Zobacz pełną wersję : Instalacja Elm 327 v 1.4 Win 10
Karwos00 06-05-2017, 19:11 Witam
Musiałem zrobić format laptopa i zainstalowałem Win 10. Myśląc że po podpięciu kabelka wszystko się ładnie samo zainstaluje nie wnikałem.
Dzisiaj chciałem się trochę pobawić forscanem - a tu klapa.
Po podpięciu kabla znajduje go w menadżerze urządzeń jako Elm 327 Usb ..... - w kategorii Inne. Cały dzień spędziłem na instalacji przeróżnej maści sterowników - i NIC nie działa.
Czy może macie jakiś pomysł żeby ten kabelek pod win 10 zainstalować. Pod win 7 działał bez problemu.
Dzięki za podpowiedzi.
a jaki masz kabel? instalowałeś sterowniki dostarczone z kablem czy ściągałeś z netu?
Miałem to samo. Po kilku dniach walki przesiadłem się na Viakena. Na anglojęzycznych forach jest sporo o tym tj. jak W10 rozprawia się z najtańszych kabelkami.
Karwos00 06-05-2017, 21:54 Kabel kupowałem pewnie z 8 lat temu. Zawsze ściągałem z netu. Płyta już dawno pewnie została przemielona gdzieś w oczyszczalniach :). Na plombie naklejonej jest napis VIAKEN ale ile w tym prawdy to nie wiem - jest jakiś sposób na sprawdzenie co ma w swoich bebechach?
a stąd pobierałeś?
https://www.viaken.pl/download.php?lang=pl&nadrzedny=58
Karwos00 06-05-2017, 22:19 Na siłę wbiłem mu sterowniki viakena FTDI - w sekcji porty com i lpt. Po włączeniu forscana - nie wykrywa Elm tak jak wcześniej.
Psilocke 06-05-2017, 22:42 Działa.
Musisz tylko w trybie zgodności zamontować paczki od elm. Dokładnie nie pamiętam a na kom siedzę.
Wiem jednak że się da bo robiłem to kilka razy.
Jak usiądę na PC to podeślę Ci linki co trzeba zamontować.
Karwos00 06-05-2017, 23:34 Będę wdzięczny bo póki co nie działa :\
Psilocke 07-05-2017, 10:24 Tu jest fajna instrukcja krok po kroku http://www.totalcardiagnostics.com/support/Knowledgebase/Article/View/1/0/how-to-install-elm327-usb-cable-on-windows-and-obd2-software
Sterów pod 10 osobiście nie próbowałem, więc nie wiem czy działają.
Ja montowałem na tych od 7 jako admin w trybie zgodności.
Musisz zwrócić szczególną uwagę czy antywirus nie blokuje sterów/oprogramowania.
Niektóre mają z tym problem i pomimo poprawnej instalacji nadal nie działa bo antyvir blokuje.
Jeśli według tej instrukcji i nie blokowany nadal nie będzie działał, to wina może leżeć już w samej architekturze kabla.
Choć z moim za ~50 pln działa.
A jeszcze jedno.
Musisz najpierw usunąć dokładnie wszystkie wcześniej montowane stery, ponieważ mogą powodować konflikty.
Karwos00 , u mnie działa Viaken STN1170 na Win10, sterownik wer. 2.12.16.0 ściągnięty ze strony FTDI. Na szybko fotki z ustawieniami. Nie wiem jak z Forscanem, nie próbowałem.
Karwos00 07-05-2017, 20:09 Driver Pack 6 nie mogę zainstalować - nieprawidłowy język pakietu ;\.
Po instalacji Ftdi - wszystko w menadżerze się pojawia ale tylko jako nazwa - nie wykrywa tego w Forscan jako elm - generalnie niczego nie wykrywa.
Psilocke 07-05-2017, 20:19 Jeśli mnie pamięć nie myli to i bez 6 chyba daje radę.
Pousuwales najpierw gruntownie wszystkie inne sterowniki? Sama deinstalacja nie wystarcza. Są programy na necie.
Wiem, że się da bo sam aktualnie korzystam na lapku z 10 i elm.
Karwos00 07-05-2017, 20:51 No będę próbował - jak się nie uda to trudno się mówi i żyje się dalej.
Karwos00 08-05-2017, 16:07 Muszę powiedzieć że win 10 jest najbardziej debilnym systemem. Wcześniej na każdym systemie mogłem zainstalować tego Elma w 2 minuty.
Dzisiaj chciałem doinstalować przejścówkę rs 232 do interfejsu Lpg - też nie idzie tego zrobić - coś się instaluje ale nie łączy z programem
Win 7 robił to od razu - nie trzeba było niczego ściągać.
Czas wrócić od Win 7 niestety bo to już porażka.
Psilocke 08-05-2017, 16:37 No niestety jest trochę głupio skonstruowany.
U mnie na PC po upgrade do 10 w ciągu godziny instalowałem na nowo 7, ponieważ 10 z uporem maniaka odrzucala działające stery i wciskala swoje nie działające.
Nominalnie mogę Ci to ogarnąć ale komputer musiałbyś do mnie jakoś dostarczyć.
