Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Pasy środkowego fotela II rząd
Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję auta dla mojej rodziny, ale wszystkie starsze vany mają pas biodrowy na środkowym siedzeniu w drugim rzędzie. Gdzieś przeczytałem, że w Renault Espace można zapiąć prawy pas z trzeciego rzędu siedzeń na środkowym siedzeniu w drugim rzędzie, czy można zrobić też tak w galaxy?
Chodzi mi oczywiście o model mk I do 1999 roku (wiem że MK II ma już trzypunktowy pas).
Pozdrawiam
M.
Chodzi mi oczywiście o model mk I do 1999 roku (wiem że MK II ma już trzypunktowy pas).
no to mnie zaskoczyłeś, widziałem wiele galaksiaków w przedziale roczników od 1996 do 2005 i wszystkie były z biodrowym, więc nie zapniesz na nim pasów.
Mam jedem fotelik dla dzieci zintergowany z pasem pieciopunktowym, i czasmi jak wybieram się w daleką podróż to zapinam taki fotelik w środkowym rzedzie ale można posadzić tylko malucha.
Pozostaje tylko poszukać fotel razem, z pasem trzypunktowym i przerobic mocowania aby pasował do galaxa, ale to już partyzantka którą osobiscie odradzam.
No widziałem na zdjęciu Galaxy z pasem trzypunktowym, strona 25 w dokumencie: http://www.gonera.pl/images/eKatalog/eGalaxy.pdf
Ale moje pytanie w zasadzie brzmiało - czy da się zapiąć kogoś na środkowym siedzeniu w drugim rzędzie pasem z rzędu trzeciego?
M.
tom seaman 20-06-2007, 12:14 Witam
w instrukcji jest napisane:"jeśli pojazd jest wyposazony w 3 niezalezne siedzenia w drugim rzędzie,siedzenie środkowe posiada trzypunktowy pas bezwładnościowy zamocowany na suficie.Jest to chyba rzadkość bo ja tak nie mam - mam normalny biodrowy a kilka takich widziałem, a żeby "przeciągnąć pas z tyłu aż do środkowego" to wątpię ze wzgledu na długość pasa tylniego..zapomnij o tym..
A biodrowy taki zły? Problem się zacznie jeśli kupisz auto które nie ma komplet foteli (ja mam 7, z tego 1 z biordrowym) i nie bedziesz miał z biodrowym, to jak wstawisz inny fotel na środek (bo da się różnie kombinować/przestawiać) do 2.rzędu to poprostu nie będzie tam mógł zapiąć żadnego pasa..
Dzięki za odpowiedz.
Co do pytania czy biodrowy zły - tak, zły. Gdyby był dobry to po pierwsze wszystkie byłyby biodrowe, a po drugie nie kombinowaliby z pasem w suficie. Mam zamiar wozić w drugim rzędzie dwa foteliki i mamę dziatwy w środku i raczej nie uśmiecha mi się wizja wożenia żony w pasie biodrowym. Bezpieczeństwo to dla mnie priorytet.
Co do długości pasa, to jak wspomniałem podobno w espace się da - a też wydawałoby się, że nie ma szans. Ja pytam nie o szanse tylko o praktyczny test, czy ktoś organo-leptycznie sprawdził czy można.
Pozdr
M.
poszedłem pomacałem i da się,
pas coś mi za nisko przechodzi, ale Twoja żonka nie ma chyba 190cm wzrostu i 85 kg wagi
[ Dodano: 2007-06-21, 07:48 ]
Można jeszcze inaczej, czyli odwrócić fotel, ale było to już gdzieś na forum
@mymlon : Wielkie dzięki!!! Oto właśnie mi chodziło - o praktyczny test! Dziękuję Ci bardzo za pomoc i rozwiązanie mojego dylematu czy kupować Galaxy czy nie ;)
Marcin-Kraków 21-06-2007, 17:32 Ja bym proponowal przekonanie zony do jazdy na prawym lub lewym fotelu gdzie sa 3 punktowe basy a zasinalowani jedengo z fotelikow na pasie biodrowym. To chyba prostsze niz kombinowanie z dorabianiem trzypunktowego pasa na srodku.
czy można zrobić też tak w galaxy?
chyba nie zamierzasz tak jeżdzić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :065:
Polak to Polak przecież musi kombinować :fcp11 brak słów
@tomi98: Ale skąd takie oburzenie? Lepiej wg Ciebie jeździć w pasie biodrowym?
I po co te teksty o Polakach, ja się pytam, czemu Niemiec tak sknerzy, że pasów trzypunktowych nie montuje? Włosi w Multipli jakoś nie szczędzili i wszystkie 6 foteli pasy ma...
M.
wojtek60 21-06-2007, 21:51 Chodzi mi oczywiście o model mk I do 1999 roku (wiem że MK II ma już trzypunktowy pas).
MKI ma z tyłu dwa pasy dla dodatkowego trzeciego rzędu. Może długość wystarczy.
Ja osobiście wolę luźny biodrowy bo nie uciska.
