Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] powracajace błędy p0430 i p0420 ostateczne rozwiązanie?
agressorus 29-09-2016, 16:52 1.6 benzyna 127 tys przebiegu pojawia się błąd katalizatora po redukcji biegu i dodaniu gazu do 4500 obr. Nie ma żadnych objawów pogorszenia dynamiki. po wykasowaniu błędu jezdzi dalej poki go nie przegonie. Pytanie czy to koniec kata przy takim przebiegu? czy sonda ?
U mnie takie coś występuje raz na pół roku, jedyne co łączy ten błąd to tankowanie na stacji Carrefour. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161001/ed3de80dd12660da4926a402e4cfdd7e.jpg
Kasuję i jadę dalej, szkoda czasu na szukanie przyczyny.
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
agressorus 02-10-2016, 11:34 dzieki za info wlaśne paliwo z orlenu leje to co zawsze i auto jezdzi elegancko wiec mnie to dziwi, jeszcze olej wymienie bo juz na to czas i zobacze
agressorus 16-05-2017, 19:22 witam. znalazl ktos tanie i.skuteczne rozwiązanie problemu z tymi bledami? da sie na.stałe usunąć je.z.kompa?
Tak - naprawić przyczynę błędów to nie będą wracać do komputera.
Do sprawdzenia, sonda lambda, świece, układ zapłony plus katalizator.
Tyle...
Witam,
Focus mk3, 2011 r., Benzyna 1.6 105 KM, przebieg 86 000 kilometrów
Dwa tygodnie temu wyskoczył check. Szybka wizyta w aso - błąd P0420. Diagnoza - Katalizator do wymiany. Cena nowego 2500 wraz z sugestią żeby u nich tego nie robić. Błąd skasowany, wczoraj znów wyskoczył.
Obdzwoniłem lokalnych specjalistów (Łódź) i są dwie opcje.
1. wymiana katalizatora na nowy zamiennik dopasowany do fordowskiego po numerze części (1200zł)
2. odsunięcie sondy za katalizatorem tak, ze nie widzi ona toksyczności spalin z katalizatora
Czy opcja druga ma sens? Czy katalizator nie spełnia swojej roli to znaczy, że się zapycha? czy materiał w środku jest zużyty? nic nie grzechocze, auto ciche jak zawsze. Boje się, że zastosuje wariant drugi, a i tak za jakiś czas będę musiał wymieniać kat.
Wakacje mam bardzo intensywne motoryzacyjnie (planuje podróż około 7 000 km) i nie chciałbym żeby coś strzeliło w trakcie. Z góry dzięki za informację.
W sumie na katalizatorach się nie znam, nawet średnio się orientuję na tym jak się go sprawdza, ale przyczyn tego błędu może być kilka.
W moim poście powyżej jest grafika z możliwymi usterkami. Także poczekałbym z tą wymianą i obejrzał układ wydechowy czy nie ma dziury, inne paliwo zatankował, pojeździł trochę na wyższych obrotach aby "przedmuchać" katalizator.
Sypnąć nic się raczej nic się nie sypnie, co najwyżej żarówka od check engine przepali :D
dabi1990 23-05-2017, 12:29 Z czasem katalizator zaczyna się sypać i sonda za katem wyłapuje złe oczyszczanie spalin. Tulejka za 20zł spowoduje nie wyświetlanie się błędu.
Takie rozwiązanie mam w swoim aucie, ponieważ kat zamiennik padł po 3 latach.
a jak się to ma do sprawdzania jakości spalin podczas przeglądu rejestracyjnego? podobno od maja mieli to wprowadzić jako obowiązek.
Jutro jadę na przegląd to Ci napiszę.
tiga1916 23-05-2017, 15:10 Przegląd normalnie przejdzie, bo spaliny są w normie przynajmniej tak było u mnie i w innych przypadkach o których słyszałem. Nie wiem jak w innych fordach ale w focusach czy to mk 1,2czy3 z 1,6 wiecznie są jakieś problemy z katem, nie interesowałem się jak jest w samochodach z innymi silnikami. Ford chyba za bardzo zaniżył normy skoro sterownik widzi źle oczyszczone spaliny a stacja diagnostyczna nie, ewentualnie może stacje mają słaby sprzęt tego nie wiem.
U mnie diagnosta powiedział: "W przyszłości mogą być problemy z katalizatorem, bo wynik jest trochę powyżej normy" ale podbił.
Jakiś super proekologiczny nie jestem, może wymienię kata chociaż pewnie nie rozwiąże to problemu z check-engine z tego co po forach czytałem.