Jednak jeśli masz wybór to jednak polecam 7.
Karwos00 08-05-2017, 17:28 Zaraz będzie 7. Nie rozumiem takiego dziadostwa. Tak wielkie bazy danych powinny wszystko załatwiać P&P.
ja mam takiego ELM-a
ponieważ ostatnio miałem kłopoty z baterią do swojego laptopa - padła a musiałem mieć szybki dostęp do Forscan-a - to go zainstalowałem na 2 lapku na którym mam WIN-10 ,
sterowniki do niego instalowałem z płytki z pudełka z elm-a
reasumując = działa bez problemu
mam też na tym 2 laptopie z win-10 zainstalowany ELMConfig ale jeszcze go nie uruchamiałem więc nie powiem czy działa pod win-10
Jednak jeśli masz wybór to jednak polecam 7.
Tylko dla informacji. Microsoft wstrzymal automatyczne aktualizacje Win7 na komputerach wyposazonych w najnowsze CPU
Psilocke 09-05-2017, 10:36 Wszystko dlatego że ms chce zmusić użytkowników do przejścia na 10. Z racji zawartych w umowie zapisów. Jak choćby możliwość monitorowania tego co komputer robi.
Oczywiście twierdzą że to tylko do statystyki bla bla bla.
Na procesorach od skylake nie da się nawet zainstalować 7 z usb bez ingerencji w obraz systemu. Wszystko dzięki temu że ms postanowił że porty USB 2.0 będzie obsługiwał ster od 3.0 którego 7 w sobie nie ma.
10 jest zachwalana jako cud techniki a prawda jest taka że jest mocno niestabilna i dziurawa strasznie.
Wszystko przez te furtki do monitorowania. System nawet nie zgłasza obcej ingerencji.
Karwos00 09-05-2017, 15:57 Moja przygoda z powrotem na win 7 zakończyła się niepowodzeniem i 6 godzinną batalia o uzdrowienie win 10 - Instalując z bootowalnego pendriva system kazał zainstalować sterowniki CD/DVD- oczywiście wiadomo, że chodzi o USB - jako że miałem wcześniej win 7 na tym samym lapku - przeglądając zasoby znalazłem da dysku Katalog:
Asus sterowniki Win 7 - i wszystko co było możliwe tam było - w tym sterowniki do usb - ale nic z tego - nic nie chciało zainstalować. Trudno się mówi - uruchamiam ponownie i .... lipa - brak pliku BOOT/BTM (chyba bo już nie pamiętam). Nic nie pomagało.
Dopiero znalezione po kilku godzinach rozwiązanie - po uruchomieniu wiersza poleceń z instalki win 7 :
discpart
lis vol
sel vol c
act
exi
bcboot c:\windows /s c:
bootsact /nt60 all /mbr
to pozwoliło na uruchomienie win 10 ale tylko w trybie awaryjnym siecią - tam naprawa przez win update - brak plików rejestracyjnych - naprawione.
Win 10 działa
To teraz może ktoś ma pomysł jak zainstalować ten ELM :)
Dodatkowo RS323 - przejściówka do interfejsu LPG - płyta dołączona zainstalował tą końcówkę ale Giego g3 nie wykrywa niczego.
Psilocke 09-05-2017, 16:27 Trzeba było napisać. Nie dalej jak dwa dni temu robiłem kompilacje 7 ze sterami USB bo musiałem malzonce na nowym lapku zamontować. Chcesz to ci podeślę, startuje z pendrive.
Co do instalacji.
Ja robiłem według metody z linka który Ci podesłałem.
W piątek będę miał wolne i trochę czasu więc jak chcesz możemy poprobowac zdalnie.
Karwos00 09-05-2017, 16:33 Bardzo chętnie skorzystam - póki co ani elm ani serial nie działa na win 10 :(
Psilocke 09-05-2017, 19:53 Skrzynkę zwolnij bo wiadomość utknęła.
Karwos00 09-05-2017, 20:10 Ok - właśnie zwolniłem miejsce :)
Dzięki
Witam.
Wczoraj otrzymałem kabel ELM237. Próba zainstalowania sterowników z załączonej płyty w Win10 zakończyła się niepowodzeniem. Po paru godzinach rycia w internecie (instalacji kilku różnych sterowników, które nie działały) znalazłem rozwiązanie tego problemu. Należy zainstalować sterownik według instrukcji z tej strony https://aveoworklogs.pl/2016/02/29/pl2303hx-instalacja-w-systemie-windows-8-i-10/#lightbox-2/0/. Wszystko działa jak należy.
Karwos00 29-09-2017, 22:29 Jutro sprawdzę - aktualnie mam problem ze znalezieniem mojego Elma.
Karwos00 03-10-2017, 15:39 Niestety u mnie jest inaczej. Nie ma nigdzie okna żeby wybrać - Pokaż zgodny sprzęt, i trzeba szukać co to ma być - znalazłem z listy portów com i lpt i tam producent prolific - znajduje 2 sterowniki al żaden nie działa - znacie może inne metody bo mnie to już denerwuje .
|