Jeżeli pas ma dla osoby z tyłu takie znaczenie to kup MKII albo posadź na bocznych i załóż przez ramię i .............
guliwer987 21-06-2007, 23:16 W galaxy z 2001 w II rzędzie środkowy fotel ma pas 3 punktowy. Jest to wykonane jednym pasem zamocowanym w dachu za fotelem i przypinanym do fotela dwoma klamrami po obu stronach fotela.
Ja bym proponowal przekonanie zony do jazdy na prawym lub lewym fotelu gdzie sa 3 punktowe basy a zasinalowani jedengo z fotelikow na pasie biodrowym. To chyba prostsze niz kombinowanie z dorabianiem trzypunktowego pasa na srodku.
Sprostowanie: tylko bardzo mała ilość fotelików dziecięcych można zainstalować na pasie biodrowym. Też tak próbowałem kombinować, ale znalazłem tylko jedną firmę, która ( bodajże Roemer-King TS+) na to pozwala, ale niestety cena takiego fotelika jest „znaczna”. Większość fotelików na nakaz montażu do pasów 3-punktowych.
tom seaman 22-06-2007, 08:06 a ile osób wogóle chcesz wozić? Bo jesli komplet-7osób, to przecież nie możesz zabrać pas temu co siedzi z tyłu!!! A jeśli mniej to wywal środkowy fotel i masz po problemie.. :fcp4 zostanie przynajmniej fajne przejście do tyłu jak w autobusie i odpadnie zabawa ze składaniem fotela przy wsiadaniu i wysiadaniu a jak ci się bagaż nie zmieści to dasz na środek zamiast tego fotela..a masz wszystkich zapiętych na 3punkty..a wszystkim jest wygodnie..po co się upierasz że ktoś ma siedzieć na środku..dla mnie to jest ostateczność jeśli jest 7osób - patrz 1.zdanie :fcp18
Marcin-Kraków 22-06-2007, 14:25 Sprostowanie: tylko bardzo mała ilość fotelików dziecięcych można zainstalować na pasie biodrowym. Też tak próbowałem kombinować, ale znalazłem tylko jedną firmę, która ( bodajże Roemer-King TS+) na to pozwala, ale niestety cena takiego fotelika jest „znaczna”. Większość fotelików na nakaz montażu do pasów 3-punktowych.
Po pierwsze wcale nie tak malo, a dobre markowe foteliki nie jakies barachlo produkowane w w chinach.
Po drugie akurat myslalem o wykonaniu zmoty. To znaczy fotelik zamocowany biodrowka plus np zapiety gora pasem z zapadka do fotela zeby sie nie wysunal.
Wg mnie to jest lepsze rozwiazanie niz rzezba w tapicerce i dachu zeby zamontowac prawdziwy trzypunktowy pas.
wywal środkowy fotel i masz po problemie.. :fcp4 zostanie przynajmniej fajne przejście do tyłu jak w autobusie i odpadnie zabawa ze składaniem fotela przy wsiadaniu i wysiadaniu
Wg mnie najlepsze rozwiazanie. Zreszta sam tak mam :fcp19
tom seaman 22-06-2007, 15:10 [/quote]Wg mnie najlepsze rozwiazanie. Zreszta sam tak mam :fcp19[/quote]
też tak mam :fcp18
I po co te teksty o Polakach,
ponieważ taka jest bolesna prawda :fcp6
I po co te teksty o Polakach
i nie mogłem się powstrzymać od komentarza :fcp8
też ubolewam, że jest biodrowy ale w życiu nie próbowałbym zapinac pasa ze skrajnych foteli osobę w środku :fcp14 ale jak to mówią twój cyrk twoje małpy :fcp4 koniec komentarza a jedyne rozwiąznie jakie mi się przychodzi to rozkład foteli po dwa w rzędzie a wtedy każdy jest bezpiecznie przypiety trzypunktowym pasem, wiadomo, że kosztem bagażnika ale bezpieczeństwo jest przecież najważniejsze !!!
pzdr
a ile osób wogóle chcesz wozić? Bo jesli komplet-7osób, to przecież nie możesz zabrać pas temu co siedzi z tyłu!!! A jeśli mniej to wywal środkowy fotel i masz po problemie.. :fcp4 ... :fcp18
Panowie (i Panie jeśli takowe są na forum), małe sprostowanie bo się zrobił bałagan:
1. Interesuje mnie tylko MK I
2. Nie mam zamiaru przerabiać środkowego pasa na trzypunktowy, ciąć tapicerki itp.
3. Interesuje mnie opcja 2 + 3 + bagaż, czyli 2 fotele z przodu, 3 z tyłu w drugim rzędzie + duuuży bagażnik, będę miał 4 osoby do przewiezienia, w tym dwójkę małoletnich dzieci (6 mies + 3 lata) , stąd pasowałoby mi zmieścić w drugim rzędzie żonę + 2 foteliki (dzieciaki wymagają jeszcze stałej opieki i zajęcia). A bagażnik musi pomieścić wózek, łóżeczko, wanienkę.. itp. i itd, cały majdan.