Dlaczego wymiana katalizatora chociaż na pewien czas (pewnie 2 lata gwarancji katalizatora) nie rozwiąże Twoim zdaniem problemu z check-engine?
Kiedyś się tym interesowałem, czytałem opinie na forach i ludzie wspominali że check-engine wyskakiwał losowo. Nawet po zastosowaniu tulei na sondę.
Taka loteria, komputer ma fabryczne parametry wprowadzone i każda zmiana powoduje zakłamanie pomiaru. Chyba, że zamontujesz oryginalny...za 2000 PLN :D
LINK (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224385&page=3)
Oczywiście jak najbardziej jestem za wymianą katalizatora, o środowisko trzeba dbać. Z zamiennikiem to koszt maksymalnie 600 PLN.
A swoją drogą to poniżej oczekiwań pomiar której sondy masz? Za katem czy przed? W ASO mierzyli skład spalin? Jeśli nie to podjedź na SKP, niech Ci zmierzą.
tiga1916 24-05-2017, 10:36 Jeśli świece,cewka,przewody i sam silnik jest ok to wymiana kata załatwi problem. Tylko różnie bywa z tym na jak długo, u mnie kontrolka ponownie się zapaliła po ok 2 latach, błąd skasowalem i narazie ponownie nie wyskoczył a minęło z 4 miesiące, możliwe że paliwo było kiepskiej jakości bo tankowalem akurat w trasie. I nie bierz pierwszego lepszego aby tylko taniej, w większości przypadków ich żywot kończył się po przejechaniu 50tyś.
dabi1990 24-05-2017, 12:24 Zamiennik kata w moim aucie padł po około 70tys km - 3 lata.
Wypada napisać jak zakończyła się ta przygoda z Focusem. 1000zł. Wymieniony wkład ceramiczny w katalizatorze. Przejechane paręset kilometrów. Wydaje się, że problem zniknął.
Mogłeś zmienić na kat metalizowany. Dłużej wytrzymują.
Wysłane z Szajsunga MkIV
Czy opcja druga ma sens? Czy katalizator nie spełnia swojej roli to znaczy, że się zapycha? czy materiał w środku jest zużyty? nic nie grzechocze, auto ciche jak zawsze. Boje się, że zastosuje wariant drugi, a i tak za jakiś czas będę musiał wymieniać kat.
Wakacje mam bardzo intensywne motoryzacyjnie (planuje podróż około 7 000 km) i nie chciałbym żeby coś strzeliło w trakcie. Z góry dzięki za informację.
Nie polecam wycinania katalizatora, ani oszukiwania komputera samochodu przez modyfikację sondy lambda, w przypadku długich i dalekich podróży. Zwłaszcza za granicę. Wystarczy jedna kontrola spalin i można pozbawić się samochodu daleko od domu.
Jeśli chodzi o niesprawność katalizatora, to czasem jest tylko zabrudzony, zapchany i dlatego nie działa w 100%. Czasem jest to wina niesprawnej sondy lambda. Często wystarczy dolać do paliwa odpowiedni dodatek co przeczyści układ i przywróci go do porządku.
Adam Biały 08-08-2017, 14:43 Witam,zaświeciła sie kontrolka silnika. Po podłaczeniu komputera wyszły dwa błedy:
PO420 i Po430 ,,obniżona efektywność katalizatora"
Błedy zostały wykasowane ale...mam wrażenie że auto zamula
Focus mk3 1.6 125Km przebieg 140tys km
Co dalej z tym fantem zrobić gdzie jechac co wymieniac od czego zacząć?
czy przy tych błedach auto moze miec słabsza moc?
Cześć,
2 miesiące temu miałem też błąd katalizator do wymiany. Czy jakoś tak. Możliwe nawet że ten sam błąd co u Ciebie PO420. Wszystko zaczęło się od tego, że jeden jedyny raz zatankowałem na stacji "noname" i błąd wyskoczył po przejechaniu 100-150km. Więc najprawdopodobniej paliwo było tragicznei złej jakości przez co system wyłapał to jako uszkodzony katalizator. Błąd po skasowaniu i dalszym tankowaniu dobrego paliwa nie pojawił się.
P0420 a nie PO420.
