ...
Nawet w małej dziurze, jaką jest Świnoujście, znalazłem latem zeszłego roku taki warsztat (i nie był jedyny), gdy potrzebowałem w trakcie pobytu tam pospawać urwany wieszak wydechu.
btw - średnica wydechu w 2,0i 145KM to 50mm - kup sobie na allegro łacznik o takiej średnicy i zblizony wymiarami do oryginalnego i tylko pojedź to pospawać gdziekolwiek będzie Ci pasowac.
Zdzich K. 25-04-2017, 21:27 Raczej poszukaj 'tłumikarza', niż kolesia od wszystkiego ..., chyba że masz znajomego spawacza i dostęp do najazdu, to wtedy tak, jak kolega wyżej napisał - maksimum godzinka i chwati't
...
Wiem, co piszę, bo trzy dni temu wymieniałem złącze elastyczne u siebie :wink:
Raczej poszukaj 'tłumikarza', niż kolesia od wszystkiego ...
Zdecydowanie zgadzam sie z tym stwierdzeniem :diabel2:
Pejotwroc 26-04-2017, 21:32 We Wrocławiu jest przynajmniej kilkanaście warsztatów specjalizujących się tylko w tłumikach. Większe i takie malutkie. Więc zakładam że w Legnicy też się jakiś znajdzie.
Tam gdzie ja jeżdżę u gościa wisi na ścianie kilkanaście takich łączników. Każdy inny.
lobuz123 27-04-2017, 11:12 Jak ktoś wymieniał to wie, że to nie takie hop siup, trzeba zdejmować górę, ciężkie dojście. Ja płaciłem za ta niby "lepszą" plecionkę ( mechanik kupował ) około 60 zł plus około 50 zł za wymianę. Dokładnie nie powiem ile za robotę bo robiłem jeszcze sprawdzanie luzów zaworowych i wymianę oleju wiec policzone miałem za wszystko 150 zł za robociznę.
trojaczkileg 27-04-2017, 13:40 Popytałem w warsztatach i cena za samą robociznę jest od 150z do nawet 320. Do tego plecionka i uszczelka kolektora bo trzeba ściągać kolektor.
Kolego lobuz123 czy u ciebie ściągali kolektor, czy robili to na aucie ??
Kolektor ściągać????
To tam plecionka jest spawana do kolektora w tym silniku?
Ściągnięcie rury na której jest plecionka (i zapewne katalizator) to co innego niz ściągnięcie kolektora.
szmelcmax 27-04-2017, 14:12 Witam, ponieważ okazało się że mam uszkodzony łącznik elastyczny tłumika (plecionka) mam pytanie do was. Czy ktoś już to robił ??Z ciekawości zapytam ile km dało się przejechać? Bo sama plecionka (siateczka) to już po 50 tyś. u mnie wylazła z pierścieni ją trzymających i jest luźna. Ale nieszczelności brak.
trojaczkileg 27-04-2017, 16:49 Kolektor ściągać????
To tam plecionka jest spawana do kolektora w tym silniku?
Ściągnięcie rury na której jest plecionka (i zapewne katalizator) to co innego niz ściągnięcie kolektora.
Masz racje MAG. Źle sie wypowiedziałem.
Kolektora nie sciągamy :P.
Ja mam obecnie 132000 km przejechane (mam nadzieje że tyle :roll:)
Ale znalazłem w wkońcu tłumikarza w Legnicy, już chyba ostatniego. Zaśpiewał wsępnie 80zł za wymiane, musi zobaczyć pod auta jaki jest dostęp. Ale to po długim wekkendzie.
szmelcmax 28-04-2017, 13:33 Zaśpiewał wsępnie 80zł za wymiane, musi zobaczyć pod auta jaki jest dostęp. To rozsądna cena. Naście lat temu w Focusie kosztowało mnie to 100 zł za wszystko. Dostęp był dobry.
Nieszczelności nie będzie, nawet gdybyś plecionkę wogóle ściągnął i wyrzucił. Bo to jest tylko osłona i utrzymanie maty azbestowej, rury harmonijkowej, która jest w środku. Jeżeli nie przepuszcza spalin, z naderwnej lub przepalonej rury w srodku, i nie ma farkotania, lub głosnego wydechu, to możesz jeszcze długo jeżdzić z tą przypadłością, albo jeszcze dłużej.
Ale jak chcesz poprawic sobie samopoczucie, to wymieniaj.
Nieszczelności nie będzie, nawet gdybyś plecionkę wogóle ściągnął i wyrzucił. Bo to jest tylko osłona i utrzymanie maty azbestowej, rury harmonijkowej, która jest w środku. Jeżeli nie przepuszcza spalin, z naderwnej lub przepalonej rury w srodku, i nie ma farkotania, lub głosnego wydechu, to możesz jeszcze długo jeżdzić z tą przypadłością, albo jeszcze dłużej.