4. Zależy mi na maks. bezpieczeństwie wszystkich pasażerów trzeciego rzędu, stąd moje pytanie o pas trzypunktowy na środkowym siedzieniu.
Z Waszych odpowiedzi widzę, że mam w tej chwili tzry opcje do wyboru (zakup mk II odpada ze względów finansowych):
1. Pozostać przy obecnym aucie i jakoś przeżyć w modelu 2 osoby z przodu + 2 ryczące maluchy z tyłu
2. Kupić mk I i zapinać Żonę na środkowym fotelu drugiego rzędu pasem z trzeciego
3. Kupić mk I z fotelami fabrycznie przystosowanymi dla dzieci i wstawić taki fotel na środek drugiego rzędu.
Opcja proponowana przez Was - model 2 + 2 + 1 (lub 2) trochę mi nie pasuje bo nie różni się w zasadzie od tego co mam w tej chwili w aucie osobowym (brak jednoczesnej opieki nad oboma pociechami).
To tak gwoli wyjaśnienia, żeby wszyscy wiedzieli czemu tak kombinuję.
Pozdrawiam
M.
[ Dodano: 2007-06-22, 21:46 ]
ale jak to mówią twój cyrk twoje małpy :fcp4
pzdr
Tutaj trochę przesadziłeś, wypowiedź poniżej krytyki...
M.
Tutaj trochę przesadziłeś, wypowiedź poniżej krytyki...
nie bierz tego tak do Siebie..... przcież nie chciałem nikogo urazić :fcp19
[ Dodano: 2007-06-22, 22:12 ]
otóż uważam, że sensownym rozwiązniem jest nabycie zintegrowanego fotela dzieciecego z pasami pięciopunktowymi, jak maluch ma 6 miesięcy to jeszcze rok może pojeździć, a taki fotel możesz zapiąc w środu i również tyłem do kierunku jazdy, możesz również wybrać wariant rodzice z przodu dzieci z tyłu a jak jest jakaś sytuacja awaryjna to żonka w środek i ma pełną kontrole nad pociechami.
Posiadam jeden taki fotelik i jestem z niego bardzo zadowolony, ponieważ mój babel ma 2.5 roku i zapinam do skrajnymi pasami i nie muszę woźić ze sobą podstawki lub zwykłego fotelika a jak chcem przewozić osobę dorosłą to go składam i po problemie.
Mam tróję dzieci 2.5 , 6 , 9 lat i najstraszy syn jeździ w środku !
tom seaman 22-06-2007, 21:14 Opcja proponowana przez Was - model 2 + 2 + 1 (lub 2) trochę mi nie pasuje bo nie różni się w zasadzie od tego co mam w tej chwili w aucie osobowym (brak jednoczesnej opieki nad oboma pociechami).
Nareszcie napisałeś dokłądniej o co Ci chodzi...
A już fizycznie oglądaleś jakiegoś Galaxa/Sharana/Alhambre?
Różnica jest a duuuuża, miałem Vectre, mam 3dzieci (2,4,6lat) i w tej Vectrze dużo kombinacji nie było :fcp2, niedawno kupiłem Galaxa a jest o niebo lepiej..mam właśnie kombinacje 2+2+2 (środkowy wywaliłem do piwnicy..), masz racje ze dużo bagażnika mi nie zostało, jakbym zostawił 2+2+1 to już ten wózek,wanę,łożeczko(składane prawda?) spoko pomieścisz...
Ale z innej beczki, jak kupowałem, też ogłądałem takiego co miał 2 fotele dostosowane dla dzieci (wbudowane foteliki) fajne rozwiązanie bo można było to coś złożyć w oparcie i siedziala osoba dorosła..w mik rozłożysz i siada maluch..ten fotel nie bedzie taki drogi..albo szukaj uparcie auta z takim fotelem albo dokupisz...
Wybór najgorszy:zostać przy tym co masz :fcp3
[ Dodano: 2007-06-22, 22:18 ]
eeh widzę że jak pisałem to kolega mnie wyprzedził :fcp18 przynajmniej widać że mamy podobne zdanie....
napeno to jakoś dobrze wykombinujesz..byś nie musiał kupować tego żabojada na R. :fcp20
Ja bym proponowal przekonanie zony do jazdy na prawym lub lewym fotelu gdzie sa 3 punktowe basy a zasinalowani jedengo z fotelikow na pasie biodrowym. To chyba prostsze niz kombinowanie z dorabianiem trzypunktowego pasa na srodku.
dokładnie tak samo uważam, szczególnie że, w zależności od tego czy osoba opiekująca się dziećmi jest lewo czy prawo ręczna, łatwiej jest jej sięgnąć na drugi fotel w lewo lub prawo, aniżeli na sąsiadujący wbrew swojej naturze, poza tym ja mam w MKI 2 fabryczne fotele wyposarzone w chowane w oparcie foteliki dla dzieci - z wygodnym siedziskiem i kpl pasów bezwładnościowych dla dzieciaczka - jeśli trzeba zrobię fotkę i załączę
pozdrawiam
Paweł
|
|