Temat poruszany dziesięciokrotnie na forum:
https://www.google.co.uk/search?q=P0420+focus+site:forum.fordclubpolska.org&rlz=1C1CHBD_en-GBGB734GB734&sa=X&ved=0ahUKEwjRzabl5sfVAhWDaVAKHT-VCVIQrQIILygCMAA&biw=1366&bih=662
Adam Biały 08-08-2017, 15:15 Te błedy wyskoczyły mi juz drugi raz 7 miesiecy temu miałem to samo,może to i wina paliwa była ( oszołom) teraz jeżdze na benzynie 98 i dalej zamula.
Często wystarczy dolać do paliwa odpowiedni dodatek co przeczyści układ i przywróci go do porządku.
taki środek oprócz układy wtryskowego czyści też układ wylotowy ?
agressorus 11-02-2018, 13:17 zamontowałem tulejkę i błąd się nadal pojawia�� nie mam już pomysłów na tego trupa, regeneracja u nas co najmniej 1800zł. macie jakieś pomysły? dodam że błąd wyskakuje przy jeździe spokojnej ok. 2000 obrotów na 5 biegu
Musisz kolego uważać, ponieważ wkład katalizatora może się topić - tworząc niedrożność układu wydechowego. Katalizator jest potrzebnym elementem samochodu - dzięki zastosowaniu go mamy optymalne parametry samochodu NM, V-MAX. Emulatory to są dobre do latania, a nie do oszukiwania, to tak jakbyś jezdził na klejonej oponie, aż wkońcu nie będzie gdzie łatki nakleić i będzie wypadek, w katalizatorze może spowodować to brak drożności i cofnięciem sie spalin do komory silnika, a co z tym się wiąże? Koszta. Jakbyś chciał skorzystać z pomocy w kwestii katalizatora - pisz śmiało.
lukaszooo 16-02-2018, 13:08 Katalizator jest na bazie platyny i jeszcze nigdy nie slyszalem zeby sie stopil a np w dieslach temp przed katem czesto siega 800C.
Doswiadczylem zapchanego kata sadzami ale nigdy stopionego.
agressorus
Miałem podobny problem, tzn wciąż mam ale rzadziej. Zaraz po otrzymaniu PJ kupilem MK1 i jedziłem raczej na niskich obrotach, ok 2000.
Jak zacząłem jezdzic na 1 biegu niżej, w granicach ekonomicznych wskazań wg komputera problem występuje tylko jak zatankuję lipne (chyba więcej biododatków) paliwo z marketowych stacji.
Myślę że może powinieneś przedmuchać/przegrzać katalizator. Tak gdybam sobie...
Laczo1234 03-04-2018, 18:28 Witam,
od jakiegoś roku posiadam Focusa MK2 z silnikiem benzynowym 2.0 o mocy 145 KM. Od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka check engine. Po sprawdzeniu okazało się, że jest to błąd P0420 czyli kataliztor. Błąd usuwałem jakieś 3 razy, mimo to wraca co jakiś czas. Konsultowałem się z dwoma mechanikami w dwóch różnych miejscowościach i każdy z nich twierdził, że wymiana (naprawa) wyjdzie ok 3,4 tysięcy PLN. Prosiłbym o poradę czy jest to realna cena za wymianę katalizatora do tego modelu skoro znajduję tą część w sklepach do 1000 zł? A może problem tkwi gdzie indziej?
Kupisz zamiennik za około 1200zł, używkę po regeneracji za 600 albo używkę za około 300. Ja kupiłem za 199 plus 150zł robocizna, od 10k km spokój
Błąd usuwałem jakieś 3 razy, mimo to wraca co jakiś czas
Powiedz mi. W jaki sposób skasowanie błędu miałoby naprawić usterkę/problem który powoduje że błąd pojawia się w komputerze samochodu?
Zawsze mnie zaskakuje jak ludzie podchodzą do błędów w samochodzie gdzie "skasowałem błąd a błąd powraca".
Co to kasowanie ma zrobić? Usunąłeś usterkę/zdiagnozowałeś dlaczego błąd pojawił się w pamięci komputera że go kasujesz?
Plus - użyj proszę szukajki na forum.
Temat błędu P0420 (catalyst efficiency below threshold, bank 1, sensor 1) jest na forum przynajmniej raz na miesiąc.
Zaczynasz od sprawdzenia świec, bo niepoprawne świece powodowały powstawania złej mieszanki przez co lambda przed katem za szybko się brudziła.
Potem sprawdzasz samą lambdę a na koniec katalizator.
Niestety nie wiem, czemu Twój post został dodany do wątku o modelu MK3 (2011-2014) kiedy w opisie o swoim aucie masz Focusa MK2 (2004-2008)?
|
|