Ale jak chcesz poprawic sobie samopoczucie, to wymieniaj.
Zgadza się nieszczelności nie będzie, dopóki się nie zerwie rura harmonijkowa. Zadaniem plecionki właśnie jest ochrona przed zerwaniem harmonijki. Można tak trochę jeszcze penie pojeździć ale jak długo tego nie wie nikt.
trojaczkileg 28-04-2017, 23:33 Szczerze nie wiem jak jest zbudowany ten element wydechu.O tym że plecionka jest uszkodzona dowiedziałem sie w sierpniu zeszłego roku, ale dopoero teraz ja i nawet żona słyszy że jest inny, głośniejszy wydech. Na podnośniku diagnoza padła że to plecionka, reszta wydechu jest cała.
Może być głośniej bo plecionka ma też za zadanie tłumienie drgań układu wydechowego. W związku z tym nie może być też zbyt sztywna bo wydech może buczeć w pewnym zakresie obrotów. Miałem taki przypadek gdy wspawałem zbyt sztywną plecionke . Słychac było buczenie w przedziale od ok 1200 do 1500 obrotów.
Panowie, możecie mi podrzucić link do złącza elastycznego do smaxa durateca?? Wyszukałem takie coś https://allegro.pl/zlacze-elastyczne-ford-galaxy-mondeo-s-max-cc-2-0-i5175406254.html#thumb/3 ale może jest opcja kupna samej części, gdzie jest ta siatka?
Jak wpiszesz na allegro złącze elastyczne ford s-max pojawia się parę ofert również takie bez mocowania. Zerknij może coś będzie ci pasować ;)
https://allegro.pl/listing?string=Złącze%20elastyczne%20ford%20s-max&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-uni-1-5-0329
Bump: Jak wpiszesz na allegro złącze elastyczne ford s-max pojawia się parę ofert również takie bez mocowania. Zerknij może coś będzie ci pasować ;)
https://allegro.pl/listing?string=Złącze%20elastyczne%20ford%20s-max&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-uni-1-5-0329
Super dzięki za pomoc
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Sebastian1515 07-09-2018, 09:49 Panowie, możecie mi podrzucić link do złącza elastycznego do smaxa durateca?? Wyszukałem takie coś https://allegro.pl/zlacze-elastyczne-ford-galaxy-mondeo-s-max-cc-2-0-i5175406254.html#thumb/3 ale może jest opcja kupna samej części, gdzie jest ta siatka?
Cześć , wymieniłeś tą plecionkę ??
Sebastian1515 10-09-2018, 08:26 Hej, tak wymieniłem
i jaką część kupiłeś? czy pojechałeś do zakładu jakiegoś?
Pojechałem do serwisu. Wymienili łącznik wraz z kawałkiem rury.
szmelcmax 13-10-2018, 20:13 Witam. Swego czasu pisałem tu o uszkodzeniu samej plecionki. Jednak przyszedł czas na konkretne zużycie wydechu. Kilka dni temu zacząłem słyszeć dziwne tuk,tuk, tuk, podczas ruszania. I tylko wtedy. Spora częstotliwość narastająca z obrotami. Nie zawsze było to słyszalne. Różne miałem podejrzenia. Zacząłem od oględzin układu wydechowego i już dalej szukać nie musiałem. Zaraz za złączem elastycznym jest uchwyt podtrzymujący rurę i do niej przyspawany. U mnie właściwie już go nie było w górnej połowie. Rura opadła opierając się na kikutach przerdzewiałego pręta. Złącze elastyczne zostało naruszone na obrzeżu. Kwalifikuje się do wymiany. Ogólnie cały wydech też długo nie pociągnie. Chociaż głośny nie jest. A w najgorszym stanie są pręty wieszaków. Jeden jak pisałem już kaput, a dwa pozostałe do końca roku też zapewne nie dożyją. Wychodzi na to, że to najsłabsze elementy. A to zwykły kawałek pręta i wystarczyło dać z lepszej stali lub o większym przekroju. Koszt 5 groszy, a zaważył na solidności.
scenic98 23-05-2021, 07:23 Czy ktoś sam wymieniał złącze elastyczne ? Chciałbym to zrobić bo jest nieszczelne. Od strony tłumika jest skręcane a przy silniku jakby wkładane do rury ale połączenie jest bardzo sztywne . Czy potrzebne jest spawanie? Czy ten pasuje https://allegro.pl/oferta/zlacze-elastyczne-rura-ford-mondeo-s-max-1-8-2-0-d-10699637758 ?
|
|